in

Αγαπητή «Α, μπα»: Είναι σωστό να βάζουμε τον μικρό να μαγειρεύει και να κάνει τις δουλειές του σπιτιού;

Το θέμα είναι ότι υπάρχουν φορές που πχ μπορεί να μαγειρεύω (ή ο άντρας μου) και να σκέφτομαστε ότι καλό είναι να βλεπει και να βοηθάει

Το θέμα είναι ότι υπάρχουν φορές που πχ μπορεί να μαγειρεύω (ή ο άντρας μου) και να σκέφτομαστε ότι καλό είναι να βλεπει και να βοηθάει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

5bfabd14897e8839c089556139a33d83

Α,μπα μου σε ευχαριστώ πολύ που μας βοηθάς πάντα! Έχω ένα αγοράκι 4. Επέλεξα έναν σύντροφο που πληρεί τα κριτήρια μου (γελάω με αυτόν τον όρο), δλδ βοηθούσε πάντα στις δουλειές, ανεξάρτητος άνθρωπος, χωρίς μισογυνισμό μέσα του! Τώρα με το αγοράκι έχουμε την εξής απορία… Πάντα θέλαμε να τον μάθουμε να βοηθάει από μικρό στις δουλειές (αυτές που μπορεί να κάνει εννοείται, δλδ να μαζεύει τα παιχνίδια του, να πηγαίνει το πιατάκι του στο νεροχύτη, να καθαρίζει τις ζημιές του κλπ). Το θέμα είναι ότι υπάρχουν φορές που πχ μπορεί να μαγειρεύω (ή ο άντρας μου) και να σκέφτομαστε ότι καλό είναι να βλεπει και να βοηθάει όπου γίνεται αλλά μπορεί αυτός εκείνη την στιγμή να παίζει. Θεωρείς ότι είναι σωστό να τον κόβουμε από το παιχνίδι του και να του λέμε, έλα να βοηθήσεις λίγο, έλα να σου δείξω? Ίσως αν το κάνουμε με μορφή παιχνιδιού να γίνεται απλά νιώθω τύψεις να τον κόβω από το παιχνίδι…

Δεθελωναγινειμισογυνης

Μου φαίνεται πολύ λάθος να τον κόβεις από το παιχνίδι. Υπάρχουν πολλές στιγμές και αφορμές για κάτι τέτοιο μέσα στη μέρα, χωρίς να δίνεις το μήνυμα ότι η δική του ασχολία δεν είναι τόσο σημαντική όσο αυτή που θα του υποδείξεις εσύ. Όλα τα παιδιά κάνουν διαλείμματα στα παιχνίδια τους, πηγαίνοντας από τη μια δραστηριότητα στην άλλη, και τότε είναι η ώρα για κάτι τέτοιο, το οποίο το παρουσιάζεις πάλι ως ευχάριστη διαδικασία, και δρόμο προς την δική του ανεξαρτησία, και όχι ως τιμωρία ή αγγαρεία.

Τα παιδιά 2-3 χρονών είναι πολύ περήφανα όταν «βοηθούν» τους γονείς και το κάνουν με μεγάλη προθυμία, όταν γίνεται στο κατάλληλο πλαίσιο (δηλαδή οργανικά, φυσικά). Δεν ξέρω αν αυτό αλλάζει στα 4, ελπίζω πως όχι. Όταν κάνει μπάνιο, μπορείς να του λες να πηγαίνει τα ρούχα του στα άπλυτα, ας πούμε. Εσύ παίρνεις ένα ρούχο, του δίνεις ένα άλλο ρούχο, και τα πάτε μαζί προς το καλάθι, το ανοίγεις, εξηγείς τι είναι, γιατί υπάρχει, και τα λοιπά. Το παιδί χρειάζεται βοήθεια, ενθάρρυνση και αναλυτική περιγραφή, δεν θα γίνει με την πρώτη. Δεν χρειάζεται ένταση, και δεν πειράζει αν κάποιες φορές πει όχι – θα συνεχίσεις να το προτείνεις σταθερά, και κάποτε θα γίνει αυτονόητο. Παρόμοια χειρίζεσαι και τα υπόλοιπα, «θα με βοηθήσεις να μαζέψουμε τα παιχνίδια σου;» ξεκινώντας από κάπου, μαζεύοντας η ίδια, και δίνεις ήρεμες οδηγίες για το τι σημαίνει «βοήθεια».

