Αγαπημένη μου Αμπα, θα ήθελα τη βοήθειά σου σε μια συλλογιστική που έχω μες το κεφάλι μου, η οποία απτη μία μου φαίνεται λογική κ απτην άλλη το αποτέλεσμα (= η άποψη στην οποία καταλήγει) μου φαίνεται σκληρό. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη: Νομίζω πως δεν είμαι υπέρ του να αφήνουμε φιλοδώρημα σε σερβιτόρους σε ένα μαγαζί. Μιλάω για Ευρώπη/Ελλάδα όπου υπάρχει φυσικά ένας κατώτατος μισθός για το επάγγελμα αυτό. Και εξηγώ τον τρόπο σκέψης μου, για χάρη του παραδείγματος μιλάω για κάποιον/α που είναι σερβιτόρος στην Ελλάδα: Ως επί το πλείστον, ένας σερβιτόρος στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή παίρνει έναν μισθό (αναλόγως του ωραρίου του) μεταξύ 500-700 ευρώ. Η εκπαίδευση που χρειάζεται για την θέση αυτή είναι ελάχιστη, και σε πολλές περιπτώσεις οι προοπτικές δεν είναι πολλές. Ο μισθός παραμένει σταθερός (σχετικά) με τα χρόνια. Επομένως το επιχείρημα του φιλοδωρήματος είναι να ενισχύσουμε κάποιον που είναι χαμηλόμισθος κ τρέχει πέρα δώθε να μας φέρει τον καφέ μας, το φαΐ μας κλπ. Και ρωτάω εγώ, γιατί δεν δίνουμε λοιπόν τιπ και σε άλλα επαγγέλματα αντίστοιχου βεληνεκούς;; Καθαριστές/καθαρίστριες, οδηγούς λεωφορείων, άνθρωποι του δήμου που μαζεύουν τα σκουπίδια μας κλπ Κάνουν εξίσου κουραστικές κ απαιτητικές δουλειές, πολλές φορές σε πιο αντίξοες συνθήκες, έχουν αντίστοιχους μισθόυς κ προοπτικές. Φαντάζομαι όπως κ άλλα επαγγέλματα. Πωλητές σε μαγαζιά, αντιστοίχως. Δεν θα συγκρίνω με κάποιον σε ένα γραφείο, που ίσως βγάζει τα ίδια λεφτά κ φυσικά δεν παίρνει κανένα τιπ όταν κάνει τη δουλειά του καλά (δεν μιλάω για υψηλά αμοιβόμενους κ μπόνους), γιατί υποθέτω πως το επιχείρημα εκεί είναι πως ένας υπάλληλος γραφείου ίσως έχει διαφορετικές προοπτικές ανέλιξης με τα χρόνια, δεν κάνει τόσο σωματικά κουραστική δουλειά κλπ. Δεκτό λοιπόν, κ επανέρχομαι στο ερώτημά μου: έχει η συλλογιστική μου κάποιο λάθος; Βρίσκεις τα επιχειρήματά μου να μην στέκουν; Να ξεκαθαρίσω, δεν είμαι τσιγκούνα, δεν προσπαθώ να γλιτώσω το 1 ευρώ με τον καφέ μου, αλλά θα ήθελα να μπορώ να λέω πχ αυτή τη βδομάδα δεν θα δώσω τιπ σε σερβιτόρους, αλλά θα δώσω τιπ στην καθαρίστρια στο γραφείο γιατί εκτιμώ αυτή τη δουλειά πολύ, χωρίς οι φίλοι να με κοιτάνε σαν άκαρδο τέρας.
– άκαρδο τέρας
Όχι, η λογική δεν είναι ότι αφήνουμε φιλοδώρημα σε ανθρώπους που είναι χαμηλόμισθοι. Άλλωστε δεν είναι όλοι οι σερβιτόροι χαμηλόμισθοι. Ούτε έχει σχέση με την σωματική κούραση, δεν παίρνουν φιλοδώρημα οι ανθρακωρύχοι. Ούτε είναι υποχρεωτικό να αφήνεις φιλοδώρημα, είναι προαιρετικό, άρα αν σου φαίνεται ότι δεν χρειάζεται, μην το κάνεις.
