in

«Α, μπα» classics: Τι σημαίνει ότι «δεν είναι όλοι έτσι»;

Που στηρίζεις το επιχειρημα σου;

Μου κάνει εντύπωση που πολλές φορές λες ότι το τι βλέπει ο άλλος δεν σημαίνει ότι είναι όλος ο κόσμος έτσι. Για παράδειγμα λες συχνά ότι επειδή αυτός που ρωτάει έχει τα τάδε παραδείγματα είναι λάθος να βγάζει συμπέρασμα ότι όλοι είναι έτσι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

bd25c798d498f46fe11a9831733f6dff

Μου κάνει εντύπωση που πολλές φορές λες ότι το τι βλέπει ο άλλος δεν σημαίνει ότι είναι όλος ο κόσμος έτσι. Για παράδειγμα λες συχνά ότι επειδή αυτός που ρωτάει έχει τα τάδε παραδείγματα είναι λάθος να βγάζει συμπέρασμα ότι όλοι είναι έτσι. Θα ήθελα να μου απαντήσεις γιατί είναι λάθος το να βγάζει συμπέρασμα. Και σε τι στηρίζεσαι για να του το λες, ποιο είναι το επιχείρημά σου. Εννοείς δηλαδή ότι δεν υπάρχει μία γενική νοοτροπία, μία συνολική ηθική που χαρακτηρίζει τον πληθυσμό της χώρας; Πιστεύεις ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ανεπηρέαστος από το σύνολο στο οποίο ζει και χαράζει μία δική του αυτόνομη πορεία που είναι ανεξάρτητη και ατομική και μοναδική; Γιατί λες με τόση ευκολία ότι τα παραδείγματα που έχει ο καθένας δεν σημαίνουν ότι είναι όλοι έτσι; Και οκ δεν είναι όλο έτσι.. αυτό με την σειρά του τι σημαίνει; ότι αυτοί που δεν είναι έτσι και είναι αλλιώς είναι τόσοι πολλοί που τελικά όλοι κάνουν την ζωή που έχουν επιλέξει με τα δικά τους προσωπικά κριτήρια ασχέτως των κοινωνικών νοοτροπιών και κανόνων;

Η τελευταία πρόταση με μπέρδεψε λίγο. Θα απαντήσω στο γενικότερο θέμα. Δεν είναι κακό να παρατηρείς ή να λαμβάνεις υπόψη τις απόψεις των τριγύρω σου. Κακό, με την έννοια του παραπλανητικού, είναι να πιστεύεις ότι οι απόψεις των τριγύρω σου είναι οι απόψεις όλης της πλάσης, και αυτό διότι αν πιστεύεις κάτι τέτοιο, επαναπαύεσαι, και αν διαφωνείς, δεν ψάχνεις άλλους ανθρώπους που πιστεύουν αυτό που πιστεύεις κι εσύ. Οπότε, αντί να εξερευνήσεις αυτό που αισθάνεσαι, προσπαθείς να χωρέσεις στις αντιλήψεις των τριγύρω – και μπορεί να είναι εντελώς τυχαίο το πού βρέθηκες και ποιους αφήνεις να σε ορίζουν.

Δεν έχει σημασία αν είναι πολλοί ή λίγοι αυτοί που πιστεύουν ό,τι πιστεύουν, σημασία έχει να βρει ο καθένας τον εαυτό του, και μετά την ομάδα που του ταιριάζει. Λέω με ευκολία ότι τα παραδείγματα που έχει ο καθένας δεν είναι η εικόνα της πραγματικότητας, επειδή η πραγματικότητα είναι πολύπλοκη και κανένας μας δεν έχει συνολική εικόνα. Είναι πραγματικά εύκολο να το πεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

3 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
PJ
PJ
4 χρόνια πριν

Ο κάθε άνθρωπος έχει βιωματικά δεδομένα Χ.

Η κοινωνία συνολικά παράγει βιωματικά δεδομένα Υ >> Χ.

Όταν κάποιος άνθρωπος με το Χ του πάει να βγάλει συμπεράσματα για όλη την κοινωνία, βγάζει λάθος συμπεράσματα γιατί του λείπει το Υ – Χ.

Οι άνθρωποι που το καταλαβαίνουν αυτό αποφεύγουν την εξαγωγή περισσότερων συμπερασμάτων από όσα είναι τελείως απαραίτητα κατά περίπτωση.

CosmosGreat
CosmosGreat
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  PJ

Τι ακριβως συμβολιζει το ” >> ” .
Ωραια το εξηγησες αλλα καπου στο τελος το εχασα , αν μπορεις να το ξανα πεις.

Between Worlds (she/her)
Between Worlds (she/her)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  CosmosGreat

Πολύ μεγαλύτερο. Δηλαδή, εσύ γνωρίζεις Χ άτομα σε όλη σου τη ζωή (π.χ.1000). Η κοινωνία αποτελείται από Υ άτομα (π.χ. 10000000). Υ πολύ μεγαλύτερο του Χ. Δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα για όλη την κοινωνία (Υ) λαμβάνοντας υπόψη μόνο το Χ (το οποίο δεν είναι καν τυχαίο).

Είναι σαν να πας στο πάρτι της Α, μπα; να πιάσεις κουβέντα με Χ άτομα και να βγάλεις το συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα (σύνολο Υ) ξέρουμε από φεμινισμό.