Αγαπητή «Α, μπα»: Αδυνατούν να δεχθούν ότι μία γυναίκα μπορεί να είναι και άριστη μαμά και άριστη στη δουλειά της

Νόμιζα ότι εδώ στον βορρά δεν παίζουν τέτοια

Γεια σου Α, μπα! Ζω σε χώρα του ευρωπαικού βορά, εργάζομαι σε πανεπιστήμιο και κάνω μάθημα σε φοιτητές. Συζητούσα τις προάλλες στο μεσημεριανό με μία καθηγήτρια που έχει έδρα- που είναι από τη χώρα στην οποία μένω, για αυτό και μου έκανε πολλή εντύπωση αυτό που θα σου πω- για τις αξιολογήσεις που κάνουν οι φοιτητές για τα μαθήματα μετά το τέλος των εξετάσεων. Μου έλεγε λοιπόν η συνάδελφος ότι επειδή είμαι ακόμα μικρή και μπορεί να αποθαρρυνθώ, να έχω στο μυαλό μου ότι από στατιστικής άποψης οι γυναίκες παίρνουν χαμηλότερη βαθμολογία από τους άντρες διδάσκοντες. Της λέω, πλάκα μου κάνεις, νόμιζα ότι εδώ στον βορά δεν παίζουν τέτοια. Μου λεει εμ πως, παίζουν. Που το αποδίδεις, την ρωτάω… Στο ότι ούτε οι άντρες, αλλά ούτε και οι γυναίκες φοιτητριες (!!!) μπορούν να δούν μία γυναίκα καθηγήτρια σας έναν άνθρωπο με κύρος. Αδυνατούν να δεχθούν ότι μία γυναίκα μπορεί να είναι και άριστη μαμά και άριστη στη δουλειά της, με κύρος κτλ αλλά και γυναίκα. Ενώ τους άντρες θεωρείται ότι έχουν περισσότερο κύρος. Μου έφερε λοιπόν και ένα παράδειγμα, ότι της έχει τύχει σε αξιολόγηση να διαβάσει σχόλια του τύπου ” μου άρεσαν περισσότερο τα μαλλιά της όπως τα έκανε στο δεύτερο μισό του τριμήνου”, ενώ σε αντρική αξιολόγηση δεν της έχει τύχει να διαβάσει κάτι τέτοιο. Η ερώτησή μου προς εσένα δεν ξέρω ποια είναι βέβαια. Πως σου ακούγεται όλο αυτό; Απλά απογοητεύτηκα πάρα πολύ όταν το άκουσα αυτό, διότι πραγματικά οι άνθρωποι στη χώρα που ζω μόνο οθωμανικά κατάλοιπα και πατριαρχικές ιδέες δεν εχουν ή έστω έτσι πίστευα. Θα με ενδιέφερε να διαβάσω και την άποψη άλλων που ζουν στη βόρεια Ευρώπη.

-Γυναίκα <>

Άλλη μια περίπτωση που η μυστηριώδης χώρα του Βορρά θα παραμείνει μυστηριώδης. Κρίμα.

