«Α, μπα» classics: Ήταν mansplaining αυτό;

Η απλά ήταν ξερόλας;

Αγαπητή Α,μπα, Θα σας αναφέρω δυο περιστατικά που μου έτυχαν πρόσφατα και θέλω την βοήθεια σας να τα αναλύσω και να τα εξηγήσω. Α. Είμαστε παρεάκι και το φέρνει η συζήτηση για εγκυμοσύνη, παιδιά κλπ και λέω εγω ότι να μωρέ παρόλο που ξέρουμε την αξία του θηλασμού, τόσο για το βρέφος όσο και για την μητέρα, εγω λίγο φοβαμαι την διαδικασία, μηπως πονάει, μηπως το ένα μήπως το άλλο, οπότε αν κάνω παιδί δεν είμαι σίγουρη αν θα θηλάσω. Ενα αγόρι απο την παρέα ξεκινάει με ήρεμο τρόπο βέβαια να μου αναλύει τις ευργετικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος και πόσο λάθος κάνω. ΄Ακουσα, ακουσα, ακουσα για αρκετή ώρα να μου λέει για το σώμα μου, για την μητρότητα, σαν να μιλάει σε παιδάκι. Ηταν mansplaining αυτο; Β. Κάνω πάρτυ σπίτι μου, έρχεται για πρώτη φορά φίλος μια φίλης που τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Σε κάποια στιγμή λεει τι ωραίους πίνακες που έχετε, ξέρεις ποιος καλλιτέχνης είναι αυτός; Και ξεκινάει να μου αναλύει ποιανού καλλιτέχνη είναι ο πίνακας που έχω στο σαλόνι, ποιανού στην κρεβατοκάμαρα , ποιο κίνημα αντιπροσωπεύει. (μην φανταστείς οτι εχω και τίποτα πολύ ψαγμένο, mainstreem πράγματα όπως Keith Harring )Μετά απο λιγο, συζητάμε για ταινίες, για marvel και dc συγκεκριμένα, και ενώ εγω συμμετέχω με άποψη και επιχειρήματα στην συζήτηση, αρα εχω γνωση του αντικειμένου, εκείνος ξεκινά να μου εξηγεί κάτι τρομερά βασικό, όπως ας πούμε ποιος είναι ο Superman! Αυτό το έκανε γιατί είναι ξερόλας και ήθελε να κάνει τον έξυπνο μπροστά σε όλους; Με υποτίμησε επειδή είμαι γυναίκα; Είναι και αυτός θύμα και δεν μπορεί να δει πέρα απο την μύτη του πως μια γυναίκα και τον Superman ξέρει, και τον Thor, και συλλογή κόμικ έχει (που την είδε κιολας, γιατί πιάνει μια βιβλιοθήκη μόνη της). Νόμιζε απλά ότι είναι του άντρα μου;

– zizel

Το Β. είναι ο ορισμός του mansplaining, τόσο textbook, που μου έφερε γέλιο. Καταπληκτική η ερώτηση «ξέρεις ποιος είναι ο καλλιτέχνης που έχεις στον τοίχο σου». Θα μου άρεσε η απάντηση «όχι, ο τοίχος πήρε μόνος του όλες τις αποφάσεις, είναι πολύ κακομαθημένος». Αλλά εκείνη τη στιγμή μάλλον θα έμενα με ανοιχτό το στόμα.

Το Α. έχει μέσα μεγάλο ποσοστό mansplaining, αλλά δεν είναι το ίδιο ατόφιο όσο το Β. γιατί το θέμα της αστυνόμευσης του γυναικείου σώματος είναι πιο ευρύ και πιο περίπλοκο. Την ίδια διάλεξη θα μπορούσες να ακούσεις και από γυναίκα (και θα την διαβάσουμε μάλλον και στα σχόλια ξανά και ξανά)

in

Αξιολογήστε το άρθρο

19 points
Upvote Downvote

9
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
4 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
6 Συντάκτες σχολίων
AndromedaGranita LemoniCIssy Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
C
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Οταν γυναίκες μου υποδεικνύουν με το ανάλογο ύφος πχ πως να μαγειρέψω “σωστά”, κάτι που έχω ήδη μαγειρέψει με επιτυχία άπειρες φορές μου κάνουν womansplaining; Ασφαλώς και όχι. Επίσης παράδειγμα ανάλογο με την περίπτωση των πινάκων μου έχει τύχει με γυναίκα και αφορούσε τη βιβλιοθήκη μου και κάποιον συγκεκριμένο συγγραφέα. Θα έπρεπε να θεωρήσω οτί με υποτιμά σαν άντρα και με θεωρεί ικανό μόνο για “πίτσα, μπάλα, μπύρα”; Ο ξερολισμός είναι ανεξάρτητος του εαν είσαι άντρας ή γυναίκα.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Φυσικά και είναι και οι γυναίκες ικανές και για πατρονάρισμα και ξερολίαση σε θέματα που ο συνομιλητής τους τα κατέχει περισσότερο. Αλλά ας μην προσποιούμαστε ότι συμβαίνει στον ίδιο βαθμό και από τα δύο φύλα – εξ’ού και η δημιουργία του αντίστοιχου όρου.

