Αγαπητή «Α, μπα»: Χρειάζονται εξηγήσεις όταν απομακρυνόμαστε από τους άλλους;

Παρεξηγήθηκαν όταν έβαλα όρια

Ανακαλύπτοντας πτυχές μου είδα πως έχω θέμα με το να οριοθετώ τον εαυτό μου ως προς τους άλλους με αποτέλεσμα να αφήνομαι να με πατρονάρουν λογής λογής φίλοι συγγενείς κτλ. Το αισιόδοξο μάλλον, είναι πως άρχισα να το αντιλαμβάνομαι και να αντιδρώ με αποτέλεσμα ξεσκαρτάρισμα του κύκλου μου. Ωστόσο, αναρωτιέμαι αν είναι υπερβολικό να κόβω μαχαίρι επικοινωνία με “φίλους”? Έτσι τώρα αντιδρώ. Επειδή ανοίχτηκα, έδωσα δικαιώματα ζητώντας π.χ. απόψεις για επιλογές μου – και με προσέβαλαν, ξεπέρασαν τα όρια προσπαθώντας να με χειριστούν (βεβαίως και ήταν δικό μου σφάλμα). Λοιπόν, ίσως δεν είναι και το πιο διπλωματικό αλλά χρειάζονται εξηγήσεις όταν απομακρυνόμαστε? Στην περίπτωσή μου οι φίλες/γνωστές εκείνες ποτέ δεν κατάλαβαν τους λόγους της αλλαγής συμπεριφοράς μου και μάλιστα παρεξηγήθηκαν όταν βάζοντας πολύ αργά όρια άρχισα να είμαι πιο μαζεμένη στις απαντήσεις μου.

26χρονη

Ε ναι, αν το κάνεις απότομα και άγαρμπα, φαίνεται να κάνεις εσύ κάτι λάθος (για τον άλλον, ίσως και για τον εξωτερικό παρατηρητή). Οι εξηγήσεις χρειάζονται αν σε ενδιαφέρει τι λέγεται για σένα, αν πιστεύεις ότι η συγκεκριμένη σχέση το αξίζει, αν θέλεις να ξεδιαλύνεις την εικόνα που έχει κάποιος για σένα. Αν πρόκειται για ανθρώπους που δεν σε ενδιαφέρει τι θα σκεφτούν και τι θα κάνουν, δεν είναι απαραίτητες. Είναι κατανοητό να το κάνεις μαχαίρι, αφού είναι η πρώτη σου φορά, αλλά δεν το συνιστώ ως τρόπο συμπεριφοράς για το μέλλον. Πρέπει να θέτεις όρια σε κάθε σχέση από την αρχή, και να τα περιφρουρείς συνεχώς. Θα γίνεις καλύτερη με την εξάσκηση, αν το έχεις στο νου σου.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

47 points
Upvote Downvote

13
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
9 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
10 Συντάκτες σχολίων
HaifischnetConsciousnessMafaldaδιχασμενοςκορμος Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Περίπτωση με περίπτωση διαφέρει. Σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει όντως να απομακρυνθείς. Πχ το να ζητάς απόψεις για επιλογές σου δεν είναι λάθος όταν όντως θεωρείς τον άλλον φίλο σου. Αν αυτός το εκμεταλλευτεί, γίνει χειριστικός και ξεπεράσει τα όρια, τότε μάλλον η απομάκρυνση είναι μόνη λύση. Αν τα όρια δεν έχουν ξεπεραστεί σε βαθμό εκμετάλλεσης κι απλώς ο άλλος νομίζει ότι μπορεί να λέει το μακρύ του και το κοντό του για τη ζωή σου, τότε μπορείς απλώς να είσαι πιο επιλεκτική στο τι λες και σε ποιον. Πάντως οι άνθρωποι όντως θυμώνουν όταν αλλάζεις συμπεριφορά, όχι απαραίτητα επειδή το… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Εγώ πάλι δε καταλαβαίνω πως βάζεις όρια με το να εξαφανίζεσαι από τη μία μέρα στην άλλη. Το να εξηγούσες τα όρια σου και να έβλεπες ότι δεν γίνονται σεβαστά ναι.. Αλλά το να εξαφανιστείς έτσι απλά είναι σαν να επιλέγεις την εύκολη λύση. Εξαρτάται και από τι είδους φιλία είχατε βέβαια, αλλά θεωρώ ότι μια εξήγηση στον άλλον ποτέ δε βλάπτει. Ωφελεί πάντα και τις δύο μεριές, ασχέτου αποτελέσματος. Σκέψου πόσο διαφορετική θα ήτανε η ερώτηση σου αν το κάνανε σε σένα…

