Αγαπητή «Α, μπα»: Δεν μου έδωσε τίποτα χρήσιμο η επιβίωση εδώ, μόνο κούραση και φόβο

Πώς να διορθώσω τα λάθη;

Είμαι Αγγλία, εδώ και δυόμισι χρόνια Α,μπα. Με πολλές δυσκολίες, χωρίς φίλους, χωρίς σχέση αν και έχω προσπαθήσει μέσω apps του κινητού, και γενικότερα χωρίς παρέα. Φοβόμουν πολύ στην αρχή γιατί ήρθα χωρίς πολλά λεφτά και δεν ήξερα το σύστημα εδώ. Είμαι λίγο καλύτερα τώρα αλλά ακόμα δεν έχω χαλαρώσει ακριβώς ώστε να αρχίσω να ζω και να είμαι ο εαυτός μου. Σκέφτομαι ότι έχασα τόσο χρόνο από τη ζωή μου απλώς προσπαθώντας να επιβιώσω και δεν βλέπω και αποτέλεσμα τελικά. Κοντεύω να αποφασίσω ότι ήταν λάθος επιλογή και ίσως ήταν καλύτερα ένας χρόνος ζωής στην Ελλάδα από τα τρία της επιβίωσης εδώ. Δεν μου έδωσε τίποτα χρήσιμο η επιβίωση, μόνο κούραση και φόβο. Δεν νιώθω ότι ωρίμασα ή ότι άνοιξε το μυαλό μου που λένε. Τίποτα. Πώς διορθώνει κανείς λάθη χωρίς απαραίτητα να πρέπει να γυρίσει προς τα πίσω?
-μεταναστρια

Δεν γίνεται να γυρίσεις πίσω, και να ήθελες. Τώρα ξέρεις ότι ήταν λάθος, αλλά όταν πήγες εκεί, δεν το ήξερες. Αν γυρνούσες πίσω χωρίς την εμπειρία που έχεις τώρα, το ίδιο θα έκανες.

Αν αποφασίσεις ότι ήταν λάθος επιλογή και ίσως να ήταν καλύτερα στην Ελλάδα, γύρνα στην Ελλάδα. Δεν γυρνάς προς τα «πίσω», παίρνεις μια απόφαση με τα καινούρια δεδομένα. Μόνο προς τα μπροστά μπορείς να πας, undo δεν υπάρχει. Δεν έχασες χρόνο αποκτώντας εμπειρίες που θα σε οδηγήσουν κάπου αλλού. Εδώ ή εκεί, πάντως, η κούραση και ο φόβος δεν είναι απαραίτητα εξαιτίας της αλλαγής χώρας, άλλωστε αναφέρεις ότι φοβόσουν από την αρχή. Ίσως αυτό που έγινε είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Πέρα από τις αποφάσεις για το εδώ ή το εκεί, πιο σημαντικό είναι να αναζητήσεις τρόπους για να εξερευνήσεις τον φόβο που έχεις και την αδυναμία να σχηματίσεις φιλικές παρέες και σχέση.

Είναι συγκυριακό, ή είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στον τρόπου που σκέφτεσαι γενικότερα;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

