Αγαπητή «Α, μπα»: Δεν θέλω να με βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού, θέλω να κάνει ό,τι κι εγώ

Θεωρεί ότι είμαι υπερβολική και ότι δε χρειάζονται όλα αυτά που κάνω κάθε μέρα, τα κάνω επειδή έχω εμμονές. Κι έτσι δικαιολογεί μια χαρά στο μυαλό του μια άνιση κατάσταση

Γεια σε όλους. Ζω με το σύντροφό μου και τα παιδιά μας (ένα στο δημοτικό & ένα στο λύκειο). Δουλεύουμε κι οι δύο, μόνο που όταν επιστρέφουμε σπίτι απ’ τη δουλειά, εγώ συνεχίζω ένα πεντάωρο (ψώνια, πλυντήρια, συμμαζέματα, μαγείρεμα…) Ο σύντροφός μου αφού κοιμηθεί καμιά ώρα, αναλαμβάνει το διάβασμα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, δηλαδή καμιά ωρίτσα το διάβασμα και τη μετακίνηση του παιδιού στις δραστηριότητες με τ’ αυτοκίνητο 2 μέρες την εβδομάδα. Το Σάββατο είναι η χειρότερη μέρα. Πρέπει να γίνουν όλες οι δουλειές που δεν τις προλαβαίνω μέσα στη εβδομάδα. Ξεκινάω το πρωί στις 8 και τελειώνω το μεσημέρι στις 3. Ο σύντροφός μου σηκώνεται στις 9.30, πίνει καφέ, μετά πάει το παιδί στη γυμναστική, γυρίζει, συνεχίζει τον καφέ του, μετά γυρίζει το παιδί σπίτι, συνεχίζει τον καφέ του, χαζεύει στον υπολογιστή, κάνει καμιά ώρα τα μαθήματα με το παιδί. Καμιά φορά καθαρίζει το μπάνιο, όχι πάντα. Με λίγα λόγια, “βοηθάει”. Αλλά αυτό δε μου αρκεί καθόλου. Δε θέλω να βοηθάει. Θέλω να κάνει ό,τι κι εγώ. Να τα μοιραζόμαστε δίκαια. Θα μπορούσαμε να αναλαμβάνουμε εναλλάξ τα πήγαινε-έλα του παιδιού και το διάβασμα που είναι και πιο ξεκούραστα και πιο ευχάριστα, αλλά εκείνος δε μπορεί να κάνει βασικές δουλειές στο σπίτι (π.χ. δε μαγειρεύει) ή άλλες τις κάνει επίτηδες χάλια για να αναγκάζομαι να τις κάνω μόνο εγώ. Αυτός είναι ένας συχνός λόγος που τσακωνόμαστε. Νιώθω αδικημένη και κουρασμένη και όταν το λέω, εκείνος αμύνεται, με κατηγορεί ότι είμαι συνέχεια τσιτωμένη και ότι χαλάω τη διάθεση όλων στο σπίτι. Επίσης θεωρεί ότι είμαι υπερβολική και ότι δε χρειάζονται όλα αυτά που κάνω κάθε μέρα, τα κάνω επειδή έχω εμμονές. Κι έτσι δικαιολογεί μια χαρά στο μυαλό του μια άνιση κατάσταση. Άλλες φορές, παραδέχεται ότι έχω δίκιο και συμμετέχει (καλά, με το ζόρι, μη φανταστείτε… σαν να μου κάνει χάρη, όχι σαν να είναι και δική του υποχρέωση). Α! Ξέχασα να σας πω ότι αναγνωρίζει όλα τα δεινά της πατριαρχίας και τα αντιμάχεται. Ναι, υποστηρίζει το σωστό σε όλες τις συζητήσεις. Στην πράξη δυσκολεύεται λίγο…

Πολύ καταπιεσμένη

Πάρτε επαγγελματία για τις εβδομαδιαίες δουλειές στο σπίτι. Είναι φανερό ότι δεν προλαβαίνεις.

Δεν κάνει επίτηδες χάλια τις δουλειές, δεν τον αφορά να τις κάνει σωστά, και δεν τον αφορά, γιατί τις υποτιμάει, και τις υποτιμάει, επειδή δεν ξέρει πόσο δύσκολες είναι, και δεν το ξέρει, επειδή ποτέ του δεν είχε την αποκλειστική ευθύνη να τις κάνει. Επειδή ποτέ του δεν έχει ζήσει με τις συνέπειες. Τα ντουλάπια γεμίζουν μαγικά με φαγητά, τα ρούχα μπαίνουν από μόνα τους στα συρτάρια.

