in

Αγαπητή «Α, μπα»: Δεν μπορώ να βλέπω το ξένο ερωτηματικό σε προτάσεις γραμμένες στα ελληνικά

Δεν το δέχομαι

Γεια σου Λένα και αναγνώστες, έχω έναν προβληματισμό και θέλω τη γνώμη σας: δεν μπορώ να βλέπω το ξένο ερωτηματικό σε προτάσεις γραμμένες στα ελληνικά. Τα τελευταία χρόνια, βλέπω όλο και περισσότερα κείμενα γραμμένα έτσι στο διαδίκτυο (και εδώ στο α,μπα), στα οποία αντικαθίσταται το ελληνικό ερωτηματικό με το δυτικό ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

832b6dee340f851414ee2ee438ccf9d6

Γεια σου Λένα και αναγνώστες, έχω έναν προβληματισμό και θέλω τη γνώμη σας: δεν μπορώ να βλέπω το ξένο ερωτηματικό σε προτάσεις γραμμένες στα ελληνικά. Τα τελευταία χρόνια, βλέπω όλο και περισσότερα κείμενα γραμμένα έτσι στο διαδίκτυο (και εδώ στο α,μπα), στα οποία αντικαθίσταται το ελληνικό ερωτηματικό με το δυτικό. Δε λέω, θα μου πείτε υπάρχουν και σοβαρότερα προβλήματα: αλλά ρε παιδιά μου χτυπάει στο μάτι, και μου φαίνεται πιο άσχημο από ορθογραφικό λάθος, γιατί στο ορθογραφικό κατανοώ ότι ο γραφών / η γράφουσα έκανε λάθος είτε από άγνοια είτε από κεκτημένη ταχύτητα, ενώ στο ερωτηματικό, ήμαρτον, όλοι ξέρουμε ποιο είναι το ελληνικό, δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένα κείμενο βγαίνει γραμμένο ολόκληρο έτσι! Μου φαίνεται ότι αμελούμε κάτι πολύ βασικό γράφοντας κατά αυτόν τον τρόπο, που είναι η σημασία της γλώσσας, κι ακόμα κι αν μοιάζει λεπτομέρεια, δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα παρόμοια στο μέλλον. Δεν το λέω εθνικιστικά, απλά έχουμε στα χέρια μας ένα πολύ όμορφο όργανο, την ελληνική γλώσσα (ή οποιαδήποτε γλώσσα μιλάει κάποιος, δεν υποστηρίζω ότι η ελληνική είναι ανώτερη άλλων γλωσσών), οπότε δεν είναι προτιμότερο να τη σεβόμαστε τηρώντας τουλάχιστον κάποιους βασικούς κανονες της; Η γλώσσα που μιλάμε είναι η προσωπική μας ταυτότητα, ένδειξη του ποιοι και ποιες ειμαστε, κι όσο πιο σωστά τη χειριζόμαστε, τόσο πιο πολύ εμπλουτίζουμε τη σκέψη μας, προσωπικά και στη συνέχεια, συλλογικά και πολιτισμικά. Υ.Γ. Δεν έχω την ίδια άποψη για το @ που προστίθεται στην κατάληξη επιθέτων με στόχο να δοθεί ορατότητα σε εμφυλα ζητήματα, γιατί όσο και να μου χτυπάει άσχημα στο μάτι, καταλαβαίνω την αναγκαιότητα χρήσης του (ίσως μέχρι να αντικατασταθεί από κάτι άλλο;). Αλλά το να βλέπω παντού ? στη θέση του ; ενώ μιλάμε ελληνικά, με τρελαίνει.

Ήθελα να πω τον πόνο μου

Ούτε εμένα μου αρέσει, δεν πιστεύω ότι είναι από αυτά που περιγράφονται ως «εξέλιξη της γλώσσας». Όταν λες «κείμενα εδώ στο α μπα» εννοείς ερωτήσεις; Γιατί επισήμως το θεωρούμε λάθος. Αν το βλέπεις σε κείμενα, να μας το επισημαίνεις να το διορθώνουμε.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

40 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν

Εγώ το κάνω και συχνά εντελώς συνειδητά γιατί με βολεύει στο πληκτρολόγιο του pc και του κινητού.

