in

Αγαπητή «Α, μπα»: Αξίζει να το κυνηγήσω και να γίνω Αρχαιολόγος;

Ολες οι ανασκαφες είναι κατά βάση εθελοντικές και ο μόνος τρόπος να εργαστεί κάνεις ως αρχαιολόγος πεδίου είναι κατά βάση το δημόσιο

Ολες οι ανασκαφες είναι κατά βάση εθελοντικές και ο μόνος τρόπος να εργαστεί κάνεις ως αρχαιολόγος πεδίου είναι κατά βάση το δημόσιο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

44bd8dadf89735e00d023533ca6dea3c

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την στήλη σου! Αυτό που με προβληματίζει και θα ήθελα να μοιραστώ και να ακούσω σχετικές εμπειρίες, είναι το κατά πόσο αξίζει κανεις να κυνηγησει μια επαγγελματική πορεία σε ενα πολύ δύσκολο και κλειστό επάγγελμα. Μεγάλωσα στην Ολλανδία και από μικρό παιδί με γοήτευαν τα μουσεία, η αρχαιολόγια και η τέχνη. Αποφάσισα να γυρίσω στα 18 μου στην Ελλάδα όπου σπούδασα αρχαιολογια και ιστορία της τέχνης. Ήταν πραγματικά 4 πάρα πολύ όμορφα χρόνια, κατά τα οποία αγάπησα ακόμα περισσότερο την επιστήμη της Αρχαιολογίας αλλα και την ιστορία. Το πρόβλημα ξεκίνησε μετά την αποφοίτηση μου. Ολες οι ανασκαφες είναι κατά βάση εθελοντικές και ο μόνος τρόπος να εργαστεί κάνεις ως αρχαιολόγος πεδίου είναι κατά βάση το δημόσιο. Από γοητεύτηκα πολύ μετά απο 2 χρόνια άκαρπης προσπάθειας για να βρω εργασία στο αντικείμενο και φέτος γύρισα στη Ολλανδία όπου εργάζομαι στον τομέα του τουρισμού. Η δουλειά μου είναι αρκετά ικανοποιητική και ευχάριστη αλλα με τρώει μέσα μου το ότι έχω αφήσει μια επιστήμη που με γοητεύει τόσο για τον φόβο της επαγγελματικής αποκατάστασης. Αξίζει πιστευετε τώρα στα 26 να το κυνηγήσω ξανα αρχίζοντας ένα μεταπτυχιακό στην Ολλανδία; οι δικοι μου με αποθαρρύνουν πολύ λέγοντας μου συνεχώς ότι η αρχαιολόγια είναι χόμπι και όχι μια εργασία που μπορεί να σου εξασφαλίσει τον βιοπορισμο σου. Κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο. Ευχαριστω!

Για αυτή την ερώτηση αναζήτησα βοήθεια μιας ειδικού. Είχε την καλοσύνη να απαντήσει η Βασιλική Πλιάτσικα, επιμελήτρια αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αγαπητή φίλη,

δεν έχεις άδικο ότι η αρχαιολογά είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο επάγγελμα όσον αφορά το βιοπορισμό. Θα σου έλεγα αυτό που λέω σε όλους τους φοιτητές που έρχονται στο Μουσείο για πρακτική: χρειάζεται να είσαι ανταγωνιστικός αν θες να μείνεις στο επάγγελμά μας κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο συνεχίζοντας τις σπουδές σου με μεταπτυχιακό και διατριβή στο πεδίο που κρίνεις ότι σε ενδιαφέρει περισσότερο. Είναι επένδυση χρόνου και χρήματος και απίστευτου κόπου αλλά σχεδόν πια μονόδρομος. Στα θετικά όμως περιλαμβάνεται το γεγονός ότι σου ανοίγεται μια ακόμη οδός να ασχοληθείς με την αρχαιολογία σε ακαδημαϊκό πλαίσιο (επίσης δύσκολο φυσικά, διεθνώς).

Όπως θα ξέρεις ήδη, υπάρχουν επίσης επαγγέλματα/ειδικότητες σχετικές με την αρχαιολογία που μπορεί να εξασφαλίσουν κάπως πιο εύκολα μια βιοποριστική κατάσταση. Π.χ. αν έχεις ταλέντο στο σχέδιο μπορείς να προσπαθήσεις να γίνεις επαγγελματίας σχεδιαστής αρχαιολογικών αντικειμένων ή φωτογράφος. Και τα δύο πεδία απαιτούν επίσης εξειδίκευση. Όσον αφορά τον εθελοντισμό στις αρχαιολογικές ανασκαφές είναι δυστυχώς όντως όπως το λες. Προσωπικά εργάστηκα έτσι πολλά χρόνια, ιδίως όταν ήμουν φοιτήτρια. Αλλά απέκτησα έτσι πολύτιμη πείρα και συνεργασία με σημαντικούς αρχαιολόγους γεγονός που κατά κάποιο τρόπο εξαργύρωσα (αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη) αργότερα.

Στη δική σου περίπτωση δεν θα μπορούσα ποτέ να σου προτείνω να κάνεις μια ρηξικέλευθη αλλαγή μετακομίζοντας πίσω στην Ελλάδα χωρίς να έχεις εξασφαλίσει εργασία. Μένοντας όμως στην Ολλανδία, που καταλαβαίνω ότι είναι το σπίτι σου, μπορείς να συνεχίσεις με μεταπτυχιακές σπουδές στην ελληνική αρχαιολογία και γνωρίζω καλά ότι εκεί δραστηριοποιούνται δραστήριοι συνάδελφοι με υψηλότατη κατάρτιση. Αξίζει να προσπαθήσεις αν είναι αυτό που αγαπάς.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

100 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Eliza
Eliza
3 χρόνια πριν

Από χθες σκέφτομαι τι ειναι αυτό που με προβληματίζει στην ερώτηση. Και το βρήκα. Η ερώτηση στο «αν αξίζει» αν αξίζει τι; Να στρέφεσαι προς τα εκεί που λέει το ειναι σου; Φυσικά. Αυτό είναι το νόημα της ζωής για εμένα. Και όσο για αυτό κανένας νέος / ηλικιωμένος / υπερήλικας δεν θα πρέπει να αποθαρρύνεται. Εξάλλου και να λέγανε σε κάποιον όχι δεν αξίζει για κάτι που το θέλει τόσο πολυ, ή να το έλεγε ο ίδιος στον εαυτό του -τοσο συχνό φαινόμενο- πιο το νόημα; Απωθημένα, μιζέρια κ μεταβίβαση ευθυνών κ ονείρων στους απογόνους και μη συνειδητές επιλογές.… Διαβάστε περισσότερα »

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν

Θέλω να σου “μεταφράσω” λίγο κάτι στην απάντηση της κυρίας Πλιάτσικα. Τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως σου τα λέει (αισθάνομαι ότι δε θέλει να σε αποθαρρύνει, είναι λίγο σαν επιχρυσωμένο χάπι ο λόγος της) είναι ακόμα πιο δύσκολα. Βασικά είναι σχεδόν άγρια θα έλεγε κανείς. Εγώ θέλω να επικεντρώσω στο τι σημαίνει “ανταγωνιστική”: θα πρέπει να βρεις έναν τομέα εξειδίκευσης (GIS θα είναι αυτό; 3d modelling; Cultural Heritage Management; Ότι σε ενδιαφέρει περισσότερο τέλος πάντων) και να είσαι η κα λύ τε ρη σε αυτόν για να μπορείς να χτυπάς χρηματοδοτήσεις. Αν δεν προέρχεσαι από εύπορη οικογένεια είναι ένας… Διαβάστε περισσότερα »

TNR
TNR
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alethiometer

Να προσθέσω και τον νεποτισμό στο πολύ ωραίο μείγμα που αναφέρεις. Αν ο καθηγητής έχει υποψήφιο για θέση στο πανεπιστήμιο, τον γιο ή την κόρη ή τέλος πάντων κάποιον πολύ δικό του, μην περιμένεις καριέρα ακαδημαϊκή στην Ελλάδα τουλάχιστον που γνωρίζω το σύστημα. Για έξω δεν ξέρω τι γίνεται.

