Αγαπητή «Α, μπα»: Είναι λογικό να έχεις προκατάληψη επειδή ο άλλος έχει τατουάζ;

Με αφορμή την ερώτηση για τα τατουάζ και τις δουλειές, θα ήθελα να σε ρωτήσω την άποψή σου για τα τατουάζ. Ανάμεσα στα σχόλια αναφέρεις πως “δεν μου αρέσουν τα τατουάζ αλλά δεν με ενδιαφέρουν κι όλας τόσο ώστε να έχω ιδιαίτερη προκατάληψη για όποιον έχει”. Αυτό τί σημαίνει; Δηλαδή θα ήταν λογικό να έχει κάποιος προκατάληψη για κάπoιον άλλο, απλά επειδή ο άλλος έχει τατουάζ; Σε ρωτάω γιατί πραγματικά με στεναχώρεσε πολύ να διαβάζω κάτι τέτοιο από εσένα, επειδή νόμιζα πως μέσα στο α,μπα αγκαλιάζεται το διαφορετικό και παντώς είδους διακρίσεις απορρίπονται. Αλλά είναι και τόσο διαφορετικό πια το τατουάζ; Και μπορεί, επειδή σε κάποιους από τους σχολιαστές να μην αρέσει, να γίνονται αρνητικά σχόλια για εκείνους που έχουν κάνει μια επιλογή για το σώμα τους, η οποία δεν επηρεάζει κανέναν άλλο; Αλλά περισσότερο με πλήγωσε η δικά σου στάση που δεν υπερασπίστηκες μεγάλη μερίδα των αναγνωστών σου. Σα να μου φάνηκε πως δόθηκε χώρος για κράξιμο σε κάτι που δεν επηρεάζει κανέναν άλλο, παρά μόνο αυτόν που το έχει. Στις δουλειές είναι γνωστό πως κάπoιος με τατουάζ δεν γίνεται εύκολα δεκτός, αλλά αυτό είναι σωστό; Είναι κάτι που το επικροτείς;

-Πληγωμένη αναγνώστρια

Αγαπητή πληγωμένη αναγνώστρια, πρέπει πρώτα να καταλάβεις κάτι πολύ βασικό: όλοι έχουμε προκαταλήψεις. Κι εσύ το ίδιο. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό να το ξέρεις και να το αναγνωρίζεις. Και οι προκαταλήψεις δεν είναι πάντα απαραίτητα αρνητικές. Και η λέξη “προκατάληψη” είναι διαφορετική από την “διάκριση”.

Κι εγώ, κι εσύ, και όλοι μας, έχουμε προκαταλήψεις για πολλά θέματα, άλλες που αναγνωρίζουμε και άλλες όχι, ανάλογα με τις εμπειρίες που έχουμε ως τώρα, ανάλογα με τις επιρροές μας, τον χαρακτήρα μας και τα λοιπά. Άλλες προκαταλήψεις είναι πολύ συγκεκριμένες και προσωπικές, όπως “δεν εμπιστεύομαι ανθρώπους που νηστεύουν” (μην αρχίσουν τα παράπονα, ένα τυχαίο παράδειγμα έφερα, δεν μιλάω για τον εαυτό μου) και άλλες είναι πιο κοινές και εφαρμόζονται συχνά σε ομάδες ανθρώπων. Οι προκαταλήψεις από τη φύση τους είναι τσουβάλιασμα. Δεν ισχύουν καθολικά, εννοείται. Αλλά τις χρειαζόμαστε για να κινούμαστε στον κόσμο, γιατί δεν μπορούμε να κρίνουμε κάθε περίπτωση και κάθε άνθρωπο εξατομικευμένα. Δεν έχουμε ούτε τον χρόνο, ούτε την όρεξη, ούτε την δυνατότητα, τις περισσότερες φορές.

