Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί να περιθάλπει το σύστημα υγείας όσους δεν σέβονται την υγεία τους;

Ξέρουν πως έτσι καταστρέφουν τη ζωή τους

Πιστεύεις ότι το σύστημα υγείας θα πρέπει να καλύπτει ασθενείς που δε σέβονται την υγεία τους και που ενδεχομένως έχουν προκαλέσει οι ίδιοι τις ασθένειες τους; Για να γίνω πιο συγκεκριμένη θα σου αναφέρω κάποια παραδείγματα: Στην πεθερά ενός φίλου μου βρήκαν κάτι στους πνεύμονες της (χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση) και φυσικά το πρώτο που τις είπαν οι γιατροί ήταν να κόψει το κάπνισμα. Η ίδια είναι φανατική καπνίστρια από την εφηβεία της και όχι μόνο δεν το έκοψε αλλά δεν το ελάττωσε καν. Γιατί να επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας για τη θεραπεία της όταν ούτε η ίδια δε σέβεται τη ζωή της και την υγεία της; Τρίτη περίπτωση: Συνάδελφος υπέρβαρη εγχειρίστηκε πέρσι στο γόνατο λόγω καταπόνησης από το βάρος. Τώρα πρέπει να εγχειριστεί και στο άλλο γόνατο, έχει σοβαρό πρόβλημα με τη μέση της, πίεση και ζάχαρο. Όλοι οι γιατροί της έχουν πει ότι καταρχήν πρέπει να αδυνατίσει, της έχουν κλείσει ραντεβού σε διατροφολόγους και δεν πάει ποτέ. Θα μπορούσα να σου αναφέρω και πολλά άλλα παραδείγματα τα οποία ως επί το πλείστων σχετίζονται με κάπνισμα, αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες, παράγοντες που έχει αποδειχτεί ότι είναι καταστροφικοί για την υγεία. Δεν είμαι ρατσίστρια, είναι δικαίωμα του καθενός το πως θα ζήσει τη ζωή του ή τι ποιότητα ζωής θέλει να έχει. Γιατί όμως να επιβαρυνόμαστε όλοι οι υπόλοιποι για τις επιλογές τους;

Ωπς, ξαφνικά βρεθήκαμε σε προεκλογικό λόγο Ρεπουμπλικάνου στα Χάμπτονς (για τους δέκα συνολικά Ρεπουμπλικάνους των Χάμπτονς). Γεια σας, Σένατορ. Καλημέρα, καλημέρα. Έχουμε απαντήσεις για το κλασικότατο δεξιό επιχείρημα. Δεν σας κατηγορώ που το περιφέρετε ακόμα. Σαν καινούριο είναι, κρατάει γερά παρά τα χρόνια, πατάει τα σωστά κόκκινα κουμπιά στους ψηφοφόρους σας.

Δεν περνάει μέρα που δεν καταδικάζονται οι φτωχοί επειδή είναι φτωχοί. Πέρα από ότι το κάπνισμα, η παχυσαρκία και οι καταχρήσεις πλήττουν κυρίως τα κατώτερα στρώματα, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι φόροι κυρίως πληρώνονται από την μεσαία και κατώτερη τάξη, γιατί οι πλούσιοι έχουν εκατό διαφορετικούς τρόπους για να τους αποφύγουν, άρα όσοι κατηγορείς έχουν επίσης πληρώσει για την περίθαλψη τους, δεν είμαστε «εμείς» που πληρώνουμε και οι «αυτοί» που απολαμβάνουν. Αλλά εσύ ας πούμε ότι είσαι στη μεσαία τάξη, πληρώνεις συνδρομή σε γυμναστήριο, και τρως ένα μήλο την ημέρα. Γιατί να πληρώνεις τις αδυναμίες των άλλων;

Σωστά, σωστά. Ας αφήσουμε τις φιλελέδικες ιδεολογίες για την ελεύθερη κοινωνία στην οποία όλοι οι ενήλικες έχουν δικαίωμα στα λάθη τους και πάμε στις μπίζνες. Πόσο κάνει; Δεν χρειάζεται να κάνουμε υποθέσεις, γιατί προφανώς κάποιοι τα έχουν βάλει κάτω και τα έχουν μετρήσει, και έχουν αποφασίσει: οι υγιείς κοστίζουν περισσότερο στο σύστημα, γιατί ζουν περισσότερα χρόνια. Το Αλτσχάιμερ κοστίζει πιο πολλά από τις μεταμοσχεύσεις ήπατος σε αλκοολικούς (που δεν είναι ψηλά στη λίστα για μεταμόσχευση, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι τόσο απλά όσο τα φαντάζεσαι).

