Αγαπητή «Α, μπα»: Αρνείται να δωρήσει το έμβρυο σε άλλο ζευγάρι

Εκείνη την βοηθήσανε, τώρα που πρέπει αυτή να βοηθήσει δεν το κάνει

Αγαπητή Α Μπα. Μία φίλη μου προσπαθούσε πολλές φορές να μείνει έγκυος με εξωσωματική με δικά της ωάρια αλλά επειδή ήταν 47 ετών δεν τα κατάφερνε. Έτσι λοιπόν άρχισε να συζητά τη λύση των δανεικών ωαρίων. Επίσης, συζητούσε με το κέντρο εξωσωματικής αν θα μπορούσαν να της βάλουν στη μήτρα έμβρυο (δηλαδή γονιμοποιημένο ωάριο) που να έχει περισσέψει από κάποιο ζευγάρι. Για να γίνω κατανοητή να πω, ότι όταν ένα ζευγάρι κάνει εξωσωματική, μπορεί να προκύψουν πολλά έμβρυα τα οποία καταψύχονται. Αν η γυναίκα μείνει έγκυος, τότε τα κατεψυγμένα έμβρυα καταστρέφονται ή μπορούν να δοθούν σε άλλα ζευγάρια. Η φίλη μου τελικά έμεινε έγκυος με δανεικά ωάρια. Ωστόσο δημιουργήθηκε ένα ακόμη έμβρυο 5 ημερών, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι στην κατάψυξη. Την ρώτησα τι σκοπεύει να το κάνει και αυτή σαν να θύμωσε. Μου είπε “τίποτα δεν θα το κάνω”. Εγώ δεν απαντάω αλλά μάλλον καταλαβαίνει ότι εννοώ αν θα το αφήσει να καταστραφεί ή αν θα ήθελε να το δώσει σε άλλο ζευγάρι. Οπότε προσθέτει “Δεν θα το δώσω σε άλλο ζευγάρι γιατί ο γιατρός θα πάρει χρήματα από αυτό. Γίνεται εμπόριο”. Της λέω “Μα και εσύ πλήρωσες για τα δανεικά ωάρια” και μου απαντάει λίγο θυμωμένη, λίγο κομπλαρισμένη “Ναι άλλα εγώ πήρα ένα ωάριο που είναι ένα τίποτα, ενώ αυτό είναι έτοιμο μωρό”. Έκοψα τη συζήτηση για να μην τη στεναχωρήσω και είπα ένα άσχετο αστείο. Παρεμπιπτόντως το ωάριο από το κατεψυγμένο έμβρυο έχουν διαφορά 5 ημερών. Ξέρω ότι θα μου πείτε ότι αυτά είναι λεπτά θέματα και ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει. Ασφαλώς και έχει. Καμία αντίρρηση. Ωστόσο, δεν είναι σαν να σε βοηθάνε κάποιοι άγνωστοι σε ένα σοβαρό πρόβλημα αλλά όταν έρχεται η ώρα να βοηθήσεις και εσύ στο ίδιο ακριβώς πρόβλημα να μην το κάνεις; Από εγωισμό εγώ θα έλεγα, αλλά αυτό είναι προσωπική άποψη. Επίσης η ίδια πήρε δανεικά ωάρια αλλά συνεχώς σχολιάζει αρνητικά ότι ο γιατρός και η γυναίκα που έδωσε τα ωάρια πήραν ένα σωρό χρήματα (τα οποία παρεμπιπτόντως ήταν πολύ λίγα για το κόπο που χρειάζεται η δωρεά ωαρίων). Λέει για παράδειγμα ” άλλες δουλεύουν ένα μηνά για να βγάλουν αυτά τα χρήματα” λες και μια γυναίκα μπορεί να δίνει ωάρια κάθε μήνα.

Λιλίκα

Τι να πω, Λιλίκα; Θα ήθελα να γράψω ότι η φίλη σου δεν φαίνεται πολύ καλός άνθρωπος, αλλά δεν θα πω αυτό, γιατί δεν το ξέρω. Θα πω ότι έχει πολύ θολωμένη λογική. Δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω το πώς χαρακτηρίζει τη γυναίκα που της έδωσε τα ωάρια της, όπως και το γιατρό που εφάρμοσε τις γνώσεις του και την τεχνική του και επιστράτευσε τεχνολογία για να κάνει αυτή παιδί. Ήθελε να τα κάνουν όλοι, όλα αυτά, δωρεάν; Αυτό θέλει να μας πει;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