Οι προκαταλήψεις απέναντι στα τατουάζ είναι γνωστές και γι’αυτό δεν τις ανέφερα. Συμπλήρωσα ότι δεν τις συμμερίζομαι ιδιαίτερα. Άρα είπα το ανάποδο από αυτό που κατάλαβες. Αναγνωρίζω μια προκατάληψη δεν σημαίνει συμφωνώ με την ύπαρξη της. Δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι δεν υπάρχει αυτή η προκατάληψη, μπορούμε ή να συμφωνούμε ή να μην συμφωνούμε, και να το δηλώνουμε, αντιστοίχως. Όσοι κάνουν τατουάζ υποθέτω ότι ξέρουν ότι υπάρχουν προκαταλήψεις σε ορισμένους κύκλους και ότι ναι, ίσως ένα μεγάλο τατουάζ σε ένα εκτεθειμένο σημείο του σώματος να έχει συνέπειες κάποτε στη ζωή τους. Ίσως δεν πάρουν μια δουλειά που θέλουν. Υποθέτω ότι κάνουν τατουάζ παίρνοντας αυτό το ρίσκο, δηλαδή έχοντας το υπόψη τους, αλλιώς πολύ κακώς κάνουν το τατουάζ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

31 points
Upvote Downvote

33
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
18 Θέματα σχολίων
15 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
24 Συντάκτες σχολίων
ΙζόλδηMatryoshkaZouzouna GoutsounaPJMuse Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Καλά οι “διαφορετικοί” πλέον είμαστε εμείς που δεν έχουμε τατουάζ, αγκαλιάστε μας! Πήγα προχθές παραλία και φοβήθηκα μη μαζέψουν υπογραφές να με διώξουν.😂

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Να πηγαίνουμε μαζί να μην είμαστε σαν τις μύγες μες στο γάλα! Κάποτε στην παραλία, μια παρέα με έψαχνε από πάνω μέχρι κάτω να βρει το τατουάζ μου, και αποφάνθηκαν ότι προφανώς θα ήταν κάτω από το μαγιό μου. Να μην είχα καθόλου δεν έπαιζε σε κανένα ουράνιο και τόξο!

Zouzouna Goutsouna
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Zouzouna Goutsouna

Ουτε εγω εχω καποιο τατουαζ.
Να κανουμε κομμα .

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Είμαστε τόσο λίγοι, άσε μη βρεθούμε κάτω κι από το Θεοδωράκη

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Ναιιιι είμαστε πολλοί τελικά! 😁

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Εντωμεταξύ, ζώντας στο 2019 που ακόμα και οι έφηβοι έχουν προλάβει να κάνουν μανίκια, δεν είναι λίγο “ξεπερασμένο” να μιλάμε ακόμα για τα τατουάζ; Μέχρι πριν 15-20 χρόνια το τατουάζ ήταν συνυφασμένο με παραβατικές συμπεριφορές, ανθρώπους του περιθωρίου, άντε και με τους ναυτικούς. Τώρα πια δεν ξέρω για τι συζητάμε!

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Αγαπητή φίλη, δεν έχουμε πρόβλημα με τα τατουάζ, εγώ προσωπικά έχω φίλους με τατουάζ, δεν με ενοχλεί να τα κοιτάνε μπροστά στον καθρέφτη τους, αλλά δεν μπορούν να περιμένουν να θεωρήσουμε ότι είναι και φυσιολογικό όλο αυτό. Είναι απλά που οι περισσότεροι που έχουν τατουάζ, συνήθως έχουν μία ιστορία για τον λόγο που έκαναν το τατουάζ και ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΗ ΛΕΝΕ, γιατί συνήθως είναι πολύ προσωπική και παραμένουν μυστηριώδεις και απρόσιτοι και μένουμε με την απορία γιατί έκαναν αυτό το τατουάζ με το κοάλα καβάλα σε μια μηχανή να περνάει μέσα από φωτιές. Είναι που πρέπει να το σχολιάσουμε, και… Διαβάστε περισσότερα »

PersuitofHappiness
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Αγαπητή φίλη, δεν έχουμε πρόβλημα με τα τατουάζ, εγώ προσωπικά έχω φίλους με τατουάζ, δεν με ενοχλεί να τα κοιτάνε μπροστά στον καθρέφτη τους, αλλά δεν μπορούν να περιμένουν να θεωρήσουμε ότι είναι και φυσιολογικό όλο αυτό. NAI MEN, ΑΛΛΑ….. ?????