Αγαπητή φίλη, η πατριαρχία δεν έχει εξαλειφθεί πουθενά ακόμα. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις, τόσο λιγότερο θα εκπλήσσεσαι. Ο ακαδημαϊκός χώρος σε τέτοια θέματα ανάλογα με το πεδίο μπορεί να είναι και πιο πίσω από τον γενικότερο πληθυσμό (δηλαδή σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενους χώρους όπως είναι οι θετικές επιστήμες.) Αυτό που αλλάζει στις μυστηριώδεις χώρες του Βορρά είναι ότι η συζήτηση δεν περιορίζεται στο αν υπάρχει ανισότητα φύλων, όπως ακόμα συζητάμε εδώ, αλλά πώς θα γίνει να μικρύνει η απόσταση. Η απόσταση, όμως, υπάρχει. Αυτό που πίστευες είναι όπως βλέπεις, λάθος. Δεν είναι οθωμανική αυτοκρατορία αυτό που μας φταίει σε αυτό το θέμα. Η γυναικεία καταπίεση είναι εξαπλωμένη σε όλες τις κοινωνίες εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Τα τρία θαυμαστικά που έβαλες για τις φοιτήτριες εμένα περισσότερο με στενοχωρούν γιατί είσαι σε πανεπιστήμιο, κάνεις μάθημα σε φοιτητές, και δεν ξέρεις ότι η πατριαρχία συντηρείται επειδή όλοι ακολουθούμε τους κανόνες, άντρες και γυναίκες. Αν οι γυναίκες ήξεραν το δίκιο τους, πώς θα είχαμε ακόμα πατριαρχία; Στοιχειώδες, Γουότσον. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε εδώ, τώρα. Και μιας και το κουβεντιάσατε με τη συνάδελφο, ελπίζω να το έψαξες περισσότερο και να μην έμεινες στις εμπειρικές κουβέντες διαλείμματος, γιατί τώρα αυτή είναι η δουλειά σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

26 points
Upvote Downvote

30
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
9 Θέματα σχολίων
19 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
12 Συντάκτες σχολίων
papiaAndi cssμικρο μου πιονιMs.LegoDioni Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Σχεδόν φχαριστιέμαι που ανθρωποι νομιζουν οτι η Ελλάδα ειναι το Ισλαμαμπατ και εκει στον τιμημένο βορρά που ο κόσμος ειναι πολιτισμένος δεν κάνουν τα δικά μας τα καραγκιοζιλίκια.Ε οχι και εκει τα κάνουν .Και δεν φταίει η οθωμανική αυτοκρατορία αλλά οτι ο άλλος δεν θα σου παραχωρήσει το ωραίο του το τροφαντό κεκτημένο ετσι επειδή ειναι καλούλης,πρέπει να το ζητήσεις.Να το απαιτήσεις Η πατριαρχία δεν είναι μόνο παράδοση αλλά και μπόλικα κεκτημένα που οι άντρες θα ήθελαν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια αλλά είδαν οτι δεν τους παίρνει και κάνανε πίσω.Ακόμη και αυτούς που τους αρέσει η ισότητα… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Tο αν είναι σωστό να γίνεται αξιολόγηση των καθηγητών (κάτι το οποίο ως φοιτήτρια μπορώ να σας πω ότι έχει αρχίσει και στα ελληνικά πανεπιστήμια) είναι άλλο ζήτημα.

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Στα ελληνικά πανεπιστημια η αξιολόγηση είναι ανέκδοτο.Ενα ανέκδοτο απο την αρχή ως το τέλος.Μια φάρσα.Σοβαροί καθηγητές ωρύονται κατά του απαράδεκτου τρόπου που γίνεται.Που ακριβώς στο σχόλιο μου φαίνεται οτι θίγω το ζήτημα της διεξαγωγής η όχι αξιολόγησης?

papia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
papia

Στη σχολή μου μας είπε μαι καθηγήτρια να μην ελπίζουμε πολλά για την αξιολόγηση, γιατί περνάιε απο τη γραμματεία που στέλνει μετά τα αποτελέσματα με email στους καθηγητές και μετά δεν πάει αλλού. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια αυτό, πάντως σε περιπτώσεις σοβαρά ακατάλληλων καθηγητών μετά παο ένα διάστημα εξαφανίστηκαν, οπότε υποθέτω πως αν υπάρχει πρόβλημα γίνεται αντιληπτό.

