Αγαπητή «Α, μπα»: Οι φίλοι λένε ότι οι σκέψεις μου είναι φασιστικές

Δεν αντέχω να βλέπω γυναίκες καλυμμένες απο πάνω ως κάτω

Καλησπέρα Α, Μπα και όμορφη παρέα. Ζω σε μια χώρα του εξωτερικού όπου συνυπάρχουν εθνικότητες και θρησκευτικές πεποιθήσεις από όλο τον κόσμο. Όταν κυκλοφορώ στο δρόμο βλέπω συχνά γυναίκες καλυμένες με μαντίλες ή τσαντόρ όπου το μόνο που φαίνεται είναι τα μάτια τους, κ αυτά καμιά φορά τα καλύπτουν με δυχτάκι. Κάθε φορά που συναντώ τυχαία στο δρόμο μια τέτοια γυναίκα με πιάνει θλίψη. Στεναχωριέμαι και μπορεί να το σκέφτομαι για μέρες. Στεναχωριέμαι όταν μια γυναίκα είναι σκεπασμένη με τσαντόρ ακόμη και με 35 βαθμούς επειδή το επιβάλλει ο άντρας της, επειδή ανήκει στον άντρα της και δε πρέπει να τη βλέπει κανείς άλλος. Δε ξέρω γιατί το παίρνω προσωπικά. Έχουν υπάρξει φορές που έχω σκεφτεί όταν βλέπω γυναίκα με τσαντόρ να της το τραβήξω, να το βγάλω, να της φωνάξω ”ξύπνα σε σκοτώνουν, μας σκοτώνουν” αλλά ποτέ δε το κάνω για ευνόητους λόγους. Οι φίλοι μου λένε ότι αυτές οι σκέψεις μου είναι σχεδόν φασιστικές, ότι δεν έχω δικαίωμα να επέμβω στο πως ντύνεται μια γυναίκα, ότι αυτές οι γυναίκες μπορεί να θέλουν να ντύνονται έτσι, να είναι επιλογή τους. Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να είναι επιλογή σου να καλύπτεσαι από πάνω μέχρι κάτω με ένα μάυρο σεντόνι και να νιώθεις καλά που είσαι κτήμα του άντρα σου. Μετά απαντώ στον εαυτό μου ότι δεν είναι πραγματικά δική τους επιλογή αλλά έτσι τις έχουν γαλουχήσει. Το ερώτημα μου αγαπητή μου Α Μπα είναι γιατί εγώ στεναχωριέμαι τόσο πολύ όταν βλέπω αυτές τις γυναίκες? Γιατί μπαίνω στη διαδικασία να κάνω όλες αυτές τις σκέψεις? Γιατί νιώθω τόσο έντονη την ανάγκη να τους τραβήξω το τσαντόρ και να τους φωνάξω ΄’ξεσηκωθείτε”?? Γιατί νιώθω ότι αυτές οι γυναίκες με χρειάζονται? Ότι μας χρειάζονται όλες εμάς τις γυναίκες της δυτικής κοινωνίας που τουλάχιστον έχουμε εξασφαλίσει το δικαίωμά μας να ντυνόμαστε όπως θέλουμε? Γιατί νιώθω τόσο θυμό όταν βλέπω μια τέτοια γυναίκα καλυμμένη από πάνω μέχρι κάτω με 8 παιδιά και τον άντρα της πάντα να περπατά μπροστά από αυτήν σαν άρχοντας του σύμπαντος? Γιατί αυτοπροσκαλούμαι να σώσω τις γυναίκες που βλέπω (με τα δικά μου κριτήρια) ότι τα δικαιώματά τους καταπαντώνται βάναυσα?Οι φίλοι μου μου λένε πως πρέπει να επισκεφτώ ψυχολόγο και να σταματήσω να παίρνω προσωπικά την ιστορία κάθε άγνωστης που βλέπω τυχαία στο δρόμο. Ότι δεν είναι λογικό να με θλίβει τόσο πολύ, να κοιτάξω τη δική μου ζωή κλπ.
– Ταραχοποιός

Οι δικοί σου είναι κυνικοί.

