Αγαπητή «Α, μπα»: Δεν θέλω να το κάνω αλλά είναι η μητέρα του

Λόγω προβλημάτων υγείας θα πρέπει να μείνει μαζί μας

Υπάρχουν πράγματα που δεν τα σκέφτεσαι στην αρχή μια σχέσης, ούτε καν στη πορεία, μέχρι να προκύψουν! Δε μπορείς να τα προβλέψεις όλα. Η σχέση μου με τη πεθερά μου είναι τυπική. Δεν έχουμε τσακωθεί ποτέ, ούτε καν. Δεν έχουμε αγαπηθεί κιόλας, αλλά καταφέρνουμε και συνυπάρχουμε. Αν με ρωτούσες, θα σου έλεγα ότι δεν τη συμπαθώ. Αλλά ποτέ δε με ενοχλούσε, οπότε και η ζωή κυλούσε ήρεμα, μακριά ο ένας από τον άλλον και πέρα από τις τυπικές εθιμοτυπικές επισκέψεις. Αν η επόμενη ερώτηση ήταν “γιατί όχι;” θα σου απαντούσα ότι οι αιτίες δεν με “αγγίζουν” σε κάτι και αφορούν καθαρά δικές της επιλογές ζωής. Αφότου τη γνώρισα καλύτερα με τα χρόνια, παραδέχτηκα ότι δε μου ταίριαζε σα χαρακτήρας για να την έχω στη ζωή μου ουσιαστικά. Και όμως αυτό πρόκειται να συμβεί τελικά! Λόγω προβλήματος υγείας, συζητιέται να μείνει μαζί μας. Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι η καρδιά μου ράγισε από συμπόνια και ότι θα το κάνω με χαρά. Απεναντίας. Θα το κάνω για τον άνθρωπό μου, γιατί είναι μητέρα του. Να σημειώσω κάπου εδώ ότι ούτε ο ίδιος το θέλει πολύ. Ίσως γιατί τρέφει και ο ίδιος ανάλογα συναισθήματα. Αλλά είναι μητέρα του. Η ίδια δε θέλει να πάει σε οίκο ευγηρίας, δεν θέλει άνθρωπο να τη φροντίζει στο σπίτι της, δε θέλει να πάει σε κανένα από τα άλλα της παιδιά και εκείνα βολεύονται γιατί ούτε και εκείνα τη θέλουν. Οπότε ο κλήρος πέφτει στο σύζυγό μου. Αν ήμουν στη θέση του και εγώ το ίδιο θα έκανα, θα τη δεχόμουν στο σπίτι. Αλλά φοβάμαι. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με τη γιαγιά στα πόδια μας με κακά αποτελέσματα στο γάμο των δικών μου. Οι συνθήκες δείχνουν ότι η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί. Δε ξέρω αν μας χαρακτηρίσετε απάνθρωπους, εγωιστές, ανάλγητους. Τα πράγματα είναι εύκολο να τα κρίνουμε απ’ έξω, το κατανοώ γιατί και εγώ το έχω κάνει πολλές φορές. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν είναι άσπρα η μαύρα. Να κάνουμε υπομονή γιατί “πρέπει”; Το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι να την έχουμε κάποιους μήνες εμείς και κάποιους μήνες τα άλλα αδέρφια. Προς το παρόν υπάρχει αντίρρηση, γιατί ο ένας αδερφός είναι ναρκομανής και δε μπορεί καλά καλά να φροντίσει τον εαυτό του και η άλλη αδερφή έχει 3 παιδιά και δεν έχει χώρο και χρόνο καλά καλά για αυτούς.

Ρένα Βλαστού

Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε εδώ μεταξύ μας. Αυτό είναι θέμα που μόνο μεταξύ εσένα και του άντρα σου μπορεί να λυθεί. Το «δεν θέλει άνθρωπο στο σπίτι της» μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, από το «δεν θέλει επειδή θέλει να είναι στο δικό σας σπίτι γιατί σκοπεύει να κάνει τη ζωή σας πατίνι» μέχρι «δεν γίνεται γιατί είναι τόσο άρρωστη ώστε είναι δύσκολο να βρεθεί αξιόπιστη βοήθεια». Δεν πιστεύω ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμο το πράγμα, και πιστεύω ότι μπορεί να γίνει με έναν τρόπο ώστε να υπάρχει σεβασμός απέναντί της, αλλά και αντίστοιχος σεβασμός στα δικά σας όρια. Το όλο θέμα ξεκινάει και τελειώνει στο τι σημαίνει «πρέπει να φροντίσω τη μητέρα μου» για τον άντρα σου. Με κάθε θυσία; Ή υπάρχουν όρια; Όποιος βάζει όρια είναι απάνθρωπος, εγωιστής, ανάλγητος;

