Αγαπητή «Α, μπα»: Είμαι όντως υπερβολική;

Δεν έδειξα την ενόχλησή μου

Αγαπητή Λένα, είμαι 24 χρονών και πρόσφατα επισκέφτηκα κάποιες κολλητές φίλες, οι οποίες μένουν ακόμη στην πόλη που σπουδάζαμε όλες μαζί. Ήταν κάτι σαν reunion για την παρέα μας, καθώς ήρθε κι άλλη μια φίλη μας από την Αθήνα. Ένα βράδυ συναντήσαμε μια κοπέλα με την οποία κάναμε κολλητή παρέα καθόλη τη διάρκεια των σπουδών μας, κι εγώ μάλιστα συγκατοικούσα μαζί της τον τελευταίο χρόνο. όταν ήρθε η ώρα όμως να ξενοικιάσουμε και λίγες μέρες πριν τελειώσει η τελευταία μας εξεταστική, τσακωθήκαμε. Εγώ με τις φίλες που μένουν ακόμα εκεί εναντίον αυτής της κοπέλας. Η αφορμή ήταν χαζή αλλά σαν αποτέλεσμα ήταν να βγάλει παράπονα χρόνων. Εγώ μ’ αυτήν δεν έχουμε ξαναμιλήσει (εκτός από την περασμένη Πρωτοχρονιά όπου μου έστειλε χρόνια πολλά), ενώ οι υπόλοιπες φίλες μου διατηρούν μια τυπική-φιλική επαφή. Αυτά για να εξηγήσω την προϊστορία. Φτάνουμε στο βράδυ που την είδαμε. Έμαθαν τα κορίτσια ότι ήταν στην πόλη και αποφάσισαν να πάνε να την χαιρετήσουν στην καφετέρια που ήταν. Εγώ ήμουν αλλού αλλά επειδή θα βρισκόμασταν με τις φίλες μου για να βγούμε το βράδυ, καθώς ήταν στο δρόμο μου αποφάσισα να χαιρετήσω κι εγώ. Σκέφτηκα ότι έχει περάσει τόσος καιρός, ας μην κρατάω κακίες. Την χαιρέτησα λοιπόν, είπαμε γρήγορα τα νέα μας κι επειδή ένιωσα άνετα, κι ίσως λίγο κι από ευγένεια, της είπα άμα θέλει να περάσει μετά από το μαγαζί που θα είμασταν. Τελικά πέρασε. Δεν με πείραξε όταν την είδα. Ήμουν ευγενική και ήθελα να μάθω τα νέα της, και γενικά είχαμε μια ωραία ατμόσφαιρα. Αυτό που με ενόχλησε, είναι ότι κάποια στιγμή γύρισε τη συζήτηση στα γκομενικά και το σεξ. Την τελευταία φορά που την είδα τσακωθήκαμε, και τώρα να με ρωτάει αν έχω κάποιον για να πηδιέμαι. Γενικά, με τις κολλητές μου μερικές φορές μιλάμε με αυτό τον τρόπο, αλλά είναι χιούμορ της παρέας και υπό προϋποθέσεις. Εκείνη τη στιγμή δεν έδειξα την ενόχλησή μου αλλά όταν το σχολίασα στις φίλες μου την επόμενη μέρα, με είπαν υπερβολική κι έπεσαν να με φάνε. Είμαι όντως υπερβολική; -Αχ και βαχ

Μπορεί να το έκανε για να νιώσει ότι κυριαρχεί στην συζήτηση, ρωτώντας κάτι τόσο προσωπικό, ή μπορεί να χρησιμοποίησε τον κώδικα της παρέας για να δείξει ότι είναι μέρος της, ή μπορεί να συμβαίνει και κάτι άλλο. Δεν ξέρω, είναι από αυτά που ο καθένας τα βλέπει ανάλογα με το πού στέκεται. Εσύ ήσουν επιφυλακτική οπότε το είδες έτσι, οι φίλες σου της κάνουν ακόμα παρέα οπότε το είδαν αλλιώς. Μπορεί να ήταν και τα δυο, πάντως.
Πρέπει να κάνουμε όλες όμως την προσπάθεια να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα των φιλενάδων μας και να μην τις χρησιμοποιούμε την ακυρωτική λέξη «υπερβολική», ρε παιδιά. Ας αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις λέξεις μας πάλι, αντί να απαγορεύουμε στις άλλες γυναίκες να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.
Το μόνο που ξέρω είναι ότι έπρεπε να δείξεις την ενόχληση σου. Γιατί αυτό κάνουμε μέρα νύχτα, τα κουκουλώνουμε, μετά τα λέμε καθυστερημένα εκτός πλαισίου, και τότε φυσικά μας λένε υπερβολικές. Αν είχες μιλήσει όταν ενοχλήθηκες, μπορεί να ήξερες τώρα γιατί το έκανε. Αχ και βαχ δε λες τίποτα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