Δεν θα σχολιάσω καθόλου το θέμα του τσαντόρ και όλο αυτό, δεν αντέχω να συμμετέχω για άλλη μια φορά σε αυτή την αέναη κουβέντα που δεν οδηγεί ποτέ κάπου. Ο καθένας μας έχει την άποψη του για το θέμα. Θα έλεγα ότι ούτε εμείς έχουμε εξασφαλίσει το δικαίωμα να ντυνόμαστε όπως θέλουμε, αλλά ναι, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας, ανάλογα με τη χώρα και τη θρησκεία μας.

Αυτό που θέλω να πω όμως είναι ότι οι άνθρωποι που παθιάζονται με κοινωνικά ζητήματα και τα παίρνουν ‘προσωπικά’ όπως λένε οι φίλοι σου, είναι αυτοί που πάνε την κοινωνία μας μπροστά, αν μορφωθούν και βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον. Το «κοίτα τη δουλειά σου» μου φαίνεται εξοργιστικό. Αυτοί, αν δεν θέλουν να ασχολούνται με τίποτα άλλο παρά με αυτό που θεωρούν δουλειά τους, οκ, αλλά να σου λένε ότι έχεις πρόβλημα επειδή παίρνεις προσωπικά τα κοινωνικά θέματα – τι άλλο είναι τα κοινωνικά θέματα, αν όχι προσωπικά;

Εν κατακλείδι, αν είσαι ακτιβίστρια στην ψυχή, γίνε και στην πράξη. Υπάρχουν πολλοί χώροι στους οποίους το πάθος σου όχι μόνο δεν θα φαίνεται ως ψυχολογικό πρόβλημα, αλλά θα είναι ευπρόσδεκτο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

119 points
Upvote Downvote

94
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
43 Θέματα σχολίων
51 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
56 Συντάκτες σχολίων
leelalalaMayaSot Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Tsutsuki beach
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν θα έλεγα ότι οι σκεψεις σου είναι φασιστικές, θα έλεγα όμως ότι δεν αντιλαμβάνεσαι την περιπλοκότητα του ζητήματος. Ναι, υπάρχουν γυναίκες που έχουν γαλουχηθεί μ’ αυτόν το τρόπο. Υπάρχουν γυναίκες που φοράνε τσαντόρ επειδή τους είναι επιβεβλημένο από τον άντρα τους/ την κοινωνία στην οποία ζουν. Υπάρχουν γυναίκες που το επιλέγουν. Παράδειγμα σε χώρες της Δυτ. Ευρώπης η επιλογή του τσαντόρ έχει να κάνει με αντίδραση στην καταπίεση που έχουν υποστεί μη-ευρωπαϊκοί πληθυσμοί μέσω της αποικιοκρατίας. Αν εσύ όντως πας και βγάλεις τη μαντίλα από μια γυναίκα που θα συναντήσεις στο δρόμο, ξέρεις αν τη βοηθάς να συνειδητοποιήσει τη… Διαβάστε περισσότερα »

bubuntu
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Στοχευμένο σχόλιο!
Και κάτι από μένα. Προσωπικά δεν θα μου έβγαινε σε καμιά περίπτωση να πάω να τραβήξω τη μαντίλα/τσαντόρ από κάποια γυναίκα. Μου φαίνεται τόσο εξευτελιστικό, ακόμη και αν το κίνητρο δεν είναι αυτό. Θυμός για αυτόν που περπατάει μπροστά της και νομίζει ότι είναι ανώτερός της.

Tsutsuki beach
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ απόλυτα, bubuntu. Και κάτι ακόμα: πόσοι και πόσες από μας, Έλληνες και Ελληνίδες, δεν πάμε στο εξωτερικό και συνεχίζουμε με τις ίδιες ελληνικές νοοτροπίες, πχ στο θέμα του σεξισμού και του μισογυνισμού, ενώ γύρω μας υπάρχουν τόσα φωτεινά παραδείγματα; Αυτό δείχνει ότι δεν είναι εύκολο να αποβληθούν προβληματικές νοοτροπίες, παρόλο που στην περίπτωση των γυναικών μουσουλμάνων υπεισέρχεται κι ένας ακόμη παράγοντας που είναι σε πλλές περιπτώσεις η απειλή της βίας από συζύγους και οικογένειες.