Το φιλοδώρημα έχει μείνει από παλιά, και η λογική του είναι να δίνεις λεφτά σε κάποιον που κάνει κάτι προσωπικό, για σένα, που θα μπορούσες να κάνεις και μόνος σου, όπως να φτιάξεις καφέ, ή να τον πάρεις από το μπαρ και να τον πας στο τραπέζι σου, να πας το άδειο φλιτζάνι πίσω στο μπαρ, να κουβαλήσεις τις βαλίτσες σου, να λουστείς, να πάρεις λεωφορείο και όχι ταξί, να πάρεις τα γράμματα και να τα ανεβάσεις στο διαμέρισμα σου (θυρωρός), να φτιάξεις φαγητό αντί παραγγείλεις, και τα λοιπά. Είναι ας πούμε φόρος πολυτελείας για την πολυτέλεια. Αρχικά ήταν κάτι που μπορούσε να κάνει μόνο η ανώτερη τάξη, και το έκανε για να δείξει ότι εκτιμάει αυτές τις υπηρεσίες. Τώρα, αυτές οι πολυτέλειες είναι διαθέσιμες σε πολύ περισσότερους, και έχουμε αντιρρήσεις, επειδή οι πολλοί δεν έχουν την άνεση που είχαν οι λίγοι, και επειδή αυτές οι υπηρεσίες πλέον είναι κανονικές δουλειές που αμείβονται ξεχωριστά.
Δεν πολυκαταλαβαίνω γιατί εκτιμάς την δουλειά της καθαρίστριας αρκετά ώστε να αφήνεις τιπ, αλλά της σερβιτόρας όχι με τον ίδιο τρόπο, αλλά όπως είπα είναι προαιρετικό το φιλοδώρημα, οπότε όπως νομίζεις.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News
Είναι λίγο άσχετο αλλά μου κάνει εντύπωση πόσοι άνθρωποι απαξιώνουν επαγγέλματα όπως σερβιτόρος/καθαρίστρια/γραμματέας κλπ και θεωρούν ότι δεν χρειάζονται “ιδιαιτερη εκπαιδευση ” εννοώντας και ότι “δεν είναι αναγκη να είσαι έξυπνος”. Το σέρβις μου φαίνεται ένα από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα που υπάρχουν. Όλη μέρα όρθιος, αμοιβες όσο του Αλ Μπάντυ στο “Married with Children” και παραγγελίες που πάνε κάπως έτσι “Δύο freddo espresso, έναν σκέτο έναν γλυκό με μαύρη ζάχαρη, έναν καπουτσίνο με αφρόγαλα αλλά αποβουτυρωμένο και τρεις ζαχαρίνες ένα σάντουιτς με μαρούλι χωρίς μαρούλι αλλά με γαλοπούλα και ντομάτα, ένα τοστ ζαμπόν κασέρι με μαγιονέζα μόνο από την… Διαβάστε περισσότερα »
Συμφωνώ απολύτως. Όταν δούλευα σέρβις παίζει να είχα κάνει 10 trainings για να μάθω καφέδες κ.α. Επίσης, πριν φύγω από μια εταιρία οπου δούλευα στη γραμματεία, έκανα 1.5 μήνα καθημερινή εκπαίδευση στην κοπέλα που θα έπαιρνε τη θέση μου. Όταν θα έφευγε η καθαρίστρια από εκείνη την εταιρεία, εκπαιδευε την επόμενη για μία εβδομάδα.
Εγώ πάντως είχα μεγαλύτερο ωρομίσθιο (χώρια τα τιπς) ως σερβιτόρα με μηδενική προϋπηρεσία, παρά τώρα ως εργαζόμενη στον κλάδο μου με μεταπτυχιακό (και 2ο επαγγελματικό diploma σε εξέλιξη) και πάνω από 5ετή προϋπηρεσία. Οπότε συμφωνώ με το άκαρδο τέρας.
Τότε για να έφυγες από σερβιτόρα, κάτι καλύτερο θα σου προσφέρει η τωρινή δουλειά, έτσι δεν είναι; Προοπτικές εξέλιξης, εργασιακό περιβάλλον, κάτι.