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louk Ritia

Ακριβως! 😉👍 Κι εμένα με βολευει. Και το γράφω απο συνήθεια μπορω να πω μονο διαδικτυακά. Στα κανονικά γράφω με κανονικό ερωτηματικό. Πιστεύω πως δεν ειναι κάτι τόσο τραγικό.

comment image?cid=19f5b51a5bffee715243414b6378ba32

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louk Ritia

Επίσης έχει πιο ωραιες καμπύλες από το ελληνικό και για αυτό το χρησιμοποιώ εγώ. Και αρκετά με τους grammar nazis.

Haifischnet
Haifischnet
5 χρόνια πριν

Εγώ θρηνώ την άνω τελεία (μπου χου χου…)

Chaotic Jester
Chaotic Jester
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Haifischnet

Καλά, η άνω τελεία είναι θύμα του ότι δεν έχει εύκολο shortcut στο πληκτρολόγιο. Όσο αστείο κι αν ακούγεται, είναι κι ο λόγος που τελικά θα ξεχαστεί από όλους πλην των γλωσσολόγων.

Franny
Franny
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Haifischnet

και την αναιδεια της υποδιαστολης κατω απο το ωμεγα (που ελεγε κι ο χριστιανοπουλος).

Franny
Franny
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Franny

και ηθελα να γραψω “υπογεγραμμενης” βεβαια, και οχι “υποδιαστολης”…

Zanafia
Zanafia
5 χρόνια πριν

Λέγαμε με μια φίλη πόσο καλά έκανε η Τουρκία που υιοθέτησε το λατινικό αλφάβητο, και τι πρόοδος, τι εκμοντερνισμός, τι άνοιγμα στον έξω κόσμο. Μας ακούει η βρετανίδα συγκάτοικός της, “άντε εσείς πότε;”. Σοκ και δέος και ανατριχίλες. Τι εννοείς, εμείς ποτέ, το δικό μας είναι άλλο, το δικό μας έχει ιστορία, το δικό μας δεν είναι και τόσο δύσκολο, να κοίτα πόσο μοιάζει με το λατινικό, μισή ώρα χτυπιόμασταν κι αυτή απλά μας κοιτούσε μέχρι που νιώσαμε γελοίες, μουρμουρίσαμε ένα “μπα, δε νομίζω” και βουλώσαμε. Ακόμα το θυμάμαι και διασκεδάζω με την πάρτη μας. Αλλά ακόμα επίσης ανατριχιάζω με… Διαβάστε περισσότερα »

Τσουμπλέκια
Τσουμπλέκια
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Zanafia

Αυτά ακριβώς που είπε η Rebecca, συν ότι ο Κεμάλ θέλησε να “καθαρίσει” τη γλώσσα από τα αραβικά και περσικά στοιχεία (τα οθωμανικά είναι μίξη αραβικών, περσικών και τουρκικών, με τις 2 πρώτες να υπερτερούν σημαντικά, καθώς θεωρούνταν ελίτ γλώσσες, άξιες να εκφράζουν τις διδαχές του Ισλάμ) και να επιστρέψει στην καθαρή τούρκικη γλώσσα. Οι γλωσσολόγοι του θεώρησαν ότι η λατινική γραφή ήταν πιο κατάλληλη για τους ήχους της τουρκικής.
*Τη μαντήλα πάντως ούτε ο Κεμάλ τόλμησε να την απαγορεύσει, αν θυμάμαι καλά άφησε το θέμα στη δικαιοδοσία των τοπικών αρχόντων.

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Zanafia

Μου έχει επι τκ ίδιο πράγμα πρέσβης, της Ελβετίας μάλιστα, στη χώρα που ζω, έκανε ένα ντίνερ σπίτι του μαζί με το φίλο του τον Μπιλάλ από την Τυνησία, 20 και βάλε χρόνια νεότερό του, ούτε θυμάμαι ποιος με είχε πάει σε εκείνο το ντίνερ, κάποιο ντέιτ εκείνης της εποχής που δυστυχώς έχω εντελώς ξεχάσει (ήμουν 25 τώρα 41), τα λόγια του ελβετού όμως αξέχαστα, καλά εσείς στην ελλάδα δε χρησιμοποιείτε λατινικό αλφάβητο; πότε θα το αλλάξετε; ήταν από τα πρώτα μεγάλα πολιτισμικά σοκ (τι; δεν μας θεωρούν τόσο σημαντικούς; και τους προγόνους μας; αααα!!!)