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  TNR

Ο νεποτισμός στο ακαδημαϊκό πεδίο είναι ακριβώς όπως τα περιγράφει η stephiestep.Εν πολλοίς και στην Ελλάδα (και όχι μόνο, από όσο ξέρω όλες οι μεσογειακές χώρες, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, έτσι είναι) είναι με τους όρους που ανέφερε. Προσωπικά ούτε στην Ελλάδα δεν έχω δει κανένα επικό “στουρνάρι” που να είναι στο πανεπιστήμιο, αλλά φαντάσου να έχεις γονιό ακαδημαϊκό που να ξέρει πώς δουλεύει όλο το σύστημα και να έχει και πρόσβαση και σε όλο αυτό το δίκτυο. Ε, πώς να το κάνουμε, παίζουν σε άλλο level αυτοί. Αυτό που ξέχασα να προσθέσω ρητά (γιατί ένα hint το έδωσα) είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alethiometer

Μιλάω για Ελλάδα για reviews ή έρευνες με τετραψήφιο αριθμό συμμετεχόντων όπου οι ερευνητές είναι συνήθως παραπάνω από 2 (+επιβλέποντες). Επειδή το έζησα και πολύ έντονα, άτομα με καθόλου ερευνητική εμπειρία, ούτε καν ξεχωριστές ακαδημαϊκές επιδόσεις προωθήθηκαν, ενώ άτομα που είχαν ήδη έρευνες στο βιογραφικό τους (π.χ. από προηγούμενο μεταπτυχιακό σε αντίστοιχο τομέα) έμειναν εκτός ή μπήκαν στην ομάδα, έβγαλαν όλη τη δουλειά και μπήκαν πρώτο όνομα μαζί με αυτούς που δεν συμμετείχαν ούτε στα meetings της ομάδας.

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alethiometer

Επειδή προσφάτως ασχολήθηκα να δώσω ένα λίγο διαφορετικό twist σε σχέση με την προηγούμενη ακαδημαϊκή μου καριέρα που περιλαμβάνει και ομαδικά projects και δημοσιεύσεις θα σου πω ότι η Granita Lemoni θίγει δύο σοβαρά ζητήματα: 1. για τον τρόπο που μπήκαν στο μεταπτυχιακό 2. για τον τρόπο που προστίθενται ονόματα στις ομαδικές δημοσιεύσεις. Το πρώτο το επιβεβαιώνω, για το δεύτερο επιφυλάσσομαι γιατί είμαι ακόμα καινούρια στον τομέα αλλά δε θα πέσω κι από τα σύννεφα όταν το δω. Σίγουρα δε θα πέσω. Όσο για την αξιοκρατεία στο εξωτερικό, οκ, δουλεύει καλύτερα το σύστημα και προσωπικά δεν είδα ακαδημαϊκούς γόνους αλλά… Διαβάστε περισσότερα »

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alethiometer

Κι εκεί θα πρέπει να έχεις συστατικές επιστολές που φυσάνε (συν δραστηριότητες τύπου διοργάνωση συνεδρίων και διάφορα διοικητικά). Γιατί και Oxbridge να ‘σαι, εκεί που θα κάνεις αίτηση εσύ θα κάνουν κι άλλοι από τα ίδια πανεπιστήμια.

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  TNR

Δεν είναι μόνο το head start. Είμαι σε μεταπτυχιακό με αρκετά δυνατό ερευνητικό πρόγραμμα που οι μισοί που μπήκαν μπήκαν με γνωστό τους. Από αυτούς οι περισσότεροι συμμετέχουν σε ερευνητικά projects που δεν κάνουν τίποτα και μπαίνει το όνομά τους στις δημοσιεύσεις. Αυτό δεν ονομάζεται head start αλλά εκμεταλλεύομαι το όνομά μου/ τις γνωριμίες μου, έχω τα πτωχά δουλάκια να βγάζουν τη δουλειά, κάθομαι και η τύχη μου δουλεύει. Πολλοί δεν κατακτούν τυπικά και άτυπα προσόντα. Τα κλέβουν.

lynka kal
lynka kal
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  TNR

Ειναι ακριβως οπως τα λετε και οι δυο.Στο συγκεκριμενο,δε,αντικειμενο,ο νεποτισμος συγκρινεται μονο με αυτον των ιατρικων σχολων.Οχι οτι δεν υπαρχουν και καποιες λιγες ευκαιριες για ολους.Απλως ,απαιτουνται σπουδες χρονων και δαπανη χρηματων με αμφιβολα αποτελεσματα.Οταν μπηκα στη σχολη,ανακαλυψα οτι στο ετος μου ημουν μαλλον το μοναδικο παιδι απο αγροτικη οικογενεια.Πολλα παιδια απο ιδιωτικα σχολεια η απο ευπορες οικογενειες.Καπου εκει αποφασισα οτι θα σπουδασω αυτο που αγαπω(και οι σπουδες ηταν καλυτερες απο αυτο που φανταζομουν),αλλα θα ασχοληθω με κατι αλλο.Η κολλητη μου των φοιτητικων χρονων,δεν ηταν ιδιαιτερα ευπορη αλλα καταγοταν απο την πολη απο την οποια σπουδαζαμε.Το αγαπουσε περισσοτερο,το κυνηγησε,και τα… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alethiometer

Συμφωνώ, είναι αρκετά πιο δύσκολα τα πράγματα από την περιγραφή στην απάντηση. Η κ.Πλιάτσικα έχει δίκιο ως προς την συνέχιση των σπουδών ως απαραίτητο στοιχείο πλέον για να βρεις δουλειά στον κλάδο, αυτό που δεν λέει όμως είναι πως δεν υπάρχει μονιμότητα διότι δεν βγαίνουν πια θέσεις μόνιμων αρχαιολόγων στο δημόσιο. Ο ιδιωτικός τομέας είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Μόνο με συναφές διδακτορικό μπορείς να εξασφαλίσεις τα απαραίτητα μόρια για να παίρνεις συμβάσεις ΕΣΠΑ και να κάνεις ανασκαφές, κι αυτό αν είσαι διατεθειμένος να δουλέψεις ανά την Ελλάδα, σε όποιο μέρος βγαίνουν θέσεις και με διαστήματα ανεργίας στο μεσοδιάστημα μεταξύ των συμβάσεων.… Διαβάστε περισσότερα »

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις της/τους leas: όχι μονιμότητα, ανύπαρκτος ιδιωτικός τομέας, διδακτορικό και το βασικότερο: διαστήματα ανεργίας στο μεσοδιάστημα μεταξύ των συμβάσεων γιατί φυσικά δε θα τελειώνει η μία αίτηση και η άλλη θα ξεκινά αμέσως μετά. Αυτά είναι τα δύσκολα και σωστά προτείνει ήδη υπάρχον εισόδημα γιατί είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα έρθουν.

