«Α, μπα» classics: Πώς γίνεται να μην καταλαβαίνει κάτι τόσο απλό και τόσο προφανές;

Εξοργίζομαι

Καταπληκτική Α, μπα καλησπέρα, Υπάρχει μια κατάσταση στην ζωή μου που πραγματικά με τρελαίνει, και την οποία την έχω χωρίσει σε δυο αλληλένδετα μέρη, προσπαθώντας να την κατανοήσω λίγο καλύτερα. Το πρώτο μέρος είναι ότι η μητέρα μου δεν έχει καμία επαφή με την τεχνολογία. Παραδείγματος χάρη, όταν της στέλνω ένα sms, της φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξει το κινητό, να πατήσει το εικονίδιο ‘μηνύματα’ προκειμένου να διαβάσει το μήνυμα που της έστειλα. Μην συζητήσω το ενδεχόμενο να βγάλει μια φωτογραφία με το κινητό και να την στείλει με whatsapp – η επίλυση του κυπριακού φαντάζει πιο εύκολη. Όσες φορές το συζήτησα μαζί της, η απάντηση της ήταν ‘που να τα ξέρω εγώ αυτά τα πολύπλοκα’, ‘δεν μου τα έδειξε ποτέ κανείς’, ‘εγώ είμαι μεγάλη γυναίκα (65 χρονών τώρα), μην νομίζεις ότι μπορώ να τα καταλάβω αυτά τα πράγματα’ και ούτω καθεξης. Να τονίσω ότι η μητέρα μου έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο HIV/AIDS και διετέλεσε γενική διεύθυντρια σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας χάρη στα επιτεύγματα της. Οπότε χαζή δεν της λες. Το δεύτερο μέρος σχετίζεται με το γεγονός ότι εγώ μένω Αγγλία, η μητέρα μου μένει Αθήνα, και πολλές φορές για να διεκπεραιωθούν ορισμένες δουλειές, πρέπει να της στείλω κάποια πληροφορία με μήνυμα ή να μου στείλει κάτι αυτή ηλεκτρονικά. Π.χ. τις προάλλες μου ζήτησε η μητέρα μου να της στείλω τον IBAN ενός τραπεζικού λογαριασμού. Της τον έστειλα με μήνυμα και δεν μπορούσε να καταλάβει ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ πως να πατήσει το εικονίδιο και να δει το μήνυμα που της έστειλα με το ΙΒΑΝ. Με τίποτα όμως. Λες και ήταν εξωγήινος. Όποτε συμβαίνει κάτι τέτοιο, εγώ εξοργίζομαι. Πραγματικά βγαίνω έξω από τα ρούχα μου εκτός από εαυτού. Η πρώτη μου αντίδραση και σκέψη είναι ‘πως γίνεται να μην καταλαβαίνει κάτι τόσο απλό και τόσο προφανές’. Δεν ξέρω όμως πως να το αναλύσω περαιτέρω. Οπότε έχω δυο ερωτήσεις που θέλω να σου κάνω: 1) Που πιστεύεις ότι οφείλεται η σχέση της μητέρας μου με την τεχνολογία όπως την περιγράφω παραπάνω; Νομίζω ότι είναι χαρακτηριστική πολλών ανθρώπων. 2) Γιατί πιστεύεις ότι η άνω κατάσταση μπορεί να με εξοργίζει τόσο; Any thoughts? Σε ευχαριστώ πολύ και συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα

– Σωτήρης

Φόβος είναι. Η προσπάθεια της να καταλάβει κάτι που έχει συσχετίσει με κάτι δύσκολο γενικώς (μαθηματικά ίσως; ) ενεργοποιεί τέτοιο φόβο που όταν έρχεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα, παγώνει και της είναι αδύνατον να σκεφτεί λογικά.