MagosTouOzz
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν έχω να προσθέσω κάτι απλά να τονίσω το πόσο μα πόσο σημαντικό είναι να μαθαίνουν οι γυναίκες όλων των ηλικιών να ζητάνε, να διεκδικούν, να απαιτούν και να πολεμούν για αυτά που θέλουν. Κάτι σαν τον αέρα που αναπνέουμε ή το νερό που πίνουμε, σχεδόν ισάξια!! Και να μην θεωρούν τίποτα δεδομένο, φράσεις τύπου “μα γίνονται το 2019 να συμβαίνουν αυτά;” μου ανεβαζουν την πίεση. Όλα μπορούν να συμβούν, αν τα αφήνουμε να συμβαίνουν και έχουμε παθητική στάση.
Αυτά τα λίγα επαναστατικά και χρόνια πολλά σε όλες και όλους!!

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Πόσο συμφωνώ!
Άντε και όλες μας εντοπίζουμε τις αδικίες που γίνονται εις βάρους του φύλου μας… Αρκεί μήπως να λέμε ότι φταίει η πατριαρχία, κλαίγοντας πάνω από το χυμένο γάλα;
Αγωνίστηκαν γυναίκες αιώνες πριν, για να αποκτήσουμε τα δικαιώματα που έχουμε σήμερα. Αν δεν συνεχίσουμε με την σειρά μας να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε, θα μείνουμε εδώ που είμαστε. Δεν πρόκειται κανείς να μας χαρίσει τίποτα αν δεν παλέψουμε γι’ αυτό, αν δεν το διεκδικήσουμε!

JOAN DE BARK
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα. Το ζήτημα είναι να αφυπνίσουμε τις γυναίκες, για μένα ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός πονάει περισσότερο από αυτό των αντρών.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Δηλαδή, υπήρξε φοιτητής που τού ζητήθηκε να αξιολογήσει καθηγήτρια του, και αυτός έγραψε: “Μου άρεσαν περισσότερο τα μαλλιά της όπως τα έκανε στο δεύτερο μισό του τριμήνου.” Για όνομα του Θεού!!! Και δεν τού έκανε κάποιος παρατήρηση;

Chaotic Jester
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Chaotic Jester

Γιατί υποθέτεις πως ήταν φοιτητής και όχι φοιτήτρια;

Επίσης, σε πολλές σχολές οι αξιολογήσεις φοιτητών προς διδάσκοντες είναι ανώνυμες, για ευνοήτους λόγους.

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Να του κάνουν παρατήρηση επειδή έγραψε αυτό στην αξιολόγηση; Να τον μαλώσουν;
Καταρχήν η αξιολόγηση γίνεται ανώνυμα.

loukoumaki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η αξιολόγηση είναι ανώνυμη. Τουλάχιστον στο ελληνικό πανεπιστήμιο αλλά λογικά και αλλού

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Παντου η αξιολόγηση είναι ανώνυμη εννοείται.Τωρα όμως και η αξιολόγηση θα πρέπει να υπόκειται σε αξιολόγηση.Αν το επιχείρημα ειναι εντελώς ασχετο με το μάθημα εννοειται οτι δεν θα πρεπει να λαμβάνεται υπ οψιν.

μικρο μου πιονι
Επισκέπτης
Συμμετέχων
μικρο μου πιονι

εδω στο βιλαμπαχο ακομα το συζητουν, αγαπητη γουοτσον

Ms.Lego
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

εδω στο βιλαμπάχαλο.

μικρο μου πιονι
Επισκέπτης
Συμμετέχων
μικρο μου πιονι

πως λεμε βιλαμαλια, βιλα βαρβαρα (σαλονικη), ειμαστε μια ωραια.. καταληψη, παει στο χαωσα το σχολιακι

andi @
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πολύ σωστά!
Το πως αντιμετωπίζουμε οι ίδιες οι γυναίκες αυτά τα κατάλοιπα, το πως τα συντηρούμε μέσα μας και πως τα μεταδιδουμε στα παιδιά μας, μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά για να αλλάξει επιτέλους όλη αυτή η ιστορία!
Το ότι οι ίδιοι γονείς φέρονται αλλιώς στα γιους από τις κόρες λέει πολλά…. (στην συντριπτική πλειοψηφία τουλάχιστον των περιπτώσεων… Δε θέλω να τους βάλω όλους στο ίδιο καζάνι)

