Αγαπητή «Α, μπα»: Έχει μια μανία να μιλάει συνέχεια για τον εαυτό της και τα κατορθώματά της

Επίσης αυτο που δεν αντέχω είναι το πόσο επικριτική είναι

Αμπα μου είμαι 24 ετών, ζω στην Ιταλία όπου και κάνω το διδακτορικό μου. Στο ίδιο πανεπιστήμιο βρίσκεται και μια άλλη Ελληνίδα, με την οποία καταγόμαστε και από το ίδιο ελληνικό μέρος, η οποία είναι 30 και κάνει το μεταδιδακτορικό της. Θα ήθελα να σου περιγράψω λίγο την κοπέλα πριν σου θέσω το ερώτημά μου. Αυτή λοιπόν η κοπέλα αρκετά όμορφη και έξυπνη, με δυσκολίες πολλές από παιδική ηλικία, με οικονομικά, οικογενειακά, γενικά πραγματικά έχει περάσει δύσκολα αλλά και με πολλές επιτυχίες. Έχει όμως μια μανία να μιλάει για τον εαυτό της συνέχεια, για τα κατορθώματά της, όλοι το κάνουμε και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για αυτά που κάνουμε εννοείται και να τα μοιραζόμαστε αλλά εκείνη το παρακάνει. Για παράδειγμα θα μιλήσει για τον εαυτό της και θα πει πόσο καλός άνθρωπος είναι γιατί για παράδειγμα χτες βοήθησε μια γιαγιά να περάσει τον δρόμο, θα πει πόσο την θαυμάζουν και τη συμπαθούν όλοι, μου λέει ότι αρέσει στους άντρες επειδή έχει ωραίο μυαλό και δυναμισμό κλπ κλπ. Αυτό που δεν αντέχω αμπά μου είναι το πόσο επικριτική είναι. Για παράδειγμα όταν πέρασα σε κάτι εξετάσεις κ ήμουν πολύ χαρούμενη μου απάντησε «μπράβο σου, αλλά εντάξει δεν ήταν και τόσο δύσκολες, εγώ όταν έδωσα ήταν πιο δύσκολα», όλες της οι απαντήσεις είναι πάντα σε αυτό το ύφος. Ξεκίνησα χορό για να ξεσκάω και μου λέει «τι θα καταλάβεις τώρα με αυτό?». Το θέμα είναι ότι την βλέπω κάθε μέρα και το χειρότερο ότι οι κύκλοι μας είναι κοινοί και έτσι καταλήγουμε και εκτός πανεπιστημίου μαζί. Το ερώτημα μου είναι εσύ θα απάνταγες στα πικρόχολα σχόλια της, και αν ναι πώς? Εννοώ ειρωνικά ή θα προσπαθούσες να της εξηγήσεις ότι δεν σου αρέσουν αυτά που λέει? Ή θα την άφηνες γιατί ξέρεις ότι τα λέει γιατί βράζει μέσα της? Επίσης σε έναν άνθρωπο που σου λέει πόσο καλή πράξη έκανε χτες και περιμένει την επιβεβαίωση, του τη δίνεις ή το προσπερνάς?
– friendenemies

Το θέμα δεν είναι ότι την βλέπεις κάθε μέρα. Το θέμα είναι ότι νομίζεις ότι επειδή την βλέπεις κάθε μέρα και καταλήγετε και εκτός πανεπιστημίου μαζί, δεν μπορείς να την κάνεις πέρα.

Μόνο που μπορείς. Μπορείς να αδιαφορείς ακόμα και για τον άνθρωπο που έχεις παντρευτεί. Αυτό που σε εμποδίζει είναι ο φόβος σου.

Θέλεις να σταματήσει να είναι αυτή που είναι, χωρίς να καταλάβει ότι εσύ την έκανες να είναι αυτή που είναι. Θέλεις να την βλέπεις όσο την βλέπεις τώρα, και αυτή να έχει μεταμορφωθεί σε κάποια άλλη, επειδή εσύ θα βρεις την μαγική κουβέντα που θα της αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται. Αυτό που θέλεις, δεν γίνεται.

Κανόνας πρώτος: όταν κάποιος λέει πράγματα που μας θίγουν, το καλύτερο είναι να το λέμε εκείνη τη στιγμή. Αν δεν μπορείς να το κάνεις, μην περιμένεις να το καταλάβει μόνος του. Αν δεν πεις τίποτα, θα καταλάβει ότι συμφωνείς.

Κανόνας δεύτερος: όταν κάποιος λέει πράγματα που μας θίγουν, δεν σπάμε το κεφάλι μας να του πούμε τη μαγική ατάκα που θα τον αφήσει σέκο και θα αναφωνήσει Ω, τι λάθος που κάνω τόσα χρόνια, αυτή τη στιγμή κι όλας, αλλάζω. Τον αποφεύγουμε. Ο μόνος τρόπος να μην μας λέει πράγματα που μας θίγουν είναι να μην του επιτρέπουμε να μας μιλάει.

