in

«Α, μπα» classics: Επιθυμεί να την φωνάζουν με αντρικό όνομα

Ποιο είναι το σωστό στην προκειμένη περίπτωση;

Γεια σου Αγαπητή Α,μπα! Είμαι αθεράπευτη φαν και τα λοιπά! Στο διά ταύτα. Η μητέρα μου είναι καθηγήτρια σε λύκειο. Για όλους μας στην οικογένεια το να προσπαθούμε για την ισότητα είναι βασικό. Ισότητα μεταξύ φύλων, οικονομικών μέσων, πρόσβασης στη γνώση, σεξουαλικών επιλογών ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

9fe881a07e305a20b7804e4eee3cd1cc

Γεια σου Αγαπητή Α,μπα! Είμαι αθεράπευτη φαν και τα λοιπά! Στο διά ταύτα. Η μητέρα μου είναι καθηγήτρια σε λύκειο. Για όλους μας στην οικογένεια το να προσπαθούμε για την ισότητα είναι βασικό. Ισότητα μεταξύ φύλων, οικονομικών μέσων, πρόσβασης στη γνώση, σεξουαλικών επιλογών, κοκ. Μιλούσαμε τις προάλλες και μου διηγήθηκε ένα ζήτημα που έχει προκύψει στο σχολείο της (Αθήνα) και που με προβλημάτισε. Το ζήτημα: μαθητής γεννημένος κορίτσι με όνομα γυναικείο, επιθυμεί να τον φωνάζει με αντρικό. Δηλαδή ας πούμε τον λένε στα χαρτιά Δανάη και θέλει να τον φωνάζουν Χρήστο. Ο μαθητής είναι 16 ετών και χρειάζεται ακόμα δύο χρόνια για να αλλάξει τα νομικά χαρτιά του. Το σχολείο δεν έχει κάποιο κανονισμό για παρόμοιες καταστάσεις, και δεν νομίζω ότι θα έχει και για πολύ καιρό ακόμα. Οι σκέψεις μου με σειρά εμφανίσεως: α) αφού το παιδί, το οποίο δεν είναι και μικρό αλλά δεν είναι και ενήλικας βέβαια, θέλει να αλλάξει την προσωπική του ταυτότητα και αφού η μητέρα μου δεν έχει πρόβλημα, τον φωνάζει Χρήστο. Κανένα πρόβλημα. β) Ναι, αλλά η καθηγήτρια έχει υποχρέωση να απευθύνεται στους μαθητές της ανάλογα με τα επίσημα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο σχολείο το οποίο είναι κατά βάση μία δημόσια υπηρεσία, άρα δεν γίνεται να κάνει ότι θέλει, μέχρι τουλάχιστον το παιδί να ενηλικιωθεί. Δεσμεύεται από τον θεσμικό ρόλο της. γ) Μπορεί το σχολείο να είναι μία δημόσια υπηρεσία αλλά ο ρόλος του δεν είναι σαν της εφορίας ή της αστυνομίας. Το σχολείο διαμορφώνει χαρακτήρες και παίζει κομβικό ρόλο στην κοινωνικοποίηση των παιδιών. Άρα, ίσως ένας δάσκαλος να έχει μία μοναδική ευκαιρία να βοηθήσει εν προκειμένω τον Χρήστο να νιώσει αποδεκτός. Οι φίλοι του τον έχουν αποδεκτεί ως φαίνεται, αλλά και πάλι σκέφτομαι κάτι αντίστοιχο από έναν καθηγητή που εκπροσωπεί κάποια εξουσία και ιεραρχία στο σχολείο ίσως να ήταν πολύ σημαντικό για τον μαθητή, ο οποίος βρήκε και το θάρρος να ζητήσει κάτι τέτοιο (δηλαδή εμένα μου φαίνεται θαρραλέο). δ) Έπειτα, εάν η μητέρα μου τον φωνάζει Χρήστο, τι θα γίνει εάν προκύψει ζήτημα στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων/καθηγητών και βρεθεί το παιδί στη μέση της ιστορίας και νιώσει εκτεθειμένο. Και κάπως έτσι μάλλον κι εγώ δεν ξέρω πιο είναι το καλύτερο (για το παιδί κυρίως) ή πιο είναι το σωστό στην προκειμένη περίπτωση. Νιώθω πως το ζήτημα έχει μία νομική και μία ανθρωπιστική πλευρά και πως αυτές συκγρούονται μεταξύ τους. Η οπτική σου γωνία και των αναγωστών θα είναι ενδιαφέρουσες. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

