Αγαπητή «Α, μπα»: Άμα ντύνομαι προκλητικά προκαλώ την αντικειμενοποίηση και αναπαράγω τον σεξισμό;

Έχω μπερδευτεί

Processed with VSCOcam with c1 preset

Αγαπητή μου Α,μπα. Διαβάζω διάφορες ερωτήσεις (που προέρχονται κυρίως από γυναίκες) τον τελευταίο καιρό προβληματισμούς που περιλαμβάνουν τον φόβο τους μήπως οι άντρες τις περάσουν για εύκολες ή για φτηνές, την επιθυμία τους οι άντρες να μην τις θέλουν μόνο για το κορμί τους, τον φόβο τους μήπως τις δουν μόνο για το κορμί τους κλπ κλπ. Νομίζω ότι οι περισσότερες κοπέλες που στέλνουν αυτές τις ερωτήσεις θέλουν να τις θέλουν ώς μία ολότητα , ως έναν άνθρωπο με σώμα, μυαλό, πνεύμα αλλά. Τις ίδιες επιθυμίες και τους ίδιους φόβους τους έχω κατά καιρούς και νομίζω ότι έχει να κάνει με μία γενικευμένη σύγχυση που υπάρχει γύρω από την απελευθέρωση, την σεξουαλικότητα, την αναζήτηση της ταυτότητας και συν του ότι η θρησκεία και ο πουριτανισμός μας έχουν μπερδέψει αβέρτα, τα διάφορα κινήματα φεμινισμού δεν έχουν δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Αν και φεμινίστρια και προσπαθώ να ενημερώνομαι και να διαβάζω διαρκώς, τελευταία έχω καταμπερδευτεί, ειδικά κάποιες συγγραφείς φεμινίστριες μου φαίνονται πουριτανές και ότι αναπαράγουν τον διαχωρισμό σώματος με πνεύμα όπου το σώμα θεωρείται κατώτερο άρα και η σεξουαλικότητα κατώτερη, εκτός και αν δεν έχω καταλάβει καλά. Άμα ντύνομαι προκλητικά προκαλώ την αντικειμενοποίηση και αναπαράγω τον σεξισμό; Όταν κάνω σεξ με κάποιον που επιθυμώ πολύ σωματικά αλλα δεν έχω όρεξη να πολυμιλήσω εκείνο το βράδυ μαζί του δικαιολογείται μετά η αντικειμενοποίησή μου; Θα ήθελα πολύ την αποψή σου πάνω σε αυτό το θέμα και αν έχεις να μας προτείνεις κάποιες συγγραφείς και βιβλία.

μπερδεμένη φεμινίστρια

Πράγματι τα έχεις μπερδεμένα στο κεφάλι σου, αλλά πίστεψε με, δεν φταίνε τα διάφορα κινήματα του φεμινισμού. Όποιο κίνημα και να πάρεις, κανένα δεν αναπαράγει τον διαχωρισμό σώματος με πνεύμα για να βγάλουν το σώμα κατώτερο, αυτό είναι σίγουρα ξεκάθαρο. Η θρησκεία πάλι είναι επίσης εντελώς ξεκάθαρη, διαχωρίζει απόλυτα το σώμα με το πνεύμα, και βάζει το σώμα τελευταίο, η απόλαυση είναι αμαρτία. Ο πουριτανισμός μπορεί να έχει σχέση με την θρησκεία, συνήθως έχει, αλλά δεν καταλαβαίνω τι σε έχει μπερδέψει. Αν διαφωνείς με αυτό που πρεσβεύει η θρησκεία, το βάζεις στην άκρη και συνεχίζεις. Δεν χρειάζεται να το κατανοήσεις σε βάθος, ή να το ενσωματώσεις στην δική σου θεωρία με κάποιο τρόπο.

Δεν ξέρω τι εννοείς με το «συγγραφείς φεμινίστριες», θα ήταν καλύτερα αν μας έδινες ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Όποια έγραψε την φράση «ντύνομαι προκλητικά» δεν είναι φεμινίστρια. Το «προκλητικά» από μόνο του δείχνει ότι ντύνεσαι με στόχο να γίνεις δόλωμα.

