Αγαπητή «Α, μπα»: Είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μια πολύγλωσση οικογένεια;

Ποια γλώσσα θα μιλάει το παιδί;

Αγαπητή Α,μπα, θα ήθελα την γνώμη σου σε κάτι. Μπαίνω απευθείας στο θέμα. Μένω Γερμανία εδώ κ 7 χρόνια, ο φίλος μου κατάγεται από Ισπανία. Μεταξύ μας μιλάμε μόνο γερμανικά. Σε διάφορες συζητήσεις που κάνουμε αν θα προχωρήσει η σχέση μας και κάνουμε οικογένεια-παιδιά, υπάρχει ο εξής προβληματισμός: ποια γλώσσα θα είναι η μητρική γλώσσα του παιδιου-παιδιών (γερμανικά, ελληνικά, ισπανικά). Εγώ πιστευω ότι ένα μικρό παιδί μπορεί πιο εύκολα να μάθει διαφορετικές γλώσσες εφόσον υπάρχει αυτή η εναλλαγή στο σπίτι. Εκείνος από την άλλη, φοβάται ότι θα νιώθει το μελλοντικό του παιδί ‘’ξένο’’ σε περίπτωση που ξέρει πχ καλύτερα ελληνικά και έρχεται σε περισσότερη επαφή με την οικογένεια μου. Όχι ότι έχει κάποιο πρόβλημα με την οικογένεια μου, ίσα ίσα που του αρέσει κ η κουλτούρα μας και δεν θα είχε πρόβλημα να μεγαλώσει με αυτό το πρότυπο. Τον ρώτησα αν εκείνος νιώθει ˋˋξένος´´ όταν έρχεται σε επαφή με τους δικούς μου, (δεν μιλούν κάποια ξένη γλώσσα, εγώ κάνω την μετάφραση αλλά είναι γενικά πολύ ευγενικοί μαζί του), και γι αυτό εκφράζει τέλος πάντων αυτή τη φοβία. Και μου είπε ότι έτσι είναι γιατί μόνοι τους (αν δεν είμαι εγώ παρόν ) δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, δεν συναντιουνται βέβαια πολύ συχνά, και εμένα να σου πω την αλήθεια δεν με πειράζει αυτό τόσο πολύ. Αλλά εκείνον τον προβληματίζει όπως φαίνεται. Τι πιστεύεις εσυ; Όντως είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μια πολύγλωσση οικογένεια;

Μαίρη

Η γλώσσα που θα επικρατήσει θα είναι η γλώσσα της χώρας που μένετε, η χώρα στην οποία θα μεγαλώσει και θα πάει σχολείο, ό,τι και να κάνετε εσείς στο σπίτι. Ακόμα και αν δεν άκουγε λέξη γερμανικά από εσάς, στα πέντε θα άρχιζε να μιλάει γερμανικά κυρίως. Μπορεί να μάθει και ελληνικά και ισπανικά και να γίνει τρίγλωσσο ως ένα σημείο, αν και οι δυο σας του μιλάτε αποκλειστικά στην μητρική σας γλώσσα, και συνεχίζετε να μιλάτε μεταξύ σας γερμανικά.

Το πόσα ελληνικά και πόσα ισπανικά θα μάθει εξαρτάται από το πόσο θα του μιλάει ο καθένας σας από τη γλώσσα του και πόσα ταξίδια θα κάνετε σε κάθε χώρα και σε πόση επαφή θα έρχεται με τους εκάστοτε συγγενείς, αλλά νομίζω ότι αδίκως ανησυχεί, γιατί ξαναλέω, κυρίως γερμανικά θα μιλάει το παιδί του. Αν έχει κάποιο πρόβλημα με την ιδέα του «ξένου», αυτό θα το έχει με τα γερμανικά και όχι με τα ελληνικά.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