– Απόγονος καθηγήτριας

Χμ, εγώ δεν βλέπω κάποια σύγκρουση. Ισχύει ότι το σχολείο είναι δημόσιο και άρα διοικείται από νόμους του κράτους, αλλά οι νόμοι δεν είναι πάντα συγχρονισμένοι με την εξέλιξη της κοινωνίας, ακριβώς το αντίθετο σημαίνει: ακολουθούν την εξέλιξη της, αγκομαχώντας και στην ανηφόρα. Αν επρόκειτο για κάτι που είναι άγνωστο ή αμφισβητούμενο θα άλλαζε, αλλά τώρα μιλάμε για ανθρώπινο δικαίωμα που έχει λυθεί προ πολλού σε άλλες χώρες, είμαστε στη διαδικασία να το λύσουμε και στη δική μας, οπότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι πρέπει να γίνει. Ο Χρήστος είναι Χρήστος. Αν η μητέρα σου ξέρει ποιο είναι το σωστό, θα το υποστηρίξει και στον σύλλογο – και ΑΥΤΟΣ είναι ο σημαντικός της θεσμικός ρόλος. Να είναι συγχρονισμένη με τις αλλαγές σε αυτά τα θέματα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

23 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Lady Chatterley
Lady Chatterley
5 χρόνια πριν

Update ερωτησης: Η μητερα μου αμεσως ξεκινησε να αποκαλει το παιδι Χρηστο και ολα ειναι μια χαρα. Παει πανω απο χρόνος τωρα. Ευχαριστω για τα σχολια. Δεν τα εχω διαβασει ολα ακομα. Απλα να πω πως αρχικα οι σκεψεις μου ειχαν να κανουν με το πώς θα νιωσει το παιδι σε περιπτωση πιθανης αντιπαραθεσης. Καποιος εγραψε οτι απο τη στιγμη που ο ιδιος ζητησε την αλλαγη του ονόματός του, θα ειναι και σε θεση να υπερασπιστει τον εαυτο του και εχει βασικα πολυ δικιο. Αυτο δεν ειχα σκεφτει στην αρχη. Ισως υποτιμησα την αυτοπεποιθηση του μαθητη, τον οποιο δεν γνωριζω… Διαβάστε περισσότερα »

Velay
Velay
5 χρόνια πριν

Μόνο στο δικό μου το σχολείο η καθηγήτρια φώναζε την Αθαστασία, Νάνσυ; Κανονικά απαγορεύεται αυτό;
Οταν απευθύνετε στο παιδί μπορεί να το φωνάζει όπως εκείνο επιθυμεί. Στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, και στα γραπτά έγγραφα, ας μείνει στα επίσημα στοιχεία.

bozonio
bozonio
5 χρόνια πριν

Στα τυπικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να φωνάζουν οι καθηγητές τους μαθητές με το όνομα που επιθυμούν, αν πχ ήταν κάποιο υποκοριστικό δε θα το συζητούσαμε. Στα ουσιαστικά είναι πάρα πολύ σημαντικό για τα τρανς παιδιά να αισθάνονται άνετα και αποδεκτά στο σχολείο τους. Το να τον φωνάζει η καθηγήτρια του με ένα γυναικείο όνομα είναι ενα συνεχές τραύμα που δεν αποκλείεται να επηρεάσει και την απόδοση του. Στο πανεπιστήμιο που δίδασκα (Αμερική) είχαμε και τα επιθυμητα ονόματα των φοιτητών σε παρένθεση δίπλα στα επίσημα ονόματα τους. Οι φοιτητές δεν είχαν παρα να το δηλώσουν στο πανεπιστήμιο, δεν υπήρχε κάποια… Διαβάστε περισσότερα »

