Αγαπητή «Α, μπα»: Είναι κακό να μην έχεις πολλούς φίλους;

Δεν ήμουν και ποτέ ο πιο κοινωνικός άνθρωπος, τώρα όμως στα 27 έχω καταλήξει με 2 καλούς φίλους

Αγαπητή α, μπα είναι κακό να μην έχεις πολλούς φίλους; Όσο μεγαλώνω μάλλον χάνω φίλους και δεν ξέρω, μήπως τελικά αυτή είναι η φυσιολογική ροή; να ανησυχώ με τον εαυτό μου; δεν ήμουν και ποτέ ο πιο κοινωνικός άνθρωπος, τώρα όμως στα 27 έχω καταλήξει με 2 καλούς φίλους. Δεν πρέπει οσο μεγαλώνουμε να επιλέγουμε τι μας κάνει καλό και μας παει παρακάτω, χωρίς να μας δημιουργεί επιπλέον άγχη; λες να το χω παρακάνει; μήπως να ανησυχώ που δεν με κυνηγάνε να με έχουν στη ζωή τους κι αυτοί;

-Απορία

 

Τίποτα δεν είναι «κακό» από μόνο του, ούτε οι πολλοί φίλοι, ούτε οι λίγοι φίλοι. Σημασία έχει πώς αισθάνεσαι εσύ για τη ζωή σου. Σημασία έχει και πώς ορίζεις εσύ το «καλός φίλος», και αν εκτός από τους καλούς φίλους έχεις κι άλλους ανθρώπους στη ζωή σου που δεν είναι καλοί φίλοι, αλλά καλοί γνωστοί. Δεν ξέρω αν χάνονται οι φίλοι με τα χρόνια όσο αλλάζουμε εμείς τον τρόπο και τα κριτήρια κατάταξης σχετικά με το τι σημαίνει «φίλος». Αν βέβαια είσαι τύπος μεγάλων μετακινήσεων, τότε ναι, χάνονται επαφές.

Δεν ξέρω αν εσύ το έχεις παρακάνει, ούτε αν πρέπει να ανησυχείς, ακριβώς επειδή είναι πολύ σχετικά όλα αυτά και το «έχω δύο καλούς φίλους» δεν λέει και πολλά. Είναι κοντά σου; Βρισκόσαστε όσο θα ήθελες; Έχεις μέτριους φίλους; Είσαι ανοιχτή στο να κάνεις καινούριους φίλους; Αν ναι, πώς το μεθοδεύεις;

Πάντως, σίγουρα δεν πρέπει να κρατάς στη ζωή σου ανθρώπους που σου κάνουν κακό για να λες ότι έχεις δέκα φίλους αντί για δύο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

44 points
Upvote Downvote

8
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
8 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
8 Συντάκτες σχολίων
Intrusive ThotMitsiManouri marmeladabella ciao Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Η ερώτηση είναι αντίστοιχη με το “πόσες σχέσεις πρέπει να έχω μέχρι τα 30” ή “μήπως έχω πολύ λίγες σεξουαλικές (ή και άλλου τύπου) εμπειρίες στην ζωή μου”. Νομίζω οτι η απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα δεν είναι ένας αριθμός.
Είναι το πως νιώθουμε με αποφάσεις μας, με τον τρόπο που έχουμε φτιάξει την ζωή μας, με τα άτομα που έχουμε επιλέξει να έχουμε δίπλα μας. Αν κάτι δεν μας ικανοποιεί, δεν είναι ποτέ αργά για αλλαγές – οι οποίες σχεδόν πάντα ξεκινούν απο μέσα μας.

bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Εγώ πάλι γιατί νομίζω πως ο πραγματικός προβληματισμός είναι η τελευταία ερώτηση; Λοιπόν, κατά τη γνώμη μου δεν έχει σημασία ο αριθμός των φίλων. Μπορεί να έχεις και μόνο έναν και να νιώθεις καλυμμένη. Μη σου πω πως όσο λιγότερους φίλους έχεις τόσο καλύτερη φίλη μπορείς να είσαι (Και στο λέει ένας άνθρωπος με πολλούς φίλους που κάποιες φορές νιώθω πως λόγω χρόνου και πίεσης δεν είμαι τόσο κοντά τους όσο θα ήθελα.) Στο πραγματικό ερώτημα τώρα, ούτε και το πόσο ψάχνει ο ένας τον άλλον δείχνει πολλά πράγματα. Υπάρχουν φίλοι πολύ καλοί που η καθημερινή επαφή τους κουράζει και… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Θα έγραφα παραπάνω λεπτομέρειες για το γεγονός ότι στην ουσία περίπου στα 27 άλλαξα πολλούς φίλους γιατί δεν τα έβρισκα με τους παλιούς αλλά εγώ είμαι πολύ κοινωνική και μου αρέσει να ακούω τι έχουν να πούνε οι άνθρωποι, οπότε μάλλον η εμπειρία δεν είναι σχετική. Αν είσαι άνθρωπος που περνάς εξίσου μόνη σου καλά, μπορεί 2 φίλοι να είναι αρκετοί. Εγώ περνάω μια χαρά μόνη μου αλλά σχεδόν πάντα προτιμώ να δω κάποιον που αγαπάω από το να κάτσω μόνη. Επίσης, οι φιλίες, όπως και όλες οι σχέσεις, είναι σαν φυτά, ανθίζουν με πότισμα και προσοχή, απλώς το υγρό… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Το θέμα είναι αν για σένα φίλος σημαίνει μόνο καλός φίλος και όλοι οι υπόλοιποι άσχετοι που λέω μια καλημέρα άμα έχω κέφια. Γιατί άλλο έχω δύο καλούς φίλους και κάποιους γνωστούς που θα πιω και έναν καφέ και θα κάνω και χαβαλε και άλλο όλος ο κοινωνικός μου κύκλος να είναι μόνο δύο άτομα. Φαντάζομαι στη δεύτερη περίπτωση γίνεται δύσκολο για κάποιον να είναι ο μοναδικός σου φίλος, να νιώθει ότι αν δε βγει μαζί σου κάθε φορά εσύ δεν έχεις άλλη επιλογή. Και τι θα γίνει αν αυτοί οι δύο φίλοι παντρευτούν και κάνουν παιδιά; Τι θα κάνεις… Διαβάστε περισσότερα »

Intrusive Thot
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Quality over quantity, σταθερά.

Manouri marmelada
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

1. Αν εννοείς ότι έχεις μόνο δύο ανθρώπους με τους οποίους μπορείς να κάνεις παρέα και να μοιραστείς σκέψεις και συναισθήματα για τον κόσμο τότε, συγκριτικά μιλώντας, το 2 είναι πολύ μικρό. 2. Αν εννοείς ότι έχεις γενικά παρέες αλλά μόνο με δύο ανθρώπους αισθάνεσαι πολύ κοντά, τότε θα έλεγα ότι δεν είναι ασυνήθιστο νούμερο. Αυτό αφορά τους αριθμούς, δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τα αισθήματά σου. Βέβαια μάλλον δεν νιώθεις και τέλεια για να γράψεις ερώτηση σε site. 3. Η ύπαρξη πολλών γνωστών και φίλων έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οφελεί την ψυχική και σωματική υγεία (βλ. «Συνδεδεμένοι»… Διαβάστε περισσότερα »

verbascum acaule
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ως φίλο/η θεωρώ έναν άνθρωπο που επικοινωνείς, κάνεις παρέα, μοιράζεστε στιγμές, ταιριάζετε συμφωνώντας ή σε επουσιώδη πράγματα διαφωνώντας, και στις δύσκολες στιγμές σου θα σε συνδράμει ψυχολογικά και θα σε στηρίξει και αντίστροφα. Καλό είναι να έχεις έστω και ένα άτομο φίλο. Το μόνο κακό είναι να έχεις ανθρώπους δίπλα σου και να νομίζεις ότι είναι φίλοι. Καλύτερα να μην σου τύχει. Αν νιώθεις ότι δεν έχεις, τουλάχιστον χτίζεις τη ζωή σου σε αυτή τη βάση (πάντα όσο μπορείς) και δεν πέφτεις από τα σύννεφα. Η γνωστή παροιμία (τι τους θέλεις τους εχθρούς άμα έχεις τέτοιους φίλους) μόνο τυχαία δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συγνώμη μια παρέμβαση- ερώτηση. Εσείς από που συμπεράνατε το φύλο κι εμένα μου ξέφυγε; Όχι το ξαναδιάβασα. Μπορεί να είναι και Φίλου η Απορία.