38 points
Upvote Downvote

23
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
7 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
18 Συντάκτες σχολίων
Karamouzashoot for the starsidrilluckystrikebozonio Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Νομίζω ότι το προβλημα είναι ότι κανείς σας δεν μιλαει τη γλώσσα του άλλου. Ξεκινήστε να μαθαίνεις εσύ ισπανικά και ο σύντροφός σου ελληνικά και να δεις τι καλά που θα το κάνετε το παιδί τριγλωσσο χωρίς τέτοιες σκέψεις όταν έρθει η ώρα.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Όχι μόνο θα μάθει και τις τρεις γλώσσες αλλά θα του κάνει και παρά πολύ καλό! Διδαξα επί 10 έτη ελληνικά σε παιδιά από μεικτές οικογένειες και κανενα θεμα δεν είχαν . Μιλανε και τις γλωσσε των γονιων και τη γλωσσα της χωρας που βρίσκονται. Προϋπόθεση είναι να του μιλάτε ο καθένας γονιός στη γλώσσα του στις μεταξυ σς καθημερινες κουβέντες. Ακομα κι αν απαντάει σε αλλη γλωσσα πχ γερμανικα , η δικη σας ανταπαντηση καλο ειναι να γινεται στη μητρικη σας.Έτσι και θα τη μάθει αυθόρμητα αλλά και εσείς θα εκφράζετε τα συναισθήματα και τις λεπτές αποχρώσεις καλυτερα.Τωρα στην… Διαβάστε περισσότερα »

Μανδάμ Φρου Φρου
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν κατάλαβα Χριστό.

Το μόνο που κατάλαβα είναι πως ο φίλος σου έχει θέμα με την οικογένειά σου που δε μπορεί να επικοινωνήσει σε άλλη γλώσσα εκτός των ελληνικών.

tsatsara
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Το παιδί κανένα πρόβλημα δεν θα έχει.Δεν θα προβείτε και σε καμία παγκόσμια πρωτοτυπία.
Τώρα βέβαια γιατί γίνονται όλες αυτές οι συζητήσεις αλλά το να μάθει αυτός 5 ελληνικά δεν το συζητάτε αδυνατω να το καταλάβω.

dim
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Γιατί να μη μάθει η φίλη μας 5 Ισπανικά? :))
Εννοώ ότι υπάρχει λόγος προφανώς. Από έλλειψη χρόνου μέχρι έλλειψη όρεξης, αν είχε σημασία, θα μας το ανέφερε η γραφούσα.

tsatsara
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Και 5 και 10 και ας σπουδάσει και ισπανική φιλολογία.
Όμως στην ερώτηση αυτό που λέει η κοπέλα είναι ότι αυτός νιώθει ξένος όταν είναι με τους γονείς της γιατί δεν μπορούν να επικοινωνησουν.Πουθενα δε λέει ότι αυτή δε γνωρίζει ισπανικά.

Heidi_No2
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν θέλω να σε στενοχωρήσω αλλά το παιδί σου ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΥΠΙΕΣΑΙ θα μιλάει προτιστως γερμανικα. Θα γεννηθεί (όταν με το καλό). Θα μαλλιάσει η γλώσσα σου να του μιλάς στα ελληνικά. Αντίστοιχα ο συντροφος σου θα του μιλάει στα ισπανικά. Μεταξύ σας γερμανικα. Στα 2 που θα αρχίσει να ανταποκρίνεται με λέξεις παίζουν τα εξής 2 σενάρια. Α) αν έχει ήδη ξεκινήσει παιδικό στα γερμανικα τότε θα σας απαντάει στα γερμανικα με ενδιάμεσες λέξεις στις γλώσσες σας. Β) αν δεν έχει ξεκινήσει θα σας απαντάει ποτε με λέξεις ελληνικές ποτε με λέξεις ισπανικές. Τα γερμανικα δεν θα έχει… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Τέλειο Heidi! Χαίρομαι να συζητώ με φυσικά πολύγλωσσους.
Κι εγώ διασκεδάζω πολύ με την ανάμειξη ελληνικών κι αγγλικών της μικρής μου. What happened μαμά και κάνεις ouchie, I wanna see my πάνα, I want φράουλα απόψε.
Μακάρι να είχαμε και τρίτη γλώσσα στην οικογένεια…

Karamouza
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Μιλας με πολυ απολυτο τροπο και δυστυχως δεν υπαρχοθν ενδειξεις οτι ολα τα παιδια σε αυτες τις συνθηκες ακολουθουν αυτο το δρομο. Ας περιοριστουμε λοιπον στο να πουμε τα ενδεχομενα και θα δουμε στο τελος τι θα γινει. Μηδενα προ του τελους…

Alex Rainers
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Κάλλιστα μπορεί να γίνει δίγλωσσο και θα είναι ένα καταπληκτικό προσόν.