69 points
Upvote Downvote

117
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
31 Θέματα σχολίων
80 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
54 Συντάκτες σχολίων
Μίλτος ΠαπάραςidrilBlah blahω βάι βάιBlobBlob Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Cloud on Toast
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Αρχικά να πούμε οτι η γυναίκα που έδωσε τα ωάρια της δουλευε όντως ένα μήνα για να τα προσφέρει. Όσα λεφτά και να πήρε, το σώμα της κουράστηκε, πήρε φάρμακα και ορμόνες και χάρησε το γενετικό της υλικό. Τα εμβρυα πέντε ημερών δεν είναι έμβρυα, πόσο μάλλον μωρά. Ειναι μια μάζα κυτάρρων με το δυναμικό να αναπτυχθούν σε μωρά στο κατάλληλο περιβάλλον. Ειναι θέμα πιθανοτήτων δηλαδή και απέχει από το έτοιμο μωρό. Η φίλη σου μάλλον είναι άνθρωπος που δυσκολεύεται να δεχτεί το καλό που της έκαναν, γιατί το νιώθει ίσως ως προσωπική της αποτυχία. Μην ξεχνάς πως γέννησε ένα… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Θέλουμε να φύγει το πέπλο της οσιότητας που σκεπάζει τις γυναίκες όταν γίνονται μητέρες, για να το φορέσουμε στις γυναίκες που *χαρίζουν* ωάρια; Και βάζω αστεράκια γιατί το χαρίζει ωάρια μου ακούγεται σαν το θυσιάζουν τη ζωή τους, που λέγεται για τις μητέρες, αλλά θέλουμε να σταματήσει να λέγεται, γιατί πολύ συχνά αυτή η θυσία έχει μεγάλο κόστος, άλλοτε για το παιδί/λήπτη, άλλοτε και για τους δυο, μητέρα και παιδί.
Δεν είναι όλες οι δότριες ίδιες και για την ακρίβεια, ούτε ξέρουμε ποιες είναι.

curious chameleon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν είναι όλες οι δοτριες ίδιες αλλά η διαδικασία για τη δωρεά ωαρίων είναι επίπονη και κουραστική αντικειμενικά. Δεν έχει σχέση με το ποιόν της δοτριας

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Αν φαίνεται κάπου οποιοσδήποτε υπαινιγμός για το ποιον της δότριας, τότε ζητώ συγνώμη γιατί καμία τέτοια διάθεση δεν υπάρχει από πλευράς μου. Δεν θεωρώ ότι λέει κάτι για το ποιον ενός ανθρώπου, το να δίνει κάτι. Η δική μου ένσταση είναι στο κατά πόσο χαρίζει. Ακριβώς επειδή υπάρχει αμοιβή, δεν χαρίζει. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο ποσό, που να μπορεί να ανταμείψει μια τέτοια πράξη.
Γνωρίζω τη διαδικασία γιατί την έχω περάσει. Δεν γνωρίζω αν οι δότριες, υφίστανται κάτι περισσότερο από εκείνα που κάνει μια γυναίκα όταν κάνει εξωσωματική.

bal isra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Τυπικά, δεν είναι καν δικό της το έμβρυο, αφού δεν είναι από δικό της ωάριο. Μάλλον θα έπρεπε να ρωτηθεί ο σύντροφός της εφόσον είναι γονιμοποιημένο από δικό του σπέρμα; Δεν ξέρω το πρωτόκολλο σε αυτές τις περιπτώσεις. Πάντως όλη η διαδικασία της εξωσωματικής και ειδικά υπό τέτοιες συνθήκες είναι φοβερά ψυχοφθόρα, σίγουρα της έχει κοστίσει πολύ, και ίσως έτσι προσπαθεί να διατηρήσει κάποια αίσθηση ελέγχου. Παρεμπιπτόντως, όλοι αυτοί που σκούζουν για τις αμβλώσεις και πως “η ζωή ξεκινάει από τη σύλληψη” δεν κάνουν κουβέντα για όλα τα έμβρυα που καταστρέφονται στις κλινικές, πράγμα που δείχνει την τεράστια υποκρισία για… Διαβάστε περισσότερα »

Chaotic Jester
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Chaotic Jester

Θέλεις πραγματικά οι τύποι που σκούζουν για τις αμβλώσεις να αρχίσουν να ασχολούνται και με τις κλινικές γονιμότητας, για να μας φαίνονται εμάς λιγότερο υποκριτές;

Το θέμα είναι να φύγουν από εκεί που έχουν κατσικωθεί και επηρεάζουν πολιτικές και θεσμικά όργανα, όχι να χωθούν και αλλού.

Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Το ότι σχολιάζει την ανακολουθία και την υποκρισία κάποιων, δε σημαίνει ότι τους παροτρύνει να κάνουν αυτό που λες.
Για μένα είναι πολύ καίριο αυτό που λέει ο/η bal isra και δείχνει πολύ καλά την πραγματική διάσταση του προβλήματος

calamity jane
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έχω μείνει λίγο κόκκαλο και ειλικρινά προσπαθώ να καταλάβω τι έχω διαβάσει… η φίλη σου αν δεν είχε την δότρια και τον γιατρό αυτή την στιγμή θα είχε άδεια αγκαλιά, και γεμάτη τσέπη..ας μας πει λοιπόν τι της φαίνεται καλύτερο.
Στα δικά μου μάτια φαίνεται αχάριστη..ευτυχώς που η δότρια που βρήκε δεν είχε την ίδια αντίληψη με εκείνη. Άσε που πιθανό σενάριο είναι η δότρια να είναι γυναίκα που υποβλήθηκε σε εξωσωματική , να είχε μεγάλη παραγωγή ωαρίων και έτσι να δώρισε κάποια από αυτά προκειμένου να βοηθήσει κάποιο ζευγάρι.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

δεν τα δωρησε, τα πουλησε. εχει μια μικρη διαφορα… πολυ λογικο, ωστοσο.

Ginger
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όταν σου περισσεύουν ωάρια από δική σου εξωσωματική τα δωρίζεις, δεν τα πουλάς. Επίσης γενικά η πώληση ωαρίων είναι παράνομη στην Ελλάδα, και όσες το κάνουν μόνο για αυτό το λόγο, όχι επειδή περίσσεψαν, πληρώνονται με πλάγιους τρόπους και δεν παίρνουν και τόσα πολλά λεφτά, αν σκεφτείς την διαδικασία στην οποία υποβάλλονται.