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

ΠΩΣ ΜΕ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΕΣ ΕΤΣΙ:;;;;

ChainReaction
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Προτεινω μια περιηγηση εδω πριν στειλετε τ@ I_am_the_law στο πυρ το εξωτερον!
https://ampa.lifo.gr/meli/621/activity/

κοαλα <3

Dogmother
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τις προάλλες είχα βγει με μια κορίτσοπαρεα από το γυμναστήριο.. Πάνω στη κουβέντα προτείνει η μία την ιδέα να χτυπήσουμε τατουάζ κάτι σχετικό με γυμναστική (μπάρα, βαράκι κτλπ). Εκεί συνειδητοποίω ότι όλες είχαν τατουάζ, άλλη μανίκι άλλη πιο διακριτικό στην πλάτη, κι όλες ενθουσιαστηκαν με την ιδέα. Εγώ δεν έχω κανένα και δύσκολα αν έκανα, να έκανα ένα βαράκι. Καταλαβαινετε ότι εκεί εγώ φάνηκα η ξενέρωτη που δεν μου άρεσε η ιδέα του τατουάζ. Άρα μην μιλάμε μόνο για προκατάληψη για αυτούς που έχουν τατουάζ, αλλά και για αυτούς που δεν θέλουν να κάνουν.

eraki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ανάλογα την παράσταση. Το τατουάζ είναι μια δήλωση, δεν είναι μια μουτζούρα.

Για παράδειγμα. Εμένα μου αρέσουν πάρα πολύ, αν και δεν έχω κάνει. Ωστόσο, αν έβλεπα κάποιον που έχει επιλέξει να σημαδευτεί με τον αγκυλωτό σταυρό, όχι σε δουλειά δεν θα τον έπαιρνα, ούτε καλημέρα δεν θα του έλεγα.

PersuitofHappiness
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Ακόμα μια “πληγωμένη” αναγνώστρια εδώ! Έχω πάνω μου πολλά τατουάζ , μεγάλα και μικρά σε εμφανή και μη σημεία. Από μικρό παιδί μου άρεσαν και κάθε χρόνο κάνω τουλάχιστον ένα καινούριο. Παρ’ όλ’ αυτά δεν βάφομαι καθημερινά και επιλέγω να μην βάφω τα μαλλιά μου , ή να φοράω έντονα χρώματα. Γιατί τα λέω αυτά? Για να εξηγήσω ότι την δερματοστιξία εγώ προσωπικά την βλέπω σαν σταιλινγκ με πιο μόνιμο χαρακτήρα όπως δηλαδή ένας άνθρωπος θέλει να βάφει τα μαλλιά του, να ντύνεται με ένα συγκεκριμένο στυλ, να βάφεται ή όχι, να έχει πιρσινγκ κλπ κλπ. Ποτέ δεν με ενδιέφερε… Διαβάστε περισσότερα »

κατάλαβες; κατάλαβα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πες μας παραδείγματα και πως απάντησες πλιζ

bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Για εμένα το τατουάζ έχει χάσει την όποια συμβολική του αξία.. Πιο παλιά το έβλεπες σε ανθρώπους πραγματικά έξω από το μέσο όρο (και με την καλή και με την κακή έννοια) ή καλλιτέχνες ή πολύ σεξουαλικούς άντρες και γυναίκες. Πλέον είναι πιο μέινστριμ κι απ τα παντελόνια τζιν.. Εγώ εκεί που πραγματικά κατάλαβα πως πλέον τα τατουάζ δεν είναι τίποτα, είναι όταν έκανε μία γειτόνισσα εντελώς κυριούλα μία ονειροπαγίδα που , σημειωτέον, δεν ήξερε καν τί ήταν!! απλά το είδε κάπου και της άρεσε.. Για να μη μιλήσουμε για τα τατουάζ πεταλούδες-νεράιδες και άλλες αιθέριες υπάρξεις.. Πραγματικά αν υπάρχει… Διαβάστε περισσότερα »

Rainbow
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Εξαρτάται από το τατουάζ που κάνει , θα έχω “προκαταληψη ” αν δω κάποιον μολών λαβέ ή με καλάσνικοφ πάνω στο αυχένα του . Το θεωρώ χαζό να είσαι αρνητικός σε άτομα που κάνουν τατουάζ κάτι πεταλούδες , ωραία μανίκια ή στίχους κλπ .

