Αγαπητή «Α, μπα»: Δεν τους απασχολεί πολύ η σωματική καθαριότητα των παιδιών

Δεν είναι σημαντικό αυτό το θέμα;

Α,ΜΠΑ μου καλησπέρα!Η νύφη μου είναι πολύ καλή μητέρα και ο αδερφός μου πολύ καλός πατέρας. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις όλοι μεταξύ μας και κυρίως οι γονείς με τα παιδιά. Τους μιλάνε και είναι κοντά τους και η επαφή που έχουν είναι πολύ ουσιαστική. Το θέμα που έχω να θίξω αφορά την καθαριότητα. Την σωματική καθαριότητα των παιδιών. Μπορεί να πηγαίνουν με λερωμένα ρούχα στο σχολείο ή να φοράνε τα ίδια ρούχα πολλές μέρες συνεχόμενα και να μην κάνουν μπάνιο τόσο συχνά με αποτέλεσμα να μυρίζουν. Και βλέπω πως αυτό δεν απασχολεί πολύ τους γονείς. Εγώ από μεριάς μου προσπαθώ όταν περνάω χρόνο μαζί τους (ο οποίος χρόνος είναι αρκετός και κάνουμε και καλή παρέα )με την πρώτη ευκαιρία που θα βρω όχι στο ξεκάρφωτο αλλά πάντα με κάτι που μας δίνει αφορμή για κουβέντα , να τους μιλάω για το πόσο σημαντική είναι η καθαριότητα ή όταν πάμε βόλτα τους λέω ελάτε ας φορέσουμε τα καλά μας ας περιποιηθούμε τον εαυτό μας να βγούμε βόλτα (τους αρέσει πολύ η διαδικασία) ή όταν είναι σπίτι μας (πολύ συχνά) τους παροτρύνω να κάνουν μπάνιο ή να πλένουν χέρια μετά το φαγητό χωρίς να τους επιβάλλω κάτι και δεν βλέπω να ενοχλούνται κιόλας.Απλά σκέφτομαι ότι η καθαριότητα είναι σημαντική και παίζει ρόλο σημαντικό στις επαφές με άλλα παιδιά. Σκέφτομαι ότι θα τους κάνει καλό και λειτουργώ κατ΄αυτόν τον τρόπο και προς θεού δεν τους μιλάω συνέχεια για αυτό το θέμα ούτε τους έχω κάνει να νιώσουν βρωμιάρηδες .Προσπαθώ να είμαι πολύ διακριτική. Βέβαια η επαφή που έχουν οι γονείς με τα παιδιά κάνει αυτό το θέμα να φαίνεται πολύ μικρό. Είναι όμως πολύ μικρό; Δεν είναι σημαντικό και δεν βοηθάει τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια; Είμαι πολύ παρεμβατική και θα έπρεπε να μην με αφορά; Θα μπορούσα να μιλήσω στην νύφη μου και στον αδερφό μου γιαυτό; Έχω καταλάβει πως δεν τους απασχολεί πολύ αυτό το θέμα και ότι γ΄αυτούς είναι πιο σημαντικό να κάνουν μια δραστηριότητα μαζί με τα παιδιά παρά να εστιάσουν σε αυτό το κομμάτι. Τα ανίψια μου είναι ευτυχισμένα παιδιά. Είναι όντως δικό μου κόλλημα και όταν μεγαλώσουν θα φροντίζουν τα ίδια τα παιδιά τον εαυτό τους γιατί θα καταλάβουν μόνα τους την σημαντικότητα της καθαριότητας ή είναι σημαντικό να τους δείξω με κάποιον τρόπο τον τρόπο να το καταλάβουν και να παραδειγματιστούν χωρίς να θίξω κανέναν στα μάτια τους εννοείται; Η απλά να κοιτάω την δουλειά μου και να μην εστιάζω στο δέντρο και να χάνω το δάσος;

Η θεία απο το Σικάγο

Κάνεις ό,τι μπορείς να κάνεις, δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Τους δείχνεις ήδη με τρόπο το θέμα της καθαριότητας χωρίς να θίξεις κάποιον στα μάτια τους. Σαν τι άλλο να έκανες; Στους γονείς δεν ξέρω τι θα μπορούσες να πεις, εφόσον έχεις καταλάβει την στάση τους για το θέμα. Εάν δεν υπάρχει κάτι που δεν έχουν σκεφτεί μόνοι τους, δεν θα αλλάξουν επειδή το είπες εσύ.