Νομίζω ότι αυτό που γίνεται συχνά λάθος και καταλήγει σε αδιέξοδο είναι η ξαφνική απαίτηση «μάζεψε στα παιχνίδια σου, αλλιώς δεν πάμε στο πάρκο» ή κάτι τέτοιο, ενώ κανείς δεν έχει ασχοληθεί στα σοβαρά να εξηγήσει σε ένα μικρό παιδί τι σημαίνει «μάζεψε τα παιχνίδια σου». Είναι πολύ ασαφής οδηγία για ένα μικρό εγκέφαλο. Τι θα πει παιχνίδια, από πού να τα μαζέψει, πού μπαίνουν, πώς να τα σηκώσει, όλα αυτά πρέπει να εξηγηθούν πρώτα και να το δει πολλές φορές πριν το κάνει από την αρχή μέχρι το τέλος μόνο του. Ειδικά για τα παιχνίδια, αν δεν έχουν όλα ένα πολύ συγκεκριμένο χώρο για να μπαίνουν, και συγκεκριμένο τρόπο για να τακτοποιούνται, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει, κατά τη γνώμη μου. Πρέπει να υπάρχει δομή από πίσω (κουτιά, συρτάρια) για να μπορεί το παιδί να καταλάβει τι μπαίνει πού. Αντίστοιχα ισχύουν για όλα τα υπόλοιπα (μάζεμα πιάτου, πλύσιμο, κλπ κλπ) και ποτέ δεν είναι νωρίς για να μάθει ένα παιδί να φροντίζει την προσωπική του υγιεινή. Η ώρα του μπάνιου είναι ώρα να μάθει να φροντίζει τον εαυτό του, και εκεί γίνονται πολύ σπουδαία μαθήματα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

12 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Eliza T.
Eliza T.
3 χρόνια πριν

Αχ, ζούμε αυτήν την ωραία εποχή που είναι 2,5 ο γιος μας και τρελαίνεται να κάνει δουλειές του σπιτιού. Να σκουπίζει, να σφουγγαρίζει, να βγάζει και να βάζει ρούχα στο πλυντήριο. Ελπίζω να παραμείνει έτσι 😉

este
este
3 χρόνια πριν

Πάντως μου φαίνεται τόσο ωραίο που όλες εμείς οι μαμάδες αγοριών έχουμε ένα έξτρα άγχος μήπως μεγαλώσουμε τα αγόρια μας the old way. Μ’ αρέσει πολύ αυτό και το βρίσκω πολύ ελπιδοφόρο.

bella ciao
bella ciao
3 χρόνια πριν

Καιρός ήταν να κάνω κι εγώ λίγο την κουκουβάγια!! Δεν ξέρω αν συμβαίνει με όλα τα παιδιά, με τα δικά μου όμως συνέβη το εξής θαυμαστό. Από πολύ μικρά, θέλαν συνέχεια να μας “βοηθούν” στις δουλειές του σπιτιού. Κι ενώ ούτε εγώ ούτε ο αντρας μου είμαστε τίποτα νοικοκύρηδες (τουναντίον), τα παιδιά μας σε αυτό το θέμα είναι σούπερ. Για κάποιο λόγο, κάποια πράγματα, δεν τα βλέπουν σαν αγγαρία, αλλά σαν αυτονόητη ρουτίνα. Βάζουμε τα ρούχα στα άπλυτα, βγάζουμε μπαίνοντας τα παπούτσια και κρεμάμε τα μπουφάν, όταν τελειώσουμε το παιχνίδι, βάζουμε τα παιχνίδια στο καλάθι κοκ… Με κάποιο μαγικό τρόπο,… Διαβάστε περισσότερα »

