in

Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί να αλλάξει η ζωή μας αν τελικά εμβολιαστούμε όλοι;

Θα σταματήσουμε να πηγαίνουμε διακοπές; Θα έχουμε αλλοίωση χαρακτήρα; Είμαι η μόνη που πιστεύει ότι ο άνθρωπος ξεχνάει γρήγορα και επανέρχεται στην πρότερη του ζωή όταν του δοθεί το οκ από τις αρχές ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

190405 vaccines families main kh bfd5e2ef76e35a946b609b09c101f0e8.nbcnews fp 1200 630

Χαιρετω την Αμποκοινοτητα. Εχω μια ερωτηση για συζητηση, μαλλον αφελη, αλλα σας παρακαλω δειξτε επιεικεια. Το λοιπον, τον τελευταιο καιρο στην καραντινα διαβαζω πολλα αρθρα που αναφερονται σε δηλωσεις επιστημονων (σε ιντερνετικα μεσα που απολαμβανουν μιας εγκυροτητας), ειτε ερευνητων, ειτε γιατρων, ειτε κοινωνικων επιστημονων που συνοψιζονται εν ολιγοις στο οτι η ζωη μας μετα την αρση της καραντινας (δεν ειμαι σιγουρη αν εννοουν αρση μονο του πληρους λοκνταουν ή αρση ολων των μετρων συνολικα) δε θα ειναι ξανα ιδια. Αν υποθεσουμε οτι εννοουν τη ζωη ακριβως μετα την αρση του λοκνταουν, οπου θα χρειαστει ολοι να φοραμε μασκες, γαντια, να μειωσουμε τις κοινωνικες μας επαφες σε αρκετο βαθμο και να μπουν μετρα ασφαλειας στο χωρο εργασιας, υγειονομικα διαβατηρια σε πτησεις, συμφωνω οτι θα ειναι σημαντικη αλλαγη. Αλλα οι περισσοτεροι απο αυτους λενε οτι θα αλλαξει ριζικα η ζωη μας και μετα την πληρη εκριζωση του ιου (αγνωστο πότε θα γινει αυτο βεβαια, σιγουρα με τον καθολικο εμβολιασμο, αν γινει). Δεν καταλαβαινω πληρως τι εννοουν, αν εμβολιαστουμε ολοι (λεμε τωρα) η ζωη μας μετα γιατι θα εχει αλλαξει? Θα αλλαξουμε δομικα οι ανθρωποι? Θα σταματησουμε να πηγαινουμε διακοπες? Θα εχουμε αλλοιωση χαρακτηρα? Ειμαι η μονη που πιστευει οτι ο ανθρωπος ξεχναει γρηγορα και επανερχεται στην προτερη του ζωη οταν του δοθει το οκ απο τις αρχες? Σιγουρα ειμαι αφελης αλλα δεν ξερω γιατι γινεται τετοιος ντορος για τον κοσμο που δε θα ειναι πια ποτε ιδιος. Εδω ενας ιδιοκτητης εστιατοριου με Μισελεν στη Νεα Υορκη δηλωσε οτι αυτο θα ειναι το τελος των εστιατοριων και μιλουσε για το πιο μακρινο μελλον, οχι το αμεσο, που ειναι ευλογο. Εκτος αν, οπως εγραψα και πιο πανω, εννουμε τις μασκες και τα υγιειονομικα διαβατηρια, που θα κρατησουν καποιο διαστημα. Δεν ειναι οτι το εχουμε ξαναζησει ως γενια αλλα νομιζω οτι πολλοι ρεπουν προς την καταστροφολογια κατα τον ιδιο τροπο που ρεπουν προς τη συνωμοσιολογια και το οτι ο ιος ειναι κατασκευασμενος. Αν ηταν αποψεις δημοσιογραφων θα ελεγα οτι ειναι click baits αλλα τωρα υποτιθεται ειναι αποψεις επιστημονων. Θα μου πεις γιατι και οι επιστημονες δε ρεπουν προς μια κατευθυνση? Καποια γνωμη? Φιλια και stay safe
– naive