Macaw
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν ειναι ακριβώς παράνομο. Ο νόμος ορίζει μια αποζημίωση γύρω στα 1000 ευρώ για τη δότρια, όχι και τόσο πολλα αν σκεφτείς οτι εχει φορτωθεί ορμόνες και ένα μικρό χειρουργείο. Απο την αλλη καθόλου ευκαταφρόνητο ποσο για μια γυναίκα που μπορεί να είναι άνεργη. Αυτό που απαγορεύεται ειναι να κοστολογούνται αυθαίρετα τα ωάρια όπως γίνεται πχ στην Αμερική.

Ginger
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Χμμμ… κοίτα δεν το ξέρω από πλευράς νόμου, ξέρω τι ειπώθηκε σε φίλη μου όταν είχε ενημερωθεί από τέτοιο κέντρο για τις επιλογές της.Ναι, γύρω στα 1000 ευρω ερχόταν πάντως όντως.

BlobBlob
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Στην calamity jane ήθελα να απαντήσω βασικά αλλα πρώτο post θα με συγχωρήσετε 🙂 Διαβάζω πολύ συχνά, δεν σχολιάζω ποτέ…μέχρι τώρα. Επειδή περνάω από ακριβώς την ίδια διαδικασία του να μείνω έγκυος με δότρια ωαρίων, αποφάσισα να προσθέσω κι εγώ κάτι εδώ. Για να μείνει έγκυος η κυρία δεν χρησιμοποίησε εμβρυα που δωρηθηκαν. Σπανίως δωρίζει κάποιος έμβρυα, γιατί πολύ λίγοι άνθρωποι θέλουν να έχουν ένα παιδί με δικό τους γεννετικό υλικό να μεγαλώνεται από κάποιους άλλους. Επίσης, τα περισσότερα ζευγάρια θέλουν να έχουν κάποια έμβρυα στην άκρη σε περίπτωση που θέλουν να αποκτήσουν και άλλο παιδί. Και κανείς μα κανείς… Διαβάστε περισσότερα »

Ginger
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μάλλον υπάρχουν διαφορές από κλινική σε κλινική. Της φίλης μου δεν της ζητήθηκε να πληρώσει απ’ευθείας τη δότρια, αν αποφασίσει να ακολουθήσει αυτή την οδό. Επίσης της είπαν πως σε όσους τους περισσέυουν ωάρια τους προτείνουν τη δωρεά. Τώρα αν κανένας δεν το επιλέγει δεν μπορώ να το ξέρω. Αλλά το συνολικό κόστος είναι ίδο με αυτό που περιγράφεις.

BlobBlob
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ναι μπορεί να είναι έτσι. Απλά σπανίως περισεύουν όπως είπα. Γιατί δεν ξέρεις πόσα θα γονιμοποιηθούν και πόσα θα αναπτυχθουν. Συνήθως τα γονιμοποιούν όλα και περιμένουν.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Δεν μου αρέσει καθόλου που κάθεσαι και κρίνεις αυτή τη γυναίκα. Σε βρίσκω απαίσια φίλη. Ξέρεις ότι αυτά τα πράγματα είναι λεπτά και ο καθένας έχει το δικαίωμα να τα χειρίζεται όπως επιθυμεί. Τα τελευταία άτομα από τα οποία περιμένω επικριτική συμπεριφορά στο βαθμό που παρουσιάζεις εσύ είναι οι φίλοι μου. Λυπάμαι για την κοπέλα που εδωσε τέτοιο αγώνα για να αποκτήσει παιδί και έχει εσένα δίπλα της.

Kelly
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Wow..

Θεριό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τώρα εντάξει, το “απαίσια φίλη” μπορούσε να λείπει.
Η κοπέλα θίγει σε ασφαλές περιβάλλον κάτι που την απασχόλησε, σε ανθρώπινο επίπεδο. Πώς το πιάνουμε και κρίνουμε (!) τόσο σαρωτικά τη σχέση δύο ανθρώπων;
Και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούμε να κρίνουμε τους φίλους μας, αφού ζούμε σε κοινωνία. Η κοπέλα πέρασε ζόρι, ναι, και ως φίλη τη στήριξε. Αλλά από πού κι ως πού μπαίνει στο απυρόβλητο και η φίλη της δε δικαιούται καν να ξεστομίσει τον προβληματισμό της;

Popart
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συμμετέχων

Συμφωνώ φουλ με Θεριό. Δε θα μπορούσες να το έχεις θέσει καλύτερα.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Μας κρίνει συνεχώς όλη η κοινωνία, οι φίλοι είναι αυτοί που σε δεχονται ως έχει, ετσι απλά. Κοίτα είναι πώς θα μάθει κανεις, εσύ μπορει να κρινεις τους φίλους σου και αυτοί εσένα και να περνάτε όλοι καλά. Εμείς δεν το’χουμε αυτό και μου ξενίζει, ναι, το βρισκω απαίσιο. Έστειλε εδώ τον προβληματισμό της και ξέρει ότι θα δεχθεί σχολιασμό. Η φίλη της μοιράζεται μαζί της τον αγώνα της να κάνει παιδί και η άλλη κάθεται και σχολιάζει πόσο μικρόψυχη είναι, γατί αυτό κάνει, έτσι; Επίσης δεν είδα κάπου να της στάθηκε σε αυτό τον δύσκολο αγώνα, μαλλον έχουμε πολύ… Διαβάστε περισσότερα »

