«Α, μπα» classics: Τι να κάνω για να μην με αποθαρρύνουν τα αρνητικά τους σχόλια;

Θέλω να μείνω συγκεντρωμένη στη δουλειά μου

Α μπα, γιατί κάποιοι άνθρωπο είναι τόσο κομπλεξικοί και τι μπορείς να κάνεις για να μη σε “ρίχνουν” με τα σχόλιά τους; Και εξηγώ… όταν έδωσα πανελλήνιες είχα την ατυχία (ή την τύχη- όπως το θες παρ’ το), να μην περάσω στο τμήμα που ήθελα. Αντί να ξαναδώσω πανελλήνιες αποφάσισα να πάω στο αντίστοιχο τμήμα ενός καλού Πανεπιστημίου στο εξωτερικό (γενικά οι βαθμοί μου ήταν πολύ καλοί, απλά όχι τόσο καλοί ώστε να μου εξασφαλίσουν τα μόρια για ένα δημοφιλές τμήμα). Τέσσερα χρόνια μετά, και ύστερα από ατελείωτες ώρες διαβάσματος, ατελείωτες μέρες στα εργαστήρια και ταυτόχρονης εργασίας όποτε μπορούσα για να συντηρούμαι, λαμβάνω το πολυπόθητο πτυχίο και γεμάτη χαρά ξεκινάω το Μεταπτυχιακό. Εκεί ξεκινάει και ο εφιάλτης μου. Γιατί εκεί Α,μπα μου, γνωρίζω παιδιά που τελείωσαν αντίστοιχα τμήματα στην Ελλάδα και 2-3 από δαύτους νομίζουν ότι με αυτό τους το κατόρθωμα έπιασαν τον Πάπα απο τα.. χμχμχ…! Και τι δεν άκουσα Α μπα μου, οτι εδώ τα πτυχία δίνονται πιο εύκολα, ότι εδώ αγόρασα το πτυχίο μου (παρόλο που δεν πλήρωνα καν δίδακτρα- fuck logic), ότι και αυτοί αν είχαν πλούσιους γονείς όπως εγώ (ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ) θα ακολουθούσαν τον “εύκολο” δρόμο, ότι στην ουσία δεν ξέρω ούτε τα μισά που ξέρουν αυτοί. Ολα αυτά τα άκουσα την πρώτη μέρα που τους συνάντησα- πριν καν δουν εργασίες μου ή κάνουν μια συζήτηση επιστημονικού περιεχομένου μαζί μου! Εν πάση απαντήσεις που μου ερχόντουσαν στο μυαλό εκείνη τη στιγμή και αποφάσισα απλά να μη δώσω στα συγκεκριμένα άτομα παραπάνω σημασία εκείνο το χρόνο- αν και για πρώτη φορά στη ζωή μου αμφέβαλλα για την αξία μου!! Έλα όμως που μόλις έμαθα πως ο ένας από αυτούς θα ξεκινήσει μαζί μου διδακτορικό, στο ίδιο εργαστήριο, σε 2 εβδομάδες (ναι εγώ που τα βρήκα όλα εύκολα στη ζωή μου και εκείνος ο μικρός Αϊνστάιν που έβγαλε τη Μεγάλη του Γένους καταλήξαμε στα ίδια). Τι κάνουμε τώρα Α μπα μου; Πώς αγνοώ έναν άνθρωπο που τις ελάχιστες φορές που μιλήσαμε με γέμισε με αμφιβολίες για την αξία μου; Πώς μένω συγκεντρωμένη στη δουλειά μου εάν φοβάμαι να κάνω και το παραμικρό λάθος για να μην με μειώσουν; Πώς περνάνε 4 χρόνια αγνοώντας έναν συνάδελφό σου στην ουσία; ΥΓ. Δεν παίζει να αλλάξω εργαστήριο για το διδακτορικό μου- αυτός ο καθηγητής ήταν στο ραντάρ μου από όταν ήμουν στο πρώτο πτυχίο!!