C
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Απλά βλέπω οτι ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται εντελώς καταχρηστικά, αφού το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στο ένα φύλο. Οπότε ο συγκεκριμένος προσδιορισμός χρησιμοποιείται για να ενοχοποιήσει συλλογικά τους άνδρες, λειτουργώντας όπως ακριβώς το στερεότυπο που υποτίθεται καταπολεμά.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

@c Το “μα δεν είναι όλοι οι άντρες έτσι” είναι κάτι που χρησιμοποιείται ευρέως και για πολλά ζητήματα – αλλά δεν μπορεί να σταματάει η συζήτηση για κάτι που είναι πολύ διαδεδομένο μόνο και μόνο επειδή δεν τους αφορά όλους. Κανείς δεν λέει ότι όλοι είναι έτσι – αυτό είναι ένα μη-επιχείρημα. Αλλά είναι μια στερεοτυπική συμεριφορά, και δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται αντρική στερεοτυπική συμπεριφορά και όχι γυναικεία.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Μία διευκρίνιση μόνο: Το “δεν ξέρεις εσύ καλά και εγώ ξέρω” όταν απευθύνεται από ένα άτομο (ανεξαρτήτου φύλου) εξίσου σε άντρες και γυναίκες είναι ξερολίαση. Το “δεν ξέρεις εσύ (κακομοίρα μου)” -συνήθως με συγκαταβατικό/ειρωνικό τρόπο και με έμμεση ή άμεση αναφορά στο φύλο σου- είναι mansplaining.

Issy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σε πρόσφατη συζήτηση για τους παππούδες μου που είναι μετανάστες, ο συνομιλητής μου προσπαθούσε με πάθος να με πείσει πως ο λόγος που έμειναν στη μυστηριώδη χώρα του εξωτερικού και δεν επέστρεψαν ποτέ στα πάτρια εδάφη ήταν οι συναισθηματικοί δεσμοί με ανθρώπους που δημιούργησαν και όχι οι καλύτερες συνθήκες ζωής εκεί (γιατί σαν την Ελλάδα δεν έχει λέμε!). Εγώ του έλεγα ξεκάθαρα ότι έμειναν καθαρά για πρακτικούς/οικονομικούς λόγους. Ο τύπος επέμενε μέχρι αηδίας, γιατί άλλωστε ήξερε καλύτερα από εμένα (που έβλεπε πρώτη φορά) τους παππούδες μου (που δεν είχε συναντήσει ποτέ στη ζωή του).

C
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν είπα πουθενά “μα δεν είναι όλοι οι άντρες έτσι”. Ξεκάθαρα είπα οτι οι περισσότερες περιπτώσεις mansplaining για εμένα και από την εμπειρία μου είναι απλά “ξερολισμός” και οτι ο “ξερολισμός” είναι συμπεριφορά που εμφανίζουν τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες. Αν κάποιος αποδίδει σε μια κοινή ανθρώπινη συμπεριφορά, χαρακτηριστικά διαφοροποίησης βάση του φύλου, νομίζω πως κάνει σοβαρό λάθος. Όπως λοιπόν δε συμφωνώ καθόλου πχ με το slut shaming που στρέφει την κριτική του εναντίον των γυναικών για μια ερωτική συμπεριφορά στην οποία επιδίδονται με μεγάλη άνεση οι άντρες, έτσι δε συμφωνώ και με το mansplaining που ρίχνει αδιακρίτως… Διαβάστε περισσότερα »

Andromeda
Μέλος
Συμμετέχων

Κάτσε σε ένα οικογενειακό τραπέζι και άκου πως μιλάνε οι μπαρμπάδες (ξέρουμε όλοι ποιους λέω). Αν είσαι γυναίκα ή μικρότερος ηλικιακά ”εσύ δεν τα ξέρεις τα πράγματα”. Κάποια φορά άντρας συγγενής μου που του λεω ότι δεν θέλω να παντρευτώ μου απαντάει πως όλες οι γυναίκες θέλουμε να ντυθουμε νυφουλες. Ο πατέρας μου οταν συζητάμε για πολιτική και διαφωνούμε πάντα η απάντηση του είναι οτι ειμαι μικρή ακόμη, θα αλλάξω γνώμη για πολλά θέματα και ότι όλοι έτσι κάνουν. Ειλικρινά είναι τόσο συνηθισμένη αυτή η συμπεριφορά από άντρες που δεν θυμάμαι καν περιπτώσεις που μου το έχει κάνει γυναίκα. Όχι… Διαβάστε περισσότερα »

Eleni Pe
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ θεωρώ και τις υποδείξεις για τον θηλασμό ξεκάθαρο masplaining. Όσον αγορά το κομμάτι με τα κόμικς και τις ταινίες marvel/dc, ναι, ξεκάθαρο μαλακοmansplaining. Ως προς τους πίνακες θα δώσω μια υποψία δίκιου γιατί πάρα πολλοί έχουν πίνακες και αφίσες σπίτι τους απλά, επειδή τους αρέσουν χωρίς να ξέρουν τίποτα για τον καλλιτέχνη. Βέβαια, είναι λίγο ξερολίστικο να αρχίσεις να αραδιάζεις πληροφορίες για καλλιτέχνες και ρεύματα αν δεν σε ρωτήσει κανείς…