in

«Α, μπα» classics: Με ρώτησε αν έχω περίοδο επειδή ήμουν νευριασμένη

Ήταν σεξιστικό;

Γεια σου Λένα. Δεν είναι καν πρόβλημα αυτό που σου στέλνω, απλά ένα καθημερινό περιστατικό που με προβλημάτισε. Καθόμαστε με έναν γνωστό και ούσα εγώ νευριασμένη με ρωτά “περίοδο έχεις;”. Οπότε κι εγώ του απαντώ “Α όχι. Τον τελευταίο μήνα είμαι πολύ οξύθυμη ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

volcano

Γεια σου Λένα. Δεν είναι καν πρόβλημα αυτό που σου στέλνω, απλά ένα καθημερινό περιστατικό που με προβλημάτισε. Καθόμαστε με έναν γνωστό και ούσα εγώ νευριασμένη με ρωτά “περίοδο έχεις;”Οπότε κι εγώ του απαντώ “Α όχι. Τον τελευταίο μήνα είμαι πολύ οξύθυμη. Δεν έχω όλο το μήνα περίοδο”. Ξέρεις τι όμως, δεν μπορώ να ξεχωρίσω αν στην προκειμένη περίπτωση ήταν σεξιστική ατάκα ή ήταν ένα πιθανό συμπέρασμα, μια υπόθεση που έκανε βλέποντας με να νευριάζω με ασήμαντα πράγματα και γνωρίζοντας ότι όντως τα συναισθήματα επηρεάζονται από τον κύκλο της περιόδου τρόπον τινά. Εσύ τι λες; Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια, και περίοδο να είχα, εγώ τον ρωτάω τι συμβαίνει στο βρακί του;

– Ν.

Είναι εκατό τοις εκατό σεξιστική ατάκα. Δεν επηρεάζονται όλες οι γυναίκες συναισθηματικά από την περίοδο, ούτε επηρεάζονται όλες με τον ίδιο τρόπο. Η θεωρία ότι η περίοδος κάνει τις γυναίκες υστερικές και παράλογες είναι από τα πιο παλιά και σταθερά μισογυνιστικά στερεοτυπικά μέσα καταπίεσης των γυναικών για να «μπουν στη θέση τους» όταν γίνονται δυσάρεστες. Διάβασε αυτό, μια μελέτη που ισχυρίζεται ότι δεν συνδυάζεται τόσο άμεσα η διάθεση με την περίοδο όσο νομίζουμε και αυτό το θαυμάσιο κείμενο που λέει πάνω κάτω όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για αυτό το θέμα, ώστε την επόμενη φορά που θα το ακούσεις θα έχεις καλύτερη απάντηση (ή περισσότερη αδιαφορία και λιγότερο προβληματισμό).

Παρεμπιπτόντως, αυτή είναι η ρίζα της ερώτησης «μήπως είμαι υπερβολική». Για τους πολύ μερακλήδες προτείνω αυτό εδώ από το οποίο παραθέτω απόσπασμα:

«Το συμπέρασμα του ιατρικού κλάδου του 19ου αιώνα είναι ότι όλες οι γυναίκες έχουν μέσα τους την τρέλα [μέσω της περιόδου] και αυτό απαιτεί σταθερή επαγρύπνηση. Η επιστήμη επηρεάστηκε από την επικρατούσα κοινωνική θεώρηση ότι οι γυναίκες είναι φυσικά κατώτερες από τους άντρες και το επάγγελμα επηρεάστηκε περισσότερο από τις προκαταλήψεις και όχι από γεγονότα.»

Σύμφωνα με τους ειδικούς εκείνης της εποχής, «αν και η διάρκεια της εμμηνορροϊκής περιόδου διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τη φυλή, την ιδιοσυγκρασία και την υγεία, θα πρέπει να πούμε ότι οι γυναίκες δεν είναι καλά εξαιτίας αυτής δύο μέρες το μήνα ή ας πούμε ένα μήνα το χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι γυναίκες είναι ακατάλληλες για οποιαδήποτε μεγάλη νοητική ή σωματική άσκηση. Υποφέρουν από απογοήτευση και κατάθλιψη που περιορίζουν τη σκέψη ή την δράση και είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνα όντα ενώ διαρκεί αυτή η κρίση αυτή. Η ανώμαλη συμπεριφορά των γυναικών, η απομόνωσή τους, τα καπρίτσια τους και η ευερεθιστότητα, όλα μπορούν να εντοπιστούν κατευθείαν στο αίτιο αυτό. Σχετικά με την πνευματική εργασία, ο άντρας έχει ξεπεράσει και πάντοτε θα ξεπερνάει τη γυναίκα, για τον προφανή λόγο ότι η φύση δεν διακόπτει περιοδικά την σκέψη και την δράση του.»

Αν πιστεύετε ότι η ιατρική σήμερα είναι ανεπηρέαστη από τις σημερινές κυρίαρχες κοινωνικές θεωρήσεις, κρίμα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

9 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
DrStrange
DrStrange
5 χρόνια πριν

Βλακειες. Όλοι ξέρουμε ότι οι γυναίκες έχουν νεύρα πριν την περίοδο και όχι κατά τη διάρκεια… 😛

Πατερας Ιερωνυμος
Πατερας Ιερωνυμος
5 χρόνια πριν

Εγω λεω σε καθε ερωτηση .
Η απαντηση να ειναι ο Σεξισμος και η Πατριαρχία.
Και ειμαστε ολοι ευτυχισμενοι.