Υπάρχουν και επιστήμονες που έχουν μια τάση προς την δραματοποίηση των γεγονότων, ως χαρακτήρες εννοώ, και οι δικές τους προβλέψεις είναι που μεταφέρονται περισσότερο από τους δημοσιογράφους, γιατί πολλοί δημοσιογράφοι ψάχνουν την δήλωση-φωτιά που θα φέρει τα κλικ. Με τη σειρά τους οι αναγνώστες έχουν μια τάση προς το δράμα γιατί θα διαβάσουν περισσότερο τίτλους με τρομαχτικό υπονοούμενο, παρά μια δήλωση του στυλ «θα περάσει κι αυτό». Έχω διαβάσει και δηλώσεις επιδημιολόγων που λένε πάνω κάτω «ο ιός αυτός είναι γνωστός, δεν μεταλλάσσεται ιδιαίτερα και η μετάλλαξη του δεν αλλάζει την κλινική εικόνα», με επιστημονικά λόγια, αλλά μόνο σε εξειδικευμένα ιατρικά σάιτ που μάλλον δεν διαβάζουν πολλοί, και δεν είναι ποτέ τα δικά τους, ψύχραιμα λόγια που θα φτάσουν στις πρώτες σελίδες.

Η γνώμη μου είναι ότι τα μεγάλα παραδοσιακά μέσα, αλλά και οι μεγάλοι οργανισμοί υγείας, δεν στάθηκαν στο ύψος τους. Ήταν πολύ παραπάνω από όσο μπορούσαν να διαχειριστούν αυτή η πανδημία, και ήμασταν εντελώς απροετοίμαστοι παγκοσμίως. Για πολλούς αυτό ήταν μια ευκαιρία να αναδειχτούν, έστω και κάνοντας προβλέψεις Αρμαγεδδώνα, και ξαναλέω, δεν μιλάω για τα κίτρινα σάιτ και για τις φυλλάδες, αλλά για τους οργανισμούς που νομίζουν ότι είναι φάροι. Εκεί που για ένα τόσο σοβαρό θέμα χρειαζόταν ψυχραιμία, και μόνο τα δεδομένα, πήξαμε να διαβάζουμε «πάνω από «τόσα» τα κρούσματα» και «σχεδόν «τάδε» τα κρούσματα», που υπονοούν καταστροφή. Αν ήταν 66, δεν ήταν απλώς 66, ήταν ΠΑΝΩ ΑΠΟ 65. Αν ήταν 1780 δεν ήταν 1780, ήταν ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1700. Λες και δεν ξέρουμε να διαβάζουμε ολόκληρους αριθμούς, πρέπει να μας πουν πόσο πάνω από τι είναι. Οπότε, ακόμα και ένα επιστημονικό δεδομένο μπορεί να παρουσιαστεί με πολλούς τρόπους, και όταν υπάρχει πρόθεση για πολιτική εκμετάλλευση, τότε το μήνυμα μπορεί να αλλάξει πολύ από τα αρχικά δεδομένα.

Θα σου πω τι πιστεύω εγώ, και είναι συνολικά αισιόδοξο: μέχρι τώρα τσουβαλιαζόμασταν σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, παραλίες, στάδια, εστιατόρια, μπαρ, είτε στο όνομα της «ασφάλειας», ή στο όνομα του κέρδους – «δεν βγαίνω μάνα μου». Τώρα, ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι για φαντάσου, ΓΙΝΕΤΑΙ να μπεις σε αεροπλάνο χωρίς να γδυθείς πρώτα, χωρίς να ανοίξεις την τσάντα σου πρώτα, χωρίς να σταθείς σε ουρές για μισάωρα χωρίς νερό και χωρίς κλιματισμό. Γίνεται!

Τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές βρίσκουν σιγά σιγά τρόπους ώστε να μπαίνουμε σε μικρές ομάδες, χωρίς να ακουμπάμε πουθενά. Ξαφνικά, ΓΙΝΕΤΑΙ να υπάρχουν καθίσματα για όλους. Ξαφνικά οι σεκιούριτι σταδίων ανακάλυψαν ότι ΓΙΝΕΤΑΙ να ανοίγουν περισσότερες πόρτες, να μπαίνουν οι άνθρωποι με τάξη μέσα χωρίς να περιμένουν αιώνια όρθιοι. Ξαφνικά ΓΙΝΕΤΑΙ να μην είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον στις παραλίες. Και για μένα όλα αυτά είναι πολύ θετικά. Πιστεύω ότι χρειαζόμασταν περισσότερη απόσταση ο ένας από τον άλλον, και εύχομαι αυτή η τάση να κρατήσει. Ένα καλό παράδειγμα που συνοψίζει αυτό που εννοώ είναι η παιδιατρική κλινική της περιοχής που ζω. Μέχρι τώρα, όλα τα μωρά/παιδιά πήγαιναν στην ίδια αίθουσα αναμονής, και το μόνο που χώριζε τα άρρωστα παιδιά από αυτά που ερχόταν για εμβόλια ήταν ένας ανοιχτός διάδρομος. Μέχρι τώρα, οι γιατροί μας έλεγαν «καλύτερα να μην έρθετε αν δεν είναι επείγον, μην κολλήσετε τίποτα χειρότερο εδώ». Τώρα, χώρισαν τα μωρά από τα παιδιά σε διαφορετικά κτίρια, και δέχονται παιδιά για εμβόλια μόνο πρωί, και τα άρρωστα μόνο απόγευμα. Αυτό, δεν έπρεπε να είχε γίνει από πριν; Γιατί το περνάγανε στο ντούκου το σοβαρό ενδεχόμενο να κολλήσει κάτι χειρότερο ένα άρρωστο παιδί επειδή επισκέπτεται ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ;

Τα εστιατόρια και τα μπαρ που βασίζονται στην εγγύτητα (όλα όσα είναι για εικοσάρηδες δηλαδή) δεν ξέρω τι θα κάνουν. Για τις χώρες με καλό κλίμα μπορώ να φανταστώ, για τα εστιατόρια Μισελέν που είχαν και πριν δέκα πελάτες τη βραδιά, δεν θα ανησυχούσα, για τα μικρά συνοικιακά σε κρύες χώρες ίσως ήρθε το τέλος για μερικά χρόνια. Φαντάζομαι ότι θα βρουν άλλους τρόπους εξυπηρέτησης. Μια από τις λύσεις που συζητιούνται εδώ είναι να πουλάνε, εκτός από έτοιμο φαγητό, και τα εξειδικευμένα προϊόντα που χρησιμοποιούν, ως μίνι μπακάλικα. Μια άλλη λύση είναι να μειωθούν οι σερβιτόροι και να γίνονται οι παραγγελίες ονλάιν από το σπίτι. Οι άνθρωποι βρίσκουν πάντα τρόπους να προσαρμοστούν.

Δεν ξέρω τι εννοεί ο καθένας από όσους προβλέπει μόνιμες αλλαγές με σκυθρωπό βλέμμα. Έχω παρατηρήσει ότι τις χειρότερες προβλέψεις τις κάνουν πλούσιοι λευκοί άντρες, πάνω από τα 65. Αυτοί είναι που είχαν τα περισσότερα προνόμια, αυτοί είναι που ποτέ δεν στριμώχτηκαν σε φτηνές πτήσεις, σε ΚΤΕΛ, σε φαστ φουντ, σε αναμονές νοσοκομείων. Θρηνούν όλοι όσοι είχαν ήδη social distance στη ζωή τους και είχαν συνηθίσει να τους εξυπηρετούν άλλοι άνθρωποι. Οι άλλοι που θρηνούν είναι οι παρλαπίπες που τους άρεσε τρομερά να κάνουν small talk με σερβιτόρους, νοσοκόμους, γραμματείς, οδηγούς ταξί, ταχυδρόμους, κατάλαβες τι εννοώ.

Κατά τα άλλα, βρισκόμαστε μόλις στην πρώτη εβδομάδα άρσης καραντίνας κι αυτό που βλέπω είναι ότι ο κόσμος έχει ήδη ξεσαλώσει, οπότε αλήθεια, αναρωτιέμαι πού βασίζουν όλοι αυτοί οι σοφοί τις τρομερές και μόνιμες αλλαγές.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

43 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Anna Xe
Anna Xe
3 χρόνια πριν

Πάντως εδώ στην Ελλάδα η έγκαιρη λήψη μέτρων και κατά συνέπεια ο ελάχιστος αριθμός θυμάτων μας έκανε δυστυχώς να νομίζουμε ότι ο ιός δεν υπήρξε ποτέ. Ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε ορισμένους κλειστούς χώρους, ελάχιστοι την χρησιμοποιούν, τα τραπεζάκια στις καφετέριες είναι δίπλα ο ένας στον άλλο, οπότε για ποιο κόσμο που άλλαξε μιλάμε; Αν ο άλλος είναι ανεγκεφαλος δύσκολα να αλλάξει κάτι. Πιο εύκολα θα αλλάξουν τα πάντα γύρω μας παρά τα μυαλά μας δυστυχώς….