Gaea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αγαπητή Maggie, μία ερώτηση πέρα από αυτή την υπόθεση με τις δύο φίλες.
Αναφέρεις ότι μας κρίνει η κοινωνία αλλά οι φίλοι πρέπει να μας δέχονται ως έχει. Συμφωνώ απολύτως με αυτό.
Αν όμως εγώ ως ανθρώπινο ον συμπεριφερθώ με κάποιο τρόπο που είναι λάθος, δεν πρέπει το φιλικό πρόσωπο που θα δει αυτή τη συμπεριφορά κ την κρίνει ως λάθος να έρθει να μου πει “ώπα Gaea, το πας λάθος, μη, δεν πρέπει, κρίμα κ άδικο, δες το αλλιώς” ;
Δεν χρησιμοποιώ τις λέξεις κρίση/κρίνω ως “θάψιμο” αλλά ως την χρήση της λογικής για το διαχωρισμό του σωστού από το λάθος.

Θεριό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μα ακριβώς. Κρίνω δεν σημαίνει απορρίπτω. Πολύτιμος φίλος είναι αυτός που σε δέχεται, αλλά ταυτόχρονα σε βοηθάει να γίνεις ο καλύτερος εαυτός σου.

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Και ποιος κρίνει ποιος είναι καλύτερος και ποιος χειρότερος εαυτός?Η επιλογή να μην δώσει το έμβρυο γιατί είναι η επιλογή ενος “χειρότερου” εαυτού?

Θεριό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γενικότερα το εννοώ, απαντώντας στο”οι φίλοι είναι αυτοί που σε δεχονται ως έχει, ετσι απλά”. Κατά τα άλλα, προφανώς ο καθένας έχει τα προσωπικά του κριτήρια, δεν υπάρχει χρυσός κανόνας.
Όμως δεν μπορώ να φανταστώ φίλο που π.χ. θα ανάψεις τσιγάρο μέσα σε παιδότοπο και θα το δεχτεί στο όνομα της φιλίας που δεν κρίνει, χωρίς να προσπαθήσει να σε ταρακουνήσει.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Αγαπητη Gaea και λοιποί , σχολιασα αυτο που διαβασα, πολυ φοβαμαι οτι υπαρχουν χιλια “αν” τα οποια δεν με αφορούν. Εμεις μεταξυ μας το χουμε να επεμβαίνουμε στον φιλο μας οταν οι επιλογες του βλάπτουν τον εαυτο του. Σε οποιαδηποτε άλλη συμπεριφορα, οχι, δεν επεμβαινω, τον αποδεχομαι οπως ειναι, εφοσον δεν εχω ερωτηθει. Δεν θα τον κρινω για αυτα που πιστεύει, αυτος ειναι, κι αμα μου αρέσει.

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Η φίλη προβληματίστηκε και μοιράστηκε στον προβληματισμό της εδώ, που είναι ένα περιβάλλον αρκετά ασφαλές για να συζητηθούν τέτοια λεπτά θέματα. Εμένα δεν μου φαίνεται καθόλου περίεργη ή μικρόψυχη η πορεία της σκέψης της και της αναγνωρίζω πως είχε την ευαισθησία να κόψει τη συζήτηση για να μην στεναχωρίσει τη φίλη της. Στην τελική αυτή η πράξη της έχει σημασία. Μπορεί να σκεφτόμαστε διάφορα για τους φίλους μας: να μη συμφωνούμε με αυτά που κάνουν και να τους κρίνουμε μέσα στο μυαλό μας. Το θέμα είναι να μπορούμε να επεξεργαστούμε αυτήν την κριτιτκή, να αναγνωρίσουμε πως είναι η δική μας… Διαβάστε περισσότερα »

ρεγγα καπνιστη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

επομένως maggie, αν κάποιος δικός σου φίλος έκανε κάτι που στα μάτια σου φαινόταν κακόψυχο/ανήθικο δε θα έπεφτε στα μάτια σου; Αν κάποιος δικός σου φίλος με τη στάση του σου φαινόταν αχάριστος και σκληρός, έστω μέσα σου δε θα τον έκρινες; Η κοπέλα έθιξε το θέμα και όταν κατάλαβε ότι τάραξε/στεναχώρησε τη φίλη της άλλαξε θέμα. Δεν κάθισε να της κάνει κήρυγμα επί ώρες, αλλά εδώ μοιράστηκε έναν προβληματισμό προς συζήτηση όχι για να την χαρακτηρίσουμε απαίσια φίλη με τόση ευκολία. Κατά τη γνώμη μου το ότι αποδεχόμαστε τους φίλους μας όπως είναι δε σημαίνει πως Ο,ΤΙ ΜΑ Ο,ΤΙ… Διαβάστε περισσότερα »

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Η κοπέλα εκθέτει τη φίλη της στις κρίσεις του κάθε άσχετου που διαθέτει σύνδεση στο ίντερνετ και οι χαρακτηρισμοι που ήδη πέφτουν δεν είναι και οι πιο κομψοι. Κακός άνθρωπος, κομπλεξικη, εγωίστρια, παρτάκιας είναι μερικά από τα κοσμιτικα που κυκλοφόρησαν για τη φίλη.
Ναι κάποιος που με εκθέτει στο ίντερνετ για να με κράξει όλο το αμπα ειδικά σε μια άσχημη φάση της ζωής μου δεν είναι φίλος.