Δεν ξέρω πώς να αξιολογήσω το «μυρίζουν», ξέρω ότι έχουμε μεγάλες διαφορές μεταξύ μας στην ανοχή περί μυρωδιάς και συμφωνίας περί του τι είναι καθαρό και τι όχι. Άλλοι θα κάνουν τα παιδιά τους μπάνιο πριν τον ύπνο ακόμα και αν έχουν κατέβει οι εξωγήινοι. Οπότε, ναι, προτείνω να κοιτάς την δουλειά σου, και η επιρροή σου ως θεία είναι πολύτιμη έτσι κι αλλιώς.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

42 points
Upvote Downvote

19
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
15 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
17 Συντάκτες σχολίων
RainbowidrilMia ideaowlgakiWaldorf Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Waldorf
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Νομίζω ότι με κάποιο τρόπο θα πρέπει να μιλήσεις στον αδερφό σου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θεωρώ την καθαριότητα σημαντική, όμως θα σου αναφέρω κάτι που έχει σχέση με την κοινωνικοποίηση των παιδιών. Εγώ είμαι νηπιαγωγός. Υπάρχει, λοιπόν, στο σχολείο μας κάποιο παιδί που είναι βρώμικο. Τα νύχια του είναι μαύρα, τα ρούχα του λερωμένα, η πετσέτα του φαγητού του λιγδιασμένη. Και βέβαια μυρίζει. Ένα πρωί που ήρθε μου φάνηκε ότι είχε μελανιά στο πρόσωπο και πήγα κοντά για να δω τι έπαθε και να περιποιηθώ το τραύμα. Μάντεψε! Δεν ήταν μελανιά αλλά βρώμα. Καθημερινά βρίσκομαι σε επιφυλακή… Διαβάστε περισσότερα »

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Δε νομίζω πως έχουμε τόσο μεγάλες διαφορές στη συμφωνία περί του τι είναι καθαρό. Υπάρχουν κάποια στάνταρ, φυσικά και δε συμφωνούν όλοι, αλλά αυτούς που παρεκκλίνουν τους σχολιάζουμε, να καλή ώρα. Νομίζω πως για την πλειοψηφεία των ανθρώπων, ένα μπάνιο μια φορά τη μέρα είναι στάνταρ. Εγώ λέω ισως να κάνεις σκιπ και μια μέρα το χειμώνα δε χάθηκε ο κόσμος. Αλλά νομίζω ότι πάνω από 2-3 μέρες να μην κάνεις μπάνιο, συμφωνούμε ότι δεν είναι πολύ αποδεκτό κοινωνικά. Ούτε το να φοράς λερωμένα ρούχα. Τώρα δεν ξέρω για τι ηλικίας παιδιά μιλάμε και αν χρειάζεται συχνότερη καθαριότητα γιατί λερώνονται… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Είναι ορμονικό αυτό με τα αγόρια. Μυρίζει πολύ άσχημα και ο ιδρώτας τους σε εκείνες τις ηλικίες

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Συνήθως οι γονείς που είναι αδιάφοροι για την καθαριότητα των παιδιών τους, αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο και την προσωπική τους καθαριότητα. Υπάρχουν γενικά άνθρωποι που θεωρούν πολύ φυσιολογικό το να μην κάνουν μπάνιο κάθε μέρα, όποτε δεν κάνουν και τα παιδιά τους. Το ίδιο ισχύει και για τα δόντια των παιδιών, οπότε βλέπεις δοντάκια χαλασμένα και όταν το επισημαίνεις σου λένε ε αφού θα τα αλλάξουν. Καμία ελπίδα.

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Βρε πουλάκι μου, στον αδερφό μου θα έλεγα μια κουβέντα γιαυτό το θέμα, όχι τίποτε άλλο αλλά να μην στιγματίζονται τα παιδιά στον παιδικό/σχολείο…κάποτε η δασκάλα μου στο ωδείο μου είπε μα καλά γιατί έχεις πάντα τόσο βρώμικα νύχια; και ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί…

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Με φοβερή λεπτότητα χειρίστηκε το θέμα η δασκάλα, όπως αρμόζει σε έναν εκπαιδευτικό που ασχολείται και με Τέχνες, εύγε!

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Έχω δει εγώ γαϊδούρια και γαϊδούρια που ασχολούνται με τις τέχνες. Μην το ψάχνεις και δεν έχει να κάνει με το αντικείμενο.