Miss Vanjie
Miss Vanjie
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna Xe

όλα στο βωμό της φιγούρας και της προσωπικής καλοπέρασης ( και δεν εννοώ την ουσιαστική κοινωνικοποιηση και ανθρώπινη επαφή). Πολύ θλιβερό

daria
daria
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna Xe

Ναι γιατί στην Ελλάδα όντως δεν υπήρξε ποτέ. Σε μέγεθος πανδυμίας φυσικά. Και φυσικά είναι κάτι που εγώ προσωπικά φοβαμαι οτι θα το “πληρώσουμε” στο μέλλον.

no_roots
no_roots
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna Xe

Μεγάλη αλήθεια. Εδώ η πανδημία είναι σα να πέρασε και να μην ακούμπησε, οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν πως πιάστηκαν κορόιδα και πως τους έκλεισαν σπίτι έτσι χωρίς λόγο ή για κάποιο σκοτεινό σκοπό, πάντως όχι γιατί έπρεπε. Τώρα η κατάσταση σχεδόν παντού έχει επιστρέψει στα πρότερα και σε λίγο καιρό θα είναι σα να μην έγινε ποτέ.

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna Xe

Μάλιστα, η μάσκα χρησιμοποιείται με βάση τις αρχές της μαγικής σκέψης, ως φυλαχτό ή ως ξόρκι: αν φοράω μάσκα κάτω από τη μύτη ή στο σαγόνι, “φοράω μάσκα”, άρα ο ιός δεν θα με πλησιάσει. Προς το τέλος της καραντίνας, είδα και το καταπληκτικό : ηλικιωμένο με μάσκα, να κατεβάζει τη μάσκα, να φτερνίζεται δυνατά δίχως καμία κάλυψη του προσώπου, να σκουπίζει το μύτη και να ξανανεβάζει τη μάσκα. Η μάσκα παρέμεινε καθαρή!

Cloud on Toast
Cloud on Toast
3 χρόνια πριν

Κατα τη γνώμη μου ένα βασικό πράγμα που άλλαξε είναι η προσέγγυση που έχουμε σε σχέση με τη δουλειά. Η φυσική παρουσία σε ένα χώρο είναι ξεκάθαρο οτι για πολλές δουλειές δεν ειναι απαραίτητη. Πολλές εταιρίες θα μειώσουν τα έξοδα τους κόβοντας από ενοίκια γραφείων. Αυτό που καταλάβαμε είναι οτι η προσωπική επαφή με συναδέλφους δεν μπορεί να αντικατασταθεί απλά με διαδικτιακές συναντήσεις, οποτε η δομή της δουλειάς θα αλλάξει έτσι ώστε να υπάρχουν μέρες που θα οργανόνονται συναντήσεις για να υπάρχει αλληλεπίδραση. Τέλος βγήκε τελείως στην επιφάνεια οτι το ρόλο του φροντιστη τον έχουν κυρίως γυναίκες. Στην έρευνα αυτό… Διαβάστε περισσότερα »

the_duck
the_duck
3 χρόνια πριν

Συμφωνώ απολυτως με την αισιόδοξη απάντηση. Δεν υπήρχε κανένας λόγος πέρα από το ότι βαριόμαστε να βρούμε καλύτερη λύση, να στοιβαζομαστε σαν τα κοτόπουλα. Όσο για τον τουρισμό, ο μαζικος φτηνός τουρισμός δεν ωφελεί κανέναν. Ηταν καιρός να σταματήσει. Καταστρέφει την αξία των πόλεων και των νησιών και οι φτηνό τουρίστες δεν αφήνουν πραγματικά χρήματα στα εστιατορια και στις τουριστικές επιχειρησεις. Επιπλεον, εγώ όταν πετούσα με αεροπλάνο πάντα φορούσα μάσκα γιατί αλλιώς έφτανα στον προορισμό μου άρρωστη και οι διακοπές μου έβγαιναν ξινες. Στη δουλειά έρχονταν άρρωστοι με 39 πυρετό και την επόμενη μέρα είμασταν πάνω από τους μισούς κρεβατωμενοι.… Διαβάστε περισσότερα »

