«Α, μπα» classics: Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν τα ίδια προβλήματα;

Αν ήμασταν απαλλαγμένοι από τις κοινωνικές προσταγές θα επιδιώκαμε τα ίδια;

αμπα μου διάβαζα διάφορες ερωτήσεις της στήλης σου και το 80% ήταν για σχεσεις και μετά με πήρε και μία φίλη μου και συζητούσαμε μια από τα ίδια, ένα πρόβλημα σχεσης-αδιεξοδο μιας τρίτης φίλης μας και σκεφτόμουν. Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν τα ίδια προβλήματα και γιατί είναι τόσο σημαντικά αυτά; γιατί είναι τόσο δυσκολα; και τείνω να πιστέψω ότι δεν είναι “στη φύση μας” αλλά ότι έχουμε φτιάξει μια κοινωνική κατασκευή που μάλλον δεν λειτουργεί ή τουλάχιστον δεν λειτουργεί σωστά έτσι όπως την έχουμε κάνει. ίσως δηλαδή δεν είμαστε φτιαγμένοι για να ζούμε έτσι (ζευγάρια, συμβίωση) αλλά επειδή νομίζουμε ότι έτσι πρέπει να είναι φτάνουμε συνεχώς σε αδιέξοδα ή νομίζουμε ότι θέλουμε κάποια πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα θέλαμε. αν ήμασταν απαλλαγμένοι από τις κοινωνικές προσταγές θα επιδιώκαμε τα ίδια; θα ειχαν τοση σημασια ολα αυτά; βλακείες σκέφτομαι;

– Μια απλά

Καθόλου, καλά τα λες. Το σύστημα έχει προβλήματα, καταπιέζεται πολύς κόσμος. Αν και βελτιώνεται όσο βελτιώνεται η θέση της γυναίκας, όσο το σεξ – η επιθυμία – παραμένουν ταμπού και κάτι που επιτρέπεται μόνο στους άντρες, έτσι θα αυτομαστιγωνόμαστε. Αν παραδειγματιστούμε από χώρες που η ισότητα έχει επιτευχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό, βλέπουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των φύλων έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά ως προς την ηλικία γάμου, στα ποσοστά διαζυγίων αλλά κυρίως στα ποσοστά ανύπαντρων ή παντρεμένων που δεν ξαναπαντρεύονται, γυναικών που κάνουν παιδιά μόνες τους. Η μονογαμία δεν είναι για όλους, είναι σαν παπούτσι που μας έχει μοιραστεί και όλοι κόβουν και τεντώνουν τα πόδια τους για να βολευτούν, σε λίγους μπαίνει χωρίς να το προσπαθήσουν. Γι’αυτό είναι σημαντικό να μιλάμε όλοι γι’αυτά τα θέματα, εδώ, στο φέις ή στις παρέες, για να συμβάλλουμε όλοι όσο μπορούμε στην εξέλιξη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

34 points
Upvote Downvote

3
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
3 Συντάκτες σχολίων
Αυτό είναι ψευδώνυμοΓράφωνConsciousness Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Consciousness
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Συμφωνώ με Λένα.Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί που γράφεις είναι προβληματισμοί πολλών ανθρώπων ακριβώς για τον λόγο που πολύ ωραία διατύπωσε η Λένα: “Η μονογαμία δεν είναι για όλους, είναι σαν παπούτσι που μας έχει μοιραστεί και όλοι κόβουν και τεντώνουν τα πόδια τους για να βολευτούν, σε λίγους μπαίνει χωρίς να το προσπαθήσουν.” Αυτό. Έχουμε κάποια πράγματα μέσα στο μυαλό μας,τα δουλεύουμε σε σχέση με τους άλλους, άλλα τα βελτιώνουμε άλλα τα καταργούμε,αλλά όσο δεν υπάρχει αυτή η γενική “απελευθέρωση” που βλέπουμε σε κάποιες χώρες,πάντα θα προσπαθούμε να χωρέσουμε μέσα σε άλλα παπούτσια και αυτό να το ονομάσουμε “ευτυχία”. Κυρίως… Διαβάστε περισσότερα »

Αυτό είναι ψευδώνυμο
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εμένα γιατί μου φαίνεται περίεργο να μεγαλώσει ένα παιδί χωρίς καθόλου πατέρα;

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλή μου μην μπλέκεσαι. Δεν “έχουμε φτιάξει μια κοινωνική κατασκευή”. Η κοινωνική αυτή κατασκευή που βλέπεις είναι σύγχρονο δημιούργημα. Δημιουργείται σε ενεστώτα χρόνο. Δεν είναι κάτι τελειωμένο. Είναι μετασκευή του προϋπάρχοντος. Τα προβλήματα αυτά που βλέπεις σήμερα είναι διττό δημιούργημα: (α) Οι γυναίκες πλέον έχουν αλλάξει τη στάση τους έναντι των σχέσεων. Δεν αποδέχονται τον ρόλο που είχαν για πάρα πολλά χρόνια. Πράγμα που είναι δικαίωμά τους. Αλλά πρέπει να ορίσουν τι θέλουν διότι συμπαρασύρουν την κοινωνία άπασα σε αυτόν τον μετεωρισμό. (β) Η διάδοση της αντισύλληψης έχει -μοιραία- αλλάξει τον σκοπό και το περιεχόμενο των σχέσεων. Όταν υπάρχει τεχνολογικό… Διαβάστε περισσότερα »