ρεγγα καπνιστη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

μμ άρα είναι η κοπέλα υπόλογη για τους χαρακτηρισμούς άλλων; δε νομίζω.
Σε καθεστώς ανωνυμίας αναφέρει έναν προβληματισμό, δεν κράζει, ούτε χαρακτηρίζει τη φίλη της, αλλά αναρωτιέται για κάτι που την έβαλε σε σκέψεις και την ξενέρωσε/στενοχώρησε, απ’ ότι φαίνεται.

Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Η φιλία δεν είναι συμβόλαιο όμως. Αν ο φίλος κάνει κάτι το οποίο σε προβληματίσει έντονα το επεξεργάζεσαι, το συζητάς αν σε παίρνει ή και οχι, πάντως διαμορφώνει το πώς βλέπεις τον άλλο και τη σχέση. Η οποία είναι δυναμική, άλλες φιλίες μετασχηματίζονται, άλλες τελειώνουν. Ε ένας λόγος που τελειώνουν ή φθίνουν είναι γιατί οι φίλοι μας ανακαλύπτουμε ότι έχουν πολυ διαφορετικό κώδικα ηθικής από μας, η τελοσπαντων σκέφτονται και δρουν πολύ διαφορετικα. Θεωρώ τη συγκεκριμένη ερωτωσα πολύ διακριτική επίσης, ούτε την πίεσε την άλλη ούτε της έκανε κήρυγμα. Αλλά κι εμένα αν μου πει κάποιος φίλος κάτι που θεωρώ… Διαβάστε περισσότερα »

NaLola
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Νομίζω πως άγγιξε κάποια χορδή αυτή η ερώτηση γιατί βρίσκω πολύ σκληρή την απάντηση. Όπως και αν έχει είμαι σίγουρη ότι υπάρχει και άλλη πλευρά όπως και σε κάθε ιστορία. Νομίζω πως το Θεριό με κάλυψε απόλυτα.

Xthesini
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πάντως εγώ θα στεκόμουν και στην αδιακρισία της γράφουσας. Είναι πολύ λεπτό το ζήτημα, νομίζω ότι το «τι σκοπεύεις να κάνεις με το γονιμοποιημένο σου ωάριο?» είναι μια ερώτηση που καλό είναι να μην γίνεται.

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Και γιατί όχι; Εξαρτάται από τη μεταξύ τους σχέση.

Xthesini
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Για τους ίδιους λόγους που βρίσκω αδιάκριτες και τις ερωτήσεις πότε θα κάνεις παιδιά, πότε θα παντρευτείς κλπ. Δεν χρειάζεται να εξηγούμε και να δικαιολογούμε όλες τις επιλογές μας σ’ αυτή τη ζωή. Εξάλλου όπως βλέπεις δεν ήταν μια αθώα ερώτηση, η κοπέλα έφτασε να στείλει ερώτηση στην α μπα για να της πουν αν έχει (κατά)κρίνει σωστά τη φίλη της.

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Διαφωνώ, ανάλογα με τη σχέση που έχουν δυο άνθρωποι ορισμένες ερωτήσεις μπορούν να γίνονται. Μάλιστα, κάποια λεπτά θέματα ίσα ίσα μπορεί να θέλουμε να τα συζητήσουμε με τους πολύ κοντινούς μας ανθρώπους, αντί να καθόμαστε να σκάμε μόνοι μας. Την κολλητή μου θα την ρωτήσω ΑΝ θέλει να κάνει παιδιά, μια απλή γνωστή όχι. Και λέω αν, γιατί άλλο το να ρωτήσεις αν θέλει κάποιος να κάνει παιδιά, και άλλο το πότε. Το δεύτερο υποδηλώνει πως το θεωρείς αυτονόητο πως θέλει να κάνει. Δεν ξέρω αν η σχέση που έχουν οι φίλες εδώ σήκωνε τέτοια ερώτηση, γι’ αυτό και λέω… Διαβάστε περισσότερα »

Xthesini
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Φυσικά και μπορεί να θέλουμε να συζητήσουμε λεπτά θέματα με δικούς μας ανθρώπους, εννοείται. Μόνο που δεν χρειάζεται να προηγηθεί ερώτηση σχετικά μ’αυτό, μπορούμε μόνοι μας να ανοίξουμε κουβέντα για ό,τι μας απασχολεί με όποιον εμείς επιλέξουμε. Προσωπικά δεν θα ρωτούσα καμία φίλη μου λοιπόν για πες, το κατεψυγμένο σου έμβρυο τι θα το κάνεις τελικά? Οκ, το βλέπουμε διαφορετικά. Σχετικά με την διάκριση μεταξύ αν και πότε θα κάνεις παιδιά, έχεις δίκιο, συμφωνώ.

fantasmataki
Επισκέπτης
Συμμετέχων
fantasmataki

Εγώ δεν κατάλαβα πώς πάει. Πληρώνει μία γυναίκα για να της δώσει ωάρια, πληρώνει το κέντρο τεχνητής για να γίνουν τα ωάρια έμβρυα με σπέρμα του άντρα της και μετά περισσεύει ένα το οποίο αν θέλει το χαρίζει; Και το ζευγάρι που θα το πάρει θα πληρώσει full τιμή το κέντρο; Ειλικρινά δεν κατάλαβα τη διαδικασία.