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Προφανώς τα έβαζε και οι άλλοι δε χαμπάριαζαν. Είναι πολύ συχνό, να λες στον άλλο τι σε ενοχλεί και να μη γίνεται αντιληπτό ή να μη θέλει ο άλλος να αλλάξει γιατί δε μπορεί ή δεν πάει το μυαλό του ότι οι σχέσεις λήγουν, αν δεν τηρηθούν ισορροπίες και από τις δύο πλευρές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν πιστεύω ότι πρέπει να λες κάτι, εκτός και ο άλλος σου το ζητήσει. Για να μην της έχουν ζητήσει κάποια εξήγηση, βγάζω το συμπέρασμα ότι έχουν καταλάβει ότι η σχέση δεν πήγαινε.

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Κάποτε πίστευα κι εγώ ότι το να εξαφανίζεσαι είναι η εύκολη λύση. Θα δώσω, όμως, το παράδειγμα ενός μακρινού πλέον φίλου. Άνθρωπος πολύ ιδιόρρυθμος, που προσβάλλει τους άλλους και θεωρεί ότι μπορεί να κάνει κριτική στα πάντα. Τα’χω εξηγήσει με το καλό, με το άγριο, το άτομο δεν έχει καμία διάθεση να κάνει αυτοκριτική και ντεν καταλαβαίνει από εξηγήσεις. Η λύση για μένα ήταν να βάλω όρια και πέτυχε. Για άλλους, όμως, δεν πέτυχε ή δεν αρκούσε, οπότε απομακρύνθηκαν χωρίς να πουν τίποτα. Ε, δεν μπορώ να τους κατηγορήσω. Δεν μπορούμε να σπαταλάμε όλη μας την ενέργεια για να εξηγούμαστε… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Σε περίπτωση όπου λες αυτό που σε ενοχλεί και ο άλλος δε θέλει ή δε μπορεί να το καταλάβει, οπότε εκ των πραγμάτων δε γίνεται να συνεχίσεις τη παρέα με το συγκεκριμένο άτομο, συμφωνώ και με τους δυο σας. Διαφωνώ μόνο, αν έχουμε στο μυαλό μας την εξαφάνιση, ως μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης των ανθρώπων και των προβλημάτων που έχουμε μαζί τους, χωρίς να έχουμε δώσει μια ευκαιρία πρώτα.

Εννοείται
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το απότομο κόψιμο σχέσεων δείχνει κυρίως ανωριμότητα και φόβο να εκφράσεις τον εαυτό σου. Είναι και πολύ αγενές έχω να πω. Το καλό είναι ότι μεγαλώνοντας μαθαίνεις και το διορθώνεις.

aiyo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συμμετέχων

είναι κομματάκι πρόβλημα όμως να θεωρείς ντε και σώνει ότι οι άλλοι προσπαθούν να σε πατρονάρουν.
μήπως απλά δε σου έλεγαν αυτά που ήθελες/ ήσουν έτοιμη να ακούσεις?

