in

Αγαπητή «Α, μπα»: Έχω ένα σπάνιο σύνδρομο αλλά θέλω παιδί

Δεν καταφέρνουμε να κάνουμε παιδί και είμαι χάλια

Δεν καταφέρνουμε να κάνουμε παιδί και είμαι χάλια ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

nynne schroder Ld532Q7eUmQ unsplash
Photo by Nynne Schrøder on Unsplash

Είναι εγωιστικό να θέλω τόσο ένα παιδί; Είμαι 30 χρονών παντρεμένη εδώ και 1μιση χρόνο. Με τον σύζυγό μου είμαστε μαζί 9 πολύ όμορφα και γεμάτα χρόνια… Κι ήρθε κάποια στιγμή που γεννήθηκε η επιθυμία για ένα παιδί. Δυστυχώς , φέρω ένα σπάνιο κληρονομικό σύνδρομο που προσβάλει τα οστά του κρανίου μην επιτρέποντας στον εγκέφαλο να αναπτυχθεί σωστά. Στην οικογένεια πάσχουμε από από αυτό, η μητέρα μου, η αδερφή μου και εγώ. Έχουμε χειρουργηθεί και οι τρεις μας (η αδερφή μου κι εγώ σε βρεφική ηλικία) και το έχουμε ξεπεράσει, όμως φέρουμε την γενετική μετάλλαξη. Επομένως αφού επισκεφθήκαμε δύο γενετιστές, όπου μας έδωσαν 50% πιθανότητα να γεννηθεί το παιδί μας με το σύνδρομο, αποφασίσαμε να μπούμε στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να γίνει επιλογή των υγιών εμβρύων που θα προκύψουν για εμφύτευση. Μέχρι εδώ όλα καλά σκεφτόμουν. Είχα ήδη πειστεί πως σύντομα θα γινόμασταν γονείς, ίσως και σε δίδυμα! Ξεκινήσαμε τις διαδικασίες, πολύ τρέξιμο, εξετάσεις, υπέρογκα ποσά… Με απολύουν από τη δουλειά μου γιατί απουσίαζα συχνά για ιατρικούς λόγους. Ακολουθούν δύο προσπάθειες εξωσωματικής, ανεπιτυχείς και οι δύο… Οι οικονομίες μας πλέον τελείωσαν και η ψυχή μου κι η αγκαλιά μου έμειναν άδειες… Για αρκετό διάστημα υπέφερα από κρίσεις πανικού, στον ύπνο μου, στο σουπερμάρκετ που θα έβλεπα μια έγκυο, την ώρα του φαγητού.. Ακολούθησαν διάφορα προβλήματα υγείας όπως παρατεταμένη αιμορραγία της μήτρας από τις πολλές ορμόνες. Πήρα βάρος, πρήστηκα, ήμουν συχνά ζαλισμένη, τα νεύρα μου κι η αντοχή μου δοκιμάστηκαν. Νιώθω τυχερή που σε όλο αυτό ήταν και είναι δίπλα μου ο άντρας μου, αλλά ώρες ώρες φοβάμαι πως θα κουραστεί να βλέπει να είμαι τόσο συχνά δακρυσμένη. Είναι πολλά τα βράδια που κλαίω πριν με πάρει ο ύπνος. Οι κοντινοί μου άνθρωποι λένε “είσαι μικρή, θα κάνετε κι άλλη προσπάθεια” ή “ξέρω την τάδε που έκανε 6 εξωσωματικές κι έμεινε έγκυος στα 40 της, μην τα παρατάς” και πραγματικά δεν με βοηθούν, αντιθέτως κλείνομαι και αποφεύγω την παραμικρή συζήτηση με αποτέλεσμα να νιώθω μοναξιά κι απελπισία. Σκέφτομαι, γιατί θέλω τόσο ένα παιδί; Είναι εγωισμός; Γιατί κάνουμε παιδιά; Για να φτιάξουμε μικρά ομοιώματα όσων δεν καταφέραμε να γίνουμε; Γιατί θέλω να δώσω αγάπη πολλή αγάπη σκέφτομαι. Γιατί νιώθω την επιθυμία να με πλημμυρίζει! Θα ήταν λάθος να προσπαθήσουμε φυσιολογικά με το ρίσκο του 50-50 ; Και τι άνθρωπο θα με καθιστούσε μετά αυτό; Θα θέλαμε να υιοθετήσουμε, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία ούτε αυτή. Ειδικά τώρα που δεν έχω δουλειά ακόμη. Ποιά είναι η γνώμη σου αγαπητή α, μπα μου;