23 points
Upvote Downvote

14
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
6 Θέματα σχολίων
8 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
9 Συντάκτες σχολίων
Fuchsiaτα γιασεμιά στα αυτιάangusΔιάφανο Σελοφάνντισκολάτα Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Νίκος Γούλιαρος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Παρακολουθώ καιρό το Α,μπα και συμφωνώ με τη μεγάλη πλειοψηφία όσων διαβάζω. Ποτέ δεν κατάλαβα όμως τη δαιμονοποίηση του όρου “υπερβολικός”, ανεξάρτητα από τα συμφραζόμενα, σε μια συζήτηση. (Παλιά κυκλοφορούσε πολλή χολή και για τον όρο “παιδί” για άντρες άνω των 20, ευτυχώς έχω καιρό να την πετύχω). Τι σημαίνει “ακυρώνει το συναίσθημα” του συνομιλητή; Το συναίσθημα το σεβόμαστε. Αλλά εδώ δεν μιλάμε για αγάπη, έρωτα, πένθος ή άλλα συναισθήματα που δεν χρειάζονται εξήγηση. Μιλάμε για το πώς νιώθει η ερωτώσα για τη συμπεριφορά της συνομιλήτριας, ή ο προχτεσινός που ξενέρωσε όταν η μητέρα της συντρόφου τού έκανε αντ στο… Διαβάστε περισσότερα »

stephiestep
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Πώς, όμως, μπορούμε να κρίνουμε το πότε “τραβιέται στα άκρα ένας τρόπος σκέψης”; Με βάση ποια δεδομένα; Την προσωπική μας εμπειρία; Μια γενική αντικειμενική θεώρηση των πραγμάτων (ποια; ); Με βάση την ψυχανάλυση και τις παρατηρήσεις του Φρόϋντ; Με βάση την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στο σήμερα;
Απλώς απορίες.

ντισκολάτα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καμία λέξη από μόνη της θεωρητικά δεν είναι κακή. Εξαρτάται όμως από την χρήση της. Και δυστυχώς, η συγκεκριμένη λέξη συνήθως χρησιμοποιείται ακυρωτικά. Έστω ότι εγώ δίνω χ σημασία σε ένα γεγονός ή νιώθω το ψ συναίσθημα. Ποιός ορίζει αν η χ σημασία ή το ψ συναίσθημα είναι υπερβολικό; Δεν είναι αντικειμενικά τα μεγέθη. Δεν μιλάμε για 3 κιλά πατάτες ας πούμε. Αν με αποκαλέσει ο συνομιλητής μου υπερβολική απευθείας ακυρώνει αυτό που λέω. Κοινώς η λέξη είναι ο σύντομος τρόπος για να πεις στον άλλον “αυτό που νιώθεις είναι λάθος, θα έπρεπε να νιώθεις έτσι”, “η σημασία που δίνεις… Διαβάστε περισσότερα »

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ε τώρα είσαι υπερβολικός!

Femme Farfalle
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Νομίζω πως μιας και γνωρίζεις την παλιά σου φίλη, μπορείς να σκεφτείς αν ήτανε πάντα άτομο το οποίο κουβέντιαζε με ευκολία προσωπικά σεξουαλικά θέματα έτσι στο ψιλοάσχετο. Γιατί αν γενικά στις 2 κουβέντες της οι 1.9 είναι για το σεξ…οκ, δεν είπε και κάτι φοβερό. Θυμήθηκα μια φάση πολλά χρόνια πριν στην οποία ήμουν Θεσσαλονίκη και έπρεπε να σκοτώσω 2 ώρες από τη ζωή μου περιμένοντας ένα λεωφορείο. Πετυχαίνω μια γνωστή μου στο ΚΤΕΛ (πριν ακόμα γίνει το ΚΤΕΛ Μακεδονία. Σε κάτι βρωμιαρικα ΚΤΕΛ της συμφοράς ) και μου λέει θα πάω για καφέ με μια φίλη μου. Έλα κι… Διαβάστε περισσότερα »

dmg
Μέλος
Συμμετέχων

Ποια ευγένεια και ποιο χαλαρό κλίμα;
Μια χαρά κακία της κρατάς.
Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, γιατί αν δεν είσαι, όλο τέτοια θα σου συμβαίνουν.