CookieMonster
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αυτό ακριβώς! Εμένα μου έβγαλε μια μεγάλη επιθετικότητα το κείμενο, όχι μόνο προς την πατριαρχία αλλά και προς τισ ίδιες τις γυναίκες. Αν η κοπέλα μιλάει και στους φίλους της σε αυτόν τον τόνο ίσως αυτό να εντοπίζουν και να της μιλάνε για ψυχολογική βοήθεια (προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη).

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Είχα την ίδια συζήτηση με τον άντρα μου πριν λίγες μέρες αλλά για την μαντήλα, γιατί εδώ τσαντόρ δεν φοράνε. Μου έλεγε λοιπόν αυτό που λες εσύ πανω κάτω, οτι είναι δείγμα καταπίεσης και θα έπρεπε να απαγορευτεί. Και του απάντησα οτι ναι μεν είναι καταπιεση αλλά αυτές οι γυναικες έχουν γαλουχηθεί έτσι και αν το απαγορεύσεις είναι σαν να τους απαγορεύεσεις την θρησκεία τους, το να είναι άξιες μουσουλμάνες και ηθικές. Βλέπουν την ζωή μέσα από έναν παραμορφωμένο φακό και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να τους βγάλουμε αυτό τον φακό με την μόρφωση και την παιδεία κι… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Ενώ συμφωνώ απόλυτα, δεν έχω καταλήξει στο αν θα έπρεπε να υπάρχουν αυστηρότεροι κανόνες στα σχολεία. Εδώ που είμαι βλέπω συχνά κοριτσάκια ακόμα και νηπιαγωγείου με μαντίλες. Καταλαβαίνω τα αντεπιχειρήματα του να απαγορεύονται τα θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία (κίνδυνος να μην τα στέλνουν σχολείο οι γονείς, απειλή της ανεξιθρησκείας κτλ), αλλά δεν μπορώ να μην σκέφτομαι ότι σε τόσο μικρές ηλικίες αγγίζει τα όρια της κακοποίησης. Πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί ο διαχωρισμός τους από τα υπόλοιπα κοριτσάκια που δεν τις φορούν, ο διαχωρισμός τους από τα αγόρια, ο περιορισμός στις κινήσεις, ακόμα και η σεξουαλικοποίηση που συμβολίζει; Νιώθω ότι αποτυχαίνουμε… Διαβάστε περισσότερα »

Alethiometer
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Καλά νιώθεις. Δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης η θρησκεία στον δημόσιο χώρο της εκπαίδευσης. Δεν τους δίνεις έτσι καμία ελπίδα αφομοίωσης (που είναι ευκταίο όχι μόνο για λόγους κοινωνικής συνοχής αλλά και για λόγους ταυτότητας των ανθρώπων), ζούνε σε μια ευρωπαϊκή χώρα αλλά η “πατρίδα” είναι κάπου αλλού, είναι ξένοι χωρίς καμιά ελπίδα να γίνουν μέλη μιας κοινωνίας που τους καλοδέχεται. Και το χειρότερο είναι ότι και στον τόπο καταγωγής της οικογένειάς τους να επιστρέψουν κι εκεί ξένοι θα είναι. Ξένοι παντού.

Lou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Anna, δεν αγγίζει τα όρια της κακοποίησης, είναι κακοποίηση. Είναι ξεκάθαρα παρέμβαση στο σώμα του παιδιού.