Zeppos
Zeppos
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alethiometer

“είναι μονόδρομος μόνο για μια κατηγορία ανθρώπων, γι’ αυτούς, που όπως θα ακούς να το λένε συνήθως κάποιοι καλλιτέχνες, δε μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους να είναι τίποτα άλλο.” Μεγάλη αλήθεια, και είναι αυτό που λέω στους φοιτητές μου όταν με ρωτάνε αν είναι καλή ιδέα να συνεχίσουν στην έρευνα. Και είμαι στις θετικές επιστήμες όπου ομολογουμένως είμαστε λίιιγο καλύτερα. Ο δρόμος του διδακτορικού και της έρευνας, είναι μακρύς, ζόρικος, γεμάτος απογοητευσεις, με κίνδυνο για την ψυχική σου υγεία. Και -χειρότερο- με αβέβαιη κατάληξη. Με άλλα λόγια επενδύεις πολλά, που αν δεν εξαργυρωθούν βρίσκεσαι με skills αμφιλεγόμενης αξίας στον… Διαβάστε περισσότερα »

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Zeppos

Πολύ με συγκίνησε αυτό το σχόλιό σας και μου άρεσε και το plot twist. Eιδικά σε αυτή τη φάση της ζωής μου που αποφάσισα να το ξαναπροσπαθήσω ακριβώς για τον λόγο που αναφέρατε: ότι άλλη δουλειά κι αν έκανα (με πολύ ενθουσιώδες feedback από όλους) όλοι οι άλλοι ήταν χαρούμενοι κι εμένα άνοιγε όλο και περισσότερο μια τρύπα που είχα μέσα μου που ο ενθουσιασμός τους δε μπορούσε να τη “στοκάρει”. Και όποιον μάστορα και να ρωτήσεις όταν οι τρύπες είναι μεγάλες δε μπορείς να στοκάρεις, πρέπει να χτίσεις.

dex_
dex_
3 χρόνια πριν

Τι όμορφη και τρυφερή απάντηση.
Εγώ θα πω απλά ναι.

elgirl
elgirl
3 χρόνια πριν

Εφόσον έχεις το γνωστικο υπόβαθρο της αρχαιολογου και βρίσκεις την εργασία στον τουρισμό ευχάριστη, θα σου πρότεινα να δεις και την Σχολή Ξεναγών. Τα αντικειμενικα σου προσόντα (πτυχία, γνώση ολλανδικής) θεωρώ ότι πληρούν τα κριτήρια της σχολής. Πιστεύω ότι είναι μια δουλειά που συνδυάζει την χαρά της ανακάλυψης με ένα κομμάτι διαδραστικό και επικοινωνιακο που ίσως λείπει από αυτήν του αρχαιολογου. Καλή επιτυχία σε όλα 🙂

lynka kal
lynka kal
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  elgirl

Εξαιρετικη προταση.

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν

Λυπάμαι που το λέω αλλά όσους φίλους έχω που τελείωσαν Ιστορικό κυνηγάνε ιδιαίτερα ως φιλόλογοι (με ελλείμματα σε έκθεση και λογοτεχνία) και μόνο έναν γνωρίζω στα 40+ που δουλεύει ως αρχαιολόγος, γυρίζοντας όλη την Ελλάδα με 6μηνες και 8μηνες συμβάσεις. Πραγματικά δεν θα πρότεινα να γυρίζεις Ελλάδα.

Εντελβάις
Εντελβάις
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Καλά εδώ από ΦΠΨ συστήνονται ως φιλόλογοι. Γενικά το γνωστό ό,τι δηλώσεις είσαι.

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Στην προκειμένη δεν είναι ό,τι δηλώσεις (κι εδώ να πω ΦΠΨ-δεν έχω τελειώσει αυτή τη σχολή-είναι η μόνη καθηγητική σχολή που έχει αξιοπρεπή αριθμό μαθημάτων παιδαγωγικής και ψυχολογίας-απαραίτητες γνώσεις για εκπαιδευτικούς). Από Φιλολογία, ΦΠΨ, Ιστορικό-Αρχαιολογικό και Ιστορικό οι απόφοιτοι παίρνουν τον ίδιο κωδικό εκπαιδευτικού: ΠΕ02, δηλαδή φιλόλογος.

lynka kal
lynka kal
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

1.Το ΦΠΨ,δεν ξερω αν εχει καποιο φιλολογικο μαθημα,αν και νομιζω οχι.Το Αρχαιολογικο ειχε 10 απο τα 50 μαθηματα 2.Τελειωσα Αρχαιολογικο,και εκανα εγω μαθημα σε δυο συγγενεις,αποφοιτους Φιλολογικου,,για να μπορεσουν να διδαξουν.Το ο τι δηλωσεις εισαι ισχυει και αμφιδρομα,ειδικα για παιδια που εισηχθησαν στο Πανεπιστημιο απο το 2000 κ μετα.

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  lynka kal

ΦΠΨ, από όσο γνωρίζω έχουν όλα τα φιλολογικά μαθήματα +τις διδακτικές τους +πρακτική άσκηση σε σχολεία (από τις ελάχιστες καθηγητικές σχολές στην Ελλάδα). Ως παιδαγωγός (πρωτοβάθμιας) λοιπόν, προσωπικά θεωρώ ότι έχει το πλέον ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών για εκπαιδευτικός. Φυσικά προσωπική άποψη και μόνο κρίνοντας από οδηγό σπουδών/πρακτική άσκηση. Ότι στην Ελλάδα έχουμε συνδέσει το απόφοιτος Μαθηματικού/Φυσικου/Φιλολογίας με το εκπαιδευτικός Μαθηματικών/Φυσικής/Φιλολογίας το θεωρώ μέγα σφάλμα καθώς η παιδαγωγική είναι ένας πολύπλοκος κλάδος που περιλαμβάνει διδακτική αντικειμένου, παιδαγωγικές προσεγγίσεις, γνωστική-αναπτυξιακή-συμβουλευτική ψυχολογία, κοινωνιολογία, αγωγή υγείας και πολλά άλλα. Εδώ να πω ότι δεν αμφισβητώ σε καμιά περίπτωση τις γνώσεις ως φιλόλογος. Μου φαίνεται… Διαβάστε περισσότερα »

Randy.M.
Randy.M.
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Ακριβώς.

lynka kal
lynka kal
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Συμφωνω απολυτα με το σχολιο σου.Μονη νου ενσταση το προγραμμα σπουδων του ΦΠΨ,γιατι η συγκατοικος μου δεν ειχε ουτε ενα φιλολογικο μαθημα.Δεν ξερω αν αλλαξαν στην πορεια τα πραγματα.

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Οι απόφοιτοι του ΦΠΨ συχνά συστήνονται και ως ψυχολόγοι (κι αυτό κι αν είναι για γέλια -που δεν είναι γιατί είναι και πιο επικίνδυνο).

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alethiometer

Μην ξαναρχίσω με τους ψυχολόγους στην Ελλάδα πώς γίνονται ψυχολόγοι και ξαναγίνω γραφική. Θα πω μόνο αυτό. Γνωρίζω ψυχολόγους στην Ελλάδα που μόνο με βασικό πτυχίο δηλώνουν παιδοψυχολόγοι και έχουν κάνει στο προπτυχιακό τους όσα μαθήμα παιδοψυχολογίας κάναμε εμείς στο παιδαγωγικό (και όχι, δεν υπονοώ ότι οι δάσκαλοι έχουν γνώσεις παιδοψυχολόγου).