Ζητάς την άποψη μου πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά δεν είμαι σίγουρη για το ποιο είναι το θέμα. Νομίζω ότι έτσι όπως τα έχεις καταλάβει, η αντικειμενοποίηση της γυναίκας είναι κάτι που συμβαίνει έτσι κι αλλιώς, όπως ο νόμος της βαρύτητας, οπότε αναρωτιέσαι τι να κάνεις για να μην το πάθεις, ή να μην το προκαλέσεις. Αυτό νομίζω είναι που σε έχει μπερδέψει. Οπότε η άποψη μου είναι η εξής: η αντικειμενοποίηση της γυναίκας είναι αποτέλεσμα του κυρίαρχου σεξισμού και είναι λάθος. Αυτό προσπαθούμε να εξαλείψουμε, και αυτό δεν θα γίνει ούτε αν υποταχθούμε, ούτε αν το ενισχύσουμε. Η διαπραγμάτευση με αυτό το θέμα είναι που του δίνει υπόσταση. Όποιος σε υποβιβάσει ή σε εκτιμήσει βάσει του διπόλου «γυναίκα για σπίτι ή γυναίκα για διασκέδαση», είναι επειδή αυτός θέλει να το κάνει, επειδή μπορεί να το κάνει, αλλά κι εσύ μπορείς να τον κάνεις πέρα χωρίς να αναρωτιέσαι αν φταις εσύ που του έβαλες αυτή τη σκέψη στο μυαλό. Όχι, δεν το έκανες εσύ, ό,τι και να έκανες, ό,τι και να φόρεσες, ό,τι και αν είπες. Ό,τι και αν έκανες, ό,τι κι αν φόρεσες, ό,τι κι αν είπες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν μισογύνη εναντίον σου, αυτό είναι το πρόβλημα μας.

Θα σου πρότεινα να διαβάσεις όλο το «Ναι είσαι μισογύνης» και για το συγκεκριμένο θέμα αυτό, αυτό, αυτό.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

41 points
Upvote Downvote

16
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
14 Συντάκτες σχολίων
userLa Usurpadorahcnok Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Αυτό που πρέπει όλες να καταλάβουμε είναι ότι αν κάποιος μας χαρακτηρίσει με βάση τα ρούχα που φοράμε ή το σεξ που κάνουμε αυτός ο κάποιος δεν έχει θέση στη ζωή μας. Δε θα γλιτώσεις την αντικειμενοποιηση αν ντύνεσαι «σεμνά», αλλά θα μπλέξεις με μισογυνη χωρίς να το καταλάβεις ίσως. Ντύσου όπως θέλεις και όπως νιωθεις και αν κάποιος το χρησιμοποιήσει εναντίον σου ακόμα καλύτερα, ξέρεις εξαρχής ότι ο τύπος δε σου κάνει και δε χάνεις το χρόνο σου .

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Ντύσου πρόχειρα και βγάλε το κραγιόν σου. Ντύσου για να σπάσουν τα πατώματα. Κάνε ότι θες, αυτό που έχει σημασία είναι να αισθάνεσαι καλά με αυτά που φοράς. Ότι και να κάνεις πάντως, αυτός που είναι να σε δει σαν αντικείμενο, θα σε δει σαν αντικείμενο.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εδώ υπάρχει ένα πολύ λεπτό σημείο θεωρώ, που διαχωρίζει από τη μία την προκατάληψη απέναντι στις γυναίκες και από την άλλη την εντύπωση, που οι ίδιες οι γυναίκες θέλουν να δώσουν. Για να γίνω πιο σαφής. Ένας μισογύνης, ακόμη και αν φοράς ράσο και γυαλιά μυωπίας, πάλι θα σχολιάσει με γνώμονα την εικόνα και τη σεξουαλική ικανότητα της γυναίκας, να προσελκύει άντρες. Ο μισογύνης, βλέπει μόνο αυτό. Τη γυναίκα αντικείμενο – διασκεδάστρια. Υπάρχει όμως και η παράμετρος, που η ίδια η γυναίκα θέλει να είναι αντικείμενο – διασκεδάστρια, αλλά δε δέχεται ως αυτονόητο γεγονός, την ευθύνη της ως προς την… Διαβάστε περισσότερα »

