«Α, μπα» classics: Για να επιβιώσει μια σχέση χρειάζεται και τον κοινωνικό περίγυρο

Είναι αλήθεια;

Αγαπητή Α, μπα, Μπαίνοντας στον λογαριασμό μου ώστε να κάνω σχόλιο σε σημερινή καταχώριση είδα ότι είχα κάνει μια ερώτηση σε σχόλιο παλιότερα σε σχέση με την ερ.7 από 16/2/2017. Διάβασα το σχόλιο και αναζωπυρώθηκε η περιέργεια που είχα τότε. Στο σχόλιο λοιπόν, ρωτάω τι εννοείς όταν λες “Η σχέση είναι εντελώς άλλο πράγμα, γιατί σε αντίθεση με τον έρωτα, δεν αρκεί να είναι μόνο στο κεφάλι μας. Χρειάζεται και συνεργασία, και αναγνώριση από τους γύρω. ” Ποιοι είναι αυτοί οι γύρω; Τον κοινωνικό περίγυρο; Θεωρείς οτι ειναι τοσο σημαντικός για μια σχέση; με εντυπωσιάζει η βαρύτητα που δίνεις σε αυτό. Αν μπορούσες να το αναλύσεις λίγο παραπάνω θα το διάβαζα με πολύ ενδιαφέρον

Σε ευχαριστώ!

Ναι, οι γύρω είναι ο κοινωνικός περίγυρος. Ναι, είναι πολύ σημαντικός σε μια σχέση. Δεν δίνω εγώ βαρύτητα, η βαρύτητα των γύρω είναι δεδομένη. Δεν γίνεται να μην δίνεις σημασία στους γύρω γιατί δεν ζεις μόνη σου, ούτε ζεις μόνο με τον σύντροφο σου. Έχεις συγγενείς και φίλους. Τους χρειάζεσαι. Τους χρειάζεσαι για πολλούς λόγους, είναι ζήτημα επιβίωσης να κρατάς ένα κοινωνικό δίχτυ γύρω σου. Αν για κάποιο λόγο οι συγγενείς και οι φίλοι δεν εγκρίνουν τη σχέση σου μπορούν να σου κάνουν τη ζωή πάρα πολύ δύσκολη χωρίς να προσπαθήσουν καθόλου. Το πιο εύκολο είναι η κοινωνική απομόνωση, και είναι κάτι πολύ βαρύ, πολύ δύσκολο, και δεν επιβιώνει ζευγάρι έτσι. Δεν είναι απλά δύσκολο να ζεις χωρίς συμμάχους, χωρίς άλλους ανθρώπους γύρω σου. Είναι επικίνδυνο για την ψυχική σου υγεία.

Πολλά ζευγάρια δεν δημιουργήθηκαν καν γιατί κανείς από τους δύο δεν άντεχε τον πόλεμο και την αποδοκιμασία, και πολλά ζευγάρια συνεχίζουν να υπάρχουν παρά την αμοιβαία δυστυχία, επειδή στα χαρτιά και τους εξωτερικούς παρατηρητές φαίνεται να υπάρχει συμβατότητα. Ηλικία, κοινωνική θέση, επάγγελμα, μόρφωση, εμφάνιση, όλα αυτά είναι κουτάκια που πρέπει να τσεκάρουν οι παρατηρητές για να δώσουν έγκριση. Και όσο πιο καθολική η έγκριση, τόσο πιο περιζήτητο και ισχυρό το ζευγάρι. Τόσο περισσότεροι οι σύμμαχοι.

Είναι αφέλεια το «ας πουν ό,τι θέλουν οι άλλοι» όταν οι άλλοι είναι όλοι, μα όλοι οι άλλοι. Αυτή η φράση είναι καλή όταν οι άλλοι είναι κάποιοι άλλοι που είναι μακριά μας και δεν επηρεάζουν τη ζωή μας με άμεσο τρόπο. Όταν οι άλλοι είναι οι γονείς, οι κολλητοί, τα αδέρφια, οι συνάδελφοι, δεν γίνεται να αγνοούμε τι λένε.

ΥΓ. Εξαιρέσεις είναι οι άνθρωποι που θέλουν να είναι μόνοι τους σε σημείο ερημίτη, και οι πάρα πολύ πλούσιοι. Εξαιρέσεις είναι επίσης οι άνθρωποι που έχουν το σθένος να επιβάλουν την διαφορετικότητα τους στους άλλους, τόσο σθένος που οι άλλοι δεν έχουν επιλογή παρά να υποκύψουν. Παίρνει πάρα πολύ χρόνο και ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του ζευγαριού.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

39 points
Upvote Downvote

2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
2 Συντάκτες σχολίων
Chaotic Jester Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Όντως, όπως λέει η Λένα στο υστερόγραφο, οι πολύ πλούσιοι (επιχειρηματίες, σταρ) εξαιρούνται. Και, το κωμικοτραγικό είναι ότι οι συντηρητικοί άνθρωποι που καταδικάζουν όποιον κάνει κάτι που δεν είναι συμβατό με την κοινωνία (πχ το να μεγαλώνει το παιδί ο άντρας), έχουν ως πρώτο επιχείρημα ότι: {Δεν είναι φυσιολογικά πράγματα αυτά, αλλιώς τα έχει ορίσει ο Θεός.} Αν όμως τους απαντήσεις: {Ο τάδε διάσημος που βλέπεις στην τηλεόραση πώς κάνει το ίδιο πράγμα, άνθρωπος δεν είναι και αυτός;}. Τότε τι θα πουν, πώς θα δικαιολογήσουν την άποψη τους;

Chaotic Jester
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Chaotic Jester

Το ό,τι το κάνει ο Α, ο Β και ο σούπερσταρ Γ δεν πρόκειται ποτέ να πείσει τέτοιους ανθρώπους. Απλά θα τους κατατάξουν στους μη-φυσιολογικούς και θα ικανοποιηθούν, και το γεγονός ότι η προβεβλημένη υπερχλιδάτη ζωή των σταρ είναι τόσο διαφορετική από τη δική τους που σχεδόν δεν υπάρχει κοινό σημείο αναφοράς, παρόλο που είμαστε όλοι άνθρωποι, νομιμοποιεί στο μυαλό τους αυτό το διαχωρισμό. Θα πω πάντως και το άλλο. Δεν θεωρώ καλό επιχείρημα “κοίτα τι κάνει ο τάδε υπερσελέμπριτι”, ακόμα και όταν επικαλείται για να επιστήσει την προσοχή σε θετικές συμπεριφορές και τρόπους ζωής. Είναι σαν να αποδέχεσαι την… Διαβάστε περισσότερα »