J.Brian
J.Brian
5 χρόνια πριν

Επειδή είμαι και εγώ απόγονος καθηγητών και δασκάλων, γνωρίζω πολύ καλά, ότι ουδεμία κύρωση έχουν, όταν ασκούν παιδαγωγικά και ανθρωπιστικά καθήκοντα. Τα σχολεία δεν είναι μια τυπική δημόσια υπηρεσία, όπως και τα δικαστήρια, δεν είναι επίσης. Είναι απαράδεκτο και βάναυσο, να γνωρίζει ο καθηγητής/ δάσκαλος το ορθό και να φοβάται μία ασαφή και ανύπαρκτη κύρωση. Αν η μάνα σου κάνει το σωστό, το μόνο που μπορεί να πάθει είναι καμιά σύσταση από κανέναν οπισθοδρομικό λυκειάρχη και την επόμενη μέρα θα πάει κανονικά στη δουλειά της καθ ότι δημόσιο. Αν πάλι της την πέσουν τίποτα ταλιμπάν γονείς, έχει και πάλι το… Διαβάστε περισσότερα »

Matryoshka
Matryoshka
5 χρόνια πριν

Τι ωραία ερώτηση! Και τι ωραία απάντηση. Χαίρομαι να μαθαίνω ότι υπάρχουν τετοιοι εκπαιδευτικοί.
Η απορία μου είναι: είναι τόσο αυστηρο το θεσμικό πλαίσιο; Θέλω να πω, κάποιες φορές αναπτύσσονται στενές σχέσεις μεταξύ μαθητών και καθηγητών, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε πχ η καθηγήτρια, να απευθυνθεί στην μαθήτρια με τον όρο “κορίτσι μου”. Αυτό θα ήταν απόκλιση από τον θεσμικό της όρο; Όχι βέβαια.
Η μητέρα σου έχει μια μοναδική ευκαιρία να βοηθήσει ένα νέο παιδί, ενάντια στη πλειοψηφία του υπόλοιπου κόσμου και εύχομαι να το κάνει!

Evil
Evil
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Matryoshka

Χαίρεσαι που υπάρχουν τέτοιοι εκπαιδευτικοί? Τι εκπαιδευτικοί? Η καθηγήτρια αναρωτιέται για τα αυτονόητα..

Κοσμική Νεράιδα
Κοσμική Νεράιδα
5 χρόνια πριν

Δηλαδή έξω συστήνεται ως Χρήστος?και οι συμμαθητές στην τάξη και στο σχολείο πως αντιδρούν? Είναι η ηλικία που ενδεχομένως καταλαβαίνει περισσότερο την φυλετική του υπόσταση και νιώθει την δυσφορία του να είναι άντρας σε γυναικείο σώμα.Κατανοητο.Ομως απ’ την στιγμή που και στα χαρτιά και στη διάπλαση είναι γυναίκα, τότε παραμένει Δανάη.Αν εμένα με λένε Μαρία και θέλω να με φωνάζουν Αναστασία,τι ισχύει? Εκτός από πρακτικά προβλήματα και σύγχυση πχ στις εξετάσεις των Πανελληνίων τι ονομα θα βάζει? μπορεί να αποβεί και επικίνδυνο, γιατί ας μη γελιομαστε,στην Ελλάδα ζούμε.Οταν ενηλικιωθεί ας αλλάξει όνομα και κάνει αλλαγή φύλου.Η και τώρα με την… Διαβάστε περισσότερα »

Piripiri
Piripiri
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κοσμική Νεράιδα

Οπα τι σχολιο ηταν αυτο; Τι θα πει επειδη στα χαρτια και στην διαπλαση ειναι γυναικα παραμενει Δαναη; Και τι εννοεις πως συστηνεται στον κοσμο; Ως Χρηστος! Γιατι σε ενοχλει αυτο; Και καλα σε ενοχλει οτι ειναι 16 χρονων και οχι 18; Οπως θελει θα τον αποκαλουν και ευχομαι να μην σε παραξενευει που οι συμμαθητες του τον αποδεχονται, αλλα να το θεωρεις φυσιολογικο(που δεν νομιζω να το θεωρεις!)

Κοσμική Νεράιδα
Κοσμική Νεράιδα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Piripiri

Μήλα σου λένε,πορτοκάλια καταλαβαίνεις.Που ακριβώς είδες κορίτσι μου ότι με ενοχλεί??η ότι δεν το θεωρώ φυσιολογικό να θέλει να λέγεται Χρήστος? Φυσικά και πρέπει να φυλάγεται.Ζει σε μια απ’ τις πιο ρατσιστικές και ομοφοβικές χώρες.

