in

Αγαπητή «Α, μπα»: Είχα θέμα με τα βαμμένα νύχια ενός άντρα

Γιατί με φοβίζει τόσο το να μην υπάρχει διαχωρισμός;

Γιατί με φοβίζει τόσο το να μην υπάρχει διαχωρισμός; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

laura chouette AlX5260JnmI unsplash
Photo by Laura Chouette on Unsplash

Αγαπητή Αμπα, χρειάζομαι την οπτική σου και των αναγνωστών. Είχαμε βγει προσφατα με μια παρεα, μεταξύ των οποίων δυο ζευγαρια ομοφυλόφιλων. Έγώ γνώριζα απο τα ζευγάρια τον ξάδελφο μου και εναν φίλο. Ο ξάδελφος με τον σύντροφο το κλασικο ντύσιμο και ο φίλος με τον σύντροφο πιο εναλλακτικό. Μιλάμε γελαμε και σε καποια φαση παρατηρώ οτι τα νυχια του συντροφου του φίλου ήταν βαμμένα. Και εκεινη την ωρα κατι κλωτσαει μεσα μου και σκεφτομαι γιατι, αυτοματα απανταει μια φωνη γιατι οι γυναικες βαφουν τα νυχια οχι οι αντρες, ξαναπανταω πως αυτα ειναι χαζομαρες ποιος ειπε τι ειναι γυναικειο και τι αντρικο καποτε τα παντελονια ηταν αντρικα, ξαναρχεται ομως η φωνη για να πει πως ακομα και στους αρχαιους πολιτισμους υπήρχε το σημερινο μακιγιαζ, και παλι να σκεφτομαι πως και γιατι. Και το αφήνω εκει στην ακρη του μυαλου και μου δειχνει ο ξαδελφος φωτογραφια που φοραει για πλακα τακουνια και ξανα κατι κλωτσαει γιατι ξανα κατι ειναι γυναικειο, και ξανα ο ιδιος διαλογος-μονολογος. Και φτανω μήνες μετά ακομα να σκέφτομαι ποιος ορισε τι ειναι γυναικειο και τι αντρικο; υπαρχει γυναικεια και αντρική φυση; θα επρεπε να υπαρχει στυλιστικός διαχωρισμός; ολα ειναι μια ιδεα και ειμαι παραλογη που δεν θελω να δω ,εγω σαν γυναικα ,τον δικο μου συντροφο με τακουνια; Βάζει ο καθένας το προσωπικό του όριο όπως το τι μας αρεσει στον συντροφο μας; Το ξέρω οτι πρακτικα ρωταω για υφάσματα, χρωματα και σχέδια αλλά όσο γραφω τόσο πιο σημαντικό μου φαίνεται γιατί είναι λες και δημιουργείται ενα καλουπι. Όσο τρομακτική μου φαινεται η εικόνα του να αποδοκιμαζω τα παντα αλλο τοσο μου φαινεται και το να μην υπαρχει διαχωρισμος, γιατι με φοβιζει τοσο;

 

Την ερώτηση απαντάει η αγαπημένη σχολιάστρια loglady

 

Ο λόγος που φοβάσαι και κάτι κλωτσάει μέσα σου έχει να κάνει με τον τρόπο που το φύλο επιβάλλεται και γίνεται αντιληπτό στην κοινωνία μας. Δεν είναι «λες και δημιουργείται», το δίπολο υπάρχει πολύ πριν από εμάς – εμείς απλά τοποθετούμαστε βάσει αυτού και μάλιστα αρκετούς μήνες πριν γεννηθούμε. Γιατί λες η πρώτη ερώτηση που γίνεται σε μια έγκυο είναι το φύλο του μωρού; Το δίπολο αυτό βασίζεται στην ιδέα ότι είναι φυσικό, άρα «φυσικά» αναγνωρίσιμο (βλ. διαφορετικά γεννητικά όργανα). Η θηλυκότητα είναι το αντίθετο της αρρενωπότητας κι ένας βασικός τρόπος με τον οποίο αυτή η διαφορά γίνεται εμφανής είναι η επιλογή των ρούχων. Στην πραγματικότητα, τα ρούχα που φοράμε, πολύ περισσότερο από απλώς «υφάσματα με χρώματα και σχέδια», είναι τρόπος επιτέλεσης του φύλου μας κι εφόσον το φύλο μας ορίζεται στη βάση της αντίθεσής του από κάτι άλλο, έτσι και το πώς παρουσιαζόμαστε στους γύρω μας αναμένεται να αντικατοπτρίζει και να αποκρυσταλλώνει αυτή τη διαφορά. Μάλιστα η συμμόρφωση στο δίπολο έχει τέτοια σημασία για την κοινωνία μας (η οποία είναι λίγο εμμονική με τα δίπολα ούτως ή άλλως), που όσοι δεν εκπληρώνουν τις προσδοκίες που επιτάσσει αυτή η «φυσικότητα» αντιμετωπίζονται ως αποκλίνοντες κι ενίοτε τιμωρούνται.

