Αγαπητή «Α, μπα»: Ενώ δεν έχεις κάνει ποτέ ψυχανάλυση γιατί εξακολουθείς να την προτείνεις;

Τι ακριβώς λέει το μαντρα

Αγαπητή Λενα, διάβασα τη συνέντευξη σου στη Lifo και αναρωτήθηκα: Όλοι θαυμάζουμε τον αναλυτικό τρόπο σκέψης σου. Ωστόσο, ενώ δεν έχεις κάνει ποτέ ψυχανάλυση, εξακολουθείς να την προτείνεις. Δεν εννοώ ότι αποκλείεις τη λογοτεχνία – θυμάμαι ακόμη το post με τα αγαπημένα βιβλία του καθενός. Αλλά γιατί θεωρείς την ψυχανάλυση τον μόνο τρόπο αυτοβελτιωσης (βλέπε μαντρα) ενώ προσωπικά δεν την έχεις επιλέξει;

Απορία

 

Το μάντρα λέει: «Ο ψυχολόγος είναι η μόνη λύση όταν έχουμε προβλήματα στην καθημερινότητα μας και με τους άλλους». Όχι η ψυχανάλυση. Ο ψυχολόγος. Η θεραπεία, γενικώς. Η ψυχανάλυση είναι μια πολύ συγκεκριμένη μορφή θεραπείας. Και μόνο αν έχουμε προβλήματα με τους άλλους που μας δημιουργούν σοβαρά θέματα που δεν ξέρουμε γιατί έχουν προκύψει και εφόσον δεν ξέρουμε καθόλου πώς να τα διορθώσουμε. Είναι αρκετά συγκεκριμένο το μάντρα, έχει διαμορφωθεί μετά από χρόνια σκέψης και διάφορες παραλλαγές.

Δεν είπα ποτέ ότι η ψυχανάλυση είναι ο μόνος τρόπος αυτοβελτίωσης. Για την ακρίβεια, δεν έχω πει ούτε κάτι περίπου σαν αυτό, δεν έχω πει ούτε κάτι που μοιάζει με αυτό. Αναρωτιέμαι πού το βρήκες και πώς κατάλαβες κάτι τέτοιο.

Για την αυτοβελτίωση προτείνω διάφορους τρόπους συνήθως, και εκτός από τη θεραπεία, που δεν είναι για όλους, νομίζω ότι έχω αναφέρει το διάβασμα, την τέχνη, την εκπλήρωση μέσα από την σκληρή δουλειά, την ανάπτυξη συγκεκριμένης δεξιότητας, τα ταξίδια, τις βαθιές και ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις, και άλλα τέτοια.

Όταν κάποιος κάνει μια καταφατική δήλωση «μου αρέσει πολύ το καρπούζι το καλοκαίρι» εννοεί ΜΟΝΟ αυτό. Μην κάνεις δικές σου προεκτάσεις. Δεν σημαίνει ότι δεν του αρέσει το χειμώνα – δεν είπε, δεν ξέρουμε. Μπορεί να του αρέσει, μπορεί και όχι. Δεν σημαίνει ότι δεν του αρέσει το πεπόνι. Δεν ξέρουμε για το πεπόνι. Δεν σημαίνει ότι είναι το αγαπημένο του φρούτο. Να το θυμάσαι πάντα γιατί είναι πολύ βασικό στην κατανόηση κειμένου.

Αντιστοίχως, η σκέψη για να είναι ορθή μοιάζει με αριθμητική. Λες «δεν εννοώ ότι αποκλείεις την λογοτεχνία». Και μετά λες «θεωρείς την ψυχανάλυση τον μόνο τρόπο». Άρα εννοείς ότι αποκλείω την λογοτεχνία. Ή δεν ξέρεις τι εννοείς. Βασικά, αυτό.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