Katarina
Katarina
5 χρόνια πριν

Για τέτοια άτομα έχω δύο λύσεις:

1) “Δεν έχω νεύρα από την περίοδο, αλλά από την παρουσία σου”

2) Όταν θυμώνει ο ίδιος, τον ρωτάς αν έχει περίοδο.

geisha
geisha
5 χρόνια πριν

Εννοείται ότι οι ορμόνες επηρεάζουν την ψυχολογία ανδρών και γυναικών, και εμείς οι γυναίκες έχουμε αυτή τη μηνιαία διακύμανση (με την περίοδό μας να την κάνει εμφανή), η οποία φυσικά έχει άλλου βαθμού επίδραση στην κάθε μία χωριστά όσον αφορά τα νεύρα, τον πόνο, τη συγκινησιακή ευκολία ή οτιδήποτε άλλο. Η εγκυμοσύνη είναι επίσης μια απόδειξη της επίδρασης των ορμονών στην ψυχολογία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι γυναίκες “τρελαίνονται” λόγω των ορμονών..αν είναι δυνατόν!! Αλλά αυτές οι ορμόνες είναι που μας προστατεύουν επίσης από πλήθος παθολογικών προβλημάτων και γι’αυτό γουστάρουμε που τις έχουμε. Είναι ο λόγος που πιθανότατα η… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν

Πιο σεξιστική ατάκα πεθαίνεις! Εννοείται οτι ήταν σεξιστικό, το να υπονοεί οτι είσαι εκνευρισμένη λόγω μιας λειτουργίας του γυναικείου σώματος. Η περίοδος μπορεί να φέρει εναλλαγές της διάθεση αλλά όχι σε όλες τις γυναίκες και όχι πάντα. Η δαιμονοποιήση της περιόδου μας έχει κάνει να ντρεπόμαστε γι αυτήν, να την κρύβουμε και να απολογούμαστε. Δεν λέω οτι πρέπει να το διαλαλούμε κάθε φορά που έχουμε περίοδο (και άλλες φυσιολογικές λειτουργίες του σώματός μας δεν τις διαλαλούμε) ούτε όμως να συμπεριφερόμαστε ως άρρωστες. Δεν το έκανε από ενδιαφέρον ο γνωστός, το έκανε λόγω του κλισέ οτι οι γυναίκες υστεριάζουν με την… Διαβάστε περισσότερα »

zero-gravity
zero-gravity
5 χρόνια πριν

Οταν καποιος βιώνει σωματική δυσφορία επιρεαζεται η ψυχολογία ή η αποτελεσματικότητα του σε κάποιο πολυ μικρό βαθμό συχνά μη μετρήσιμο,αλλα αυτό το παθαίνουν ολοι οι άνθρωποι,όχι μονο οι γυναίκες. Το άσχημο ειναι να σου λένε “Αφού δεν μπορείς να οδηγήσεις F1 σημερα δε μπορεις να οδηγήσεις ούτε Ι.Χ.Συστηματικός υποβιβασμός δηλαδή και πατρονάρισμα.

Το χιλιοειπωμένο”Νευράκια;Περίοδο έχεις;” είναι πάντως για να σκοτώσεις άνθρωπο. Έχεις δεν έχεις περίοδο….

Επίσης δεν εχω ακούσει να λέγεται το αντιστοιχο σε περιπτωση ευερέθιστου άντρα “Τι,έγινε έχασε η Ολυμπιακάρα πάλι;”-ότι πιο ιερό σε κάποιες περιπτώσεις.

ω βάι βάι
ω βάι βάι
5 χρόνια πριν

Δικαιολογίες, ακόμα και πιο ευεξαπτες να είμαστε, προφανώς χρειάζεται και κάποιο έναυσμα για να έχει αυτό κάποια επίπτωση στον άλλο. Ας προσέξουν τι κάνουν και τι λένε γενικότερα, για να μην έχουμε νεύρα!

νυχτολουλουδο
νυχτολουλουδο
3 χρόνια πριν

Φυσικά και είναι σεξιστικό, σε ο,τι φάση κι αν το είπε. Αναπαράγει το στερεότυπο ότι οι γυναίκες στην περιοδο γίνονται υστερικές και νευρικές χωρίς λίγο. Γενικά αυτου του είδους οι εκφράσεις δείχνουν πως η γυναίκα είναι αυτή που νευριαζει και υστεριαζει και ο άντρας ( που δε μπορεί να καταλάβει γιατι και να συννενοηθεί) είναι ο κακομοίρης που θα φάει την παντοφλα κτλ. Βλέπεις δηλαδή κάποια νευριασμένη και αντί να αναρωτηθείς τον λόγο, να την αφήσεις να ηρεμήσει, να σκεφτείς οτι μπορεί να έχει τα θέματα της κτλ όπως ενας φυσιολογικός ανθρωπος, τα ρίχνεις στην περιοδο της και στη φυση… Διαβάστε περισσότερα »