Αγαπητή «Α, μπα»: Αυτό τώρα δεν ήταν ρατσιστικό;

Μου άναψαν τα λαμπάκια

Καλημέρα και καλή χρονιά α,μπα και φίλοι. Τελειώνοντας η χρονιά έγινε κάτι που ήθελα να συζητήσω μαζί σας. Δουλεύω στη σκωτία σε ένα από τα πολλά υποκαταστήματα μίας εταιρίας με ρούχα. Τα δεδομένα είναι τα εξής. Γενικώς η εταιρία είναι πολύ φιλική στους μετανάστες. Ειδικά στο υποκατάστημά μας έχουμε παιδιά από Σκωτία, Ισπανία, Λιθουανία, Κίνα Ελλάδα ότι πάει ο νους. Το κατάστημα κλείνει στις 7. Είκοσι λεπτά πριν, κλείνουν τα δοκιμαστήρια για να έχουμε χρόνο να συμμαζέψουμε ό,τι αφήσουν οι πελάτες. Έχει παρατηρηθεί πως προς το κλείσιμο πολλές φορές έρχονται ασιάτισσες οι οποίες χαλάνε την τάξη. Αυτά είναι τα δεδομένα. Ακούω καποια στιγμή έναν συναδελφο πιτσιρικά που την έχει δει κάπως, στις 6:15 να λέει κλείνουν τα δοκιμαστήρια. Εκείνη τη μέρα έλειπε ο μάνατζερ. Τι λες καλέ λέω. Πάει η ασίσταντ κάτι του λέει δεν ξέρω τι. Την άλλη μέρα τον ρωτάω τι στο καλό σκεφτόταν και μου λέει με συνωμοτικό χαμόγελο το μέρος ήταν γεμάτο asian people και είπα επειδή τα αφήνουν μαντάρα δε θέλησα να τους αφήσω να μπουν. Μου άναψαν τα λαμπάκια. Του είπα δεν είναι σωστό αλλά όσο το σκεφτόμουν τόσο αποφάσισα πως είναι ρατσιστικό. Όταν αποδίδεις σαν fact, όπως είπε, χαρακτηριστικά σε μία ομάδα που δεν γνωρίζεις βασιζόμενος σε συμπεριφορές που νομίζεις πως έχεις παρατηρήσει σε άτομα της ίδιας φυλής είσαι ρατσιστής. Βασικά νομίζω πως αυτός είναι και ο ορισμός του ρατσισμού. Το συζήτησα με τον μάνατζερ του είπα πως καθόλου δεν με πειράζει να πει στον εν λόγω υπάλληλο πως εγώ ήμουν αυτή που το ανέφερε, μου είπε πως όντως ήταν τεράστιο λάθος κι αναμένουμε εξελίξεις. Το έλεγα τώρα αυτό σε μία φίλη και μου λέει όχι δεν είναι ρατσιστικό. Αν αυτό είναι ρατσισμός και το γεγονός πως κάθε φορά που μπαίνει ένα τζάνκι στο μαγαζί το παρακολουθείτε γιατί το υποψιάζεστε για κλοπή είναι ρατσισμός. Προσπάθησα να της εξηγήσω πως δεν εχει καμία σχέση το ένα με το άλλο, πως δεν αρνείται κανείς την είσοδο στα τζανκια απλά τα παρακολουθούμε γιατί 9 φορές στις δεκα κλέβουν, πως δεν τους αποδίδουμε χαρακτηριστικά λόγω φυλής αλλά λόγω συμπεριφοράς και μου λέει αυτή και τους ασιάτες τους κρίνετε λόγω συμπεριφοράς όχι λόγω χρώματος. Αν όντως έρχονται και τα κάνουν μαντάρα. Κι ενώ μέσα μου ξέρω πως είναι λάθος θα ήθελα να με βοηθήσεις α,μπα μου να το ξεμπλέξω λίγο και να βελτιώσω τα επιχειρήματά μου. Είναι κάτι που δε βλέπω;

Ένα και δύο;

Το να μαρκάρεις ανθρώπους που θεωρείτε ότι είναι χρήστες (έχετε ποτέ εξακριβώσει αν είναι;) είναι ρατσισμός, κοινωνικός ρατσισμός, και αυτό που λέτε για τους Ασιάτες είναι κανονικός, αγνός, πατροπαράδοτος ρατσισμός όπως το πλατάνι στην πλατεία του χωριού.