42 points
Upvote Downvote

53
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
21 Θέματα σχολίων
32 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
26 Συντάκτες σχολίων
Αυτό είναι ψευδώνυμοKritikothessalonikiaΝατάσσα Γ.τοστογιεφσκιChublis Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Chublis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Απο τις λίγες φορές που βρίσκω την η αμπά φάουλ. Κατ εμέ έγινε η αμπά δεν κατάλαβε το νόημα της ερώτησης . Εγώ κατάλαβα οτι έκανε λάθος στη χρήση της ψυχανάλυσης αντι για τον ψυχολόγο αλλα πιστέυω εννούσε όλο το φάσμα των θεραπειών και όχο μια συγκεκριμένη μέθοδο. Και ναι δεν έιναι καλογραμμένη η ερώτηση αλλα στην ουσία καλοπροάιρετα ρωτά πως προτέινεις τόσο εμφατικά κάτι που δεν έχεις δοκιμάσει η ίδια.

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μπρε συ, έστριψε δια του αρραβώνος. Για χαζή την περνάς;

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ίσως όμως να μην έστριψε, αλλά απλά εξήγησε στον άλλον που ίσως δε γνωρίζει και τα παίρνει όλα σβάρνα, πως η ψυχανάλυση είναι μια πολύ συγκεκριμένη μορφή θεραπείας. Που σημαίνει πως υπάρχουν κι άλλες. Και μετά, απλά εξήγησε ότι ποτέ η ίδια δεν είπε κάτι τέτοιο (για αυτοβοήθεια μόνο ψυχανάλυση). Έμεινε πιστή στις λέξεις της ερώτησης και νομίζω, καλώς.

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ναι και αυτό.

_thenewclassic
Επισκέπτης
Συμμετέχων

μπράβο, και εγώ το ίδιο σκέφτηκα.

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν υπονοώ ότι κρύβεις κάποια αλήθεια, Λένα, και μάλιστα θυμάμαι που το είχες πει ότι δεν έχεις πάει για ψυχοθεραπεία σε παλαιότερη ανάρτηση. Καλώς έκανες και το είπες. Το επιχείρημα των συνσχολιαστών εδώ δεν είναι απόλυτα λογικό και το εξήγησα παρακάτω: “γιατί κι αν είχες πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη θα σου πρότειναν να πας για εγχείριση σε ορθοπεδικό ή νευροχειρουργό, αλλά το ρίσκο να μείνεις ανάπηρος εσύ θα το πέρναγες και κανένας άλλος. Όχι ότι τα εξισώνω με την ψυχοθεραπεία, αλλά να έχουμε αίσθηση προοπτικής.” Koινώς η πρόταση για ψυχολόγο είναι καλή κι άγια, αλλά το ζόρι άλλος θα το… Διαβάστε περισσότερα »

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Και μην δω τώρα να βάλετε όλα τα ιδρυτικά μέλη από 1 ως 30 να downvote το σχόλιό μου, όπως κάνετε με τα upvotes στα άρθρα, γιατί θα επιβεβαιώσετε τους χειρότερους φόβους…που δεν έχω αλλά θα με κάνετε να αποκτήσω.

Τώρα μόλις είδα και την απάντηση.
Aν ξεπέρασα όριο με το “δεν είναι χαζή” (που δεν ειρωνεύτηκα καθόλου, για έξυπνο άνθρωπο σε λογίζω) ζητώ συγγνώμη.
Πάντως αυτό που είπα περί πολυφωνίας το πιστεύω. Και επίσης είναι δικαίωμά σου να λες ή να μην λες πράγματα που αφορούν την ιδιωτικότητά σου. Και το δικαίωμα αυτό το υπερασπίζομαι.

