in

Αγαπητή «Α, μπα»: Δεν δέχεται ότι είναι επιλογή των γυναικών να φοράνε μαντήλα στο κεφάλι

Εκφράζει ρατσιστικές απόψεις

Ο φίλος μου εκφράζει έντονες ρατσιστικές απόψεις απέναντι στους μουσουλμάνους. Θεωρεί ότι όλοι είναι απολίτιστοι αμόρφωτοι και βασανίζουν τις γυναίκες. Δεν μπορεί να δεχτεί ότι μια ελεύθερη γυναίκα μπορεί να φοράει μαντήλι στο κεφάλι και να είναι απόλυτα δική της επιλογή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

95b4b081f4569cea1d6ee578ebb8db82

Ο φίλος μου εκφράζει έντονες ρατσιστικές απόψεις απέναντι στους μουσουλμάνους.. θεωρεί ότι όλοι είναι απολίτιστοι αμόρφωτοι και βασανίζουν τις γυναίκες.. Δεν μπορεί να δεχτεί ότι μια ελεύθερη γυναίκα μπορεί να φοράει μαντήλι στο κεφάλι και να είναι απόλυτα δική της επιλογή.. νομίζω ότι αν ταξιδέψει σε μια μουσουλμανική χώρα ή ακόμα και ευρωπαϊκή με πολλούς μουσουλμάνους μετανάστες θα καταλάβει πως τα στερεότυπα που επικρατούν εδώ δεν ισχύουν.. Δεν ξέρω τι να κάνω! Με προβληματίζει πολύ γιατί αν όντως τα εννοεί δεν μπορώ να μένω μαζί του.. Γενικά είναι πολύ αριστερών πεποιθήσεων και κάτι τέτοια ρατσιστικό-φασιστικα που βγάζει ώρες ώρες με προβληματίζουν!

Ίριδα

Ούτε εγώ μπορώ να δεχτώ ότι μια ελεύθερη γυναίκα επιλέγει να φοράει μαντήλι στο κεφάλι, γιατί τα μαντήλια είναι περιοριστικά. Επιλογή είναι αν την φοράει όποτε θέλει, όχι αν πρέπει να το φοράει πάντα. Αν το κάνει πάντα, θα το κάνει επειδή το μαντήλι συμβολίζει κάτι, και αυτό το κάτι είναι μια θρησκεία, και η θρησκεία αυτή διδάσκει ότι η σεμνότητα μιας γυναίκας καθορίζεται και από το αν φαίνονται τα μαλλιά της ή όχι, και δεν υπάρχει τρόπος να πειστώ ότι αυτό είναι κάποια μορφή ελευθερίας ή λογική απαίτηση, ή λογικό σε οποιοδήποτε θεωρητικό/φιλοσοφικό πλαίσιο. Παρεμπιπτόντως την ίδια αντίθεση εκφράζω για οποιοδήποτε σύμβολο θρησκείας εμποδίζει τις κινήσεις ή την εμφάνιση ενός ανθρώπου, άντρα ή γυναίκας. Έχω βρεθεί σε μουσουλμανική χώρα, όπως και σε ευρωπαϊκή με πολλούς μουσουλμάνους μετανάστες, και η γνώμη μου δεν έχει αλλάξει, αντιθέτως έχει ενισχυθεί. Όταν η μαντήλα επιτηρείται από αστυνομία ηθικής, δεν υπάρχει τίποτα το ελεύθερο σε αυτό.