Fuchsia
Fuchsia
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alethiometer

Alethiometer, παλιοτερα ηταν και το ‘ΦΠΨ -προγραμμα Ψυχολογιας’.Αυτοι ειναι κανονικα και με το νομο ψυχολογοι..

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Fuchsia

Δεν ξέρω τι προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι σχετικά με το επάγγελμα του ψυχολόγου από το ΦΠΨ (και χωρίς να ξέρω όμως έχω κι εγώ γεννηθεί σε αυτή τη χώρα και ξέρω ότι οι νόμοι μπάζουν από παντού) αλλά αν αυτοί οι άνθρωποι εξασκούν αυτό το επάγγελμα με το syllabus που έχουν διδαχτεί, ε, τι να πω, το κρίμα στο λαιμό τους.
Και κοίτα ποια είναι η διαφορά: αν δεν διδάξεις καλά τον Καβάφη ή τον δεύτερο υποθετικό λόγο στ’ αρχαία για πχ, δεν κινδυνεύεις να σου πηδήξει και κανείς από το μπαλκόνι.

Fuchsia
Fuchsia
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Αχ βρε κοπελια – Εντελβαις- εχεις τωρα αποψη και για το ΦΠΨ; Σαφως και βγαζει φιλολόγους κοπελα μου. Απορω πώς αναλαμβανεις να δημοσιευσεις τέτοιες αβάσιμες και ανυποστατες πληροφορίες που μόνο μπερδεύουν και αποπροσανατολίζουν ενω ειναι ολοφανερο οτι δεν ξερεις την τυφλα σου επι του θεματος. Εκτίθεσαι.
Το ΦΠΨ σαφως και εχει ξεκαθαρα επαγγελματικα δικαιώματα καλη μου και μαλιστα περισσοτεροι φιλόλογοι διοριζονται απο το ΦΠΨ σε σχεση με τα αλλα τμηματα.
Ασχολήσου με δόντια καλύτερα.

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Fuchsia

Φούξια, συμφωνώ ότι έχει ξεκάθαρα επαγγελματικά δικαιώματα το ΦΠΨ αλλά αυτό που λες ότι διορίζονται περισσότεροι φιλόλογοι από το ΦΠΨ σε σχέση με τους αποφοίτους των υπόλοιπων τμημάτων δεν ισχύει. Στην Ελλάδα, αν θυμάμαι καλά, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τα 20 τμήματα που βγάζουν φιλολόγους. Όλοι αυτοί κατατάσσονται σε έναν ενιαίο πίνακα (αυτό των ΠΕ02). Μέχρι προσφάτως η σειρά κατάταξης γινόταν με βάση την προϋπηρεσία και, αν δεν υπήρχε προϋπηρεσία, με βάση την παλαιότητα κτήσης πτυχίου. Πλέον η κατάταξη γίνεται με βάση την προϋπηρεσία, ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια. Καμιά σχέση δεν έχει αν είσαι από ΦΠΨ, Αρχαιολογικό, Φιλοσοφία, Φιλολογία… Διαβάστε περισσότερα »

Fuchsia
Fuchsia
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Φίλη Granita Lemoni,εχει σχεση με τον διορισμο και ο βαθμος πτυχίου. Το ειπα αυτο (για τους περισσοτερους διορισμενους) διοτι ειναι λιγο πιο ευκολο να βγαλεις καλυτερο βαθμο πτυχιου απο το ΦΠΨ σε σχεση με τις αλλες σχολες ή κατευθυνσεις πχ της κλασικης φιλολογια ή Αρχαιολογία ας πουμε . Εκει οι βαθμοι μπαινουν πολυ πιο δυσκολα γιατι το προγραμμα σπουδων ειναι πολυ συγκεκριμενο, κλειστό και ‘αυστηρο ‘ με λιγοτερες δυνατοτητες επιλογης μαθηματων. .
Παντως στο ΦΠΨ με κατευθυνση Παιδαγωγικη υποχρεωτικα παρακολουθεις και διδασκεις φιλολογικα μαθήματα σε πειραματικά γυμνασια και λύκεια κατι που δεν συμβαινει στις αλλες φιλολογικες σχολες.

evi
evi
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Fuchsia

“αβάσιμες και ανυπόστατες πληροφορίες” Α, γεια σου!

evi
evi
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Έχω βγάλει ΦΠΨ και διορίστηκα φιλόλογος κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής σε εξετάσεις ΑΣΕΠ. Ήμουν μια από τους 480 επιτυχόντες ανάμεσα σε 24.000 υποψήφιους. Η δε ειδίκευση μου στην παιδαγωγική κ η αντίστοιχη άριστη βαθμολογία μου στο σχετικό μάθημα διδακτικης, ορθώς, μού έδωσε προβάδισμα έναντι άλλων υποψηφίων που ισοβάθμησαν. Όσο να πεις, λοιπόν, κάτι “σκαμπαζουμε” κ μεις οι ΦΠΨιτες που κοροϊδεύεις, ε; Το πρόγραμμα σπουδών που παρακολουθησα ως φοιτήτρια όχι μόνο με κατηρτησε παιδαγωγικά, αλλά με “θωρακισε” και στο αντικείμενο, μιας που πάνω από τα μισά μαθήματα άπτονταν αμιγώς φιλολογικου περιεχομένου. (Αν και, οσοι είμαστε μάχιμοι εκπαιδευτικοι γνωρίζουμε καλά πως η πανεπιστημιακη… Διαβάστε περισσότερα »

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  evi

Τώρα άμα θεωρείς ότι κάτι “σκαμπάζετε” επειδή πέρασες στον ΑΣΕΠ…τι να πω…γελάω! Οι άλλοι ΦΠΨιτες που δεν πέρασαν ή οι άλλοι φιλόλογοι δε σκάμπαζαν δηλαδή; Εγώ όχι μόνο δεν έχω ειδίκευση στην παιδαγωγική, αναπουπουλιάζω και μόνο που το σκέφτομαι με αυτά τα βιβλία που είχαμε που μόνο αστεία τα θεωρώ -και κατά τόπους και επικίνδυνα. Παρόλα αυτά δε με εμπόδιζε να περάσω κι εγώ στον ΑΣΕΠ (αδιόριστη για πάνω από δεκαετία με καμία προοπτική μονιμότητας) και στα παιδαγωγικά να έχω τον υψηλότερο βαθμό απαντώντας στις πολύ εμβριθείς -not!- ερωτήσεις του διαγωνισμού με βάση τη λογική και την εμπειρία μου. Εκεί… Διαβάστε περισσότερα »

Κυκλάμινο
Κυκλάμινο
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Κι εγώ λυπάμαι που θα μεταφέρω κακά μαντάτα, αλλα κι εμενα ο θείος μου ήταν συνέχεια με συμβάσεις (και πολλές φορές με σύμβαση θυρωρού!) για να μπορεί να κάνει ανασκαφές, ώσπου απηύδησε με την κατάσταση και πήγε κι έγινε μάγειρας!

