Αγαπητή «Α, μπα»: Εγώ φταίω που αρνείται τώρα να πάρει πτυχίο;

Με κατηγορεί ότι την πίεσα για να μπει στο πανεπιστήμιο

Αγαπητή Λένα, ποτέ δεν έχω κάνει κάτι τέτοιο, αλλά σήμερα είμαι πολύ λυπημένη. Η μεγάλη μου κόρη σπουδάζει νηπιαγωγός σε νησί και αργεί πολύ να πάρει πτυχίο. Πηγαίνει για το έκτο έτος. Η αλήθεια είναι ότι χρωστά επτά μαθήματα μόνο και κάτι πρακτικές. Το πρόβλημά μου είναι ότι όταν τη μαλώνω θυμώνει και με κατηγορεί ότι την πίεσα για να μπει στο πανεπιστήμιο. Την πίεσα όντως, της είπα διάλεξε όποια κατεύθυνση και όποια σχολή θέλεις, αλλά πρέπει να μπεις στο πανεπιστήμιο. Νιώθω ενοχές, δηλαδή δεν έπρεπε να επιμένω να σπουδάσει, να την αφήσω δηλαδή στις επιλογές της ενώ ήταν μαθήτρια λυκείου ακόμα; Εγώ φταίω που αρνείται τώρα να πάρει πτυχείο;

-προβληματισμένη μάνα

Δεν αρνείται να πάρει πτυχίο, καθυστερεί. Έχει τεράστια διαφορά το ένα με το άλλο.

Είναι πολύ αργά για να κατηγορείτε η μια την άλλη για το γιατί βρέθηκε εδώ που βρέθηκε, και για την ώρα, δεν είναι αυτό που έχει σημασία. Έχετε χρόνο να αλληλοκατηγορηθείτε με την ησυχία σας αργότερα.

Δεν βοηθάς καθόλου με το να τη μαλώνεις. Είναι ολόκληρη γυναίκα, το ξέρει το πρόβλημα. Αυτό που καταφέρνεις είναι να της προσθέτεις κι άλλο βάρος στο ήδη μεγάλο πρόβλημα που έχει. Όσοι δυσκολεύονται να πάρουν πτυχίο (από αυτούς που προσπαθούν, όχι από αυτούς που δεν σκοπεύουν) έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σύνθετο φάσμα που ίσως δεν υποψιάζεσαι. Για να τελειώσεις πρέπει να είσαι μέσα στην κοινωνική ζωή της σχολής ώστε να ανταλλάσσεις συμβουλές, σημειώσεις, για να έχεις κόσμο να σε προειδοποιεί, να σου λέει εμπειρίες από εξετάσεις, για χίλιους δυο λόγους. Δεν είναι «διάβασα το βιβλίο κα πήγα να γράψω». Όταν οι φίλοι σου έχουν φύγει, βρίσκεσαι ξαφνικά μόνος σου χωρίς αυτό το σύστημα υποστήριξης και οι δυσκολίες εκατονταπλασιάζονται μαζί με τις τύψεις, την αίσθηση αποτυχίας και το άγχος.

Έχεις μιλήσει με την κόρη σου ποτέ, αντί να την μαλώνεις; Έχεις ρωτήσει ποτέ «παιδί μου, πες μου ποιες είναι οι δυσκολίες» για να ξέρεις πόσα προβλήματα πρέπει να λύσει προκειμένου να πάρει πτυχίο; Έχεις ρωτήσει ποτέ μήπως μπορείς να βοηθήσεις; Ξέρεις τι είδους μαθήματα είναι αυτά τα εφτά, τι πρέπει να κάνει για να συμπληρώσει τις πρακτικές; Δεν είναι όλα τα μαθήματα ίδιου βάρους, ούτε όλες οι πρακτικές. Της έχουν μείνει τα εύκολα ή τα δύσκολα για το τέλος (φαν φακτ, συνήθως μένουν τα παλούκια).

