in

Αγαπητή «Α, μπα»: Δεν ξέρω πώς να πω στην εργασία μου για τη δεύτερη εγκυμοσύνη μου

Γιατί νιώθω λες και τους κρέμασα;

Μόλις απέδειξα ξανά την αξία μου ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χαιρετώ όλη την παρεα! Πρόσφατα ανακάλυψα την στήλη και νιώθω λες και μου άνοιξαν τα μάτια/μυαλά! Στο διαταυτα. Είμαι 35 ετών και πέρσι το καλοκαίρι επέστρεψα απο άδεια μητρότητας στην εργασία μου. Το κλίμα τότε ήταν λίγο λες και με «παροπλίσαν». Σε αντίθεση με πριν, δεν μου ανέθεταν πολλά δεν με συμπεριλάμβαναν σε project κλπ κλπ και γενικότερα το κλίμα ήταν κάπως εγώ στην απέξω. Παρόλα αυτά δεν το έβαλα κατω, δούλεψα σκληρά, (ξανα)απέδειξα την αξία μου και βοήθησα και σε δυσκολίες που πέρασε η επιχείρηση. Εν τέλη διακρίθηκα ανάμεσα σε πολλούς και πολλές συναδέλφους με αποκορύφωμα πριν ένα μήνα να πάρω και προαγωγή σε μια απο τις πιο σημαντικές θέσεις της εταιρίας. Ποιο το πρόβλημα θα μου πεις; Ήρθαν έτσι τα πράγματα που απρογραμμάτιστα μεν, ήρθε όμως δε, μια δεύτερη εγκυμοσύνη. Και εχω αγχωθεί και πιεστεί τόσο πολύ για το πως θα το πω στην εργασία μου όσο τίποτα αλλο. Οκ δεν είμαι αφελής, γνωρίζω πως μια επιχείρηση δυσκολεύεται σε τέτοιες φάσεις, πρέπει να σε αντικαταστήσει, να σε πληρώνει για 4 μήνες και αν αποφασισεις να κάνεις χρήση του 6μηνου να καλύψει την θέση σου για αυτό το καιρό. Το δέχομαι. Παρόλα αυτά είναι άδικο! Όλους εκει μεσα μάνα δεν τους γέννησε; Για να γεννηθεί ένα παιδί πρέπει μια γυναίκα να το κυοφορήσει κ ενδεχομένως να λείψει ένα χ διάστημα απο την εργασία της. Εγώ γιατί νιώθω ενοχες; Γιατί νιώθω λες και τους κρέμασα; Γιατί να ανησυχώ τι αντιμετώπιση θα εχω πάλι και αν για μια ακομα φορά θα υποβιβαστώ κάτω απο άλλους συναδέλφους ενώ εχω κάνει τόσες προσπάθειες. Ναι είμαστε γυναίκες, ναι κυοφορούμε τα παιδιά μας ναι αναγκαστικά θα λείψουμε λίγους μήνες. Οχι δεν σημαίνει πως δεν θα είμαι καλή στην δουλειά μου η ότι δεν Θελω το καλο της επιχείρησης. Έχει σχέση η πατριαρχία με αυτό που νιώθω η απλά είναι κόλλημα δικό μου;

 

Θα ήταν δικό σου κόλλημα αν όλες οι γυναίκες γύρω σου ένιωθαν διαφορετικά για το θέμα. Αναρωτιέσαι μήπως είναι δικό σου κόλλημα γιατί; Επειδή γενικότερα υπάρχει στήριξη για τις γυναίκες που αποφασίζουν να κάνουν παιδί; Ή για τις γυναίκες που αποφασίζουν να μην κάνουν παιδί; Ή για τις γυναίκες που κάνουν τρία παιδιά; Ή τέσσερα; Ή για τις γυναίκες που κάνουν παιδιά και δεν δουλεύουν; Ή για τις γυναίκες που κάνουν παιδιά και θέλουν να δουλέψουν;

 

Η πατριαρχία επιβιώνει γιατί όλοι μας έχουμε συνηθίσει την γυναικεία υποτίμηση τόσο μα τόσο πολύ, που όταν πνιγόμαστε νομίζουμε ότι μας χαϊδεύει το κυματάκι. Είναι μέρος της βασικής μας σκέψης, και είναι πάρα πολύ δύσκολο να την αλλάξουμε. Όμως, όπως βλέπουμε εδώ συχνά, δεν είναι αδύνατο.