Οι θρησκείες κάτω από τις ρητορείες για αγάπη, συμπόνοια και ταπεινότητα έχουν τη φοβέρα, και κάτω από τη φοβέρα το μίσος, και αυτό φαίνεται κάθε φορά που θίγονται τα κεκτημένα των εκπροσώπων τους (δεν θέλεις παραδείγματα φαντάζομαι, έχουμε άφθονα από τους πατέρες της Ελλάδας). Για να μείνουν οι πιστοί στο μαντρί, πρέπει να υπάρχει η απειλή της αιώνιας τιμωρίας, και αυτό είναι δεδομένο και δεν υπάρχει τρόπος να ντυθεί με λόγιες ερμηνείες. Όλοι το ξέρουμε, όλοι έτσι έχουμε μεγαλώσει. Οπότε, τα στερεότυπα που λες, δεν είναι πάντα στερεότυπα, για τους φανατικούς μιας θρησκείας, οποιασδήποτε κεντρικής θρησκείας που θέλει να έχει δισεκατομμύρια πιστούς, ισχύουν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πιστεύω ότι όλοι οι μουσουλμάνοι χωρίς εξαιρέσεις είναι απολίτιστοι και αμόρφωτοι και βασανίζουν τις γυναίκες.

Οπότε, αν ο φίλος σου πιστεύει ότι όλοι οι μουσουλμάνοι ανεξαιρέτως είναι ένα στερεότυπο, τότε είναι ρατσιστής. Αν απορρίπτει το Ισλάμ και τα διδάγματα του και πιστεύει ότι οι πιστοί είναι θύματα ή παραπλανημένοι ή παγιδευμένοι, τότε όχι. Εσύ δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς πιστεύεις, αν πιστεύεις ότι το Ισλάμ είναι απλώς μια θρησκεία και όλοι μας απλώς άνθρωποι και γενικά ο καθένας μας κάνει ό,τι θέλει και αυτό είναι όλο, γενικώς, όχι.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

53 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
hanomai giati remvazo
hanomai giati remvazo
5 χρόνια πριν

Το να θεωρεί κάποιος ότι όλοι οι μουσουλμάνοι είναι απολίτιστοι κλπ. είναι πραγματικά ρατσιστικό. Η μουσουλμανική μαντίλα είναι άλλο ζήτημα. Ούτε κι εγώ πιστεύω ότι είναι θέμα επιλογής της γυναίκας. Η επιβολή της μαντήλας είναι μια ενδυματολογική υποχρέωση πίσω από οποία κρύβεται η πεποίθηση ότι η γυναίκα δεν πρέπει να προκαλεί σεξουαλικά τους άντρες ούτε την ζήλεια/ανασφάλεια του άντρα της. Αν ήταν θέμα επιλογής πίστεψέ με καμία γυναίκα δεν θα επέλεγε να την φορέσει παντού και πάντα (μαζί με το μακρυμάνικο ένδυμα που συχνά την συνοδεύει) και σίγουρα όχι το καλοκαίρι στους 35 βαθμούς ενώ τα παιδιά της και ο… Διαβάστε περισσότερα »

Franny
Franny
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  hanomai giati remvazo

με την αναλυση που εχεις κανει για την θεση της γυναικας στο ισλαμ, αυτο που δεν μπορω να καταλαβω ειναι η εισαγωγη σου που λεει οτι ειναι ρατσισμος να θεωρει κανεις τους μουσουλμανους απολιτιστους.
ειναι πολιτισμος, αυτο που περιεγραψες;

hanomai giati remvazo
hanomai giati remvazo
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Franny

Το θέμα της μαντίλας είναι μια πλευρά του πολιτισμού των μουσουλμάνων. Υπάρχουν και άλλες πλευρές του πολιτισμού τους, που δεν έχουν να κάνουν αμιγώς με την θρησκεία τους (μουσική, φαγητό, λογοτεχνία, αρχιτεκτονική, αλλά και οι πιο δεμένες οικογένειες- κάτι χαρακτηριστικό και της Μεσογείου περισσότερο). Αυτές τις άλλες πλευρές δεν τις συζήτησα γιατί δεν αφορουν το θέμα μας. Αλλά και υπάρχουν άνθρωποι που δεν φορούν και δεν επιβάλλουν μαντήλα, όπως και υπάροχουν διαφορές αυταρχισμού ανάμεσα στα μουσουλμανικά κράτη. Δεν είμαι και ειδική για να εκφέρω πλήρη άποψη. Ηθελα μόνο να ξεχωρίσω αυτό που είπε ο φίλος της γράφουσας (γενικό τσουβάλιασμα) και… Διαβάστε περισσότερα »

hanomai giati remvazo
hanomai giati remvazo
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Franny

