Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί επέλεξες να θίξεις το θέμα του θηλασμού;

Είναι αυτό ένα θέμα που ανοίγει τα μάτια σε σχέση με τον μισογυνισμό;

Αγαπητή α,μπα, είμαι πολύ περίεργη γιατί έχεις επιλέξει μια τόσο συγκεκριμένη ερωτηση-μπονους ή ερώτηση-παγίδα ή tricky question όπως θες πες το που θεωρείς ότι ανοίγει τα μάτια σε σχέση με τον μισογυνισμό, και αφορά τον θηλασμό. Πώς και επέλεξες τη συγκεκριμένη αναμεσα στο pool των ερωτήσεων – πχ η ερώτηση “πρεπει μια μαμά να εργάζεται ή όχι;” δεν είναι αντίστοιχη ή ίσως πιο κατατοπιστική; Εγώ ρώτησα τον άντρα μου πάντως -δεν έχουμε και δεν θέλουμε παιδιά- οπότε περίμενα ότι θα μου πει κάτι του στιλ δεν με νοιάζει γιατί δεν θα το έβρισκε καθόλου σχετικό με την πραγματικότητα του. Μου είπε με λίγα λόγια και συνοπτικά “ας κάνει η καθεμία ο,τι θέλει, ας θηλάσει ας μη θηλάσει, ας θηλάσει δημόσια, ιδιωτικά, όπως θέλει”. Χάρηκα που απάντησε έτσι αν και δεν καταλαβαίνω 100%. Περισσότερο την έκανα την ερώτηση ως “για να δούμε περνάει το τεστ της Λένας;” Και, παράδειγμα, αν απαντήσει κάποιος “εγώ θα θεωρουσα πιο σωστό να θηλάζει για μεγάλο διάστημα”, είναι κακή απάντηση; υπάρχει σωστό και λάθος εδώ ή καταλαβαίνεις από τα συμφραζόμενα καποια πράγματα; επίσης εγώ στον σύντροφό μου πολλές φορές του υπενθυμίζω ότι πράγματα που λέει είναι μισογυνικα. Βέβαια κι εγώ πιάνω τον εαυτό μου να λέει και προσπαθω να αυτολογοκρινομαι. Άρα εννοείται δεν μας απαλλάσσει μια συγκεκριμένη άποψη για ένα συγκεκριμένο θέμα, από οποιαδήποτε μισογυνικη συμπεριφορά. Άρα; Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα με το σκεπτικό μου.

Think you

Και η δική σου ερώτηση καλή είναι. Προτείνω τον θηλασμό γιατί είναι το σώμα μιας γυναίκας, κάτι πολύ προσωπικό, δεν είναι το ίδιο με την επιλογή της να δουλέψει. Είναι ακόμη πιο παρεμβατικό. Αν σου έλεγε «εγώ θα θεωρούσα το τάδε», που δεν θα μου άρεσε, γιατί δεν είναι δική του δουλειά, όπως ακριβώς είπε ο δικός σου, πρέπει να απαντηθεί το «και αν δεν ήθελε, τι θα γινόταν;»

Ο άλλος λόγος είναι ότι ο θηλασμός δεν είναι κάτι που μπορείς να ελέγξεις, ακόμα και αν το θέλεις με όλη σου την καρδιά. Πάρα πολλές γυναίκες είχαν άλλα σχέδια για το θέμα και αλλιώς προέκυψε το πράγμα στην πορεία, και μετά έπρεπε να αντέξουν και τις δικές τους τύψεις, και τις μπηχτές του «εγώ θα προτιμούσα να». Ο λόγος που δεν πρέπει να ανακατεύονται άλλοι άνθρωποι είναι ότι είναι κάτι σωματικό, ιατρικό, πώς το λένε, ψυχικής και σωματικής υγείας. Ακόμα και όταν όλα πάνε καλά, το μωρό το κάνει με την πρώτη σωστά, παίρνει βάρος, και τα λοιπά, και πάλι, χρειάζεται μεγάλη υποστήριξη από το περιβάλλον γιατί χρειάζεται ΧΡΟΝΟΣ, άπειρες ώρες, ώρες που η γυναίκα δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα πέρα του να κάθεται ακίνητη και να περιμένει. Δεν το αντέχουν όλες με τον ίδιο τρόπο.