Κανέναν από τους δυο δεν κρίνετε λόγω συμπεριφοράς αλλά λόγω των προκαταλήψεων που έχετε για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, και αυτό, ξαναλέμε, λέγεται ρατσισμός. Αυτός που ανήκει σε αυτή την ομάδα κλέβει, αυτός που ανήκει στην άλλη είναι ακατάστατος. Τραβάω τα μαλλιά μου για πολλούς λόγους. Πρώτον, σας κλέβουν ένα σωρό άλλοι που δεν παίρνετε χαμπάρι επειδή είσαστε πολύ απασχολημένοι με τα «τζάνκια», και δεύτερον, τραβάω όσα μου έχουν απομείνει γιατί αναρωτιέμαι αν υπάρχει έστω και ένας ανάμεσα σας που συνειδητοποιεί πόσο τιτάνια, γιγαντιαία ομάδα ανθρώπων είναι η λέξη «Ασιάτης». Έχετε κοιτάξει τον χάρτη; Ξέρετε ότι έχετε δει εκατοντάδες Ασιάτες που δεν καταλάβατε ότι είναι Ασιάτες; Καταλαβαίνετε ότι εννοείτε ανθρώπους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσώπου;

Επειδή βρίσκεσαι σε ανεπτυγμένη χώρα και αναφέρεις πολυκατάστημα αλυσίδα, ούτε ψύλλος στον κόρφο σας γιατί αν βγουν παραέξω αυτά θα γίνετε βούκινο παγκοσμίως, οπότε σου συνιστώ να κάνεις ταχύρρυθμα μαθήματα στο τι είναι ρατσισμός και να κάνεις όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να δείξεις ότι δεν είσαι ρατσίστρια και βρισκόσουν στην σωστή πλευρά. Αν νομίζεις ότι υπερβάλλω, ίσως δεν διαβάζεις όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

25 points
Upvote Downvote

40
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
17 Θέματα σχολίων
22 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
23 Συντάκτες σχολίων
papialuckystrikeLady ChatterleyBakaliaros Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Εγώ μια απορία έχω:
Μαζεύεται σε 20′ όλος αυτός ο χαμός που βλέπουμε σε τέτοια καταστήματα?
Εγώ είμαι εκείνη η όχι-και-τόσο-νορμάλ πελάτισσα που διπλώνει/κρεμάει/βάζει στη θέση του αυτό που πήρε. Θα με δει κανείς και θα νομίσει ότι αυτό κάνω και στο σπίτι μου και πόσο έξω θα πέσει Θε μου.

Nee Teg
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

χαχα! Μια από τα ίδια κι εγώ!

Cocolime
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ δουλεύω στο zara στην Αγγλία και κλείνουμε το δοκιμαστήριο περίπου 10 λεπτά πριν επειδή το άτομο που είναι στο δοκιμαστήριο καθε φορά πρέπει μέχρι την ώρα που έχει κλείσει το μαγαζί να έχει “κλείσει τη ζώνη”, να είναι όλα τακτοποιημενα. Το ίδιο και οι υπόλοιποι, ο καθένας για τη δική του ζώνη. Ο κακός χαμός πρέπει να έχει μαζευτεί μέχρι την ώρα που θα κλείσουμε την πόρτα και για την επόμενη μια ώρα βάζουμε στην θέση τους τα ρούχα που έχουν μείνει στο δοκιμαστήριο ή έχουν βρεθεί σε άλλα departments. Που σημαίνει ότι ξεκινάμε να “κλείνουμε” τις ζώνες περίπου… Διαβάστε περισσότερα »