Femme Farfalle
Femme Farfalle
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Zanafia

Αν γίνει ποτέ αυτό, δε θα θεωρούνταν “αντιδάνειο”; ας με διορθώσει κάποιος/α φιλολογος αν δεν το είπα καλά!

I_am_the_law
I_am_the_law
5 χρόνια πριν

Παιδιά, νομίζω βρήκαμε τον αρχηγό μας.

comment image

Andromeda
Andromeda
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Νομιζω οσοι εχουν μητρικη τα αγγλικα βλεπω οτι τα μπερδευουν πολυ αυτα.
Σ’ εμας που ειναι 2η γλώσσα νομιζω ειναι αρκετα ξεκαθαρα.

I_am_the_law
I_am_the_law
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Andromeda

Δεν εννοούσα ότι βρήκαμε τον Ρος για αρχηγό μας αλλά την γράφουσα. Αλλά εγώ φταίω που χρησιμοποίησα αυτό το gif. Επίσης νομίζω ότι ξεκίνησε κάτι που δεν θα είναι πολύ χρήσιμο με τα gif. Μένει πιο πολύ η εικόνα και όχι το μήνυμα. Το μέσο βέβαια είναι μήνυμα, και όταν χρησιμοποιείται το gif ως μέσο ποιο είναι το μήνυμα;

Πιστεύω ότι θα πρέπει επιλέγεται πολύ προσεκτικά το gif. Διαφορετικά μπορεί να βγουν τελειώς διαφορετικά συμπεράσματα. Φυσικά και στον απλό λόγο υπάρχουν περιθώρια παρερμηνείας αλλά όσο λιγότερο άμεσο είναι το μέσο, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες.

αγριοκέρασο
αγριοκέρασο
5 χρόνια πριν

Έχω το ίδιο πρόβλημα με τα πολλά θαυμαστικά ή τις τρεις τελείες που ακολουθούν μια πρόταση! Δεν έχει να κάνει με κάποια συγκεκριμένη γλώσσα, αλλά τρελαίνομαι να βλέπω κάθε πρόταση (ανεξάρτητα από το νόημά της) να τελειώνει με έναν από αυτούς τους τρόπους, χωρίς να το απαιτεί η περίσταση.

magenta
magenta
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αγριοκέρασο

Ξέρεις τι είναι; Έχω παρατηρήσει ότι κάποιοι άνθρωποι όταν βάζουν 3 τελείες, στην πραγματικότητα θέλουν να βάλουν κόμμα, δηλαδή είναι η απόδοση της μικρής παύσης στο λόγο. Παρατήρησε το, για πλάκα. Και εμένα με ενοχλεί πάντως. (το ακόμα χειρότερο είναι αυτό…!)

WD40
WD40
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  magenta

Χειρότερο και από…αυτό;

Μάνα Κουράγιο
Μάνα Κουράγιο
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  magenta

Νομίζουν ότι τα αποσιωπητικά κάνουν το γραφτό τους πιο ψαγμένο, του προσδίδουν μια εντεχνίλα βρε παιδί μου.

αγριοκέρασο
αγριοκέρασο
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  magenta

Καλά, ναι! Μάλλον η μία τελεία φαίνεται πολύ mainstream, οι τρεις έχουν άλλο κύρος, δίνει άλλο βάρος στο λόγο η ποσότητα #not

kouasimodistros
kouasimodistros
5 χρόνια πριν

Εμένα πάλι καθόλου δεν με ενοχλεί το λατινικό ερωτηματικό. Αφού η γλώσσα αποτελεί στοιχείο της ταυτότητας, το λατινικό ερωτηματικό αποτυπώνει ορθά την επιρροή της παγκοσμιοποιημένης αγγλικής στον casual (sic!) λόγο. Δεν ψευτίζει λοιπόν.
Αντίθετα, βρίσκω πολύ κακόγουστο ό,τι παρεμβάλλεται στις λέξεις, διότι -κατά τη γνώμη μου- συνιστά βίαιη επιβολή της σεμνοτυφίας ή ακόμα και υστερική παραφθορά του λόγου.
Ειδικά η χρήση του @ αγγίζει ακριβώς τη χυδαιότητα την οποία υποτίθεται ότι επιχειρεί να συγκαλύψει.

