Αγαπητή «Α, μπα»: Δεν νιώθω άνετα να μιλάω στις φίλες μου για τα προβλήματα με τον σύντροφο μου

Νιώθω σαν να τον προδίδω με το να λέω σε άλλους θέματα και προβλήματα που είναι καθαρά μεταξύ μας, σαν να κουτσομπολεύω

Παλιά μιλούσα πολύ για τα θέματα μου με τις δύο κοντινές μου φίλες, μεταξύ αυτών και για όποια θέματα είχα με τη σχέση μου. Όμως τα χρόνια πέρασαν, είμαι πλέον 30, έρχομαι όλο και πιο κοντά με εκείνον και την ίδια στιγμή οι συνθήκες μας έχουν απομακρύνει με τις φίλες μου (είμαστε στην ίδια πόλη, αλλά μένουμε πολύ μακριά και εκείνες δουλεύουν πολλές ώρες, ενώ η μία έχει και παιδάκι). Σαν αποτέλεσμα αυτού δεν αισθάνομαι άνετα να τους μιλάω για προβλήματα που έχω με τον -πλέον- αρραβωνιαστικό μου. Δεν ξέρω αν φταίει, όμως, μόνο η απομάκρυνση που αναφέρω. Δηλαδή, κάποιες φορές που το σηκώνει η κουβέντα και μιλάμε όμορφα κ.λπ. κ.λπ. και είμαι στο τσακ, κάτι με κρατάει να μη μιλήσω γι΄ αυτά. Νιώθω σαν να τον προδίδω με το να λέω σε άλλους θέματα και προβλήματα που είναι καθαρά μεταξύ μας, σαν να κουτσομπολεύω. Για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα, πχ για ένα πρόβλημα διαχείρισης των χρημάτων ή μιας επένδυσης ή μιας μεγάλης αλλαγής ή μιας εγκυμοσύνης ή και πιο συναισθηματικής φύσης, αλλά σαφέστατα πιο σοβαρό από τα χαζά που μοιραζόμουν μαζί τους όταν ήμουν 20. Είναι φυσιολογικό στάδιο ή σημαίνει ότι δεν τις νιώθω πλέον κοντά μου;

Είναι φυσιολογικό στάδιο να μην τις νιώθεις πλέον το ίδιο κοντά σου. Μόνη σου είπες ότι έρχεσαι πιο κοντά με τον σύντροφο σου και ότι έχεις απομακρυνθεί κάπως από εκείνες. Δεν λέω ότι είναι αναμενόμενο ή υποχρεωτικό, αλλά αφύσικο σίγουρα δεν το λες. Όταν λες «δεν ξέρω αν φταίει μόνο η απομάκρυνση», μάλλον εννοείς ότι αφοσίωση σου συναισθηματικά είναι με τον σύντροφο σου και όχι με τις φίλες σου, και δεν είναι σωστό ή λάθος, είναι αυτό που είναι. Αν η ανάγκη σου για εγγύτητα καλύπτεται με κάποιον τρόπο που σε ικανοποιεί, δεν χρειάζεται να αλλάξεις κάτι, ούτε να νιώθεις ότι χρωστάς περισσότερη διαφάνεια στις φίλες σου. Κάθε άνθρωπος βάζει αλλού τα όρια εκμυστήρευσης με τον καθέναν, και αυτά επίσης, αλλάζουν. Όσο είσαστε όλες ευχαριστημένες από τη σχέση σας, δεν χρειάζεται προβληματισμός.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

26 points
Upvote Downvote

13
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
11 Συντάκτες σχολίων
irrgangIzabelΚοσμική ΝεράιδαΕύα Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ενώ δε διαφωνώ, φυσικά και αν κάτι λειτουργεί για τους εμπλεκόμενους είναι εντάξει, αναρωτιέμαι πώς είναι να μην μοιράζεσαι τους προβληματισμούς σου, δεν είναι πολύ μοναχικό;
Επίσης, δεν ξέρω αν η λέξη προδίδω είναι σωστή, δηλαδή όσοι συζητάμε (είτε για να συμβουλευτούμε, είτε επειδή θέλουμε απλά να μοιραστούμε κάτι, να δούμε αν συμβαίνει σε άλλους, να ξεκαθαρίσουμε τη σκέψη μας ίσως) προδίδουμε τους δικούς μας;