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Σε ένα πράγμα θα διαφωνήσω Α,μπα, οι άνθρωποι που είναι χρήστες – τουλάχιστον χρήστες σε άσχημη κατάσταση, που χρειάζονται χρήματα απεγνωσμένα και γρήγορα – φαίνονται. Δεν είναι δύσκολο να τους ξεχωρίσεις. Όταν μπαίνουν στο μετρό άνθρωποι που τρέμουν τα χέρια τους και πέφτουν τα βλέφαρά τους και τραυλίζουν ότι θέλουν ένα ευρώ για να φάνε και πως δεν-είμαι-κανένας-ναρκομανής-αλήθεια-σας-λέω, δεν είναι εμφανές ότι είναι; Πώς πρέπει να το εξακριβώσω δηλαδή;

Αυτό που δεν καταλαβαίνω βέβαια είναι γιατί ένας χρήστης να θέλει να κλέψει ρούχα απο μαγαζί τύπου πριμαρκ. Εκτός αν μιλάει για κλοπή από άλλους πελάτες.

papia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
papia

Δε διαφωνώ, αλλά πολλές φορές οι traffickers εξαναγκάζουν ανθρώπους και σε επαιτεία και είναι συχνό να χρησιμοποιούν ναρκωτικά/αλκοόλ για να την παλέψουν. Μπορεί να νομίζει οτι βλέπει κάποιον εξαρτημένο, και να βλέπει ένα θύμα.

Evelina Leivada
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Evelina Leivada

Συμφωνώ με τη Λένα στη διαπίστωση ότι υπάρχουν ρατσιστικά στοιχεία στην παρατήρησή της γράφουσας. Αυτό το ‘τζάνκια’ για άρρωστους, εξαρτημένους, εξαθλιωμένους συχνά ανθρώπους, με κούρδισε λίγο, αλλά το προσπερνώ γιατί θέλω να σταθώ αλλού. Διαφωνώ λίγο με τη Λένα σε αυτό το κομμάτι “Ξέρετε ότι έχετε δει εκατοντάδες Ασιάτες που δεν καταλάβατε ότι είναι Ασιάτες; Καταλαβαίνετε ότι εννοείτε ανθρώπους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσώπου;”. H γράφουσα δεν είπε ότι όλοι οι Ασιάτες είναι μπαχαλάκηδες (δεν ξέρω πως να το θέσω καλύτερα!), αλλά ότι *πολλές φορές* οι μπαχαλάκηδες είναι Ασιάτες. Δεν είναι ταυτόσημα αυτά τα δυο. Και προφανώς χρησιμοποιεί την λέξη Ασιάτης… Διαβάστε περισσότερα »

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ισχύει, και οι ευρωπαίοι συνήθως λέγοντας Asian people έχουν στο μυαλό τους East Asian, που είναι αρκετές (συγκεκριμένες) φυλές με πολλά παρόμοια μεταξύ τους χαρακτηριστικά (π.χ. σχιστά μάτια). Δεν εννοούν ούτε Ρώσους ούτε Ινδούς ούτε Τούρκους.

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Και πάλι το ῾σχιστά μάτια῾είναι πολύ γενικό και ευτυχώς, οχι και τόσο politically correct πλεον.. Υπάρχει τεράστια διαφορά και στους ανθρώπους από χώρες της ανατολικής Ασίας, ακόμη και ανάμεσα σε γείτονες χώρες. Είναι σα να λέμε οτι οι Ελληνες μοιάζουμε εμφανισιακά με τους Τσέχους ή τους Φινλανδούς!

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Cocker Spaniel, πράγματι υπάρχει διαφορά, αλλά στα δικά μας μάτια δεν ειναι και τεράστια. Π.χ. για μενα οι Κινεζοι και οι Ιαπωνες μοιάζουν πολύ, για τους ίδιους υποθέτω πως καμια σχέση. Αντίστοιχα εννοείται πως πολλοί άνθρωποι απο ασιατικες φυλές θεωρούν πως όλοι οι καυκασιοι μοιάζουν μεταξύ τους. Δε θα μου εκανε καμια εντύπωση ενας Ιάπωνας να βρίσκει πως οι Ελληνες και οι Φιλανδοι μοιάζουν πολύ, ισως μόνο στα χρώματα να εβλεπε διαφορά. Ολα σχετικά είναι.

zero-gravity
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Εικόνων
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Απ’την άλλη θα μπορούσε να πει κάποιος πως στεροτυπικά οι γυναίκες σε σχέση με τους άντρες περνάνε πολύ περισσότερη ώρα στο δοκιμαστήριο. Με αυτό το σκεπτικό θα έπρεπε να επιτρέπουν τη τελευταία είσοδο διαφορετική ώρα με βάση το φύλο. Κάτι που είναι αυθαίρετο αλλα και αγενές και σεξιστικό.
Θα ήταν προτιμότερο νομίζω να επιτρέψει την είσοδο και να δώσει μια διακριτική προειδοποιηση πως το κατάστημα θα κλείσει σύντομα και δεν θα έχει πολύ χρόνο.