(Ξαναγράφω πιο συνοπτικά, γιατι η απάντησή μου εξαφανίστηκε): εννούσα ότι το να θεωρεί ο φίλος τους μουσουλμάνους απολίτιστους είναι όντως ρατσιστικό γιατί τους τσουβαλιάζει. Υπάρχουν και άλλες πλευρές του πολιτισμού (μουσική, φαγητό, αρχιτεκτονική κλπ) εκτός από το θέμα της μαντίλας, που αυτό μεμονωμένα σχολιάζω.

Λέγκω
Λέγκω
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  hanomai giati remvazo

Δεν νοείται “χιτζαμπι” (=γυναικα που καλύπτει με μαντίλα το κεφάλι) με κοντομανικο… Οι γυναίκες αυτές καλύπτουν όχι μόνο τα μαλλια, αλλα και τα αυτια, λαιμο, χερια εως τον καρπο, πόδια εως τον αστραγαλο. Επίσης τα ρούχα τους πρέπει να είναι φαρδιά και να κρυβουν τη γραμμή του σωματος.

Επίσης, δεν είναι ολες οι μουσουλμανες χιτζαμπι. Υπάρχουν κοπελες που δεν είναι καλυμμενες, κάνουν μπάνιο με μπικινι, πίνουν, καπνίζουν, δεν νηστεύουν και δεν προσευχονται. Συνήθως αυτο εξαρτάται από τη χώρα προέλευσης και το κοινωνικό οικονομικό στατοθς της οικογένειας.

Lio
Lio
5 χρόνια πριν

Εισαι εντελως λαθος αν πιστεύεις οτι οι γυναίκες φοράνε μαντήλα επειδη το επιθυμούν οι ίδιες. Η απάντηση της Λένας ειναι απόλυτα σωστή. Η μαντήλα ειναι ενα μέσο καταπίεσης για τις γυναίκες. Ακόμη και εκείνες που αν τις ρωτήσεις τι πιστεύουν σου πουν οτι το κάνουν επειδη θέλουν, ειναι επειδη δεν μπορούν να αποδεχτούν πόσο καταπιέζονται.

Εχουν μεγαλώσει απο μικρές σε μια οικογένεια και ευρύτερη κοινωνία η οποία συνδυάζει την καλοσύνη, την αρετή, την αγνότητα ενός ανθρώπου με το βαθμό που φαίνονται τα μαλλιά του. Ποσο λογικό σου ακούγεται αυτό; Θα το έκαναν αν ειχαν μεγαλώσει σε διαφορετικό περιβάλλον;

bozonio
bozonio
5 χρόνια πριν

Υπάρχουν πραγματικά τρία διαφορετικά θέματα εδώ τα οποία νομίζω μπλέκονται σε αυτή τη συζήτηση. Το ένα είναι η θεωρητική συζήτηση για τις πατριαρχικές βάσεις του Ισλάμ που βέβαια υπάρχουν, όπως και σε όλες τις αβρααμικες θρησκειες. Σε όλους τους σχολιαστές εδώ υπάρχει συμφωνία σε αυτό το θέμα. Απλα να πω ότι υπάρχουν και φεμινιστικές/προοδευτικές βερσιον και των 3 θρησκειών οι οποίες αν και δεν ακολουθώ μπορώ να εκτιμήσω ότι είναι ενδυνάμωτικες για τα άτομα που τις στηρίζουν. Το ότι το κλασικό Ισλάμ/Χριστιανισμός/Ιουδαϊσμός είναι πατριαρχικά δε σημαίνει ότι και οι πιστοί δεν έχουν αλλάξει είτε μέσα από κάποια φράξια που είναι… Διαβάστε περισσότερα »

alitra
alitra
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bozonio

Συμφωνώ απόλυτα, και άλλη φορά θα διαβάζω πρώτα τα σχόλια πριν γράψω, γιατί πριν σε διαβάσω πήγα κι έγραψα παρόμοια 😀

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bozonio

Εξαιρετική ανάλυση bozonio, και χαίρομαι που διαχωρίζεις τα επιμέρους θέματα!