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ευχαριστώ για τις ευχές κι ανταποδίδω. Το λέω αυτό, επειδή αυτό που ζεις τώρα στο site το έχω ζήσει προσωπικά (όπως έχω ξαναδιευκρινίσει σε παλιότερο σχολιασμό) και κάτι τέτοια που έλεγα παραπάνω για το μανιπουλάρισμα της κοινής γνώμης έκανε συνεργάτης μου που τελικά έπεσε στα μάτια του κόσμου (και δεν είναι πλέον ούτε συνεργάτης) Η εκτίμηση στο πρόσωπό σου είναι ακέραια. Δεν θα ξόδευα πολύτιμο χρόνο αλλιώς. όπως το κάνουν κι άλλοι αλλωστε. Το κάνουμε επειδή υπάρχει αυτή η εκτίμηση. Αυτό δέξου το σε παρακαλώ ότι είναι ειλικρινές. Το να διαφωνώ σε ορισμένα πράγματα, διατηρώ το δικαίωμα νομίζω. Και πάλι… Διαβάστε περισσότερα »

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Η ψυχανάλυση δεν είναι τρόπος αυτοβελτίωσης, αλλά τρόπος να φτάσεις σε ένα χ σημείο αυτογνωσίας. Τελεία. Το αν θα βελτιωθείς, μέσα από τη διαδικασία αυτογνωσίας, εξαρτάται από σένα. Υπάρχουν άνθρωποι, ακόμα και σε 10 χρόνια ψυχανάλυσης που δε μπόρεσαν ή δε θέλησαν να αλλάξουν προς το καλύτερο.

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Επίσης, αν φτάσεις και πριν φτάσεις στην αλλαγή αυτή, περνάς στιγμές εκεί μέσα που σου έχει πέσει στο κεφάλι πυρηνική βόμβα και δεν ξέρεις τι να την κάνεις και πώς να την αντέξεις. Εκεί βοηθάει η εμπιστοσύνη, η αναλυτική σχέση, το κίνητρο σου, το ότι έχεις μάρτυρα στον πόνο σου, είτε βουβό είτε ομιλούντα, πάνως σίγουρα δεν είσαι μόνος.

Από πολλές, πάρα πολλές συνεδρίες, βγαίνεις πολύ χειρότερα από ότι μπήκες. Δε γίνεται αλλιώς.

Kritikothessalonikia
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Γεγονός, γεγονός, συμφωνώ και επαυξάνω! Πολύ δύσκολη ψυχική διαδικασία η ψυχοθεραπεία, τρομερά χρήσιμη και εποικοδομητική εξαρτάται όμως και από τον άνθρωπο που την βιώνει ως εξεταζόμενος.. αυτά από προσωπική εμπειρία.. Απ’την άλλη, τήν αποτυχία μετά από ένα κάρο συνεδρίες και ένα μάτσο διαφορετικές σχολές και θεραπευτές, μέσω φίλης πολύ στενής και αγαπητής με πολλά, ακόμα, άλυτα θέματα!

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Κατά τη γνώμη μου η αμφισβήτηση δεν είναι ακριβώς απέναντι στη Λένα.Στο κάτω κάτω μια γνώμη λέει.Είναι στην κρίση του καθενός να την αξιολογήσει.Μπορεί να θεωρήσει,ότι θα έπρεπε να τη σκεφτεί παραπάνω,μπορεί και να την απορρίψει.Η αμφισβήτηση είναι περισσότερο για την ίδια τη φροντίδα της ψυχικής υγείας από ειδικούς.Στις κουβέντες μας καθημερινά προτείνουμε λύσεις και δίνουμε συμβουλές για χίλια δυο πράγματα.Αντίστοιχα ακούμε κι απ’τους άλλους.Έχουμε πάντα τα σχετικά βιώματα;Πότε όμως ζητάμε επιβεβαίωση,ότι ο άλλος έχει προσωπική εμπειρία;Όταν αμφιβάλλουμε για αυτό,που μας προτείνει.Όταν δεν ψηνόμαστε,ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα.Πολλοί διαβάζουμε εδώ την προτροπή για μια επίσκεψη σε ψυχολόγο και δε μας… Διαβάστε περισσότερα »