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Οχι δεν θα έπρεπε, γιατί δεν ανήκει στις αρμοδιότητές του. Είναι η δουλεία του να συμμαζέψει τα ρούχα, ότι χαμός και να γίνεται, κι όχι να τρομοκρατεί τους πελάτες για να μπορεί να φύγει μιση ώρα νωρίτερα.

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Θα διαφωνήσω με τη Λένα σε κάποια πράγματα. Ένας εξαρτημένος χρήστης, προκειμένου να βρει τη δόση του, θα επιδοθεί και σε κλοπές. Εκτός αυτού, φαίνεται από μακριά. Το να μην τον παρακολουθούν και να σημειωθεί κλοπή προς πελάτη θα βρεθεί το μαγαζί απίστευτα εκτεθειμένο. Επίσης, το “Ασιάτης” δεν ήταν ρατσιστικός χαρακτηρισμός. Αναφέρεται σε ανθρώπους που έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά εμφανισιακά. Δεν ανέφερε ότι όλες οι Ασιάτισσες ήταν ακατάστατες, αλλά ότι όλες οι ακατάστατες ήταν Ασιάτισσες. Από τη στιγμή που παρατηρείται σε συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα αυτό δεν είναι ρατσιστικό να το επισημαίνεις. Ισως φαίνεται ακραίο το ότι ο υπάλληλος ανέφερε από… Διαβάστε περισσότερα »

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Ξαναδιάβασε αυτό που έγραψες .. ῾Δεν (είναι) όλες οι Ασιάτισσες ακατάστατες, αλλά ότι όλες οι ακατάστατες ήταν Ασιάτισσες.῾

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Επίσης το οτι ῾παρατηρείται σε συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα῾απο πού προκύπτει ; Υπάρχει επίσημη έρευνα ή μήπως ο συναδελφός της τυγχαίνει να είχει προσωπική εμπειρία με όλα τα 1,6 δις κατοίκων της Ανατολικής Ασίας ;

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Έχει μεγάλη διαφορά το ένα από το άλλο, cocker spaniel, και δεν πρόκειται να κάτσω να σου την εξηγήσω. Προκύπτει από τους υπαλλήλους που κάθε φορά πρέπει να μαζέψουν το χαμό. Δεν χρειάζεται και έρευνα με δειγματοληψία. Όταν βλέπεις κάποιον με σκιστά μάτια, λες “να ένας Αφρικανός”;

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Ισως θα έπρεπε να την εξηγήσεις, Vasilis, γιατί πραγματικά δεν βγάζουν νόημα τα όσα γράφεις. Το να μαζεύουν το χαμό , αυτή ακριβώς είναι η δουλειά των υπαλλήλων. Και δεύτερον, εσύ Αφρικανούς με῾σχιστά μάτια῾δεν εχεις δει δλδ; Και το ῾Αφρικανός῾ που γράφεις τι σημαίνει δλδ; Μπορείς να μου περιγράψεις εναν ‘Αφρικανό’ όπως λες ;

Cocolime
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δουλεύω στην Αγγλία στο zara ξέρω ακριβώς τη φήμη για τις east asian. Γενικά υπάρχουν τύποι πελατών. Συνήθως δουλεύω στο δοκιμαστήριο και έρχομαι σε πολύ άμεση επαφή μαζί τους. Η δουλειά μου είναι σε γενικές γραμμές να κρατάω το δοκιμαστήριο σε τάξη. Όταν είναι γεμάτο ζητάω να κάνουν μια ουρά. Όταν έρχεται η σειρά κάποιου να μπει στο δοκιμαστήριο μετράω τα ρούχα που παίρνει επειδή όταν θα βγει, πρέπει να έχει τον ίδιο αριθμό ρούχων. Στο δοκιμαστήριο μπορείς να πάρεις μέχρι 10 items (εγώ συνήθως αφήνω να πάρουν και παραπάνω, γνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί να είναι εις βαρος μου). Η… Διαβάστε περισσότερα »