Haifischnet
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Οπότε, και στην περίπτωση αυτή, όταν ο άλλος δεν θέλει ή δεν είναι έτοιμος να ακούσει αυτά που έχεις να πεις, καλύτερα να μην τα λες. Ίσως ενοχλείς.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Κατά τη γνώμη μου, όταν δε σου ζητάνε εξηγήσεις, δε δίνεις. Εμείς αγχωνόμαστε, όταν απομακρυνόμαστε, οι άλλοι μια χαρά έχουν λάβει το μήνυμα. Η κοπέλα , ρωτάει τι γίνεται σε περίπτωση, που δεν υπάρχει γεγονός ή συμβάν, αλλά ασυμφωνία κουλτουρών (πως να το πω; ). Σε αυτή την περίπτωση τι να πεις; Μπαίνεις σε ένα ατέρμονο παιχνίδι, ποιος το κάνει σωστά και ποιος λάθος; Δεν υπάρχει απάντηση. Στις σχέσεις γίνεται η ζύμωση ούτως ή άλλως, αν δεν πετύχει, πρέπει να αποχωρούμε και για μας και από σεβασμό στον άλλο, που σε κάθε περίπτωση έχει δικαίωμα να ζει τη ζωή του,… Διαβάστε περισσότερα »

passenger
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αγαπητή 26χρονη, Είσαι ενήλικη και υπεύθυνη για τον εαυτό σου. Αν αισθάνεσαι ότι παραβιάζεται ο προσωπικός, ζωτικός σου χώρος από τις σχέσεις που έχεις δημιουργήσει και θες να κόψεις μαχαίρι τότε να κόψεις μαχαίρι. Είναι μια υγιής αντίδραση αυτοπροστασίας και αν αισθάνεσαι έτσι προσωπικά θεωρώ ότι έτσι πρέπει να πράξεις. Ο άνθρωπος στη διάρκεια της ζωης του περνά από πολλές και διάφορες φάσεις και ως ελεύθερο ον τουλάχιστον στις διαπροσωπικές του σχέσεις καλό είναι να διατηρεί την αυτοδιάθεση του. Το προβληματικό στην υπόθεση είναι ότι κάποιοι μπορεί να πληγωθούν από μια τέτοια απόφαση- όμως είμαι της άποψης ότι όταν ενεργοποιείται… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

{… έχω θέμα με το να οριοθετώ τον εαυτό μου ως προς τους άλλους …} Πιστεύω ότι πολλές γυναίκες έχουν αδυναμία σε αυτόν τον τομέα. Και να φανταστείτε ότι μια θεωρία λέει ότι: {Η γυναικα είναι αυτή που βάζει τα όρια, που ανάβει το πράσινο φως για το ξεκίνημα ή δείχνει το κόκκινο φως για το σταμάτημα.} Μακάρι να ισχύε αυτό, αλλά δεν…

διχασμενοςκορμος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“Χρειάζονται εξηγήσεις;” Σε κάποιες περιπτώσεις, ιδίως μιας και αναφέρεις (αν κατάλαβα σωστά) πως είναι η πρώτη φορά που περνάς αυτή τη φάση, μπορεί να τις χρειάζεσαι εσύ τις εξηγήσεις. Να συγκεντρώσεις τις σκέψεις σου, να βρεις την κατάλληλη περίσταση, να εξηγήσεις με προσοχή και σαφήνεια, να ακούσεις τον εαυτό σου να τα λέει.
Κάνοντας αυτό, νομίζω θα σε βοηθήσει να κρίνεις καλύτερα στο μέλλον ακόμα και σε ποιές περιπτώσεις αξίζει/χρειάζεται/επιβάλλεται να δοθούν διευκρινίσεις.

Consciousness
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Συμφωνώ με Λένα. Κοίταξε, από τη στιγμή που εσύ αποφάσισες να θέσεις κάποια όρια και να διαχειριστείς φιλίες και σχέσεις με τρίτους αλλά και συγγενείς, γνώημη μου δε σε ενδιαφέρει κι αν ας πούμε το πάρουν άσχημα το ότι απομακρύνθηκες και παρεξηγηθούν. Εσύ θα κάνεις αυτό που θέλεις και αυτό με το οποίο νιώθεις καλά εσύ η ίδια. Απο κει και πέρα η συμπεριφορά ή οι αντιδράσεις των άλλων δε σε ενδιαφέρουν. Δίνεις σημασία μόνο όταν το πρόσωπο είναι σημαντικό για σένα και σε επηρεάζει η συμπεριφορά του ή οι πράξεις του στη ζωή σου. Μόνο όταν αυτά τα άτομα… Διαβάστε περισσότερα »