Αγαπητή α, μπα μπήκα σε σκέψεις. Γνωστός μου ετών 34 μετά από χωρισμό σχέσης 6 ετών με συνομήλικη μπήκε σε σχέση με μια κοπέλα 12 χρόνια μικρότερη του. Εγώ βρε Α,μπα μου προβληματιστηκα … Εκείνος συνέχισε με ένα κορίτσι με λιγότερες απαιτήσεις που θα είναι πιο εύκολο να τον ακολουθεί (όπως είπε καθώς είναι στον ίδιο κλαδο, τη γνώρισε σε δουλειά ) και να κάνει κοινά σχέδια καθώς ούσα και νεότερη είναι πιο ευχάριστη (και πιθανόν άβγαλτη οπότε μπορεί να τη φέρει στα μέτρα του όπως άφησε να εννοηθεί, άσε που θα έχει κ ωφελος επαγγελματικά εκείνος καθώς η κοπέλα είναι άνετη οικονομικά με εταιρία μεγάλη οι γονείς ).. αλλά αμέσως σκέφτηκα εγώ στη θέση του ή η πρώην του πόσο εύκολα και ανέμελα θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την ζωή μας και να βρούμε έναν νεότερο άνδρα και να μπορούμε να πούμε κάνουμε και μια οικογένεια και να ακολουθούμε τα όνειρα μας βολικά χωρίς να μας αγχώνει η ηλικία ? Με ενοχλεί η σκέψη αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς.. Θα ήθελα τα φώτα σου
– Γιατί αγχώθηκα?
Δεν ξέρω, αγχώθηκες επειδή ένιωσες την πατριαρχία στο πετσί σου; Ταυτίστηκες με την μεγαλύτερη γυναίκα και κατάλαβες ότι οι άντρες έχουν απείρως περισσότερα περιθώρια μεγαλώνοντας.
Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο χρονικό περιορισμό να κάνουν παιδιά (ναι) αλλά το μεγάλο, ΜΕΓΑΛΟ, αβάσταχτο πρόβλημα δεν είναι αυτό, αλλά το ότι η γυναίκα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο αν κάνει δικά της παιδιά, που θα βγουν από το σώμα της δηλαδή. Αν δεν ήταν σημαντικό ποιος κάνει παιδί και ποιος όχι (ούτε και πότε), η ηλικία θα μας άγχωνε απείρως λιγότερο.
(Και τα παιδιά είναι ένα μόνο παράδειγμα μεγαλύτερης ελευθερίας.)
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News
Εδώ που τα λέμε έχεις φίλο έναν που διάλεξε σύντροφο σα να διάλεγε άλογο κούρσας – από καλή ράτσα να είναι , νέο και με ίσια δόντια, λογικότατο είναι να σε ενοχλεί.
Μα δεν προκύπτει από την ερώτηση ότι αυτά είναι λόγια του φίλου της και ότι ο ίδιος είπε ότι διάλεξε αυτήν την κοπέλα για αυτούς τους λόγους. Πιθανολογω ότι είναι προβολές της γραφουσας και η δικιά της άποψη.
“και πιθανόν άβγαλτη οπότε μπορεί να τη φέρει στα μέτρα του όπως άφησε να εννοηθεί”
Άμα άφησε να εννοηθεί αυτό, δε θέλω καν να ξέρω τι όντως σκέφτεται.
Κι εγώ κατάλαβα πως ό, τι ειναι σε παρένθεση είναι υποθέσεις της γράφουσας. Άλλα πράγματα την ενοχλούν όπως λέω παρακάτω και κάνει της προβολές της. Επίσης να πω οτι ειναι λίγο προσβλητική η παρομοίωση της κοπέλας με άλογο κούρσας. Καταλαβαίνω Μαύρο Γατί οτι αναφέρεσαι στην οπτική του άντρα όμως αυτόματα υπονοείται πως η κοπέλα είναι αφελής και δεν αντιλαμβάνεται τα κριτήρια με την οποία τη διαλέγουν. Αυτο το στερεότυπο νέα και ωραία= bimbo και χαζούλα πρέπει να σταματήσει. Όπως και δεν ειναι στόκοι οι άντρες που έχουν six pack. “Τι κι αν θελει τη νεα και την ωραία, να έχει… Διαβάστε περισσότερα »
“αυτόματα υπονοείται πως η κοπέλα είναι αφελής και δεν αντιλαμβάνεται τα κριτήρια με την οποία τη διαλέγουν.” Ναι, στα 22 οι περισσότερες είμαστε έτσι. Δεν καταλαβαίνουμε ότι για κάποιους είναι πλεονέκτημα ότι είμαστε μικρές και άπειρες, και αυτό ισχύει και για εργοδότες και για γκόμενους. Επίσης όσες προβολές και να κάνουμε δεν αναιρούμε ότι είναι πολύ πιθανότερο ο τύπος να τη διάλεξε για ‘να την πλάσει’, παρά να είναι μια ισορροπημένη σχέση. Αν η γράφουσα που έστειλε την ερώτηση έχει εσωτερικευμένο μισογυνισμό δεν αναιρεί την πραγματικότητα. Απορώ και με τα τόσα ‘ναι μεν αλλά’, θαρρείς και δεν ξέρουμε τί γίνεται… Διαβάστε περισσότερα »