Velay
Velay
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bozonio

Πολύ ωραία ανάλυση, και το σεντόνι χρειάζεται ειδικά σε τόσο περίπλοκα θέματα. Αλλά τις ακτιβιστές με τη μαντίλα μερικές φορές αδυνατό να το καταλάβω.
Δηλαδή, ενω δέχομαι την μαντίλα σαν σύμβολο ακτιβισμού σε θέματα Ισλαμοφοβείας, δεν μπορώ να δεχτώ την φεμινιστική πλευρά.
Πως η χρήση ενός συμβολο πατριαρχίας (Η μήπως τελικά δεν είναι;) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έναν φεμινιστικό αγώνα; Γιατί όχι άλλα σύμβολα όπως το μισοφέγγαρο ή το πράσινο χρώμα;

bozonio
bozonio
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Velay

Μια άποψη είναι εδώ: https://medium.com/aj-story-behind-the-story/for-me-niqab-is-a-feminist-statement-13ca2fc2fe9a

Είναι μια πολύ προσωπική έκφραση και γνώμη. Αν ήταν φίλη μου θα είχα να της κάνω πολλές ερωτήσεις σίγουρα. Αλλά νόμιζω έχει ενδιαφέρον και είναι κάτι διαφορετικό που μας βγάζει λίγο έξω από τα στερεότυπα.

Jenny Barnes
Jenny Barnes
5 χρόνια πριν

Για να καταλάβεις αν είναι όντως ελεύθερη, απόλυτα δική της επιλογή το να φοράει μαντήλα σκέψου τις πιθανές συνέπειες που θα έχει μια γυναίκα αν επιλέξει ελεύθερα να βγάλει τη μαντήλα αυτή. Πρόσφατα διάβαζα οτι μια γυναίκα στο Ιράν ξυλοκοπήθηκε επειδή δεν είχε δέσει καλά την μαντήλα και φαίνονταν το μπροστινό μέρος του κεφαλιού της.

αμύριστο λουλούδι
αμύριστο λουλούδι
5 χρόνια πριν

Απόλυτα συμφωνώ Λένα! Μάλιστα, όταν ασχολήθηκαν με το θέμα της μαντήλας οι φεμινιστικές οργανώσεις (την περίοδο απαγόρευσης της μαντήλας στη Γαλλία) είχα μείνει έκπληκτη από τη στάση τους που ήταν ίδια με της γράφουσας: ότι η μαντήλα είναι επιλογή. Μα είναι δυνατό να θεωρούν ότι δίνεται επιλογή σε αυτές τις γυναίκες; Συνήθως είναι επιλογή είτε των αντρών της οικογένειάς τους είτε αναγκαστική επιλογή συμμόρφωσης προς τις κοινωνικές απαιτήσεις. Οι γυναίκες του Ιράν μάλιστα, εκεί όπου υπάρχει όντως αστυνομία ηθικής (για γυναίκες μόνο φυσικά) μάχονται για την κατάργηση της μαντήλας με κίνδυνο να φυλακιστούν (ναι αυτή είναι η ποινή). https://www.facebook.com/StealthyFreedom http://mystealthyfreedom.net/en/about… Διαβάστε περισσότερα »

Paper Cut
Paper Cut
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αμύριστο λουλούδι

Κυκλοφορεί γενικά σαν άποψη ότι φεμινισμός = επιλογή. Για εμένα αυτό είναι στρέβλωση. Φεμινισμός = ισότητα. Αν μια γυναίκα επιλέγει την ανισότητα, η επιλογή της δεν είναι φεμινιστική επειδή είναι γυναικεία.