Η λέξη προδίδω μου βγάζει κάτι απροσδιόριστα συντηρικό για κάποιο λόγο. Κάτι σαν: τα εν οίκω μη εν δήμω.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Λίγο προβληματίζομαι. Και γιατί έχεις προβλήματα με τον σύντροφο, τα οποία μπορεί να είναι ασήμαντα η σημαντικά, και γιατί δεν τα μοιράζεσαι με κανένα ώστε να τα δεις στις πραγματικες τους διαστάσεις. Ελπίζω αυτό να μη συμβαίνει επειδή με κάποιο τρόπο ο σύντροφός σου σε έπεισε, και δεν χρειάζονται λόγια καν για να το καταφέρεις αυτό, ότι τα εν οίκω μη εν δήμω. Δε χρειάζεται να μιλάς σε αυτές τις φίλες, αλλά χρειάζεται να έχεις έναν δικό σου άνθρωπο να πεις μια κουβέντα .

Εύα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Οι δυνατές φιλίες δεν αξιολογούνται στη βάση του “λέμε τα πάντα μεταξύ μας”, άλλα είναι αυτά που τις κάνουν δυνατές. Κι εγώ το παθαίνω κατά καιρούς το να μη θέλω να μιλήσω για το προβλήματα που έχω με το σύντροφό μου με τις φίλες μου, όμως δεν το εκλαμβάνω ως σημάδι απομάκρυνσης προς εκείνες, πιο πολύ με το ότι γίνομαι ομάδα με εκείνον έχει να κάνει. Και με το ότι ξέρω πως τα προβλήματά μας είναι τέτοια που καταφέρνουμε να τα λύσουμε μεταξύ μας και δεν αλλάζουν την ουσία της σχέσης μας. Νιώθω πως με το να γκρινιάξω για εκείνον… Διαβάστε περισσότερα »

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Εύα συμφωνώ με όλα όσα λες μόνο μια σημείωση.
Μερικές φορες συζητάμε τα θέματα που έχουμε με τον φίλο / άντρα μας με τις φίλες μας όχι γιατί δεν μπορούμε να τα λύσουμε με τον ίδιο αλλά γιατί μπορεί να πάρουμε μια ενδιαφέρουσα οπτική ή να το βγάλουμε απο μέσα μας ή απλά για να γκρινιάξουμε. Πραγματικά δεν πιστεύω οτι ακυρώνεται κάποια επιλογή έτσι. Για μένα τουλάχιστον, λειτουργεί σαν να απομακρύνω ένα αρνητικό φορτίο. Μερικές φιλίες είναι βάλσαμο για τα μικρά και τα μεγάλα. 🙂

Εύα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Δε διαφωνώ καθόλου, μίλησα μόνο για το πως το αισθάνομαι κατά καιρούς εγώ, που σημειωτέον μέχρι και την τωρινή μου σχέση όντως μίλαγα με τις φίλες μου για όοοοοοολα μου τα παράπονα από τους συντρόφους μου. Δεν ήταν γενίκευση, φυσικά και οι φιλίες είναι και βάλσαμο και για τα μικρά και για τα μεγάλα και εκτόνωση και σε βοηθάνε να βάλεις τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις και χίλια δύο άλλα.

salt and pepper
Μέλος
Συμμετέχων

Είναι “αρραβωνιαστικός” , οπότε στο μυαλό σου δεν είναι απλή σχέση όπως οι προηγούμενοι. Συνήθως έτσι γίνεται και ειδικά μετά το γάμο, τον προστατεύεις και σε προστατεύει. (Αυτό είναι το καλό σενάριο, μετά συνήθως δεν αντέχει ο ένας τον άλλον και πάλι τα λες όλα, λίγο πριν το διαζύγιο).