Μαύρο Γατί, κι εγώ δει σχέσεις 35χρονων με 23χρονες που δημιουργούνται απλώς γιατί ο τρόπος ζωής είναι (ακόμα) συμβατός και όχι με προθέσεις Πυγμαλίωνα από τη μεριά του άντρα. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις η ηλικία δεν απασχολεί κανέναν, δεν έχει σημασία. Στις σχέσεις όμως που διαφορά ηλικίας βρίσκεται στο επίκεντρο της σχέσης και υπογραμμίζεται ως κριτήριο επιλογής από τον άντρα, ναι, νομίζω πως έχεις δίκιο, μυρίζει πατριαρχική εμετίλα. Και επειδή αυτό έχει συστημικό βάρος, δεν γίνεται να κάνουμε σαν να μη βλέπουμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο και να λέμε “έλα μωρέ, δεν είναι πάντα έτσι”. Κατάλαβα σωστά;
Σωστότατα 🙂
Δεν μου φαινεται απιθανο το ενδεχόμενο να ειναι εμετικός αλλά ουτε μου φαινεται απιθανο να ζηλευει η γραφουσα. Και τα δυο μου φαινονται εξισου πιθανα να σου πω την αληθεια. Αλλωστε ο φίλος της τα ειχε πιο πριν με συνομήλική του πράγμα που δειχνει οτι δεν εψαχνε κατ εξακολούθηση μικρούλες. Και το να ζηλευει η γράφουσα ακομα και τα νιατα και την ανεμελιά της μικρης ειναι και αυτο στα πλαίσια της πατριαρχίας μεν, καθως η πατριαρχία βάζει τις γυναικες να σφαζονται για το ποια ειναι πιο νεα/όμορφη/ περιζήτητη, είναι όμως και η ζήλεια απο μόνη της ένα μικροπρεπές συναίσθημα που… Διαβάστε περισσότερα »
Μαύρο Γατί, Καλά όλοι με καποια κριτηρια διαλεγουμε συντροφο και ολοι θελουμε να εχει πλεονεκτηματα ο συντροφος μας, δεν νομιζω οτι ειναι αυτο το προβλημα.
Μαύρο Γατί, Εγώ πάλι με βάση αυτό που είπες θα πρότεινα στην κοπέλα το εξής: Γιατί δεν διαλέγει και αυτή έναν νεότερο άντρα, που σαν νέος μπορεί να είναι και πιο ευχάριστος; Έστω για μια σύντομη σχέση, αντί να κάθεται να σκάει για το τι κάνει ο γνωστός της.
Για να διευκρινίσω, δεν εννοώ με το ζόρι να τα φτιάξει με ένα νεότερο, χωρίς να το θέλει. Εννοώ να αναρωτηθεί γιατί δεν της περνάει από το μυαλό να τα φτιάξει με έναν νεότερο.
Έχεις δίκιο Φωτεινή απλα το ένα δεν αναιρεί το άλλο, θα μπορούσε να τα έχει με μικρότερο χωρίς να τον χειραγωγεί, και πάλι να την ενοχλούσε. Κι εγώ τεκνατζου είμαι αμετανόητη αλλά δε χειραγωγησα ποτέ κανένα άτομο που ήτανε μαζί μου και για αυτό με ενοχλεί όταν το κάνουν.
Ο λογος που ενοχλήθηκες είναι που ταυτίστηκες με την πρωην του, λογικό αφου ειναι γυναικα και συνομηλική σου, και διαπιστώνεις πως οι άντρες έχουν μια πολυτέλεια στον χρόνο που οι γυναίκες υποτίθεται(;) δεν έχουν. Και χρόνος ειναι χρημα, μη σου πω πιο σημαντικός κι απο το χρήμα! Δεν ειναι μονο ο βιολογικός περιορισμός για τα παιδιά (ας μην μου πει καποια”μα εγω εκανα στα 40 μου παιδια” οκ ξερω δεν λεω οτι δεν γινεται θεωρειται ομως γηριατρική εγκυμοσύνη και τα ρισκα ειναι μεγαλύτερα), ας αφησουμε στην ακρη το θεμα παιδια καθώς πολύ απλά κάποιες δεν θελουν καν να κανουν και… Διαβάστε περισσότερα »
Πάντως μπορει ο φιλος σου οντως να παντρευτει αυτην την κοπέλα, να κανουν παιδια, και μετα απο εικοσι χρονια αυτην να τον χωρισει επειδη δεν θα αντεξει να ειναι για παντα σε σχεση με καποιον μεγαλυτερο της και αυτος να βρεθει ζωντοχήρος στα 55 του να βλέπει την μητερα των παιδιων του να τα φτιαχνει με μικροτερους. Γι αυτο μην βιαζεσαι να τον ζηλεψεις.
