in

Αγαπητή «Α, μπα»: Είναι η αγάπη μου για τα παιδιά μου μια κοινωνική κατασκευή;

Oι άντρες γιατί δεν τα νοιάζονται τόσο;

Oι άντρες γιατί δεν τα νοιάζονται τόσο; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Webp.net resizeimage 14

A,μπα μου, Δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες αλλά είμαι 43 και μεγάλωσα σε πιο πατριαρχικές συνθήκες απ´ό,τι (ελπίζω) οι νεότερες γενιές. Διαβάζω με χαρά όταν γίνονται σχόλια από αναγνώστριες που έχουν σχέση με νορμάλ άντρες. Εγώ πάλι, μεγαλώνοντας, δε γνώρισα ΠΟΤΕ έναν άντρα που να μοιράζεται ισότιμα τις ευθύνες ενός νοικοκυριού και των παιδιών με τη σύζυγό του, ούτε τον πατέρα μου, ούτε φίλους τους, ούτε συγγενείς, ούτε πατεράδες συμμαθητών μου, κλπ. Κι εννοείται κανέναν που να κάνει ό,τι κάνει μια γυναίκα (μαγείρεμα, καθάρισμα, ψώνια, παιδιά, κλπ) κι η γυναίκα του μόνο να εργάζεται εκτός σπιτιού(αστικός μύθος). Άσε που οι περισσότεροι ήταν απόντες γενικότερα και η συμμετοχή τους στην ανατροφή των παιδιών συνοψιζόταν στο να τους πάνε θάλασσα τις Κυριακές του καλοκαιριού π.χ., ώστε να προλάβει η μαμά να κάνει φασίνα (κατακουράζονταν οι άντρες τους!). Καταλαβαίνω ότι, για να συνοψίσω, ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, αλλά επειδή κι εγώ έχω παιδιά, αν μου έλεγε ο άντρας μου «για τα επόμενα 18 έτη θα τα αναλάβω και τα παιδιά και το σπίτι εγώ παράλληλα με τη δουλειά μου», θα μου φαινόταν αδιανόητο, ως προς τα παιδιά, να τα αποφεύγω για να πηγαίνω στο καφενείο, και, επιπλέον, να έχω τον άντρα δούλο μου. Αναρωτιέμαι λοιπόν, έτσι με έχει μάθει η πατριαρχία κι εμένα; Δηλ, συγκεκριμένα, η αγάπη μου προς τα παιδιά μου, και να τα φροντίζω, να παίζω μαζί τους, να θέλω να νιώθουν φροντισμένα και χαρούμενα, είναι μια κοινωνική κατασκευή; Και, τέλος, όλοι αυτοί οι αδιάφοροι προς τα παιδιά τους κι εκμεταλλευτές προς τις γυναίκες τους (που παράλληλα εργάζονταν κανονικά 8ωρο κι εκτός σπιτιού), είναι ψυχοπαθείς και δε νιώθουν αγάπη για την οικογένειά τους κι ενσυναίσθηση γι´αυτούς, παρά μόνο για τον εαυτούλη τους;

 

Είναι πολύ ενδιαφέρον το ερώτημα, αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να απαντηθεί, παρά μόνο θεωρητικά, γιατί κανείς μας δεν μπορεί να μεταπηδήσει σε μια μητριαρχική κοινωνία και να γυρίσει να μας πει ποια είναι η διαφορά.

Θα ήθελα να πω όμως το εξής: η λέξη «αγάπη» από μόνη της είναι έμφυλα φορτισμένη. Αλλιώς επιτρέπεται να αγαπάνε οι γυναίκες, αλλιώς οι άντρες. αυτό το μαθαίνουμε από νεογέννητα, άρα είναι αδύνατον να πούμε τι είναι αγάπη και τι έχουμε μάθει ότι είναι αγάπη, ή μάλλον, αυτό που έχουμε μάθει ότι είναι αγάπη, αυτό περιγράφουμε ως τέτοια. Οι γυναίκες, ως καταπιεσμένες, θεωρούν αδιανόητο να καταπιέζουν τους άντρες τους, οι άντρες όμως, ως κυρίαρχοι, δεν έχουν λόγο να θεωρούν αδιανόητη την καταπίεση που ασκούν, γιατί πολύ απλά, τους βολεύει, κι αφού τους βολεύει, δεν τους ενοχλεί ώστε να τους προβληματίσει.