Είναι λογικό να φοβάσαι, και θα έπρεπε. Οπότε χωρίς ντροπές και περιστροφές, μιλήστε πολύ σοβαρά για το θέμα, για τις συνθήκες, για τις λεπτομέρειες, ώστε να προλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερες στιγμές αμηχανίας και στενοχώριας γίνεται. Δεν μπορώ να σου πω περισσότερα γιατί εξαρτώνται πάρα πολλά από τη φύση του προβλήματος υγείας, και με ποιον τρόπο αυτό μπορεί να εξελιχθεί.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

43 points
Upvote Downvote

31
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
19 Θέματα σχολίων
12 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
22 Συντάκτες σχολίων
Φριζαρισμένο μαλλίBlah blahpapiaCocker SpanielΚοτόπουλο με μπάμιες Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Λες ότι αν “ήμουν στη θέση του και εγώ το ίδιο θα έκανα, θα τη δεχόμουν στο σπίτι”, οπότε δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να πει κανείς. Τη φροντίδα των γονιών τη βλέπετε με τον ίδιο τρόπο, αν χρειαστεί το ίδιο η μητερά σου θα το κάνετε και πάλι φαντάζομαι. Κρίμα, γιατί διαβάζω τον πόνο σου και κάθε άγχος σου είναι δικαιολογημένο, αλλά αφού κι εσύ το ίδιο θα έκανες γιατί ρωτάς αν θα πρέπει να κάνετε “υπομονή γιατί πρέπει”; Προσωπικά καθόλου δεν θα σε χαρακτήριζα απάνθρωπη ή εγωίστρια ή οτιδήποτε. Θα σου έλεγα να ΜΗΝ το κάνεις, να βρεις… Διαβάστε περισσότερα »

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και ειδικά στο θέμα ότι βλέπουν με τον ίδιο τρόπο το θέμα της φροντίδας των γονιών θα ήθελα να προσθέσω ότι πολλές φορές έχουμε μια άποψη ή νιώθουμε κάποια παρόρμηση που δεν έχουμε επεξεργαστεί. (Στην ερωτώσα) για να θεωρείτε αυτονόητο εφόσον δεν θέλει/μπορεί κανένας άλλος να τη φροντίσει, θα το κάνετε εσείς, αλλά ουσιαστικά δεν θέλετε, φοβάστε κλπ, πάει να πει (για μένα τουλάχιστον) ότι δεν έχετε επεξεργαστεί αρκετά τους λόγους για τους οποίους θέλετε/δεν θέλετε, οπότε αυτό που προτείνω εγώ είναι να κάνετε αυτή την επεξεργασία παρέα, να καταλάβετε όντως πώς νιώθετε για αυτή τη… Διαβάστε περισσότερα »

Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δεν καταλαβαίνω τι σημαινει “δεν θέλει άνθρωπο να τη φροντίζει στο σπίτι της”. Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα και επιμένει να έρθει σπίτι σας; Δεν ξέρω τί σπίτι έχετε από πλευράς ιδιωτικότητας, αν για παράδειγμα έχετε σπίτι σε επίπεδα όπου να μπορεί να υπάρξει κάποια διακριτικότητα, αλλά αν το σχέδιο είναι να μένει στο διπλανό δωματιο, τι να πω, μου φαινεται φριχτό. Και στο σπίτι σας να είναι πάλι δεν θα έχει ανάγκη από βοήθεια; Θα φέρετε πάλι γυναίκα ή θα τη βοηθάτε εσεις; Αν το σπίτι της είναι μακριά γιατι δεν της βρίσκετε ένα σπίτι κοντά σας (μη μου πεις… Διαβάστε περισσότερα »

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δεν χρειάζεται να μένουν επαρχία για να φοβούνται τι θα πει ο κόσμος, δυστυχώς. Κατά τ’άλλα συμφωνώ απόλυτα.