Queen of spades
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Υπαρχουν παρα πολλα επιχειρηματα για να στηριξεις τη θεση σου, εχουν αναλυθει απο εξαιρετικους επιστημονες σε διαφορους τομεις. Ειναι οντως κουραστικο να χρειαζεται να γραφονται τα ιδια και τα ιδια, η αυτοδιαθεση δεν ειναι αυτο που πιστευουν οι φιλοι σου. Το απλουστερο που μπορεις να πεις, ειναι οτι επιλογη εχεις οταν δικαιουσαι να επιλεξεις χωρις να κινδυνευεις. Αυτες οι γυναικες αν δε βαλουν νικαμπ, τσαντορ, μαντηλα, αν δεν υπακουσουν πληρως και δεν αποδεχτουν την θεση τους ως σχεδον ανυπαρκτα οντα χωρις δικαιωματα, θα κινδυνευσουν εμμεσα και αμεσα. Θα θεωρηθουν ατιμες στα ματια του θεου με τις γνωστες κοινωνικες συνεπειες, η/και… Διαβάστε περισσότερα »

alpha.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ απόλυτα. Δεν υφίσταται ελευθερία επιλογής όταν με διάφορους άμεσους και έμμεσους τρόπους παίρνεις το μήνυμα ότι μόνο η μία επιλογή είναι η σωστή και η άλλη είναι όχι μόνο λάθος αλλά επισύρει βία ή και απόρριψη απο την οικογένειά σου και την κοινότητα που ανήκεις. Πόσο μάλλον όταν αυτό συνδυάζεται και με έλλειψη οικονομικής ανεξαρτησίας.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κι εγώ δεν το αντέχω σαν κι εσένα. Με πιάνει ένας τρελός θυμός και μια μανία για τις υστερικά πατριαρχικές αυτές κοινωνίες που δεν ξέρω πώς να την κατευνάσω. Εχω όμως την εξής αίσθηση κι ας με διορθώσουν οι σχολιαστές: ένα μεγάλο φεμινιστικό κομμάτι κόσμου δεν “αγγίζει” αυτά τα χωράφια: στο όνομα της διαφορετικότητας, της θρησκευτικής και κοινωνικής ελευθερίας, στο όνομα μιας σκληρής κριτικής απέναντι στον δυτικό κόσμο; Δεν ξέρω. Όσες φορές έχει τύχει να εκφράσω την απέχθεια μου η απάντηση είναι “Θα κάνουν αυτό που θέλουν οι ίδιες, όταν το θελήσουν, τους δίνουμε τον χρόνο και το χώρο που… Διαβάστε περισσότερα »

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Με λυπεί μεγάλη μερίδα των σχολίων κι ομολογώ ότι δεν το περίμενα, έχω ξωμείνει με ένα σαγόνι κρεμασμένο. Για πότε ξεπλύθηκε η καταπίεση αυτών των γυναικών από τα γεννοφάσκια τους, για πότε έγιναν ταχύρρυθμα μαθήματα μπούρκας και τσαντόρ, για πότε βγήκε αποκρουστικός ο τρόπος σκέψης της θεματοθέτριας, ούτε που πρόλαβα καλά- καλά να καταλάβω.

Κάπου μπουρδουκλώνουμε επικίνδυνα την ελευθερία στη θρησκευτική πίστη με τη συστηματική καταπίεση των ατομικών ελευθεριών στο όνομα μιας πίστης που *επιβάλλεται*. Δε γμιεται, θα λυθούν όλα αυτά από μόνα τους, χωρίς ακτιβισμό, χωρίς να κουνήσει κανείς ούτε το μικρό του δαχτυλάκι, τον 22ο αιώνα #not

Maya
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πόσο συμφωνώ μαζί σου Ιζόλδη! Με το μόνο που δεν ταυτίζομαι είναι με την έκπληξη σου, εγώ μια χαρά το περίμενα όλο αυτό μόλις διάβασα την ερώτηση..

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Να πεις στους φίλους σου ότι αυτό που κάνουν λέγεται ξέπλυμα και ούτε δημοκρατικό είναι, ούτε φεμινιστικό. Ελπίζω τουλάχιστον στη Δύση να υπάρξει μια καθολική απαγόρευση αυτών των ενδυμάτων. Όταν κάποιος επιβάλλει σε μια γυναίκα να ντύνεται έτσι λόγω θρησκείας, δείχνει ότι δεν έχει καμία όρεξη ενσωμάτωσης στην κοινωνία που τον δέχτηκε.