Άρα, πρέπει να τα βάλεις με τους υγιείς που κάθονται και ζουν και ζουν και πληρώνεις τα φάρμακα για την άνοια και τις εγχειρίσεις στους γοφούς τους, όταν σηκώνονται και πέφτουν.

Αλλά θέλεις να τιμωρήσεις αυτούς που έχουν αδυναμίες, γιατί πιστεύεις ότι είναι μαλθακοί, όχι άρρωστοι. Γιες, γιες. Χρειάζεται σκληρότητα στην διοίκηση, καταλαβαίνω.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

118 points
Upvote Downvote

129
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
55 Θέματα σχολίων
74 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
58 Συντάκτες σχολίων
ti eipes twrayorgos3200Alouterokikika Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων

Γιατί να περιθάλπουμε όσους οδηγούν χωρίς να φοράνε ζώνη/κράνος και τρακάρουν; γιατί να παρέχουμε κέντρα απεξάρτησης σε Αλκοολικούς/Ναρκομανείς/τζογαδόρους, ας το “κόψουν” μόνοι τους ξέρουν πόσο κακό τους κάνει. Γιατί να δεχόμαστε ως επείγον περιστατικό αυτόν που έπαθε γρίπη πήγε στον “ομοιοπαθητικό” του γυρισε σε πνευμονία και τρέχει στα επείγοντα ετοιμοθάνατος. Γιατί να καλύπτονται θεραπείες για καρκίνο του μαστού σε γυναίκες που δεν θήλασαν; Γιατί να πληρώνουμε ανοσοκατασταλτική θεραπεία στον άνεργο που είναι ασφαλισμένος στην πρόνοια άρα δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές; ΓΟΙΑΤΥ ΝΑ ΠΛΙΡΟΝΟΥΜΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΙΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΣΠΟΙΤΥΑ; ΤΟΙ ΜΑΣ ΚΡΙΒΟΥΝ!!!11!1! ΕΝΑ ΕΝΑ

ΛιλούκοΝαυαρχούκο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Να σαι καλά origami lover μ έκανες και γέλασα, μού είχε ανέβει η πίεση πρωινιάτικα!!

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Τι δυστυχισμένη γυναίκα! Για να είναι τόσο εξοργιστικά αυστηρή με τις αδυναμίες των άλλων, μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο σκληρή είναι με τις δικές της.

Εκτός και αν δεν έχει! Στο μουσείο, κατευθείαν.

Λένα, πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση! Απολαυστική.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

leas, συνήθως αυτοί, που είναι τόσο απάνθρωποι, δεν είναι αυστηροί με τον εαυτό τους… Αν ήταν, θα ήξεραν, πως είναι το να έχεις πάθη και πόσο δύσκολο είναι να τα διαχειριστείς. Θα ήξεραν, γιατί πολύ απλά δεν γίνεται να μην έχουν. Η συγκεκριμένη έχει το πάθος της κακίας, πολύ χειρότερο και από το κάπνισμα και από το αλκοόλ. Τουλάχιστον όσοι καπνίζουν και πίνουν ή τρώνε , ευχαριστιούνται κάτι, για όσο …. και δεν είναι και σίγουρα ότι θα πεθάνουν από αυτό. Η συγκεκριμένη, πεθαίνει κάθε μέρα….. αλλά δεν κάνει κάτι γι αυτό, είναι αδύναμη , να φτιάξει τη ζωή της… Διαβάστε περισσότερα »

