Αγαπητή «Α, μπα»: Άρχισε να φωνάζει μέσα στην τάξη ”σκοτώστε τους ομοφυλόφιλους”

Πώς θα έπρεπε να αντιδράσω

Αγαπητή Α,μπα Είμαι μαθητής Γυμνασίου σε μια επαρχιώτικη πόλη, η οποία δεν φημίζεται για την ανοιχτομυαλιά της. Γενικά προσπαθώ να κρατώ τον εαυτό μου ενήμερο πάνω στις κοινωνικές εξελίξεις και πιστεύω ότι είμαι ένα άτομο με ανεκτικότητα και όχι πολλά ταμπού. Παρόλ’αυτά, λόγω και της δυσκολίας μου να κάνω φίλους, δεν επιδιώκω να θίγω τέτοιου είδους θέματα σε συζητήσεις με τους πιο “παραδοσιακούς” φίλους μου, ή και οποιονδήποτε άλλον, για να μην προκαλώ διαφωνίες. Τις προάλλες βέβαια, κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος, ένα παιδί άρχισε να πετάει μέσα στη τάξη, φαινομενικά χωρίς λόγο, ατάκες του στυλ: “Σκοτώστε τους ομοφυλόφιλους!” “Οι φεμινίστριες είναι ηλίθιες” κλπ. Μέσα στην τάξη, μόνο ένα κορίτσι αντέδρασε, όχι τόσο για να τον ενημερώσει αλλά για να τον αναγκάσει να σταματήσει να πετάει μ*λακίες αντιπροσβάλλοντάς τον. Μετά, άνοιξε μια συζήτηση με άλλα αγόρια πάνω στο κατά πόσο η ισότητα των φίλων είναι εφικτή και κατά πόσο ο φεμινισμός έχει λογικές απαιτήσεις. Το αποτέλεσμα, λόγω της αμφότερης ημιμάθειας, ήταν μια τρύπα στο νερό. Πέρα από τον καθηγητή, ο οποίος , ενώ άκουγε τον άλλον να λέει “τους γ*μώ τους γκέυ εγώ, ρε!”, δεν έκανε τίποτα (για να λέμε την αλήθεια, ούτε μάθημα έκανε), και τα υπόλοιπα κορίτσια της τάξης που δεν κούνησαν βλέφαρο, αναρωτιέμαι μήπως έπρεπε να επέμβω κι εγώ. Γνωρίζω αυτά τα αγόρια από παλιότερα και ξέρω ότι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως, και επίσης δε νομίζω ότι οι σωστότερες από του κοριτσιού κατατοπίσεις μου θα είχαν κάποιο αποτέλεσμα από το να γίνω εγώ ο “περίεργος” της υπόθεσης. Και εδώ τίθεται το ερώτημα, όχι αν θα ‘πρεπε να κάνω κάτι (ξέρω ότι έπρεπε) αλλά πώς θα μπορούσα να χειριστώ μια τέτοια κατάσταση στο μέλλον. Ευχαριστώ.

Pugsley Addams

Όχι, δεν θα έπρεπε να κάνεις κάτι.

Για το πώς θα μπορούσες να χειριστείς την κατάσταση στο μέλλον έχω απαντήσει εδώ. Για την συγκεκριμένη περίπτωση, θα έλεγα ότι ορθά έπραξες απέχοντας. Δεν είναι δική σου δουλειά να αναλάβεις τον ρόλο του καθηγητή στην τάξη.

Έχω δυο αντικρουόμενα συναισθήματα. Το ένα είναι η βαθιά θλίψη που ο μάταιος βούρκος που περιέγραψες είναι η τάξη ενός δημόσιου σχολείου, αλλά δε μπορώ να πω ότι πέφτω από τα σύννεφα, ούτε βέβαια θα ισχυριστώ ότι στα δικά μας χρόνια ήταν καλύτερα διότι δεν ήταν, μάλλον χειρότερα ήταν – τότε η λέξη «φεμινισμός» μόνο γέλια θα προκαλούσε, ούτε καν αυτή την κατ’ επίφαση «συζήτηση». Το άλλο είναι η ελπίδα, αυτή η ανθρώπινη ανίατη ασθένεια, που σε αυτό το περιβάλλον, κόντρα σε όλες τις στατιστικές, δημιουργήθηκε ένας άνθρωπος όπως εσύ, αν όντως υπάρχεις. Να τολμήσω να πιστέψω ότι υπάρχεις;

in

Αξιολογήστε το άρθρο

80 points
Upvote Downvote

24
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
14 Θέματα σχολίων
10 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
19 Συντάκτες σχολίων
αστροπελέκιMitsiIzabelTawn Tawn Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Επειδή ξέρω πολύ καλά πώς λειτουργούν τα παιδιά , και λειτουργούν σαν αγέλη , το μόνο που θα καταφέρεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να συσπειρωθεί εναντίον σου η αγέλη και να σε απομονώσει. Και είσαι σε ένα κλειστό περιβάλλον στο οποίο η απομόνωση μπορεί να σου στοιχίσει πολύ ψυχολογικά. Καλά έκανες και απειχες, δεν ήταν μια μάχη που θα μπορούσες να κερδίσεις, κρατά τις δυνάμεις για άλλες μάχες στο μέλλον. Και πίστεψέ με, θα είναι πολλές. Την αγάπη μου σου στέλνω , να μην αλλάξεις ποτέ

