Αγαπητή «Α, μπα»: Έκανε σχέση με ανήλικη κοπέλα

Σε τι διαφέρει ο 25χρονος που είναι με μια 16χρονη από τον 40χρονο

Γεια σε όλους σας! Μπαίνω γρήγορα στο θέμα, ο αδερφός του άντρα μου είναι 25 χρονών και πρόσφατα έκανε σχέση με μία ανήλικη κοπέλα, 16 χρονών. Την είχα δει σε φωτογραφία πριν μας πει ηλικία, αλλά νόμιζα ήταν γύρω στα 20-22. Αναρωτιέμαι λοιπόν, σε τι διαφέρει ο 25χρονος που είναι με μια 16χρονη από τον 40χρονο που είναι με μια 15χρονη; Δεν είναι εξίσου άσχημα και παράνομα και τα δύο;

Claire

Η ηλικία συναίνεσης στην Ελλάδα είναι 15, άρα κανένα από τα δυο δεν είναι παράνομο. Δεν υποστηρίζω ότι ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό, αλλά «παράνομο» σημαίνει κάτι συγκεκριμένο, και όταν το λες, πρέπει να ξέρεις τι σημαίνει. Δεν είναι ασήμαντη κατηγορία να ισχυρίζεσαι ότι κάποιος κάνει κάτι παράνομο, διότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί δράση από το κράτος.

Για το θέμα της διαφοράς, τώρα, όχι, δεν πιστεύω ότι είναι το ίδιο να είναι ένας 25χρονος με μια 16χρονη και ένας 40χρονος με μια 15χρονη. Αν είναι έτσι, τότε είναι το ίδιο να είναι ένας 19χρονος με μια 16χρονη και ένας 67χρονος με μια 16χρονη. Προφανώς, δεν είναι. Προσοχή, όλα αυτά είναι νόμιμα. Αλλά δεν είναι όλα αυτά το ίδιο.

Ο 25χρονος με τον 40χρονο λοιπόν διαφέρουν αρκετά σε ηλικία, ολόκληρα δεκαπέντε χρόνια. Σκέψου ότι ακριβώς το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιείς για να περιγράψεις κάτι ως «άσχημο». Την διαφορά ηλικίας. Στην μια περίπτωση έχει σημασία, και στην άλλη δεν έχει καμία απολύτως;

Ωστόσο, εκτός από τον σκέτο αριθμό, μεγάλο ρόλο παίζει και η κοινωνική διαφορά, αν υπάρχει, ή κάποιου είδους εξουσία από την μια πλευρά προς την άλλη. Αν αυτά είναι έντονα, τότε ίσως είναι πιο σημαντικά και από την διαφορά ηλικίας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

51 points
Upvote Downvote

32
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
21 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
23 Συντάκτες σχολίων
ΕννοείταιαλουμινατηDreamerAnnaΣοκοφρέτα Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Jolene
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όταν πήγαινα λύκειο, έβλεπα διάφορες συμμαθήτριες μου να μπλέκουν και καλά με κουλ τύπους άνω των 20, με φτιαγμένα αμάξια, με ύφος, το έπαιζαν ιστορία και οι κοπέλες στα 16-17 εντυπωσιάζονταν από αυτά. Ωστόσο, έχω καταλήξει ότι άτομα γύρω στα 25 που μπλέκουν με μαθητριες, είναι φανερό ότι κάπου έχουν ελλείψεις τις οποίες καλύπτουν με τον θαυμασμό που μπορεί να δείξει ένα 16χρονο άπειρο κορίτσι. Και σίγουρα αρκετές συνομήλικες τους έχουν αρκετές απαιτήσεις από τις σχέσεις, απαιτήσεις που ίσως οι τύποι αυτοί δεν μπορούν να καλύψουν.

snowflake
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πάντως το τι κοινό έχει ένας άνθρωπος 25 ετών που έχει πιθανότατα σπουδάσει / ζήσει μόνος του και αρχίζει να εργάζεται με έναν μόλις στα 16 που ουσιαστικά είναι ακόμα παιδί , πάει σχολείο , έχει φροντιστήρια και άλλες έγνοιες , δεν μπορώ να το καταλάβω !