Diana
Diana
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Καλά κι όσοι τελείωσαν φιλολογοι δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ελλείματα. Πλέον είναι πιο εύκολο να περάσεις και να μην ακουμπήσεις τη σχολή, και μένουμε πι υπόλοιποι που το πιστεψαμε και κοιτάμε τους άλλους που δεν ελαμψε ποτέ το μα τους για κανένα αντικείμενο μέσα στη σχολή, να παίρνουν παιδάκια με μαθησιακες κ.α. στο λαιμό τους

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Diana

Καλά ναι, δεν εννοούσα ότι όποιος τελειώσει αρχαιολογία δεν θα είναι καλός φιλόλογος ή όποιος τελειώνει φιλολογία ξέρει τη δουλειά του. Απλά από αρχαιολογικό αν μετά θες να ασχοληθείς με τη φιλολογία θα πρέπει να κάνει extra κόπο σε γνωστικά αντικείμενα που δεν έχεις διδαχθεί στη σχολή.

Σκιάς όναρ άνθρωπος
Σκιάς όναρ άνθρωπος
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Ίσα ίσα που ο/η ιστορικός είναι σε πλεονεκτικότερη θέση να διδάξει τόσο έκθεση όσο και λογοτεχνία, καθώς είναι απαραίτητη η κριτική σκέψη, η σύνδεση αιτίου-αιτιατού και η σύνδεση του ιστορικού γίγνεσθαι με τις εξελίξεις στις Τέχνες (και όχι μόνο).

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν

Εμ…ΟΧΙ.
Για τους ιστορικούς που διδάσκουν λογοτεχνία (γιατί υπάρχουν και αυτοί) θα αφήσω εδώ ένα τραγούδι της Λένας Πλάτωνος που βασίζεται στα παραμύθια του Τζιάνι Ροντάρι για τον τραγουδιστή Παρίζη που τον άκουσε ένας γάιδαρος και σκέφτηκε: “Αφού λοιπόν τραγουδιστές βάλθηκαν να γκαρίζουν γιατί λοιπόν οι γάιδαροι να μη μπορούν να τραγουδήσουν;” https://www.youtube.com/watch?v=7XPTh9Ca3_w

Bastet
Bastet
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alethiometer

Αν αρχίσουμε με το αν αυτό που διδάσκει ο καθένας είναι ακριβώς το αντικείμενο σπουδών του (κι αφήνω απ’ έξω τις δεύτερες αναθέσεις), πολλές πικραμένες ιστορίες θα ακουστούν και ξέρω κι εγώ ανέκδοτα με φιλολόγους που βάλθηκαν να διδάσκουν ιστορία τέχνης! Στις θετικές επιστήμες δε, γίνεται το πατιρντί! Ενημερωτικά πάντως, διδαχθήκαμε και λογοτεχνία οι “ιστορικοί” 🙂 (αν και είμαι του αρχαιολογικού σαν τη γράφουσα και της εύχομαι καλή επιτυχία. Δύσκολο δρόμο διάλεξε και αυτό που παρέλειψε η κυρία Πλιάτσικα να πει, είναι ότι αν έχεις τις σωστές γνωριμίες, δεν χρειάζονται ιδιαίτερα προσόντα για αρχαιολογία πεδίου. Το’ χω δει δυστυχώς να… Διαβάστε περισσότερα »

Diana
Diana
3 χρόνια πριν

Ναι μεν, αλλά και πάλι είναι κυρίως θέμα προσωπικής ενασχόλησης νομίζω. Το βασικό θέμα είναι ότι θα έπρεπε ναυ πάρχει η δυνατότητα τόσο για τους ιστορικούς, όσο και για τους φιλολόγους (κάθε κατεύθυνσης) να παρακολουθήσουν τα απαραίτητα μαθήματα και όχι τετριμμένες “διδακτικές” που γίνοτναι για τα μάτια του κόσμου. Δυστυχώς στο ελληνκό πανεπιστήμιο, που βασιλεύουν οι παλιοί και αυτοί με τα καλύτερα πολιτκά κονέ δεν δίνεται ΄χωρος σε νέες επιστήμες και αντικείμενα που παρουσάζουν μια χρησιμότητα. Ένα από αυτά είναι ο κλάδος της κριτκής ανάλυσης κειμένου και της γλωσσολογικής θεωρίας του halliday, η οποία σε συνδυασμό με τις θεωρίες γραμματισμού… Διαβάστε περισσότερα »

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Diana

Είναι θέμα “προσωπικής ενασχόλησης”; Ε, εντάξει τότε, κι εγώ που ασχολούμαι έτσι γιατί μου αρέσει με τη χημεία, να πάω να κάνω και ιδιαίτερα δηλαδή.

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alethiometer

Πολλοί το κάνουν δυστυχώς! Μην μιλήσω για την υποστήριξη μαθητών στο Δημοτικό (που 9 στις 10 φορές που κάποιος μαθητής θέλει επιπλέον βοήθεια παίζει κάποιο μαθησιακό, διγλωσσία, γνωστικά ελλείμματα).

Diana
Diana
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alethiometer

Ναι καταλαιβαίνω την ένσταση σου. Δεν το έθεσα σωστά. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι εφόσον έχεις μια βάση έχει να κάνει μετά με το πόσο τα ψάχνεις εσύ, πόσο ασχολείσαι και το μελετάς

La Campanella
La Campanella
3 χρόνια πριν

Η ερώτησή σου μου πάτησε τον κάλο , οπότε παίρνω βαθιές ανάσες για να σου γράψω ήρεμα αυτό που έχω στο μυαλό μου. Τελείωσα το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας με εξειδίκευση στην αρχαιολογία και την ιστορία της τέχνης, έπειτα έκανα ένα μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και εν τέλει είχα πρόταση για διδακτορικό την οποία απέρριψα και τώρα εδώ και 2 χρόνια ζω μόνιμα στη Γερμανία. Είμαι 28 ετών. Λοιπόν εγώ δεν υπάρχει τι-πο-τα που να πρόσφερε το πανεπιστήμιο και να μην το έκανα: erasmus, πρακτικές, κύκλο ακαδημαϊκό, ερευνητικό του κλάδου γενικά και μη, έρευνα, projekts, συμμετοχή σε συνέδρια εγχώρια και… Διαβάστε περισσότερα »

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  La Campanella

Γυναικοκρατείται πάντως το επάγγελμα και είμαστε πάρα πολλές οι άνω των σαράντα που βιοποριζόμαστε από αυτό, χωρίς να είμαστε μόνιμες.
Είναι και από τα πρώτα επαγγέλματα που στην Ελλάδα δούλεψαν γυναίκες

La Campanella
La Campanella
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  avis

Ναι μωρέ το γνωρίζω γι’αυτό και κάπου έγραψα ότι κάποιες αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες ως μέρος της συγκεκριμένης δουλειάς. Συγγνώμη για την “φορτισμένη ” μου απάντηση αλλά είμαι πολύ φορτισμένη και η ίδια με αυτό το θεμα

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  La Campanella

Μη μου ζητάς συγγνώμη! Τώρα πρόσεξα ότι μιλάς για Γερμανία κι εκεί ίσως οι άντρες έχουν όντως προβάδισμα. Έχω ακούσει ότι στις εταιρίες της Ευρώπης δεν έχουν εργάτες ανασκαφών αλλά χαμηλόμισθους αρχαιολόγους. Στην Γερμανία είναι ακόμα χειρότεροι από τους έλληνες γιατί θεωρούν εαυτούς κορυφή της κλασσικής αρχαιολογίας και ξένοι δεν έχουν καμία τύχη. Στην Ελλάδα το χειρότερο για τις γυναίκες είναι η μητρότητα. Για 1-2 χρόνια να μην τους δίνουν δουλειά γιατί έχουν μωρό και “πως θα τα βγάλουν πέρα με υπερωρίες και τρεχάματα, άσε που θα αρρωσταίνει το παιδί και θα λείπουν”. Δεν σχολιάζω ότι αυτά τα λένε γυναίκες… Διαβάστε περισσότερα »

