«Α, μπα» classics: Γιατί είναι τρομερά επικίνδυνο να μην είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου;

Γιατι ειναι τρομερα επικινδυνο να μην εισαι ειλικρινης με τον εαυτο σου;

-Γιουλη

Γιατί δεν μπορείς να τον ξεγελάσεις. Όσο κάνεις προσπάθειες να τον εξαπατήσεις, ταυτόχρονα περιφρονείς τις προσπάθειες αυτές, και καταλήγεις να παίζεις σκάκι με τον εαυτό σου ενώ ξέρεις τις επόμενες κινήσεις. Αυτό είναι επικίνδυνο για την ισορροπία σου. Είναι σα να αναγκάζεις τον εαυτό σου να χωριστεί στα δύο: ένας εαυτός που πιστεύει στην κοροϊδία, και ένας άλλος που καταδικάζει τα καμώματα αυτά. Δεν μπορούν να συνυπάρξουν για πολύ καιρό. Κάποιος θα καταπιεί τον άλλον αλλά θα λειτουργεί ως παράσιτο, ή θα εκραγούν και οι δυο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

26 points
Upvote Downvote

4
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
4 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
4 Συντάκτες σχολίων
MelissasoussouradaΕξώλης και Προώλης Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Εξώλης και Προώλης
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ εύστοχα παρουσιασμένη απάντηση. Ακόμα και αν ξεγελάσεις επιφανειακά τον εαυτό σου για ένα διάστημα , αυτό θα έχει νομοτελειακά οδυνηρή απόληξη. Τα συσσωρευμένα άρρητα και ανεπεξέργαστα συναισθήματα καταλήγουν να ασφυκτιούν κάτω από την επίφαση της “τάξης” και στο τέλος εκρήγνυνται διεκδικώντας την άρθρωσή τους και μια αναγνωρισμένη θέση στη συνειδητότητα. Η έκρηξη όμως αυτή μπορεί να πάρει πολύ αυτοκαταστροφικές μορφές και γενικότερα ωθεί από το ένα άκρο στο άλλο μέχρι την επανάκτηση της ισορροπίας. Με απλά λόγια , όσο μεγαλύτερη η ανειλικρίνεια , τόσο ισχυρότερη η απάντηση του εαυτού στην προσπάθεια να “αυτο-ξεγελασθεί”. Βέβαια και η αυτοεπίγνωση δεν έιναι… Διαβάστε περισσότερα »

soussourada
Επισκέπτης
Συμμετέχων
soussourada

Πολύ σωστή και παραστατικά δοσμένη απάντηση!
Όσο (νομίζεις ότι) εξαπατάς τον εαυτό σου, καταπιέζεις ένα σωρό συναισθήματα και σκέψεις που δεν μπορεί παρά να βγαίνουν αλλιως, με τη μορφή άγχους, θλίψης, θυμού κτλ. Οπότε δεν μπορείς έτσι να είσαι καλά στην καθημερινότητά σου και αν έχεις καταπιέσει πολύ τον εαυτό σου φτάνεις να μην ξέρεις και τι σου φταίει.

Melissa
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Όταν αντιληφθείς το πεπερασμένο της ανθρώπινης-κι οχι μονο- ύπαρξης θα σου απαντηθεί το γιατί.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Κοίτα…. τρομερά επικίνδυνο , δεν είναι τίποτα. Αν κοροϊδεύεις τον εαυτό σου δύο τινά μπορεί να συμβούν. Είτε να μην καταλάβεις τίποτα και να συνεχίσεις να ζεις χωρίς συνείδηση, είτε να βρίσκεσαι σε μία κατάσταση σχιζοειδή , τύπου, να ζεις, αλλά με ενοχές και με κατάθλιψη. Όποιος έχει συνείδηση κάνει αυτή την ερώτηση, άρα , ακολούθησε με συνέπεια αυτό που σου λέει η συνείδηση σου. Πως θα γίνει αυτό; Με αυτογνωσία δηλαδή προσπάθεια, που σημαίνει είτε ψυχοθεραπεία, είτε βιβλία , είτε τέχνη, είτε παρατήρηση είτε όλα μαζί αυτά