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για όλες τις γυναίκες αλλά δεν μας είναι ξένη η εικόνα μιας ασφυκτικά  «ικανής» νοικοκυράς που τα κάνει όλα στην εντέλεια αλλά βράζει από θυμό και πικρία που αντί για βραβείο για την αξιοσύνη της, τρώει μούντζες από την οικογένεια της. Αυτή η γυναίκα θεωρεί ότι τα έδωσε όλα από την καρδιά της και δεν πήρε τίποτα, αυτό δεν είναι η αγάπη; Να φροντίζεις το σπιτικό σου; Επίσης, δεν μας είναι ξένη η εικόνα του άντρα που θεωρείται κελεπούρι από τους γύρω επειδή φέρνει λεφτά στο σπίτι και τηγανίζει πατάτες στα παιδιά του μια φορά το μήνα. Αυτός, δεν θεωρεί ότι αγαπάει την οικογένεια του; Αυτό δεν του επιβεβαιώνουν όλοι γύρω του;

Δεν πιστεύω ότι η αγάπη ως συναίσθημα είναι κοινωνική κατασκευή, σίγουρα όμως ο τρόπος με τον οποίο είναι αποδεκτό να εκδηλώνεται η αγάπη από το κάθε φύλο, είναι. Οι γυναίκες έχουν μάθει ότι το φύλο τους σημαίνει μητρότητα που σημαίνει θυσία, και αυτό είναι αγάπη. Η θυσία, είναι αγάπη. Η προσωπική θυσία είναι αγάπη μόνο για αυτές, όχι για τους άντρες. Για τους άντρες αγάπη είναι η παροχή προστασίας. Αυτό είναι που στηρίζεται από την πατριαρχία. Αν δε υπήρχε ο συναισθηματικός εκβιασμός, δεν θα λειτουργούσαν οι γυναίκες τόσο ρομποτικά. Έχουν πιστέψει ότι ναι, η θυσία είναι κάτι τιμητικό. Κάτι σαν αυτούς που αυτοαναφλέγονται στο όνομα κάποιου θεού, είναι ανάλογο το δόγμα. Θα έχεις παρατηρήσει πόσο έξαλλες γίνονται αυτές που έχουν θυσιάσει τα πάντα όταν υπονοηθεί ότι μια άλλη γυναίκα κοιτάει και την δική της ευχαρίστηση παράλληλα. Γι’αυτές τις γυναίκες, επιτρέπεται το μανικιούρ μια φορά την εβδομάδα και καφεδάκι με την κουμπάρα πού και πού. Αυτό θεωρούν «self-care», που είναι άλλη μια τεράστια μπαρούφα για να το βουλώνουμε. Τα μανικιούρ δεν εξισορροπούν τις ατελείωτες ώρες δουλειάς εντός και εκτός σπιτιού, ούτε το συναισθηματικό βάρος της ευθύνης των παιδιών, των γέρων και όλων των ανήμπορών.

Οπότε, ναι, πιστεύω ότι για όλες μας, ο τρόπος που αισθανόμαστε ευθύνη για τα παιδιά μας, είναι κοινωνική κατασκευή. Όχι η αγάπη που αισθανόμαστε, αλλά αυτό που πιστεύουμε ότι σημαίνει αγάπη και τι σημαίνει αυτό για την δική μας εξέλιξη.

 

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

55 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Παπαρουνα
Παπαρουνα
3 χρόνια πριν

Στην ερώτηση, γιατί οι άντρες δεν τα νοιάζονται τόσο, μου έρχονται στο νου, κάποια ποστ στο Facebook που ανέβαζουν γυναίκες και λένε : τα παιδια έχουν έναν άγγελο στη γη να τα φροντίζει και τον λενε ΜΑΝΑ.
Και κάτω, χαμός από like.

Σε ένα τέτοιο απάντησα : τα παιδια έχουν δυο αγγελους, μάνα και πατέρα,

Και κάπου άλλου : τέτοια πιστευε, και αυριο θα απορείς γιατί αδιαφορεί και δεν πληρωνει διατροφή

Σουσουράδα
Σουσουράδα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Παπαρουνα

Ναιιι!!! Κάτι τέτοια βλέπω κι εγώ παπαρούνα και βγάζω καπνούς.