Η απάντηση της είναι μετάφραση του «κάνω κάτι επειδή το ήθελες εσύ, μην περιμένεις να το κάνω καλά εφόσον δεν το διάλεξα». Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα αν έκανες καλά τότε ή όχι, και εξαρτάται από το ποιες ήταν οι επιλογές της όταν ήταν μαθήτρια λυκείου. Αν είχε ένα όραμα και την εμπόδισες, υπάρχει χρόνος για να διορθώσεις αυτό το λάθος, ειδικά αν τελικά δεν θέλει να δουλέψει ως νηπιαγωγός. Ελπίζω μετά από αυτή την εμπειρία να μην την υποχρεώσεις σε μια δουλειά που δεν της αρέσει για μια ολόκληρη ζωή, δεν χρειάζεται να πληρώσουν γενιές νηπίων αυτό το λάθος.

Οπότε, περισσότερη επικοινωνία, λιγότερη κριτική. Ή, καλύτερα, μόνο επικοινωνία, αληθινή πρόθεση για κατανόηση, και καθόλου κριτική. Δεν βοηθάς με τη κριτική, η κριτική είναι πάρα πολύ εύκολη, και ανταποδίδεται ακόμη πιο εύκολα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

79 points
Upvote Downvote

31
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
15 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
21 Συντάκτες σχολίων
iwmπόντια ιντερνάσιοναλDioniThe scientist_91luckystrike Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Βασικά ίσως ένας λόγος που καθυστέρησε να πάρει πτυχίο,το νηπιαγωγών δεν είναι δα και καμία δύσκολη σχολή,είναι το γεγονός ότι μετά τη σχολή απλά αρχίζει το χάος. Ίσως υποσυνείδητα αυτό να τρομάζει.
Επομένως σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να σε απασχολήσει πώς το παιδί μέσα σε αυτό το χάος θα βρει τα πατήματα του.
Οι παλιές μανιερες σπουδασε,πάρε πτυχίο,βρες δουλειά,βρες το καλό το παιδί κτλ κτλ έχουν προ πολλού χάσει την αντικειμενική τους βάση.

narylfiel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Η κολλητή μου έχει καθυστερήσει κ αυτή να τελειώσει τη σχολή κ έχει γονείς να την πρήζουν κ να της κάνουν κριτική και πλέον όχι απλά δε θέλει να διαβάσει, έχει φτάσει να μη θέλει να τους βλέπει κ μένουν στο ίδιο σπίτι. Βέβαια οι δικοί της έχουν φτάσει στο σημείο να την κράζουν μπροστά σε εμάς κ να μας φέρνουν ως παράδειγμα ζωντανό του στυλ “να κοίτα η φίλη σου που τέλειωσε κ έκανε κ μεταπτυχιακό” (το ότι εκείνον τον καιρό ήμουν άνεργη πόσους μήνες με κατάθλιψη δεν τους ένοιαξε, είχα το χαρτί μου). Το άλλο πράγμα που δεν… Διαβάστε περισσότερα »

mumu
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

αυτό ακριβώς, ένα πτυχίο για το πτυχίο, για ποιό λόγο δηλαδή? εγγυάται κανένας ότι επειδή έχεις ένα χαρτί -οποιοδήποτε κιόλας- θα βρείς το δρόμο στρωμένα με ροδοπέταλα? ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράμα.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Να σου πω. Γιατί τα όνειρα δεν βγαίνουν πάντα αληθινά και όταν δεν βγουν, οι γονείς, αυτοί που επιμένουν, ή επειδή δεν μπορούν/ δεν είναι διατεθειμένοι/είναι απλώς πιο προνοητικοί από άλλους, πάντως ξέρουν ότι υπάρχει περίπτωση να μην είναι εκεί για να βοηθάνε οικονομικά το παιδί τους. Αν το παιδί έχει ένα πλάνο που στέκει, που είναι λογικό και υπό κανονικές συνθήκες φαίνεται εφικτό, συμφωνώ. Έχει σημασία δλδ πώς το σκέφτεται το μετά και πώς πιστεύει ότι θα υλοποιήσει το όνειρο του. Ένα χαρτί δίνει επιπλέον πιθανότητες να εξασφαλίσεις μισθό και οι πανελλαδικές είναι μια ευκαιρία να έχεις αυτές τις… Διαβάστε περισσότερα »