-Σοφία

 

H γνώμη μου είναι ότι αυτό που περνάς είναι αντικειμενικά πάρα πολύ δύσκολο και χρειάζεσαι βοήθεια επαγγελματική, γιατί έχεις φτάσει προ πολλού στο σημείο να έχεις προβλήματα στην καθημερινότητά σου. Μην περιμένεις από τους κοντινούς να σε στηρίξουν, όχι επειδή δεν θέλουν, αλλά δεν μπορούν, και δεν μπορούν γιατί στον κόσμο μας η έννοια «γυναίκα» είναι ταυτισμένη με το «μάνα» και αυτό δεν βοηθάει καμία μας τελικά.

Το φιλοσοφικό του πράγματος, του «γιατί θέλουμε παιδιά» είναι επίσης κάτι που πρέπει να συζητήσεις στη θεραπεία σου γιατί δεν θέλουν όλοι οι άνθρωποι. Εσύ θέλεις, άρα για σένα πρέπει να μάθεις. Αν θέλεις τόσο πολύ να μάθεις, δηλαδή, γιατί δεν είμαι σίγουρη και ότι χρειάζεται να το απαντήσεις. Γιατί σε βασανίζει αυτό το ερώτημα; Είναι πιο ρεαλιστικό (πιο υγιές; ) να προσπαθείς να δεχτείς να μην αποκτήσεις κάτι που θέλεις, παρά να προσπαθείς να πειστείς ότι δεν το θέλεις.
Για την προσπάθεια εκτός εξωσωματικής πρέπει να το συζητήσετε με τους γιατρούς σας. Το ρίσκο όμως εσείς θα το πάρετε, τελικά.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

41 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
3 χρόνια πριν

Λυπάμαι πάρα πάρα πολύ που το περνάς αυτό. Μίλα με έναν ψυχολόγο να το βγάλεις ολο αυτο από μέσα σου, ειναι πραγματικά πολύ βαρυ και υπάρχουμε εδώ πολλές γυναίκες που νιώθουμε τον πόνο σου και τη ματαίωσή σου.

Back to reality
Back to reality
3 χρόνια πριν

Εχεις κανει τοση προσπάθεια με εξωσωματικη, σας τελείωσαν τα λεφτά και λες οτι η υιοθεσία ειναι πολυπλοκη; θεωρώ οτι μαλλον δε θες να υιοθετησεις και το λες αυτο, ειδάλλως θα ειχες κινησει ηδη διαδικασίες καθώς πιο πολύπλοκο απο αυτο που πέρασες, δεν ειναι. Οποτε αναρωτησου γιατί θελεις ενα δικο σου παιδι, γτ φαινεται οτι δε σου αρκει ενα οποιοδήποτε παιδι.

Paper Cut
Paper Cut
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Back to reality

Δε χρειάζεται να απολογηθεί σε κανέναν για αυτό. Μπορεί να θέλει να ζήσει την εγκυμοσύνη, μπορεί να θέλει να μεγαλώσει ένα παιδί από το μηδέν. Όποιος και να είναι ο λόγος, η επιθυμία της για βιολογικά παιδιά θα πρέπει να είναι κατανοητή, ειδικά από τη στιγμή που έφτασε σε τέτοιο σημείο για να εξασφαλίσει ότι θα γεννηθούν υγιή.