-Τσιχλόφουσκα

Σιγά μην αλλάξεις διδακτορικό επειδή δεν συμπαθείς τον διπλανό σου. Ποιος ξέρει ποιον διπλανό θα έχεις στο επόμενο διδακτορικό; Και δεν θα έλεγα ότι ο διπλανός σου στο γραφείο είναι ακριβώς συνάδελφος. Άσε που μπορεί και να μην κάθεται δίπλα σου τελικά. Ίσως να γίνει συνεργάτης, αλλά δεν διεκδικείτε την ίδια θέση. Υπάρχει χώρος και για τους δύο. Οπότε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα αν συνεχίσεις να τον αντιπαθείς για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μπορεί μάλιστα να σου δώσει αφορμή για να τον αντιπαθήσεις ακόμη περισσότερο.

Και τώρα στο πρόβλημα. Αυτά που σου είπε είναι η γνώμη του, και φαντάζομαι ξέρεις το σχετικό ρητό για τις γνώμες. Οι γνώμες των άλλων μας είναι γενικώς αδιάφορες (σε νοιάζει τι πιστεύει για το πρωτοσέλιδο της σημερινής εφημερίδας;), εκτός και αν χτυπάνε κάτι μέσα μας που πονάει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όντως κάτι χτύπησε, γιατί όπως και μόνη σου λες, με αφορμή αυτά τα σχόλια άρχισες να αμφιβάλλεις για τις ικανότητες σου. Και εδώ είναι που πρέπει να προσέξεις.

Αν κάνεις διδακτορικό, σε περιμένουν πολύ πιο αυστηρά σχόλια και ενίοτε πολύ πιο στοχευμένα από τις γενικούρες που άκουσες τώρα, και θα είναι από ανώτερους σου, ίσως και από ανθρώπους που θαυμάζεις και θέλεις να σε παραδεχτούν. Τι θα κάνεις τότε; Θα αμφιβάλλεις κάθε φορά από την αρχή; Γιατί κάνεις διδακτορικό; Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, μπράβο δεν θα σου πει κανείς, και θα παλεύεις συνέχεια με το άγνωστο, και εκεί να δεις αμφιβολίες που θα σε πιάσουν. Πρέπει να ξεκαθαρίσεις μέσα σου γιατί ξεκίνησες αυτό που ξεκίνησες και πού θέλεις να φτάσεις, γιατί θα έρθουν δύσκολες μέρες. Αν σε ταρακουνούν αυτά τα σχόλια, τότε δεν είσαι αρκετά προετοιμασμένη για την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις πρακτικές της.

Αν δεν μπορούσες, δεν θα βρισκόσουν εκεί που είσαι. Δεν έχεις πάρει τη θέση κανενός. Θα φανεί ποιος είναι τι, αλλά έχετε ακόμα πολλά χρόνια μπροστά σας μέχρι τότε. Μέχρι να έρθει εκείνη τη μέρα, τα μάτια σου στον στόχο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