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Έχει άραγε αλλά όνειρα;

The scientist_91
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Προσωπική ιστορία: Μπορεί να είναι πολύ αντιπαιδαγωγική η μέθοδος που εφάρμοσαν οι δικοί μου, αλλά μία μέρα πριν πάω στην πόλη σπουδών, μου είχαν πει: “Κάνε ο,τι θέλεις στα φοιτητικά σου χρόνια εκτός από ναρκωτικά και να μπεις φυλακή και να ξέρεις ότι θα σε συντηρούμε για τα 4 χρόνια που διαρκεί η σχολή. Μετά,κόψε το κεφάλι σου και βρες τρόπο να συντηρηθείς μόνος σου”.Και έχοντας αυτό στο νου μου,την τελείωσα στην ώρα της, όντας ενίοτε και τεμπελάκος. Πάντως, όσα άτομα γνώριζα που είχαν παρατήσει τη σχολή-έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, ήταν ή λόγω σχέσης ή λόγω έλλειψης κινήτρου,… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Διαβάζοντας το “ό,τι θες εκτός από ναρκωτικά και φυλακή” για 2″ σκέφτηκα “ουάου, υπερπροχώ οι γονείς!”, μετά διάβασα το “μόνος” και συνήλθα. 😛 Όσον αφορά το να οριοθετήσεις μέχρι πότε σκοπεύεις να συντηρείς τον άλλον συμφωνώ πάντως κι εγώ, ειδικά όταν δεν είσαι ο Ωνάσης.

The scientist_91
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Χαχα!Κι εγω τετοια αντιδραση ειχα οταν μου το ειπαν οι δικοι μου.. 🙂