…Ζωντοχήρος… Κάτι από αθάνατη (not) εποχή κυρίας Κοκοβίκου μου κάνει αυτό.
Σε παρακαλώ οι άντρες ωριμάζουν με τα χρόνια ενώ εμείς μπαγιατεύουμε και ο μόνος λόγος είναι η πατριαρχία. Έλεος κάπου αλήθεια. Αυτό που θα πρέπει οι γυναίκες να δώσουν λογαριασμό γιατί δεν θέλουν να κάνουν παιδιά, γιατί βγαίνουν με μικρότερο, για το ένα και για το άλλο έχει κουράσει απλά.
Ο άνθρωπος δηλαδή παραδέχτηκε όπως γράφεις ότι του αρέσει που είναι μικρότερη επειδή «μπορεί να τη φέρει στα μέτρα του πιο εύκολα», μπορεί να τον ακολουθήσει πιο άνετα και στα επαγγελματικά του σχέδια και είναι πιο μικρή και άρα «πιο ευχάριστη»(;;; Οι 30αρες δηλαδή είναι δυσάρεστες μουντρουχες;), και τις προάλλες αναρωτιόμασταν γιατί είμαστε επιφυλακτικές με τις σχέσεις που αφορούν γυναίκες γύρω στα 20 με πολύ μεγαλύτερους αντρες…(ΠΟΥ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΑΦΩΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΩ) Μάλιστα…
Θέμα με διαφορά ηλικίας; *grabs popcorn* 🍿
Οι άντρες έχουν περισσότερα περιθώρια μεγαλώνοντας ναι, αλλά λογω βιολογίας οχι πατριαρχίας. Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη κοινωνική πίεση στις γυναίκες μεν, το αμβλύνει πλέον η επιστήμη δε. Η μήπως τους ανύπαντρους άντρες δεν τους λένε μαγκούφηδες και γεροντοπαλίκαρα δηλαδή; Μην τρελαθούμε κιόλας. Από εκεί και πέρα προσωπικά δεν “εγκρίνω” τρομερά τέτοιου τύπου σχέσεις με διαφορά φάσης ζωής, αλλά από την άλλη τι σε εμποδίζει να βρεις έναν 22άρη εαν αυτό θέλεις; Εχω φίλο που είχε σχέση με 10 χρόνια μεγαλύτερη για χρόνια, φίλη που είχε σχέση με 12 χρόνια μικρότερο και παντρεύτηκαν και απέκτησαν παιδιά (στα 40+ της). Σιγά το σπάνιο… Διαβάστε περισσότερα »
Μπορεί να σε αγχώνει η ηλικία ή οι κοινωνικές πιέσεις, αλλά από την άλλη σκέψου ότι τουλάχιστον δεν είσαι ο άνθρωπος που διαλέγει συντρόφους που θα τον ακολουθούν, ή που θα μπορεί να φέρει στα μέτρα του ή που θα πιστεύει ότι όσο νεότερος είσαι τόση περισσότερη πλάκα έχεις.
Δηλαδή, αν το δεις έτσι, μια ανακούφιση δεν την νιώθεις;
Άφησε να εννοηθεί ότι είναι αβγαλτη και άρα εύκολο να τη φέρει στα μέτρα του. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η ουσία αυτού που σε ενοχλει. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις γυναίκες και ο μισογυνισμος του. Είσαι σίγουρη ότι τον θέλεις για φίλο;
Νομίζω πάντως ότι προτρέχει ο φίλος σου για την έκβαση αυτής της σχέσης.Δεν μπορεί να πιστεύει ότι ένας άνθρωπος 22 χρονών, θα στηρίξει απόλυτα την επιλογή του σε βάθος χρόνου.Τώρα, το πόσο ευχάριστες είναι οι κοπέλες 20 χρονών ή χωρίς απαιτήσεις, πάλι έχει να κάνει με στερεότυπα, μπορεί και να μην είναι.Επίσης, η περιουσία της κοπέλας δεν της ανήκει, είναι των γονιών της και πίστεψέ με, αυτό στο μέλλον θα κάνει τη διαφορά.Τέλος, και η πρώην μπορεί να περνάει μια χαρά είτε με μικρότερο είτε με μεγαλύτερο είτε με συνομίληκο, δεν νομίζω ότι την στιγμάτισε ώστε να μην συνεχίσει τη… Διαβάστε περισσότερα »