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επειδή με στεναχώρησε η συγκεκριμένη ιστορία και επειδή μου έφερε στο μυαλό, το περιστατικό με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, που και τότε δεν μιλούσε κανείς, παραθέτω και εγώ την προσωπική ιστορία. Λίγο σεντόνι αλλά θα κάνω όσο πιο σύντομα μπορώ. Την θυμάμαι σαν χθες. Ξεκινώ..Στο δημοτικό, είχαμε και εμείς ένα παιδί νταή που φώναζε, έβριζε και κάποιες φορές χτυπούσε όποιο παιδί ήθελε. Δεν τον είχα δει να χτυπάει αλλά έτσι ακουγόταν. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος του σχολείου για πολλά παιδιά. Υπήρχε ένα παιδί από τη γειτονιά μου όπου οι γονείς του ήταν χωρισμένοι. Τότε και ειδικά στην επαρχία, αυτό… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Γενικά είμαι της άποψης ότι όταν βλέπουμε μπουλινγκ εναντίον κάποιου να παίρνουμε πάντα θέση . Όταν όμως βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοιες συζητήσεις που δεν απευθύνονται συγκεκριμένα απέναντι σε κάποιον το να πάρουμε θέση και δε θα έχει αποτέλεσμα και μπορεί να κινδυνεύσουμε.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλησπέρα. Ακολουθεί σεντόνι και συγγνώμη γι’ αυτό. Συγχαρητήρια για το ότι έθιξες το θέμα. Δυστυχώς πολύ πρόσφατα βρέθηκα σε μια περίπου ίδια κατάσταση. Είμαι φιλόλογος σε ΕΠΑΛ και μου ανατέθηκε και το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας στην Α΄Λυκείου. Ήσυχο τμήμα, μόλις 10 παιδιά (8 αγόρια, δύο κορίτσια) όλα τα μαθήματα ρολόι, ώσπου φθάσαμε στην ενότητα για την οικογένεια. Το βιβλίο έχει ήδη ξεπεραστεί από την πραγματικότητα θεωρώντας την οικογένεια ένωση ατόμων διαφορετικού φύλου. Όταν τόλμησα να επισημάνω το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων βρέθηκα σε ένα απίστευτο ορυμαγδό για τους π…δες, τους “ανώμαλους” που πληθαίνουν γύρω μας κτλ. Σοκαρίστηκα και προσπάθησα να… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Εν τω μεταξύ για το κρυφό σχολειό κάθε χρόνο που δίδασκαν έκτη δημοτικού έλεγα την αλήθεια. Ποτέ κανείς δε μου είπε τίποτα. Βέβαια ήταν πάντα σε χωριά, όπου ακόμα οι γονείς είχαν το ότι πει ο δάσκαλος σα νόμο. Πλέον θεσσαλονικη αν έπαιρνα πάλι έκτη τάξη και το έλεγα δεν ξέρω τι θα άκουγα, γιατί εδώ έχει τρομάξει λίγο το μάτι μου με τους γονείς. Όχι ότι θα με απέτρεπε φυσικά κάτι τέτοιο….

Moodus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αν δεν είσαι αποκύημα της φαντασίας μου/σου, σ’αγαπώ…

a stage whisper
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

me, too!
εύγε!

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Και δηλαδή αυτό το ον που φώναζε αυτά θα βγει στην κοινωνια σε λίγο καιρό, να ζήσει, να δουλέψει, να κυκλοφορήσει, να κάνει σχέσεις.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

και να ψηφίσει 😐

Tawn Tawn
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Για closeted gay μου ακούγεται ο συμμαθητής πάντως. Ποιός ξέρει τι ακούει κ στην παραδοσιακή οικογένεια του… Τραγικός κ ο καθηγητής φυσικά. Με πιάνει μια απελπισία με κάτι τέτοια που συμβαίνουν πιο συχνά κ πιο κοντά μας απ’ ότι νομίζουμε…

Pandora
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτό σκέφτηκα μόλις το διάβασα. Δεν μπορεί να αποδεχτεί αυτά που νιώθει.