Οπότε, δεν είναι θέμα απόφασης. Είναι κάτι που ζυγίζεται συνεχώς, και καλύτερα να το προσεγγίσεις ανά βδομάδα. Το «εγώ πιστεύω ότι» ξεχνώντας ότι μιλάμε για έναν άνθρωπο, δεν μπορώ να πω ότι δείχνει άνθρωπο με ευαισθησία. Δεν χρειάζεται να έχεις στήθος για να το καταλάβεις. Μάνα ΔΕΝ σημαίνει θυσία. Μάνα είναι μια γυναίκα που έχει παιδί.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

74 points
Upvote Downvote

14
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
7 Θέματα σχολίων
7 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
11 Συντάκτες σχολίων
ΑπαστράπτουσαΧαρουλίδιοPo the Pandaδε σου λέω!ακρίδα Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Οπως επίσης καλή ερώτηση είναι το θέμα των εκτρώσεων.

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Πολύ καλή, αλλά πιο light. Οι εκτρώσεις είναι στην επιφάνεια, είναι θέμα που συζητιέται πολύ, όλοι έχουν μια άποψη, ενώ ο θηλασμός είναι πιο βαθιά, είναι next level. Δηλαδή σίγουρα είναι περισσότεροι οι “εγώ θεωρώ καλύτερο να θηλάσει” από τους “εγώ θεωρώ καλύτερο να γεννήσει το παιδί κι ας μην το θέλει”.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Δε σου λέω συμφωνώ ότι είναι πιο light, αλλά δεν είναι καθόλου αν η ερώτηση αφορά ένα υποθετικό του παιδί ας πούμε. Επίσης έχει να κάνει με τα δικαιώματα των γυναικών εν γένει, για μένα δείχνει πολλά η άποψη πάνω σε αυτό. Ίσως γιατί πολλοί άντρες δεν νοιάζονται καν για το θηλασμό, δεν έχουν δηλαδή άποψη, ή αν έχουν μπορεί να είναι από το αν οι ίδιοι θηλασαν ή οχι, χωρίς να το έχουν ποτέ σκεφτεί . Σε πολλές περιπτώσεις η απάντηση που θα πάρεις μπορεί να είναι ένα ξέρω γω; Με την έκτρωση όμως σχεδόν όλοι έχουν απάντηση.

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Mitsi αυτό εννοούσα, ότι για το θηλασμό δεν πολυ-ξέρουν κιόλας, αλλά αν ξέρουν, σημαίνει ότι έχουν κάνει κι ένα διαβασματάκι παραπάνω. Πιο light είναι η έκτρωση με την έννοια ακριβώς ότι όλοι έχουν απάντηση, και μπορεί η απάντηση να είναι λίγο τυχαία, λίγο “της μόδας”. Κατα τ’άλλα, και για εμένα και για τον κύκλο μου είναι πιο σχετική συζήτηση.

Leave it to Beaver
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι αλλά νομίζω ο θηλασμός ιατρικά θεωρείται γενικά καλύτερος για το παιδί, αλλά και τη μητέρα (μείωση κινδύνου για διάφορους καρκίνους κλπ). Δεν είναι κάτι που μπορεί να έχει ιδεολογικές ή θρησκευτικές προεκτάσεις όπως η έκτρωση (και εκεί σίγουρα θα καταλάβεις πολλά για τη κοσμοθεωρία του άλλου), είναι κάτι επιστημονικό. Γιατί είναι παράλογο να απαντήσει κάποιος οτι είναι καλύτερο; Το πρόβλημα για εμένα ξεκινά αν κάποιος πει οτι η γυναίκα οπωσδήποτε πρέπει να θηλάσει αλλιώς είναι κακή μητέρα κλπ Εαν πει πιστεύω γενικά προτιμότερος είναι ο θηλασμός αλλά από εκει και πέρα είναι επιλογή της μητέρας και υπάρχουν πλέον εναλλακτικές… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Εκεί θα κριθούν πολλά. Ο άντρας μου, όταν το συζητήσαμε κάποια στιγμή στο παρελθόν είχε την άποψη ότι η έκτρωση είναι κάτι κακό. Εγώ έχοντας θυμώσει στο παρελθόν με τη μάνα μου που είχε κάνει έκτρωση όταν ήμουν στην εφηβεία, δεν καταλάβαινα ότι είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας να κάνει αυτό που επιθυμεί, δεν έλεγα ότι είμαι κατά, έλεγα ότι είμαι υπέρ της πρόληψης. Ο άντρας μου μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου ο θεος απαγορεύει την έκτρωση και είναι κακό. Όταν η πρώην γυναίκα του έμαθε ότι ήταν έγκυος 5 μηνών (δεν το είχε καταλάβει νωρίτερα) έκλεισε ραντεβού για έκτρωση, ο… Διαβάστε περισσότερα »

ακρίδα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επίσης οι εκτρώσεις τους αφορούν. Είναι πολλοί αυτοί που θα γίνονταν καταπιεστικοί με τη σύντροφο τους αλλά δεν θα ήθελαν να βρεθούν πατεράδες.