Mia idea
Mia idea
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Παπαρουνα

Πωπω καλά όταν τους γράφω τέτοια τρελαίνονται, ειδικά με τη διατροφή, εγώ λέει ειμαι η μάνα τους κι αυτό θα πει μάνα θυσία, και θα κάνω και 2 και 3 δουλειές και δε θα φάω υτε θα ψωνίσω για τον εαυτό μου προκειμένου να μεγαλώσω τα παιδιά μου, σιγά μην πέσω τόσο χαμηλά να ζητήσω διατροφή. Ή το άλλο, να αφήσω τον πρώην να παίρνει τα παιδιά τα σαββατοκύριακα ή με συνεπιμελεια για να κάνω τη ζωή μου και να πίνω ποτάκια και καφεδες?
Προχτές πάλι τσακώθηκα ε δε γινεται να διαδίδουν τέτοιες απόψεις.

Barracuda
Barracuda
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mia idea

Ε ναι γιατί αν πίνεις και τα ποτάκια σου πως μετά θα χτυπάς στα παιδιά σου οτι έγινες θυσία;

Big Chungus
Big Chungus
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Παπαρουνα

Είναι θλιβερό ένας πατέρας να παρουσιάζεται στερεοτυπικά ως αδιάφορος, μη περιποιητικός, συναισθηματικά απρόσιτος, και στην καλύτερη περίπτωση ΑΤΜ. Κι όμως υπάρχουν εκεί έξω πατεράδες περιποιητικοί, τρυφεροί… Δεν θα ξεχάσω τον κατα τα άλλα “παλαιάς κοπής” πατέρα μου που στην εφηβεία μου με φρόντιζε όταν πονούσα φριχτά από περίοδο (πόνοι ενδομητρίωσης), που ακόμα και σήμερα μαγειρεύουμε μαζί (α στα διαλα συγκινήθηκα πάλι)

Popo_sa
Popo_sa
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Big Chungus

Είσαι από τις τυχερές

Guardian
Guardian
3 χρόνια πριν

Να βάλω και μια άλλη διάσταση….Και η αγάπη των ανδρών που πρέπει να παρέχουν προστασία αλλά και συμβουλές, να είναι «πρότυπα», να μη δείχνουν τις αδυναμίες τους στα παιδιά τους, να είναι αυστηροί γιατί η μαμά τα κακομαθαίνει, και αυτά είναι μια κοινωνική κατασκευή μέσα στην οποία -επιτέλους- κάποιοι άνδρες δείχνουν να ασφυκτιούν

este
este
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Guardian

Δεν νομίζω οτι είναι “μια άλλη διάσταση”. Είναι η ίδια διάσταση. Το υπάρχον καθεστώς καταπιέζει άντρες και γυναίκες. Απλά οι άντρες, νομίζω, το εντοπίζουν δυσκολότερα. Και αν το εντοπίσουν δεν το φέρνουν στην σωστή τους διάσταση. Και πολλοί λόγω προνομιακής, κακά τα ψέματα, θέσης δεν το πολυσκαλίζουν.

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
3 χρόνια πριν

Το αφήγημα της πατριαρχίας είναι πως ό,τι κάνει ένας άντρας είναι καλό για όλη την οικογένεια, ή μια δίκαιη ανταμοιβή για όλα όσα κάνει. Σπουδάζει μέχρι τα τριανταπέντε; Επενδύει στο μέλλον. Βγαίνει νωρίς στο μεροκάματο; Είναι δουλευταράς. Δουλεύει ατέλειωτες ώρες; Καλός σύζυγος και πατέρας, 1. Δουλεύει λίγο για να έχει χρόνο για την οικογένειά του; Καλός σύζυγος και πατέρας, 2. Πάει καφενείο, χαλαρώνει στην τηλεόραση, έχει χόμπι; Το χρειάζεται και το δικαιούται. Ξοδεύει λεφτά για τα χόμπι του; Θεωρείται οικογενειακό έξοδο. Και όλα τα παραπάνω ερμηνεύονται ως ενδείξεις αγάπης και δοτικότητας. Το αντίστοιχο αφήγημα για ό,τι κάνει η γυναίκα είναι,… Διαβάστε περισσότερα »