La Campanella
La Campanella
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  avis

Απο όσο γνωρίζω είναι ακριβώς όπως τα λες για τις εταιρείες οτι δουλεύουν αρχαιολόγοι ως εργάτες. Για τη Γερμανία έχω να πω το εξής όπως το έχω αντιληφθεί. Όπως και στην Ελλάδα χωρίζεται ας πούμε σε 2 κατευθύνσεις την επαγγελματική και την ακαδημαϊκή -που συνδυάζονται κιόλας. Το ακαδημαϊκό κομμάτι επηρεάζεται απο θεωρητικά ρεύματα που ξεπερνούν τα σύνορα και κάπου όλοι ευθυγραμμιζόμαστε, το επαγγελματικό όμως (μουσείο ας πούμε ή ανασκαφή στη Γερμανία) εχει μια πιο “ενδοχώρια” ματιά. Η κλασική αρχαιολογία πολλές φορές έχω αντιληφθεί οτι προσλαμβάνεται εδώ υπό το αποικιοκρατικό πρίσμα – πρακτικά δηλαδή ζητάνε άτομα συχνά να ασχοληθούν με συλλογές… Διαβάστε περισσότερα »

Giuseppina
Giuseppina
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  La Campanella

Συγγνώμη για το πολύ πολύ άσχετο σχόλιο αλλά μου κίνησε την περιέργεια η δεύτερη σχολή που τελείωσες και το οτι βρήκες δουλειά στη Γερμανία με Β2 στα Γερμανικά. Κι εγώ απο θεωρητική σχολή είμαι και όπου και να έχω ψαξει για Γερμανία, απαιτείται άριστη γνώση της γλώσσας. Είμαι και γενικά σε φάση αναζήτησης νέου αντικειμένου σπουδών οπότε οποιαδήποτε συμβουλή ευπρόσδεκτη.

La Campanella
La Campanella
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Giuseppina

Θα σου πω είναι μεγάλη ιστορία θα προσπαθήσω συνοπτικα. Μπορεί και γι’αυτό να μη με κάλεσαν ποτέ ούτε για συνέντευξη λογω του οτι ειχα Β2, οπότε άρχισα να σκέφτομαι πιο έξω από το κουτί τι να κανω. Για την κοινωμικη ανθρωπολογια (μεταπτυχιακο) ηθελα να διευρυνω την ερευνα πεδιου μς επιτοπια ερευνα και να ασχοληθω με συμβολισμους. Τελος παντων, οπως είπα είχα πρόταση για διδακτορικό την οποία απέρριψα. Το έπιασα από τα παιδαγωγικά το θέμα ως καθηγήτρια, δασκάλα κάτι και βρήκα αρχικά μια δουλειά παρτ τάιμ ως νηπιαγωγός και τώρα από Σεπτέμβρη θα ξεκινήσω και τη σχολη (Επί πληρωμη) Εκεί με… Διαβάστε περισσότερα »

Giuseppina
Giuseppina
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  La Campanella

Σ’ ευχαριστώ πολύ για την απάντηση κι εγώ νηπιαγωγών/παιδαγωγικά φαντάστηκα εξ’αρχής που έχουν αρκετή ζήτηση στη Γερμανία. Εγώ είμαι δικηγόρος οπότε η γλώσσα ειναι πολύ σημαντικό προαπαιτούμενο και δεν εννοώ απλά στα χαρτιά γιατι έχω C1 αλλά το επίπεδό μου είναι πολύ χαμηλότερο. Εν ολίγοις είμαι γενικά σε αναζήτηση εναλλακτικών. Καλή επιτυχία σου εύχομαι

La Campanella
La Campanella
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Giuseppina

Α δεν ήξερα ότι είσαι δικηγόρος κάτι φιλολογικό φαντάστηκα εξαρχής! Τώρα αλλάζουν τα δεδομένα, όπως είπα κάπου παραπάνω εξαρτάται από τους επαγγελματικους στόχους που θα θέσεις. Τη γλώσσα μη τη σκέφτεσαι είσαι σε πολύ καλό επίπεδο, φυσικά όσο βελτιώνεται τόσο καλύτερα. Θα σε συμβούλευα να κοιτάς θέσεις εργασίας στο δήμαρχειο και να το συνδυάσεις με διοικητικό κομμάτι (τώρα όλα αυτά αν θες κάτι διαφορετικό από την κλασική δικηγορία) όπου θα έχεις γραφειοκρατική δουλειά κυρίως και λιγότερο με πελάτες π.χ κάνεις παράλληλα και μια μετεκπαίδευση δωρεάν σε μια σχολή, ρώτα έχει ενα σωρό, πάνω στα διοικητικά και το πιάνεις κ ετσι… Διαβάστε περισσότερα »

Giuseppina
Giuseppina
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  La Campanella

Σ’ ευχαριστώ πολύ πολύ για τις πληροφορίες και για την προθυμία σου 😊

Μπλούμπερι
Μπλούμπερι
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  La Campanella

Αγαπητή La Campanella, διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον την εμπειρία σου καθώς είμαι και εγώ παθούσα. Ξεκίνησα πεπεισμένη ότι θα ακολουθήσω την αρχαιολογία και βλέποντας τις κλίκες, την ανισότητα και το δυσοίωνο μέλλον, επέλεξα άλλη κατεύθυνση και έπειτα μεταπτυχιακό στις Μουσειακές Σπουδές. Και ερχόμαστε στο τώρα… Κάνω μαθήματα γερμανικών, είμαι μέχρι στιγμής σε επίπεδο Β1 και στέλνω σαν τρελή σε θέσεις σε μουσεία της Γερμανίας. Βέβαια μένω Ελλάδα και η κατάσταση με τον κορονοϊο δεν κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Δεν έχω κανέναν να με καθοδηγήσει και κάποιες φορές χάνω τελείως την πίστη μου σε αυτό που αποφάσισα να κάνω. Το… Διαβάστε περισσότερα »

La Campanella
La Campanella
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μπλούμπερι

Αγαπητή Μπλούμπερι, Θα σου γράψω την άποψή μου σύμφωνα με όσα έχω αντιληφθεί προσωπικά αυτά τα χρόνια που ζω εδώ (στη Βάδη Βυρτεμβέργη). Χονδρικά είναι δύο οι δρόμοι ο επαγγελματικός και ο ακαδημαϊκός. Έχοντας ήδη ένα μεταπτυχιακό μπορείς να αναζητήσεις διδακτορικό που όλα έχουν μισθό από 800- 1200 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια, για υποτροφία δεν θα σου γράψω καν γιατί δεν είμαι τόσο ρομαντική ψυχή. Επαγγελματικά τώρα εάν θέλεις να δουλέψεις σε μουσείο θεωρώ πολύ «δυνατό χαρτί» το μεταπτυχιακό σου στις μουσειακές σπουδές γιατί τα μουσεία εδώ ζητάνε άτομα ακριβώς για να στήνουν/ξεστήνουν εκθέσεις κτλ. γι’ αυτό και… Διαβάστε περισσότερα »

