Αγαπητή «Α, μπα»: Φοβάμαι πως μια μέρα θα πέσει κάτω και δεν θα μπορώ να το διαχειριστώ

Θέλω να τον βοηθήσω

Α, μπα καλησπέρα. Έχω ένα θέμα στο μυαλό μου εδώ και πολύ καιρό και ήθελα τα φώτα σου. Ο σύντροφός μου είναι υπέρβαρος. Σε επικίνδυνο για την υγεία του βαθμό όμως. Μιλάμε για ύψος γύρω στο 1,70 και βάρος (σύμφωνα με τα λεγόμενά του πάντα) 140 κιλά. Επιπλέον καπνίζει σαν το φουγάρο. Σημειωτέον έχει κάποιο πρόβλημα στο διάφραγμα που του κόβει την ανάσα καθε τόσο και τον ταλαιπωρεί, και το οποίο με τις λίγες γνώσεις που έχω περί ανθρωπίνου σώματος υποψιάζομαι ότι θα λυνόταν/ελαττωνόταν αν έχανε μερικά κιλά και έκοβε και το τσιγάρο. Το θέμα μου λοιπόν είναι, είναι η θέση μου να πω κάτι για το βάρος συγκεκριμένα (το τσιγάρο το αφήνω στην άκρη); Έχω υπάρξει κι εγώ με παραπάνω κιλά οπότε τον καταλαβαίνω. Τον καταλαβαίνω όσο δεν πάει γιατί για πολλά χρόνια έβλεπα γύρω μου όλους τους αδύνατους και έλεγα εγώ ποτέ. Εγώ αγαπώ πολύ το φαγητό και δεν μπορώ να βασανίζομαι μόνο και μόνο για να χάσω μερικά κιλά, έλεγα. Μέχρι που πολύ πρόσφατα βρήκα ένα σύστημα που με βολεύει, άρχισα να τα έχω και λίγο πιο καλά με τον εαυτό μου γενικά, οπότε το πήρα απόφαση και τώρα είμαι στο τυπικό βάρος για το ύψος μου και πανευτυχής. Που θέλω να καταλήξω με αυτό; Ξέρω πως είναι. Ξέρω πως αν δεν το πάρει ο ίδιος απόφαση θα είναι σαν να μιλάω στον τοίχο, και πιθανόν και να θυμώσει ή πληγωθεί, κάτι που δεν θέλω. Από την άλλη ξέρω ότι με το σωστό κίνητρο ίσως να μπορούσε να κάνει μια προσπάθεια. Κι αν είμαι εγώ αυτό το κίνητρο; Είναι η θέση μου να θίξω το θέμα δεδομένου ότι είμαστε μόνο 5 μήνες μαζί; Ή θα τα κάνω χειρότερα; Δεν με απασχολεί η εμφάνιση σε καμία περίπτωση, εξάλλου όταν τον γνώρισα και τον ερωτεύτηκα έτσι ήταν. Φοβάμαι όμως. Φοβάμαι ότι μια μέρα απλώς θα πέσει κάτω, και δεν ξέρω καθόλου πως να το διαχειριστώ. Έχω τη διάθεση να τον βοηθήσω αν αυτό πρέπει να κάνω, αλλά δε θέλω καθόλου να το εκλάβει ως διάθεσή μου να τον “διορθώσω” διότι θα προσβληθεί και με το δίκιο του. Επομένως, τι κάνουμε;

Διστακτική

Δεν γίνεται να είσαι εσύ το κίνητρο, ούτε είναι σωστό να είσαι εσύ το κίνητρο. Αφού λες ότι καταλαβαίνεις, πρέπει να καταλαβαίνεις και ότι άλλαξες την σχέση σου με το φαγητό όταν άλλαξε η σχέση με τον εαυτό σου. Δεν είχες κίνητρο έναν άλλον άνθρωπο. Δεν μπορείς να αλλάξεις για κάποιον άλλον. Είναι βαθιά προσωπική και μοναχική διαδικασία το αδυνάτισμα. Είναι αυτά που βάζουμε μέσα μας, αυτά που καταπίνουμε. Πιο προσωπική και μοναχική σχεδόν δεν γίνεται.

Λες κάτι πολύ σωστό: φοβάσαι πώς θα το διαχειριστείς αν μια μέρα πέσει κάτω. Άθελα σου αποκαλύπτεις το αληθινό κίνητρο, που είναι επίσης προσωπικό – και εγωιστικό. Δεν σε ψέγω. Είναι πολύ ανθρώπινο αυτό που αισθάνεσαι. Πρέπει όμως να το αναγνωρίσεις, να το δεχτείς, και να το διαχειριστείς. Κυρίως για τον εαυτό σου φοβάσαι, όχι για αυτόν. Οπότε μην χρησιμοποιείς τα επιχειρήματα της δικής του υγείας για να δώσεις «κίνητρα».