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Υπάρχουν οι περιπτώσεις (ξέρω μερικές τέτοιες) που και στα 25 τους δεν έχουν κάνει, και δεν έχουν προχωρήσει ούτε τη ζωή τους πολύ, ούτε το μυαλό τους. Για την ακρίβεια η τελευταία φορά που μπήκαν στη διαδικασία να το προχωρήσουν μάλλον ήταν στο λύκειο. Αν είναι αυτή η αντιστοιχία, τότε με τη 16 χρονη κοπελίτσα δεν τρέχει πολύ μεγάλο θέμα.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Δεν ξέρω πόσο εντάξει είναι με τον 25χρονο, αλλά είμαι πολύ επιφυλακτική. Εχω υπάρξει δασκάλα 16χρονων στα 26 μου και είναι 10 χρόνια που κάνουν γιγάντια διαφορά, τώρα δε στα 30 αν τύχει να συναναστραφώ έφηβο νιώθω ότι έχω επίπεδο σοφίας Γκάνταλφ δίπλα του (silly me).

Με τον 40χρονο είναι μπόλικες πίστες “όποιος θυμάται αυτό έχει ζήσει γ@μ@τ@ παιδικά χρόνια” πιο ανεπίτρεπτο.
(Φωτογραφία κασέτας με ένα μολυβι δίπλα)

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Θα το πω για ακόμη μια φορά: δεν μπορώ να καταλάβω τους ανθρώπους που κάνουν σχέση με κάποι@ που έχουν τόσο μεγάλη διαφορά φάσης. Δεν μιλάω ούτε ηλικιακά, ούτε βιολογικά. Μιλάω ξεκάθαρα για διαφορετικά πλαίσια μέσα στα οποία κινούνται (από τη μια σχολείο, από την άλλη εργασιακός χώρος), τις διαφορετικές εμπειρίες που έχουν (η κοπέλα της ερώτησης ζει ακόμη με τους δικούς της, ο μικρόκοσμός της είναι η οικογένεια, οι συμμαθητές της και οι φίλοι της από λοιπές δραστηριότητες, ενδεχομένως να μην έχει πάει καν ποτέ διακοπές μόνη της π.χ., δεν ξέρει τι σημαίνει ενήλικες υποχρεώσεις, δεν έχει καν τελειώσει… Διαβάστε περισσότερα »

Εννοείται
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

μα τι περιορισμένη εικόνα είναι αυτή περί εφηβείας; Επιτέλους, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι! Επίσης, κάποιοι δεν περνάνε καν εφηβεία. Η αντίληψη που συνοψίζεις ανταποκρίνεται μόνο στο παράδειγμα της μικροαστικής πυρηνικής οικογένειας. Υπάρχουν εκατομμύρια άλλα.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Τα 9 χρόνια σε άλλες ηλικίες θα ήταν κάτι πολύ διαφορετικό. Όταν όμως ο ένας είναι 16, ε νόμιμο μπορεί να είναι, σωστό εγώ δεν το βρίσκω. Όταν μιλάμε για εφήβους όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά ηλικίας τόσο πιο εύκολο είναι ο έφηβος να χειραγωγηθεί και να οδηγηθεί σε πράξεις και συμπεριφορές που αλλιώς δε θα έκανε. Σε αυτή την ηλικία το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη λήψη αποφάσεων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αυτό καθιστά τους εφήβους επιρρεπείς στη λήψη κακών αποφάσεων και στην επιπολαιότητα. Όπως και να έχει, όταν βλέπω άντρες να προτιμούν κοπέλες τόσο μικρές… Διαβάστε περισσότερα »