Maxima
Maxima
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Back to reality

Ως γυναίκα που έμεινα έγκυος με εξωσωματική διαφωνώ… Ούτε σε μένα έπιασε με τη μία κ κάναμε και προεμφυτευτικο (για άλλους λόγους) κ πάλι σε ένα χρόνο είχα μείνει έγκυος. Φιλη μου που υιοθέτησε παιδάκι έκανε 2 με 3 χρόνια κ αυτό επειδή πήρε παιδί από αφρικανική χώρα, στην Ελλάδα ήθελε πολύ περισσότερο καιρό. Επίσης στοίχισε παραπάνω, μόνο τα ταξίδια να σκεφτείς… Από εκεί κ πέρα όμως είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να θέλει και το DNA του, δε βλέπω γιατί κρίνουμε αυτή την ανάγκη ως υποδεέστερη. Τώρα στο προκείμενο, αγαπητή Σοφία αν έμαθα κάτι σε αυτή την ιστορία είναι… Διαβάστε περισσότερα »

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maxima

Δεν ξέρω από που προκύπτει ότι στην Ελλάδα θέλει πολύ περισσότερο χρόνο. Ξέρω 2 ζευγάρια που δεν τους πήρε πάνω από χρόνο και μάλιστα στο ένα η βιολογική μητέρα διεκδίκησε δικαστικά την επιμέλεια. Δικαίωμα κάθε ανθρώπου να κάνει ό,τι θέλει, αλλά παρουσιάζεται η υιοθεσία σαν τραγωδία. Στην αδερφή μου πήρε 5 χρόνια να κάνει παιδί με εξωσωματική και ξεκίνησε πολύ νέα (29).

TNR
TNR
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  avis

Η αλήθεια είναι ότι μια κοντινή μου γνωρίζω μόνο η οποία υιοθέτησε 2 παιδάκια από ίδρυμα και χρονικά δεν πήρε πάνω από χρόνο. Πρώτα το ένα βρεφάκι και 2 χρόνια μετά έκανε χαρτιά και πήρε ακόμα ένα. Και σκέψου τώρα τα παιδιά είναι 10 και 12 χρονών. Ίσως άλλαξε προς το χειρότερο ο χρονος;

Rock Kastoras
Rock Kastoras
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Back to reality

Ίσως να καταλαβαίνω λάθος καθότι πολλές παρεξηγήσεις/ερμηνίες δίνονται από απλά γραπτά σχόλια αλλά μου δίνεται η εντύπωση ότι είσαι κάπως επιθετικ@ κ εύκολ@ στην κριτική. Τι σημαίνει το δεν σου αρκεί ένα οποιοδήποτε παιδί; Γνωρίζεις από πρώτο χέρι για τις διαδικασίες υιοθεσίας στην Ελλάδα; Γιατί η ταλαιπωρία που περιγράφει η θεματοθέτρια μπορεί να διαρκεί 6 μήνες ή 1 χρόνο (μπορεί σίγουρα κ παραπάνω), οι διαδικασίες για να υιοθετήσεις παιδί διαρκούν κατά μέσο όρο 4-5 χρόνια. Νομίζω πως αυτό που περνάει η θεματοθέτρια είναι τόσο ψυχοφθόρο κ άσχημο που δεν χρειάζεται κανέναν/καμία μας να της κουνάει κ το δάχτυλο.

mm
mm
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Back to reality

Αν είναι μια φορά περίεργο να ρωτάμε κάποιον / κάποια «γιατί δεν θέλει να γεννήσει παιδιά» είναι 1000 πιο φορές πιο περίεργο να ρωτάμε «γιατί θέλει να γεννήσει παιδί». Είμαστε κατασκευασμένοι να κάνουμε παιδιά (αναπνέουμε, τρώμε, χέζουμε, κατουράμε και αναπαραγόμαστε τα υπόλοιπα είναι γαρνιτούρα) και ζούμε σε μια κοινωνία που από παντού μας λέει ότι πρέπει να κάνουμε παιδιά. Και δεν είμαστε και μονάδες, εδώ έχουμε ένα ζευγάρι (=2 άνθρωποι) που αποφασίσανε να προσπαθήσουν να κάνουν παιδιά. Δεν θα γυρίσουμε να ρωτάμε εμείς «γιατί», οι απαντήσεις είναι αυτονόητες αλλά βασικά αρκεί το «ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ». Δεν είναι το πρόβλημα στο γιατί… Διαβάστε περισσότερα »

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

μπορεί να φαίνεται πιο περίεργο (όχι απαραίτητα σε μένα) να ρωτάς κάποιον γιατί θέλει παιδί, είναι όμως εξίσου αγενές και αδιακριτο να ρωτάς κάποιον γιατί δεν θέλει.