Εχ9υμε εδώ μια συνάδελφό ου ο πατέρας της είναι Αμερικανός η μητέρα Ισπανίδα και έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα. Μια χαρά μιλάει όλες τις γλώσσες.

Απορώ πάντως που τόσα χρόνια δεν έχετε μάθει ο ένας τη γλώσσα του άλλου.

Ναμαστε παλι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στη μυστηριώδη πόλη του εξωτερικού που μένω – Βρυξέλλες – αυτή η κατάσταση είναι εντελώς συνηθισμένη. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τα παιδιά και μαθαίνουν πολύ καλά και τις 3 γλώσσες υπό τις εξής προϋποθέσεις. Α) όταν πάει σχολείο/σταθμό οι γονείς δεν δέχονται να μιλάει γερμανικά μαζί τους αλλά τη γλώσσα του καθενός (το καλύτερο είναι τα κόψουν τα γερμανικά εντελώς στο σπίτι) και β) οι γονείς καταλαβαίνουν άριστα την γλώσσα του άλλου γονέα ώστε να μπορούν να υπάρχουν συζητήσεις στα ισπανικά/ελληνικά με τους 2 γονείς και το παιδί.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Ρε παιδιά, ακόμη δεν τον είδατε Γιάννη τον βαφτισατε?Προχωρήστε όμορφα μαζί που βρίσκετε προκαταβολικά προβλήματα από τώρα.Μια χαρά έχουν μεγαλώσει παιδιά σε πολύγλωσσες οικογένειες.Οταν έρθει η ώρα θα μιλήσετε με έναν γιατρό ή παιδοψυχολο να σας κατατοπίσει πως θα γίνει αυτό .

Cloud on Toast
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Να προτίνω το δικό μας μοντέλο. Ο πατέρας μιλάει στο παιδί αποκλειστικά γαλλικά, τη μητρική του γλώσσα, εγω μόνο ελληνικά, ζούμε στη Γερμανία οπότε ο παιδικός σταθμός και ο κόσμος όλος μιλάει μονο γερμανικά. Για το παιδί που κοντεύει τα δύο τα Γερμανικά είναι τα πιο σημαντικά. Ομως καταλαβαίνει και τις δύο γλώσσες του σπιτιού σε όλα. Στο σπιτι μιλάμε τρεις μήνες Γαλλικά και τρεις Ελληνικά εναλλάξ, μιας και οι δύο μάθαμε τη γλώσσα του άλλου. Οι γονεις μας μιλάμε μόνο τις μητρικές τους γλωσσες, οποτε όταν βρισκόμαστε το παιδί αναγκαστικά έχει επαφη μονο με τη μία γλωσσα. Δεν ξέρω… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Η συμβουλή των εδώ ειδικών σε φίλους ήταν. Η μαμά στη γλώσσα της, ο μπαμπάς στη γλώσσα του κι όταν βρισκονται με άλλους τη γλώσσα της χώρας. Στην πράξη αυτό που είδα να γίνεται είναι το παιδί να καταλαβαίνει και τις τρείς γλώσσες αλλα να μιλάει αυτή της χώρας διαμονής. Δεύτερη θα είναι η γλώσσα του γοννέα που θα έίναι πιο πολλές ώρες μαζί του. Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά θέλει μεγάλη υπομονή και πείσμα από το γονιό γιατί όταν το παιδί θα αρνείται να συνεννοηθεί ή δε θα καταλαβαίνει κάτι το απλουστερο κι ευκολότερο και ταχύτερο θα είναι να… Διαβάστε περισσότερα »