in

Αγαπητή «Α, μπα»: Δεν με ενοχλεί που εγώ δίνω περισσότερα σε αυτή τη σχέση

Η συναναστροφή μαζί τους μου είναι πολύ σημαντική

Γεια σου Α,μπα! Να σου ζήσει η κόρη σου! Το θέμα μου (δεν είναι κάτι σοβαρό, απλά θα ήθελα τη γνώμη σου), είναι το εξής: Είμαι 19 χρόνων, και εδώ και 3 περίπου χρόνια συναναστρέφομαι χαλαρά με μια παρέα, με την οποία συνδέθηκα αρχικά μέσω καλλιτεχνικής συνεργασίας, και βγαίναμε περιστασιακά και συγκυριακά, καθώς μένουμε και σε διαφορετικά μέρη ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

photo 2017 09 19 12 43 18
Illustration: Davide Bonazzi

Γεια σου Α,μπα! Να σου ζήσει η κόρη σου! Το θέμα μου (δεν είναι κάτι σοβαρό, απλά θα ήθελα τη γνώμη σου), είναι το εξής: Είμαι 19 χρόνων, και εδώ και 3 περίπου χρόνια συναναστρέφομαι χαλαρά με μια παρέα, με την οποία συνδέθηκα αρχικά μέσω καλλιτεχνικής συνεργασίας, και βγαίναμε περιστασιακά και συγκυριακά, καθώς μένουμε και σε διαφορετικά μέρη. Τους συμπαθώ όλους πάρα πολύ, τους θαυμάζω και περνάω πολύ όμορφα όταν βγαίνουμε, απολαμβάνω πολύ τις συζητήσεις μας, και νιώθω ότι παίρνω πράγματα από αυτούς. Πλέον μένουμε όλοι σε διαφορετικά μέρη, και βρισκόμαστε σε γιορτές και διακοπές, πολύ περιστασιακά. Νιώθω ότι με συμπαθούν, όμως ξέρω ότι η συναναστροφή αυτή είναι πιο σημαντική για εμένα, απ’ ό, τι είναι για εκείνους. Γνωρίζω, για παράδειγμα, ότι αν δε στείλω εγώ το μήνυμα, δε θα βρεθούμε, και είμαι απόλυτα οκ με αυτό. Δεν αρνούνται σχεδόν ποτέ τις προσκλήσεις μου, είναι ένθερμοι, και εξακολουθώ να περνάω πολύ όμορφα όταν βρισκόμαστε. Ξέρω ότι πάντα αυτό γίνεται με δική μου πρωτοβουλία και δε με ενοχλεί, δε θέλω κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη συμβαίνει, μου αρκεί και με καλύπτει. Ωστόσο, κατά καιρούς, άτομα από το στενό οικογενειακό μου κυρίως περιβάλλον, και ενίοτε φιλικό, μου τονίζουν ότι πρέπει να διακόψω αυτή τη σχέση, γιατί θεωρούν, ότι οι φιλικές σχέσεις πρέπει να διατηρούνται μόνο αν είναι απόλυτα αμοιβαίες. Εφόσον όμως εγώ αναγνωρίζω ότι δίνω περισσότερα και δε με ενοχλεί, είμαι απόλυτα οκ με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα, τότε υπάρχει λόγος να διακόψω;

-Δάφνη

Όχι.

Καμία σχέση δεν είναι απόλυτα τίποτα, και αυτό που γράφω είναι απόλυτο, το ξέρω. Αλλά «απόλυτα ισότιμη σχέση» δεν υπάρχει, σκέτα ισότιμη υπάρχει, και η ισοτιμία δεν είναι ευθεία απόρροια του ποιος έχει περισσότερο ανάγκη την σχέση αυτή, αλλά με το αν υπάρχει υποτίμηση, εκμετάλλευση, ανισότητα στις προσδοκίες. Αν οι προσδοκίες σου είναι ευθυγραμμισμένες με την πραγματικότητα, τότε δεν κινδυνεύεις. Είσαι 19, οπότε μου κάνει εντύπωση ότι φαίνεται να το έχεις καταφέρει. Να τολμήσω να το πιστέψω;

Το ποιος έχει την κυρίως πρωτοβουλία για τη συναναστροφή δεν είναι ίδιο με το «εγώ δίνω περισσότερα». Αυτό που δείχνει -ίσως- είναι ότι εσύ θέλεις να τους δεις περισσότερο από όσο θέλουν να σε δουν αυτοί, αλλά εφόσον βρισκόσαστε τελικά, και είναι πάντα θερμή η συνύπαρξη, δεν βλέπω γιατί εσύ οπωσδήποτε δίνεις περισσότερα. Είναι μια περιστασιακή σχέση, δεν είναι η βασική σου παρέα.