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Το 1986 ήταν αυτά, είχαμε βαθύ πασόκ αλλά ήμασταν ελληνάρες φουλ, κανένας προοδευτισμός τίποτα

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Πάντως είμαι της άποψης ότι την προσωπικη καθαριότητα τη μαθαίνουμε από το σπίτι. Δεν ξέρω κατά πόσο εσύ είσαι υπερβολική με το θέμα και οι γονείς αλλά πιο χαλαροί, ή αν όντως είναι τόσο μες τη βρώμα τα παιδιά. Μου έχουν τύχει στο σχολείο παιδιά έτσι, και ήταν μεγάλο θέμα. Να μη θέλει κανείς να κάτσει δίπλα στο παιδί που μυρίζει, να μπαίνεις στην τάξη και να θέλεις να βγεις τρέχοντας. Δεν ήξερα κι εγώ τι να κάνω, πώς να πεις στους γονείς ότι είστε βρωμιάρηδες; Οπότε έλεγα γενικά τι πρέπει να κάνουμε , πόσο συχνά μπάνιο, ποτέ να αλλάζουμε… Διαβάστε περισσότερα »

owlgaki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

θυμάμαι, στην πέμπτη δημοτικού, είχε έρθει καινούριος διευθυντής στο σχολείο, ο οποίος έτυχε να είναι και ο δάσκαλος της τάξης μου. την πρώτη μέρα που μπήκε στην αίθουσα για να γνωριστούμε, μας είπε πολύ φιλικά αλλά και πολύ κάθετα ότι δεν τον απασχολεί αν θα φοράμε καθημερινά τα ίδια ρούχα ή αν τα ρούχα μας θα είναι παλιά ή φθαρμένα, αλλά το μόνο που ζητάει από εμάς και τους γονείς μας είναι να ερχόμαστε στο σχολείο πάντα καθαροί και με καθαρά ρούχα. ως πιτσιρίκι μου είχε κάνει φοβερή εντύπωση και μου είχε φανεί περίεργο που δεν μας είχε ζητήσει κάτι… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Δε λες τι ηλικίες έχουν τα παιδιά, αλλά μιας και αναφέρεις σχολείο, να έρθω να πω ότι από το νήπιο ξεκινούν να μιλούν περί καθαριότητας (πλύσιμο δοντιών, χεριών και βασική υγιεινή). Φαντάζομαι ότι για να μην αναφέρεις κάτι άλλο μεμπτό για τους γονείς, δεν υπάρχει κάτι που να σε ανησυχεί σε γενικότερο πλαίσιο και να υποψιάζεσαι παραμέληση. Ολο αυτό το θέμα με την καθαριότητα και τα ρούχα είναι υποκειμενικό κάποιες φορές. Οι γονείς πχ που μπορεί να είναι χιλιοκουρασμένοι, δε θα εστιάσουν στο να φορέσει το παιδί “καλά” ρούχα για να πάει παιδική χαρά ή κάτι ανάλογο. Επίσης, λάβε υπόψη,… Διαβάστε περισσότερα »

Κοτόπουλο με μπάμιες
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Θεωρώ πως πρέπει να τους μιλήσεις.
Οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται τα παιδιά τους όπως οι υπόλοιποι.Αν μυρίζουν,κάποιος πρέπει να τους το πει και καλύτερα εσύ,παρά κάποιος άσχετος με άσχημο τρόπο.Ή ακόμα χειρότερα κάποιο άλλο παιδί.Οι κανόνες υγιεινής χτίζονται από νωρίς σαν συνήθεια.

3,14159265
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ούσα θεία και η ίδια, εάν διαπίστωνα να συμβαίνει κάτι παρόμοιο στο ανηψούδι μου, θα το έλεγα στην αδερφή μου. Όχι σε μορφή κηρύγματος. Περισσότερο σε μορφή τρολλαρίσματος. Αλλά εμείς αλληλοτρολαριζόμαστε, είναι κάτι σαν κώδικας μεταξύ μας και ξέρω ότι δε θα το παρεξηγούσε. Με άλλα λόγια, βρες τον τρόπο που πιστεύεις ότι θα λειτουργούσε καλύτερα με τον αδερφό σου και που δε θα οδηγούσε σε παρεξήγηση. Και αν δε δεχτεί τη γνώμη σου, μην επιμείνεις.

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Άσε που θα μεγαλώσουν, θα αρχίσουν και οι ορμόνες και τότε το “μυρίζουν” θα μετατραπεί κανονικά σε βρομανε. Και την υγιεινή πρέπει να σου γίνει συνήθεια μικρός, αλλιώς ποτέ…