Παρόλα αυτά, τα παντελόνια, ένα παραδοσιακά ανδρικό ένδυμα, έγιναν αποδεκτά στις γυναίκες σχετικά εύκολα, κι αυτό γιατί η σχέση που υφίσταται ανάμεσα στο «θηλυκό» και στο «αρσενικό» δεν είναι απλά σχέση διαφοράς/αντίθεσης. Βασικά, είναι σχέση ιεραρχίας κι αυτή η ιεραρχία κάνει τις φούστες, τα μανό και τα τακούνια να μην είναι αντίστοιχα με τα παντελόνια. Η αρρενωπότητα εξακολουθεί να συνδέεται με θετικές αξίες, όπως η ισχύς, η σοβαρότητα, η νηφαλιότητα κ.ο.κ., επομένως ο γυναικείος δανεισμός ενδυμάτων της ανδρικής γκαρνταρόμπας γίνεται αντιληπτός, συμβολικά τουλάχιστον, ως κίνηση προς τα πάνω, ως υιοθέτηση όλων εκείνων των θετικών αξιών με τα οποία σχετίζεται η αρρενωπότητα. Αντιθέτως, τα τακούνια (ή το νεγκλιζέ ή η φούστα ή το μανό) δεν έχουν κανένα συμβολικό κεφάλαιο για τον σύντροφό σου, γιατί, ως σύμβολα θηλυκότητας, παραπέμπουν σε στοιχεία που δεν αξιολογούνται ιδιαίτερα θετικά και δεν εκτιμώνται τόσο από την κοινωνία μας: παθητικότητα, αδυναμία, επιφανειακότητα, ματαιοδοξία. Οι άνδρες, λοιπόν, που φορούν γυναικεία ρούχα και αξεσουάρ και μακιγιάζ συμβολικά πραγματοποιούν μια κίνηση προς τα κάτω: από την κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας προς τη βάση. Η, έστω συμβολική (μέσω των ρούχων), απόρριψη της εξουσίας που τους παρέχει το φύλο τους και η ανταλλαγή της με κάτι που θεωρείται υποδεέστερο προκαλεί σοκ, αμηχανία, γέλιο, φόβο.

Οι άνδρες που φορούν γυναικεία ρούχα ενσαρκώνουν την απόρριψη του στερεοτυπικού δυισμού των φύλων και των αντιλήψεων που αυτός συνεπάγεται, αμφισβητώντας, παράλληλα, την υποτιθέμενη «φυσική» βάση του. Αυτό είναι που σε φοβίζει, γιατί πάει κόντρα σε όλες τις βεβαιότητες με τις οποίες έχουμε μεγαλώσει όλες μας και έχουμε πειστεί ότι είναι ζήτημα γούστου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ζητήματα κοινωνικοποίησης και μάθησης και, ως τέτοια, εγγενώς ασταθή και μεταβλητά.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

44 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Cryodragon
Cryodragon
3 χρόνια πριν