user
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Aυτό (θα έπρεπε να συμφωνούμε όλοι οτι) είναι ο φεμινισμός ,αλλά όπως αποδεικνύουν και απόψεις σχολιαστών που συνήθως συμφωνώ μαζί τους, δεν είναι τόσο ανευ λόγου μπερδεμένη η φίλη. Αρκετοί στο χώρο των αυτοκλητων διανοούμενων/σκεπτόμενων κτλ που εν μέρει συμπίτει με άτομα ιδεολογικά πιο ανοιχτα στο φεμινισμό, από την αποψη της γυναίκας που εχει δικαίωμα να μορφωθεί και να κάνει καριέρα τουλάχιστον, έχουν πολύ διαφορετική ιδέα του τι είναι ‘φεμινισμός’ και μεγάλο θεμα με τη γυναικεία σεξουαλικότητα per se. Αποτροπιάζονται (δικαίως!!) με τη ρητορική που θέλει τις γυναίκες ‘κάπως΄ως αντικείμενα για το ανδικρό βλεμμα :λχ βάμμένες (έστω φυσικά :P), με… Διαβάστε περισσότερα »

user
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

‘Μα φορούσε κολλητό φόρεμα, κόκκινο κραγιον και δαντελωτό εσώρουχο, πώς να μην περιμένει οτι θα ‘προκαλέσει’ alert. To να θεωρείς οτι η ελαφρά ένδυση απαραίτητα δηλώνει ναρκισσισμό και όχι απλά επιθυμία για δροσιά,άνεση ή κάποιον που δεν συμφωνεί με τη σεξουαλικοποίηση του γυμνού (βλέπε κλασσικούς nudists 65ρηδες βορειοευρωπαίους) είναι ένα πρωτο άλμα. Από την άλλη ακόμα και αν ο άλλος/η άλλη σκόπιμα απολαμβάνει το σώμα του/της και θέλει να το αναδεικνύει έτσι γιατί του αρέσει, γιατί είναι μεμπτό και κατακριτέο? Γιατί θα έπρεπε να αποτελεί σημάδι οτι είναι κτηνώδης και ακαλλιέργητος ένας γυμνασμένος μυώδης άντρας πχ? Υπάρχουν οι συνειρμοί, υπάρχουν… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Απαντώντας και στους δύο παραπάνω σχολιαστές, είπα ότι όταν βγαίνεις έξω ψιλογυμνός ή γυμνή δεν έχεις την απαίτηση να σε δουν οι άλλοι ως “μυαλό”. Αν το υποστηρίζει κάποιος , απλά μπράβο. Δεν μίλησα για sexy ντύσιμο , ούτε για παπαδίστικους γιακάδες. Είπα ότι είναι αυτονόητο , πως όταν προβάλλεσαι ως σώμα, είναι αυτονόητο πως όσοι δεν σε γνωρίζουν θα σκεφτούν, πως είσαι αυτό που δηλώνεις. Δεν έθεσα σε καμία περίπτωση δικαίωμα προσβολής προσωπικότητας ή ακόμη χειρότερα βίας. Δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει τους ανθρώπους να σκέφτονται και να κρίνουν. Αν εμφανίζεται κάποια σαν την κ Τούνη για παράδειγμα, μονίμως… Διαβάστε περισσότερα »