Haifischnet
Haifischnet
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  kouasimodistros

Κι εγώ το σιχαίνομαι το @.

bozonio
bozonio
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  kouasimodistros

Καλά να μη σ’αρεσει, αλλά σεμνοτυφία γιατί; Εκτός αν εννοείς την παρεμβολή του @ για να μην βρίσεις, εκεί θα συμφωνήσω. Στη ερώτηση πάντως αναφερόταν στις κατάληξεις. Έκει το @ μπαίνει για να μην αναφερθεί φύλο και να μη θεωρείται ότι οι αρσενικές καταλήξεις είναι το «ουδέτερο».

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν

Να σου απαντήσω πώς σκέφτομαι εγώ που το κάνω εδώ στο Α, μπα. Μου αρέσει να τηρώ τους κανόνες, θεωρώ την ελληνική γλώσσα φανταστική και πολύ πιο ενδιαφέρουσα από άλλες, το ανώτερος/η/ο είναι ένα επίθετο που χρησιμοποιώ πολύ προσεκτικά, μου αρέσει να γράφω σωστά και γενικά συμφωνώ πολύ μ’αυτά που λες για τη γλώσσα. Δεν θεωρώ ότι η ταυτότητα μου ή του Έλληνα αναγνώστη, απειλείται από το ερωτηματικό που θα βάλω στα σχόλια ενός σάιτ. Αν είναι κάποιος αναγνώστης να επηρεαστεί και να πάρει κάποιο λάθος μήνυμα από το ότι εγώ βάζω το αγγλικό ερωτηματικό, τότε αυτός ο άνθρωπος είναι… Διαβάστε περισσότερα »

aiyo
aiyo
5 χρόνια πριν

εγώ το προτιμώ επειδή δεν μου αρέσει το ελληνικό.
όπως και τα κεφαλαία γράμματα.
παλιότερα δε μου άρεσαν και οι τόνοι, τώρα άρχισα να χρησιμοποιώ.
γούστα είναι αυτά.

I_am_the_law
I_am_the_law
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  aiyo

Πάρε το βιβλίο με τους κανόνες και σκίστο!

comment image

bozonio
bozonio
5 χρόνια πριν

Αναρωτιέμαι ποιος είναι ο λόγος για το συγκεκριμένο γιατί και εγώ το κάνω κάποιες φορές. Ίσως το σχήμα που είναι πιο έντονα διαφορετικό από την τέλεια ή το κόμμα; Εννοώ ότι ίσως δινει έμφαση στο κείμενο. Τώρα αν είναι θέμα εξέλιξης της γλώσσας δεν νομίζω ότι μπορούμε να το ξέρουμε ακόμα. Κάποιες διαφοροποιήσεις της γλώσσας που επικράτησαν δεν είναι απαραίτητα σημαντικές, το μόνο κριτήριο είναι να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι. Αυτό βέβαια δεν έχει γίνει με το ερωτηματικό και δεν ξέρω αν θα γίνει. Από την άλλη δεν καταλαβαίνω και το θυμό της γραφουσας. Δεν είναι κάτι που… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν

Τότε σε παροτρύνω να κάνεις λόμπυ στην ανδρόιδ ή και σάμσουνγκ για να διορθώσουν τον αλγόριθμο στο “ελληνικό” πληκτρολόγιό τους ώστε να βάζει κεφαλαίο μετά από το “;” που συνεχίζει να εκλαμβλανεται και στα ελληνικά ως άνω τελεία. Α, και να βάλουν και την άνω τελεία.

Alex Rainers
Alex Rainers
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mia idea

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το °στο ανδροειδ για ανω τελεία