Αν δεν μαγειρεύει, μην μαγειρεύεις ούτε εσύ. Πες του, δεν θα μαγειρέψω, πάρε απ’ έξω (μην το λύσεις εσύ. Φάε τοστ. Ξέρω ότι δεν σε νοιάζει αν θα φας τοστ, αυτόν όμως, τον νοιάζει. Μην σε πιάνει πανικός που δεν θα έχουν τα παιδιά να φάνε. Είναι και δικά του παιδιά). Μην πλένεις τα ρούχα του. Μην πας στο σούπερ μάρκετ. Ας ξυπνήσει μια μέρα και ας ανακαλύψει ότι δεν έχει καφέ για να τον απολαύσει σιγά σιγά όλο το πρωί. Ας πάει να βρει ποτήρι για την καφεδάρα του για να ανακαλύψει ότι είναι όλα τα ποτήρια άπλυτα. Ή, ας πάει να καθαρίσει το μπάνιο, να ανακαλύψει ότι δεν υπάρχει απορρυπαντικό. Πιες κι εσύ έναν καφέ ένα Σάββατο. Ή, καλύτερα, ΦΥΓΕ.

Του λύνεις όλα τα προβλήματα, οπότε δεν ξέρει ποια είναι τα προβλήματα, και όσο το κάνεις κολυμπώντας στις δουλειές, σε βλέπει αγχωμένη, αγνοώντας γιατί είσαι αγχωμένη. Αφού όλα είναι μια χαρά, γιατί αγχώνεσαι; Μέχρι τις 3 το Σάββατο, όλα στη θέση τους είναι. Μόνο αυτό βλέπει. Αυτό θέλει να βλέπει.

Είναι ώρα να μάθει. Και είναι ώρα να μάθουν και τα παιδιά σου. Τα παιδιά θα βάλουν πλυντήρια, θα μαζέψουν πράγματα, θα απλώσουν ρούχα, θα συμμαζέψουν. Όλοι μένετε σε αυτό το σπίτι, δεν μένεις μόνη σου. Αν δεν τα κάνουν, δεν θα τα κάνεις ούτε εσύ.

Ο άνθρωπος δεν μαθαίνει με λόγια. Μόνο με συνέπειες, με τα βιώματα. Οπότε μην χαλάς το σάλιο σου. Μην μιλάς, παρά μόνο για να δηλώσεις ότι δεν θα το λύσεις εσύ το πρόβλημα, και άσε το πρόβλημα να μιλήσει από μόνο του. Δες κι αυτό. Είναι πανδημία. Και let go. Let go από την αίσθηση του ολοκληρωτικού ελέγχου που νομίζεις ότι πρέπει να έχεις. Δεν είναι δική σου ευθύνη η ευημερία των άλλων μέσα στην οικογένεια σου. Δεν είναι. Αν δεν περνάνε καλά, δεν είσαι εσύ υπεύθυνη για να το διορθώσεις. Είναι και δική τους δουλειά να περνάς κι εσύ καλά.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

145 points
Upvote Downvote

86
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
43 Θέματα σχολίων
43 Απαντήσεις θεμάτων
5 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
56 Συντάκτες σχολίων
georgeenaΝελλη το κουνελι!MayaMrs Dalloway Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Χαίρομαι που τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας δεν είναι βρέφη που μπορεί να πεθάνουν αν “χαλαρώσεις” λίγο την φροντίδα τους για μερικές μέρες/βδομάδες.
Έτσι έχεις την ευκαιρία να κάνεις αυτό που χρειάζεται. Ο άνδρας σου πιστεύει ότι έχεις εμμονές και “δεν χρειάζονται όλα αυτά που κάνεις κάθε μέρα”; Ξεκίνα να μην κάνεις ΤΙΠΟΤΑ. Απολύτως τίποτα. Να δούμε στο τέλος της βδομάδας πόσα από αυτά θα βρίσκει άχρηστα.
Από φεμινιστές στα λόγια πήξαμε.