Αυτό που θα σου έλεγα να προσέξεις περισσότερο είναι να αρχίσεις σιγά σιγά να λες λιγότερα στους φίλους και στους γονείς σου για τις αποφάσεις που παίρνεις για τη ζωή σου. Το ποιος στέλνει πρώτος μήνυμα σε μια χαλαρή σου συναναστροφή είναι κάτι που δεν βλέπω πώς μπορεί να ξέρουν οι γονείς σου, αν δεν το έχεις πει εσύ. Μου φαίνεται λεπτομέρεια για να το ξέρουν και άνθρωποι του φιλικού σου περιβάλλον, και του οικογενειακού σου. Όταν αμφιβάλλεις για κάτι, σκέψου πολύ καλά σε ποιον μιλάς για να σου πει τη γνώμη του, και σκέψου πολύ καλά τι κίνητρα μπορεί να έχει, τι λόγους έχει για να πιστεύει ό,τι πιστεύει. Λέει τη γνώμη σου για το δικό σου θέμα, ή προσπαθεί να δικαιολογήσει τις δικές του επιλογές; (spoiler: συνήθως το δεύτερο γίνεται).

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

4 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
J.Brian
J.Brian
5 χρόνια πριν

Καλά σου λέει η Λένα. Να μη λες πολλά στους γονείς, όχι γιατί είναι απαραίτητα παρεμβατικοί, ή κακοί, αλλά γιατί η δουλειά των γονιών είναι να ανησυχούν και να υπερτιμούν τα παιδιά τους. Η υπερτίμηση, δεν είναι συνίσταται πάντα σε ατέρμονη κολακεία, αλλά , νομίζω ότι κυρίως, θεωρούν τα παιδιά τους, ως τον παντοδύναμο θεό και γίνονται σκληροί και άδικοι, πολλές φορές. Νομίζουν, ότι όλα περνάνε από το χέρι σου, ότι δεν πρέπει να ανέχεσαι τίποτα ή το αντίθετο. Ότι δεν έχεις ανάγκες κτλ… Γενικά οι γονείς, σπάνια έχουν καθαρή εικόνα για τα παιδιά τους και το αντίθετο βέβαια. Εσύ… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν

Πολύ μου άρεσε η απάντηση!

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν

Εσένα σε πειράζει που πάντα στέλνεις εσυ; Οχι. Αρα που είναι το πρόβλημα. Οι φιλίες δεν είναι ζυγαριές που πρέπει να είναι πάντα ισοσκελισμένες. Εσύ από αυτή την φιλία παίρνεις πράγματα που σε κάνουν να περνάς καλά και ξέρεις οτι δεν έχεις κάποια βαθιά φιλία με αυτά τα άτομα. Απλά συναντιέστε για να περνάτε καλά με δική σου πρωτοβουλία. Αν κάποια στιγμή βαρεθείς το αφήνεις και δεν έγινε κάτι. Αν αυτοί κάποια στιγμή δε αποδεχτούν τις προσκλήσεις σου και είσαι προετοιμασμένη γι αυτό δεν υπάρχει και πάλι πρόβλημα. Οσο συνειδητοποιείς την δυναμική αυτής της σχέσης δεν είναι ανάγκη να την… Διαβάστε περισσότερα »

Jelly Roll
Jelly Roll
5 χρόνια πριν

Αγαπητή φίλη, να σου θυμίσω κάτι που πολλές φορές έχει αναφερθεί εδώ στη στήλη. Είσαι ένα άτομο και έχεις επαφή με μια παρέα σχηματισμένη από καιρό. Αυτή η αλληλεπίδραση είναι πάντα δυσκολότερη, γιατί η παρέα είναι ήδη ολοκληρωμένη κι έχει τη δυναμική της. Αυτό φυσικά δεν έχει να κάνει καθόλου με το αν και πόσο σε συμπαθούν, αν σε εκτιμούν κλπ. Υπήρχαν και πριν σε γνωρίσουν, υπάρχουν ίσως σε καθημερινή βάση ακόμα και τώρα που σε ξέρουν, κι αυτό αποδεικνύει ότι μια χαρά λειτουργούν και χωρίς εσένα. Γι’ αυτό και δεν κάνουν αυτοί την “πρώτη κίνηση”. Η επόμενη ερώτηση είναι:… Διαβάστε περισσότερα »