avis
avis
3 χρόνια πριν

Δουλεύω 20 χρόνια στο πεδίο, είμαι τυχερή γιατί ξεκίνησα στην ηλικία σου περίπου, το 1999, τότε που ετοιμάζονταν για τους ολυμπιακούς αγώνες, έπεφταν λεφτά από παντού και είχε ανοίξει και το επάγγελμα του αρχαιολόγου με τόσα τεχνικά έργα που γίνονταν. Ήξερα όμως από τότε ότι δεν θα έχω ποτέ αρκετά λεφτά (ούτε την περίοδο των παχιών αγελάδων δεν είδαμε λεφτά) δεν θα κάνω οικογένεια και θα ειμαι τακτική πελάτισσα του ΟΑΕΔ. Έμένα δεν με πειράζει, μπορώ να ζω με λίγα, όχι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά επαγγέλματα με πολλά. Αλλά τώρα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Χωρίς διδακτορικό δεν βρίσκεις σύμβαση σε… Διαβάστε περισσότερα »

mariell
mariell
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  avis

Απο μένα πάρε μια αγκαλιά συμπαράστασης και υποστήριξης γιατι καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι αυτό που κάνεις. Είναι κρίμα άνθρωποι με εμπειρία 20 (!) χρόνων να ταλαιπωρούνται με αυτόν τον τρόπο. Οι γνώσεις σου και η εμπειρία σου σε αυτό το στάδιο είναι ανεκτίμητες.

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mariell

Σε ευχαριστώ κορίτσι, αλλά εγώ νιώθω σούπερ τυχερή, δουλεύω τώρα που μιλάμε και πληρώνομαι στην ώρα μου! (είχε να μου συμβεί 11 χρόνια). Πέρα από προσόντα θέλει και τύχη. Επίσης ταιριάζει και στον τρόπο ζωής μου. Βαριέμαι εύκολα, και οι συχνές αλλαγες εργασιακού περιβάλλοντος μου ταιριάζουν. Οι λίγοι μήνες ανεργίας μου είναι αναγκαίοι για ξεκούραση. Αλλά είναι τραγικά δύσκολο για σας τις νέες συναδέλφους. Όταν εγώ ήμουν στην ηλικία σας υπήρχε ισορροπία. Σε πολλά έργα μας έβαζαν εμάς τους νέους βοηθούς των μεγαλυτέρων γαι να μάθουμε. Τώρα δεν συμβαίνει αυτό γιατί οι δουλειές γίνονται με το μικρότερο δυνατό κόστος και… Διαβάστε περισσότερα »

mariell
mariell
3 χρόνια πριν

Θα ήθελα να απαντήσω στην Κα Πλιάτσικα όσον αφορά τα λεγόμενα για εξειδίκευση στον σχεδιασμό αρχαιολογικών ευρημάτων και φωτογράφησης. Υπάρχουν αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα πολλοί εξειδικευμένοι άνθρωποι πάνω σε αυτούς του τομείς ο οποίοι δεν έχουν δουλειά. Αν όντως υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο γιατί δεν βλέπουμε περισσότερες προκηρύξεις να ζητάνε αυτές τις ειδικότητες?Αρχιτέκτονες, μηχανικοί, σχεδιαστές, φωτογράφοι και συντηρητές που δούλεψαν χρόνια στο πεδίο (που όπως ξέρετε παλαιότεροι αρχαιολόγοι αρνούνται να πατήσουν το πόδι τους γιατί θεωρούν ότι είναι αρκετά προχωρημένοι γι αυτού του είδους εργασία) Επιπλέον συνήθως οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτές τις πολύ λίγες σχετικές εργασίες… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mariell

Έχεις πολύ δίκιο. Για να μην πω για τα κεντρικά του ΥΠΠΟ που πατούσαμε πάνω σε φακέλους αρχείων στο πάτωμα των γραφείων, στοίβες στο πάτωμα, στριμωγμένες στοίβες πάνω στις ντουλάπες όπου ενίοτε έπεφταν κάτω και διασκορπίζονταν, κάτω στο πάτωμα στους διαδρόμους, πάνω στα κεφάλια μας, μόνο στις τουαλέτες δεν υπήρχαν. Και όταν είπα στην προϊσταμένη να κάνουμε πρωτόκολλο καταστροφής κάτι παμπάλαιων υπολογιστών σκονισμένων από πολλά χρόνια σε αχρηστία για να ελευθερώσουμε χώρο για αρχειοθέτηση είπε ‘τς τς πρωτόκολλο καταστροφής, τι λες τώρα’;. Ξέρεις, μεγάλη ευθύνη, που να την πάρεις… Για να μην πω σε ανασκαφή με συνάδελφο σπαστική με τους… Διαβάστε περισσότερα »

mariell
mariell
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Το ξέρω οτι ήθελε να βοηθήσει αλλά η κα Πλιάτσικα είναι επιμελήτρια αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ως τέτοια κλήθηκε να δώσει απάντηση, δεν είναι η κα Τούλα από το κάτω στενό
Εχει βάρος ο λόγος της ειδικά σε μια κοπέλα που δεν εχει το έχει δει το έργο απο μέσα.
Επίσης νομίζω οτι δεν πρέπει να αφήνουμε ευκαιρίες να ακουστούμε να πάνε χαμένες.

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mariell

Αν της πει την αλήθεια, η αλήθεια αυτή θα είναι ότι πρέπει να κλείσουν τα τμήματα αρχαιολογίας για πέντε χρόνια τουλάχιστον για να μη βγουν κι άλλες στρατιές άνεργων αρχαιολόγων. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και σχεδόν σε όλα τα τμήματα των Φιλοσοφικών.

mariell
mariell
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alethiometer

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν ήταν ευθυνόφοβοι οι προϊστάμενοι και οι εργαζόμενοι των εφοριών και λιγότερο συγκεντρωτικοί θα είχαν δουλειά όλοι οι αρχαιολόγοι μέχρι την δευτέρα παρουσία. Μόνο να δουλέψουν στις αποθήκες. Να μην γίνει καμία καινούργια ανασκαφή.Να καταγραφεί όλο αυτό το υλικό που μένει σκονισμένο και καταστρέφεται με τον χρόνο. Να σταματήσουν να έχουν προσωπικά δικαιώματα οι αρχαιολόγοι πάνω στα ευρήματα. Θες να κάνεις δημοσίευση? Καλώς. Εχεις 3 χρονια να το κάνεις. Αλλιώς το υλικό πρέπει να είναι διαθέσιμο να μελετηθεί απο τον οποιοδήποτε. Να μην επιτρέπεται να παίρνουν τα ημερολόγια των αρχαιολόγων στα ΣΠΙΤΙΑ τους και σπάνιες… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mariell

Τι είπες τώρα! Μεγάλη μάστιγα τα δικαιώματα των δημοσιεύσεων. Σε εφορεία είχα αναλάβει να κάνω μια μελέτη για μια προσωρινή έκθεση και χρειαζόμουν υλικό από την ανασκαφέα που όμως είχε πάρει σύνταξη και δεν είχε κάνει δημοσίευση ακόμα. Είπα οκ θα της τηλεφωνήσω αλλά μου είπαν τσάμπα κόπος, εννοείται πως δεν θα σου δώσει αδημοσίευτο υλικό, ψάξε αλλού. Βρήκα μια άλλη πηγή, επίσης αδημοσίευτη αλλά η αρχαιολόγος είχε πεθάνει και το υλικό δεν υπήρχε στην εφορεία, το είχε σπίτι της, όπως μου είπαν οι συνάδελφοι. Κοινώς είπαν, ξέχασέ το. Ήταν από τις πρώτες μου συμβάσεις και ήμουν με γουρλωμένα μάτια… Διαβάστε περισσότερα »