Η επιχείρηση που δυσκολεύεται δεν είναι ένα απρόσωπο ον. Η επιχείρηση αποτελείται από ανθρώπους και όλες οι επιχειρήσεις χρειάζεται εργαζόμενους, άρα άλλους ανθρώπους, κατά προτίμηση, νέους. Τα παιδιά δεν είναι χόμπι για να αντιμετωπίζονται ως τέτοια από την κοινωνία, όταν την συμφέρει, γιατί από τη μία πρέπει να κάνεις παιδί μέχρι τα 35 το αργότερο αλλά από την άλλη αν κάνεις νωρίς πρέπει να κόψεις τον λαιμό σου και αν δεν μπορούσες να το μεγαλώσεις, γιατί το έκανες;

Η δική μου απορία είναι, πότε θα αποφασίσουμε να αγανακτήσουμε;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

39 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Μπελ Ρεβ
Μπελ Ρεβ
3 χρόνια πριν

Θα αγανακτήσουμε όταν σταματήσουμε να ταυτίζουμε το δικό μας καλό με το καλό της επιχείρησης.

Mirka Janic
Mirka Janic
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μπελ Ρεβ

Ακριβως αυτό.

Τσιτσίγκειος Πένα
Τσιτσίγκειος Πένα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μπελ Ρεβ

Ακριβώς αυτό.

Cycling in the rain
Cycling in the rain
3 χρόνια πριν

Δε διάβασα καν την απάντηση της Λένας, γιατί με έπιασε το παράπονο και ο θυμός και από βιασύνη ήθελα να απαντήσω. Κανέναν δεν κρεμασες αγαπητή μου. Δούλεψες σκληρά και πήρες παραπάνω ευθυνες. Εάν η επιχείρηση αύριο κάνει την οποιαδήποτε αναδιοργάνωση θα δεις πόσο αναλώσιμοι είμαστε όλοι και πόσο υπολογίζονται (not) οι θυσίες που έχεις κάνει. Σου εύχομαι με το καλό να έρθει το μωράκι σου. ΥΓ) Στη δική μου δεύτερη εγκυμοσύνη, η μάνατζερ μου είπε ότι “τώρα που το ανακοινωσες μάλλον δε θα σου δώσουν αύξηση”. Αλλά ήμουν άπειρη τότε και δεν κατάλαβα το μεγεθος της ανοησιας που είπε λες… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Anna
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cycling in the rain

“Εάν η επιχείρηση αύριο κάνει την οποιαδήποτε αναδιοργάνωση θα δεις πόσο αναλώσιμοι είμαστε”
Αυτό.
Το ότι αντιμετωπίζουμε ακόμα επιχειρήσεις και επιχειρηματίες με κανόνες εφηβικής φιλίας με ξεπερνάει. Σιγά το ξεβόλεμα και τον τρελό καημό που θα βρουν αντικαταστάτρια για ένα εξάμηνο. Σε τόσα πρότζεκτ έχουμε δουλέψει, ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα με αντικαταστάτες. Άνθρωποι είμαστε και τα παιδιά, η υγεία, τα μεγάλα προσωπικά προβλήματα είναι μέρος της ζωής μας, όχι μικροδιαλείμματα από τη δουλειά.
Αυτή η αντιμετώπιση από τους εργοδότες είναι μοχλός ελέγχου.

Cycling in the rain
Cycling in the rain
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Ακριβώς όπως το λες δυστυχώς.

Cloud on Toast
Cloud on Toast
3 χρόνια πριν

Στο δικό σου προσωπικό επίπεδο πρεπει να καταλάβεις οτι ειναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ σου να μείνεις έγκυος οποτε θελεις. Οι εξι μήνες δεν είναι τίποτα. Εργάζεσαι για αυτούς και δεν τους χρωστάς τη ζωή σου. Το καλύτερο ειναι με πολύ επαγγελματικό τρόπο να πας στον εργοδότη και να του πεις πότε σταματάς τη δουλειά, ποσο καιρό σκοπεύεις να λείπεις, και να δώσεις ακριβή κατάλογο με τα προτζεκτ σου και τρόπους πως θα εξηπηρετήσεις το άτομο που θα τα αναλάβει για τη μετάβαση. Θα πεις πολύ συγκεκριμένα ποτε επιστρέφεις (πχ, εξι μήνες μετα τη γέννα, μιας και ακριβή ημερομηνία δύσκολα δίνεις) και τι… Διαβάστε περισσότερα »

avis
avis
3 χρόνια πριν

το τι έχουν ακούσει τα αυτιά μου για συνάδελφους που έμειναν έγκυοι δεν λέγεται. Το πιο τραγικό: βαριούνται να δουλέψουν γι’ αυτό κάνουν παιδιά. Πάντα απαντάω, αλλά πλέον τους τρολλάρω. Θα πρέπει να απαιτήσουμε να μοιράζεται υποχρεωτικά εξίσου στους γονείς η άδεια ανατροφής τέκνου ώστε να μην στοχοποιούνται (αλλά ούτε να σηκώνουν το βάρος της γονεϊκότητας) οι γυναίκες. Το ίδιο με τις γονεϊκές άδειες.