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αν κάποιος έλεγε πριν έναν ακριβώς αιώνα σε μια σουφραζέτα, ότι το 2018 θα υπάρχει ακόμη πατριαρχία, ότι οι γυναίκες θα ψηφίζουν βέβαια, αλλά σε όλους τους τομείς θα υπάρχει ακόμη ανισότητα, πιστεύω ότι θα στενοχωριότανε, ωστόσο θα τον πίστευε. Αν της έλεγε στην συνέχεια ότι έναν αιώνα μετά, το κίνημα των γυναικών υπερ του θηλασμού θα έχει μεγαλύτερή απήχηση στις γυναίκες απ’ ότι το φεμινιστικό κίνημα, δεν δίνω καμία πιθανότητα να τον πίστευε. Αν οι γυναίκες στην εποχή μας αντιμετώπιζαν τις αδικίες εις βάρους του φύλου τους με την ίδια πώρωση που έχουν τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες που… Διαβάστε περισσότερα »

andi @
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Δεν καταλαβαίνω γιατί διαχωρίζεις το δικαίωμα του θηλασμού από τον φεμινισμο, ενώ και αυτό αντιμετωπίζεται με προκατάληψη και ρατσισμό… Μπορώ να βλέπω στήθος σε τσόντες αλλά η μάνα είναι ντροπή να θηλάζει δημοσίως…. Γιατί άλλωστε η γυναίκα είναι σεξουαλικο αντικείμενο… Σε χώρες της Ασίας όταν η γυναίκα έχει περίοδο κοιμάται εκτός σπιτιού γιατί την θεωρούν μολυσμένη-βρώμικη…. Σε άλλες χώρες κάνουν κλειτοριδεκτομή εθιμοτυπικα γιατί δεν πρέπει η γυναίκα να απολαμβάνει το σεξ και να παραμένει καθαρή και αμολυντη… Μιλάμε για το σώμα της γυναίκας…. Το οποίο και της ανήκει… Είτε θέλει να κάνει έκτρωση, είτε θέλει να κάνει παιδί μόνη της,… Διαβάστε περισσότερα »

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Δεν κατάλαβες καθόλου αυτό που λέω! Για να σε βοηθήσω μιλάω για το τι μάχες «επιλέγουν» να δώσουν οι γυναίκες της εποχής μας και τι τις πόρωσε περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι αξίζει να αναρωτηθείς γιατί…

Για να μην παρεξηγηθώ δεν ανέφερα πουθενά το θέμα του δημόσιου θηλασμού, που είναι ωστόσο μέρος της διαδικασίας. Προσωπικά είμαι υπερ του θηλασμού όπου και όποτε χρειάζεται. Περισσότερο όμως είμαι υπερ της ελευθερίας κάθε μητέρας να επιλέξει ανάμεσα σε άλλα αυτονόητα και την τροφή του μωρού της.

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Δεν κατάλαβες καθόλου αυτό που λέω! Για να σε βοηθήσω μιλάω για το τι μάχες που «επιλέγουν» να δώσουν οι γυναίκες της εποχής μας και τι τις πόρωσε περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι αξίζει να αναρωτηθείς γιατί…

Για να μην παρεξηγηθώ δεν ανέφερα πουθενά το θέμα του δημόσιου θηλασμού, που είναι ωστόσο μέρος της διαδικασίας. Προσωπικά είμαι υπερ του θηλασμού όπου και όποτε χρειάζεται. Περισσότερο όμως είμαι υπερ της ελευθερίας κάθε μητέρας να επιλέξει ανάμεσα σε άλλα αυτονόητα και την τροφή του μωρού της.

andi @
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Νομίζω πως το ότι ειναι δικαίωμα της κάθε μάνας να κάνει ότι θέλει το ανέφερα και εγώ… Οπότε δεν λέμε κάτι διαφορετικό 😀

andi @
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Νομίζω το κίνημα του θηλασμού ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια ενώ πριν είχαν λυσσάξει με Τις φόρμουλες… Εννοείται πως είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας τι θα κάνει με το σώμα της και την τροφή των παιδιών της και κατάλαβα πως το θέτεις για τις μάχες… Μικρές μάχες δίνουμε καθημερινά οι γυναίκες. Στο σπίτι, στην εργασία… Παντού…. Το θέμα όμως δεν είναι να αντικατασταθεί η πατριαρχια με μητριαρχια, αλλά με ισονομια….