κόκκινο αυγό
Μέλος
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ. ‘Οταν κάποιος παίρνει απόφαση να μεταναστεύσει και να αρχίσει καινούργια ζωή σε χώρα εξωτερικού, είναι σημαντικό να ασπαστεί θεμελιώδεις αξίες της ανάδοχης χώρας. Ισότητα και ισότιμη μεταχείρηση των φύλων για παράδειγμα. Και δεν εννοώ 100% στιγμιαία, ισοπεδωτική αξομοίωση γιατί είναι παράλογο, αλλά μικρά και σταθερά βήματα προς κοινωνική ενσωμάτωση. Πρόσφατα ήταν και στα νέα, που στη Γερμανία αρνήθηκαν ιθαγένεια σε γιατρό μετανάστη απο χώρα Μέσης Ανατολής (δεν θυμάμαι ποιά) γιατί αρνήθηκε να κάνει χειραψία με γυναίκες. Κάποιοι μπορούν να πουν δικαιωμά του, αλλά και η Γερμανία έχει δικαίωμα να τον απορρίψει ως πολίτη γιατί η φυλετική διάκριση δεν ανέχεται… Διαβάστε περισσότερα »

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Η απαγόρευση δυστυχώς μπορεί να έχει πολύ άσχημες συνέπειες. Στις οικογένειες που η γυναίκα υποχρεώνεται να βγει με μπούρκα έξω τουλάχιστον της δίνουν την ‘ ελευθερία’ να βγει από το σπίτι, έστω και φασκιωμένη. Αν απαγορευτεί η μπούρκα υπάρχει περίπτωση να μην την αφήσει η οικογένεια της να βγει έξω χωρίς συνοδεία άντρα. Επομένως το θύμα πάλι είναι η γυναίκα, και μάλιστα σε χειρότερη μορφή.

avis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

μια φορά έχω δει γυναίκες με μπούρκα (;), αυτό το ρούχο που καλύπτει τα πάντα όλα και δεν είμαι σίγουρη πως λέγεται, και ένιωσα φόβο, τρόμο και απελπισία, και εγώ ήθελα να το τραβήξω. Είναι μια κινούμενη φυλακή γυναικών και μας υπενθυμίζει ότι για πλάκα μπορούμε να βρεθούμε κι εμείς σε μια τέτοια θέση σε μια δυσοίωνη στροφή της ιστορίας.

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Εγώ στενοχωριέμαι που σκέφτεσαι να επιτεθείς σε μια άγνωστη γυναίκα για οποιοδήποτε λόγο, ακόμα κι αν τη μαντίλα ή το τσαντόρ (που δεν είναι αυτό που περιγράφεις, μάλλον αναφέρεσαι σε νικάμπ και μπούρκα –) της το επέβαλε ο άντρας της και όχι άλλοι θρησκευτικοί ή πολιτισμικοί λόγοι κατ’ επιλογή της ίδιας. Αντί να παρέχεις ένα πλαίσιο ενημέρωσης και ασφάλειας για να μπορούν οι γυναίκες να επιλέγουν τι θα φορέσουν και να τα βάλεις με το θύτη αν κατά περίπτωση διαπιστώσεις ότι αυτό ισχύει, θα επιτεθείς σε πιθανό θύμα ούτε καν για να ρωτήσεις αν χρειάζεται βοήθεια, αλλά για να δείξεις… Διαβάστε περισσότερα »

Ohlala!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Νομίζω πολύ αυστηρός ο χαρακτηρισμός προς τη γράφουσα. Προσωπικά δεν προσέλαβα επιθετικότητα καμία, αλλά αγωνία και θλίψη, ένταση που δεν ξέρει πώς να διοχετευτεί. Σε καμία περίπτωση για να προσβάλει.