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Εσύ καλά έκανες κι ήθελες να πάρει πτυχίο, οι προθέσεις αγαθές αλλά ο τρόπος λανθασμένος. Δούλευα καιρό με παιδιά στην ηλικία της κόρης σου, παγιδευμένα σε σχολές που δεν τους άρεσαν με μηδενικές επαγγελματικές προοπτικές μετά, δηλαδή σχολές θεωρητικής κατεύθυνσης. Όλα ζούσαν μια ματαίωση, και γιατί δεν τους άρεσε η σχολή και γιατί οι γονείς, πέρα από να τα “μαλώνουν” και να τους λένε ότι πρέπει να πάρουν πτυχίο (στα κορίτσια και να παντρευτούν), δεν έχουν ιδέα να τα καθοδηγήσουν στο τι θα μπορούσαν να κάνουν μετά για να μη νιώθουν αυτή τη ματαίωση, όλα με 5-6-8 μαθήματα εδώ και… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Αχ βρε γονείς. Εγώ πηρα δύο πτυχία. Το ένα με καθυστέρηση γιατί το μίσησα από την πρώτη στιγμή και το δεύτερο στο χρόνο του γιατί το αγάπησα πολύ. Στο πρώτο πήγα γιατί ήθελα απλά να φύγω από το σπίτι μου. Η μαμά μου έλεγχε τα πάντα. Φοβόταν για την υπόληψή μας, δεν μας αφηνε να αναπνεύσουμε κι εγώ ήθελα να ζήσω. Ακόμα θυμάμαι την πρώτη μέρα που έφυγαν και μ’άφησαν στην αθηνα μόνη μου. Ξάπλωσα στο κρεβάτι κι ένιωσα τόση μα τόση ευτυχία . Μας μεγάλωσε δε μ’αυτή τη μαλακισμένη νοοτροπία πάρε ένα χαρτί και βάλτο στον τοίχο. Αρκεί να… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Θέλω να πω το παράπονο μου. Τον μικροαστισμό τον γνώρισα στην Αθήνα, όχι επειδή δεν υπήρχε στην πόλη μου απ’ότι συνειδητοποίησα επίσης πρόσφατα, αλλά μάλλον επειδή δεν είχαμε εμείς, στο σπίτι, στο σόι, “αυτή” τη μικροαστική νοοτροπία του φαίνεσθαι. Ή δεν άγγιξε εμένα, δεν ξέρω. Πάντως μου ήταν άγνωστο. Ήρθα λοιπόν εδώ και είδα ότι οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από τα τετραγωνικά του σπιτιού τους, την περιοχή κατοικίας, το αυτοκίνητο, το εξοχικό, το πτυχίο, την επαγγελματική τους θέση. Σκέτα όμως. Δηλαδή το αν το σπίτι είναι έξω κούκλα και μέσα πανούκλα (και δεν εννοώ μόνο καθαριότητα), το αυτοκίνητο έχει 50 καθυστερημένες… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ναι νομίζω καταλαβαίνω τι εννοείς. Και συμφωνώ.
Δεν τον είδα τον μικροαστισμό στην Αθήνα εγώ. Αλλά στην πόλη που μεγάλωσα. Όπως κι εξακολουθώ να τον βλέπω. Έναν απαίσιο μικροαστισμό από μεγαλοαστούς.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Η κόρη σου σε εκβιάζει συναισθηματικά Επισης σε εκμεταλλεύεται οικονομικά.. Το γιατι δεν μπορουμε να στο πουμε εμεις Είναι αδιανόητο να κάνει κανείς 6 χρόνια μια ευκολοτατη σχολή σαν τη νηπιαγωγών.Μπας κι εχει πεσει σε καμια καταθλιψη;Αν οχι και ειναι απλως τεμπελια Κοφτης το επίδομα και Στείλτε για δουλειά μπας και παρει μπρος και πάρει καμία ευθύνη και καμία απόφαση για τη ζωή της.Οτι και να θες να κανεις στη ζωη το να τελειωσεις μια σχολη μονο καλο μπορει να σου κανει Μόνο ο ανεμελιά χρόνος των 4 ετών που έχεις είναι μεγάλη υπόθεση πέρα από τα σοβαρά μαθήματα και… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

πολύ φοβάμαι ότι αν την στείλει για δουλειά, θα γλυκαθεί από τα λεφτά, που θα είναι ολόδικά της, και πάει η σχολή….

Κασσάνδρα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι, μπορεί να γίνει κι έτσι αν πιάσει δουλειά, αλλά τελικά η απόφαση είναι έτσι κι αλλιώς δική της. Να τη “στείλει” βέβαια η μαμά για δουλειά λίγο δύσκολο… να σταματήσει σε ένα εύλογο διάστημα να τη στηρίζει οικονομικά, μπορεί να το κάνει όμως. Τότε ίσως αποφασίσει και η κόρη τι πραγματικά θέλει να κάνει.

Κασσάνδρα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όσες ευθύνες κι αν έχει η μαμά (που έχει τις μεγαλύτερες) κι όσο κι αν οι συζητήσεις μεταξύ της ίδιας και της κόρης της δεν έγιναν σε κλίμα επικοινωνίας και κατανόησης, αλλά πίεσης και “μαλώματος”, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κόρη να έχει χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη σχολή, να μην κάνει προσπάθειες, αλλά μια χαρά να περνάει στο νησί (Ρόδος θα υποθέσω, εκεί έχει νηπιαγωγών, ζωάρα χειμώνα – καλοκαίρι) και εντωμεταξύ οι γονείς να τα σκάνε χοντρά. Η σχολή νηπιαγωγών θα διαφωνήσω πως είναι πανεύκολη, νομίζω πως είναι μιας μέτριας δυσκολίας σχολή, αλλά δεν βρίσκω και πιθανό να έχει 7… Διαβάστε περισσότερα »