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Θα σου πω γιατί το λέω. Γιατί όταν, όπως λες, είσαι καταστροφικός με τον εαυτό σου από επιείκεια, δηλαδή αυτοκαταστροφικός, τότε είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου. Οι άνθρωποι που είναι τόσο πολύ αυστηροί με τους άλλους, συνήθως έχουν ένα πολύ αυστηρό και δύσκαμπτο υπερεγώ, δηλαδή έναν εσωτερικό ηθικό κριτή, κυρίως σε ασυνείδητο επίπεδο, που τους κάνει τη ζωή μαύρη. Γενικεύουμε βέβαια, πάντα εδώ μέσα, γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι πάρα πολύ πολύπλοκος, αλλά δε γίνεται αλλιώς να μιλάμε εδώ. Μπορώ ας πούμε, πολύ εύκολα, να φανταστώ αυτή τη γυναίκα να θέλει και να προσπαθεί να είναι τέλεια η… Διαβάστε περισσότερα »

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Και στο θέμα της οδοντιατρικής, που είναι και ο τομέας μου. Οι δυο πιο συχνές παθήσεις, τερηδόνα και ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα, είναι σε πολύ σημαντικό βαθμό συνέπεια τρόπου ζωής και συνηθειών. Θα καλύπτουμε ή όχι τη θεραπεία εκείνων των ανθρώπων που δεν βουρτσίζουν όπως πρέπει, δε χρησιμοποιούν φθόριο ή τρώνε συχνά ζάχαρη; Θα τους αφήσουμε να σαπίσει το στόμα τους; Ας αναρωτηθούμε γιατί δεν βουρτσίζει κάποιος ή γιατί τρώει τροφές πλούσιες σε σάκχαρα. Που μεγάλωσε; Είχε τα κατάλληλα οικονομικά μέσα, τα εκπαιδευτικά ερεθίσματα και το οικογενειακό περιβάλλον που να ευννοούσε την υιοθέτηση σωστών συνηθειών; Έχεις καθόλου γνώση για το πως οι οικονομικοί,… Διαβάστε περισσότερα »

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Εμεις γιατι καθόμασταν και πληρώναμε σχολειο για σένα ;αφου τουβλάκι παρεμεινες.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Και άντε, τα δώσαμε, κομμάτια να γίνει, υγεία και καλή καρδιά. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΛΟΥΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΩΝ?

Όπως η κοκόνα μας εδώ φέρνει παράδειγμα τη συνάδελφο και σου λέει, εγώ ξέρω ότι αυτή δεν προσέχει την υγεία της. Γιατί να δικαιούται περίθαλψη; Αντιπροτείνω κι εγώ, εγώ ξέρω ότι αυτός είναι σκ@τόψυχος, γιατί να δικαιούται να ψηφίζει και να απειλεί με δόξα και τιμή αύριο μεθαύριο τη ζωή μου;

Έξαλλη έχω γίνει έλεος με τους επικίνδυνους αστοιχείωτους.
εντιτ: δεν είναι και Ρωμαίοι να τους περάσει ένα πινέλο ο Αστερίξ.

ΛιλούκοΝαυαρχούκο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ασε μας χρυσό μου ρεπουμπλικανάκι πρωι πρωί με αυτές τις κουρασμένες ψευτοηθικολογίες, που τελικά ξεπλένουν την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας. Είδαμε τι ωραία δουλευει και το profit motive (κίνητρο κέρδους) στην ιδιωτικοποιημένη υγεία στις ΗΠΑ, με ενα τρίτο του πληθυσμού να εχει κάποιο πρόβλημα υγείας για το οποίο δεν είναι σε θέση να αναζητήσει περίθαλψη λόγω κόστους, ακόμα και έχοντας ασφάλιση (40% των γυναικών, πηγη: hrms.urban.org/briefs/Health-Care-Costs-Are-a-Barrier-to-Care-for-Many-Women.html). Η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, και γενικά στις υπηρεσίες υγείας είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ, οφείλει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο και όχι ως κερδοφόρα επιχείρηση. Να χρηματοδοτείται από το κράτος, και να χάνει λεφτά, ναι.… Διαβάστε περισσότερα »