Arleta
Arleta
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αμύριστο λουλούδι

Το τι ισχύει στις μουσουλμανικές κοινωνίες σε σχέση με τη μαντήλα ή οτιδήποτε άλλο είναι μια τελείως διαφορετική κουβέντα από αυτη τη λογικη της απαγόρευσης. Διαφωνώ κάθετα με αυτήν την απαγόρευση λοιπον και συμφωνώ με όσα είπε η Λένα περί μαντηλας. Η απαγόρευση ενισχύει το πρόβλημα, δε το λύνει.

αμύριστο λουλούδι
αμύριστο λουλούδι
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αμύριστο λουλούδι

άλλο το είμαι κατά της μαντήλας γιατί δεν την θεωρώ επιλογή και τελείως άλλο το είμαι υπέρ της απαγόρευσής της.
Είναι ένα θέμα που πραγματικά δεν μπορώ να αποφασίσω. Είμαι διχασμένη. Κατανοώ ότι πιθανόν η απαγόρευση της μαντήλας να σημαίνει ότι κλείνονται στο σπίτι. Και δεν συμφωνώ ούτε με αυτό. Από την άλλη πως βοηθάμε αυτές που δεν θέλουν να φοράνε μαντήλα αλλά τους επιβάλλεται από την οικογένειά τους;
Τι κάνουμε λοιπόν;

Souko
Souko
5 χρόνια πριν

Ακολουθώ χρόνια τώρα την Dina Tokio και την Αscia Akf. H μία είναι Αιγύπτια που μεγάλωσε στην Αγγλία, και η άλλη είναι μισή-μισή απο Αμερική (λευκή) και Κουβειτ. Tα σχόλια απο τις μουσουλμάνες, είναι κατα κόρον να ”μάχονται” για την μαντήλα οτι είναι επιλογή, και στο επόμενο ποστ να κατακεραυνώνουν τις εν λόγω εαν φαίνεται μαλλί και τσουλούφι. Ειδικά στην Dina Tokio, που αποφάσισε πρόσφοτα οτι δεν θέλει να την φοράει συνέχεια, αλλα όποτε το νιώθει, έχει γίνει ο απίστευτος πολεμος (και κυρίως απο γυναίκες!) Για τους υπέρμαχους της επιλογής… οπως είπε και η ίδια σε ένα podcast… Τι σημαίνει… Διαβάστε περισσότερα »

Franny
Franny
5 χρόνια πριν

“Ο φίλος μου εκφράζει έντονες ρατσιστικές απόψεις απέναντι στους μουσουλμάνους.. θεωρεί ότι όλοι είναι απολίτιστοι αμόρφωτοι και βασανίζουν τις γυναίκες.. Δεν μπορεί να δεχτεί ότι μια ελεύθερη γυναίκα μπορεί να φοράει μαντήλι στο κεφάλι και να είναι απόλυτα δική της επιλογή..” εσυ δηλαδη πιστευεις οτι υπαρχει περιπτωση να ειναι ελευθερη επιλογη ΟΛΩΝ ανεξαιρετως των γυναικων του ισλαμ, να φορανε μαντηλα παντου και παντοτε και σε ολες τις περισταεις; κι αντε, οι βαθια θρησκευομενες πες οτι το εχουν ενστερνιστει. θεωρεις οτι σε μια χωρα που εμφανιζει ολους τους πολιτες σαν πιστους του ισλαμ, δεν θα υπαρχουν αθεες η αδιαφορες; ολες γεννηθηκαν… Διαβάστε περισσότερα »

Xameni_Stin_Erimo
Xameni_Stin_Erimo
5 χρόνια πριν

Παιδιά, ζω σε αραβική χώρα και πιστέψτε με υπάρχουν κάποιες γυναίκες που όχι μόνο φοράνε μαντήλα χωρίς να φαίνονται μαλλιά, χέρια και τα σχετικά, αλλά βλέπουμε κατά διαστήματα να έχουν καλύψει με ένα ημιδιάφανο μαντήλι όλο τους το πρόσωπο. Δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να είναι επιλογή..