Κοντράριος
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Κοντράριος

Διαφορά έχουν όντως. Αν πεις “όλες οι Ασιάτισσες είναι ακατάστατες” σημαίνει ότι το 100% των γυναικών από την Ασία είναι ακατάστατες.
Αν πεις “όλες οι ακατάστατες είναι Ασιάτισσες” σημαίνει ότι το 100% αυτών που κάνουν ακαταστασία είναι γυναίκες από την Ασία. Κανένας άλλος δεν είναι ακατάστατος, μόνο οι Ασιάτισσες.
Τελείως διαφορετικό το νόημα, εντελώς ρατσιστικές και οι δύο προτάσεις.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Αρχικά από τη στιγμή που το μαγαζί έχει ωράριο αυτό δεν μπορεί να παραβιάζεται.Ομως είναι γεγονός ότι το αγοραστικό κοινό έχει συχνά πυκνά κάποια κοινά χαρακτηριστικά ανάλογα με την εθνικότητα ,κοινωνικό στάτους κλπ.Εγω για παράδειγμα ξέρω πια ως σερβιτορα φαγητού επαγγελματίας εδώ και δεκαπέντε χρόνια ότι η ελληνική οικογένεια που θα έρθει για φαγητό (γονείς και πιτσιρίκια”θα με βασανίσει με παραλογες απαιτήσεις,θα αφήσει τα παιδιά να αλωνιζουν και να ενοχλούν τον κόσμο,θα ζήτησει να προηγηθεί διότι “τα παιδιά πεινάνε”,θα αφήσει ένα ελάχιστο μπουρμπουαρ και κατά πάσα πιθανότητα θα μου μιλάνε στον ενικό.Τοσα χρονια έχω γνωρίσει εξαίσιους ανθρώπους αλλά είναι η… Διαβάστε περισσότερα »

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Αν είσαι σερβιτόρα στην Ελλάδα, τοτε και πάλι είναι αυθαίρετο να βγάζεις συμπεράσματα, γιατί διαφορετικά φέρεται κάποιος που είναι στη χώρα του, και διαφορετικά όταν είναι κάπου ως τουρίστας. Αυτό ισχύει όσο για τους Ελληνες, τόσο και για τους αλλοδαπούς. Δεν μπορείς να συγκρίνεις ντόπιους με ξένους. Επίσης, ισως εχει περισσότερο να κάνει με το είδος πελατείας που έχετε (περιοχή, κοινωνική τάξη κ.λ.π.) και όχι τόσο με τον τόπο γεννήσεως ;

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Δεν είναι μειονοτική ομάδα στην Ελλάδα οι Έλληνες.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Δεν έχει να κάνει.Υπαρχουν και άλλες εθνικότητες μειονοτικές που έχουν αλλα χαρακτηριστικά ως πελάτες,είτε καλά,είτε κακα.Ασε που δουλεύω πια στο εξωτερικό και πάλι οι Έλληνες είναι προβλέψιμοι σαν πελάτες.Φυσικα ξαναλέω υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά εγώ μιλάω για τον κανόνα.

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Και στην Ἁσία῾λένε, ῾πώπω όλοι οι Ευρωπαίοι είναι πανύψηλοι῾.

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Κι έρχομαι εγώ να τους αποδείξω ότι αυτό είναι ένα ανυπόστατο τσουβάλιασμα.

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

διπλό τσουβάλιασμα κίολας ..