BabyDoll
BabyDoll
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  avis

Avis αυτό είναι μια πολλή καλή λύση που θα εφαρμοστεί στην χώρα που ζω από το νέο έτος. Και οι δύο γονείς έχουν την ίδια άδεια και πρεπει υποχρεωτικά και οι δύο να πάρουν τις πρώτες 10 εβδομάδες (από τις 16 που έχουν συνολικά ο καθένας). Τις υπόλοιπες 6 μπορούν να τις πάρουν όποτε τις θελήσουν αλλά δεν μπορούν να τις μεταφέρουν ο ένας στον άλλον. Ο νόμος αυτός έγινε για να μειωθούν οι διακρίσεις στις προσλήψεις ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες όπως και η ανισότητα στον χώρο εργασίας. Δεν ξέρω αν στην πράξη θα βελτιωθουν τα πράγματα αλλά στην… Διαβάστε περισσότερα »

Blanca luna
Blanca luna
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

Σίγουρα θα βελτιωθούν! Όταν και οι άντρες θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τις γυναίκες, θα δεις πώς θα αλλάξει η γενική νοοτροπία! Η χώρα που ζεις είναι πολύ μπροστά σε πολλά τέτοια εργασιακά…

BabyDoll
BabyDoll
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

Ακριβώς Sally μέχρι τώρα ο πατέρας έπαιρνε “αναγκαστικά” 4 εβδομάδες με το που γεννιόταν το μωρό και είχε 12 εβδομάδες άδεια. Τώρα έχει ακριβώς την ίδια με την μητέρα. Και πρέπει και οι δύο να πάρουν μαζί τις 10 πρώτες εβδομάδες. Μετά μπορεί να κάτσει μόνο ο ένας γονιός και ο άλλος να πάρει τις 6 υπόλοιπες αργότερα, όταν γυρίσει ο άλλος στην δουλειά. Δυστυχώς στην Ισπανία δεν υπάρχει παράταση στην γονεϊκή άδεια, μόνο άνευ αποδοχών και σε μονογονεϊκή οικογένεια πχ από 4 μηνών πρέπει να τα στείλουν παιδικό αν δεν έχουν άλλη βοήθεια, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Αλλά… Διαβάστε περισσότερα »

Ηλιοστάλλακτη
Ηλιοστάλλακτη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  avis

Οι γονικές άδειες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξίσου και από τους δύο γονείς. Αλλά μάντεψε ποιοι τελικά δεν τις επιλέγουν…

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ηλιοστάλλακτη

Αυτό συμβαίνει μονο στον δημόσιο τομέα στην ελλάδα.

Wanderlust
Wanderlust
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Κ στον ιδιωτικό τομέα φυσικά ισχύει η άδεια ανατροφής τέκνου τόσο σε γυναίκες όσο σε άντρες, αρκεί να την πάρει μόνο ένας. Οι περισσότεροι άνδρες δεν την επιλέγουν ούτε καν όταν η σύζυγος δεν την δικαιούται πάντως.

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Wanderlust

γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικό και όχι επιλογή. Πέρα από το πρακτικό της εργασίας είναι ο μόνος τρόπος να πάψει το γυναικείο φύλο να ταυτίζεται με την ανατροφή του παιδιού

Wanderlust
Wanderlust
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  avis

Avis Συμφωνώ απόλυτα!

Cloud on Toast
Cloud on Toast
3 χρόνια πριν

Μα δεν την πληρώνει αυτός, αλλά η κοινωνία. Και τέλος, αν τα οικογενειακά βάρη μοιραζόταν ανάμεσα στο ζευγάρι, είτε άντρα είτε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία προσλάβεις, το ίδιο ρίσκο παίρνεις. Πχ. στη δουλεια μου στη Γερμανία ειναι τελείως νορμάλ η άδεια να μοιράζεται αναμεσα στο ζευγάρι, οποτε εχω πολλους άντρες συνεργάτες που φεύγουν για εξι μήνες. Τι να πω; Εγω προσλαμβάνω μόνο μεσήλικες με μεγάλα παιδιά για να μην τους πληρώνω να κάθονται;

I_am_the_law
I_am_the_law
3 χρόνια πριν

Εγώ θα πω ότι όχι μόνο απαγορεύεται να υποβιβαστείς λόγω της εγκυμοσύνης, όχι μόνο απαγορεύεται να υφίστασαι διακριτική μεταχείριση λόγω αυτής και εν τοις πράγμασι υποβάθμιση (μη ανάθεση projects) αλλά ότι πρέπει να έχεις την εξέλιξη που θα είχες υπό φυσιολογικές συνθήκες, βάσει νόμου όλα αυτά.