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν

Με κάλυψαν τα προηγούμενα σχόλια. Θα ήθελα μόνο να προσθέσω οτι ακόμα και οι μουσουλμάνες που βγαίνουν και λένε οτι θέλουν να φοράνε μαντήλα και είναι δικαιωμά τους να το κάνουν πιστεύεις οτι πραγματικά το κάνουν από ελεύθερη επιλογή; Μια κοπέλα που από μικρή έχει μάθει οτι θα πρέπει να φορά μαντήλα από την στιγμή που της έρθει η περίοδος γιατί τότε γίνεται γυναίκα και αμαρτία/ντροπή/ύβρης και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο να κυκλοφορεί με ακάλυπτο το κεφάλι το κάνει από ελεύθερη επιλογή ή από πλύση εγκεφάλου. Και δεν μιλάμε για κάποια που μπορεί να το κάνει από στυλιστική… Διαβάστε περισσότερα »

Δανδελιον
Δανδελιον
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

Κι ομως. Θα εκπλαγεις ποσες γυναικες θελουν απο προσωπικη τους επιλογη να φορανε μαντηλα. Λογω της δουλειας μου, ερχομαι σε επαφη με πολλες γυναικες μουσουλμανικων και μη χωρων. Πολλες απο αυτες τις γυναικες ασχολουνται με τον ακτιβισμο για το δικαιωμα τους να φορανε μαντηλα, και να μην καταργηθει. Για αυτες συμβολιζει κατι διαφορετικο απο το νοημα που δινουμε εμεις σε αυτη την επιλογη τους. Μιλαμε και για γυναικες οι οποιες ειναι απο Τουρκια, Αλβανια και Βοσνια Ερζεγοβινη και ενα μη αμελητεο ποσοστο ειναι απο οικογενεις οπου καμια απο τις γυναικες δεν φοραει μαντηλα, ουτε ειναι αυστηρα μουσουλμανικες.

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Δανδελιον

Δανδέλιον ναι γνωρίζω οτι υπάρχουν γυναίκες που αρνούνται να βγάλουν την μαντήλα και μάχονται για το δικαίωμά τους να την φοράνε. Η μαντίλα, το hijab, φοριέται όταν οι γυναικες βρίσκονται σε παρουσία ανδρών που δεν είναι μέλη της οικογένειάς τους γι αυτό και φοριέται και δημόσια. Ο ορισμός λοιπόν της μαντήλας είναι σεξιστικός, υπάρχει για να καλύπτονται οι γυναίκες μπροστά στους άντρες, για να μην προκαλούν. Οι συγκεκριμένες γυναίκες που λες ίσως να πιστεύουν οτι η μαντήλα τις κάνει μουσουλμάνες και θέλουν να το δείξουν όμως στον δυτικό κόσμο η μαντίλα συμβολίζει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε να συμβολίζει, την… Διαβάστε περισσότερα »

IrisPrismatica
IrisPrismatica
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