Εγώ θα απαντήσω όντας από την άλλη μεριά ότι είναι λογικό που σου κλωτσάει. Σε όλους μας κλωτσάει. Κάθε φορά που έχω βαμμένα νύχια μπορεί να έχω ενδόμυχα κάποιες δεύτερες σκέψεις. Κάθε φορά που μπορεί να φορέσω τακούνι και να μου κάνουν ηλίθιο σχόλιο μπορεί σε πολύ βάθος να αναρωτηθώ στιγμιαία αν έχουν δίκιο. Μας το έχουν περάσει μέσα μας ότι οτιδήποτε θηλυκό στον άντρα είναι κακό. Οτιδήποτε θηλυκό οπουδήποτε βασικά μας το έχουν περάσει ως υποδεέστερο αλλά αυτό είναι άλλο μεγάλο θέμα. Αυτό που θα πω τελικά όμως είναι ένα μπράβο σ εσένα που παρότι είδες κάτι δεν σου… Διαβάστε περισσότερα »

εξωγήινη
εξωγήινη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cryodragon

Πολύ λυπάμαι για τον ούγκανο ξάδερφο cryodragon. Μια αγκαλιά από μένα.
Μπράβο που πνίγεις τις φωνές μέσα σου και παρουσιάζεσαι όπως σου αρέσει στον κόσμο. Το έχω ξαναπεί νομίζω. Έχω έναν συνάδελφο και φίλο Ινδό, που βάφει τα νύχια του το καθένα με διαφορετικό χρώμα κι έρχεται έτσι στη δουλειά. Εμείς (εκτός πανδημίας φυσικά) έχουμε πάρα πολλούς μαθητές από Σαουδική Αραβία που έχουν φύγει από τάξεις ανοιχτά γκέι συναδέλφων. αλλά από αυτόν ποτέ. Του λέω λοιπόν, πώς γίνεται (γιατί κι εγώ δεν είμαι out επειδή βλέπω τις αντιδράσεις). Και τι μου λέει: πιστεύουν πως είναι θρησκευτικό έθιμο των Ινδών! Ντόινγκ!

Pannenkoek
Pannenkoek
3 χρόνια πριν

Είχα πρώην που του άρεσε να δοκιμάζει τα καινούργια μου ρούχα και το μόνο που κλώτσησε μέσα μου ήταν το πόσο πιο ωραία του έστρωσαν…

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Pannenkoek

έχω το ίδιο πρόβλημα με τα μαλλιά του καλού μου…

Anna
Anna
3 χρόνια πριν

Υποδειγματική εξήγηση για το για ποιό λόγο το “αντρικό” λιποζαν είναι σε μαύρη συσκευασία και για “ειδικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες”.
Πάω να εκτυπώσω να τη δίνω έτοιμη.

Anna
Anna
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Πονάει το μυαλό μου.

Dorothy
Dorothy
3 χρόνια πριν

Όχι ότι έχει και πολλή σημασία, αλλά στα αρχαία χρόνια όντως υπήρχε μακιγιάζ, αλλά και στους άντρες. Βλέπε αρχαία Αίγυπτος, που οι άντρες φορούσαν αιλάινερ, σκιές, κραγιόν, ρουζ. Οπότε είναι λάθος να υπονοείς ότι ανέκαθεν ήταν κάτι που άνηκε στις γυναίκες αυτό, και να το χρησιμοποιείς ως επιχείρημα.

loglady
loglady
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dorothy

Πράγματι, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι Ρωμαίοι, οι αριστοκράτες και βασιλείς του 18ου αιώνα χρησιμοποιούσαν μακιγιάζ, γιατί ήταν σύμβολο στάτους, εξουσίας και κοινωνικής τάξης. Στη βικτωριανή εποχή, το μακιγιάζ μετατράπηκε σε δείγμα ματαιοδοξίας, που είναι ένα από τα θανάσιμα αμαρτήματα, χώρια που το μακιγιάζ εκείνη την εποχή περιείχε επικίνδυνα για την υγεία συστατικά. Δεν είναι σύμπτωση που κατόπιν αυτής της μεταβολής, το μακιγιάζ άρχισε να θεωρείται γυναικεία υπόθεση.

