Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί να ταχθούν οι άντρες υπέρ του φεμινισμού;

Με την πατριαρχία κερδίζουν πολλά και χάνουν λίγα

Ως γυναίκα, μάχομαι με όποιον τρόπο μπορώ ενάντια στην καταπίεση που υφίσταμαι από την πατριαρχία. Κάποιος άντρας, όμως, που έχει μεγαλώσει με τα πατριαρχικά ιδεώδη και τα βλέπει γύρω του παντού καθημερινά, γιατί να ταχθεί εναντίον του συστήματος της πατριαρχίας και υπέρ του φεμινισμού; Με την πατριαρχία κερδίζει πολλά και χάνει λίγα. Και στο σπίτι πασάς μπορεί να είναι έχοντας δύο υπηρέτριες τουλάχιστον (μαμά και σύντροφο), και σε υψηλές θέσεις εργασίας μπορεί να έχει περισσότερη πρόσβαση βγάζοντας εκτός το μισό πληθυσμό, και σεξουαλική ελευθερία έχει ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αισθάνεται ανώτερος αποκαλώντας τις γυναίκες που κάνουν σεξ “πουτάνες”, και η γνώμη του μετράει περισσότερο παντού, κτλ. Έχουν, βέβαια, κάποια αρνητικά, π.χ. η πατριαρχία τους θεωρεί έρμαια των παθών τους, σα ζώα που δε μπορούν να κρατηθούν άμα είναι σε οιστρο, δε μπορούν να ασχοληθούν με “γυναικείες” ασχολίες ή να συμπεριφερθούν με τρόπο που η πατριαρχία επιβάλλει ως “γυναικείο” γιατί θα υποστούν χλευασμό, κτλ. Γιατί, λοιπόν, να αφήσουν οι άντρες οικειοθελώς την εξουσία που έχουν για να κερδίσουν δικαιώματα οι γυναίκες αφαιρώντας τα από αυτούς; Σίγουρα δεν είναι όλοι εκμεταλλευτές ή κακοί άνθρωποι(όπως κι εγώ δεν έχω ποτέ συμπεριφερθεί π.χ. ρατσιστικά σε ανθρώπους αλλά, δε νομίζω ότι είναι το ίδιο γιατί σπανίως έβλεπα στη ζωή μου ξένους για να κάνω practice το ρατσισμό όπως γίνεται με το σεξισμό που είναι παντού, οπότε δεν τον εμπέδωσα τόσο και κατάφερα να τον εξαλείψω σχεδόν μέσα μου -ούσα πάντα σε επιφυλακή- ), αλλά, δεδομένου ότι τόσοι άντρες συμπεριφέρονται με καταπιεστικό τρόπο προς τις γυναίκες και ότι η γυναικεία καταπίεση ακόμη ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ(εγώ τη βιώνω κθημερινά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, π.χ. θυμάμαι να είμαι 5 ετών και να πρέπει να βοηθήσω τη μαμά μου με οικειακές εργασίες ενώ ο αδερφός μου ..έπαιζε!), επίσης η εξουσία διαφθείρει το ήθος, γιατί οι άντρες να γίνουν φεμινιστές;

Μα δεν περιμένουμε να το κάνουν οικειοθελώς, αν και κάποιοι το κάνουν γιατί νιώθουν ότι η ισότητα τους ωφελεί. Το διεκδικούμε. Πέθαναν γυναίκες διεκδικώντας δικαίωμα ψήφου. Ακόμα πεθαίνουν, αγωνιζόμενες για άλλους σκοπούς. Ο φεμινισμός είναι κίνημα, αγώνας. Δεν είναι κατηχητικό.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

85 points
Upvote Downvote

29
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
25 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
25 Συντάκτες σχολίων
Zouzouna GoutsounaΠαπαρουναBeholdervaggelis Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Peggy Olson
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σε γενικό – συνολικό επίπεδο, ισχύει αυτό που λέει η Λένα.
Σε ατομικό όμως, σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων δηλαδή (σύντροφος, γονιός, γιος) δεν καταλαβαίνω πως κάποιος ισχυρίζεται ότι σε αγαπάει και εξακολουθεί να φέρεται ως προνομιούχος χωρίς να απεμπολεί κανένα προνόμιο υπέρ μου. Γίνεται κάποιος φεμινιστής επειδή αγαπάει και δε θέλει να βλέπει τη γυναίκα του/ μάνα του/ κόρη του να λιώνει στις δουλειές ενώ αυτός βλέπει τηλεόραση. Τόσο απλό. Και ναι, σε πιο ψυχρή γλώσσα, ωφελείται μακροπρόθεσμα, επειδή έχει μια ευτυχισμένη σχέση, επειδή είναι ευχαριστημένα και τα δύο μέλη της.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Γιατί κάποιοι νοιάζονται και για την υπόλοιπη ανθρωπότητα, και όχι μόνο για τον κώλο τους.