38 points
Upvote Downvote

16
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
10 Θέματα σχολίων
6 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
11 Συντάκτες σχολίων
MitsiΕντελβάιςΣοκοφρέταΒιργινία Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
asparagus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η άποψη ότι όλα τα πτυχία απο πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι αγορασμένα αλλά και αυτή που θέλει τα αντίστοιχα των ελληνικών ΑΕΙ να είναι “jokes” (sic) είναι αμφότερες ακραία αφοριστικές και συνεπώς λανθασμένες. Μία χαρά αναγνωρισμένο κι επαρκές ήταν το πτυχίο μου από ελληνικό ΑΕΙ για να κάνω-προ αμνημονεύτων ετών- μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο κορυφαίο πανεπιστήμιο στον κόσμο στην ειδικότητά μου. Κι εκεί δε συνάντησα και τίποτα δίανοιες. Ας μην τα σνομπάρουμε και τόσο τα ελληνικά πανεπιστήμια. Όχι οτι όλα είναι καλά, φυσικά. Σε ότι αφορά τις απόψεις που ακούς από τους Έλληνς συναδέλφους σου υποψήφιους διδάκτορες, να μη δίνεις… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Κλανε τη χάρη στον εαυρό σου και σκέψου ότι σε όλο τον υπόλοιπο (προηγμένο κόσμο) θεωρείσαι απόφοιτη πανεπιστημίου επειδή έχεις σπουδάσει στην Αγγλία, ενώ οι απόφοιτη ελληνικών ΑΕΙ θεωρούνται…πως να το πω απλά…jokes??? Δεν αστειεύομαι έχω πτυχίο πολυτεχνείου (ελληνικού, ελληνικού) που όταν ήρθα να το δείξω στο εξωτερικό με ρώτησαν τι είναι αυτό?

Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μου κάνει εντύπωση αυτό που λες.
Επειδή κι εγώ πέρασα από πολυτεχνική σχολή , παρότι δεν το ακολούθησα επαγγελματικά μετά ,ωστόσο παρα πολλοί φίλοι και γνωστοί συνεχισαν με διδακτορικές σπουδές ή δουλεύουν εξωτερικό μόνο με το (ελληνικό) πτυχίο τους. Δε λεω φυσικά ότι οι απόφοιτοι είναι μια μάζα ,και σίγουρα τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν βάρος όσο άλλα, αλλά δεν ακούω συχνά να αντιμετωπίζονται σαν jokes.

Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Α να πω ότι μιλάω για ηλ μηχ ,δεν ξέρω τι γίνεται με τα άλλα τμήματα.Αλλα πραγματικά έχω φίλους σε Αγγλία, Ολλανδία, Καναδά , Ντουμπάι,Γερμανια και μπορεί να ξεχνάω κιόλας μέρη, στα οποία δούλεψαν μετα τη σχολή με το συγκεκριμένο πτυχίο.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Mia idea τι πτυχίο έχεις ακριβώς;; Δεν ισχύει αυτό που λες.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

αν το πηγες αμεταφραστο το πτυχιο σου, πολυ λογικα σε ρωτουσαν τι ειναι αυτο. δεν ξερουν και πολλοι ελληνικα…

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Μάλλον κάτι τέτοιο παίχτηκε. Αλλά το να λες ότι δεν μετράνε τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων δείχνει ότι μάλλον δεν έχεις περάσει ούτε απ εξω…

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Διορθωτήρι άμεσα πλήζ !!!

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Ναι αλλά έτσι δε θα βλέπουμε φράσεις όπως “Κλάνε τη χάρη στον εαυτό σου”
😜

ti eipes twra
Επισκέπτης
Συμμετέχων
ti eipes twra

Ψυχούλα μου μη στενοχωριέσαι με τον κάθε κομπλεξικό. Εσύ ξερεις για τον εαυτό σου πόσο κόπιασες και ξέρεις πόσο τιμάς το πτυχίο που πήρες. Πες τους οτι στην Αμερική ολα τα πτυχία ειναι αγορασμένα αρα κανεις δεν ξέρει την τυφλα του με τη λογική τους. Οι αμερικανοί επιστήμονες και ιατροί ομως περιέργως θεωρουνται οι καλυτεροι στον κόσμο?? Αρα η λογική τους πάσχει. Μη δίνεις σημασία και στριβε αν βλέπεις τετοια άτομα. Κάτι θα βρουν να σε επικρινουν αφου έχουν κομπλεξ .´ Πες τους επισης ” καλυτερα στο εξωτερικό παρά στα πανεπιστήμια τα ελληνικά που πολλοί παίρνουν πτυχία με τη λέρα… Διαβάστε περισσότερα »