33 points
Upvote Downvote

17
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
15 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
16 Συντάκτες σχολίων
Open SXiao MeiMagosTouOzzΣοκοφρέταidril Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Την πρώτη φορά που μετανάστευσα στην Πορτογαλία μου φταίγαν όλα. Η δουλειά μου, η χώρα, που δεν είχα φίλους, που οι σχέσεις δε μου βγαίναν, που, που, η λίστα δεν έχει τέλος… Γύρισα στην Ελλάδα και μετά από μερικούς μήνες ξαναέφυγα και επέστρεψα στην Πορτογαλία. Δε θα αναλωθώ στα γιατί και στα πως, θα σου πω όμως γιατί έβλεπα τη ζωή μου τόσο μαύρη την πρώτη φορά, κάτι που μου πήρε πολύ χρόνο να καταλάβω: Ζούσα με την καρδιά μου στην Ελλάδα. Αντί να κοιτάξω να γνωρίσω τον τόπο που ζούσα, να ενταχθώ, να δημιουργήσω δεσμούς, είχα στο μυαλό μου… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έφυγα κι εγώ στην Αγγλία πριν έξι χρόνια για δουλειά και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχω ξαναφοβηθεί τόσο στη ζωή μου. Γύρισα μετά από λίγους μήνες και στα χρόνια που πέρασαν κατάλαβα ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο τρομακτικά, όσο τα ένιωθα τότε. Ειτε εκεί, είτε εδώ, ένα θυμάσαι: ο φόβος είναι μεγάλος ψεύτης.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Νομίζω το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι προσπαθείς να “είσαι ο εαυτός σου”. Ποιος εαυτός; Αυτή που ήσουν πριν 2-3 χρόνια; Δεν είσαι η ίδια και οι νέες εμπειρίες στο πετάνε στα μούτρα. Επιπλέον αυτού, όταν βρίσκεσαι σε ένα νέο περιβάλλον έχεις 2 στόχους ο πρώτος και πιο άμεσος είναι να μη σε καταπιεί το νέο και άγνωστο σύστημα, ο επόμενος και πιο αναγκαίος είναι να προσαρμοστείς για να μην είσαι μόνιμα σε κατάσταση μάχης. Κάπου στο δεύτερο έχασες το στόχο σου. Ξέχνα τον εαυτό που είχες, είσαι ένας ελαφρά διαφορετικός τρόπος. Αντ αυτού κοίτα γύρω σου, ανακάλυψε τι… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Καμιά φορά χρησιμοποιούμε μονάδες μέτρησης του χρόνου σαν να έχουν από μόνες τους αξία. Ένα πράγμα που έμαθα από την απώλεια του πατέρα μου κι από την μετανάστευσή μου στην Αγγλία είναι πως από μόνος του ο χρόνος δε λέει τίποτα. Κάτι που για κάποιον γίνεται μέσα σε ενα μήνα για σένα να θέλει ένα χρόνο. Εγώ που θεωρητικώς είμαι άνθρωπος κοινωνικός και προσαρμόσιμος χρειάστηκα πέντε χρόνια να πω πως τώρα είμαι καλά και δε γυρίζω πίσω με τίποτα. Έκανα δειλά βήματα, έχασα τον εαυτό μου στην αρχή, συμβιβάστηκα με ανθρώπους που στην Ελλάδα ούτε να τους φτύσω δε θα… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Αυτά που πήρες από την επιβίωσή σου στην Αγγλία θα τα καταλάβεις όταν καταλήξεις κάπου που να νιώθεις ασφάλεια και ηρεμία. Αν νιώθεις θολωμένη περίμενε λίγους μήνες πριν παρεις μεγάλες αποφάσεις. Συνήθως το σύννεφο κάθεται μετά από 2-3 μήνες και αν παραμείνεις στην άποψη να γυρίσεις, μάλλον αυτό είναι το σωστό. Μέχρι τότε, ζήσε εκεί σα να φεύγεις την επόμενη εβδομάδα και κάνε όσα θα έκανες σαν ήταν να μην ξαναπας εκεί. Επισκεψου και την τελευταία τρύπα που μπορεί να έχει ενδιαφέρον, οι βόλτες δεν κοστίζουν.

MagosTouOzz
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Να πω ένα μικρό κόλπο που έκανα κάθε φορά που πηγαίναμε ξένη χώρα να σπουδάσω ή να δουλέψω (σύνολο 5 μέχρι στιγμής). Το έβλεπα σαν μια περιπέτεια, που θα ανακάλυπτα νέο κόσμο, νέα κουλτούρα, νέα κουζίνα και νέα κοσμοθεωρία. Σίγουρα όμως το πιο σημαντικό είναι αυτό που είπε η Αμπα, ότι είναι λίγο σαν μια ανακάλυψη του εαυτού σου, να δεις πως αντιδράσεις σε νέες καταστάσεις, πως επιβιώνεις όταν δεν ξέρεις κανέναν γύρω σου κλπ. Σίγουρα υπάρχουν στιγμές μοναξιάς αλλά πρέπει να κάνεις συνειδητη προσπάθεια να χτίσεις νέο κύκλο και νέα ζωή, αλλιώς πάντα κάτι θα σου λείπει και είναι… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Ξέρω δεν είναι τελείως σχετικό αλλά μου θύμισες το πρώτο Πάσχα που πέρασα στην Αγγλία, παρέα με τον κολλητό μου να προσπαθούμε να ψωνίσουμε για να μαγειρέψουμε πασχαλιάτικο φαγητό. Ώρες στο σουπερμάρκετ διαφωνώντας. Ανίδεοι αμφότεροι περί μαγειρικής πέραν σάλτσας για τα μακαρόνια και ομελέτας, και έχοντας παραδεχθεί ότι δεν μας αρέσει το αρνί κα-θό-λου, καταλήξαμε να αγοράσουμε αρνίσιες μπριζόλες βιολογικής βοσκής, πατάτες maris piper και φρέσκο δενδρολίβανο τα οποία τελείως κατά λάθος κάναμε ένα εκπληκτικό ψητό στο φούρνο (κατά λάθος = τα ξεχάσαμε να σιγοψήνονται όσο ήμασταν στην Ανάσταση, ευτυχώς δεν πήρε φωτιά το σπίτι!). Έκτοτε ερωτευθήκαμε το ουαλέζικο αρνί,… Διαβάστε περισσότερα »