AllesGoed
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Έγραψε η Ειρηνη ένα πολύ ωραιο στάτους στο facebook χθες που μίλαγε για τους πολύ νέους ανθρώπους, κάτω των 25 συνήθως, που δεν τους έχει αγγίξει ακόμα η τραγωδία της ζωής και της απώλειας και πως αδυνατούν να συμπάσχουν με την τραγωδία του αλλού, όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν την καταλαβαίνουν. Παραφράζω κάργα Αλλά οκ. Ίσως το κοριτσάκι που έστειλε την ερώτηση είναι ακόμα πολύ νέο, χωρίς να το έχει αγγίξει προσωπικα καμία τραγωδία και δεν μπορεί αλλά ούτε θέλει (εν προκειμενω) να καταλάβει ότι τα συστήματα υγείας των προηγμένων χωρών που έχουν περάσει τον διαφωτισμο (οι ΗΠΑ… Διαβάστε περισσότερα »

Sunshine
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το ερώτημα το έστειλε φίλη μου η οποία λείπει εκτός Ελλάδος αυτή τη στιγμή. Μου το έδειξε πριν το στείλει και της είπα ότι θα φάει κράξιμο. Από το ερώτημα της κόπηκε κείμενο (δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο), φαίνεται κιόλας γιατί από το πρώτο παράδειγμα πάει στο τρίτο. Δεν θέλω να κάνω το δικηγόρο της, αν θέλει ας σχολιάσει όταν επιστρέψει. Θα γράψω όμως τις δικές μου σκέψεις. Πουθενά δεν στρέφεται εναντίον των φτωχών. Επειδή γνωρίζω τις περιπτώσεις που αναφέρει είναι άνθρωποι μεσαίου -έως και υψηλού για την εποχή- εισοδήματος. Η κυρία που είναι καπνίστρια δεν έχει εργαστεί ποτέ στη… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

“Η κυρία που είναι καπνίστρια δεν έχει εργαστεί ποτέ στη ζωή της άρα δεν έχει πληρώσει ποτέ ασφαλιστικές εισφορές. Είναι έμμεσα ασφαλισμένη μέσω του συζύγου της” άρα, λέτε με τη φίλη σου, ότι επειδή η κυρία καθόταν και την έτρεφε ο σύζυγος να μην έχει τα ίδια προνόμια με έναν εργαζόμενο. Δε στο λέω με διάθεση επίκρισης, αλλά αυτος ο τρόπος σκέψης μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Εχουμε την τύχη να ζούμε σε ένα κράτος με πρόνοια για όλους (με τα καλά και τα κακά του), πρέπει να τα βάλουμε πχ και τα ΑμΕΑ που δεν μπορούν να εργαστούν;… Διαβάστε περισσότερα »

Sunshine
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Για τις ασφαλιστικές εισφορές το ανέφερα ως απάντηση στο σχόλιο της Αμπα “άρα όσοι κατηγορείς έχουν επίσης πληρώσει για την περίθαλψη τους”. Δεν είπα να μην έχει τα ίδια προνόμια με έναν εργαζόμενο.

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αυτό με τις ασφαλιστικές εισφορές με ενοχλεί. Η μη “εργαζόμενη” στον έξω κόσμο δεν εργάζεται, και μάλιστα σκληρά, στο σπίτι της και μεγαλώνοντας παιδιά; Παλιά δηλαδή οι νοικοκυρές που δούλευαν στα χωράφια και στις οικογενειακές επιχειρήσεις ήταν για πέταμα;
Αυτό είναι ένα βαθιά φεμινιστικό ζήτημα και καλό είναι να το σκεφτεί η φίλη καλά (υποθέτω ότι είναι έξω ίσως για σπουδές και πολύ νέα ώστε να την έχουν ακόμη αγγίξει οι πραγματικότητες της ζωής).

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

τότε γιατί το αναφέρεις?

wtf
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αγαπητή/έ Sunshine, επιτρέψτε μου μια σύντομη παρατήρηση.

