Αγαπητή «Α, μπα»: Αξίζει να μένω σε μία σχέση που δεν υπάρχει καμία προοπτική εξέλιξης;

Μόνο εγώ παίρνω πρωτοβουλίες

Είμαι σε μία σχέση τα τελευταία δέκα χρόνια χωρίς ακόμα να έχουμε επισημοποιήσει κάπως τη σχέση ή έστω να συγκατοικήσουμε. Βέβαια, στις αρχές της σχέσης μας ήμασταν νέοι, χωρίς σταθερή δουλειά (εγώ), οπότε κάτι τέτοιο ήταν εκτός συζήτησης. Πλέον, έχουμε περάσει τα 30 , εργαζόμαστε και οι δύο αλλά η σχέση έχει μείνει στάσιμη όπως στην αρχή δηλαδή μένουμε ξεχωριστά, μες τη βδομάδα λόγω δουλειάς βρισκόμαστε ελάχιστα, θα μείνει συνήθως σαββατοκύριακα σπίτι μου. Έχουμε συζητήσει όλα αυτά τα χρόνια το ενδεχόμενο γάμου, οικογένειας και παιδιών και σε θεωρητικό επίπεδο το θέλουμε κι οι δύο. Αλλά τι γίνεται στην πράξη; Ο σύντροφος μου είναι άνθρωπος που περιμένει από μένα να αποφασίσω σχεδόν για τα πάντα από το αν θα βγούμε μέχρι που θα πάμε διακοπές το καλοκαίρι. Μέχρι ενός σημείου το ανέχομαι και δε μ’ ενοχλεί. Είμαι παράλογη όμως που θέλω όμως για τα σοβαρά θέματα να πάρει μία πρωτοβουλία ή έστω να αποφασίσουμε μαζί; Πιστεύω ότι αν του πω θέλω να παντρευτούμε θα μου πει ναι, όπως και ότι αν δεν του πω τίποτα θα μείνουμε για πάντα όπως είμαστε τώρα. Είναι δυνατόν να προχωρήσει ένας γάμος και μία οικογένεια όταν αποφασίζει μόνο ο ένας κι ο άλλος απλά ακολουθεί; Το έχω συζητήσει πάρα πολλές φορές μαζί του, και για το ότι δεν παίρνει πρωτοβουλίες και το τι θα κάνουμε με τη σχέση μας, κι ενώ παραδέχεται ότι ναι πρέπει να προχωρήσουμε κάποια στιγμή, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Δεν ξέρω αν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω, έχω κουραστεί πάρα πολύ απ’ όλη την κατάσταση και τη συμπεριφορά του, βλέπω ότι περνάνε τα χρόνια έτσι και ώρες ώρες νιώθω εντελώς κορόιδο. Έχω κουραστεί να βλέπω γνωστούς και φίλους να προχωράνε στην προσωπική τους ζωή ενώ εγώ είμαι στην ίδια κατάσταση τόσα χρόνια. Αξίζει να μένω σε μία σχέση που δεν υπάρχει καμία προοπτική εξέλιξης;;;

romantic fool

Κάθε φορά που κάποιος στο α μπα καταλήγει στην ερώτηση «αξίζει να», νιώθω πολύ αμήχανα.

Τι εννοείς όταν λες «αξίζει;»

Αν είναι καλή ιδέα από μόνο του;

Ή αν είναι καλή ιδέα να ανεχτείς κάτι ώστε να κερδίσεις κάτι άλλο; Και τι θα ήταν αυτό το άλλο;

Και τι εννοείς όταν λες ότι δεν υπάρχει προοπτική εξέλιξης; Υπάρχει. Λες ότι αν τα αναλάβεις όλα μόνη σου, θα παντρευτείτε. Αν θεωρείς αυτό εξέλιξη. Ή εννοείς ότι δεν υπάρχει προοπτική να αλλάξει κάτι στον χαρακτήρα του.

Γιατί αν εννοείς το τελευταίο, είναι κρίμα που χρειάστηκες δέκα χρόνια για να το καταλάβεις. Αν περιμένει όλο αυτό τον καιρό να αποφασίσεις εσύ τι θα φάτε και πού θα πάτε το καλοκαίρι, δεν καταλαβαίνω γιατί περιμένεις διαφορετική συμπεριφορά σε κάποιο άλλο ζήτημα, που είναι και πιο σημαντικό. Εκεί είναι που δεν θα πάρει πρωτοβουλία. Ναι, είναι πολύ παράλογο να το περιμένεις.