MagosTouOzz
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Idril σε νιώθω, ίδιο σκηνικό με αρνί για Πάσχα αλλά βόρεια Αγγλία αυτή τη φορά για μάστερ. Και ναι συμφωνώ απόλυτα το ουαλικό αρνάκι είναι λουκούμι και δεν μυρίζει καθόλου. Εμάς μας έσωσε ο Αγιος Πετρετζίκης, μεγάλη η χάρη του, κάθε συνταγή του και με κομμένα χέρια να μαγειρεύεις βγαίνει (αν θέλετε να κλάψετε από τα γέλια δείτε βίντεο του στο κανάλι του jamie oliver στα αγγλικά. Άψογη σύνταξη και λεξιλόγιο αλλα η προφορά είναι να κάνεις νέο συκώτι).

Flying Grandma
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Φίλη, το να επιστρέψεις στην Ελλάδα δεν είναι αποτυχία, ούτε πισωγύρισμα. Δυστυχώς πολλοί φίλοι που μετανάστευσαν νιώθουν έτσι και δεν θα έπρεπε. Ελπίζω κι εσυ να μην το βλέπεις έτσι και μένεις εκεί μόνο από πείσμα. Όλες οι εμπειρίες μας μαθαίνουν πράγματα ακόμη και αν τώρα δεν μπορείς να το δεις. Αν δεν είσαι ευτυχισμένη εκεί κάνε αυτό που είναι σωστό για σένα. Προσπάθησε ωστόσο να καταλάβεις αν η πηγή του άγχους σου είναι η χώρα και οι ρυθμοί της ή ένιωθες έτσι πριν πας. Αν το ξεκαθαρίσεις, θα ξέρεις και τι πρέπει να κάνεις.

Toufa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Αγαπητή, η ψυχολόγος μου είχε πει ότι όταν ψάχνουμε παρέα τότε πάμε και λεμε σαν να ειμαστε με τα κουβαδακια στην παραλια “Γεια σου, θελεις να παίξουμε;”. Βέβαια αν το πεις έτσι, θα σε παρεξηγησουν αλλα αυτο που θελω να πω ειναι οτι υπαρχουν απειρα γκρουπ για Ελληνες στην Αγγλια και θα δεις πολλους ανθρωπους να βαζουν ποστς “Παμε για εναν καφε;” ή “Μένω στην τάδε περιοχή, υπαρχει κανείς εδώ γύρω να τα πουμε;”. Φυσικα δεν υπαρχουν μονο οι ελληνες αλλα είναι μια καλη αρχη! Μην ερθεις πισω, στο λεω ειλικρινα. Εφυγες για καποιο λογο όπως έφυγαν χιλιάδες, γιατι κατα… Διαβάστε περισσότερα »

ollandeza
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πήγα στην Ολλανδία για μεταπτυχιακό και όταν τελείωσα είχα πει δεν ξαναγυρνάω στην χώρα αυτή! Γύρισα Ελλάδα, δούλεψα και το ξανασκέφτηκα. Μετά από 4 χρόνια ξαναβρέθηκα στην Ολλανδία. Πριν φύγω όμως έδωσα μια υπόσχεση στον εαυτό μου. Ότι θα έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου για να φτιάξω τη ζωή μου εδώ. Στην αρχή δυσκολεύτηκα (όπως και ο περισσότερος κόσμος που μεταναστεύει). Σιγά σιγά βρήκα τα πατήματά μου. Γράφτηκα σε χορό, σε book clubs, σε μαθήματα ραπτικής, σε ότι μπορείς να φανταστείς. Και εδώ είναι και ένα ακόμα εμπόδιο, αυτό της γλώσσας. Στην Αγγλία δεν το έχεις αυτό. Δες… Διαβάστε περισσότερα »

Marie
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μου άρεσαν πολύ οι απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση! Δεν έχω μείνει ποτέ εξωτερικό, αλλά το σκέφτομαι για το μέλλον και πιστεύω, ως κλειστός άνθρωπος, ότι θα δυσκολευτώ και εγώ με παρόμοιο τρόπο, οπότε μου έδωσαν μια καλή εικόνα του τι θα χρειαστεί να κάνω! 🙂 Δεν έχω να πω κάτι ως προς την ερώτηση αλλά θα ήθελα να κάνω μία πρόταση στους διαχειριστές. Αυτό που θα ήθελα να προτείνω σαν ιδέα είναι αν γίνεται να μπει κάτι ώστε να μπορεί ο καθένας μας να αποθηκεύει κάποιες ερωτήσεις που του άρεσαν πολύ, ώστε να μπορεί να ανατρέχει όποτε χρειάζεται. Κάτι… Διαβάστε περισσότερα »