Η περιπτωσιολογία δεν προσφέρει κάτι στην ουσία του επιχειρήματος και της γενικότερης συζήτησης. Ελπίζω να καταλαβαίνετε το εξωφρενικό του πράγματος, δεν γίνεται να κάνουμε διάκριση ”αυτός πήγαινε γυρεύοντας – αυτός δεν πήγαινε γυρεύοντας”. Ο πυρήνας του θέματος που η φίλη σας και εσείς βάζετε, κρύβει αυτό που αναφέρεται σε σχόλιο παρακάτω: profit motive. Εγώ τουλάχιστον, μόνο ως επικίνδυνο μπορώ να αντιληφθώ κάτι τέτοιο.

Εύα Ντορμούση
Μέλος
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Συμφωνώ απόλυτα με Φούστα και wtf (το ψευδώνυμο -δεν το χειρίζομαι εδώ ως σχόλιο, αν και ταιριάζει). Σας εύχομαι ολόψυχα να μη μάθετε πότε από πρώτο χέρι πώς είναι να είσαι εθισμένος σε μία ουσία, να είσαι με κάποιον που σε σπάει στο ξύλο, να μην εχεις την ευκαιρία να εργαστείς γιατί είσαι γυναίκα και η δική μου γυναίκα δε θα βγει έξω να δουλέψει, ή να μη μπορείς να σταματήσεις να τρως γιατί είναι η μόνη στιγμή που νιώθεις να μην πονάς. Είναι εύκολο από το προνόμιο της ψυχικής και σωματικής υγείας να κρίνετε τους άλλους. Δοκιμάστε όμως κάτι… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

το “προνομιο της ψυχικης υγειας”, θελει πολλα εισαγωγικα στο “ψυχικης υγειας”.
αν ηταν ετσι η ψυχικη υγεια, τυφλα να χουν οι ασθενειες…

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Το σύστημα υγείας περιθάλπει *ακόμη* κι όσους “δεν σέβονται την υγεία τους” γιατί είναι ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ και όχι εσύ. Και δεν είναι ο ρόλος του συστήματος υγείας να αποφασίσει ποιος μεταξύ ασθενών με την ίδια πάθηση, π.χ., αξίζει λιγότερο την περίθαλψη και ποιου ασθενούς οι επιλογές συνέβαλαν στην εν λόγω πάθηση, άρα καλά να πάθει, τι ζητάει τώρα από τις “εισφορές μας”; Το επιχείρημά σας είναι κυριολεκτικά το “κάποιοι ασθενείς είναι πεταμένα λεφτά”, δεν έχετε μπει καν στον κόπο να το καμουφλάρετε με κάποια δήθεν έγνοια για, ας πούμε, συρρίκνωση πόρων για εκείνους τους “κακόμοιρους ασθενείς” που “πρόσεχαν την υγεία… Διαβάστε περισσότερα »

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Το επιχείρημα είναι ένα τσικ μακριά στο να πάει σε μια πραγματική δυστοπία. Όταν διαλέγεις ποιός θα ζήσει και ποιός θα πεθάνει δεν είσαι και πάρα πολύ μακριά από το Άουσβιτς και το Νταχάου…

Προτείνω για θέαση και προβληματισμό αυτή την ταινία:

youtube.com/watch?v=GMSzhsBHM60

en.wikipedia.org/wiki/Extreme_Measures

George Allos
Επισκέπτης
Συμμετέχων

Δεν είναι ειρωνεια, η ερώτηση αναπαράγει ένα κλασσικό επιχείρημα ακραίων συντηρητικων

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν σχέση με το θέμα επειδή πρόσφατα (μόλις πέρσι) χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα από τον Tραμπ, στο ότι ο αμερικανικός στρατός δεν θα δέχεται ΠΛΕΟΝ transgender άτομα, επειδή η περίθαλψή τους και το κοστολόγιο της υγείας τους είναι ανεβασμένο, κι αυτό θα αντανακλάται στον αμερικανό φορολογούμενο (και πετάχτηκε ο Τρουντό πολύ όμορφα κι είπε, άτομα trans ο στρατός του Καναδά σας περιμένει!). Επίσης ο συσχετισμός καπνίσματος, παχυσαρκίας, ουσιών με παθήσεις είναι τουλάχιστον μπλεγμένος, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, δεδομένου ότι η ιατρική δεν είναι θετική επιστήμη. Κάθε ασθενής είναι μια μονάδα, μια ξεχωριστή περίπτωση, κι ακόμη κι η… Διαβάστε περισσότερα »