Ginger
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η γυναίκα που δίνει το ωάριο παίρνει μία συγκεκριμένη τιμή από τα κέντρα, κάτω από το τραπέζι που λένε, γιατί είναι παράνομο να πληρωθείς για τα ωάρια. Αν σου περισσέψουν από δική σου εξωσωματική τα δωρίζεις, και ναι μετά το κέντρο όμορφα και ταχτοποιημένα τα πουλάει κανονικότατα στην επόμενη. Αν υπάρχει κάποια έκπτωση στη δεύτερη περίπτωση δεν είμαι σίγουρη, αλλά τζάμπα δεν το παίρνεις πάντως.

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ναι, προφανώς θα ήθελε η δωρεά γενετικού υλικού να είναι δωρεάν. Δεν ξέρω πώς αμοιβεται η δοτρια, πάντως η διαδικασία δεν είναι αντίστοιχα απλή με τη δωρεά σπέρματος και (υποθέτω) προϋποθέτει και τη χορήγηση ορμονών.
Σε ότι αφορά το έμβρυο, όχι δεν είναι το ίδιο μεένα ωάριο, η διαφορά δεν είναι οι πέντε ημέρες, είναι ότι είναι αδερφάκι του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο, με το γενετικό υλικό και του πατέρα (υποθέτω του συζύγου της, αφού δε λες κάτι άλλο) και σίγουρα παίζει κι αυτό ρόλο στο μυαλό της, άσχετα αν μιλάει μόνο για το κέρδος του γιατρού.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι φίλη σου, αποκτώντας αυτό που ήθελε, ξέχασε πώς το απέκτησε και ποια πρακτική τη βοήθησε, κάτι που συμβαίνει συχνά και γι’αυτό λέγεται και το “ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος”. Η δεύτερη ήταν ότι ίσως κατά βάθος μια χαρά θυμάται και θέλει να της προτείνουν ένα ποσό για να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση, μιας κι εκείνη δίνει έμβρυο ενώ πήρε ωάριο, και η ηθική είναι το πρόσχημα. Μετά ξαναδιάβασα την ερώτηση και μου φάνηκε πολύ λογικό αυτό που λέει και δεν ξέρω τελικά γιατί να μην είναι καλός άνθρωπος και τι σχέση η καλοσύνη με ό,τι… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Επίσης λίγο μ’ενοχλεί, ως γυναίκα που έχει κάνει εξωσωματική και της έχουν προτείνει τη δωρεά ωαρίων, να μιλάμε για βοήθεια προκειμένου να φαίνεται ότι πρόκειται για θεάρεστο έργο. Δεν είναι βοήθεια, όπως και δεν είναι στυγνή εκμετάλλευση απαραίτητα. Συναλλαγή είναι. Θέλεις κάτι που μπορώ να σε βοηθήσω να το αποκτήσεις και θα πληρώσεις τόσο. Αν το πάμε έτσι, όλοι όσοι παρέχουν υπηρεσίες, μας βοηθάνε. Ο ελαιοχρωματιστής με βοηθάει να βάψω γιατί δεν μπορώ μόνη μου. Η συμφωνία ορίζει και το αν τα χρώματα θα είναι δικά μου ή δικά του. Αν είναι δικά μου, δλδ τα αγοράσω εγώ, τα κρατάω… Διαβάστε περισσότερα »

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν είναι ανιδιοτελής δωρεά ναι και δεν ξέρουμε με σιγουριά τα κίνητρα της δοτριας. Οπως και δε μοορουμε να ξέρουμε το οικονομικό της επίπεδο αλλά θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι είναι αρκετά χαμηλό και ότι να δωρίσει τα ωάρια της δε θα ήταν η πρώτη της επιλογή για να βγάλει χρήματα. Γιατι συναλλαγή με συναλλαγή διαφερει και λυπάμαι αλλά δεν είναι το ίδιο το να πληρώνεις κάποιον για να σου βάψει το σπίτι με το να πληρώνεις μια γυναίκα για να υποβληθεί σε ορμονοθεραπείες και να κάνει εξαγωγη ωαρίων που μπορεί να έχει ρίσκο και για την ιδια ή για… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Απ’όσο ξέρω, γνωρίζει τα ρίσκα που παίρνει και γι’αυτά υποθέτω αποζημιώνεται. Διαφωνώ κι εγώ με την απαξίωση αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να νιώθει ευγνωμοσύνη. Αν έχει κάπου να δείξει ευγνωμοσύνη, είναι γενικά στην επιστήμη και τη νομοθεσία. Αυτές λειτουργούν με γνώμονα το καλό της ανθρωπότητας και της κοινωνίας. Η δότρια δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσο το κάνει για το κοινό καλό και για να βοηθήσει την επιστήμη. Για δικούς της λόγους κάνει ό,τι κάνει και δικαίωμα της εφόσον αυτό είναι νόμιμο. Το ίδιο κάνει και η φίλη της ερώτησης. Αν μιλούσαμε γενικά κι αόριστα για την πρακτική, θα… Διαβάστε περισσότερα »

Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Λόγω της ευαισθησίας του θέματος όμως και της υπάρχουσας νομοθεσίας τα λεφτά είναι σχετικά λίγα. Εμένα σύμφωνα με τη λογική μου, ένας άνθρωπος που θα έμπαινε σε αυτή τη διαδικασία θα ήταν ή φοβερά αλτρουιστης ή θα τα είχε μεγάλη ανάγκη. Ή και φοβερά φιλοχρήματος ίσως, αλλά εδώ μιλάμε για την υγεία του σε περίπτωση που πάει στραβά. Αυτό που θέλω να πω και ήδη φλυαρησα είναι ότι τα λεφτά είναι πολύ λίγα για να είναι κίνητρο. Οπότε η φίλη είτε απαξιει έναν άνθρωπο που λόγω της δικής του αυταπάρνησης, προσφοράς και καλοσύνης έγινε μητέρα είτε έναν άνθρωπο που έβαλε… Διαβάστε περισσότερα »