Αν ζητήσει βοήθεια, να τη δώσεις. Να τον κάνεις όμως να θέλει να αδυνατίσει, δεν γίνεται. Επομένως, τι κάνεις; Επεξεργάζεσαι τον φόβο σου, και αν καταλήξεις ότι δεν μπορείς να το κάνεις, τότε είσαι ελεύθερη να αποχωρήσεις από αυτή τη σχέση.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

39 points
Upvote Downvote

11
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
6 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
10 Συντάκτες σχολίων
iwmΓράφωνyiota007Granita LemoniΜίλτος Παπάρας Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Μη πεις τίποτα. Ούτε για το βάρος, ούτε για το τσιγάρο θα καταφέρεις κάτι. Για την ακρίβεις, το μόνο που μπορείς να πεις και είναι δικαίωμά σου να πεις, έχει να κάνεις με το τσιγάρο σε κλειστό χώρο που είσαι κι εσύ (ή και άλλοι), διότι αυτό είναι θέμα και της δικής σου υγείας κι ο σεβασμός θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτος. Αλλά στο πως διαχειρίζεται ο άλλος τη σχέση του με τον εαυτό του, δε μπορείς να πεις τίποτα – ή τέλος πάντων μπορείς, αλλά δε θα καταφέρεις τίποτα απολύτως. Στην καλύτερη θα σε αγνοήσει, στη χειρότερη θα θυμώσει.… Διαβάστε περισσότερα »

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ζoi
με όλο το θάρρος και γνωρίζοντας την προσωπική σου πορεία από όσα έχεις εκμυστηρευτεί:
θεωρείς ότι το να πάνε μαζί μια βόλτα σε θάλαμο καρδιοπαθειών και πνευμονικών εμβολών σε ένα μεγάλο νοσοκομείο να δει ο άνθρωπος αυτός τι σημαίνει πρακτικά “δεν αντέχει άλλο η καρδιά και τα όργανα” (μιας κι εδώ μιλάμε για παθογόνο παχυσαρκία, που σχεδόν νομοτελειακά σημαίνει μειωμένο προσδόκιμο ζωής) θα είχε ένα κάποιο αποτέλεσμα κινητοποίησης;
Είμαι εντελώς υπέρ της στάσης ο άλλος δεν αλλάζει αν δεν το θέλει ο ίδιος και ότι η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντικό θέμα, ωστόσο αν μπορεί να σωθεί μια ζωή, πώς αντιδρούμε;

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

΄Πάνω σ’αυτό το πολύ λογικό μεν που προτείνει η Καραβάν’, να αναφέρω δε ότι έχω φίλη που της είπε ο γιατρός ότι έχει 5 χρόνια ζωής έτσι όπως πάει. Ούτε αυτό δεν την έπεισε να αδυνατίσει. Τι την έπεισε; Μετά από 2 χρόνια, ο επικείμενος γάμος της… Όλα έχουν να κάνουν με το κίνητρο, όπως σωστά είπε η ερ. Εγώ πιστεύω ότι αν πάει σε ψυχολόγο θα αρχίσει να λύνει τα θέματα που τον οδηγούν στην υπερφαγία.

Peggy Olson
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αποκλείεται να ανησυχεί και για τον εαυτό της, και για τον άλλο; Όταν είσαι σε μια σχέση, νοιάζεσαι και τον άλλο, και τη σχέση. Όποιος αγαπάει και νοιάζεται, προσπαθεί να βοηθήσει. Αυτή είναι η άποψή μου. Το δύσκολο βέβαια είναι ο τρόπος. Τι ωραία που κάνουνε οι αμερικάνοι interventions! Εμείς το έχουμε σε καθημερινό μπλα μπλα από την οικογένειά μας και με άσχημο τρόπο οπότε το έχουμε σιχαθεί. Όμως άμα βρεθεί ο τρόπος! Αυτό που με προβληματίζει, είναι ότι από τα γραφόμενα καταλαβαίνω ότι είναι πολύ φρέσκια η σχέση και δεν έχουν βρεθεί αρκετά κοντά ώστε να τα συζητάνε κάτι… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Με τρομάζει πώς όλοι οι “ενσυναισθηματίες” διακριτικά λένε άσ’ τον να κάνει ό,τι τον φωτίσει η Παναγία.