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Τέρμα ρατσιστική συμπεριφορά του συναδέλφου, και πολύ σωστά έκανες που το ανέφερες. Από την άλλη, κι εσύ νομίζεις πως μια πελάτισσα που κατά την άποψή σου είναι Ασιατικής καταγωγής, είναι πιθανότερο να αφήσει το δοκιμαστήριο ακατάστατο* από μια πελάτισσα της οποίας την καταγωγή δεν μπορείς να τοποθετήσεις. Το αναφέρεις ως “γεγονός”. Επίσης νομίζεις ότι ξέρεις ποιος άνθρωπος που μπήκε στο μαγαζί είναι χρήστης ναρκωτικών, επειδή έχεις ένα σετ εμφανών χαρακτηριστικών και συμπεριφορών που (σου έχουν πει πως) ταιριάζει σε αυτή την πρακτική. Μόνο που οι συμπεριφορές αυτές δεν είναι σίγουρο δείγμα χρήσης ουσιών. Τρανταχτό παράδειγμα ο αδικοχαμένος Ζακ Κωστόπουλος, που… Διαβάστε περισσότερα »

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Πολύ εύστοχη η αναφορά στο Ζακ.
Λυπάμαι που έπρεπε να έχει τέτοια κατάληξη για να αμφισβητήσουμε τις σκέψεις και τα στερεότυπά μας, αλλά τουλάχιστον είναι ανακουφιστικό ότι λειτούργησε έτσι και υπάρχει κόσμος που συνεχίζει να τον επικαλείται, ακόμα και τώρα που κόπασε ο χαμός που είχε γίνει τότε.

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Κι εγώ σκέφτηκα τον Ζάκ, μπράβο σου Idril, το έγραψες πολύ σωστα!

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ρατσιστικό είναι, να προκαταλαμβάνεις ότι ο άλλος θα φερθεί με τρόπο συγκεκριμένο, επειδή ανήκει σε μία κοινωνική ομάδα, που έχει κάποια χαρακτηριστικά. Πχ οι Έλληνες φωνάζουνε…. όχι όλοι όμως. Για σκέψου να μη σε έβαζαν σε θέατρα και σινεμά και εστιατόρια επειδή “οι Έλληνες φωνάζουν”….. Το ότι έχουμε χαρακτηριστικά ομάδας, ή φυλής ή φύλου δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι ίδιοι, ούτε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να διαφορποιηθούμε. Ο ρατσισμός είναι απόρροια της τεμπελιάς να σκεφτείς και αποτέλεσμα της βλακώδους διαπίστωσης.

Toufa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Αχ Σκωτία αχ αχ αχ… Πόσο σε ζηλεύω. Απ’ο,τι καταλαβα δουλεύεις στα primark, τα οποία από την δική μου εμπειρία (σε 3 -4 μαγαζιά που έχω πάει στην Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένων και 2 στη Σκωτία, Αμπερντίν και Εδιμβούργο) είναι σχεδόν πάντα ανάκατα.
Κι αυτό γιατί τα ρούχα είναι τόσο φθηνά που τρελαίνονται όλοι (ανεξαρτήτως εθνικότητας εννοείται) να πάρουν τις καλύτερες προσφορές και τα καλύτερα κομμάτια, που το μέρος βομβαρδίζεται και είναι σχεδόν αδύνατο να ψωνίσεις.
Δεν μπορώ να σου περιγράψω τι γίνεται στο μαγαζί αυτό στην χώρα που μένω τώρα…
Αν δεν δουλεύεις στα primark, σχώρα με.

MagosTouOzz
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ με την Αμπα, όντως ρατσιστικό είναι. Όμως δεν συμβαίνει μόνο σε αλυσίδες καταστημάτων, αλλά και σε πιο μικρά μαγαζιά σε όλο το κόσμο. Από προσωπική εμπειρία, έχεις σαν πωλήτρια/ ιδιοκτήτρια δευτερόλεπτα στη διάθεσή σου να καταλάβεις ένα πιθανό πελάτη που μπήκε μέσα. Οπότε λογικό είναι να πέφτει τσουβαλιασμα γιατι είναι πρακτικό το θέμα (θα αγοράσει, θα κλέψει, θα μου τα κάνει όλα κωλο στο μαγαζί, ή απλά θα φύγει). Κοινώς ο γνώμονας στα καταστήματα είναι να πουλήσουμε όσα περισσότερα, όσο πιο γρήγορα και ακίνδυνα γίνεται. Τώρα αν αυτό περιλαμβάνει και ρατσισμό, είναι λίγο χαμηλά στη λίστα με τις προτεραιότητες… Διαβάστε περισσότερα »