mm
mm
3 χρόνια πριν

Νομίζω το ερώτημα που δίνει τις απαντήσεις που ζητάς είναι: Αν αύριο κερδίσω το τζόκερ πως θα φτιάξω την καθημερινότητα και την ζωή μου; Εκεί ο καθένας μας θα απαντήσει διαφορετικά και όλες οι απαντήσει είναι σωστές: π.χ. Θα δουλεύω αλλά μόνο Τετάρτη και Πέμπτη, θα έχω 2 βοηθούς στο σπίτι, θα μαγειρεύω αλλά μόνο τα γλυκά και φυσικά τα παιδιά θα τα πηγαινοφέρνει ο σοφέρ παντού. ή Θα τα παρατήσω όλα, θα έχω 2 βοηθούς και 2 νταντάδες στο σπίτι αλλά θα τα διαβάζω στα αγγλικά που μου αρέσει γιατί φρεσκάρω και τα δικά μου. Και κάθε μήνα θα… Διαβάστε περισσότερα »

etceteria
etceteria
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

παντως οχι δεν αγαπα καποιος και στις 3 περιπτωσεις ιδιο τα παιδια του – τα παιδια ειναι ανθρωποι οχι project να κανεις outsource και να τα βλεπεις μια φορα στους 3 μηνες . Η ζωη ειναι η καθημερινοτητα δεν ειναι κατι αναμεσα σε αυτη.

tsoupra
tsoupra
3 χρόνια πριν

Κλαπ κλαπ κλαπ 👏👏👏

Felis
Felis
3 χρόνια πριν

Πόσο υπέροχη απάντηση, κατανοητή, περιεκτική και μία αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό!
Λένα μπράβο ακόμα μία φορα, τι άλλο να πούμε, παρά μόνο ότι πρέπει να μπει οπωσδήποτε στο επόμενο βιβλίο Α,Μπα! 👏👏👏

Anna
Anna
3 χρόνια πριν

Δεν ξέρω αν θα καταλάβει κανείς τι θέλω να πω, αλλά που να δείτε όταν έχεις μάθει να αντιλαμβάνεσαι την αγάπη σαν προστασία, αλλά ταυτόχρονα δυσφορείς σε σημείο κλειστοφοβίας σε οποιοδήποτε περιορισμό, δηλαδή κριντζάρεις αν ο άλλος δεν προσφερθεί να σε πάει σπίτι, αλλά και αν επιμείνει όταν πεις όχι. Μιλάμε για λεπτές ισορροπίες ή κοινή λογική, ούτε ξέρω…

este
este
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Anna νομίζω οτι η αγάπη είναι και προστασία. Όπως θα κάνεις οτι περνάει από το χέρι σου για να προστατέψεις τον άλλον, θέλεις να νιώσεις οτι και ο άλλος είναι διατεθειμένος να κάνει ό,τι μπορεί για να σε προστατεύσει. Όχι απαραίτητα επειδή το έχεις ανάγκη. Επειδή δεν γίνεται αλλιώς.

Anna
Anna
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  este

Αυτό το και κάνει τη διαφορά 😊

μιμόζα
μιμόζα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Νομίζω πως καταλαβαίνω τι εννοείς Άννα. Θα φέρω ένα άλλο παράδειγμα, για να βεβαιωθούμε πως κατάλαβα: κριντζάρω αν ο άλλος δεν μου στείλει μήνυμα να δει αν έφτασα ασφαλής στο σπίτι τη νύχτα, αλλά και δυσφορώ αν απαιτήσει από πριν να του στείλω, ενώ του έχω πει πως δεν χρειάζεται. Ίσως να έχει να κάνει με τη διαφορά μεταξύ παροχής προστασίας και άσκησης ελέγχου. Δηλαδή από τη μια να έχεις την προστασία ως εκδήλωση αγάπης (‘να σε πάω σπίτι;’) και από την άλλη το μη σεβασμό των ορίων που θέτεις εσύ (επιμονή μετά από το όχι), που είναι μορφή επιβολής… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Anna
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  μιμόζα

Ναι, περίπου μιμόζα. Είναι η διαφορά ανάμεσα στο ενδιαφέρον από κάποιον που σε βλέπει ως ίσο και από κάποιον που φέρεται σαν προστάτης αν μπορώ να το θέσω έτσι.
Το ένα κάπως αμφισβητεί την ικανότητά μου να διαχειρίζομαι τη ζωή μου και τον εαυτό μου, οπότε είναι μια μορφή ελέγχου, άσχετα με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί.
Αν ήθελα κηδεμόνες έχω τους γονείς μου.