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Συμφωνώ απόλυτα με την Λένα. Σαφώς και δεν είναι όλες οι χώρες εξίσου πατριαρχικές: άλλο Σουηδία, άλλο Ελλάδα, άλλο Σαουδική Αραβία. Αλλά φεμινιστικός παράδεισος δεν υπάρχει, ακόμα, πουθενά’ άλλωστε οι χώρες επηρεάζουν η μία την άλλη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απογοητευτείς και να πεις: “Αφού ούτε εδώ στον βορρά δεν είναι ίσες οι γυναίκες, να τα παρατήσουμε.”. Ίσα ίσα, τώρα που διαλύθηκε μία ψευδαίσθηση σου, ότι δηλαδή στις χώρες του βορρά όλα είναι καλά, είσαι ένα βήμα πιο κοντά στο ποιά είναι η πραγματική κατάσταση. Κάνε αυτό που σου λέει η Λένα: συνέχισε να ενημερώνεται και να αγωνίζεται… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

“Αδυνατούν να δεχθούν ότι μία γυναίκα μπορεί να είναι και άριστη μαμά και άριστη στη δουλειά της, με κύρος κτλ αλλά και γυναίκα.” Ενώ αντίθετα, ένας άντρας καθηγητής αρκεί να είναι σωστός στην δουλειά του. Τώρα, αν σαν πατέρας δεν ξέρει ούτε σε ποια τάξη πάνε τα παιδιά του, και σαν άντρας δεν είναι καθόλου αρρενωπός (ό,τι και αν σημαίνει η λέξη “αρρενωπός”) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Δεν με ενδιαφέρει καθόλου πως ειναι ο καθηγητής μου ή η καθηγήτρια μου σαν γονιός.Είχαμε εναν καθηγητη που δεν ήταν καλός καθηγητης.Προσπαθούσε ο άνθρωπος αλλα απο μεταδοτικότητα δεεεεν .Και σιχτιρίζαμε το μάθημα .Ε τι έπρεπε να τον αφήσει η γυναίκα του γιατι ειναι κακός καθηγητης?

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Χαχαχα! Εγώ πάντως αν πήγαινα σε διάλεξη του συζύγου μου και ήταν χάλια και γινόταν χαμός από γέλια και ειρωνεία στο αμφιθέατρο… δεν λέω ότι θα τον χώριζα, θα ξενέρωνα όμως πολύ το ομολογώ, θα έστελνα και εδώ στην Α,μπα να μου πείτε την γνώμη σας.

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Δεν ηταν χάλια μωρε απλώς ο ανθρωπος τα έλεγε πολύυυυυ βαρετα.Κατα τα άλλα φαινόταν γλυκύτατος και συμπαθεστατος,μου άρεσε που οταν καταφέρναμε να κάνουμε λίγο interaction ,να μας ρωτησει κατι και να απαντήσουμε ,χαιροτανε μωρε ο καλούλης.
Βεβαια ήταν και κάτι άλλοι σιχαμεροι που αναρωτιόμουνα ποιός τους κάνει παρέα?Εγω με σκέφτομαι γειτονισσα τους να αφηνω το σπίτι μου για να μην τους βλέπω.

Δέσποινα Ελισάβετ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Αυτή η ερώτηση με έκανε να πάω να αξιολογήσω άμεσα με θετικά σχόλια τις καθηγήτριες που μου έμαθαν πολλά πράγματα φέτος.