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Είναι εύκολο να μην προσλαμβάνετε καμία επιθετικότητα, όταν βρίσκεστε σε θέση ισχύος και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να σας συμβεί. Για ελάτε όμως στη θέση μιας γυναίκας με καταγωγή από βορειοαφρικανικές ή ασιατικές χώρες (από εκεί είναι – δεν φορούν όλες οι μουσουλμάνες μπούρκα), η οποία δεν φτάνει που έχει να αντιμετωπίσει το ρατσισμό για το ότι είναι ξένη και για το ότι είναι μουσουλμάνα και κινδυνεύει από κάθε “αγανακτισμένο” στη χώρα που έχει φτάσει και λόγω σεξισμού από τον οποιονδήποτε επειδή είναι γυναίκα. Όχι, δεν αρκούν όλα τα παραπάνω. Θα τρομοκρατείται και θα κινδυνεύει “για το καλό της” και… Διαβάστε περισσότερα »

Σφολιατα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ταυτίζομαι σε τεράστιο βαθμό με το σχόλιο σου.

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εισαι τοσο αυστηρη. Ειναι δυνατον; Ναι ειναι ακραιο το “θελω να της βγαλω το τσαντορ” αλλα το λεει μονο για να δειξει ποσο την ενοχλει το να υπαρχουν γυναικες που ζουν κατω απο απιστευτες συνθηκες καταπιεσης. Οχι, δεν σκοπευει να ξεγυμνωσει ή να ντροπιασει καμια.

Επισης “αποκρουστικος τροπος σκεψης”; Οντως; Για μενα η φιλη που εστειλε το γραμμα και δειχνει τοσο εντονα ενδιαφερον για κατι που προσωπικα δεν εχει τιποτα να κερδισει μου φαινεται μαλλον συγκινητικος. Καπως ετσι βλεπω και τους αντρες φεμινιστες.

CookieMonster
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Και εμένα επιθετικότητα μου έβγαλε το κείμενο. Μπορεί να μην σκοπεύει να το κάνει αλλά και μόνο η σκέψη μου φαίνεται αποκρουστική (μια σκέψη που απ’ότι φαίνεται τις έρχεται συχνά). Φαντάζομαι να βγαίνω στο δρόμο και να σκέφτεται κόσμος γύρω μου να μου τραβήξει κάτω το παντελόνι.

Απαστράπτουσα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Αποκρουστικός είναι αυτός ο πίνακας που μας ανέβασες εδω. Λες και πρέπει να μάθουμε πως λέγεται το κάθε κάλυμμα. Οι καλυμμένες μουσουλμάνες που φοράνε έστω και την απλή μαντίλα, έχουν καλυμμένο ολόκληρο το σώμα τους μονίμως με ρούχα. Οπότε όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα. Όχι Γιάννης, Γιαννάκης.

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Λυπάμαι για το ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα σας φαίνονται αποκρουστικά.

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Marialadelbarrio καταλαβαινω οτι η ευαισθησια του καθενα σχετικα με τα ανθρωπινα δικαιωματα μπορει να εκφραστει με εκ διαμετρου διαφορετικους τροπους. Ας αμφισβητουμε τους τροπους και οχι τις προθεσεις.

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Marialadelbarrio έχεις δικαίωμα να πιστεύεις ότι θέλεις και εσύ. Ο δικός σου τρόπος σκέψης δεν είναι κάποια πανανθρώπινη αλήθεια και ούτε καθιστά τη σκέψη αυτών που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά από εσένα, αποκρουστική. Το να λες “ανθρώπινα δικαιώματα” για τη συγκεκριμένη συνθήκη (της μπούρκας/μαντήλας) είναι παρακινδυνευμένο γιατί δεν λαμβάνει καν υπόψιν τον θρησκευτικό παράγοντα στη συγκεκριμένη εξίσωση. Το τί είναι επιβεβλημένο από τη θρησκεία και τί είναι δικαίωμα και επιλογή είναι μια τεράστια και πολύπλοκη συζήτηση και δεν μπορεί να απαντηθεί σε λίγες γραμμές ούτε καν σε λίγες παραγράφους. Όσο για το “εγω στεναχωριέμαι που σκέφτεσαι να επιτεθείς” που έγραψες… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μα τι λες Marialadelbarrio. Η γράφουσα, όταν βλέπει έτσι τις γυναίκες, απλά νιώθει οτι είναι φυλακισμένες σε ένα κλουβί και θέλει να επέμβει για να τις ελευθερώσει. Πώς το σκέφτηκες όλο αυτό;

Dolores
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“Απλά θέλει να επέμβει”? Δεν υπάρχει τίποτα το απλό σε αυτό που λες και που περιγράφει η γράφουσα ότι περνάει απ’ το μυαλό της. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι πολύ πολύπλοκο, όπως είναι η κάθε έξοθεν επέμβαση στη ζωή κάποιου/ας άλλου/ης, η οποία θα πρέπει πρώτα και κύρια να λαμβάνει υπόψιν τον/την άμεσα ενδιαφερόμενο/η.

