«Α, μπα» classics: Τι γίνεται όταν κάποιος με βγάζει φωτογραφίες εν αγνοία μου;

Αγαπητη Α,μπα Θέλω να ρωτήσω κάτι αρκετά περίεργο. Τί κάνουμε στην περίπτωση που ένας άνδρας(αγνώστος προς εσενα) βγάζει φωτογραφία με το κινητό του μια ή περισσότερες κοπέλες (επίσης άγνωστες προς έσενα αλλά και προς τον ίδιο); Και εξηγούμε, μου έτυχε το ίδιο περιστατικό σε μικρό χρονικό διάστημα και αναρωτιέμαι τι θα ήταν πιο σωστο να πράξω αν μου ξανατυχει. Και στα δυο περιστατηκα, το ενα ηταν σε μία πισίνα και το αλλο σε ένα σταθμό λεωφορίων, ένας άντρας που καθότανε δίπλα μου, εβγάλε με το κινητό του φωτογραφιες καποιες κοπέλες που βρίσκοταν πιο εκει. Στην αρχη σοκαρήστικα και σκέφτηκα οτι δεν θα ήθελα να ειμαι εγω στην θέση τους,και κάποιος άγνωστος να ειχε την φωτογραφία μου στο κινητο του..Νομίζω είμαι παραβίαση της ιδιοτηκότητας αλλα γενικά δεν ειμαι ενημερωμένη για το τι λέει ο νομος για αυτο..Στο τέλος δυστηχώς απλά εκνευρήστικα και δεν έκανα τίποτα..Δεν ειπα τιποτα ούτε στον άνδρα,ούτε τις κοπέλες της φωτογραφίας. Στον άνδρας γιατί τον φοβήθηκα κάπως…και στις κόπελες γιατί πιθανων θα τις έκανα να νιώσουν άβολα με όλο αυτο..Πφφ, δεν ξέρω,τωρα που το σκέφτομαι ίσως θα έπρεπε να τις ενημ ερώσω..Εσυ τι θα έκανες;;

Καλώς φοβήθηκες, πιστεύω. Αν είχες ειδοποιήσει τις κοπέλες θα μπορούσατε να του τρίξετε τα δόντια όλες μαζί. Αν παραμερίσουμε την πιθανότητα να υπήρχε κάτι αθώο στην πράξη αυτή – που δε νομίζω – η απάντηση πρέπει να δοθεί από δικηγόρο, για να ξέρουμε ποια είναι τα δικαιώματα μας και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά κάποιον που κάνει κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

13 points
Upvote Downvote

6
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
6 Συντάκτες σχολίων
ΥπνερωτομαχίαAlexis ColbyxrusamononokeEl cachorro Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Wanna bee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Υπάρχει το λεγόμενο δικαίωμα επί της ίδιας εικόνας, το οποίο αποτελεί έκφανση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος προστασίας της προσωπικότητας του ατόμου. Δίνει,δηλαδή, την εξουσία στο άτομο να αποφασίζει εκείνο αποκλειστικά για την αποτύπωση,διάδοση και εξωτερική απεικόνιση της εικόνας του. Έτσι, χωρίς τη συναίνεση του εικονιζόμενου, δεν επιτρέπεται η λήψη της εικόνας του εκτός από κάποιες πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις (πχ πρόσωπα της επικαιρότητας, δημόσια συνάθροιση κτλ).
Άρα,ναι, μόνη η αποτύπωση της εικόνας των γυναικών με φωτογράφιση, χωρίς τη συναίνεση τους, θα μπορούσε να αποτελέσει προσβολή της προσωπικότητας τους.

El cachorro
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τις προάλλες ένας φίλος μού μιλούσε για το χωρισμό με την κοπέλα του. Μέσα σε όλα μου είπε ότι είχε χαθεί η εμπιστοσύνη και εκείνη του έλεγε ότι ήταν στο μέρος Α, ενώ κάποιοι (αγνωστοι) γνωστοί του έστειλαν φωτο της να βρίσκεται στο μέρος Β. Παιδιά δεν ξερω κατευθείαν ένιωσα πολύ περίεργα και τον ρώτησα αν έβαλε στη θέση τους αυτούς τους ανθρώπους που παραβίασαν έτσι απλά την ιδιωτικότητα της κοπέλας του. Και μετά οκ, ας χώριζε όπως κι έκανε. Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Μου έδωσε να καταλάβω, ομως, ότι ούτε καν του είχε περάσει από το… Διαβάστε περισσότερα »

mononoke
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πάντως πολλοί φωτογράφοι, είτε επαγγελματίες, είτε του ίνσταγκραμ, που ασχολούνται με το street photography βγάζουν φωτο αγνώστους ανθρώπους στους δρόμους, είναι πολύ συνηθισμένο. Και μπορεί να είναι πολύ ωραίες καλλιτεχνικες φωτογραφίες, το αναφέρω απλώς γιατί η Λενα λέει πως αποκλείεται να είναι κάτι αθώο. Δεν λεω οτι είναι ευχάριστο να βλέπεις τον άλλον να σε φωτογραφιζει στα καλά καθουμενα, αλλά όταν όλοι είναι με την κάμερα στο χερι όπου σταθουν και όπου βρεθούν, θελοντας και μη κάπου θα βγεις κι εσύ, είτε σκοπιμα είτε καταλάθος, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

xrusa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν ξέρω αν το παραπάνω ήταν κάτι ύποπτο, πάντως αυτό που περιγράφεις γίνεται κατά κόρον εδώ που μένω και με ενοχλεί πολύ. Η εικόνα μου είναι δική μου και δεν δικαιούται κανένας να με παίρνει χωρίς την έγκρισή μου. Βλέπω σε γκαλερύ κάτι φωτό από εικόνες του δρόμου με άτομα που αποκλείεται να συναίνεσαν σε αυτό. όταν είναι κάποιος κοντά μου τον σταματώ. Αυτούς με το μακρύ φακό, τι μπορώ να τους κάνω;

Alexis Colby
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Mononoke, επειδή ασχολούμαι με τη φωτογραφία, λόγω GDPR εδώ και 1,5 χρόνο περίπου το πρώτο πράγμα που μας είπε ο καθηγητής είναι ότι πλέον πρέπει οπωσδήποτε να ρωτάμε σε λήψεις που περιλαμβάνουν άτομα αν θέλουν να είναι στη φωτο, όσο δύσκολο και να είναι αυτό να το κάνουμε. Άλλο τραβάω μια φωτογραφία γενική με περαστικούς και άλλο συγκεκριμένα άτομα ή παρέες. Οπότε σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κάτι αθώο στις λήψεις φωτογραφιών στην ερώτηση παραπάνω, ακόμα και για την καλλιτεχνική διάσταση του πράγματος, θα έπρεπε να ρωτήσει και η κοπέλα να το αναφέρει στις φωτογραφιζόμενες. Με έχουν φωτογραφίσει και εμένα… Διαβάστε περισσότερα »

Υπνερωτομαχία
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Επειδή έχω δύο φιλους φωτογράφους, δεοντολογικά απαγορεύεται να φαίνεται πρόσωπο. Αποφεύγεις να καδράρεις έτσι, κι ΑΝ τύχει, το θολώνεις στο θεό να μη φαίνεται. Κανονικά. Αλλά προφανώς έγκειται στον καθένα. Εδώ ο άλλος έστειλε στον εαυτό του φώτο κοπέλας που πήγε το κινητό για αλλαγή οθόνης.