Franny
Franny
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

δεν ειναι 1000 φορες πιο περιεργο, ειναι ακριβως το ιδιο. ΑΚΡΙΒΩΣ , ομως. ουτε ειναι “το φυσιολογικο” να θελουμε και το αφυσικο να μη θελουμε..
ΜΟΝΟ η κοινωνια θελει να αναπαραγομαστε οπωσδηποτε, με εναν συγκεκριμενο μαλιστα τροπο, οχι αδιακριτως… ειμαστε φιαγμενοι με αυτην την δυνατοτητα. και μαλιστα οχι ολοι. υπαρχουν ατομα που δεν αναπαραγονται.
αλλα ΟΧΙ, με την επιθυμια να τεκνοποιησουμε. την επιθυμια μας την εχει εγκαταστησει η κοινωνια.

Confused_Anna
Confused_Anna
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Back to reality

Δεν ξέρω αν έχεις προσωπική εμπειρία με υιοθεσία και τη βρήκες πιο εύκολη αλλά η δική μου εμπειρία είναι ότι και οι 6(!! ω ναι, αν είναι δυνατόν!) απόπειρες εξωσωματικής μαζί ήταν πάλι λιγότερο πολύπλοκες από τη διαδικασία υιοθεσίας που είχαμε ξεκινήσει. Η αναμονή ετών (τουλάχιστον 5) μέχρι να ολοκληρωθεί η υιοθεσία, ο έλεγχος της ζωής σου (εργασία, εισόδημα, γνωστοί και φίλοι, κλπ), τα χρήματα που εμπλέκονται (ναι, υπάρχουν έξοδα της τάξης των χιλιάδων ευρώ σε περιπτώσεις πχ διακρατικής υιοθεσίας) και άλλα πολλά την καθιστούν μια ΠΟΛΥ χρονοβόρα, επίπονη και πολύπλοκη διαδικασία που θέλει τεράστια υπομονή και όχι μόνο θέληση.

ItsaBubble
ItsaBubble
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Back to reality

Back to reality μάλλον δεν έχεις ιδέα για το reality όσον αφορά εξωσωματικές και υιοθεσία για να πιστεύεις ότι το πρώτο είναι πιό πολύπλοκο. Γι’αυτό καλό θα είναι όταν είμαστε παντελώς άσχετοι με ένα θέμα, να ενημερωνόμαστε πριν πούμε την αποψάρα μας, έτσι για να μη γινόμαστε και ρεζίλι.

Franny
Franny
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Back to reality

αν και απολογηθηκε ηδη γιατι δεν θελει να υιοθετησει, ασχετως αν δεν εχει καλα επιχειρηματα, δεν χρειαζοταν καν να το κανει. δικαιωμα της να θελει μονο δικο της παιδι.

Ela Nineta
Ela Nineta
3 χρόνια πριν

Θα πω κάτι και ας παρεξηγηθώ. Εφόσον το πρόβλημα που αναφέρεις μπορεί να λυθεί χειρουργικά και χωρίς να ξέρω περισσότερα για το πόσο δύσκολο μπορεί να ήταν αυτό το χειρουργείο, εγώ στη θέση σου θα προσπαθούσα φυσιολογικά και ό, τι γίνει. Από τη στιγμή που ξεκινάς να κάνεις παιδί, παίρνεις ένα σορό ρίσκα. Συνέχεια. Μπορεί να στραβώσει κάτι στην εγκυμοσύνη, μπορεί να στραβώσει κάτι στον τοκετό, μπορεί να στραβώσει κάτι αργότερα. Υπάρχουν τόσες αρρώστιες (αυτισμός, καρκίνοι, κλπ) που δε μπορείς να προβλέψεις. Δεν είσαι εγωίστρια. Δεν είσαι κακός άνθρωπος. Κάθε επιλογή θα έχει συνέπειες τις οποίες μόνο εσύ και ο… Διαβάστε περισσότερα »

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ela Nineta

Πες τα ρε Νινέτα!

