Αγαπητή α,μπα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις σε συζητήσεις που έχω ακούσει την ατακα(από άντρες κυρίως, αλλά την στηρίζουν κ γυναίκες): οι γυναίκες ωριμάζουν πιο γρήγορα από τους άντρες. Μπορώ να πω ότι είναι από τις φράσεις που με εξοργίζουν πια, γιατί θεωρώ πως είναι ένας ακόμα τρόπος να δικαιολογούνται οι άντρες κ ένας λόγος να καταπιέζονται ακόμα περισσότερο οι γυναίκες. Όταν παίρνω μεγάλη ανάσα κ αποφασίζω να το συζητήσω, ανακαλύπτω πως το επιχείρημα πίσω από αυτή την ατάκα, είναι πως το γυναικείο σώμα, είναι φτιαγμένο για να γεννάει κ έτσι ωριμάζει πιο γρήγορα. Πέρα από το ότι είναι λογικό άλμα, στο οποίο μπερδεύεται η βιολογία με επικτητες κοινωνικές δεξιότητες που αποκτά μια γυναίκα που μεγαλώνει σε πατριαρχική κοινωνία, προκειμένου να επιβιώσει, και πως πολλές φορές αυτές οι «ώριμες» συμπεριφορές καμία σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά θέλω της. Τι άλλο θα μπορούσα να απαντήσω;
-Ανν
Αν γεννούσαν οι άντρες, το επιχείρημα θα ήταν ότι οι γυναίκες ωριμάζουν πιο γρήγορα γιατί πρέπει να φροντίσουν το παιδί, γιατί οι άντρες χάνουν δυνάμεις από τη γέννα. Τι ψάχνεις με τα επιχειρήματα; Το καλύτερο είναι να μην βρίσκεσαι καν σε περιβάλλον που ακούγονται τέτοιες σοφίες.
Το πρόβλημα είναι ότι οι γυναίκες ωριμάζουν πιο γρήγορα, αλλά μόνο όταν πρόκειται για σφουγγάρισμα και μωρά. Αν είναι για να γίνουν πρωθυπουργοί είναι ανισόρροπες και τους λείπει η ψυχραιμία. Παρόλα αυτά, όταν πρόκειται να βγει κάποιο οικογενειακό φίδι από την τρύπα, οι γυναίκες πρέπει να το λύσουν το θέμα, γιατί αυτές έχουν τον τρόπο τους να κρατάνε ισορροπίες. Αλλά αν είναι να κάνουν διπλωματική καριέρα, δεν γίνεται, γιατί έχει πολλά ταξίδια και έχουν οικογένεια.
Οπότε, αντί να βγάζεις μονόλογους, γιατί δεν τους ρωτάς «ωριμάζουν πιο γρήγορα για τι πράγμα» για να καταλήξετε στο γνωστό ότι στη φύση της γυναίκας είναι να κάθεται σπίτι, για να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Δυστυχώς όλες έχουμε ακούσει οτι οι άντρες όσο χρονών και να είναι παραμένουν παιδιά… εγώ τελευταία φορά το άκουσα από μια γνωστή για το σαραντάρη άντρα της. Της απάντησα ότι αυτή είναι η τέλεια δικαιολογία για να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Δεν μου ξαναμίληςε. Καλύτερα!
Πραγματικα, γιατι δεν λενε τις ιδιες μπουρδες οταν πανε σε συνεντευξεις για δουλεια…;
-πειτε μας λιγα πραγματα για την προσωπικοτητα σας…
-είμαι ενα μεγαλο παιδι παρα την ηλικια μου.
-ευχαριστούμε, θα σας καλεσουμε.
Δεν τα λένε στις συνεντεύξεις, τα λένε μετά με καμάρι “big boys big toys” όταν αγοράσουν καινούριο αυτοκίνητο η κινητό.
Και πολύ καλά της απάντησες!
Σε βρισκω πολυ σωστη! Η τελεια δικαιολογια για να αποφυγουν ο,τι δεν γουσταρουν. Ακουμε συνεχεια “εμενα ο αντρας μου κανει τα παντα εκτος απο το ταδε διοτι βαριεται/σιχαινεται/ποναει η μεση του/δεν ξερει”. Ενω δε θυμαμαι ποτε της γυναικας να της δινεται η επιλογη να αποφυγει να αλλαξει πανα ή να ξεκλωστιασει φασολακια.