Και θα σας δώσω κάποια link, κι ας είναι το ένα από την Κύπρο, τα λέει ωραία, βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας ισχύουν κι εδώ τα ανάλογα:

http://www.mlsi.gov.cy/mlsi/dl/dl.nsf/D9ECB64D70FC664AC22580AB002BDCF4/$file/PREGNANCY%20GR.pdf

https://www.synigoros.gr/resources/docs/11eidikes-fylo–2.pdf

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν

Περίμενα τα σχόλια σε αυτήν την ερώτηση πώς και τι. Έχει σιχαθεί η ψυχή μου το εργασιακό καθεστώς για τις γυναίκες το οποίο έχω υποστεί κι εγώ χωρίς καν να είμαι παντρεμένη, χωρίς καν να έχω παιδιά και χωρίς να έχω και την πρόθεση να κάνω. (Θεωρώ και πολύ πιθανό ένας από τους λόγους που δεν θέλω να κάνω να είναι και αυτός, οι επαγγελματικές δυσκολίες που θα πολλαπλασιαστούν σε περίπτωση τεκνοποίησης). Είμαι σε ηλικία πιθανής αναπαραγωγής του είδους μου και αυτομάτως θεωρούμαι πιθανή για αποχώρηση λόγω πιθανής εγκυμοσύνης. Αγαπητή γράφουσα, είναι εύκολο να σου λέμε τα δικαιώματά σου και… Διαβάστε περισσότερα »

Υπέρσυγχρονη Σακαράκα
Υπέρσυγχρονη Σακαράκα
3 χρόνια πριν

Αχ αυτο που καθομαστε με τα παιδια!Παμπλουτη θα ειχα γινει αν κραταγα ενα ευρω καθε φορα που το ακουω!

Marialadelbarrio
Marialadelbarrio
3 χρόνια πριν

“Σε αντίθεση με πριν, δεν μου ανέθεταν πολλά δεν με συμπεριλάμβαναν σε project κλπ κλπ και γενικότερα το κλίμα ήταν κάπως εγώ στην απέξω.” Αυτό είναι διάκριση, θα μπορούσες να τους το αναφέρεις και ανάλογα με τη στάση τους να κάνεις μέχρι καταγγελία.

Σκληροπυρηνική Κατσαρίδα
Σκληροπυρηνική Κατσαρίδα
3 χρόνια πριν

Δε μπορεί να νιώθεις ενοχές για κάτι τέτοιο. Αν η επιχείρηση που δουλεύεις σε ξαναβάλει στην απέξω ενώ έχεις ήδη αποδείξει την αξία σου, αυτή είναι μια επιχείρηση στην οποία δεν αξίζει να δουλεύεις. Η σχέση υπαλλήλου και εργοδότη είναι 2 way street, όπως και οποιαδήποτε άλλη σχεση. Δίνεις και παίρνεις. Δεν μπορεί μόνο να δίνεις. Δεν είσαι ρομπότ. Δεν έγινες ξαφνικά λιγότερο ικανή επειδή είσαι μητέρα. Η εταιρεία που δουλεύεις κάνει διακρίσεις και εννοείται είναι παράνομο. Γνωρίζω πόσο δύσκολο ειναι γιατί έχω περάσει τα ίδια. Κάνουμε παιδιά και ξαφνικά ακυρώνεται η μόρφωση, προϋπηρεσία, ικανότητες, εμπειρία, πέφτει το IQ κατακόρυφα… Διαβάστε περισσότερα »

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν

Ξέρεις από πότε τα χάσαμε; Από πάντα. Γιατί δεν τα είχαμε και ποτέ. Οι γυναίκες τουλάχιστον. Και σε μια χώρα με αυτά τα ποσοστά ανεργίας (τα οποία είναι υψηλότερα στις γυναίκες) αυτό που μας έγραψε η γράφουσα είναι το αναμενόμενο.

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 χρόνια πριν

“Πότε ακριβώς χάσαμε όλα τα δικαιώματα που είχαμε κατακτήσει ως ανθρωπότητα;” Δυστυχώς, δεν τα είχε κατακτήσει όλη η ανθρωπότητα, μονάχα ένα μάλλον μικρό τμήμα της, μετά από ενάμισι αιώνα σκληρών αγώνων των εργαζόμενων και έναν εξαιρετικά αιματηρό παγκόσμιο πόλεμο. Επιπλέον, πολύ μεγάλο μέρος των ωφελημένων από αυτές τις κατακτήσεις επαναπαύθηκε και δεν κατάλαβε τι θα συνεπαγόταν ο νεοφιλελευθερισμός και η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Δυστυχώς, οφείλουμε να τα ξανακερδίσουμε.