Αλλά πώς να μην είναι αυτή της στάσης αφού για να πεις σε κάποιον να αδυνατίσει πρέπει να πιστεύεις ότι το να είσαι χοντρός είναι κακό. Αλλά αυτό είναι χοντροφοβία, όχι;
https://ampa.lifo.gr/gunaikes/chrisimos-odigos-enantia-sti-chontrofovia/

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Γράφων, δεν είναι θέμα χοντροφοβίας. Νομίζεις όμως αν η κοπέλα πει στο σύντροφό της “Πρέπει να αδυνατίσεις”, θα καταφέρει κάτι; Λες ο ίδιος να μην το ξέρει; Το ξέρει και είτε δεν μπορεί να το διαχειριστεί, είτε δεν τον νοιάζει. Και στις 2 περιπτώσεις το όποιο πατρονάρισμα της συντρόφου του, ακόμη κι αν γίνεται με τις καλύτερες των προθέσεων, το πιθανότερο είναι ότι θα έχει αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά.

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ας νοιαστει για τον άνθρωπο της. Έμπρακτα.

Χοντροφοβιες και νάχαμε να λέγαμε. Άλλοθι παρτακισμου είναι τα υπόλοιπα.

Τι θα ανακαλύψεις ότι είπα σήμερα από αυτά που δεν είπα;

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Και στο κανονικό του βαρος να ήταν, εδώ που τα λέμε, δεν θα μπορούσες να τον σηκώσεις αν έπεφτε, όμως καταλαβαίνω τί λές.
Θα μπορούσε να κάνει εξετάσεις για να σας φύγει ο φόβος με το θέμα της υγείας που είναι και το πιο σημαντικό. Να κάνει δηλαδή μια μεγάλη σπειρομέτρηση (όχι απλή, αυτή δείχνει πολλά περισσότερα) και φυσικά ενδοκρινολογικές εξετάσεις. Αν είναι όλα καλά, μετά έχετε να δουλέψετε μόνο το μεταξύ σας.

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Λιγα παραπάνω reaction θα μας βοηθούσαν νομίζω 🙂 .Οσο για την κοπέλα της ερώτησης,δυστυχώς (κατα τη γνώμη μου ευτυχώς) ,δεν μπορεις να πεισεις καποιον να κανει την οποιαδήποτε προσπάθεια προς οποιαδήποτε κατευθυνση αν δεν το θελει ο ιδιος με κινητρο τον εαυτό του.Δεν μπορεις να γινεις το κινητρο και το οτι εσυ βρηκες το συστημα σου δεν λέει τίποτα .Εσενα ειναι το συστημα σου,για τον αλλον δεν είναι τιποτα.Δεν είναι όλοι οι οι ανθρωποι το ίδιο και αυτου του είδους οι εμπειριες δεν μοιράζονται.Οπότε ή θα τον αποδεχτείς η θα αποχωρήσεις.Το μονο που ίσως μπορεις να κανεις ειναι να εισαι… Διαβάστε περισσότερα »

yiota007
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ απολύτως Μίλτο, όπως άλλωστε και με τη Zoi παραπάνω. Θα ήθελα να προσθέσω στη συζήτηση την απορία που μου γεννήθηκε στο μυαλό με το που διάβασα την ερώτηση. Έκανε σχέση 5 μηνών με έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει στο φουλ το πρόβλημα που εκείνη διατείνεται ότι έλυσε! Ανησυχώ για εκείνη. Δε νομίζω ότι έχει τελειώσει με το θέμα της κακής σχέσης με το φαγητό και ό,τι αυτό συμβολίζει. Άλλωστε είναι ένα θέμα με εξάρσεις, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι το έχεις υπό έλεγχο. Το να πάρεις κιλά (ή σε άλλες περιπτώσεις να χάσεις) έχει τόσο άμεση σχέση με… Διαβάστε περισσότερα »

iwm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Νομίζω έχουμε πάθει ένα αμοκ μη μας πουν φοβικούς. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να πει ο/η σύντροφος στο/στη σύντροφο ότι βλέπει πάνω του ένα πρόβλημα υγείας που καλο είναι να κοιταχτεί. Δηλαδή αν εσένα σε πιάσουν ημικρανίες και σφαδάζεις στο κραβάτι απο τον πόνο, αν ο άνθρωπος σου σε αγαπά στοιχειωδώς δε θα πει “αγάπη, να βρούμε ενάν καλό γιατρό να πάμε”. Αν δε θες εσύ να πας οκ, αλλά εκείνος οφείλει να στο πει. Και αν όταν τελικά φύγεις απο τη σχέση εξαιτίας και των φόβων σου γυρίσει και σου πει “μα ποτέ δε μου πες… Διαβάστε περισσότερα »