Να σου πω τι εκνευρίζει εμένα όταν το ακούω αυτό: πως οτιδήποτε “είναι στη φύση της γυναίκας” (θετικό ή αρνητικό, δεν έχει σημασία) χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει κάποιον περιορισμό, υποχρέωση ή απαίτηση, ενώ ό,τι αποδίδεται “στη φύση του άντρα” είναι για να δικαιολογήσει προνόμια και χάρες. Παράδειγμα: – “Οι γυναίκες είναι πιο οργανωτικές από τους άντρες” (άρα είναι κατάλληλες για την οργάνωση του νοικοκυριού/ θέσεις γραμματειακής υποστήριξης). – “Οι άντρες είναι πιο οργανωτικοί από τις γυναίκες” (άρα είναι κατάλληλοι για θέσεις εξουσίας). Τι ψάχνεις σε σημαδεμένη τράπουλα; Ακόμη κι αν ειπωθεί κάτι καλό για τις γυναίκες στην αρένα των στερεοτύπων,… Διαβάστε περισσότερα »
Γενικά νομίζω ότι όλα αυτά τα “οι άντρες έτσι, οι γυναίκες γιουβέτσι” δεν έχουν μήτε λογική μήτε περιεχόμενο. Είναι απλώς νευρωτικές ατάκες που κολλάνε παντού. Έχω ακούσει μέχρι και σε παιδική χαρά ανάλυση πως τα κορίτσια προτιμάνε τις κούνιες και τα αγόρια τις τσουλήθρες! Άμα θες, βρίσκεις. – “Α, κοίτα αυτή που βγήκε από το σουβλατζίδικο”. ”- “Να δεις καλαμάκια θα παράγγειλε γιατί κρατάει σιλουέτα, οι άντρες παίρνουν πιτόγυρο”. – “Α, κοίτα, αυτός έχει δύο χέρια”. “Άντρες παιδί μου, τι περιμένεις”. Πάει με όλα, πάει παντού. Η ίδια τακτική εφαρμόζεται επίσης και με ηλικιακά στερεότυπα, ή σερβίρεται με συνοδευτικό τη… Διαβάστε περισσότερα »
“ΤΙ ψάχνεις σε σημαδεμένη τράπουλα?” Πολύ εύστοχο σχόλιο.
Συνήθως απαντάω ” Α ναι; Και πώς γίνεται όλοι αυτοί οι ανώριμοι να γίνονται μετά διευθυντές, πρωθυπουργοί, διπλωμάτες και να έχουν καβατζώσει όλες τις θέσεις τις καλές;Οπου μας συμφέρει είμαστε ώριμες και όπου δεν μας συμφέρει είμαστε αψυχολόγητες και απρόβλεπτες χωρίς εκτόπισμα (μια λέξη που χρησιμοποιείται κατα κορον για να περιγράψει ανδρική αξία). Η “ωριμότητά μας” είναι απλά ένα εργαλείο στα χέρια όλων όσων θέλουν να “εξυπηρετηθούν”. Ασε δεν θα πάρουμε σήμερα, μια άλλη μερα ίσως”
Είναι πραγματικά εξοργιστικό! Η μαμά μου από τα 26 με ρωτάει πότε θα κάνω παιδί γιατί απλά είμαι σε σχέση. Μετά από ένα χρόνο υπομονής της είπα «άσε με ήσυχη πια, μικρή είμαι ακόμα». Και απαντάει «δεν είσαι μικρή, είσαι 27». Οι απαιτήσεις που είχε από τον κατα δυο χρόνια μικρότερο αδελφό μου ήταν να τρώει όλο του το φαγητό και να κάνει μπάνιο πάνω από μια φορά την εβδομάδα. Τις ίδιες προσδοκίες έχει απο μας και τώρα που είμαι 30 και ο αδελφός μου 28.
Όλο αυτό έχει κατασκευαστεί για να μπορούν οι άντρες να κυνηγάνε κοριτσάκια.Μας γερνάνε πριν την ώρα μας και θεωρούν πως επειδή όπως λένε ωριμάζουμε πιο γρήγορα,τους αντιστοιχει μια πολύ μικρότερη. Βάσει βιολογίας η γυναίκα γερνάει κατά μέσο όρο 7-10 χρόνια πιο ΑΡΓΑ απ’ τον άντρα.Ζουμε περισσότερο που θα πει πως ο άντρας γερνάει πιο γρήγορα.Για να γεράσουν πάνω κάτω μαζί λοιπόν θα πρέπει πχ σε μια 35χρονη γυναίκα να αντιστοιχεί ένας 25-28χρονος άντρας. Επειδή θα σου πετάξουν την μπούρδα πως μετά από μια ηλικία δυσκολεύεται η γυναίκα να κάνει παιδιά,αυτό να τους πεις ισχύει και για τον άντρα.Το σπέρμα τους… Διαβάστε περισσότερα »
Το πρώτο σκέλος εξοργιστικο και ο τρόπος που σκέφτονται πολλοί γύρω μας. Το δεύτερο όμως δε το είχα σκεφτεί και από δω και πέρα θα το έχω πάντα στο μυαλό μου όταν ζηλευω 18-19χρονες που έχουν επιλογές και στην επιχειρηματολογία μου όταν μισογυνιδες με πουν γριά που πλησιάζω τα 30 😂.