Σου τα λέει επειδή κάθεσαι και την ακούς. Ε, σταμάτα να το κάνεις. Μη φοβάσαι να γίνεις δυσάρεστη.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

75 points
Upvote Downvote

22
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
15 Θέματα σχολίων
7 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
20 Συντάκτες σχολίων
Μαύρο ΓατίCityaitima filiasΙζόλδηκουκουρούκου Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
aitima filias
Μέλος
Συμμετέχων

Εσύ: Πέρασα τις εξετάσεις μου!!!!
Αυτή: Ε σιγά το πράγμα, όταν έδινα εγώ, ήταν πιο δύσκολα…
Εσύ: Πότε?
Αυτή: ( Προσπαθεί να καταλάβει την ερώτηση)
Εσύ: ΠΟΤΕ?
Αυτή: Τι πότε?
Εσύ: ΠΟΤΕ σε ρώτησα???
(Σιωπή και από τις 2)

Μα ελάτε, ας γίνει κίνημα επιτέλους το ¨ Πότε σε ρώτησα?΄΄ ή τέλος πάντων μια κατηγορία εδώ μέσα όπως το ΄΄έγινα δυσάρεστη΄΄

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Μπα, δεν θα πιάσει. Θα νομίζει ότι εννοούσες πότε έδωσε αυτή εξετάσεις και θα σου πει ότι έδωσε νωρίτερα από τους υπόλοιπους γιατί ήταν πιο προχωρημένη 😛

aitima filias
Μέλος
Συμμετέχων

Εσύ: Πέρασα τις εξετάσεις μου!!!!
Αυτή: Ε σιγά το πράγμα, όταν έδινα εγώ, ήταν πιο δύσκολα…
Εσύ: Πότε?
Αυτή: Πριν 2 χρόνια.
Εσύ: Όχι, όχι δε κατάλαβες! Πότε σε ρώτησα??
(άλλη μια εκδοχή)

Open S
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Εσύ: Πέρασα τις εξετάσεις μου!!!!
Αυτή: Ε σιγά το πράγμα, όταν έδινα εγώ, ήταν πιο δύσκολα…
Εσύ (ανησυχώντας για εκείνη): Γιατί νιώθεις την ανάγκη να το πεις αυτό;

Αυτή: Πέρασα μια γιαγιά στον δρόμο απέναντι
Εσύ (ανησυχώντας για εκείνη) : Γιατί νιώθεις την ανάγκη να το πεις αυτό;

Αυτή: Οι άντρες με θέλουν πολύ
Εσύ (ανησυχώντας για εκείνη) : Γιατί νιώθεις την ανάγκη να το πεις αυτό;

Και χτυπάς πάντα με αυτήν την ατάκα ανησυχώντας για εκείνη κάθε φορά που σου λέει μ@λ@κι@.

Marina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

αχαχαχα κι ετσι θα αρχισει να σε αποφευγει πρωτη!
Το αγαπησα!

κουκουρούκου
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Τέλειο! Προτείνω μια φορά κινημα “ποτέ σε ρώτησα” και μια φορά κινημα “τι εννοείς;” 😄

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Πωωω, είχα μια συμφοιτήτρια μου που είναι έτσι ακριβώς. Η συγκεκριμένη είναι και ψυχολόγος. Ειλικρινά δεν ξέρω πώς είναι στη δουλειά της, αλλά αυτή η συνεχή ανάγκη για επιβεβαίωση (την έχω πιάσει αρκετές φορές να λέει ψεματά για να δειχθεί) δεν νομίζω να είναι καλό σημάδι. Όπως επίσης έτσι ήταν και η πρώην εργοδότριά μου (σε κλάδο των ανθρωπιστικών επιστημών). Τέλος πάντων, ασχέτως επαγγέλματος (ισχύει για όλα τα επαγγέλματα, θεωρώ), είναι τόσο κουραστικό όλο αυτό. Συνήθως αν τους αναφέρεις κάτι, ακόμη και με την καλύτερη των προθέσεων, νομίζουν ότι τους ζηλεύεις. Προσωπικά είχα βρεθεί αρκετές φορές ζημιωμένη με την πρώην… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αποφεύγω αυτούς τους ανθρώπους όπως ο διάολος το λιβάνι! Σε συμβουλεύω να κάνεις το ίδιο.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Και κυρίως, μη φοβάσαι μήπως τη στεναχωρήσεις ή μήπως νιώσει μόνη. Θα βρει άλλα αυτιά να την ακούσουν. Και ίσως, αν παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι δεν τη θέλουν, αν εκείνοι τους θέλει, τότε μπορεί να δει τι κάνει λάθος. Και αν πραγματικά τη νοιάζει να μην είναι μόνη, θα το διορθώσει.
Όσο βρίσκει ανθρώπους να την ανέχονται, τόσο θα πιστεύει ότι όλα τα κάνει καλά, αφού ορίστε, έχει φίλες.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Πάντα μα πάντα σε αυτή τη ζωή μπορούμε να απομακρυνθούμε από ανθρώπους που μας κάνουν κακό. Και ναι, σου κάνει κακο. Δεν έχει σημασία γιατί, δεν θα αλλάξει κάτι αν καταλαβεις γιατί το κάνει. Ούτε θα βρεις ποτέ απάντηση για να αλλάξεις έναν άλλο άνθρωπο. Απλά αγνόησε την. Μην της μιλάς, μην την ακούς, αν σου μιλήσει εκείνη την ώρα είτε γυρνα και μιλα σε κάποιον άλλο είτε φύγε από την αίθουσα. Χωρίς κάποια δικαιολογία, δε χρειάζεται, ξέρει πολύ καλά τι κάνει.