Μοναχική ψυχή
Μοναχική ψυχή
3 χρόνια πριν

Καταπληκτική απάντηση Μητση🤗 Να προσθέσω οτι και στο Χόλιγουντ το μακρινό 1940 οι ηθοποιοί φορούσαν τακούνια. Πχ ο Χάμβρει Μπόγκαρντ στην Καζαμπλάνκα για να φαίνεται ψηλότερος από την Ιγκριντ Μπέργκμαν

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μοναχική ψυχή

Εντάξει, αυτό ήταν οπτικό εφέ για τις ανάγκες της ταινίας και όχι στυλ… Αλλά γιατί όχι; Εγώ που είμαι 25 πόντους πιο κοντή από τον άντρα μου, φοράω ψηλοτάκουνα παπούτσια χορού όταν χορεύουμε, γιατί στο ballroom η μεγάλη διαφορά ύψους είναι άβολη. Γιατί να μη γίνεται και το αντίστροφο; Υπάρχουν γυναίκες πολύ ψηλότερες από τους άντρες τους!
(Αυτή την εποχή ψάχνω να βρω φεμινιστικές χορογραφίες ballroom – οποιαδήποτε πληροφορία ευπρόσδεκτη).

azoor
azoor
3 χρόνια πριν

Όταν γυρισε η κολλητη μου απο Μαδρίτη, μου ειχε πει με μεγαλη απορια πως εβλεπε συχνα ετερόφυλα ζευγάρια, οπου ο αντρας ειχε βαμμένα νύχια ή φορουσε μασκαρα/κραγιον/μολυβι . Θυμαμαι οτι ενιωσα ζηλια που εδω θελουμε χρονια ακομα να φτασουμε σε αυτό το επίπεδο, και για την ελευθερία της έκφρασης αλλα και γτ σκεφτομουν ποσο πιο σεξυ και με πιο ωραιο στυλ θα ηταν εκει τα γκομενακια 😭😭😭

Μοναχική ψυχή
Μοναχική ψυχή
3 χρόνια πριν

Και πιο προσφατα ο Χαρι Σταιλς φωτογραφηθηκε με φορεμα🤗

tsatsara
tsatsara
3 χρόνια πριν

Καταπληκτική απάντηση loglady ❣️
Θα ήθελα να συμπληρώσω μόνο ότι θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα μάτια και τα μυαλά μας να δέχονται τις αισθητικές επιλογές των άλλων.
Η απάντηση στην ερώτηση “Γιατί φοράει φούστα” θα έπρεπε να είναι “γιατί μπορεί” και να τελειώνει εκεί το θεμα.

thalassavathia
thalassavathia
3 χρόνια πριν

Να συμπληρωθεί επίσης ότι και τα φορέματα ήταν ανδρικά ρούχα, βλ. παπάδες, που τα φοράνε ακόμη. Ανα περιοχές προφανώς αλλάζει το πότε πετάχτηκε η φουστανέλα ή η βράκα, που σήμερα “απαγοερεύεται” να φορεθεί από άνδρες, γιατί θυμίζει γυναικείο ένδυμα. Ωστόσο και στην Ευρώπη με χλαμύδες και χιτώνες ήτανε για άπειρους αιωνες

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
3 χρόνια πριν

Υπέροχη απάντηση! Πόσο απλά και εμπεριστατωμένα βάζει τα πράγματα στη θέση τους! Πρακτικά, ένα μικρό τιπ που βοηθάει εμένα: οι ιστορικές αναδρομές. Σκέφτομαι, ας πούμε, ότι πριν τρεις αιώνες τα παπούτσια με ψηλό τακούνι ήταν ανδρικό υπόδημα. Ότι το πουδράρισμα και η περούκα ήταν επίσης γιούνισεξ συνήθειες. Ότι στον Όμηρο, είναι οι γυναίκες που κλαίνε τον νεκρό πολεμιστή στωικά και αθόρυβα στο σπίτι, ενώ οι άνδρες θρηνούν μεγαλόφωνα δημοσίως. Ότι, μέχρι πριν 60-70 χρόνια, τα αγόρια στην Ελλάδα φορούσαν λευκά δαντελένια φορεματάκια (ως “καλά”) μέχρι 5 ετών. Έχω ακόμα διαβάσει κάπου (δεν ξέρω αν ισχύει) ότι στη βικτωριανή Αγγλία τα… Διαβάστε περισσότερα »