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Δώστε βάση σ’ αυτό που λέει η Μήτση, ειδικά όσες γουστάρουν τα βιολογικής βάσης επιχειρήματα του τύπου ότι οι έφηβες είναι αναπτυγμένες σωματικά και έχουν φυσιολογικά σεξουαλικές ορμές, άρα δεν υπάρχει και κανένα πρόβλημα ενήλικοι άνδρες να συνάπτουν σχέσεις μαζί τους. Ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου (λήψη αποφάσεων, κριτική-λογική σκέψη) αναπτύσσεται τελευταίο (εξακολουθεί να αναπτύσσεται την περίοδο της πρώιμης ενήλικης ζωής). Παράλληλα, η αμυγδαλή, δομή που σχετίζεται με το συναίσθημα/συγκίνηση, βρίσκεται σε πλήρη δράση την περίοδο της εφηβείας. Γενικά η ωρίμανση της αμυγδαλής ολοκληρώνεται νωρίτερα από την ωρίμανση του προμετωπιαίου φλοιού, πράγμα που εξηγεί εν μέρει την τάση των εφήβων… Διαβάστε περισσότερα »

Dotti Kali Linnea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ. Όταν ακούω για τέτοιες περιπτώσεις αντιστρέφω το ερώτημα: αν ένας φίλος μου μου έλεγε τώρα ότι τα έφτιαξε με μια κοπέλα που πάει σχολείο δε θα πίστευα αυτόματα ότι τα’χει χάσει, ότι τρελάθηκε; Σίγουρα πάντως δε θα έβγαινα ξαφνικά παρέα με την κοπέλα που έχει πρώτη ώρα έκθεση και τρίτη ώρα γυμναστική σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Και δεν το λέω ηθικολογώντας εκ του ασφαλούς. Έχω υπάρξει στη θέση της 16χρονης που έβγαινε με 27χρονο και παρότι δεν έγινε τίποτα τραγικό θα πω ότι ακόμα και τότε είχα μια απροσδιόριστη άσχημη αίσθηση. Δεν ξέρω πώς να το εκφράσω σωστά.… Διαβάστε περισσότερα »

Xrist
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Xrist

Αντε πάλι η καουρα εδώ μέσα να αστυνομευσουμε το γούστο των αντρών στις 16χρονες. Πάρτε χαμπάρι ότι οι 16χρονες είναι γυναίκες και επίσης δε χρειάζεται οι μεγαλύτερες να νιώθουμε απειλή.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Καμιά απειλή δε νιώθουμε. Κοπέλες 16 χρόνων δεν είναι γυναίκες, είναι έφηβες, είναι ανήλικες και στα μάτια του νόμου και βιολογικά και αυτό ναι, παίζει ρόλο.

lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Πολύ μισογυνιστικο το σχόλιό σου, δε νομίζεις?

Moodus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Το να πεις τη γνώμη σου για κάτι δεν είναι ούτε αστυνομευση ούτε απειλή.Ελπίζω να το καταλαβαίνεις.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Δεν αστυνομεύουμε το γούστο των αντρών, προσπαθούμε να προστατεύουμε τα 16χρονα. Λάθος κατάλαβες ποιός είναι το επίκεντρο εδώ!

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Άννα , πολλές φορές που θα διαβάσω εδώ σχόλιο και θα κοιτάξω ποια το γράφει γιατί μου άρεσε πολύ, θα είσαι εσύ αυτή! Ήθελα απλά να σου το πω. Πολύ σωστή για ακόμα μια φορά.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Μεσ’ τη γλύκα είσαι σοκοφρέτα 😉

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Xrist, με συγχωρείς, αλλά τίποτα δεν αστυνομεύεται εδώ μέσα. Ένα σάιτ στο οποίο συζητάμε είναι, ούτε να αποτρέψουμε μια κατάσταση έχουμε τη δύναμη ούτε να καταστείλουμε. Ούτε νόμους ψηφίζουμε ούτε έχουμε τέτοια κοινωνική επιρροή ώστε, για παράδειγμα, να θεωρείται ευρέως (άντε πλην μιας κοινωνικής ομάδας) αποδεκτό το χιουμοράκι που στοχοποιεί τους άνδρες που κάνουν σχέση με ανήλικα. Όπως συμβαίνει στην περίπτωση του “χιούμορ” για τις “φάλαινες” που φορούν σορτσάκια ή μπραζίλ μαγιό, για τις “λεσβίες” που δεν ξυρίζονται, για τις “επιδειξίες” που θηλάζουν δημόσια, για τις “σεξουαλικά απελευθερωμένες” που “στο χωριό τις λέμε πουτάνες” – “αστειάκια” με τα οποία βομβαρδιζόμαστε… Διαβάστε περισσότερα »