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Η αλήθεια είναι ότι μέσα στη συμβίωση καταλαβαίνεις τι παίζει ακριβώς στο τόπικ “οικοκυρικά και δύο φύλα”
Η θεία μου (81χρ.) μετά το διαζύγιο μου είπε επι λέξη το επικο : “Και γκόμενο να βρεις, μην σπιτωθείς. Τι? Να του πλένεις τα σώβρακα και να τον καθαρίζεις? Θες κύριε? Πλέρωνε. (εννοούσε ξενοδοχείο)”

Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Κάτι ήξερε η θεία 😂

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Το ίδιο εντωμεταξυ μου λέει μια συνάδελφος. Μια μέρα εντωμεταξυ εκ παραδρομής μου ευχήθηκε κάτι του τύπου να βρω κάποιον κι εγώ να παντρευτώ, μέσα σε πέντε λεπτά είχε γυρίσει πίσω να μου πει ότι βασικά όχι, μην παντρεύεσαι, δες εμάς τι καταλάβαμε; Τι θέλεις να πλένεις σωβρακα και να τον έχεις πάνω από το κεφάλι σου; Βρες απλά έναν γκόμενο να τον έχεις οπότε θέλεις .

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Εννοείται κ η γιαγιά μου 99 όταν χώρισα αμέσως μου είπε κοίτα μην πας τώρα κ φέρεις κανέναν άλλον πάνω απτό κεφάλι σου, άσε τι να τον κάνεις.

TER
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Όταν έφτασα στα όριά μου, έκανα απεργία, μέχρι να περάσει το μήνυμά μου! Έφτιαξα και πανό (σε χαρτόνι), βιδώθηκα σε μια καρέκλα, φόρεσα και ένα χαμόγελο ηρεμίας και το τράβηξα στο μη περαιτέρω. Και πλυντήρια βάλανε και φαγητό μαγείρεψαν και σκούπα βάλανε και μπάνια καθάρισαν και τελικά ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ!!
(Ανακάλυψα και άλλα μαργαριτάρια για τη λειτουργία της οικογένειάς μου, αλλά αυτό είναι για άλλο ποστ.)

Femme Farfalle
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Γράψε όλο το στόρι ρε συ κάποια στιγμή και να ανέβει σαν άρθρο.
Το θέμα “δουλειές του σπιτιού” νομίζω το θεωρούμε πολύ basse classe πολλές φορές ενώ είναι η καθημερινότητά μας. Η ρουτίνα μας. Μας στερεί ώρες από τη μέρα μας, από το ΣΚ μας. Και ως επί το πλείστον επωμιζόμαστε πάνω από το 80% των εργασιών αυτών ως γυναικες. Θέλουμε νομίζω ένα τρού στόρι – κοινωνικό πείραμα για το τι θα γινόταν αν αντιγράφαμε έστω για 1 βδομάδα τις κινήσεις του συζύγου μας.
Σκέψου το!

Felis
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πανδημία μόνο; Εδώ μιλάμε για ιστορία και στατους κβο τόσο αρχαία, όσο ο Παρθενώνας και βάλε. Μόνο με σπίτι – μπουρλότο καταλαβαίνουν, αν καταλάβουν και ποτέ. Ενίοτε, όταν ξεβολεύονται, ξαφνικά θυμουνται ότι “δεν φαντάζονταν έτσι την συγκατοίκηση” και “ήθελαν πιο παραδοσιακούς τους ρόλους (βλ. δούλαρα και κυρά)”, και γυρίζουν στην μανούλα τους. Ναι, ξέρω κάτι δικά μου. 😤 Επίσης, επιτέλους, βάλτε ρε μάνες και τα παιδιά στο πρόγραμμα. Να κάνουν κι αυτά δουλειές, όπως πχ να στρώνουν το κρεβάτι τους, να καθαρίζουν τα νερά στο μπάνιο, να βάζουν τα πιάτα στο πλυντήριο. Πώς θα μάθουν να συμμετέχουν, αν επαναλαμβάνετε το… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ζωαρα ο τύπος όμως, έτσι; Ήρθε η ώρα να περάσεις στην πράξη και να κάνεις ο, τι λέει η Λένα, συμφωνώ απολύτως.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Απαντησάρα!!!

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εκτύπωσε την απάντηση της Λένας, υπογράμμισε το κείμενο με φωσφοριζέ κίτρινο μαρκαδόρο, και το Σάββατο που θα πίνει τον καφέ του χαλαρός και ευτυχισμένος στην πατριαρχική του ευημερία που μία γυναίκα γίνεται χίλια κομμάτια για να την απολαμβάνει, στρίψε το στην μούρη του. Άντε με όλα τα κουνάβια, που τα βρίσκουν όλα έτοιμα, έχουν την πατροναρίστικη δικαιολογία στο στόμα και κατά τα άλλα είναι φεμινιστής.