City
Μέλος
Συμμετέχων

Με ποιο τρόπο της κάνει κακό; Η γράφουσα ξέρει καλά ότι η εν λόγω κοπέλα έχει σοβαρό πρόβλημα (ναρκισσισμός είναι η πρώτη σκέψη) αφού διψάει συνεχώς για επιβεβαίωση και ταυτόχρονα προσπαθεί να μειώσει οτιδήποτε κάνουν οι άλλοι (ή, τουλάχιστον, η γράφουσα) για να νιώθει ανώτερη. Το ερώτημα είναι, γιατί να αφήνει να γίνεται το πρόβλημα της άλλης δικό της; Γιατί αφήνει να την αγγίζουν οι κακίες της; Έναν τέτοιο άνθρωπο τον λυπάσαι. Αν ο λόγος είναι ότι η άλλη πατάει τα σωστά κουμπιά και της κεντρίζει ανασφάλειες, μήπως αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να κοιτάξει προσεκτικά αυτές τις ανασφάλειες και… Διαβάστε περισσότερα »

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Αν ήταν φίλη μου, ή έστω αν ήθελα το καλό της, θα της έλεγα ότι ο τρόπος της την κάνει να φαίνεται απίστευτα ανασφαλής και είναι κρίμα.

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ωχ τι μου θύμισες και νόμιζα πως τα είχα ξεχάσει. 18 χρονών, πρωτοετής φοιτήτρια, έκανα παρέα με την-ας την πούμε-Μαρία. Η ευρύτερη παρέα μας της είχε βγάλει το παρατσούκλι “κι εγώ”. Γιατί ό,τι και να της έλεγες, η μόνιμη επωδός της ήταν “κι εγώ”,υπερθεματίζοντας για τον εαυτό της για θέμα σχετικό με τη συζήτηση (ή και άσχετο). Μ: σε πήρα πριν, γιατί δεν το σήκωσες; Εγώ: δεν άκουσα, είχα βάλει ηλεκτρική Μ: κι εγώ έπλυνα τις κουρτίνες, έβγαλα τα χειμωνιάτικα, έκανα μηλόπιτα σοκολατόπιτα και κουνουπιδόπιτα, πήγα σούπερ μάρκετ, έβαλα ηλεκτρική, έβαλα μαγνητική, κλπ κλπ Μ: γιατί δεν απάντησες στο μήνυμα… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Μέντορας

Πωωωωω είχα κι εγώ μια (όντως ) Μαρία, ίδιο πράγμα ρε φίλε. Και με θεώρησε και σκληρή που απομακρύνθηκα. #ασεμαςκουκλιτσαμου

Graphene
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Όλοι έχουμε μια εικόνα για αυτ@ που περιγράφεις. [Αν δεν τ@ βρίσκεις στον κοινωνικό σου κύκλο, τότε εσύ είσαι το άτομο αυτό. 😛 😛 ] Πέρα από την πλάκα όμως, τέτοια άτομα βγάζουν ΤΟΣΗ μιζέρια, που πραγματικά είναι απάλευτη η κατάσταση. Κρίνουν κυριολεκτικά τα πάντα και τους πάντες. Συνήθως, το πακέτο ολοκληρώνεται με παράπονα για ανύπαρκτες καταστάσεις.
Εχω και γω μια τέτοια στο εργαστήριο, και η λύση μου είναι η εξής: πάντα έχω μια δουλειά να κάνω όταν μου μιλάει.

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Όχι δεν καταλαβαίνω γιατί να αλλάξεις εσύ κύκλο αν περνάς ωραία με τους υπόλοιπους, ας προσαρμοστεί εκείνη. Την επόμενη φορά που θα προσπαθήσει να μειώσει δικές σου επιτυχίες πες της “Άλλη δεν έκανε παιδί, μόνο η Μαριώ το Γιάννη”. Βαρέθηκες να την ακούς να κομπάζει; “Σαν εσένα καμιά Σούλα μου! ” με τον αντίστοιχο τόνο. Δεν μπορεί, θα το σκεφτεί σοβαρά να στο ξανακάνει. Υ.Σ. : Αν απλά περιαυτολογούσε, θα σου πρότεινα να την αγνοήσεις, αλλά αυτή το πάει φιρί-φιρί. Υ.Σ.: Τα λέω μπας και τα ακούσω κι η ίδια, που έφαγα στη μάπα συνάδελφο για 3 ώρες να μιλάει… Διαβάστε περισσότερα »

Boudruna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν ξέρω αν βοηθάει, αλλά γιατί δεν της προτείνεις την Πτώση του Καμύ;