Συμβαίνει σε ανθρώπους που δεν τους αρέσουν οι αλλαγές, και η τεχνολογία είναι μια μόνιμη εξελισσόμενη αλλαγή που δεν σταματάει ποτέ. Νομίζω ότι θυμώνεις επειδή κι εσύ φοβάσαι και κρύβεις τον φόβο σου πίσω από αυτόν τον θυμό. Φοβάσαι ότι η μητέρα σου, που είναι μια ικανή και έξυπνη και επιτυχημένη γυναίκα, έχει φθορά, γερνάει, και δεν θα είναι για πάντα η ικανή και δυνατή γυναίκα που χρειάζεσαι στη ζωή σου, ειδικά αφού είσαι μακριά δεν μπορείς να την φροντίζεις και να την προσέχεις. Αν καταφέρετε και οι δυο να παραδεχτείτε τους φόβους σας, ίσως καταφέρετε και να έρθετε πιο κοντά. Η μαμά σου πρέπει να καταλάβει πώς η αδυναμία της να ευθυγραμμιστεί με την τεχνολογία δεν έχει σχέση με την εξυπνάδα της, και εσύ ότι η αντίσταση της προέρχεται από τον τεράστιο φόβο αποτυχίας – τον οποίο κάνεις χειρότερα με την οργή σου. Στο κάτω κάτω πες της το IBAN από το τηλέφωνο.

Θα δυσκολευτείτε τόσο πολύ που τελικά μπορεί να καταλάβει μόνη της ότι είναι πιο εύκολο να μάθει να ανοίγει μηνύματα. Υπάρχουν κινητά για ηλικιωμένους που έχουν τέσσερα κουμπιά, που λέει ο λόγος. Δεν χρειάζεται να έχει το τελευταίο smart phone.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

22 points
Upvote Downvote

8
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
7 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
7 Συντάκτες σχολίων
AgninMeliaXiao Mei Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
PJ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Well, δεν ξέρω για φόβο. Και μένα επί πολλά χρόνια με εξόργιζε το ίδιο πράγμα στη μητέρα μου (κυριολεκτικό παράδειγμα, δεν ήταν πρόθυμη/ικανή/δεν ξέρω τι να μάθει ποιο κουμπί είναι το stop και ποιο το play στο cd player). Και μπορεί βέβαια να μην έχει μεταπτυχιακό ή ένδοξη καριέρα, ούτε να τη θεωρώ ιδιαίτερα έξυπνο άνθρωπο, αλλά τόσο ηλίθιος δεν είναι κανένας. Χρειάστηκαν πολλά, πολλά, πάρα πολλά χρόνια για να χωνέψω πως δεν έχει σημασία ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό (γιατί συνέβαινε και συμβαίνει πάντα), δεν έχει σημασία ούτε να το καταλάβω. Μόνο to make my peace with… Διαβάστε περισσότερα »

Xiao Mei
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κι εγώ είχα πάθει κάτι αντίστοιχο με το θέμα της εφορίας, φοβόμουν ακόμα και να ανοίξω το σάιτ για να κάνω τη φορολογική μου δήλωση. Ο μπαμπάς μου ευθύνεται γι’αυτό, καθώς μου είχε μεταδώσει τον τεράστιο φόβο του, ο οποίος προέκυψε από δικές του αρνητικές εμπειρίες με την εφορία. Και να φανταστείς ότι εγώ έχω τη μισή από την ηλικία της μαμάς σου! Στην επίλυση τώρα του προβλήματος, νομίζω ότι ο στόχος, ειδικά όταν δεν είναι κάτι υποχρεωτικό όπως η φορολογική δήλωση, δεν είναι να ξεπεράσουμε αμέσως το φόβο μας και να γίνουμε λειτουργικοί. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Εγώ έχω σκεφτεί και μια άλλη εξήγηση, ψυχολογικής φύσεως: Αν οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι μάθουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία, τότε θα συνειδητοποιήσουν το ποσό έχει διευκολύνει η τεχνολογία την ζωή μας σήμερα και ότι, τουλάχιστον σε αυτό τον τομέα, η ζωή σήμερα είναι καλύτερη από ότι ήταν στα νιάτα τους. Και τότε θα μελαγχολήσουν, γιατί θα σκεφτουν: “Αχ και να ήμουν τώρα νέος! Τι κρίμα που δεν έχω πολλά χρόνια ζωής ακόμα για να χαρώ την σύγχρονη εποχή!”.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Τη σκέψη αυτή την κάνει κι ο μπάρμπα Κίτσος στο χωριό και η βασίλισσα της Ισπανίας.Δεν έχει σχέση με την τεχνολογία!Είναι πολύ φυσική για κάθε γενιά νομιζω