Bourbourita
Μέλος
Συμμετέχων

Πέντε ώρες την ημέρα και άλλες επτά το Σάββατο. Γιατί; ΓΙΑΤΙ; Οι συγκάτοικοι σου (ναι, αυτό είναι και όχι οι λόρδοι του Downton Abbey) θα αναλάβουν δουλειές, όπως ακριβώς σου λέει η Λένα. Και οι τρεις. Εχεις παιδί στο Λύκειο και του πλένεις εσύ τα ρούχα; ΓΙΑΤΙ; Όμως πρόσεξε πολύ. Δεν θα ζητήσεις ποτέ να κάνουν ό,τι κάνεις εσύ, διότι εσύ μπορεί να θέλεις να κατεβάζεις όλη τη βιβλιοθήκη για να την ξεσκονίζεις, μια φορά την εβδομάδα. Ζητώ συγγνώμη αν σε αδικώ αλλά αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι δικό σου θέμα. Θα μοιραστούν τα απαραίτητα. Για τα υπόλοιπα, θα προσλάβετε… Διαβάστε περισσότερα »

City
Μέλος
Συμμετέχων

Επιτέλους κάποιος το είπε! (Μα τι καθαρίζει 37 ώρες τη βδομάδα, τους στάβλους του Αυγεία;; )

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Τώρα ρε κορίτσια θέλετε κ τα λέτε? Εννοεί ότι επί 5 ώρες είναι σπίτι στο πάνω κάτω και κανει δουλειες, διάφορες δουλειές όχι μόνο καθαρισμα

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολυ απλα εχει βολευτει!Αρχισε να αλλαζεις τροπαρι,πες του αχ εφαγα στη δουλεια,αχ επλυνα μονο τα πιατα που θα χρησιμοποιουσα γιατι ημουν κουρασμενη κλπ.Εκει θα αναγκαστει να τις κανει.Μη σου κανε εντυπωση μονο αν αρχισει την επιθεση.Ισως καταλαβεις πολλα για τον χαρακτηρα του που δεν θες να δεις.

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Συμφωνώ με Λένα μέχρι τελείας αλλά θα προσθέσω και κάτι ακόμα. Μπορεί να ζω μόνη μου αλλά προπερσι δούλευα πολυεθνική δέκα ώρες τη μέρα και με ψυχαναγκαζα να είναι το σπίτι τέλειο με αποτέλεσμα να κόβω εξόδους και καλοπέραση για να ξεσκονιζω και να απολυμαινω. Επειδή η ζωή είναι μικρή πήρα απόφαση απλά να μη με νοιάζουν κάποια πράγματα. Και πριν πει κανείς δεν είχες παιδιά να κάνουν το σπίτι χάλια ναι, δεν είχα, αλλά επειδή περπατάω ξυπόλητη και καώ ασκήσεις γιόγκα στο πάτωμα κάθε μα κάθε μέρα ήθελα το πάτωμα να περνιέται με ντετολ. Οπότε η λύση είναι βέβαια… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Ένα yoga mat δεν θα βοηθούσε; 🙂

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Α μα πες εσύ που ήθελα αποστειρωμενο και το πατάκι και το πάτωμα για να μη λερώνεται το πατάκι. Για αυτό τα λέω τώρα στη νυφη να τ ακούει η πεθερά.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Μαυρο Γατί ζεις σε δύσκολο λέβελ.

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

ΖΟΥΣΑ. Πολύ περήφανα δηλώνω ότι δε ζω πια εκεί 😁😁

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Τα έχω ξεπεράσει αυτά, όχι ότι τα είχα ποτέ, αλλά τα είχε η συγχωρεμένη η μανούλα μου και με επηρέαζε. Την σωματική και ψυχική μου υγεία δεν την χαλαλίζω για σκόνες και βρωμιές, ας ζήσουν κι αυτές!

Femme Farfalle
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Αχ πόσους ψυχαναγκασμούς κουβαλάμε από τις μανάδες μας… πόσους; Παλεύω κι εγώ να ξεπεράσω πολλά κουλά…ειμαι κι εγώ σε καλό δρόμο!(νομίζω)

Maya
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μαύρο Γατί απαγόρευσε τα παπούτσια στο σπίτι και όλα γίνονται πιο εύκολα για εμάς τους γιογκιζ 🙂

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Τα παιχνίδια που έχουν προδιαγεγραμμένη θέση και όχι φυρδην μιγδην σε κουτί είναι δυστυχισμένα παιχνίδια.