Franny
Franny
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ela Nineta

αλλο, γενικα και αοριστα μια “προβλεψη” για ο,τι υπαρχει και δεν υπαρχει στον κοσμο, κι αλλο να εχει διαγνωση συγκεκριμενη για 50% πιθανοτητα και προβλημα και στην μανα της και στην αδερφη της και στην ιδια … δεν ειναι “μια επεμβαση”, η επεμβαση στον εγκεφαλο σε ενα βρεφος…

Ela Nineta
Ela Nineta
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Franny

Μα αν ήταν κάτι απλό δε θα υπήρχε θέμα συζήτησης. Η γενική και αόριστη πρόβλεψη που αναφέρεις είναι κάτι που συμβαίνει συνέχεια. Θέλω απλώς να τονίσω ότι και με το να κάνεις εξωσωματική και να έχεις ένα υγιές έμβρυο (ή και περισσότερα) δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχεις και ένα υγιές μωρό στην αγκαλιά σου. Καλή τύχη εύχομαι στη φίλη μας

Confused_Anna
Confused_Anna
3 χρόνια πριν

Αγαπητή Σοφία, πολύ μα πάρα πολύ λυπάμαι για αυτό που περνάς. Γράφω να σου πω ότι σε καταλαβαίνω και σου στέλνω μια αγκαλιά. Εμένα με βοήθησε η θεραπεία και το να είμαι σε online κοινότητα για γυναίκες που βρίσκονται λίγο πολύ στην ίδια φάση, δεν νιώθεις τόσο μόνη. Έφτασα να κάνω 6 εξωσωματικές σε διάστημα 10 ετών, όταν δεν πίστευα ότι θα κάνω πάνω από 1. Πολλές φορές είπα ‘τέρμα, δεν αντέχω άλλο’ αλλά με τον καιρό η επιθυμία να δώσω αγάπη, όπως γράφεις,επέστρεφε και ένιωθα ότι θα κάνω πάλι ό,τι μπορώ. Πέρασα κατάθλιψη, δεν άντεχα να βλέπω έγκυο, να… Διαβάστε περισσότερα »

Epimoni kipouros
Epimoni kipouros
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Confused_Anna

Σε ποια online κοινότητα αν επιτρέπεται;

Confused_Anna
Confused_Anna
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Epimoni kipouros
αζιμούθιο
αζιμούθιο
3 χρόνια πριν

Αγαπητή Σοφία, εύχομαι να σου πάνε όλα καλά και να έχεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι από ειδικό γιατί αυτό που περνάς είναι πάρα πολύ δύσκολο. Σε ένα πρακτικό κομμάτι έχω μόνο κάτι να πω. Χρειάζεσαι χρήματα. Όσο δύσκολες κι αν είναι οι στιγμές που περνάμε όλοι μας, ψάξε για δουλειά για να είσαι οικονομικά ανεξάρτητη. Ευτυχώς είσαι πάρα πολύ νέα, και τα χρήματα θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις εμπόδια που έχεις μπροστά σου και φαίνονται βουνό.

all things must pass
all things must pass
3 χρόνια πριν

Ζητώ ταπεινά συγνώμη εκ των προτέρων για το κάθετο της αποψής μου στο πολύ συγκεκριμένο και ευαίσθητο.θέμα.
Ναι ,το να πάρεις ρίσκο να φέρεις μία νέα ζωή σε τούτο τον αλλοπρόσαλλο,αγριο και δύσκολο κόσμο,η οποια ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΣΟΥ θα έχει να διαχειριστεί μία σοβαρή κληρονομική ασθένεια,ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.

margarita
margarita
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  all things must pass

Σωστά. Και απορώ που κανείς μέχρι τώρα δεν είπε ότι είναι κρίμα να πάρει μια ψυχή στο λαιμό της ενώ έχει γνώση της κατάστασης.

Dimitra
Dimitra
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  margarita

Γιατί παίρνει μια ψυχή στο λαιμό της αν γεννήσει ένα παιδι με σύνδρομο; Αν προχωρήσω λίγο αυτόν τον συλλογισμό στην ουσία υποστηριζεις ότι ειναι προτιμότερο οι γυναικες που στον προγεννητικό έλεγχο μαθαίνουν ότι το έμβρυο έχει κάποιο πρόβλημα να προβαίνουν σε έκτρωση ώστε να μην το πάρουν στο λαιμό τους. Προφανώς η απόφαση είναι δίκη τους. Αλλά ποιος μπορεί να κρίνει αν «το παίρνουν στο λαιμό τους»; Στην προκειμένη δεν γνωρίζουμε ακριβως ούτε σε ποιο σύνδρομο αναφέρεται. Είναι σα να προαποφασίζουμε ότι οι άνθρωποι με σύνδρομα θα έχουν μια δυστυχισμένη και μίζερη ζωή. Έτσι όμως «ακυρώνουμε» σε ένα βαθμό την… Διαβάστε περισσότερα »