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Δεν καταλαβαίνω καθόλου γιατί θυμωνεις. Επειδή δεν εξυπηρέτησε μάλλον. Η γυναίκα αυτή κατάφερε να κάνει όλα αυτά τα αξιοθαύμαστα πράγματα ,που εσύ αναφέρεις, χωρίς sms,e-mail και φωτογραφίες από κινητά. Και φυσικά θεωρεί περττο να τα μάθει γιατι κατάφερε όλα αυτά τα αξιοθαύμαστα χωρίς αυτά ,συνεπώς μπορεί να καταφέρει κι όλα τα άλλα. Εσύ θεωρείς τα παραπάνω απαραίτητα, όχι αυτή.
Μου θυμίζει τη φοβία ή δυσκολία με την οδήγηση που έχουν κάποιοι ( πολλές γνωστές μου ανάμεσα τους), και έχουν ακριβώς τον ίδιο άβολο ( για τους άλλους και τους ίδιους) τρόπο σκέψης.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πρώτον σε αυτή την ηλικία θες μεγααααλο κινητό-παντόφλα διότι η πρεσβυωπια κτλ κτλ Επίσης η λεπτή κινητικότητα αδρανεί κάπως. Δευτερο οι ανθρωποι που μεγαλωσαν διαβαζοντας και γραφοντας συμβατικα φοβουνται λιγο οτι θα κανουν λαθη με τα smartphones και θα φανουν βλακες κι οτι τους εχει ξεπερασει η εποχη τους.Και παριυσιαζουν αρνηση .Τριτο το μάτι κάνει τελείως διαφορετική κινηση οταν διαβαζουμε σε βιβλία και εντελως αλλη κινηση οταν διαβάζουμε σε κινητά τάμπλετ κτλ.Η εναλλαγή των δύο τρόπων ανάγνωσης προκαλεί σύγχυση στον εγκέφαλο μας και θέλει χρόνο προσαρμογής κάθε φορά (και αυτός είναι ο λόγος που όποιος πρέπει να δώσει εξετάσεις γραπτές… Διαβάστε περισσότερα »

Melia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πονεμένη ιστορία… Οι γονείς μου έχουν μάθει να κάνουν πράγματα στον υπολογιστή, αλλά με αρκετή δυσκολία. Ένα πράγμα που έχω καταλάβει είναι ότι η ικανότητα μάθησης μειώνεται πολύ από κάποια ηλικία και μετά. Για να μάθουν οι γονείς μου κάτι πρέπει να τους το δείξω 2-3 φορές. Κυρίως όμως πρέπει να αναγκαστούν να το χρησιμοποιήσουν αρκετές φορές για να το εμπεδώσουν. Μην περιμένεις να θυμούνται κάτι που τους έδειξες πριν από ένα μήνα! Πάντως, όσο περνάει ο καιρός τους καταλαβαίνω περισσότερο. Δεν ξέρω αν φταίει το ότι σαραντάρισα ή η εκθετική ανάπτυξη της τεχνολογίας, αλλά πλέον αρνούμαι να μάθω όλες… Διαβάστε περισσότερα »

Agnin
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Απλά είναι ψηφιακός μετανάστης και έτσι εξηγείται. Δες εδώ https://www.marcprensky.com/writing/Prensky%20-%20Digital%20Natives,%20Digital%20Immigrants%20-%20Part1.pdf