Queen of spades
Queen of spades
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  the_duck

Διαφωνω οσο δεν παει με το επιχειρημα του κακου φθηνου τουρισμου. Δεν πρεπει να ξαναγυρισουμε στην εποχη που τα ταξιδια ηταν για ευκαταστατους, δεν πρεπει να ανοιξει και εκει η ψαλιδα, παλι. Ενα ταξιδι, αν το αφησεις, σου ανοιγει τα ματια, σου μαθαινει να σεβεσαι αλλους πολιτισμους, ανθρωπους τελειως διαφορετικους απο σενα αλλα που σου μοιαζουν πολυ. Δε μπορω ν απαριθμησω τα οφελη αλλα πρεπει να ειναι για οσο περισσοτερους γινεται. Επισης να πουμε οτι τα φιλτρα αερα των αεροπλανων ειναι εξαιρετικα και ο αερας απ τους καθαροτερους που μπορεις να εχεις. Ειναι οι επιφανειες του αεροπλανου που συνηθως ειναι… Διαβάστε περισσότερα »

gore gore girl
gore gore girl
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  the_duck

Αυτο ξαναπεστο. Επισης, συμβαινει και το αλλο εργαζομαι σε υπηρεσια του δημοσιου μας και ο δντης μας βγαζει το λαδι να μας δωσει τις κανονικες στην ωρα τους κι εχουμε καταντισει τις μισες μερες να τις παιρνουμε το επομενο ετος λογω κακου προγραμματισμου των εργασιων μας που κανει. Καθυστερει να παρει αποφασεις δηλ και ολα πανε μηνες πισω. Πηγε φετος να μου πει να μην παρω την θερινη, να την βαλω αργοτερα ενω ξερει οτι απο σεπτεμβριο αρχιζουμε φουλ λογω της φυσης της υπηρεσιας και αναγκαστηκα να πω ψεμματα οτι εχω κλεισει ηδη για εκτος αττικης. Τρελος μαλακας

saligari
saligari
3 χρόνια πριν

Συμφωνω τόσο με την απάντηση. Στη δουλεια μου οι συναδελφισσες πάρα παλυ συχνα, ξεκινανε το small talk καπως ετσι: -Καλημερα πως παει? -Ε πως να παει λεμε οτι ειμαστε καλα για να μην κλαιμε -Ε.. ετσι οπως μας καταντήσανε οι αλήτες! -Και που εισαι ακομα! Ακόμα δεν εχουν έρθει τα χειροτερα! -Τι εχουν να δουνε τα ματια μας ακομα.. ερχονται πολυ δυσκολες μερες -Αστα μη τα συζητας (αυτα ολα, προ ιού) Καπου εκει σταματαω να παρακολουθω (φοβαμαι) και μετα απο λιγο επιστρεφω κι η κουβεντα εχει φτασει στο οτι σε γνωστες μεγαλες εταιριες πχ βάζουν τους υπαλληλους να φορανε μπέιμπιλινο… Διαβάστε περισσότερα »

Po the Panda
Po the Panda
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  saligari

Μια φορά μου το είχε πει ένας προϊστάμενος μεταξύ αστείου και σοβαρού και του είπα ότι έχει δύο επιλογές. Ή να πηγαίνω συχνά στην τουαλέτα ή να γίνουν τα ρούχα και η καρέκλα μου σαν σκηνικό απο ταινία του Ταραντίνο. Εγώ δεν είχα κανένα πρόβλημα, αυτόν μάλλον θα τον πείραζε να εξηγώ στους πελάτες το γιατί συνέβη αυτή η εικαστική παρέμβαση.

saligari
saligari
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  saligari

Ουάου! Πόσο οφίσιαλ δηλαδή; Σου έστειλαν κάποιο μέιλ επ αυτού; Πώς έβγαλαν αυτο το συμπέρασμα; Έκαναν σύγκριση με τη συχνότητα άλλων υπαλλήλων; (αν ειναι δυνατον!)