Penthesilea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

“Ό,τι και αν έκανες, ό,τι κι αν φόρεσες, ό,τι κι αν είπες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν μισογύνη εναντίον σου”
Αυτό ακριβώς. Το παιχνίδι είναι στημένο. Ακόμα κι αν ακολουθήσεις πιστά το manual, επιβράβευση δεν υπάρχει. Γι’ αυτό, πέτα στα σκουπίδια το δίπολο “κακό κορίτσι – καλό κορίτσι” και ξεκίνα από ‘κει.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Το θέμα μας είναι να μπορεί μια γυναίκα να ντύνεται όπως γουστάρει και να κάνει ότι γουστάρει όσον αφορά τον εαυτό της, χωρίς να πρέπει να απολογηθεί ή να αιτιολογήσει τις επιλογές της.
Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για αυτό.
Μια καλή αρχή είναι να αγνοείς ΕΝΤΕΛΩΣ τα σχόλια και τις επικρίσεις για τις επιλογές σου, από τη στιγμή που νιώθεις εσύ καλά με αυτές.

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Θυμάμαι πριν χρόνια είχαμε παρακολουθήσει μία συζήτηση με την Ariel Levy (δημοσιογράφο/συγγραφέα/φεμινίστρια), επ’ ευκαιρίας (της μετάφρασής του στην ελληνική) ενός βιβλίου που τιτλοφορείτο “Θηλυκές φαλλοκράτισσες : Οι γυναίκες και η ανερχόμενη κουλτούρα του ξέκωλου”(!) {Female Chauvinist Pigs: Women and the Rise of Raunch Culture (2005) is a book by Ariel Levy which critiques the highly sexualized American culture in which women are objectified, objectify one another, and are encouraged to objectify themselves. Levy refers to this as “raunch culture.” (…) According to Levy, raunch culture is a product of the unresolved feminist sex wars – the conflict between the women’s… Διαβάστε περισσότερα »

La Usurpadora
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ ενδιαφέροντα, θενκς!

Υπνερωτομαχία
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Χειροκροτάω.

Πατερας Ιερωνυμος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Βγες με το ρασο εσυ και για τσαντακι ,το θυμιατήρι ,για να προάγεις την ηθική και το ευαγγέλιο..

Alex Rainers
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Ω γέροντα η συμβουλή!
Έδεσε τόσο καλά με τ όνομα σου

hcnok
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Να θέσω ένα άλλο θέμα? Το “προκλητικά” είναι εξ ορισμού αρνητικό. Το να μιλάς προκλητικά είναι κακό, το να φέρεσαι προκλητικά είναι κακό, το να ντύνεσαι προκλητικά είναι κακό κοκ. Αν όντως η κοπέλα που έστειλε την ερώτηση δεν χρησιμοποίησε λάθος λέξη αλλά το εννοεί, τότε φυσικά και ναι, κάποιος που ντύνεται προκλητικά, άντρας ή γυναίκα, προκαλεί διάφορα γιατί αυτό ήθελε από την αρχή. Να προκαλέσει. Υποψιάζομαι πάντως από το συνολικό μήνυμα πως η επιλογή της λέξης ήταν ατυχής. (Σημαντικό: φυσικά και δεν αναφέρομαι στις περιπτώσεις λανθασμένου χαρακτηρισμού ως “προκλητικό” από ούγκανους)

polkadots
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θέλω να πω πως δεν είναι κακό ένας άνδρας ή μια γυναίκα να θέλει ένα άτομο μόνο για σεξ. Δεν είναι κακό , εφόσον είναι ξεκάθαρο. Εμείς έχουμε ενοχοποιήσει το σεξ και θέλουμε να το βλέπουμε μόνο από το πρίσμα του συναισθήματος το σεξ. Πόσο μάλλον για μια γυναίκα , το να απολαμβάνει σεξ χωρίς τρελό έρωτα ή όχι για αναπαραγωγή είναι τζιζ. Όπως και να ντύνεσαι κάτι θα ειπωθεί. Προκλητικό και τι είναι προκλητικό; Γιατί για μια κοινωνία αν το 1900 η φούστα ήταν πιο πάνω από τη γάμπα και τα μαλλιά ελεύθερα και όχι κότσο ήταν προκλητική. Αν… Διαβάστε περισσότερα »