FallenA17
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Α, να μια καλή αφορμή να μιλήσουμε για τη ΜΑΣΤΙΓΑ “γονείς που έχουν απαίτηση από τα παιδιά τους να τους γηροκομήσουν”…

Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Εμένα η μανα μου δεν μας έχει γράψει τπτ γιατί θέλει να τα γραψει ολα σε αυτόν που θα μείνει κοντά της να την γηροκομησει. Πόσο τραγικο;

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Η γιαγιά μου έκανε το ίδιο και τελικά έπαθε άνοια, πέθανε και μετά έτρεχαν και δε φτάνανε. Η μάνα μου υποψιάζομαι πως κάνει το ίδιο για να μας “κρατάει” μην την παρατήσουμε εντελώς.

Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Βαθιά ανασφάλεια και πίστη πως αξίζουν μονο για τα χρήματα τους. Για να το πιστεύουν, δικιο θα έχουν. Εμείς πάντως της είπαμε να μη μας ξαναμιλησει για περιουσιακά και να βάλει τα σπίτια της εκεί που ξέρει.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Ή αναγνώριση πως τα έχουν κάνει τόσο σκατά που μόνο αυτό τους έχει μείνει για να ελέγχουν ακόμα τα παιδιά τους.

FallenA17
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

PREACH! #ΜεγαλεςΑληθειες

Joe_Dalton
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Joe_Dalton

Μη κάνετε το λάθος. Θα σας φθείρει ψυχολογικά, ειδικά αν δεν έχετε την κατάλληλη εκπαίδευση να φροντίσετε άρρωστο (άλλοι το σπουδάζουν τόσα χρόνια). Δες από τους δικούς σου. Έχοντας ζήσει άρρωστους παππούδες, έχω να σου πω ότι λύσεις υπάρχουν: 1) Ο παππούς μου είχε άνοια βαριάς μορφής με ακινησία. Το σπίτι του είναι πολύ κοντά στο δικό μας και είχαμε άνθρωπο να τον φροντίσει. Πήγαινε κάποιος από το σόι καθημερινά να τον βλέπει και να συνεννοείται με τη γυναίκα. 2) Η γιαγιά μου από το χωριό επίσης εμφάνισε προβλήματα υγείας σε συνδυασμό με άνοια. Βρήκαμε ένα πολύ καλό γηροκομείο κοντά… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρη γάτα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το μόνο που θέλω να σχολιάσω είναι ότι κακώς υπάρχει ταμπού με τους οίκους ευγηρίας. Δεν είναι όλοι αποθήκες, υπάρχουν και καλά μέρη. Εμείς χρειάστηκε να βάλουμε τη μητέρα μου σε οίκο ευγηρίας, όταν εμφάνισε άνοια τους τελευταίους μήνες της ζωής της και πραγματικά ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε. Ειδικά για σοβαρά προβλήματα υγείας (δεν ξέρω πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της πεθεράς σου, αλλά για να το συζητάτε εικάζω θα είναι) είναι αδύνατον να προσφέρεις τη βοήθεια που χρειάζεται ο ασθενής στο σπίτι. Σκέψου ότι εκεί θα υπάρχουν τρεις βάρδιες για να φροντίζουν τους τροφίμους, συν γιατροί,… Διαβάστε περισσότερα »

Ικμάδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

ευκαιρίες κοινωνικοποίησης. Αυτό νομίζω είναι από τα πιο θετικά της υπόθεσης!

Leave it to Beaver
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Χωρίς να ξέρω τι δυνατότητες (στεγαστικές, οικονομικές) υπάρχουν, θα πρότεινα πραγματικά στο να επιμείνεις να μοιραστούν όλα τα αδέλφια τις ευθύνες και υποχρεώσεις με αναλογικό τρόπο. Αλλιώς θα παγιωθεί μια κατάσταση πολύ δυσάρεστη για εσάς.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Με ψυχοπλάκωσες. Αυτό που περιέγραψες είναι ο μεγάλος μου φόβος: μη χρειαστεί να έρθει η πεθερά να μείνει μαζί μας στο μέλλον, επειδή είναι μόνη, ο άντρας μου δεν έχει άλλα αδέρφια (έχει ετεροθαλή αδέρφια απ’ τον πατέρα του) . Εγώ την αντιπαθώ τόσο που αν γινόταν θα πλήρωνα για να μην την ξαναδώ ποτέ στη ζωή μου. Δεν είναι ότι μου έχει κάνει κακό, απλώς δεν είναι πολιτισμένο ον. Νομίζω πως το να παίρνεις έναν άρρωστο μεγάλο άνθρωπο στο σπίτι είναι κάτι πολύ ψυχοφθόρο. Ο παππούς μου πριν πεθάνει, έμενε συχνά μαζί μας για κάποια διαστήματα λόγω άνοιας. Οι… Διαβάστε περισσότερα »