Gaea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

οι συνάδελφοι του δημοσίου σχολείου δεν συμμετέχουν σε τέτοιες συζητήσεις για διάφορους λόγους. Ένας είναι ότι πιστεύουν κ αυτοί αυτές τις ιδεολογίες. Ένας άλλος είναι ότι μπορεί συνάδελφοι στο σχολείο να πιστεύουν σε αυτές τις ιδεολογίες κ να συσπειρωθούν ως αγέλη κ να περιθωριοποιήσουν τον/την καθηγητή/τρια ή ακόμη κ να σαμποτάρουν τα μαθήματά του/της ή το πρόγραμμά του/της. Ένας τρίτος είναι ότι η συμπεριφορά γονέων είναι πλέον επιθετική σε πολλές περιπτώσεις κ πολλοί καθηγητές/τριες δεν θέλουν να μπλέξουν σε τέτοια αντιπαράθεση (πόση στενομυαλιά να ανεχτεί κανείς μετά από 6 ώρες στην τάξη;;!!)΄ Ένας τέταρτος είναι ότι για να ξεριζωθεί κάτι… Διαβάστε περισσότερα »

Tawn Tawn
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Καλά points… Ας ελπίζουμε ότι τα έστω λιγοστά παιδιά που σκέφτονται σαν το αγόρι της ερώτησης να είναι αρκετά ωστέ να υπάρξει λίγο φως στο τούνελ γιατί δε μας βλέπω καλά!
Συχνά σκέφτομαι ‘Έντάξει όταν περάσει κ αυτή η στενόμυαλη γενιά, θα πάμε καλά’, αλλά αυτη η στενόμυαλη γενια έχει μεγαλώσει κ άλλη μια καθ’ εικόνα της κ να ‘τος ο φαύλος κύκλος.

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Άλλο ένα παράδειγμα καθηγητή που αδιαφορεί να έιναι παιδαγωγός. Εκτος φυσικά κι αν ο ίδιος συμφωνεί με τον συμμαθητή σου. Πόσο κρίμα. Χάθηκε μία σπουδαία ευκαρία για ένα μάθημα που θα τους έμενε αξεχαστο. Ακόμα σ’αυτή την ηλικία θυμόμαστε τον θεολόγο μας, έναν φωτισμένο παιδαγωγό που όποτε έβρισκε ευκαιρία μας έθετε θέματα. Γιατί; τι σε κάνει να το πιστεύεις αυτό. Το ίδιο κάνει μία φίλη μου καθηγήτρια η οποία ποτέ δεν αφήνει ευκαιρίες ανεκμετάλευτες για κουβέντα βαθιά με τους μαθητές της. Γιατί την ενδιαφέρει να είναι καλή καθηγήτρια αλλά πρωτίστως να γίνουν άνθρωποι. Τι θλιβερός καθηγητής. Εσύ πουλάκι μου συνέχισε… Διαβάστε περισσότερα »

Τσιτσίγκειος Πένα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Πολύ ωραία και τρυφερή απάντηση. Σε τόσο σάπια περιβάλλοντα είναι κάπως σαν θαύμα η ύπαρξη κάποιων λίγων “φάρων” λογικής και προόδου. Που φυσικά και αυτοί μεγαλώνοντας κατά πάσα πιθανότητα θα θέλουν να φύγουν και να ξεφύγουν από εκεί, και καλά κάνουν. Έχουμε ανάγκη να ελπίζουμε, ακόμα και αν αναλογικά πρόκειται για ψύλλο στα άχυρα. Φίλε της ερώτησης, μη νιώθεις άσχημα ούτε να σκέφτεσαι ότι αποδέχτηκες αυτή τη νοσηρότητα επειδή δεν απάντησες. Σιγά σιγά θα ξέρεις και τι να απαντάς και πού να απαντάς, θα διαλέγεις τις μάχες σου. Συνέχισε να ενημερώνεσαι και να ψάχνεσαι και να προσπαθείς να κάνεις παρέα… Διαβάστε περισσότερα »

Izabel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Βρέθηκα πρόσφατα σε Πειραματικό Γυμνάσιο ως εξωτερικός συνεργάτης. Μέσα στην τάξη υπήρχαν συνεχώς ρατσιστικά αστεία που λέγονταν τη δεκαετία του ’90. Μου φάνηκε εξωφρενικό να τα ακούω το 2019 και να βλέπω μια καθηγήτρια ανέκφραστη κι αμέτοχη.

Cryodragon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στο μικρό φίλο δυστυχώς να πω κι εγώ με τη σειρά μου ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας έτσι είναι… αλλά μόνο μέχρι το γυμνάσιο τις λένε τουλάχιστον ξεκάθαρα τις απόψεις τους αυτές. Από κει και μετά βλέπεις ότι ακόμη και να μην τις λένε ευθέως τις ίδιες απαίσιες απόψεις θα έχουν και ως ενήλικες, με αποτέλεσμα να μην ξέρεις από που θα σου έρθει. Όπως λέω πάντα προτιμώ έναν ομοφοβικό σεξιστή που θα έχει ξεκάθαρη άποψη, παρα έναν κρυψίνους βλαχοελληνα κουτοπόνηρο που απλά δεν μιλάει για το θέμα, ρίχνει ωστόσο το δηλητήριο του όπου βρει και φυσικά θα δρα… Διαβάστε περισσότερα »