Μια γυναίκα στα 30 της να θεωρείται γρια,πέρα από τραγικό και ηλίθιο να θυμάσαι πως το λένε άντρες 35+.
Οι νέες γενειες δεν είναι έτσι.βλεπω αλλαγή σε νέες φουρνιές αντρών.παλια συνάδελφος, τότε 30(πριν 3 χρόνια) χωρισμένη με παιδί είχε σχέση με 22χρονο.ο σύντροφος της δουλεύει κανονικά και νοιάζεται και για το παιδί της ούτε είχε ποτέ πρόβλημα που είχε παιδί.την διαφορά ηλικίας δεν το έθεσε καν ως θέμα.ο πρώην που εξαφανίστηκε της έριχνε 15 χρόνια.
Οι παλαιότερες γενιές ειναι ανώριμοι και ανασφαλείς,τινγκα στα κόμπλεξ.
Στα 30 σου έχεις επιλογές και με μικρότερους και με μεγαλύτερους.
και στα 50. 😉
και ενδιάμεσα, και πάντα, αρκεί να μην βάζεις περιορισμούς τέτοιου είδους η ίδια στο μυαλό σου. όχι εσύ, προφανώς, γενικά μιλώντας
Είμαι έξι χρόνια μεγαλύτερη από τον πρώην μου. Όσο τα είχαμε, όλο γι’ αυτό συζητούσαμε, τον έκαιγε, μεσανατολικό το είχε κάνει. Ο άντρας μου είναι επίσης έξι χρόνια μικρότερός μου και ούτε το συζητήσαμε ούτε μας απασχόλησε ποτέ. Είναι και στη νοοτροπία του κάθε ανθρώπου, δεν είναι μόνο θέμα κουλτούρας ή γενιάς.
Καναπέ, ταινίες, παντόφλα στα 35; Εμένα που μου έτυχε τέτοιος στα 21 τι να πω; (Είμαι team 48χρονη, ξεκάθαρα!)
Είχα ακούσει μια φορά από ένα γνωστό μου, γύρω στα 50 με κοιλίτσα και φαλάκρα, να λέει ότι η θέα Lucy Lawless στο Spartacus ήταν σαν γριά. Του είπα «Έχεις κοιτάξει τον εαυτό σου στον καθρέφτη;» και μετά δεν είπε τίποτα. Παρόμοιο περιστατικό με οικογενειακό μέλος που έλεγε ότι η Μαντόνα δεν μοιάζει σαν γυναίκα γιατί έχει μύες, κτλ. και δεν τη θέλουν οι μεν και οι δε για φιλενάδα, γυναίκα. Δήλωσα ότι και ο Sean Penn μοιάζει σαν αποξηραμένο φρούτο (σορυ Sean) και το βούλωσε. Τώρα τα κοπανάω ακόμα πιο ανελέητα. Ειδικά όταν η μητέρα μου λέει αηδίες τύπου… Διαβάστε περισσότερα »
Το τραγικό είναι ότι οι γυναίκες ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ από την κοινωνία την ίδια να “ωριμάσουν” γρηγορότερα, (μετάφραση: να αναλάβουν από νωρίς ευθύνες, οι οποίες βαίνουν αυξούμενες σε όλη τους τη ζωή), σε αντίθεση με τους άνδρες οι οποίοι μόνο κατ’ εξαίρεση (και σε ειδικές συνθήκες, π.χ. υποκατάσταση του εκλιπόντος πατέρα) αναλαμβάνουν βάρη που δεν τους αντιστοιχούν σε κάποιες ηλικίες! Παρ’ ολ’ αυτά βέβαια, οι γυναίκες κατά βάση αντιμετωπίζονται ως “άμυαλες” και αδαείς, μη ικανές να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, μη έχουσες σωστή κρίση, ακόμα και μη επαρκείς ώστε να λειτουργήσουν σωστά σε κάποιους (αξιωματικά) αποδομένους στους άνδρες τομείς. Παλιός ψαλμός…. Αγαπητή φίλη, επειδή… Διαβάστε περισσότερα »
Υπέροχο αυτό που έγραψες.
Ασκαρδαμυκτί
Δεν κατάλαβα πολύ καλά αυτό με το σπέρμα που αρχίζει και παράγεται στην εφηβεία τών αγοριών. Ισχύει ή δεν ισχύει;
Κάπου μπερδεύτηκα 😁
Παραθέτω κάτι που διάβασα και έμεινα έκπληκτη καθώς δεν το είχα συνειδητοποιήσει μέχρι πρότινος:
«Notice how “girls mature faster” is never stated as a reason why girls should be given more positions of power and authority? It only works to hold girls to greater accountability than boys and to justify men’s attraction to them.»