Blah blah
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μια από τα ίδια Louk Ritia. Εμένα μου έχει κάνει τόσα που φτάνουν για 8 ζωές. Και από την άλλη έχω την αδερφή του άντρα μου να μου λέει ότι τις πεθερές τις αναλαμβάνουν οι νύφες. Η απάντηση μου ήταν και θα είναι ότι φυσικά και θα αναλάβω σε πιο γηροκομείο θα πάει 🙃

Consciousness
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Συμφωνώ με Λένα. 👍 Λοιπον μου θυμισες την πρωην σχεση μου οπου τα ειχαμε συζητήσει σχεδόν ολα και στο θεμα των γονιων, οταν θα καταπεσουν, ειχαμε πει να τους ειχαμε στα σπίτια τους αφού είχαν σπίτια δικά τους, με μια γυναικα που θα τους κοιτάει και θα τους βοηθάει, κι εμεις θα πηγαίνουμε βέβαια αλλά αυτοι θα ειναι στο χώρο το δικο τους. Μας το είχαν εκφράσει και οι ίδιοι οτι θέλουν στο σπίτι τους να μείνουν. Λοιπον ειναι θέμα δικο σου και του αντρα σου. Ρωτηστε την και ξεκαθαριστε για ποιο λογο δε θέλει να μείνει σπιτι. Αφού η… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δεν είστε υποχρεωμένοι να κάνετε κάτι που δεν θέλετε επειδή η μητέρα του συντρόφου σου το αποφάσισε. Φυσικά και θα την βοηθήσετε με το θέμα υγείας που έχει όμως δεν μπορεί να θέτει αυτή τους κανόνες και να μην σας αφήνει περιθώρια. Εφ όσον είναι αυτή που χρειάζεται βοήθεια το λογικό είναι να συζητήσει τις επιλογές μαζί σας και να αποφασίσετε από κοινού. Το να σας φέρει προ τετελεσμένων και να σας δίνει τελεσίγραφο οτι θα έρθει να μείνει μαζί σας δεν μου φαίνεται σωστό. Ανάλογα με την ασθένεια που έχει μπορεί να πάει σε έναν οίκο ευγηρίας αν χρειάζεται… Διαβάστε περισσότερα »

Κοτόπουλο με μπάμιες
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Κακά τα ψέματα,τον άρρωστο δεν τον θέλει κανείς.Η φροντίδα του είναι full time job και καθόλου ασφαλές για τη σχέση ενός ζευγαριού.Οι περισσότεροι νιώθουν ότι παρατάνε τον γονιό τους στο γηροκομείο αλλά αυτά έχουν νόημα όταν φτιάχτηκαν.Έχουν ωράρια για ηλικιωμένους,υποδομές για να εξυπηρετούνται όσοι έχουν κινητικά προβλήματα,νοσοκομους που ξερουν κ παρακολουθουν τις φαρμακευτικες αγωγές,αλλους ηλικιωμένους για να κανουν παρεα κλπ.Ειναι καλύτερο να εχεις τη γιαγια κλεισμένη σ’ενα δωματιο ολη μερα?Η να την αναστατωνει ένα πιτσιρικι?Ή να μη μπορει να ησυχάσει ενα παιδί στις εξετασεις?
Αυτο πρεπει να τεθει επι ταπητος κ οχι τι λεει η ιδια.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Δεν νομίζω πως είναι θέμα αρρώστου. Και μια χαρά υγιής να ήταν πάλι θα υπήρχε πρόβλημα, δεν είναι εύκολο να ζεις με την πεθερά στο ίδιο σπίτι.

Κοτόπουλο με μπάμιες
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Φρίκη,δεν αντιλέγω.Απλά τέθηκε ζήτημα λόγω ασθένειας,ακόμα χειρότερα.