Ναι, είναι δυνατόν να προχωρήσει ένας γάμος και μια οικογένεια όταν αποφασίζει ένας και ο άλλος ακολουθεί. Δεν έχεις τέτοια παραδείγματα γύρω σου; Μερικοί ψάχνουν απεγνωσμένα κάποιον που μόνο ακολουθεί, για να κάνουν ό,τι θέλουν. Σε άλλους δεν αρέσει. Εσύ ποια είσαι; Τι θέλεις; Μπορείς να θέλεις ό,τι θέλεις, αυτό που δεν γίνεται δυστυχώς να θέλεις, είναι να ήταν ο σύντροφός σου κάτι άλλο από αυτό που είναι. Μπορείς, δηλαδή, αλλά πραγματικά, δεν σε συμφέρει καθόλου.

Κορόιδο γιατί αισθάνεσαι όμως; Ποιος σε κορόιδεψε;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

54 points
Upvote Downvote

20
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
17 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
19 Συντάκτες σχολίων
no_rootsΚαραβάνΕντελβάις Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Κορόιδο που πίστεψε ότι ο άβουλος “βάτραχος” θα μεταμορφωθεί σε αποφασιστικό πρίγκηπα κάποια στιγμή. Πάντως κι εσύ, πώς άντεξες να είσαι με κάποιον στην ίδια πόλη και να μην συγκατοικήσετε μετά τα 26-27; Μάλλον δεν σε βόλευε η φαση οπότε και δεν σε ενοχλούσε ο άβουλος χαρακτήρας του. Τώρα θες να παντρευτείς, οπότε άρχισε να σε πειράζει ο άβουλος χαρακτήρας του, θελεις να μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο που να σε βολεύει πάλι, λογικό.

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ο σύντροφός σου είναι αυτός που είναι. Δε θ’ αλλάξει. Κι όχι μόνο δε θ’ αλλάξει αλλά την ίδια συμπεριφορά θα έχει σε όλα. Στο γάμο, στα παιδιά αργότερα, σε όλα. Μια χαρά θεωρώ πως μπορείς να συμβιώσεις όταν αποφασίσεις πως εσύ θα είσαι ο καπετάνιος του καραβιού. Αυτό μπορεί να είναι βολικό μπορεί να είναι και ζόρικο. Οπωσδήποτε δε θα έπρεπε να θυμώνεις μαζί του που δεν καταλαβαίνει πότε πρέπει να παίρνει πρωτοβουλίες. Δε γίνεται κατά δική σου βούληση να αλλάζει ο άλλος χαρακτήρα. Όμως ας πάμε στο πρακτικό του θέματος. Αφού έχεις καταλάβει και προφανώς αποδεχτεί πως ο… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Romantic fool εγώ στη θέση σου θα του έθετα ένα χρονικό περιθώριο (μέχρι τα Χριστούγεννα πχ) για τη ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ αρχικά. Αν δεις ότι και πάλι δεν κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να αποχωρήσεις από αυτή τη σχέση. Πάντως μην προχωρήσεις με τίποτα σε γάμο αν δεν έχεις συγκατοικήσει με τον άνθρωπο αυτό ένα σεβαστό χρονικό διάστημα, να δεις αν ταιριάζετε, αυτό που περιγράφεις πως έχετε μου θυμίζει φοιτητική σχέση ουσιαστικά δεν έχετε γνωρίσει ο ένας την καθημερινότητα του άλλου. Στη συγκατοίκηση να δούμε πώς θα σου φανεί αν δεν παίρνει καμιά πρωτοβουλία για καθημερινά πρακτικά ζητήματα και κατά… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Δηλαδή, αν του πεις, “λέω την άνοιξη να παντρευτούμε”, και συμφωνήσει, και ξεκινήσεις τις προετοιμασίες, εμπλέκοντάς τον όπου χρειάζεται, σε χαλάει; Δηλαδή, το πρόβλημα το έχεις με τον χαρακτήρα του γενικότερα, για το αν μπορείς να κάνεις οικογένεια μαζί του, ή για το πώς θα το δρομολογήσετε; Γιατί το να το πάρεις πάνω σου για τα του γάμου, ΟΚ, γίνεται, παντρεύεστε, αλλά το θέμα είναι αν θα είσαι ικανοποιημένη με τα περαιτέρω. Αν δε σε χαλάει, προχώρα το, κάθε ζευγάρι έχει τις ισορροπίες του.

giannogeorge
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αναρωτιέμαι τι απάντηση θα έπαιρνε η κοπέλα αν του έλεγε, δεν βλέπω προοπτική, δεν βλέπω πρωτοβουλίες ούτε σε μικρά αλλά ούτε και σε σημαντικά θέματα, σε αγαπώ αλλά ίσως θα ήταν καλύτερα να χωρίζαμε. Θα ήταν και πάλι παθητικός; δεν θα προσπαθούσε να σώσει την σχέση;