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Θα πω τι ισχύει για μένα. Οι φιλίες είναι κάτι δυναμικό, έχω φίλες πολλά χρόνια με τις οποίες κατά καιρούς χανόμαστε (για πολλούς λόγους με κυριότερους τον χρόνο και την απόσταση) και μετά βρισκόμαστε και έχω και πιο καινούριες (από τον εργασιακό χώρο για παράδειγμα) οι οποίες είναι πιο ενημερωμένες για τα διάφορα θέματα που με απασχολούν αυτό τον καιρό. Αν δεν αισθάνομαι άνετα να μιλήσω για ένα θέμα συνήθως σημαίνει οτι έχουν χάσει επεισόδια από την ζωή μου και δεν έχω την διάθεση να τις ενημερώσω. Αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις. Με μερικές όσο καιρό και να… Διαβάστε περισσότερα »

bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Εγώ νομίζω πως αυτό είναι και λίγο φαύλος κύκλος. Δε νιώθεις άνετα και δεν τους μιλάς για τα προσωπικά σου,δεν τους μιλάς για τα προσωπικά σου και δε δημιουργείται μια ζεστή ατμόσφαιρα για να νιώσεις άνετα.. Για εμένα είναι απόλυτα ΟΚ να έχεις και τέτοιου τύπου φίλους. Δεν είναι ανάγκη πάντα και με όλους να είμαστε ανοιχτό βιβλίο!!!

Κοσμική Νεράιδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Προσωπικά δεν θα ήθελα ο σύντροφός μου να λέει στους κολλητούς του πράγματα που του έχω εκμυστηρευτεί.Ειναι κάτι που πάντα με ανησυχούσε.Δεν έχω έρθει με κάποιον ακόμα τόσο κοντά, όμως αν βρω κάποιον που θα εμπιστεύομαι και θα αγαπω πολύ θα ήθελα να μοιραστώ μαζί του και πιο απόκρυφες πτυχές μου.πχ βιώματα, οικογενειακά, πεποιθήσεις κλπ Ε,θα θυμωνα αν τα ήξεραν οι φίλοι του!! Βέβαια η γραφουσα αναφέρεται γενικα και αόριστα σε προβλήματα οπότε εκεί υποθέτω είναι πιο light και δεν τον εκθέτει; Μια φορά μου είχε εκμυστηρευτεί μια φίλη μου ότι ο τότε σύντροφος της είχε κακοποιηθεί ως παιδί με… Διαβάστε περισσότερα »

Bourbourita
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αν το ένστικτο σου λέει να κρατηθείς, τότε άκου το. Όμως αξίζει να ψάξεις λίγο παραπάνω, με ειλικρίνεια, τι είναι αυτό το “κάτι” που σε σταματά. Δεν θα χαρακτήριζα ποτέ ως κουτσομπολιό τις συζητήσεις με φίλες. Δεν είναι όλες οι πληροφορίες για όλα τα αυτιά αλλά η ζωή θα μου φαινόταν πολύ δύσκολη χωρίς ένα ή δύο ανθρώπους που με ξέρουν καλά, με όλα μου τα κουσούρια. Το βρίσκω λυτρωτικό. Υπάρχει περίπτωση να ανησυχείς πως οι φίλες σου θα σε κρίνουν αρνητικά; Είναι αξιόπιστες και εχέμυθες; Μήπως ανησυχείς πως θα σου πουν κάτι που δεν θέλεις να ακούσεις; Μήπως απλά… Διαβάστε περισσότερα »

Izabel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ελπίζω μόνο να μην υπάρχει κάτι που εσκεμμένη δεν λες γιατί φοβάσαι τη γνώμη τους. Κατά τ’ αλλα είναι φυσιολογικό να μην θέλεις να τα μοιράζεσαι όλα.

irrgang
Μέλος
Συμμετέχων

Μου φαίνεται πως είναι εντάξει να μοιράζεσαι πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σου και σε προβληματίζουν με τις φίλες σου και πως υπάρχουν τρόποι να το κάνεις αυτό χωρίς να εκθέσεις τον φίλο σου. Είναι μία υγιής διαδικασία και πολύ συχνά μπορεί να σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα διαφορετικά ή να αντιμετωπίσεις κάποια κατάσταση λίγο αλλιώς/καλύτερα.