TNR
TNR
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Έτσι όπως τα ακούω από όλους εσάς που ειστε στα πράγματα καταλαβαίνω γιατί η Μερκούρη είπε κάποτε “νόμιζα ότι οι ηθοποιοί είναι δύσκολοι.μετά γνώρισα τους αρχαιολόγους”

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mariell

Είμαι με το στόμα ανοιχτό (ενώ δε θα έπρεπε). Δεν ήξερα τίποτα από αυτά που λες.

mariell
mariell
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alethiometer

Γι αυτό τα λέω γιατί ο κόσμος δεν τα ξέρει και μας αφορά όλους. Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι κληρονομιά ΟΛΩΝ. Εννοείται ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σπουδάσει και έχουν γνώση πάνω σε αυτά τα θέματα αλλά ο στόχος και ο σκοπός όλων των ανασκαφών, των μελετών, των αναστηλώσεων, των εκθέσεων και ότι άλλο ξέχασα είναι να αποδοθεί στο ΚΟΙΝΟ η γνώση αυτή. Γίνεται για όλους εσάς που δεν έχετε γνώση ή έτσι πρέπει να γίνεται. Η αλήθεια είναι όμως οτι γίνεται για τα προσωπικά και πολιτικά πολλές φορές συμφέροντα (βλ. Αμφίπολη, αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης). Πόσα συνέδρια γίνονται που… Διαβάστε περισσότερα »

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mariell

βασικά, η ανεργία θα εξαφανιζόταν αν μειωνόταν ο χρόνος εργασίας, αυτό πρέπει να είναι το αίτημα σήμερα. Κανείς δεν πρόκειται να δώσει λεφτά για να μελετηθεί υλικό. Αυτό δεν το αποφασίζουν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες (άσχετα αν έχεις δίκιο στις περιγραφές σου), είναι πολιτική απόφαση. Το υπουργείο πολιτισμού για πολλά χρόνια μόνο πολιτισμού δεν είναι και με τη νυν υπουργό είναι τραγωδία. Στο υ. οικονομικών μας έχουν να το πω κομψά, χεσμένους.

mariell
mariell
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  avis

Ναι έχεις απόλυτο δίκιο έτσι είναι. Οντως κανένας δεν θα δώσει λεφτά για να μελετηθεί υλικό αλλά τόσα προγράμματα έσπα πέρασαν θα μπορούσαν να βάλουν κάποιο τέτοιο έργο μέσα.
Επειδή παρασύρθηκα με αυτά που έγραφα δεν θέλω να μείνει μόνο η κακή εντύπωση. Υπάρχουν άνθρωποι μέσα στις εφορίες που κάνουν καλή δουλειά και προσπαθούν. Δεν είναι όλοι ίδιοι.
Για την νυν υπουργο δεν θα ήθελα να σχολιάσω γιατί ο εγκεφαλός μου θα εκραγεί.

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mariell

μην ανησυχείς, έχω περάσει κι εγώ το στάδιο του θυμού.

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mariell

Καλά εννοείται ότι τα προγράμματα εσπα σχεδιάζονται με τρόπο που να μη διαταράσσει την ισορροπία. Η οποία όλοι ξέρουμε ποια είναι: “α προσωπικά και πολιτικά πολλές φορές συμφέροντα”, που λες κι εσύ. Ξέρεις σε τι υπολογίζουν; Σ’αυτό που λέει ο/η avis, ότι θα περάσεις απ’το στάδιο του θυμού και στο τέλος θα έρθει η αποδοχή. Ότι ή θα αποδεχτείς ή θα βαρεθείς. Ότι θα σε πείσουν ότι είσαι ένας κούκος, που δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη. Ότι όσοι διαμαρτύρονται, είναι γραφικοί. Κάτι που έχει περάσει πολύ καλά στην Ελλάδα, είναι ότι πρέπει σχεδόν να ντρεπόμαστε να διεκδικήσουμε οτιδήποτε. Για… Διαβάστε περισσότερα »

avis
avis
3 χρόνια πριν

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο συμφωνώ μαζί σου

La Campanella
La Campanella
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mariell

Έχεις πολύ δίκιο, είμαι και εγώ του χώρου και η απάντησή της μου φάνηκε πολύ ρομαντική. Δώστε επιτέλους μια χρήσιμη συμβουλή σε έναν νέο άνθρωπο σταματήστε να χαντακώνετε κόσμο, διότι λόγω της θέσης της κινδυνεύει κανείς να πέσει στην παγίδα “για να το λέει αυτή που έχει αυτή τη θέση κάτι θα ξέρει παραπάνω “

Nota Bene
Nota Bene
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mariell

Εξαιρετική απάντηση mariell!
Ήθελα απλά να τονίσω την ύπαρξη της Αρχαιολογικής Ολλανδικής Σχολής στην Ελλάδα. Με το να κάνει μεταπτυχιακό και ίσως διδακτορικό στην Ολλανδία, έχει μεγάλη πιθανότητα να μπει και να απασχοληθεί στην εν λόγω αρχαιολογική σχολή, και να εργαστεί τελικά στην Ελλάδα με πολύ καλύτερο μισθό και συνθήκες από ότι οι εν Ελλάδα συνάδελφοί της.

Andromeda.Medaaa
Andromeda.Medaaa
3 χρόνια πριν

Απόφοιτη αρχαιολογίας εδώ! Όσο πιο πολύ αγάπη έχω για το αντικείμενο, τόσο πιο πολύ απογοήτευση τρώω. Ένας χρόνος εθελοντισμός σε καταγραφές υλικού και συμμετοχή σε μία μόνο ανασκαφή. Δε γίνομαι δεκτή σε άλλες γιατί θεωρείται απαράδεκτο σε ηλικία 25 ετών και μεταπτυχιακό στην προϊστορική αρχαιολογία να μην έχω εμπειρία. Δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα ότι για να πας πρέπει να έχεις έναν κουμπαρά στην άκρη για να φας και να πας στον τόπο της ανασκαφής. Όπως επίσης ότι οι καθηγητές έχουν προτιμήσεις ποιοι φοιτητές θα πάνε μαζί τους και ο ανταγωνισμός φτάνει σε χυδαίο βαθμό λες και θα πάνε σε πολυεθνική. Αυτή… Διαβάστε περισσότερα »

Γβρμ
Γβρμ
3 χρόνια πριν

Δεν αντέχω, θα το πω: αν είναι δυνατόν ρε παιδιά στη χώρα που κάθε δεύτερο χωράφι είναι χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, να είναι τόσο απαξιωμένη και χωρίς ορίζοντα δουλειά αυτή του αρχαιολόγου. Δηλαδή ήμαρτον. Το κόμμα που θα καταθέσει σοβαρό προγραμμα για την αξιοποίηση των αρχαίων σ’αυτην τη ρημαδοχωρα, θα το ψηφίσω ΟΠΟΙΟ και να είναι (σοβαρό προγραμμα είπα, από τα ακροδεξιά δεν έχω κανένα φόβο).

tsoupra
tsoupra
3 χρόνια πριν

Λένα είσαι υπέροχη που αναζητησες την βοήθεια μιας ειδικού και που το κάνεις πάντα όταν χρειάζεται! Με συγκινήσες. 🙂