Chublis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ περίπλοκο έγινε το θέμα. Επιγραμματικά, 1. Η ερώτηση της κοπέλας ήταν λάθος δαιτυπωμένη, 2. Η Λένα απάντησε στο “γράμμα” της ερώτησης παρά στο πνέυμα 3. Η Λένα έχει αναφέρει σε συνέντευξή της πω δεν έχει κάνε κάποιο έιδος ψυχοθεραπειας 4. Η κοπέλα ίσως ήθελε ένα επιχείρημα απο την Λένα για να πάει σε ψυχολόγο, με την απάντησή της Λένας δεν νομίζω να έγινε κάτι τέτοιο 5. Βρίσκω τη Λένα λάθος στο συγκεκριμένο αλλα άνθρωπος είναι και κάνει λάθη, 1 απάντηση φάουλ σ2 2000 ερωτήσεις που έχω διαβάσει εδώ και 6 χρόνια δεν την ακυρώνουν για μένα. 6. Χωρίς ίχνος… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Υπάρχουν διάφορες έννοιες που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας πχ. ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, ψυχανάλυση, ψυχοθεραπεία, ψυχιατρική που η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν ξέρει τους ορισμούς τους και δεν μπορεί να ξεχωρίσει την μία από την άλλη. Θα πρότεινα να γραφτεί στο σάιτ ένα άρθρο (ίσως από την κυρία Ξανθοπουλιδου) όπου να καταγράφεται ο ορισμός και το τι αφορά η κάθε έννοια. Νομίζω ότι ένα τέτοιο άρθρο θα ειναι πολύ χρήσιμο και θα βοηθήσει να αποφεύγονται παρεξηγήσεις.

Κοντράριος
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Κοντράριος

Εδώ τα εξηγεί αρκετά καλά νομίζω
https://ampa.lifo.gr/koinotita/poy-na-pao-gia-psychotherapeia/

namai
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

γιατί αν σε πονούσε το δόντι σου θα σου πρότεινε τον οδοντίατρο, και ας μην το είχε επισκευθεί ποτέ για δικά της θέματα!!!

varaw_myges
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αξιοθαύμαστη πάντως που ξέρει τόσα για την ψυχανάληση + φαίνεται τόσο ισσοροπημένη και η ίδια χωρίς να έχει κάνει ποτέ.

Εγω θα τη ρώταγα πάντως γιατί δεν κάνει και η ίδια ψυχανάληση αφού αναγνωρίζει τα οφέλη; Εδω εγώ που ήμουν κατά μετά απο τόσο καιρό που διαβάζω τη στήλη,και χωρίς καποιο συγκακριμένο πρόβλημα σκέφτομαι να κάνω απλά δεν έχω χρόνο/ το αναβάλλω

Μπουρδελοδιαστημικό μωρό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Και κάπως έτσι η Λένα εξήγησε ένα μεγάλο κεφάλαιο στη Γλωσσολογία τη διαφορά συνεπαγωγής και συνομιλιακού υπονοήματος. Μπορώ να το στείλω στους πρώην καθηγητές μου?

Bakaliaros
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κια για να συνεχίσω τη σκέψη, καταρχήν δεν θυμάμαι να έχει πει η Λένα αν έχει κάνει ψυχοθεραπεία ή όχι. Αλλά και να μην έχει κάνει, δεν σήμαίνει ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει την σημασία και την αναγκαιότητα της επιστήμης αυτής και των ειδικών ψυχικής υγείας. Είναι όμοιο με αυτό που αναφέρουν πολλοί θεραπευόμενοι γονείς στους ψυχολόγους που κανουν συμβουλευτική γονέων : Καλά τα λέτε εσείς, αλλά παιδιά δεν εχετε ( btw πού το ξέρει;!), άρα μιλάτε εκ του ασφαλούς, δεν ξέρετε”. Οκ, τότε αν χρειαστείς επέμβαση καρδιάς, να πας μόνο σε καρδιολόγους που έχουν υποστεί τέτοιο χειρουργείο οι ίδιοι.… Διαβάστε περισσότερα »

ντε
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

ποιο είναι το ποστ με τα αγαπημένα βιβλία;
που το βρίσκουμε;

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

+1

Κοντράριος
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Σε μερσώ!