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μερικοι συμπολιτες μας ειναι βοδια και ψηφισαν τσιπροκαμμένο .Γιατι πρέπει να πληρωνουμε τα σουλάτσα του Καμμένου ,τους καρανίκες ,τις σβίγγου ,τις δούρου,τους ζουραρηδες ,τις μακρή?Δεν είμαι ρατσίστρια, είναι δικαίωμα του καθενός το πως θα ζήσει τη ζωή του ή τι ποιότητα ζωής θέλει να έχει. Γιατί όμως να επιβαρυνόμαστε όλοι οι υπόλοιποι για τις επιλογές τους;

Beach pliz
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ο δε παππούς μου που επαθε αλτσχαιμερ, αυτος αν τα θελε, του τα λεγε ο γιατρός, Αποστολε ξεχναμε πραγματακια ε; για λυσε κανα σταυρολεξο,τα λενε οι μελέτες,βοηθαει,προλαμβανει κλπ…τιιιιποτα ο παππους, δεν ακουγε, με αποτελεσμα ενα μηνα πριν πεθάνει να μη θυμαται ουτε τον εαυτο του στον καθρέφτη-και εντωμεταξυ πληρωνε ο απλος τιμιος φορολογουμενος για τον καθε ανευθυνο. Οχι και να αφηνουμε τους σπασμενους γοφους και το Αλτσχάιμερ απ’εξω, ή θα μαστε απανθρωποι ή δεν θα θα μαστε, να χουμε και μια συνεπεια απεναντι στον εαυτο μας

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Άμα δεν θέλεις να πληρώνεις, ξέρεις ποιος είναι ο δρόμος. Διάλεξε τρόπος επανάστασης και ξεκίνα.

Beach pliz
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εμενα η γιαγια μου 82 χρονων με μπαστουνι ανεβηκε μια πρωτομαγια σε μια πλαγια κλισης 70° γτ είδε μια λιλά ανεμωνη κι αποφασισε να την βγαλει απο τη ριζα για να την μεταφυτευσει στην αυλη, αλλα η ανεμωνη δεν ηθελε να βγει και τραβα τραβα πεφτει κατω η γιαγιά και σπαει τον γοφο. Τι εννοεις οτι κάποιος που σπαει τον γοφο του δεν παει γυρευοντας? Τα θελε και τα παθε, μάλιστα πιστευω οτι σκεφτηκε ”σκασιλα μου κι αν πεσω, τα κοροιδα θα πληρωσουν” και κανονικα επρεπε να την αφησουμε εκει πεσμενη για παραδειγματισμό.

Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Έλα μωρέ, κρίμα η γιαγιούλα (μα πόσο τις αγαπάω!)

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Μάνα, ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑΓΙΟΥΛΑ ΜΕ ΑΣΤΑΘΕΙΑ, νουθετημένη να μην πέφτει κάνοντας ακροβατικές εξυπνάδες. (για την ακρίβεια της είπα μην τυχόν πέσει από βλακεία, ούτε τηλέφωνο θα την πάρω) Με επιλεκτική βαρηκοΐα, γλυκομίλητη. Θησαυρός της λαϊκής μας παράδοσης, τραγουδιών και ποιημάτων απόλυτης απαισιοδοξίας. Μοναδικό αίτημα της, η αποκρυπτογράφηση και εκπλήρωση των επιθυμιών της από τους φροντιστές της. <3

Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Οκ Πόντια, με μια λογική τιμή, η γιαγιά αλλάζει χέρια σήμερα κιόλας.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