Rubia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Από τις πιο σεξιστικές αντιλήψεις που έχουν γραφτεί εδώ μέσα! Εννοώ ότι νομίζεις ότι οι γυναίκες αισθάνονται ότι “απειλούνται” από τα 16χρονα κορίτσια και για αυτό αντιδράσαμε έτσι σε αυτή την ερώτηση. Keep Reading ampa!

Κοσμική Νεράιδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

16 χρονών είναι έφηβη και όχι γυναίκα.δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως συναισθηματικά και ως προς την κριτική σκέψη,πεφτωντας εύκολα θύμα πολύ μεγαλύτερων αντρών.
Αυτά περί απειλής που νιώθουν οι μεγαλύτερες τα βρίσκω τόσο αξιοθρήνητα που δεν μπορώ παρά να υποψιαστώ ότι είσαι άντρας(που το παίζει γυναίκα στο site)εξού και η δικιά σου καούρα με τις ανήλικες.Θα πρέπει να ξέρεις πως είναι προβληματικό και δείχνει πολλά για την συναισθηματική σου νοημοσύνη.
Το ίδιο προβληματικό βρίσκω μια γυναικα 40χρονων να πηγαίνει με 16χρονα αγόρια.
Ως προς τον άντρα,από περίεργα θα ήθελα να μάθω,16 χρονών τον λες αγορι η άντρα;

Amat Eur
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εμ, όχιμ δεν είναι γυναίκες είναι έφηβες. Και νιώθουμε απειλή ως προς την δική τους σωματική και ψυχική ασφάλεια.

gore gore girl
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ειστε σιγουρα “μεγαλυτερΗ”; Αλλο xristινα κι αλλο κατινα.
(με συγχωρειτε εκ των προτερων οι αει καθαρες αικατερινες του αμπα για την κοινοτοπια στο λογοπαιχνιο)

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι παράνομο καθώς ως ηλικία συναίνεσης έχει οριστεί από τον νομοθέτη τα 16 έτη, υπάρχει μεγάλη ηλικιακή διαφορά ανάμεσα σε ένα 16 χρόνο και ένα 40 χρόνο, από ότι ανάμεσα σε εναν 16 χρόνο με έναν 25 χρόνο. Ωστόσο προσωπικά δεν νιώθω άνετα με αυτού του είδους σχέσεις, νιώθω ότι υποβόσκει ένα αίσθημα εξουσίας, υποταγής, δεν θεωρώ ότι είναι ισότιμες. Εξαρτάται βέβαια από τα άτομα και τις συνθήκες, αλλά γενικά δεν είμαι θιασώτης αυτών των σχέσεων ,όταν μιλάμε για άτομα που είναι στην εφηβεία και άτομα ήδη ενήλικες ή ώριμα.

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Λάθος, τα 15 έτη 🙄

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Κατά τη διάταξη του άρθρου 339 παρ.1 του ΠΚ “Όποιος ενεργεί ασελγή πράξη με πρόσωπο νεότερο από 15 ετών ή το παραπλανά με αποτέλεσμα να ενεργήσει ή να υποστεί τέτοια πράξη τιμωρείται, αν δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί βαρύτερα για το έγκλημα του άρθρου 351Α, ως εξής: α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών, β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δώδεκα αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και γ) αν συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα και μέχρι τα δεκαπέντε έτη, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών [….]”. Από την ως άνω διάταξη,… Διαβάστε περισσότερα »