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Επίσης μπορείς χαλαρα και χαμογελώντας να τους ρωτας στην πλακα κάτι από τα παρακατω:
– Αφού ήταν τόσο καλά γιατί δεν έμενες εκεί για διδακτορικό; Δεν φοβάσαι μην και ξεπεσεις;
– Πληρώσαμε λες για το πτυχίο εδώ ε; Ετσι εμαθες; Γι’ αυτό ξεσηκώθηκες και ήρθες;

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Καλά και στην Ελλάδα να είχες σπουδάσει θα άκουγες άλλα. Θυμαμαι οταν ήμουν φοιτήτρια και συναντηθήκαμε κάποιοι φοιτητές από το ίδιο τμήμα από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας η αγαπημένη μας συζήτηση ήταν η σχολή πια πόλης ήταν η πιο δύσκολη. Πώρωση .. πόσα μαθήματα ανά εξάμηνο, ποια ήταν τα καλύτερα εργαστήρια, ποια σχολή είχε καλύτερο θεωρητικό κλάδο…. μέχρι εκεί ξέραμε στα 21 μας, με αυτά ασχολούμασταν, αυτά συζητάγαμε με πάθος! Πόση λίγη σημασία είχαν όλα αυτά στην μετέπειτα καριέρα μου; Πραγματικα δεν μπορείς να φανταστείς! Ναι μπορεί να έχω παρατηρήσει ότι απο καποια πανεπιστημια οι πτυχιούχοι είναι πιο καταρτισμένοι… Διαβάστε περισσότερα »

Snowdrop
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δε θα χαλάσεις τη ζωή και την καριέρα σου επειδή ένας κομπλεξικός γνωστός σου έρχεται στο εργαστήριο σου. Σύντομα λογικά θα του φύγει και το τουπέ όταν διαπωστώσει πως τα πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν είναι το χαλαρό κι ε΄θκολο περιβάλλον που νομίζουν οι περισσότεροι. Την αξία σου την ξέρεις εσύ καλύτερα από τον καθένα. Θα περάσετε μαζί τέσσερα χρόνια κι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί σύντομα να συνεργαστείς και μαζί του. Διατήρησε την ψυχραιμία σου, αγνόησε την κριτική και φέρσου επαγγελματικά (τα λέω γιατί κι εγώ τα’χω πάθει και μάθει πια-ελπίζω). Και στην τελική για τους χι,ψι λόγους, ανεξάρτητα από… Διαβάστε περισσότερα »

3Πουλάκια
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Για να καταλάβω, αυτοί υποβιβάζουν τα πτυχία των Πανεπιστημίων του εξωτερικού, την ώρα που οι ίδιοι σπουδαζουν σε ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο! Εντάξει, υποθέσεις κάνω, αλλά μαλλον σε κάτι θα είδαν ότι υστερουσε η σχολή στην Ελλάδα συγκριτικά με εκεί, και προσπαθούσαν να πιαστουν απο κάτι….

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Κάτι τέτοιες αντιλήψεις ξεκίνησαν και από κάποιους που πήγαν να σπουδάσουν κάποτε Βουλγαρία και έλεγαν πόσο έδωσαν για κάθε μάθημα για να το περάσουν. Τι ισχύει και τι όχι δεν ξέρω, είχα συμμαθήτριά που πήγε Βουλγαρία να σπουδάσει και όταν ερχόταν διακοπές μας έλεγε ότι όποιος δεν θέλει να διαβασει δίνει φακελάκι στον καθηγητή και τον περνάει. Φαντάζομαι έχει μια βάση καθώς θυμάμαι που ειχε γνωρίσει ο πατέρας μου μια καθηγήτρια στο εκεί πανεπιστήμιο στον κλάδο του και μας είχε πει ότι ο μισθός καθηγητή πανεπιστημίου στη Βουλγαρία τότε ήταν 9.000 δραχμές όταν στην Ελλάδα ο αντίστοιχος καθηγητής έπαιρνε αν… Διαβάστε περισσότερα »

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ποιάς πόλης!