Μένω σε αυτή τη δουλειά γιατί έχω επενδύσει χρόνο και χρήμα και γιατί μ’ αρέσει. Δεν λέω πουθενά ότι ο σερβιτόρος δεν χρειάζεται να έχει συγκεκριμένες δεξιότητες. Ούτε ότι δεν έχει δυσκολίες. Αυτό ισχύει για όλες τις δουλειές. Όμως δεν μπορώ να δεχτώ πως ο ανιψιός μου π.χ. που πήγε στα 17 του σερβιτόρος βγάζει περισσότερα χρήματα από εμένα στα 30 μου και παρόλα αυτά να θεωρούμαι τσιγκούνα αν δεν δώσω tip. Τουλάχιστον στο τουριστικό μέρος που ζω εγώ, αυτό συμβαίνει. Επειδή υπάρχει έλλειψη σε σερβιτόρους και καθαρίστριες, συνήθως τα χρήματα είναι πολύ καλά. Και σε πολλές περιπτώσεις καλύπτεται διαμονή-διατροφή,… Διαβάστε περισσότερα »
Σε υποδοχή ξενοδοχείου που έχω δουλέψει πολλές φορές αλλοδαποί άφηναν φιλοδώρημα για τις καθαρίστριες μέσω του ρεσεψιονίστ. Αν και νομίζω ότι το φιλοδώρημα είναι ανατολίτικο κατάλοιπο (μπαξίσι) νομίζω ότι είναι ωραίο να δείχνεις ότι εκτιμάς την εργασία κάποιου. Εγώ αφήνω αφειδώς και όσο μου το επιτρέπει η τσέπη μου κάθε φορά σε ντελιβεράδες που μου φέρνουν φαγητό μέσα σε κρύα, σε βροχές κλπ. Αυτοί γενικώς υποαμοίβονται και εκτιμώ ότι το αξίζουν.
Όπως τα λέει η Α Μπα αλλά γιατί τόση απαξίωση για τους σερβιτόρους ? Σου άπλωσαν το χέρι και σου ζήτησαν φιλοδώρημα με το ζόρι ? Ξέρεις εσύ τι μπορεί να έχει σπουδάσει το κάθε ένα παιδί που κάνει αυτή τη δουλειά ?
Λες να είναι νευροχειρούργος, οπότε να του αφήσω 250 ευρώ φιλοδώρημα για να μου σερβίρει τον καφέ των δυόμισι ευρώ;
Στην Ρώμη πάντως το 2001 που είχα πάει, ναι, ζητούσαν φιλοδώρημα σχεδόν επιτακτικά, επίτηδες μια φορά δεν έδωσα και το γκαρσόνι καθόταν πάνω από το κεφάλι μου και με κοιτούσε επίμονα κάνα δεκάλεπτο, μέχρι να αποχωρήσει με ξινισμένη μούρη.
Στην Ευρώπη δεν υπάρχει τόσο έντονα η συνήθεια να αφήνεις τιπ, είναι περισσότερο στην Ελλάδα. Ισως επειδή στο εξωτερικό όλο και περισσότεροι πληρώνουν με κάρτα και δεν έχουν πάντα ψιλά αλλά κυρίως γιατί υπάρχει διαφορετική κουλτούρα. Προσωπικά αφήνω φιλοδώρημα μόνο οταν η εξυπηρέτηση ήταν πολλή καλή και ο/η σερβιτόρος/α έκανε την παραμονή μου στο μαγαζί πιο εύκολη και ευχάριστη. Υπάρχουν και χαμηλόμισθοι που κάνουν δουλειές γραφείου όμως δεν παίρνουν φιλοδώρημα άρα ο μισθός για μένα δεν είναι λόγος. Στον ντελιβερά πχ που μπορεί να ήρθε με κρύο και βροχή να μου φέρει εμένα το φαγητό θα δώσω κάτι, στον σερβιτόρο… Διαβάστε περισσότερα »
Δεν ξέρω για ποια Ευρώπη λες εσύ αλλά στην Αγγλία τουλάχιστον τα τιπ μπαίνουν στο λογαριασμό (προαιρετικά) χωρίς να σε ρωτήσουν, ακριβώς γιατί όλοι πληρώνουν με κάρτα. Όλοι οι συνάδελφοι που έχω που είναι από όλες τις γωνιές Ευρώπης (και μη) έχουν στην κουλτούρα τους το τιπ και αντίθετα η εμπειρία μου μου έχει δείξει ότι στην Ελλάδα μόνο το υπεραναλύουμε το ποιος παίρνει τιπ και γιατί (εξου και η παραπάνω ερώτηση). Άμα έχεις δώσε αν δεν έχεις μη δώσεις είναι απλό. Αν είναι να ζητάμε και Ε9 για να βγάλουμε το ευρώ από την τσέπη άστο να πάει στο… Διαβάστε περισσότερα »