Karlee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Με την ευκαιρια να ρωτησω το εξης. Ημουν μια φορα σε ενα παρκακι, που ηταν κατι κοριτσια. Δεν ξερω αν ηταν 14, 16 ή 18. Και ηταν ενας δυο τυποι, τριανταρηδες που μιλουσαν κλπ. Προς τη μια υπηρχε ενδιαφερον κιολας, αυτος φαινοταν να την επρηζε χωρις αυτη ομως να δειχνει ενοχληση. Ενιωσα περιεργα, οτι κατι δεν κολλαει. Την παρατηρησα λιγη ωρα, να δω αν χρειαζεται βοηθεια, αλλα αναρωτηθηκα αν θα μπορουσα να κανω κατι. Να τη ρωτησω στα καλα καθουμενα αν ολα οκ? Μου φανηκε καπως το να το κάνω.

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Αν ήμουν εγώ και κάτι δεν μου κολλούσε, μπορεί να την ρωτούσα, αλλά αφού θα είχαν φύγει οι μαντράχαλοι.

Εννοείται
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Γιατί τόση επιμονή για ρύθμιση στις ζωές των αλλων;;

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Νομίζω ότι η ερώτησή σου απαντήθηκε ήδη πιο πάνω. Γιατί ότι είναι νόμιμο δεν είναι πάντα σωστό, οι ανήλικοι χρήζουν προστασίας και αυτό είναι συλλογική ευθύνη.
Η Claire έχει άλλωστε κάθε δικαίωμα να αναρωτιέται ή να συζητά για κάτι που την προβληματίζει, δεν προσπάθησε να “ρυθμίσει” τη ζωή κάποιου.

Amat Eur
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γιατί έχουμε υπάρξει κι εμείς 16χρονα κορίτσια και κατανοούμε τη γνήσια ανησυχία γύρω από τη borderline παιδοφιλία, γι αυτό.

Λουλουδι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

E όχι και bordeline παιδοφιλία…16 χρονών είναι η κοπέλα,έχει πλήρη επίγνωση του τι κάνει.Δεν ξέρω τι εικόνα έχετε για αυτές τις σχέσεις,αλλά εγώ θυμάμαι πολλές φίλες μου σε αυτές τις ηλικίες να ψάχνουν συνειδητά άντρες 20+,συνήθως γιατί τους θεωρούσαν πιο ώριμους από τους συνομιλήκους.Δεν λέω ότι τώρα που το βλέπω από απόσταση θεωρώ ότι είναι το καλύτερο δυνατό,όμως σίγουρα δεν χαρακτηρίζεται παιδοφιλία,είναι άστοχος ο όρος ακόμη και με τη λέξη bordeline δίπλα.Και συγγνώμη αλλά δεν βλέπω καμία ανησυχία από τη γράφουσα,μόνο μία θέληση για κουτσομπολιό.Αλλά αν την παρεξήγησα και όντως ανησυχεί για την κοπέλα,θα πω ότι αν ο κουνιάδος της… Διαβάστε περισσότερα »

Εννοείται
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

κι εγώ στα 16 τα φτιαξα με 23 χρονο. Σιγά τα αυγά. Μπροστά του ήμουν η σοφή της παρέας, ακόμη και η έμπειρη ερωτικά (σε σχέση με κείνον πάντα). Έχω και κόρη 16, να σου πω. Δε τη θεωρώ κανένα βλήμα εκ προοιμίου που κινδυνεύει να γίνει το θύμα ενός αρρωστάκια. Αν μου λεγε πως ήταν ερωτευμένη με 25χρονο, θα το σεβόμουν και θα στεκόμουν δίπλα της ώστε ό,τι και αν προκύψει να ξέρει πως θα έχει τη βοήθειά μου. Εσύ μπορεί να ήσουν άλλο κορίτσι στα 16 και για τη δική σου κόρη να σκέφτεσαι διαφορετικά. Γι αυτό λέω,… Διαβάστε περισσότερα »