Ναι, δεν είναι απίστευτο?? η σημαδεμενη τράπουλα, που λέγαμε…
“Ναι, Ανέστη μου. Είναι γεγονός ότι ωριμάζουμε πιο γρήγορα. Όπως οι εσύ αν σε ρίξω μέσα στα σκατα θα αηδιασεις μεν αλλά θα μάθεις να κολυμπάς, έτσι κι εμείς οι γυναίκες αναγκαζόμαστε να ωριμάσουμε πριν την ώρα μας, για να επιβιώσουμε με τους ρόλους που μας φορέσατε με το ζόρι. Κατά τα άλλα, τι νέα?”
Οταν απ’τα 10 11 νιωθεις ενοχες που δεν εχεις συνεχως την ορεξη να παιζεις με τα μικροτερα παιδακια, οταν 1 2 χρονια αργοτερα νιωθεις για πρωτη φορα ελξη για καποιον και σκεφτεσαι τα χλευαστικα του υφακια (σημειωτεον δεν τον κατηγορω ιδιαιτερα, ιδια ηλικια ηταν κι αυτος) κ το μονο που σ’απασχολει για καιρο ειναι γτ δεν καταφερες να του τραβηξεις την προσοχη κι ακους απ’την οικογενεια σου ”κανενα αγορι δε θελει μια κοπελα ετσι κι ετσι”, ”γτ παιδι μου δεν γινεσαι πιο μαζεμενη, πιο μικρη ησουν φρονιμο κοριτσακι”, ”μην την βλεπετε ετσι, καταβαθως ειναι πιο καλη κ ντροπαλη”, ”Εχει παχυνει!!!”… Διαβάστε περισσότερα »
Enamorame πολύ λυπάμαι για αυτά που πέρασες.Αν επιτρέπεται πόσο χρονών είσαι και πόσο οι γονείς σου;
Όταν διαβάζω ανάλογα περιστατικά θέλω να ξέρω σε ποια γενιά ανήκουν.για να ξέρω αν έχουμε ελπίδα για καλύτερο μέλλον.Αν πχ μου πεις πως είσαι κάτω των 30 θα απογοητευτω παρά πολύ.
19 ειμαι
Δεκαεννιά;;;; Ααχχ βρε κοπέλα μου… Καλή δύναμη!
Λυπάμαι και χαίρομαι ταυτόχρονα, γιατί αυτά τα απαράδεκτα τα αναγνωρίζεις, τα ονοματίζεις και τα απορρίπτεις. Εύχομαι να έχεις κάνει ή να προετοιμάζεις τα βήματα της φυγής από αυτό το περιβάλλον. Κανείς τους δεν πρόκειται να αλλάξει, μόνο εσύ.
Δεν είσαι μόνη σου.
Εχω περασει απο περυσι σε μια πολυ καλη σχολη σε αλλη πολη, περσι δεν εγκατασταθηκα εκει απο μαλακια μου κ φετος το προγραμματιζα απ’το καλοκαιρι αλλα μου ανετρεψε τα σχεδια αυτη η κατασταση με την καραντινα. Δυστυχως μπορει να την κανω για κει απ’του χρονου, 3οετης πλεον, αλλα μεχρι τοτε ψιλοφτιαχνω καπως κ τη ζωη μου στην Αθηνα κ σκεφτομαι μηπως βρω συντομια μια προσωρινη παρτ ταιμ δουλεια
συντομα**
Από μικρή το ακούω αυτό, και σίγουρα δεν είμαι η μόνη. Αν είναι να το πάμε σύμφωνα με την τεκνοποίηση, στην ίδια περίπου ηλικία ωριμάζουν σεξουαλικα ένα αγόρι κι ένα κορίτσι -όμως φυσικά και δεν είναι εκεί το θέμα. Η ουσία είναι ότι όντως μπορεί κανείς να παρατηρήσει πολλές φορές διαφορά στην ωριμότητα αντρών και γυναικών ίδιας ηλικίας, γιατί ενώ εμας μας έκαναν δώρο κούκλες και μωρά, και μας μάθαιναν να είμαστε φρόνιμες, καλές μαθήτριες, γλυκές, ήσυχες, ευγενικές, υπεύθυνες και σε επιφυλακή μην τυχόν και πάθουμε κακό, στα αγόρια μάθαιναν πόλεμο, δράση, ξύλο, ανταγωνιστικότητα, αλητεία, έλλειψη ευθυνών γιατί τα έβρισκαν… Διαβάστε περισσότερα »