Λοιπόν τώρα που είπες, αστραγάλους, BabyDoll, θυμήθηκα το εξής. Κάποια στιγμή την περασμένη άνοιξη περίμενα για ώρα έξω από υποκατάστημα τράπεζας που καθυστερούσε τραγικά να ανοίξει. Πίσω μου στην ουρά ήταν ένα νεαρό ζευγάρι μουσουλμάνων. Έδειχναν σαφώς τουρίστες, και μάλιστα ψιλοματσωμένοι. Δυο τρεις φορές με ρώτησαν (αγγλικά) αν ξέρω γιατί δεν ανοίγει, πότε θ’ανοίξει κλπ. Η κοπέλα ήταν απίστευτα εντυπωσιακή, βάψιμο καρντάσιαν, φορούσε μια νρομάλ ελάχιστα φαρδιά μπλούζα (σε νορμάλ μήκος), εφαρμοστό κάπρι παντελόνι με γυμνή τη μισή γάμπα και αμπιγιέ σαγιονάρες. Και μαντήλα. Αρκετά σφιχτή δε (δεν ξέφευγε μαλλί) που κάλυπτε και το λαιμό. Σκεφτόμουν πόσο αστείο, στην αναγεννησιακή… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Ιρις εννοείται πως δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στο σπίτι του καθενός και σε απόλυτα πατριαρχικές κοινωνίες υπάρχουν και άντρες που δεν εκμεταλλεύονται την δύναμή τους, που είναι καλοί. Ομως η κοπέλα αυτή βρίσκεται στο “έλεος” του συζύγου της. Φορούσε κάπρι γιατί της το επέτρεπε ο σύζυγος και ίσως μόνο στο εξωτερικό, αν της έλεγε να φορά μπούρκγα πιστεύω θα το έκανε. Στην χώρα της ίσως δεν το τολμά. Ισως να φαινόταν χαλαρή αλλά να πιστεύει οτι είναι υπό του άντρα της, να είναι ο άντρας της αυτός που της επιτρέπει να βάφεται. Αυτό που συμβολίζει η μαντίλα είναι η υποταγή… Διαβάστε περισσότερα »

Matryoshka
Matryoshka
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

Babydoll είσαι ωραίος ρε 😂 ξεκινάς λέγοντας δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στο σπίτι του καθενός και μετά λες ότι η κοπέλα βρίσκεται στο έλεος του συζύγου της. Δηλαδή ήμαρτον κάποιοι εδώ μέσα με τον ρατσισμό που βγάζετε.

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Matryoshka

Matryoshka αρχικά είμαι ωραία όχι ωραιος 😉 Δεύτερον δεν είναι προσωπική μου άποψη οτι στις μουσουλμανικές χώρες τον τελευταίο λόγο έχει ο σύζυγος. Στην σαουδική αραβία μια γυναίκα δεν μπορεί να βγει μόνη της στο δρόμο, πρέπει να συνοδεύεται από έναν άρρεν συγγενή ή τον σύζυγό της αυτό δεν την αφήνει στο έλεος του συζύγου της; Πριν κριτικάρεις την απάντησή μου σε καλώ να την διαβάσεις προσεκτικά. Δεν είπα οτι η συγκεκριμένη κοπέλα είναι στο έλεος του συζύγου της, είπα οτι στις αραβικές χώρες οι γυναίκες είναι, από τον νόμο, στο έλεος των συζύγων τους (κι επειδή δεν ξέρουμε τι… Διαβάστε περισσότερα »

Paper Cut
Paper Cut
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Matryoshka

Βρίσκεται στο έλεός του νομικά, αν ζούνε μόνιμα σε μια βαθιά θεοκρατική χώρα. Το αν ο άλλος εξασκεί την εξουσία του πάνω της ή όχι είναι θέμα που δεν το ξέρουμε και ούτε ενδιαφέρει, γιατί το ζήτημα δεν είναι αν ο συγκεκριμένος είναι προοδευτικός, αλλά τι θα γινόταν στην περίπτωση που δεν ήταν. Τα δικαιώματα δεν πρέπει να είναι λαχείο, αλλά δίχτυ προστασίας για ολους.

Ικμάδα
Ικμάδα
5 χρόνια πριν

Επιπλέον σε μυστηριώδεις χώρες του βορρά, στη Σουηδία για παράδειγμα, όταν έχουν περίοδο, δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να κάνουν μπάνιο στο μπάνιο που χρησιμοποιούν οι άντρες καθώς είναι βρώμικες. Με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν λεκάνες με νερό στο διάδρομο του σπιτιού..

https://m.huffingtonpost.gr/2015/07/17/-life-periodos-xores-gynaika_n_7799718.html

Να’ ναι κι αυτές οι πρακτικές επιλογή των γυναικών;