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Δεν ξέρω. Για τον ίδιο λόγο που κάποιος άλλος άνθρωπος δεν θέλει να βλέπει να τον συνάνθρωπό του να υποφέρει; Για τον ίδιο λόγο που κάποιος άνθρωπος δεν αισθάνεται καλά με το να ζει πλουσιοπάροχα βλέποντας παράλληλα δίπλα του (ή και πιο μακρυά) ανθρώπους να πεινάνε και να μην έχουν τα βασικά; Απλά γιατί έχουν αυξημένο το αίσθημα του δικαίου; Ο καθένας έχεις του λόγους του. Μπορεί και γιατί οι ίδιοι αξιολογούν ότι μπορεί να είναι και καλύτερα αν χειραφετηθούν οι γυναίκες και δεν είναι υποχρεωμένοι οι ίδιοι “οι κουβαλητές” να “φέρνουν το φαί στο σπίτι”. Ή να αισθάνονται παράξενα… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Αυτό είναι ένα παλιότερο σχόλιο του Κοντράριου που μου άρεσε και νομίζω εξηγεί πολύ καλά γιατί ένας άντρας να θέλει να γίνει φεμινιστής: “Τι λογική είναι αυτή; Αλίμονο αν σκεφτόμαστε όλοι έτσι. Οι πιο πολλοί άνθρωποι έχουμε αίσθημα δικαιοσύνης. Δεν υπερασπίζονται την ισότητα μόνο όσοι ωφελούνται από αυτήν. Για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ πολέμησαν και λευκοί. Στα pride πάνε και straight. Πόσο μάλλον σε ένα ζευγάρι, που μπαίνει μέσα και η αγάπη. Πώς μπορείς να κοιτάς τη σύντροφό σου στα μάτια και να της λες ότι την αγαπάς αλλά δεν θες να είναι ίσο το παιχνίδι; Ότι δεν… Διαβάστε περισσότερα »

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Υπάρχουν δύο πολύ καλοί λόγοι για κάποιον να παραιτηθεί από την εξουσία που κατέχει, να θελήσει από μόνος του να την εγκαταλείψει. Ο ένας λόγος, φιλοσοφικού περιεχομένου, έχει να κάνει με τον τρόπο θέασης του κόσμου και του εαυτού του μέσα σε αυτόν. Ο άλλος λόγος είναι πιο απλός και έχει να κάνει και με την ίδια την απόλαυση της ζωής τελικά. Είναι μεγάλο βήμα και εν τέλει μεγάλο προνόμιο για κάποιον που έχει εξ ‘ορισμού την εξουσία, να προχωρήσει λίγο τη σκέψη του και να καταλάβει πως μόνο δυστυχής είναι ασκώντας την. Αν δεν βοηθάς στο σπίτι και η… Διαβάστε περισσότερα »

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Α όχι, ο κόσμος δεν θεμελιώνεται σε τεχνάσματα. Η εξέλιξη έρχεται μέσα από διαιρετικές τομές όπως επαναστάσεις, κοινωνικά κινήματα κτλ. Η έννοια καθολικότητας της ψήφου σε ένα φιλελεύθερο κράτος εξελίσσεται μαζί με εξέλιξη της έννοιας της δημοκρατίας. Αρχικά ψήφιζαν μόνο άντρες με μεγάλη ιδιοκτησία και φοροδοτική ικανότητα. Στη συνέχεια ψήφιζαν μόνο άντρες χωρίς διάκριση στην κλίμακα ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Στη συνέχεια στο στάδιο της μερικευτικής καθολικότητας ψήφου, ψηφίζουν άνδρες και γυναίκες αλλά υπάρχουν φυλετικές διακρίσεις στο δικαίωμα ψήφου. Στη συνέχεια αλλάζει και αυτό σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες. Η καθολικότητα ψήφου διευρύνεται όταν περνάμε σε δικαίωμα ψήφου από το 21ο έτος στο… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

«Αγαπητή Αμπα, γιατί να καταργηθεί η δουλεία; Αφού εμένα σαν λευκή ευρωπαία με ωφελεί. Τζάμπα υπηρέτες που η ζωή τους ειναι έρμαιο των θέλω μου» Γιατί δεν λειτουργούν όλοι οι άνθρωποι μόνο ωφελιμιστικά. Γιατί οι άνδρες δεν ειναι τα ποταπα όντα, έρμαια των παθών τους και των θέλω τους. Γιατί όπως νιώθουν και αντιδρούν στις άλλες αδικίες, αντιδρούν και σε αυτήν. Και φυσικά επειδή οι παλαιοτερες με τους αγώνες τους άνοιξαν το δρόμο σε μας και τα μάτια σε κάποιους από τους άνδρες. Για αυτό υπάρχουν φεμινιστές. Εντάξει, δεν ειναι παρά πολλοί αλλά ο αριθμός τους αυξάνεται μέρα με τη… Διαβάστε περισσότερα »

Heliotropium
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Συμφωνω παρα πολυ, αλλα γιατι να μη συμβαίνουν και τα δυο?
Κοινωνικες ομάδες πιέζουν, ωστε να αλλάξει η νόρμα και όσοι βρίσκονται στα πράγματα έχουν όφελος και κινουν διαδικασίες.

seagull
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την λογική. Δηλαδή εσυ γιατί να μην επωφεληθείς από την πατριαρχία κρυβόμενη πίσω από τις «γυναικείες δουλειές»; Γιατί να μην βλέπουμε ανθρώπους;

bozonio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Είναι λίγο άδικο να λέμε ότι είναι φεμινιστες μόνο όσοι νιώθουν ότι η ισότητα τους ωφελεί. Ναι οι περισσότεροι άνθρωποι κινούνται με βάση το προσωπικό συμφέρον αλλά όχι όλοι και όχι πάντα. Υπάρχουν εξάιρετικοι άντρες φεμινιστες και λευκοί αντιρατσιστές και στρειτ σύμμαχοι της lgbt κοινότητας. Που το κάνουν γιατί πιστεύουν στην ισότητα, στα δικαιώματα των άλλων και ας χάσουν τα προνόμια τους. Είναι μειοψηφία; Ναι. Οι περισσότεροι δυστυχώς αλλάζουν μόνο όταν κάτι πάψει να είναι γενικώς αποδεκτό και αυτό γίνεται (όπως είπε η αμπα) μέσα από αγώνες κυρίως της καταπιεσμένης ομάδας.