Piripiri
Piripiri
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κοσμική Νεράιδα

Πρωτον, ο τροπος που απαντας ειναι απαραδεκτος και δευτερον, οι δυο πρωτες σου ερωτησεις εχουν μια εκπληξη και απο αυτο φαινεται οτι θεωρεις(ισως) παραλογο να συστηνεται εξω στον κοσμο ως Χρηστος. “Ομως απ’ την στιγμή που και στα χαρτιά και στη διάπλαση είναι γυναίκα, τότε παραμένει Δανάη.Αν εμένα με λένε Μαρία και θέλω να με φωνάζουν Αναστασία,τι ισχύει?” μα τι λες;; Εσυ θα πεις πως παραμενει το παιδι; Το οτι δεν δεχεσαι να αυτοαποκαλειται Χρηστος ,ενω στα χαρτια ειναι Δαναη, το λες μονη σου. Προς τι η εκπληξη στο σχολιο μου; Και τελος παντων, ισως να μην λες τιποτα με… Διαβάστε περισσότερα »

Piripiri
Piripiri
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κοσμική Νεράιδα

Με την σκεπτικη σου οτι ειναι επικυνδινο το να θελει να τον φωναζουν Χρηστο ειναι σαν να λες να μην λενε οι εφηβοι οτι ειναι γκει ή μπαι ή τρανς γιατι ειναι επικυνδινο! Ελεος!

Piripiri
Piripiri
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Piripiri

*επικινδυνο( τι στο διαολο δυσλεξια εχω;)

Blondeandproudofit
Blondeandproudofit
5 χρόνια πριν

Ως εκπαιδευτικός Μπορεί να απευθυνθεί και στην παρακάτω διεύθυνση 11528.gr

Kelly
Kelly
5 χρόνια πριν

Το παιδί έχει αποφασίσει πως θα κάνει τον αγώνα του και δεν νομίζω να αισθάνεται πως θα εκτεθεί. Ουσιαστικά δεν θα εκτεθεί γιατί η αλήθεια του δεν είναι έκθεση, είναι ανάγκη. Ανάγκη να είναι ελεύθερος να εκφράσει τον εαυτό του. Η μητέρα σου οφείλει να στηρίξει τον αγώνα του παιδιού αυτού, όπου περνάει από το χέρι της. Ας μη δειλιάζουμε μπροστά σε κοινωνικές συμβάσεις, έχουμε να κάνουμε με το μέλλον ενός νεαρού ανθρώπου. Ο κόσμος προχωράει, ας αφήσει η μητέρα σου τον Χρήστο να τη πιάσει από το χέρι και να προχωρήσουν μαζί.

fox
fox
5 χρόνια πριν

Σχετικά με τα επίσημα έγγραφα, δεν νομίζω πως ο ρόλος τους είναι τόσο περιοριστικός, αφού όλοι αναγράφονται με τα βαφτιστικά ονόματά τους, όμως δεν θυμάμαι κανέναν καθηγητή να αναφέρεται στους μαθητές ακριβώς με αυτά. Γιάννη λέγανε τον Ιωάννη, Κώστα τον Κωνσταντίνο, Χρύσα τη Χρυσάνθη, Βαλάντη τον Χρυσοβαλάντη, Νίκο το Νικόλαο, Βίκυ τη Βασιλική, Μιμή τη Δήμητρα και πάει λέγοντας.
Πάντως και για εμένα ο Χρήστος είναι Χρήστος. Μια μέση λύση θα ήταν να του απευθύνεται με το επώνυμο του;

Κοτόπουλο με μπάμιες
Κοτόπουλο με μπάμιες
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  fox

Ναι αλλα τι θα γινει με το γενος?Γιατι κ στο επιθετο θα υπαρχει γενος.Ουτε τοτε τον αποδεχεται,μαλλον κουκουλωνει το θεμα ετσι,σαν να το αποφευγει.

Sailor Moon
Sailor Moon
5 χρόνια πριν

Καταρχάς συμφωνώ με την α,μπα που λέει πως οι νομοι δεν είναι συγχρονισμενοι με την κοινωνία. Επίσης το ότι η Δανάη θέλει να είναι Χρήστος είναι δικη της επιλογή . Σωστή η λάθος θα το βρει στη πορεία. Αυτό που πιστεύω εγώ είναι πως θα πρέπει να υπαρξει υποστήριξη από το περιβαλλον γενικοτερα ,άρα λοιπόν και από τη μεριά του καθηγητή , γιατί είναι πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου να νιώσει ο Χρήστος αποδεκτός από τη κοινωνία.