mariell
mariell
3 χρόνια πριν

Μια φίλη μου είχε πει οτι οταν τα παιδιά παίζουν μαθαίνουν λέει να συγκεντρώνονται. Το χειρότερο λέει που μπορείς να κάνεις είναι τα διακόψεις. Βέβαια λέγαμε για περιπτώσεις που το βλέπεις που είναι γλυκούλι με τα παιχνίδια του και σου ερχεται η όρεξη να του δώσεις φιλάκια.

este
este
3 χρόνια πριν

Ωχ να δεις που εγώ είμαι η μαμά σου…

Κεραμιδί Κεραμιδόγατα
Κεραμιδί Κεραμιδόγατα
3 χρόνια πριν

Οχι, οχι, οχι! Δεν θα κόβεις το παιδί απο το παιχνίδι του για να ‘βοηθήσει’, άλλο του δείχνω άλλο τον κάνω χαμάλη. Τα παιδιά είναι απο τη φύση τους περίεργα αν δείξει ενδιαφέρον τότε τον εμπλέκετε στην διαδικασία αν παίζει με κάτι άλλο είναι σαν να μην σέβεστε την προσωπική του άποψη. Το να μαζεύει τα παιχνίδια του για παράδειγμα μπορεί να είναι μέσα στα καθήκοντα που θα του έχουν ανατεθεί μετά το παιχνίδι. Αλλά μην τον κόβετε απο το παιχνίδι για να βοηθήσει στο μαγείρεμα ή τον μπαμπά στο μαστόρεμα αν δεν δείχνει απο μόνο του ενδιαφέρον γιατί είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Corry Karav O'Keerie
Corry Karav O'Keerie
3 χρόνια πριν

Και για μεγαλύτερες ηλικίες που πλέον ξέρουν τι σημαίνει μάζεμα, είναι καλύτερα να εκφράζεσαι με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνεσαι η κακιά που θα “κλέψεις” το δικαίωμα σε μία απόλαυση αν δεν κάνει τις δουλειές του, αλλά να είναι δική τ@ ευθύνη η απώλεια. Δηλαδή δεν λες: “αν δεν κάνεις τα μαθήματά σου/δουλειές σου, δεν θα πας στις κούνιες (ή ότι άλλο)”, αλλά “όταν κάνεις τα μαθήματά σου, θα πας στις κούνιες”.

Ρομαντική σοκολατόπιτα
Ρομαντική σοκολατόπιτα
3 χρόνια πριν

Αχ αφήστε το να παίξει το γλυκουλι μου….Πάντως ωραία είναι που θέλει να βοηθάει… προκομμενο το γιαβρι μου!

Valia
Valia
3 χρόνια πριν

Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να κανουν δουλειές, καλλιεργούν την αυτονομία τους. Νομίζω, όμως, ότι μιμούνται τους γονείς: επειδή η μαμά μου έκανε δουλειές και είχε τη σειρά της και το σπίτι ήταν πάντα καθαρό, την ακολουθούσα σε αυτό. Ήμουν 5 χρονών την πρώτη φορά που επλυνα τα πιάτα. Η μαμά μου είχε πάει για ψώνια κι όταν γύρισε της ανακοίνωσα, περήφανη, το κατόρθωμά μου. Και μετά, χρόνο με τον χρόνο, έμαθα να κάνω όλες τις δουλειές του σπιτιού. Από μονη μου, επειδή ήθελα να τη βοηθάω. Την έβλεπα και μετά το έκανα και τη ρωτούσα για ο,τι δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Between Worlds (she/her)
Between Worlds (she/her)
3 χρόνια πριν

Story of my life.