Στην Αγγλία δεν έχω ζήσει όμως στην Ισπανία που ζω δεν υπάρχει η κουλτούρα του τιπ, ούτε στην Γαλλία ιδιαίτερα και σε 3 Σκανδιναβικές χώρες που έχω πάει αρκετές φορές και έχω και φίλους δεν το είχαν. Κι εγώ έχω φίλους και συναδέλφους από πολλές ευρωπαικές χώρες και απ οτι έχω δει δεν αφήνουν πάντα τιπ (οι Αγγλοι δε σχεδόν ποτέ αλλά τι να πω αυτά είναι και λίγο προσωπικές εμπειρίες, δεν μπορούμε να κρίνουμε χώρες από τα 10 άτομα που γνωρίζουμε). Μπορεί να αφήσουν τα ρέστα αν είναι λίγα ή και καθόλου. Εγώ στην Ελλάδα πάντα έδινα όμως ζώντας… Διαβάστε περισσότερα »
Στην Αγγλία που ζω 4 χρόνια δεν έχω προσέξει να μπαίνει προαιρετικά, αλλά όταν πληρώνεις με κάρτα σου έχει επιλογή να αφήσεις τιπ. Και εδώ αφήνουμε tip με βαση το αν και πόσο ευχαριστημένοι μείναμε.
Cocolime, στην Αγγλία μπαίνει συνήθως 10% για μεγάλες παρέες (6-8 άτομα και πάνω) και σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι πάντα προαιρετικό, πολλές φορές θεωρείται υποχρεωτικό από το εστιατόριο. Για εμένα το παρανοϊκό ήταν στις ΗΠΑ όπου ήταν αδιανόητο να μην αφήσεις tip, ακόμη κι αν σου φέρονταν απαράδεκτα. Έφερναν το λογαριασμό με προ-ϋπολογισμένα το 5, 10, 15% επί του ποσού, για να μην κουράζεσαι να το υπολογίσεις. Αν ήσουν ευχαριστημένος με όλες τις φιοριτούρες (για εμένα πολύ κουραστικές), περίμεναν 15%. Στη χείριστη περίπτωση θεωρούσαν ότι τιμωρούνται με το 5%. Το αποκορύφωμα, ο ίδιος ο καταστηματάρχης μας κυνήγησε στο δρόμο όταν… Διαβάστε περισσότερα »
12.5% optional service charge που μπορείς να ζητήσεις να αφαιρεθεί..κι αν όχι αυτό, τότε σε ρωτάει το μηχάνημα την ώρα που πληρώνεις. Γενικά μίνιμουμ 10% είναι το κοινώς αποδεκτό τουλάχιστον στο περιβάλλον μου. Κι εγω μενω στην Αγγλία 7:)
Θα εκμεταλλευτώ αυτόν τον χώρο για να ρωτήσω και εγώ κάτι αντίστοιχο: περάσαμε ένα βράδυ να τσακωνόμαστε μια παρέα (δύο από αυτούς δούλευαν μπαρίστες- οι υπόλοιποι καμία σχέση με το επάγγελμα). Οι μεν λέγαμε ότι όταν παραγγέλνουμε καφέ για έξω δεν αφήνουμε ποτέ φιλοδώρημα στους μπαρίστες και οι μπαρίστες λέγανε ότι αυτό είναι άδικο γιατί μόνο οι σερβιτόροι παίρνουν φιλοδώρημα και οι μπαρίστες σχεδόν ποτέ. Τα επιχειρήματα από την μία μεριά ήταν πολλά (ναι ήταν ένα δημιουργικό βράδυ:) όπως το ότι όταν παίρνω κάτι πακέτο αγοράζω ένα προιόν, αν ήταν σε όποιο προιόν αγοράζω που παρασκευάζεται εκείνη την στιγμή (βλ.… Διαβάστε περισσότερα »
Οι μπαρίστες με τους σερβιτόρους δεν παίρνουν τον ίδιο μισθό, οι μπαρίστες παίρνουν αρκετά περισσότερα. Επίσης οι σερβιτόροι δίνουν ένα μέρος από τα tips τους τόσο στους μπαρίστες, όσο στην κουζίνα αν υπάρχει.