Κυριος Μιρκατ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Με βάση αυτό που έγραψε η Λένα, δε νομίζω ότι δίνει χώρο για να δημιουργήσει προκαταλήψεις. Όπως αναφέρει, όλοι έχουμε λίγο πολύ, και δε χρειάζεται ένα σχόλιο για να δημιουργηθούν ξαφνικά. Τώρα όσοι έχουν προκαταλήψεις για τα τατουάζ και πιρισινγκ, για μένα δε διαφέρουν με αυτούς που έχουν θέμα με σεξουαλικό προσανατολισμό κλπ…στην ουσία βρίσκουν κάτι κακό για άτομα τα οποία δεν ανήκουν στο “καλούπι της ζωής” όπως το αντιλαμβάνονται.. Βέβαια πρέπει να είμαστε και λίγο ανεκτοί και ρεαλιστές ότι για παράδειγμα για τις μεγαλύτερες γενεές τα τατουάζ ήταν εφάμιλλα με πχ φυλακισμένους, ναυτες, κλπ. Όχι γιατρούς ή τελωσπαντων άτομα… Διαβάστε περισσότερα »

AllesGoed
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Καλά όλα αυτα με τα τατουαζ. Υπογραφω οτι κανεις δεν ενδιαφερεται εκτος απο την ξαδερφη της γιαγιας σου απο το χωριο. Αλλα ρε συ σορτσάκι σε corporate περιβάλλον;

PJ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Ανάλογα την περίπτωση. Στο εξωτερικό άνετα, προφανώς όχι σε δικηγορικό γραφείο αλλά το έχω δει μέχρι και σε low level manager.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Κι εγώ έτσι το σκέφτομαι, πως όσοι έχουν πρόβλημα με τα τατουάζ, έχουν πρόβλημα με κάθετι που βγαίνει από τα καλούπια τους γενικά και με τους ομοφυλόφιλους επίσης. Η ανταπάντηση, πιστεύω, θα είναι ότι το τατουάζ το επέλεξες.
Όσο αφορά στις μεγαλύτερες γενιές, ναι έτσι είναι, αλλά εδώ που είμαστε, δεν είμαστε και τόσο πια μεγάλοι και τα σχόλια κάθε φορά για τα τατουάζ έχουν αρκετή προκατάληψη που δεν δικαιολογείται θεωρώ.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Στην Ισπανία όπου έχω ζήσει δεν είναι αρκετό να σου στερήσει μια δουλειά, νοσοκόμες γιατροί,και νηπιαγωγοί που είδα είχαν τατουαζ κι όχι ένα μονόγραμμα ή κάτι απλό μιλάμε για λαιμό στέρνο μανίκια κτλ.Όπως επίσης και στην Ολλανδία. Έχω τατουάζ δεν έχω το dreamy τατουάζ μανίκι που θα ήθελα γιατί προφανώς θα αντιμετωπίσω κάποιο κόλλημα επαγγελματικά. Παλιά παρατηρούσα τους ανθρώπους με τατουάζ σαν κάτι ουάου ξεχωριστό και προσπαθούσα να δω τα σχέδια κτλ, πλέον δεν δίνω καν σημασία, ίσως φτάσουμε όλοι σε αυτό κάποια στιγμή ίσως κι όχι, αλλά όταν κάνεις εξτριμ ταουάζ στην Ελλάδα ξέρεις ότι θα τραβάς βλέμματα ακόμα… Διαβάστε περισσότερα »