gore gore girl
gore gore girl
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  saligari

Συγγνωμη αν ειχες προβλημα με το νεφρο οπως εγω που κανει πετρες και πρεπει να πινω πολυ νερο και να πηγαινω πολυ τουαλετα; θα πρεπε να φερω χαρτι και ναχω ειδικη αδεια για πιπι; πιπή η φακιδομυτη! ποτε δε θα με προσλαμβανε η αμαζον στις αποθηκες της! Αχ και ηταν το ονειρο μου!

larvatus prodeo
larvatus prodeo
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  saligari

Αυτό που αναφέρετε εδώ, ως επιχείρημα υπέρ της αισιοδοξίας σας περί των εργασιακών συνθηκών τωρινών και μελλοντικών και εναντίον όλων των εργαζομένων που θεωρείτε drama queens, μπορεί να ήταν fake news αλλά δεν σημαίνει ότι κάθε είδηση για την (συστημική) αγριότητα των εργοδοτών είναι fake news.
https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/amazon-protests-workers-urinate-plastic-bottles-no-toilet-breaks-milton-keynes-jeff-bezos-a9012351.html

saligari
saligari
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  larvatus prodeo

Φυσικά και όχι, το παράδειγμα μπορει να ήταν περι εργασιακών, αλλα ο στόχος ηταν να δειξω το πώς τρώγεται αμάσητη η κάθε πληροφορία, σε μερικούς κύκλους, αρκει να ειναι εντυπωσιακή. Καθόλου επιχείρημα υπερ της αισιοδοξίας για εργασιακές συνθήκες, δεν ξερω πως προεκυψε αυτο. γνωριζω οτι τα πραγματα ειναι πολύ ζοφερά, το θεμα του σχολίου ηταν εντελώς άλλο.
Ευχαριστώ για το άρθρο, δεν το ήξερα θα το διερευνήσω. Τα μπειμπιλίνο παντως ήταν όντως ψευτικη ειδηση που καταρρίφθηκε.

gore gore girl
gore gore girl
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  saligari

Εχω ακουσει οτι και στα πολυωρα χειρουργεια φορανε μπειμπι λινα γιατι δεν μπορουν να αφηνουν στη μεση τις πολυωρες επεμβασεις παντως

Snow white
Snow white
3 χρόνια πριν

Εξαιρετική η απάντηση της Λένας! Πόσο αλήθεια αυτό με τον παιδίατρο…από μικρή θυμάμαι να πηγαίνω για ένα απλό τσεκ απ και γύρω μου να υπάρχουν παιδιά με υψηλο πυρετό που να βήχουν, χωρις τήρηση κανενός μέτρου ασφαλείας (και εκ μέρους του ιατρού αλλά και των γονέων). Το ιδιο και στα ΜΜΜ, όπου πολλοι φτερνιζονται, βηχουν και μετα νευριαζουν έτσι και πας να ανοίξεις το παράθυρο, γιατί λέει μπορεί να πάθουν πνευμονία! Κάποια πράγματα θα αλλάξουν και ήταν καιρός να γίνει!

mm
mm
3 χρόνια πριν

Εγώ είμαι κάπως απαισιόδοξη ως προς τι κουσούρια θα μας αφήσει. Πιστεύω στο ρητό “στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται” και αυτή ήταν μια παγκόσμια αναμπουμπούλα. Φοβάμαι ότι αυτές οι έξτρα αποστάσεις θα μεταφερθούν άμεσα στο τελικό κόστος του προϊόντος και θα γίνουν οι απλές παροχές, παροχές πολυτελείας. Θα αποκτήσουν οι πτήσεις την άνεση της δεκαετίας του 80, αλλά το κόστος της δεκαετίας του 70. Θα αποκτήσουν αποστάσεις οι παραλίες, αλλά ήδη, εδώ στην Ελλάδα διπλασιαστήκανε τα τετραγωνικά της χρήσης του αιγιαλού, έτσι, χαλαρά. Θα έρχεται λοιπόν ο τουρίστας που έχει να πληρώσει να φάει δίπλα στο κύμα και οι υπόλοιποι… Διαβάστε περισσότερα »