este
este
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  μιμόζα

Παντως μιμοζα μου αν το καταλαβαινω σωστα, το να απαιτησει καποιος μηνυμα οταν φτασεις σπιτι δεν ειναι παροχη προστασιας. Ειναι στην καλυτερη εκδηλωση ενδιαφεροντος και στην χειροτερη ασκηση ελεγχου. Και το λεω αυτο γιατι σκεφτομαι οτι ισως οι γραμμες δεν ειναι τοσο λεπτες οσο καποιες φορες πειθουμε τον εαυτο μας οτι ειναι.

lady gaga
lady gaga
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  este

este η μαμά μου που απαιτούσε αυτό το μύνημα από τα 18 που έφυγα από το σπίτι για σπουδές μέχρι τα 25 μου, που βαρέθηκα και κάπως πάλεψα για να το κόψουμε, όντως κάποιον προστάτευε… τον εαυτό της. Ένιωθε ότι έτσι κάπως έχει τον έλεγχο και ηρεμούσε όταν έβλεπε το μύνημα γιατί μάλλον ήξερε ότι πέρασε ακόμα μια μέρα που γύρισα ασφαλής στο σπίτι. Γι’ αυτό καταλαβαίνω και την άννα με αυτό που λέει γιατί έτσι λειτουργώ κι εγώ σήμερα στις σχέσεις μου. Θέλω να νοιάζεται ο άλλος και να θέλει να με προστατέψει, αλλά έχω μετατρέψει αυτή την προστασία… Διαβάστε περισσότερα »

Σιτζούνε Μιτζίρο
Σιτζούνε Μιτζίρο
3 χρόνια πριν

Βλέπω μια πολύ καλή σειρά ντοκιμαντέρ στο Netflix που λέγεται Babies και δείχνει σχετικά νέα ευρήματα της επιστήμης για τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης. Ίσως έχει μια μικρή απάντηση για αυτό που ρωτάς. Θα το πω πολύ χοντροκομμένα με κίνδυνο να μην το εκφράσω σωστά αλλά έστω: Η μέση μητέρα που έχει ένα μωρό ανατπύσσει μία συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου πολύ περισσότερο από τον μέσο πατέρα, και αυτή η ανεπτυγμένη περιοχή την κάνει να πετάγεται με τον παραμικρό ήχο του μωρού, να θέλει να ασχοληθεί με αυτό κλπ. (ίσως να έχει αυτό που λες μεγαλύτερη “αγάπη” για το παιδί –… Διαβάστε περισσότερα »

moana
moana
3 χρόνια πριν

Για την αγάπη και την έκφραση της δεν ξέρω, αλλά θα σταθώ εκεί που λες “να νιώθουν φροντισμένα και χαρούμενα”. Για τις γυναίκες αυτό νομίζω αυτόματα σημαίνει να τα φροντίσω εγώ και να τα κάνω χαρούμενα εγώ, ή τουλάχιστον να ξέρω πάντα αν είναι χαρούμενα ή όχι. Η ίδια φράση για τους άντρες σημαίνει “να τα φροντίσει κάποιος και να μην γκρινιάζουν ασταμάτητα”, και αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι οι ίδιοι αλλά μπορεί και όχι. Αυτή είναι μια μεγάλη διάφορα που οφείλεται στην πατριαρχία.

Τσιτσίγκειος Πένα
Τσιτσίγκειος Πένα
3 χρόνια πριν

Φανταστική απάντηση! Πράγματι εξαιτίας της μεγάλης κοινωνικής πίεσης είναι δύσκολο να δεις τα όρια του τι εσύ μέσα σου νιώθεις και του τι σου έχουν μάθει ότι πρέπει να νιώθεις ή πώς να φέρεσαι ανάλογα με τις καταστάσεις. Και για αυτό το λόγο μεταξύ πολλών άλλων είναι απαραίτητος ο φεμινισμός και ο κοινωνικός προβληματισμός. Για να προσπαθούμε να αναγνωρίζουμε κάποια σχήματα με τα οποία μέσω των κοινωνικών αναπαραστάσεων μεγαλώνουμε και να τα αμφισβητούμε. Τα κοινωνικά “πρέπει” υψώνονται σαν τείχη και στους άντρες και κυρίως στις γυναίκες, οπότε όσο πιο πολύ τα αντιμαχόμαστε και τα επαναξιολογούμε τόσο πιο κερδισμένοι θα είμαστε… Διαβάστε περισσότερα »