Dolores
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

@Marialadelbarrio συμφωνώ τόσο πολύ με το σχόλιο σου (αν και καθυστερημένα).

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλησπέρα Α, Μπα και όμορφη παρέα. Ζω σε μια χώρα του εξωτερικού όπου συνυπάρχουν εθνικότητες και θρησκευτικές πεποιθήσεις από όλο τον κόσμο. Όταν κυκλοφορώ στο δρόμο βλέπω συχνά γυναίκες να κυκλοφορούνε φορώντας τακούνια, ξέρωντας ότι αυτό είναι κακό για το σώμα τους, γεμίζουν πληγές και πολλές φορές τις πονάνε τα πόδια τους στο τέλος της μέρας. Κάθε φορά που συναντώ τυχαία στο δρόμο μια τέτοια γυναίκα με πιάνει θλίψη. Στεναχωριέμαι και μπορεί να το σκέφτομαι για μέρες. Στεναχωριέμαι όταν μια γυναίκα δυσκολεύεται να περπατήσει ή αποκτά χρόνια πρόβλήματα επειδή της το επιβάλλει μια μόδα η οποία είναι βασισμένη στo male… Διαβάστε περισσότερα »

Σιτζούνε Μιτζίρο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα ήταν ίσως αστείο αν δεν ξέπλενε τον μισογυνισμό που είναι ταυτόσημος με τις περισσότερες θρησκείες (όχι μόνο την μουσουλμανική, αν και είναι καλό δείγμα).

Queen of spades
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αν δε βαλουμε τακουνια μας θεωρουν ατιμασμενες, μας πιανει η θρησκευτικη αστυνομια στο δρομο, τρωμε βουρδουλιες και φωναζουν τον αντρα κηδεμονα μας; Οχι; Αρα δε μιλαμε για το ιδιο πραγμα.

Σιτζούνε Μιτζίρο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ακριβώς! Προσοχή με τους χαριτωμένους παραλληλισμούς γιατί ξεπλένουμε όλον τον συστηματικό μισογυνισμό των θρησκειών.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στο πολυπολιτισμικό κράτος πιθανότατα φάση Γαλλία η ΗΒ που ζει η γραφουσα λες να έχουν θρησκευτική αστυνομία η να τρώνε βουρδουλιες άμα δεν φοράνε ? Η φωνάζει κάποιος τον άντρα κηδεμόνα της γυναίκας ? Εγώ στη ερώτηση απάντησα εσύ δεν ξέρω σε τι απαντάς.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ξέρεις τι άλλο γκουγκλαρεται ? Ο αριθμός των μουσουλμανικών χωρών που όντως έχουν αστυνομία μπουρκας. Ξέρεις πόσες είναι ? Ελάχιστες για να ταυτίζουμε όλο το ισλάμ με θρησκευτικές αστυνομίες

Queen of spades
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αν αναφερεσαι σε μενα, Λενα, δεν ταυτισα πουθενα ολο το Ισλαμ και ακομα λιγοτερο ολους τους πιστους του με θρησκευτικες αστυνομιες. Αλιμονο. Ειναι συγκεκριμενες σεχτες και συγκεκριμενες χωρες οπου αυτο επιτρεπεται, για πολιτικους λογους κυριως. Και πολλοι πιστοι μουσουλμανοι υποφερουν απ αυτο. Επισης το «αυτη» δεν ειναι ιδιαιτερα ευγενικο.