“Όλοι έχουμε αδυναμίες. Όταν όμως αυτές οι αδυναμίες απειλούν τη ζωή μας ή την ποιότητα ζωής μας δεν πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια; Αυτή αναφέρεται σε ανθρώπους που δεν έχουν κάνει καν προσπάθεια να περιορίσουν βλαβερές συνήθειες” εκπεμπουμε και στα εξωτερικα. δεν χρειαζεται να ταξιδεψει η “φιλη” σου για να απαντησει, αν θελει να απαντησει… δεν ειναι δουλεια σου ουτε κανενος δουλεια να αποφασισεις οτι καποιοι ΠΡΕΠΕΙ να προσπαθησουν να μειωσουν τις αδυναμιες τους. υπαρχει καμια περιπτωση να υποφερεις περισσοτερο απο οτι εκεινοι για τις παθησεις τους;;; για να μην αλλαζουν, η δεν θελουν, η δεν μπορουν. αν σε ρωτησουν… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

να σε ενημερωσω οτι υπαρχουν και ασθενειες που οφειλονται στην σκατοψυχια.
θα πρεπει και οι σκατοψυχοι να κανουν μια προσπαθεια για την καλη τους υγεια.
αν γνωριζεις κανεναν, να του το πεις…

Sunshine
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η φίλη μου (δεν κατάλαβα τη χρήση των εισαγωγικών στο σχόλιο σου) είναι στο εξωτερικό για πολύ σοβαρό λόγο. Δεν είναι στις προτεραιότητες της να απαντήσει εδώ πέρα (συγνώμη κιόλας!).
Όσο για το πως γνωρίζω το περιεχόμενο του μηνύματος της μάλλον δε διάβασες το πρώτο σχόλιο μου. Μου το έδειξε πριν το στείλει και ευτυχώς η μνήμη μου είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

τα υπολοιπα επιχειρηματα τα διαβασες, εχεις κατι να πεις επι της ουσιας, η ολος ο αντιλογος και το αγχος σου ειναι να μην σε ταυτισουμε με την φιλη σου, με την οποια btw οι αποψεις σας ειναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ οτι ταυτιζονται απολυτα, οποτε , ειτε ειστε ενα ατομο, ειτε δυο, ειναι ακριβως το ιδιο;

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δείξε μου το φίλο σου…..

wtf
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δηλαδή έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θέτουμε προς συζήτηση (ή υπό αμφισβήτηση) κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχουν κατοχυρωθεί συνταγματικά;

Χαίρομαι για την απάντηση της Α, μπα. Βάζει το ζήτημα της υγείας στο σωστό πλαίσιο.

Εύα Ντορμούση
Μέλος
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αν ρωτούσες γιατί το σύστημα υγείας δε βοηθά αρκετά τους ανθρώπους που θέλουν να έχουν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής αλλά δεν μπορούν να τον πληρώσουν, θα έλεγα ναι, μαζί σου.Το πρώτο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό γιατί με εντυπωσίασε είναι της Γερμανίας, όπου το ασφαλιστικό σου ταμείο πλήρωνε μέρος της συνδρομής σου στο γυμναστήριο. Ένα άλλο ωραίο της Γαλλίας, όπου τα παιδιά στο σχολείο κάνουν κολύμβηση και άλλα σπορ, και σε κάθε γειτονιά υπάρχει δημόσιο (και οικονομικά πολύ προσιτό) γυμναστήριο, με λογικά ωράρια. Αλλά ρωτάς γιατί περιθάλπουμε τους αδύναμους. Η απάντηση δεν είναι μόνο ότι έχουν ήδη πληρώσει… Διαβάστε περισσότερα »

αγριοκέρασο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι πρωινιάτικα!

_thenewclassic
Επισκέπτης
Συμμετέχων

ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ ΠΊΣΩ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΤΡΑΝΗ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ;

ti eipes twra
Επισκέπτης
Συμμετέχων
ti eipes twra

Πήγε κατευθείαν στην τριτη γιατί κουράστηκε απο την επιπονη αναλυση της συλλογιστικής της.
Για να βγαλει κανείς τετοια σπουδαία συμπεράσματα πρεπει πρώτα να το κουράσει πολυ το μυαλό του. Δεν ειναι παιξε γέλασε αυτα..