Σουσουράδα
Σουσουράδα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  all things must pass

Τι θα πει εν γνωσει της; Δεν το ξερει σιγουρα, 50% ειναι το ρισκο, συμφωνα με το άλλο 50 το παιδί θα είναι οκ. Στην τελικη αν όλα τα ζευγαρια πηγαιναν σε γενετιστές για συνδρομα, αυτισμο, ψυχιατρικά, καρκίνους, λιγότεροι απο τους μισους θα καναν παιδια. Σε όλες τις οικογένειες κατι υπάρχει πόσο μάλλον οταν ενώνονται δυο σογια…

lynx of links
lynx of links
3 χρόνια πριν

Αν έχει κ οικονομικά θέματα μετά από όλα αυτά, πως θα βρει την επαγγελματική βοήθεια που χρειάζεται… :/
Σοφία εύχομαι να τα καταφέρεις !

Σουσουράδα
Σουσουράδα
3 χρόνια πριν

Καταρχην να πας σε ψυχολογο να λάβεις την κατάλληλη υποστήριξη. Ο άντρας σου όσο υποστηρικτιος κι αν είναι δεν αρκεί, χωρια οτι και ο ίδιος χρειάζεται υποστήριξη. Ο γεντιστής ή ο γιατρός απλά σου παρουσιάζει δεδομένα και εσύ μετά μένεις με την ευθύνη της απόφασής σου. Όχι δεν είναι λάθος να πάρεις το ρισκο των 50-50 και ευτυχώς κανεις δεν το απαγορευει. Αν συμφωνεί και ο άντρας σου μπορέίτε να το πάρετε. Ακόμα και στο δυσμενές 50% να πέσετε υπάρχει η λύση της εγχειρησης όπως με εσενα και την αδερφή σου. Προς το παρον κοιτα ν αναρρωσεις και να ανασυνταχθεις… Διαβάστε περισσότερα »

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
3 χρόνια πριν

Σοφία μου, δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεσαι για τα γονίδιά σου. Έχεις κάθε δικαίωμα να θέλεις παιδί, δεν χρειάζεται να αμφισβητείς την επιθυμία σου. Κανείς δεν κάνει παιδιά για αλτρουιστικούς λόγους (να τα ρωτήσουμε αν θέλουν να γεννηθούν εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε) – το θέμα είναι τι κάνεις αφού γεννηθούν. Ούτε “οφείλεις” στην κοινωνία, στον άντρα σου ή στα πεθερικά σου να κάνεις υγιή μωρά ή μωρά γενικώς, ούτε και μπορείς να ελέγξεις απόλυτα την υγεία και το μέλλον τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι με σοβαρά θέματα υγείας γεννήθηκαν φαινομενικά υγιέστατοι. Πιο πολύ νόημα, για μένα, έχει, να φροντίσεις τον… Διαβάστε περισσότερα »

Rainbow
Rainbow
3 χρόνια πριν

Θα κάνω το δικηγόρο του διαβόλου, ξέρεις τι έχεις , ξέρεις τι χρειάζεται για να ξεπεραστεί αυτό κ θες παιδί που έχει 50% πιθανότητα ; Τα παιδιά μας δεν είναι προέκταση του σώματος μας ,της προσωπικότητας μας ,τα παιδιά μας είναι εκείνα που αγαπάμε είτε δικά μας είτε από άλλη <> ,διότι μητέρα δεν είναι αυτή που θα γεννήσει το παιδί ,είναι εκείνη που θα μεγαλώσει το παιδί με αγάπη , με φροντίδα κλπ . Ωστόσο , ξέρεις το σύνδρομο σου ,θεωρείς πως αν πάρεις το ρίσκο κ γεννήσεις το παιδί με σύνδρομο ,θα γλυτώσεις τις τύψεις κ τις ενοχές… Διαβάστε περισσότερα »