Melissa
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν υπάρχει κοροιδία εδώ.Απλώς ο φίλος σου κρατά παθητική στάση σε όλα.Ετσι είναι ο χαρακτήρας του.Αν σκοπός της ζωης σου είναι ο γάμος και τα παιδιά τότε προχώρα.Κανέ εσύ εννοείται την πρόταση γάμου και οργάνωσε το γάμο.Και τα υπόλοιπα που θες επίσης με δικιές σου πρωτοβουλίες θα κυλήσουν.Τώρα αν θές να προχωρήσεις τη ζωή σου και να κάνεις οικογένεια με έναν άνθρωπο που ταιριάζεις και γουστάρεις απλώς σου πήρε 10 χρόνια να συνειδητοποιήσεις οτι προφανως δεν είναι αυτός.Δε το λέω σκωπτικά έχει συμβεί σε πολλούς απο εμάς.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

“Το έχω συζητήσει πάρα πολλές φορές μαζί του, και για το ότι δεν παίρνει πρωτοβουλίες και το τι θα κάνουμε με τη σχέση μας, κι ενώ παραδέχεται ότι ναι πρέπει να προχωρήσουμε κάποια στιγμή, τίποτα δεν έχει αλλάξει.”

μονο για την αποφαση του γαμου δεν παιρνει πρωτοβουλια; για ολα τα αλλα θεματα, παιρνει;
εκει, πως αντιμετωπιζεις την ελλειψη αποφασιστικοτητας; σου αρεσει;
μπορεις να πορευτεις με εναν ανθρωπο με τον χαρακτηρα του; ισως σ αρεσει κιολας;
αν ναι, κανε εσυ την προταση. αν οχι, εισαι σε λαθος σχεση.

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εγώ πάλι δεν νομίζω ότι θα σου πει ναι αν του προτείνεις να παντρευτείτε, δηλαδή ναι μπορεί και να πει αλλά δεν θα το κάνει πράξη. Λέμε πως οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά απ’τα λόγια και στην περίπτωσή σας οι δικές του πράξεις δείχνουν ένα πράγμα: θέλει να μείνετε όπως είσαστε. Επομένως δεν πιστεύω ότι θα αρκούσε απλά να προτείνεις εσύ το γάμο κι αυτός να ακολουθήσει για να γίνει. Φαίνεται ότι θα έπρεπε να πιέσεις για να γίνει, και νομίζω μάλιστα πως το κάνεις ήδη αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Όταν λες ότι παραδέχεται πως πρέπει να προχωρήσετε αλλά στην πράξη… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ο Κούντερα λέει, πως το συμβόλαιο στις σχέσεις, υπογράφεται την πρώτη εβδομάδα. Προσωπικά, βρίσκω υπερβολική την εβδομάδα, νομίζω τον πρώτο μήνα…. Λυπάμαι, που θα σε στενοχωρήσω, αλλά 10 χρόνια, έχει παγιωθεί κατάσταση , που δεν αλλάζει. Οι άνθρωποι, αλλάζουν μόνο όταν το θέλουν οι ίδιοι και ειδικά ο σκληρός πυρήνας του χαρακτήρα, νομίζω, πως απλά βελτιώνεται, δεν αλλάζει ριζικά. Αν ο άνθρωπος, που είσαι μαζί είναι άβουλος ή μπορεί και τεμπέλης ή και παρτάκι μπορεί, τι σε κάνει να πιστεύεις, ότι θα γίνει δραστήριος και δυναμικός; Αυτά είναι δομικά στοιχεία του χαρακτήρα, δεν είναι απλό να αλλάξουν. Το μόνο ,… Διαβάστε περισσότερα »

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Συμφωνώ με την Λένα, ναι είναι δυνατόν να διατηρείται μια σχέση/οικογένεια, στην οποία αποφασίζει ο ένας, αν σου αρέσει ο ρόλος που πήρες ή έστω αν τον έχεις αποδεχτεί.

Απ’ ότι φαίνεται όμως 10 χρόνια μετά δεν το έχεις αποδεχτεί. Μπορεί βέβαια και να πίστευες ότι είναι οκ, αλλά με τα χρόνια να κουράστηκες. Κατανοητό και ανθρώπινο και σύνηθες να μαθαίνουμε και τον εαυτό μας καλύτερα μέσα από τις σχέσεις, ξέρεις όμως… τα δεδομένα αυτά είναι! Μην στείλεις πάλι σε 5 χρόνια γκρινιάζοντας ότι όλες τις αποφάσεις τις παίρνεις εσύ, γιατί έτσι θα είναι τα πράγματα.