Chachacha
Chachacha
3 χρόνια πριν

Θα υπάρξει αλλαγή, όχι τόσο μεγάλη φυσικά. Ο λόγος είναι γιατί το σενάριο της πανδημίας πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην κοινωνία της παγκοσμιοποίησης. Ο Covid-19 δεν ήταν και το τέλος του κόσμου, ήταν όμως για πολλούς ανθρώπους που δεν άνηκαν σε χώρες του τρίτου κόσμου, αυτό ήταν το σοκ. Το μεγαλύτερο σοκ όμως ήταν οι οικονομικές επιπτώσεις. Η αλλαγή θα υπάρξει γιατί μια πανδημία επιβεβαιώσαμε ότι έχει πολλές οικονομικές επιπτώσεις, κυρίως λόγω του ότι δεν μπορείς να προβλέψεις την εξέλιξή τους. H καραντίνα όμως έδειξε και άλλους δρόμους εξοικονόμησης πόρων για κάποιες μεγάλες τις επιχειρήσεις. Επίσης δεν ξέρεις αν ο επόμενος… Διαβάστε περισσότερα »

αμύριστο λουλούδι
αμύριστο λουλούδι
3 χρόνια πριν

Είναι αλήθεια ότι αυτός ο ιός ήρθε για να μείνει. Δεν πιστεύω ότι θα εκριζωθεί ποτέ τελείως, θα γίνει όπως αυτός της γρίππης. Θα υπάρχουν περίοδοι κρίσης και ύφεσης. Θα υπάρξει εμβόλιο, έστω και περιορισμένης χρονικής διάρκειας προστασίας (όπως και της γρίππης) και θα κατασταλάξει η ιατρική κοινότητα στην πιο αποτελεσματική θεραπεία. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν κρούσματα και νεκροί. Όπως και λόγω γρίππης.
Η ζωή όμως θα γυρίσει πάλι σε μια κανονικότητα. Όπως αυτή που περιγράφει η Λένα. ελπίζω κάποια καλά πράγματα να μείνουν.

Vasilis
Vasilis
3 χρόνια πριν

Στη διάρκεια της καραντίνας αναδείχτηκαν διάφοροι καθηγητές σταρ που έπαιρναν σβάρνα τα κανάλια και τα έντυπα και έκαναν προβλέψεις ή μιλούσαν με τεράστια σιγουριά, ενώ δεν ήταν καν επιδημιολόγοι ή λοιμωξιολόγοι. Κάθε τρεις και λίγο βλέπαμε και έναν καθηγητή από τις διάφορες Ιατρικές σχολές να λέει απλώς τα δικά του. Κάποιοι επιχειρηματίες, ωστόσο, αρέσκονται στην κλάψα και είναι αυτοί που δεν είχαν ποτέ ανάγκη. Στα ακτοπλοϊκά, π.χ., υποτίθεται θα γίνονταν εκπτώσεις και οι εκπτώσεις είναι σε φάση αντί για 130 είναι 129.

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Vasilis

Και φυσικά, τώρα που μειώθηκε προσωρινά ο ΦΠΑ, οι τιμές θα μείνουν οι ίδιες. Κι όταν ξανανέβει ο ΦΠΑ, οι τιμές θα αυξηθούν γιατί αυξήθηκε ο ΦΠΑ!
Αθάνατη ελληνική επιχειρηματικότητα…

este
este
3 χρόνια πριν

Εκτός από αυτά που περιλαμβάνονται στην απάντηση θα προσθέσω 2 ακόμα μεγάλες αλλαγές όσον αφορά το πρίν και το μετά. 1. Πάρα πολλοί άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν επηρεαστεί έχοντας χάσει τις δουλειές τους. Το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα που έφερε ο ιός αυτός νομίζω ακόμα δεν είναι σαφές, είναι σίγουρα όμως πολύ μεγάλο. Και είναι παγκόσμιο. Η μετανάστευση δεν είναι πλέον – απαραίτητα – μια λύση. 2. To work from home ήρθε για να μείνει. Και όσο βολεύει εμένα και ήταν κυριολεκτικά ό,τι πιο πολύτιμο και ότι πιο απρόσμενο μπορούσα να περιμένω το να δουλεύω και στα διαλείμματα αντί να… Διαβάστε περισσότερα »