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

πόντια, σχετικά με την ευγνωμοσύνη που λες στην αρχή, φυσικά και δεν ‘πρέπει’, τι θα πει ‘πρέπει’, νομίζω εξαρτάται από την οπτική γωνία που επιλέγει κανείς να το δει. Είναι το ίδιο για εσένα ο γιατρός που σε γιατρεύει ή σε βοηθά στην εξωσωματική και το ίδιο ο ελαιοχρωματιστής του σπιτιού σου; Μπορεί να είναι, και μια χαρά είναι η οπτική αυτή. Εγώ έχω άλλη οπτική, όσον αφορά τους γιατρούς. Όταν ξεκίνησα ανάλυση, θυμάμαι έλεγα στον γιατρό μου που μου μιλούσε για σχέση: ‘σιγά που είναι σχέση, παίρνετε λεφτά εδώ πέρα, δεν λέω πως προσποιείστε πως νοιάζεστε, λέω πως η… Διαβάστε περισσότερα »

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Η ένσταση μου δεν έχει να κάνει με το αν θα νιώθει ευγνωμοσύνη ή όχι. Έχει να κάνει με την παρομοίωση της δωρεάς ωαρίου, μιας επίπονης διαδικασία με αρκετά ρίσκα για την υγεία, με ενα εμπορεύσιμο αγαθό όπως είναι η παροχή μιας υπηρεσίας. Μια γυναίκα με καλη οικονομική κατάσταση πληρώνει μια γυναίκα η οποία έχει ανάγκη τα 1000-1500 ευρώ (αυτό το ποσό βρήκα με μια γρήγορη αναζήτησή) για να θέσει σε κίνδυνο την υγεία της προκειμένου η πρώτη να κάνει παιδί. Όντως η δότρια ξέρει από πριν τα ρίσκα και κατά πάσα πιθανότητα η ολα θα πάνε καλά και θα… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Επίτηδες έφερα ως παράδειγμα τον ελαιοχρωματιστή και επίτηδες μίλησα τόσο ψυχρά για μια διαδικασία που κατά βάθος, δεν γνωρίζουμε τι εμπεριέχει. Πρώτον, προσωπικά έχω ανησυχίες και αμφιβολίες για τη συγκεκριμένη πρακτική και δυστυχώς δεν μπορώ να έρθω σε επαφή με γυναίκες δότριες για να πάρω απαντήσεις. Δεύτερον, η αντίδραση μου έχει να κάνει με το ότι έχω δει εδώ στο σάιτ, σε γυναίκες που ανησυχούν για τα ρίσκα της εξωσωματικής, να δίνονται απαντήσεις που δείχνουν ότι είναι μια χαρά ασφαλής διαδικασία και ασφαλείς οι ίδιες, ενώ τώρα που μιλάμε για δότριες, τίθεται το θέμα του ρίσκου. Η χαμηλότατη αμοιβή που… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Αυτό είχα στο μυαλό μου αλλά εσύ το τοποθέτησες πιο ολοκληρωμένα καί στα 2 σχόλια.

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Καταρχήν να πω ότι μου φαίνεσαι μεγάλη κατινα που μας κουτσομπολευεις τη φίλη σου , τι την κουτσομπολευεις δηλαδή, εσυ τη θάβεις πατόκορφα. Η φίλη φαίνεται επίσης να έχει άλυτα θέματα. Δεν καταλαβαίνω που χωράνε τα αλτρουιστικα σε μια μπιζνα που μετράει τρελούς τζίρους και οι θεραπευομενοι αναπνέουν και το πληρώνουν σε πενηνταευρα. Η φίλη πλήρωσε για να αποκτήσει κάτι. Ο γιατρός πληρώθηκε και η δοτρια επίσης.Δεν υπάρχει ευεργέτημα ούτε προσφορά ούτε βοήθεια ούτε τίποτα. Είναι business as usuall και φυσικά η φίλη έχει δικαίωμα να αποφασίσει τι θα κάνει με το έμβρυο. Αυτή κίνησε τις διαδικασίες να δημιουργηθεί και… Διαβάστε περισσότερα »

EleonoraTora
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όσο σκληρό κι αν ακούγεται αυτό που γράφει ο ΜΠαπάρας, συμφωνώ. Να προσθέσω ό,τι δεν είδα ποτέ ως κατώτερη μια γυναίκα που πούλησε τα ωάρια της, ή την νοσοκόμα, ή τον γιατρό, ή τέλοσπάντων όποιον είναι σε αυτήν την μπίζνα οικοιοθελώς, για να με εξυπηρετήσει. Κι όταν χρειάστηκε να υπογράψω (πολλές φορές) το ίδιο χαρτί με την φίλη της γράφουσας, υπογράψαμε ακριβώς όπως εκείνη. Γιατί πρώτον θέλαμε να έχουμε μια δεύτερη, τρίτη και τέταρτη ευκαιρία, και ίσως την επόμενη να έχει επιτυχία. Και μακάρι να είχα μπροστά μου όσες γυναίκες μας βοήθησαν, χωρίς επιτυχία μεν όμως δεν πειράζει, ακόμη κι… Διαβάστε περισσότερα »

Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μπουρμπούχα όμως αυτό που λες εσύ είναι τελείως, μα τελείως διαφορετικό. Εδώ εσύ λες να είχες μπροστά σου και τις γυναίκες που έδωσαν ωάριο που δεν γονιμοποιηθηκε για να τις ευχαριστήσεις, ενώ η άλλη λέει σιγά τι είναι ένα ωάριο και εμμεσως πλην σαφέστατα λέει ότι και πολλά λεφτά πήρε η δοτρια. Ενώ κατάφερε να μείνει και έγγυος! Καμία σχέση η οπτική σας για κάποιον τρίτο, πραγματικά. Και δε σχολιάζουμε το να μη δώσει το έμβρυο μεμονωμένα (κι εγώ είπα ότι πιθανότατα δεν θα το εδινα), σχολιάζουμε την ερώτηση στο σύνολό της. Βγάζει μικροψυχια και αχαριστία η κοπέλα με το… Διαβάστε περισσότερα »

EleonoraTora
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αν το δω ως τελείως άσχετη με το όλο θέμα και μόνο με την λογική, ναι, τότε ίσως να πίστευα πως ήταν μικροψυχία της κι αχαριστία, συμφωνώ. Θέλω να πιστεύω πως αυτά της τα λόγια ήταν αντίδραση για να σταματήσει να την ρωτάει η φίλη της, ή γιατί ντρεπόταν, ή γιατί δεν ξέρω και γω τι. Εάν πραγματικά σκέφτεται έτσι και δεν δέχεται πως έστω και με χρήματα, όλοι οι σχετικοί με την εμβρυομεταφορά έκαναν την δουλειά τους, και μάλιστα πάρα πολύ καλά, αφού είχε τόσο ευχάριστο αποτέλεσμα, τότε όντως είναι μικρόψυχη, κλπ. κλπ. Απλά κρατώ μια πισινή, γιατί όλο… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Μπουρμπούχα αρχικά να πω πως, αν προσέξεις, η απάντηση της Λένας αφορά μόνο στην πληρωμή του γιατρού και της δότριας και όχι στα υπόλοιπα. Επίσης, η φίλη της γράφουσα πλήρωσε για τα δανεικά ωάρια, δεν της τα χάρισε κανείς, ενώ αν τελικά έδινε το έμβρυο, θα το χάριζε χωρίς αντάλλαγμα, ενώ ο γιατρός θα έπαιρνε επιπλέον χρήματα γι’ αυτό από το άλλο ζευγάρι. Εκεί κολλάει το “εμπόριο” που (ορθώς) αναφέρει και πάνω στα νεύρα της πήρε η μπάλα και τη δότρια. Αυτό που κλωτσάει όμως στη γράφουσα, και μπορεί να έχει ένα δίκιο, είναι το ότι η φίλη της ετοιμαζόταν… Διαβάστε περισσότερα »

Blah blah
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πόσο συμφωνώ μαζί σου. Το έμβρυο δεν είναι ρούχο που δεν θέλεις να το δώσεις. Μπράβο σε όσες μπόρεσαν να το κάνουν και μπράβο σε όσες πέρασαν τον Γολγοθά της εξωσωματικής και δεν μπόρεσαν να το κάνουν. Όσοι είναι έξω από τον χορό κρίνουν πολύ εύκολα.Η φίλη μας που έστειλε θα πρέπει μάλλον να αναλογιστεί όχι πόσο καλή φίλη είναι, αλλά πόσο καλός άνθρωπος. Και επειδή πέρασα για άλλη μια φορά τον δρόμο της εξωσωματικής ( με επιτυχία αυτήν την φορά) θα έπρεπε να ντρέπεται για τον τρόπο που μιλάει για μια γυναίκα που έχει χιλιοτρυπηθει με ορμόνες για να… Διαβάστε περισσότερα »

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Σε ευχαριστώ blah blah, όπως και τη μπουρ(μπ)ουχα ♥️, η αλήθεια είναι ότι δεν πολύ σχολιάζω τελευταία αλλά μου χτύπησε τόσο άσχημα η επίθεση σε αυτή τη γυναίκα που φαίνεται να πέρασε δύσκολα.Με ξένισε πολύ η τόση επίθεση μόνο καμπούρα δεν την είπαν,οπως επίσης με ξένισε και η αναφορά στο έμβρυο σαν να είναι ταπερ η φόρεμα που ναι μωρέ δεν το θέλω, αντε πάρτο εσύ. Να σου πω κάτι, ακόμα και αν η φίλη σκέφτηκε γιατί ρε φίλε να τους δώσω στο πιάτο αυτό που έχω παιδευτηκα και ζορίστηκα να γίνει, της δίνω δίκιο. Είναι μια διαδικασία πολύ οριακή… Διαβάστε περισσότερα »

ρεγγα καπνιστη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

επειδή κάτι χάνω, που ακριβώς, με ποια φράση την εθαψε πατόκορφα ;

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Τι παρτάκηδες άνθρωποι θεέ μου. Έκανε τη δουλειά της αλλά τώρα κατακρίνει το σύστημα που τη βοήθησε. Ναι είναι ολόκληρη βιομηχανία, αλλά στα 47 της είχε καμιά καλύτερη ιδέα για να γίνει μάνα; Και πάλι ευχαριστώ να λέει.