Fuchsia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Fuchsia

Αυτο ακριβως!!
Μα το εμπαθεια ειν’ αυτη!
Μανιατικο τοσα χρονια για μικροπαρεξηγησεις;

τα γιασεμιά στα αυτιά
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ βλέπω ότι κρατιόσουν κρατιόσουν να γίνεις σουηδέζα και με μια μικρή αφορμή νευριασες πάρα πολύ, δεν νευριάσες τόσο με το τι έλεγε όσο με το πόσο ανωτερότητα έδειχνες όλη την ώρα και αυτή δεν ήταν ταπεινή και προσεκτική μαζί σου, δεν ξέρω τι όφειλε να κάνει γιατί δεν ξέρω την δυναμική της παρέας σου, αλλά η στάση σου/σας μάλλον την έκανε να αισθανθεί άνετα, δεν ήξερε, δεν πρόσεξε. Εντωμεταξύ έχω κάνει καυγάδες κλπ στη ζωή μου που έχω ξεχάσει και τους λόγους και το τι ειπώθηκε κάποιες φορές, ίσως γιατί δεν με ενδιέφεραν αρκετά, δεν είμαστε όλοι με έναν… Διαβάστε περισσότερα »

angus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Γιατί διαβάζω το ίδιο αστείο με τη Σουηδία σε παραλλαγές; Πρόκειται για inside joke ;

τα γιασεμιά στα αυτιά
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η αλήθεια είναι ότι όταν το έγραψα σκέφτηκα για λίγο ότι ήταν παλιά αναφορά (και αρκετά στερεοτυπικη), δεν έχω παρατηρήσει αν και πόσο συχνά χρησιμοποιεί η παρέα εδώ τέτοιου είδους σχόλια, οπότε από μένα δεν είναι inside joke (plus I’m a newbie here) απλά το έχω στο μυαλό μου ως εξης: όταν κάποιος κρατάει τα προσχήματα και έχει γενικά “πολιτισμένη” συμπεριφορά συγκρίνεται με λαούς της βόρειας Ευρώπης σε αντίθεση με μια πιο χύμα αντιμετώπιση κάποιων καταστάσεων, και επαναλαμβάνω ότι ναι είναι στερεότυπο και το αναγνωρίζω ακόμα κ αν είναι απ την ανάποδη, και ζητώ συγνώμη αν ενόχλησε κάποιον αυτή η… Διαβάστε περισσότερα »

τα γιασεμιά στα αυτιά
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Παρεμπιπτόντως χτες σκεφτόμουν ότι θα πρέπει να φιλτραρω καλύτερα τις σκέψεις μου τις μέρες που είμαι με κάτι άλλο εκνευρισμένη και τυχαίνει να θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο σε κάποια ερώτηση 🙃

stephiestep
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Μπορώ να πω ότι σε νιώθω και θα σου πω αυτό που λέω και σε εμένα πάντοτε: να μιλάς. Τη στιγμή που το νιώθεις. Όπως το νιώθεις. Για να μην τα κουβαλάς μέσα σου και ζορίζεσαι, δεν έχει νόημα.
Όσο για το πόσα πατριαρχικά και πατροναριστικά σημαινόμενα παίζει να κουβαλάει η λέξη “υπερβολική” πρέπει να ερευνηθεί.

Fuchsia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Fuchsia

Πιθανοτατα σε ρωτησε γιατι αυτη δεν εχει συντροφο και της εχει γινει εμμονή, το εχει αγχος να δει μηπως ειναι η μονη χωρις συντροφο. Τυπικο θεμα συζητησης μεταξυ κοριτσιων.
Ειλικρινα τα ταμπου και ο πουριτανισμος φαινονται και απο τον απρεπή τροπο με τον οποιο εθεσες εδω την ερωτηση που σου εκανε:
“με ρωτησε αν εχω καποιον να πηδιεμαι”.
Κριμα.

angus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Τυπικό θέμα συζήτησης μεταξύ κοριτσιών;; Στο site που μάχεται τα εμφυλα στερεότυπα ;