Σκιάς όναρ άνθρωπος
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Φταις. Φταις. Με το ζόρι να σπουδάσει; Μήπως εκείνη είχε κάτι άλλο στο μυαλό της, πιο καλλιτεχνικό και την απέτρεψες, πιστεύοντας ότι προέχει ένα “σωστό” πτυχίο; Επειδή και εγώ άργησα να τελειώσω τη σχολή μου, φαντάζομαι ότι η κόρη σου περνάει μεγάλο ζόρι. Δεν μπορώ καν να φανταστώ πώς είναι να πρέπει να ανταποκριθεί σε κάτι που δεν επέλεξε η ίδια και δεν της αρέσει. Συν το άγχος απέναντί σου, την κριτική και τη μανούρα σου. Ποιος ο λόγος που την πίεσες; Τώρα δεν είναι καλά ούτε με τον εαυτό της, ούτε μαζί σου. Από τα πιο καθησυχαστικά πράγματα που… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Η απόφαση για τη Νηπιαγωγων ήταν της κόρης , όχι της μάνας.Απ ότι λέει την είχε αφήσει ελεύθερη να διαλέξει ότι θέλει αρκεί να σπουδάσει.Ασυδοσία υπάρχει εδώ εκ μέρους του παιδιού κι όχι κριτική από τη μάνα, αλλά δίκαια αγανακτηση. Μπες και λίγο στη θέση της.Αυτό που με ανησυχεί σε περιπτώσεις τέτοιες είναι ότι ελλοχεύουν ψυχικές διαταραχές ,μορφές διπολοκότητας ίσως που δεν αφήνουν το άτομο να είναι λειτουργικό στην καθημερινότητα του…είναι ασύδοτο με τα χρήματα ,το χρόνο, το σεξ δε μπορεί να συγκεντρωθεί και να ολοκληρώσει μια εργασία ,η κρίση του δε λειτουργεί, είναι παρορμητικό και ειναι ασυνεπές.Και δυστυχώς δεν… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Ίσως το λες για καλό ότι της είπες “πέρνα όπου θέλεις, αλλά πανεπιστήμιο”, έχοντας την εντύπωση ότι της δίνεις την ελευθερία να διαλέξει πού θέλει, αρκεί να είναι ΑΕΙ, αλλά αποποιήθηκες κάθε περαιτέρω εμπλοκή. Ήταν 18 και την άφησες μόνη, με μόνη οδηγία (υπόδειξη) να πάρει πτυχίο ΑΕΙ. Το πώς θα έπαιρνε, ήταν δικό της θέμα. Για να φτάσει να χρωστάει 7 μαθήματα, 6 χρόνια μετά, κάτι έχασες κι εσύ. Και ίσως της οφείλεις μια συγνώμη για όσα δεν είδες. Όχι επειδή είσαι μάνα και φταις a priori, αλλά επειδή αυτό θα τη βοηθήσει, θα δει ότι για να ζητάς… Διαβάστε περισσότερα »

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αχ ρε Πόντια πόσο μα πόσο σε αγαπώ

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Χαίρομαι πολύ που το λες, σ ευχαριστώ! 💙

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Το δικό σου άγχος και νοιαξιμο μεταφράζεται σε αυτήν ως πίεση και πρήξιμο. Το να τη μαλώνεις επειδή καθυστερεί όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά τα κάνει και χειρότερα. Μίλησε μαζί της,κατάλαβε την , άκουσε την. Και έτσι να πω εδώ ότι έχω φίλο δάσκαλο, ήμασταν συμφοιτητές, που έκανε οχτώ χρόνια να πάρει πτυχίο. Όσο ήμασταν μαζί τον σπρωχναμε να έρθει να δώσει εξετάσεις, του δίναμε σημειώσεις. Όταν φύγαμε και έμεινε χωρίς φίλους στη σχολή τα παράτησε τελείως, και έτσι πέρασαν αλλά τέσσερα χρόνια μέχρι να το πάρει απόφαση μόνος του και να πάει να δώσει τα μαθήματα που του είχαν… Διαβάστε περισσότερα »