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Δεν περνάμε τους ανθρώπους,που νοσούν από δικαστήριο,για να αποφασίσουμε,αν δικαιούνται περίθαλψης,αν πρέπει να τους αφήσουμε να υποφέρουν ή και να καταδικαστούν σε θάνατο.Αυτό θα ήθελες;Έναν δικαστή στα επείγοντα ας πούμε;Και γιατί μόνο αυτές οι κατηγορίες;Να το επεκτείνουμε και σε εκείνους,που γυμνάζονται πχ.Εμείς θα πληρώνουμε μαγνητικές και φυσιοθεραπείες,επειδή θέλει ο άλλος κοιλιακούς και κώλο πέτρα;Και με εκείνους που μένουν σε αρρωστημένες σχέσεις,τι θα γίνει επιτέλους;Επιτρέπεται να απασχολούνται ψυχολόγοι και ψυχίατροι,γιατί δε λέει η άλλη,να παρατήσει το μαλάκα,ξέρω ‘γω;Να πάμε και στα εργατικά ατυχήματα;Ε,ας πρόσεχαν.Δεν πληρώνονται,για να είναι το μυαλό τους αλλού,όταν δουλεύουν.Και με τα παιδιά τι θα γίνει,που τρέχουν και χτυπάνε… Διαβάστε περισσότερα »

Oh no, not you again!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κι αυτοί στο Μάτι….ας πρόσεχαν, ας μην έχτιζαν μέσα σε δασική περιοχή. Εμείς φταίμε που κάηκαν; (ειρωνικά το λέω βεβαίως)

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Γελάς, αλλά εδώ είναι ένα τεράστιο θέμα, και είναι τόσο δυστυχές που οποιαδήποτε ανάλυση πρέπει να πέσει σαν κατραπακιά στο κεφάλι όλων μας.
Όταν υφίσταται όρος “τακτοποίηση αυθαιρέτων” από το επίσημο κράτος, για να πάρει χρήματα στη ζούλα, αναδρομικά, κάτι πολύ στραβό υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Και φοβάμαι, φοβάμαι πολύ για το μέλλον.

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Ναι βεβαίως, να πάρουμε τα ζεστά λεφτάκια των ιδιοκτητών αυθαιρέτων για να τα βάλουμε εντός σχεδίου, αλλά μετά να τους αφήσουμε στο έρμαιο της τύχης τους από την άποψη τακτοποίησης της περιοχής, ύδρευσης, σχεδιασμού της πυροσβεστικής επέμβασης, ελεγχόμενης καύσης για να μην υπάρχει έτοιμο υλικό για τη φωτιά να επεκταθεί…ααα συγνώμη εντός σχεδίου πόλεως δεν είπατε, ε, δεν έχει ΚΑΙ δασοπροστασία. Ή το ένα ή το άλλο θα έχετε.
Τράβηγμα από το αυτί χρειαζόμαστε όλοι για να καταλάβουμε πώς γίνεται το σωστό σχέδιο και μέριμνα για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες 🙁

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Είναι λυπηρό γιατί είναι αλήθεια oh no, not you again γιατί πολλοί απ οσους έχτισαν εκεί το έκαναν αυθέραιτα, δεν υπήρξε πολεοδομικός σχεδιασμός όπως ανέφεραν η καραβάν και η idril. Διάβαζα στην lifo ενα άρθρο που έλεγε ακριβώς αυτό. Κι οτι σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι έχτιζαν μάντρες για να οικειοποιηθούν το διπλανό οικόπεδο που έβγαινε στη θάλασσα κι έτσι παγιδεύτηκαν όσοι άτυχοι προσπάθησαν αν βρουν καταφύγιο στη θάλασσα. Επίσης διάβασα στα μικροπράγματα την μαρτυρία ενός πυροσβέστη που έλεγε οτι απομάκρυναν άτομα από τα σπίτια τους και κάποιοι ξαναγύρναγαν να σώσουν τις περιουσίες τους και κάηκαν. Αυτούς τους ανθρώπους δηλαδή δεν… Διαβάστε περισσότερα »