«Α, μπα» classics: Οι ψυχολόγοι είναι πάντα καλοί;

Πιστεύεις Αμπά μου πως οι ψυχολόγοι είναι πάντα καλοί; Υποθέτω πως όχι. Κ εδώ ερχεται το ερώτημα. Περιμένεις, 1-2 μήνες, να δεις αν ο ψυχολόγος σου ¨κάνει” δλδ να αισθάνεσαι άνετα για να πεις τα θέματα. Ομως μήπως αυτό είναι παγίδα; Μήπως ο ψυχολόγος πρέπει να σε ζορίσει και λιγο απ’ το να σ’αφήνει ανέμελα να μονολογείς; Τελικά, δεν το θεωρεις πιθανό ο ψυχολογος να κάνει δουλειά μεν, μετατρέποντάς σε σε ένα εγωκεντρικο,σχεδόν εμμονικά υστερικό άτομο, που καταλήγει πχ να βάζει στη μάυρη λίστα τους γονείς του στα 35+ του, και να τους αποδίδει ό,τι στραβό πήγε στη ζωή του. Λέω εγώ τώρα.

Θα κάνω μια εξαίρεση και θα απαντήσω σε άνθρωπο που πάει ήδη σε ψυχολόγο. Η αμφισβήτηση του ψυχολόγου σου μπορεί να είναι μέρος της θεραπείας σου και μάλιστα πολύ σημαντικό. Νιώθεις ότι φλυαρείς ανέμελα; Πες το. Νιώθεις ότι θέλεις να σε πιέσει; Πες το. Νιώθεις ότι μετατρέπεσαι σε υστερικό και εμμονικό πλάσμα που κατηγορεί τους γονείς του για τα πάντα; Πες το. Και τα τρία είναι φανταστικές πάσες για τον ψυχολόγο σου. Κατά τα άλλα, φυσικά και δεν είναι όλοι το ίδιο καλοί, αλλά κυρίως, δεν μας ταιριάζουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Κι αυτό είναι κάτι που μπορείτε να συζητήσετε στα πλαίσια της θεραπείας σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

15 points
Upvote Downvote

5
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
5 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
5 Συντάκτες σχολίων
trailblazerv for vendettaMathiosAndi css Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ο ειδικός ψυχικής υγείας, δεν είναι μάγος. Επίσης, όλες οι ανθρωπιστικές επιστήμης, μηδεμιάς εξαιρουμένης, δεν είναι ένα και ένα κάνει δύο. Ο λόγος είναι αυτονόητος. Το ψυχικό πεδίο, δεν είναι αναγνωρίσιμο δια της οράσεως ούτε μετρήσιμο ούτε απτό. Το κατά πόσον θα σε βοηθήσει και κυρίως σε πόσο χρονικό διάστημα, εξαρτάται κυρίως από τη σοβαρότητα της κατάστασης σου, από το τι αποτέλεσμα θέλεις και από το πόσο συνεργάζεσαι εσύ. Φυσικά και έχει σημασία να σου “πηγαίνει” ο ψυχολόγος, αλλά αν δεν δώσεις χρόνο δεν πρόκειται να δεις αποτέλεσμα. Έχεις πεισθεί ότι έχεις λόγο που πηγαίνεις; Γιατί, νομίζω πως χρωματίζεις αρνητικά,… Διαβάστε περισσότερα »

v for vendetta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Οι ψυχολόγοι συνήθως δεν μιλούν πολύ. Εμένα ο δικός μου, ειδικά στην αρχή, σπάνια διέκοπτε τον μονόλογο μου για να κάνει μία ερώτηση, η οποία όμως ήταν τόσο καίρια, που για να την απαντήσω με ειλικρίνεια έπρεπε να ζοριστώ πολύ, να σκεφτώ πολύ, να παραδεχτώ εντέλει πράγματα που από μόνη μου ούτε που μου είχαν περάσει από το μυαλό. Δεν μπορώ να το περιγράψω ακριβώς, αλλά κι εγώ έτσι ένιωθα στην αρχή. Οτι φλυαρώ ακατάπαυστα και ότι ουφ βαρέθηκα να λέμε για τους γονείς μου. Ομως ένιωθα καλά και ξαλαφρωμένη μετά από κάθε συνεδρία οπότε το συνέχισα. Σιγά σιγά και… Διαβάστε περισσότερα »

andi @
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Όπως δεν σου ταιριάζουν όλοι οι παθολόγο, όλοι οι παιδίατροι, όλοι οι καρδιολόγο, γυναικολόγοι κλπ, έτσι και ψυχίατροι… Ωστόσο πιστεύω πως όντως οι γονείς ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα ψυχολογικά των παιδιών τους, χωρίς αυτό να αναιρεί το γεγονός πως και τα παιδιά δεν πρέπει να δουλεύουν με τον εαυτό τους για αυτομορφωση, αυτοβελτίωση και άλλα πολλά….

Mathios
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είναι μια τρομερά επίπονη και δύσκολη διαδικασία και πολλοί ίσως να μην είναι έτοιμοι για το τι θα αντιμετωπίσουν. Θεωρώ ότι αν βρείς έναν ψυχολόγο/ψυχίατρο με τον οποίο να έχετε χημεία και είσαι έτοιμος να κοπιάσεις, μπορούν να γίνουν θαύματα. Θα έρθουν τα πάνω κάτω, θα αναθεωρήσεις πολλές από τις σχέσεις που είχες μέχρι τώρα και κυρίως θα συγχωρήσεις τον εαυτό σου που απέχει πολύ από την τελειότητα.
Ίσως πέφτω έξω αλλά από το κείμενο σου συμπεραίνω οτι δεν είσαι ακόμα έτοιμος/η για κάτι τόσο επίπονο. Το attitude σου μου θυμίζει “Άντρα θέλω, τώρα τονε θέλω”

trailblazer
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σε τι ψυχολόγο πας και σε αφήνει να μονολογείς χωρίς να κατευθύνει τη συζήτηση, να δίνει feedback και γενικά να υπάρχει γόνιμος διάλογος? Προφανώς και δεν είναι όλοι οι ψυχολόγοι καλοί. Πάντα υπάρχουν καλοί κ κακοί επαγγελματίες. Αν νιώθεις ότι δεν κουμπώνεις με τον ψυχολόγο σου παρόλο που έχεις πάει πάνω από 5 φορές κάτι πάει λάθος. Ή μίλα του πιο συγκεκριμένα για το πώς νιώθεις ή άλλαξε.