Απο την δικιά μου εμπειρία, οι μπαρίστες συνήθως παίρνουν λίγο μεγαλύτερο μισθό απο τους σερβιτόρους, και τις περισσότερες φορές παίρνουν και ένα ποσοστό απο τα φιλοδωρήματα. Τώρα εάν οι φίλοι σου είναι τόσο ”άτυχοι” και δεν τους συμβαίνει τίποτα απο τα δύο, μάλλον γι΄αυτό γκρινιάζουν!
Εγώ λέω ότι κανονικά θα έπρεπε να μοιράζονται τα tips με τους μπάρμεν και του μπαρίστες.
Από την άλλη υποτίθεται ότι ο σερβιτόρος το δικαιούται περισσότερο γιατί αυτός έχει επαφή με τον πελάτη, είναι το πρόσωπο του μαγαζιού, θα του μιλήσει καλύτερα, θα ακούσει ευγενικά τις βλακείες του (έτσι ώστε να πάρει και μεγαλύτερο φιλοδώρημα).
Έχω δει μπαρίστες που έχουν μπροστά στον πάγκο ένα ποτηράκι-βαζάκι που γράφει tips για όσους θέλουν να δώσουν.Επίσης θα μπορούσαν να μοιράζονται όλοι τα tips εξίσου εφόσον νιώθουν αδικημένοι οι μπαρίστες.
Μήπως είναι μπαρίστες σε μαγαζί που δεν έχει σερβιτόρους; Και έχουν αυτή τη γυάλα μπροστά που δεν βάζει κανείς ποτέ τίποτα;
Γιατί όταν ήμουν σερβιτόρος θυμάμαι μοιραζόμασταν τα τιπς και με το υπόλοιπο προσωπικό (μάγειρες, μετρ, μπαρ).
‘Εμεινες ευχαριστημένη με την εξυπηρέτηση; Άφησε τιπ. Δεν έμεινες; Μην αφήνεις. Στην κακή εξυπηρέτηση ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε τιπ, γιατί απλά διαιωνίζεται η ίδια κατάσταση. Ο σερβιτόρος που μου κοπάνησε τον καφέ στο τραπέζι, δεν πρόκειται να πάρει τιπ. Ούτε η τύπισσα που μου έφτιαξε καφέ με ύφος “σου κάνω χάρη να ξέρεις, εγώ τώρα έπρεπε να είμαι τουλάχιστον στο Μπάκινχαμ” (πραγματικά περιστατικά). Και γενικά εάν διαφωνείς με τη νοοτροπία, μην αφήνεις. Όμως… μην προσπαθεις να δικαιολογήσεις το ότι δε γουστάρεις να αφήσεις τιπ σήμερα (ή αύριο ή ποτέ) με το ότι παίρνουν 500 – 700 ευρώ, χωρίς καμία… Διαβάστε περισσότερα »
Εγώ αφήνω στους σερβιτόρους ανάλογα με το επίπεδο του σέρβις, κάτι που μου φαίνεται δίκαιο. Επίσης αφήνω και στο παιδί που έχει ο ψαράς μου για να καθαρίζει τα ψάρια.
Ελπίζω αν παραγγέλνεις delivery όταν έχει κακοκαιρία να αφήνεις τιπ στον ντελιβερά.
Γιατί πρέπει να κόψεις από τον έναν να το δώσεις στον άλλο. Σα να είναι μια μορφή τιμωρίας. Γιατί να μην δίνεις κάτι σε όλους; ή αν δεν συμφωνείς με τη λογική μη δίνεις σε κανέναν τίποτα.
Για να δίνεις κάτι σε όλους, πρέπει ή να τους δίνεις από 0,01 ευρώ, ή να μην περισσεύει να πληρώσεις το νοίκι σου επειδή το μοίρασες σε tips. Σίγουρα η χειρονομία είναι που μετράει, αλλά δεν νομίζω να το εκτιμήσουν και ιδιαίτερα το μονόλεπτο…