Queen of spades
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Επειδη κ εγω στο ΗΒ ζω, μεχρι και κλειτοριδεκτομη κανουν εδω, παρανομα. Και μπορει να μην σταματανε τις γυναικες με δοξα και τιμη τα βαν της θρησκευτικης αστυνομιας στο δρομο (βλ Ιραν) αν δεν ειναι ευπρεπως ενδεδυμενες, αλλα η αυστηρες κοινοτητες εχουν μια χαρα ατυπα οργανα ελεγχου. Εννοειται οτι οι περισσοτερες κουλτουρες προσπαθουσαν παντα να ελεγξουν τη γυναικεια σεξουαλικοτητα, αλλα ορισμενες ειναι ακομα βαθια ανελευθερες και μισογυνιστικες σε βαθμο να στερουν τα ανθρωπινα δικαιωματα στις γυναικες. Ορισμενες το δουλευουν και προσπαθουν να βελτιωθουν. Αρα το να συγκρινουμε τη δυτικη μοδα και τα τακουνια με αυτες τις κουλτουρες ειναι ατοπο.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτή η ιδέα της δυτικής υπεροχής είναι πάρα πολύ προβληματική. Όπως βλέπεις εσύ τι τσαντορ ίσως να βλέπουνε εκείνες τα τακούνια. Δεν γίνεται να μιλάμε ως πεφωτισμενες δυτικές για εκατομμύρια γυναίκες που ασπάζονται το ισλάμ ως θύματα. Αν δεν το καταλαβαινει κάποιος αυτό εχει το white saviour complex . Και γενικότερα οι ιδέες οτι οι δυτικοί πρέπει να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν τις γυναίκες η τις δημοκρατίες η δεν ξέρω κι εγώ τι τόσα χρόνια ξέρουμε πάρα πολύ καλά που έχουν οδηγήσει.

Σιτζούνε Μιτζίρο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σχετικά με τις δημοκρατίες: αν η Δύση δεν κάνει κάτι, θα βρεθεί κάποιος άλλος για να κάνει. Κενά δεν υπάρχουν. Η Συρία είναι ένα παράδειγμα όπου η Δύση τελικά δεν επενέβη.

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ατυχης η συγκριση. Συγκρινεις μηλα με πορτοκαλια.

Μέρσυ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλό το παραδειγμα, κι εγώ νιώθω λύπη για όλα τα μαϊμουδισματα που νιώθει πως πρέπει να κάνει μια γυναίκα της δύσης για να αρέσει στα αρσενικά. Είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος. Καμία σχέση βέβαια με την καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες των μουσουλμανικων χωρών εφόσον στην περίπτωση τους δεν υπάρχει επιλογη. Πρόκειται για καταπάτηση δικαιωμάτων τουλάχιστον με τα μέτρα και σταθμά του πολιτισμού μας που είναι και ένα βασικο μέτρο σύγκρισης. Με την ίδια αγανάκτηση μπορεί κάποιος να μπει σε ένα εκτροφείο πουλερικών και να απελευθέρωσει τα φυλακισμενα ζώα ενώ άλλοι τα τρώνε ακόμα, και είμαστε στο ίδιο πολιτισμικό… Διαβάστε περισσότερα »

Σφολιατα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ψάξε τι εστί white savior complex. Επίσης, είναι πάρα πολύ άσχημο αυτό το “ξύπνα”, τόσο απλουστευτικό και αφελές. Υπάρχουν άπειρες οργανώσεις από γυναίκες που βιώνουν στο πετσί τους την κατάσταση,που δε περιμένουν εμάς να τους πούμε τι και πως, όπως το My Stealthy Freedom, που μιλούν και αγωνίζονται για το θέμα, δεν είναι δηλαδή “κοιμισμένες”οι γυναίκες αυτές όπως το εννοείς. Ότι εμείς δηλαδή οι λευκές χριστιανές δυτικές είμαστε απόλυτα ξύπνιες και εντελώς woke και οι άλλες είναι τι; Οι “χαζές”; Οκ ξέρω ότι δε το εννοείς έτσι, αλλά βαδίζεις στα επικίνδυνα μονοπάτια της δαιμονοποίησης και της απαξίωσης. Και εγώ στεναχωριέμαι,το… Διαβάστε περισσότερα »