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ έχω ξαναγράψει ότι θεωρώ οτι οι περισσότεροι ανύπαντροι αντρες στην Ελλαδα δεν έχουν και τόσο έντονη θέση σχετικά με το θηλασμό, πιστευω δεν το έχουν σκεφτει καν. Επισης παρόλο που συμφωνώ απολυτα σχετικά με το ποσό δύσκολο πράγμα ειναι ο θηλασμος, ειδικα στην αρχή, νομίζω είναι κάτι που αν δεν το ζησεις δεν το συνειδητοποιεις. Πιο πριν ακούς μόνο ότι είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο κι αποκλείεται να μην έχεις γάλα αλλά κι αυτά μόνο οταν αρχίσει να σε απασχολεί το θέμα. Εγω πριν μεινω εγκυος ας πούμε δεν είχα ενδιαφερθεί καθόλου για το θηλασμό. Μπορώ να… Διαβάστε περισσότερα »

poua rige
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Παιδιά εγώ νομίζω ότι η ύψιστη ερώτηση για το αν ο άλλος έχει κατανόησεινεστω και 5 πράγματα για τα δικαιώματα της γυναίκας είναι η άποψη του για την έκτρωση. Εκεί φαίνονται πολλά.

Valia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κι εγώ στην αρχή δεν το κατάλαβα, αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι είναι επειδή ο μισογύνης θεωρεί ότι του ανήκει το σώμα της γυναίκας του, επειδή αυτός είναι ο άντρας και η γυναίκα πρέπει να υποτάσσεται στον άντρα. Άρα έχει τον πρώτο λόγο σε όλα. Και μαζί με τον θηλασμό, δε θα την αφήνει να βάφει τα μαλλιά της, για να μην κάνουν κακό τα χημικά από τις βαφές στο ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ- γιατί για εκείνη κατά βάθος δεν τον νοιάζει. Θα τη βοηθήσει ελάχιστα, αλλά θα της επιβάλλει πώς να κάνει τα πάντα. Ή θα τη βοηθήσει μόνο όταν τον βλέπουν… Διαβάστε περισσότερα »

ακρίδα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σύμφωνω και εγώ ότι μπορεί ο άλλος ειδικά αν δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα να μην έχει ιδέα. Ρώτησα το σύντροφο μου και μου απάντησε πως εννοείται πρέπει να θηλάσει γιατί είναι υπέροχο. Όταν άρχισα να του μιλάω για γυναίκες που πονάνε ή δεν μπορούν/θέλουν με κοιτούσε εκπληκτος και τέλος συμφώνησε πως αν όντως είναι έτσι τα πράγματα φυσικά και να αποφασίζουν εκείνες. (Ήμαστε στο session που του εξηγώ ότι δεν είναι όλα γλυκο-μαμαδουλίστικα επειδή ετσι τα παρουσιάζει η μάνα του που τυγχάνει να είναι και η μόνη μάνα που έχει ζήσει απο κοντά)

Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ισχύει αυτό που λες, ειδικά εφόσον βομβαρδίζονται συνέχεια με μηνύματα για την υπέρτατη ευτυχία της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Λογικό είναι να έχουν στο μυαλό τους μόνο τρισευτυχισμένες μαμάδες-μοντέλα διαφημίσεων και στρουμπουλά χαμογελαστά μωράκια που θηλάζουν ήσυχα ήσυχα με τη μαμά να μην ζορίζεται καθόλου.

Χαρουλίδιο
Μέλος
Συμμετέχων

Εγω συμφωνω στο οτι οι γυρω σου δεν εχουν λογο.Ο πατερας ομως οταν κατι περναει τα ορια του φυσιολογικου και η μανα για δικους της λογους δε το βλεπει θεωρω οτι πρεπει να μιλαει γιατι το παιδι δεν ειναι μονο της μανας ειναι και του πατερα.Η γυναικα του αδερφου μου θηλαζει το παιδι της ακομα και σημερα που ειναι τριων χρονων και εχει αρρωστησει με αυτο το θεμα.Και θεωρω πως ο αδερφος μου που της μιλαει κανει καλα.

Απαστράπτουσα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης