«Α, μπα» classics: Είμαι γκέι άνδρας και θα ήθελα κάποια στιγμή να γίνω γονιός

Σκέφτομαι όμως πως θα ήταν να με ρώταγε το παιδί γιατί το έφερα στον κόσμο και του φόρτωσα μια ζωή με βάσανα

Είμαι gay άνδρας 28 ετών και ζω στην Αθήνα. Τα τελευταία 2 χρόνια κατάφερα και συμφιλιώθηκα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό μου. Έχω όμως τον ακόλουθο προβληματισμό που με στενοχωρεί τρομερά: Θέλω με όλο μου το είναι να έχω κάποια στιγμή την ευκαιρία να φέρω ένα παιδί στον κόσμο και να γίνω γονιός. Ιδανικά θα προτιμούσα να είμαι με σταθερό σύντροφο και να έχω δημιουργήσει ένα περιβάλλον με ισορροπημένους και χαρούμενους ανθρώπους και μετά να φέρναμε ένα παιδί στον κόσμο, για να μεγαλώσει σε με αγάπη, σεβασμό, χαρά και παιχνίδι. Παρόλο που φροντίζω και παρακολουθώ τις επιστημονικές έρευνες, σκέφτομαι συνεχώς ότι θα του στερούσα πράγματα όπως π.χ. τη μητρική φιγούρα ή ακόμα και τον θηλασμό, και εν ολίγοις ότι θα το καταδίκαζα συνειδητά από πριν σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής με προβλήματα στην υγεία και τον ψυχισμό του. Σκέφτομαι ακόμα πως θα ήταν να με ρώταγε το παιδί γιατί το έφερα στον κόσμο και του φόρτωσα μια ζωή με βάσανα. Στην σκέψη αυτή στενοχωριέμαι πολύ και έχω εσωτερικές συγκρούσεις γιατί δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να κάνω κακό σε κάποιον άλλον άνθρωπο. Όπως λες και εσύ, εγγυήσεις στην ζωή δεν υπάρχουν, είναι όμως πιθανό να έβλαπτα ένα παιδί για τους λόγους που ανέφερα προηγουμένως;
-Στενοχωρημένος

Αφού παρακολουθείς τις επιστημονικές έρευνες, θα ξέρεις ότι οι φόβοι σου είναι αβάσιμοι. Οι σχετικοί επιστήμονες έχουν καταλήξει εδώ και αρκετά χρόνια σχετικά με αυτό το θέμα. Γιατί δεν δέχεσαι τα αποτελέσματα των ερευνών και συνεχίζεις να επαναλαμβάνεις αυτά που λένε οι ομοφοβικοί;

Η αποδοχή της σεξουαλικότητας σου ίσως να είναι κάτι πιο βαθύ από αυτό που έχεις κατακτήσει ως τώρα. Με λίγα λόγια, πιστεύεις ότι επειδή είσαι γκέι, δεν μπορείς να γίνεις άξιος γονιός. Αν δεν είναι αυτό εσωτερικευμένη ομοφοβία, τότε τι είναι;

Η ανατροφή ενός ανθρώπου είναι κάτι αρκετά πιο περίπλοκο από τα υλικά «μητρική φιγούρα» και «θηλασμός». Αν ήταν τόσο απλό, όσοι έχουν μητέρα θα έπρεπε να μην έχουν προβλήματα. Εμ, όχι. Δεν αναλύεται το φαινόμενο «οικογένεια» σε απλά και κατανοητά συστατικά, αλλά αν θέλαμε να το κάνουμε, δεν θα καταλήγαμε σε χειροπιαστές οντότητες όπως ο θηλασμός και η μητρική φιγούρα, αλλά σε έννοιες όπως ασφάλεια, σταθερότητα, αγάπη, προστασία, υποστήριξη, ενθάρρυνση, και τα λοιπά.

Για όποιον ενδιαφέρεται, εδώ είναι οι 75 έρευνες σε διάστημα τριάντα ετών που λένε ότι τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με γκέι ζευγάρια δεν διαφέρουν από τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με μαμά και μπαμπά, μαζί με τις 4 που λένε το αντίθετο.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα, στην Ελλάδα υπάρχουν οι οικογένειες ουράνιου τόξου με τις οποίες μπορείς να μάθεις πολλά.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

57 points
Upvote Downvote

28
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
17 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
18 Συντάκτες σχολίων
The Skate WitchZazΚοσμική ΝεράιδαAnnaΙζόλδη Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Curly Princess
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Η στάση σου είναι στάση ευθύνης. Οι προβληματισμοί σου δείχνουν έναν υπεύθυνο άνθρωπο για αυτό κ μόνο πιστεύω ότι έχεις τα εχέγγυα να γίνεις ένας υπέροχος γονιός! Εύχομαι να το πετύχεις και το παιδί(α) σου να στο αναγνωρίσει(ουν)

Λίλιουμ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Προφανώς ο ερωτών αναφέρεται και στην κοινωνική προσαρμογή του παιδιού, ειδικά αν συνεχίζει να ζει στην Αθήνα. Σε αυτό το κομμάτι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Ας μην γελιόμαστε. Δεν βοηθάει κανέναν.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ούτε αυτή η γενικούρα, που απλώς είναι δυσοίωνη χωρίς να εξηγείς πως και τι, βοηθάει κανέναν.

Κοσμική Νεράιδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ένα παιδί γκέι γονιών δεν είναι αυτά που αναφέρει ο γράφων.Στην Ελλάδα θα φάει μεγάλο μπουλινγκ και ναι θα υποστεί πολλα ψυχικά (μπορεί και σωματικά) τραύματα.Αυτο είναι το μόνο πρόβλημα.Προσωπικα αν ήμουν γκέι δεν θα μεγάλωνα παιδί με την γκέι σύντροφό μου γνωρίζοντας την κατάσταση στο Ιράν της Ευρώπης.Θα ήταν εγωιστικό.Οπως αν δεν είχα δουλειά η χρήματα για να το μεγαλώσω και επέμενα να κάνω παιδί.
Αν κάποιος/κάποια γκέι το θέλει τόσο πολύ θα πρότεινα να αλλάξει χώρα

Leftmind
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αλήθεια τώρα; πολύ ωραία λύση. θα έπρεπε να το είχαν σκεφτεί όλες οι κοινωνικές ομάδες που έδωσαν μάχη χρόνια τωρα για ίσα δικαιώματα. θα ειχαν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση (ελπίζω να διακρίνεις την ειρωνεία μου). Ε ΟΧΙ. να μάθουν οι γονείς στα παιδιά τους να μην κάνουν μπουλινγκ στους συμμαθητές τους. να συμμορφωθεί η κοινωνία, να γίνουν άνθρωποι, να σέβονται τους άλλους. ΟΧΙ να κρυφτούν οι γκέι και τα παιδιά τους, όχι. δες το πολύ ωραίο βίντεο του Καπουτζιδη από το Ελλάδα έχεις ταλέντο, τα είπε πολύ σωστά εκεί. Και να αφήσουμε τους γκέι ήσυχους να… Διαβάστε περισσότερα »

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Κοσμική νεράιδα γνωρίζεις συγκεκριμένο περιστατικό μπούλινγκ παιδιού γκέι γονέα στο Ιράν της Ευρώπης ή πρόκειται για σενάρια τρόμου;
Γιατί και πριν από κάποια χρόνια υπήρχε αντίστοιχος σκεπτικισμός και τρομοκρατία για τα παιδιά χωρισμένων γονιών αλλά μάντεψε τι έγινε. Τίποτα απολύτως

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Κατσε βρε κοσμική νεράιδα όχι και Ιράν της Ευρώπης! Bullying μπορεί να κάνουν σε ένα παιδί για χίλιους λόγους κι όχι μόνο στην Ελλάδα. Λογικό οι πρώτες φουρνιές παιδιών με γκει γονείς να τα βρουν πιο σκούρα, να χρειάζονται περισσότερη στήριξη από την οικογένεια και τους δασκάλους και να χρειάζεται επιμόρφωση στα σχολεία όμως έτσι γινόταν πάντα οταν ξεκινούσε κάτι διαφορετικό στην κοινωνία. Θα έλεγες στους μαύρους της Αμερικής να αλλάξουν χώρα αντί να παλέψουν για την κατάργηση της σκλαβιάς γιατί θα ήταν δύσκολη; Στις γυναίκες που απαίτησαν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα να πάνε στο εξωτερικό να ζήσουν γιατί εδώ… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Κι εγώ μικρή έτρωγα μπούλιγκ λόγω ύψους. Προσωπικά αν και ο σύντροφός μου ήταν κοντός δε θα επέμενα να κάνω παιδί, γνωρίζοντας την κατάσταση θα ήταν εγωιστικό.

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Φουλ εγωιστικό. Για τέτοια τραγική κατάσταση μην το συζητάς. Να σου βγει το παιδί κοντό, να μην το δουν και να σου το πατήσουν κατά λάθος; Αυτά τα πράγματα είναι επικίνδυνα

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Εδώ κάποιοι στέλνουν παιδιά με γυαλιά οράσεως στο σχολείο… Ανευθυνότης…

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

…και εννοείται να μην έχουμε μεικτούς γάμους, για να μην παράγονται “καφέ” παιδιά mixed race και τρώνε bullying στο σχολείο.

Fuck logic

Κοσμική Νεράιδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Οκ.point taken που λένε και στο χωριό μου.Για να είμαι ειλικρινής μετά το περιστατικό με τον Γιακουμάκη τα έχω γιγαντώσει στο μυαλό μου και σκέφτομαι ότι μπορεί πάντα σε κάποιο παιδί να κάνουν τερατα.Δεν θέλω να επεκταθω κι άλλο στο θέμα, μπορεί να είμαι υπερβολική.και ήταν περίπτωση.ισως να προβάλλω τους δικούς μου φόβους.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

φίλε στεναχωρημένε, το χεις πιάσει το νόημα: Ιδανικά θα προτιμούσα να είμαι με σταθερό σύντροφο και να έχω δημιουργήσει ένα περιβάλλον με ισορροπημένους και χαρούμενους ανθρώπους και μετά να φέρναμε ένα παιδί στον κόσμο, για να μεγαλώσει σε με αγάπη, σεβασμό, χαρά και παιχνίδι.

trailblazer
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Να βρεις έναν σύντροφο να αγαπιέστε και να είστε καλά μαζί, να έχετε κοινό όραμα ευτυχίας που λέει και η Λένα και το παιδάκι σας θα είναι χαρούμενο και ευτυχισμένο! Στο εύχομαι σύντομα 🙂

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Καταρχήν να σου πώ, αγαπητέ γράφων, ότι καταλαβαίνω πως αυτοι είναι φόβοι που έχουν σχεδόν όλοι όσοι σκέφτονται να γίνουν γονείς και έχουν συναίσθηση αυτής της ευθύνης: “θα είμαι καλός γονιός;”, “θα είναι το παιδί μου ευτυχισμένο;”, “μήπως θα του φορτώσω τις δικές μου ανασφάλειες/κολλήματα/επιλογές;”, “μήπως ο δικός μου τρόπος ζωής θα το παιδέψει αντί να το ευεργετήσει;”, “μήπως δεν μπορώ να του δώσω ΟΛΑ όσα έχω κατά νου ότι συνιστούν την καλή οικογένεια και ανατροφή;”. Εσύ το θέτεις από το δικό σου πρίσμα, αλλά νομίζω όλοι τα ίδια λίγο-πολύ σκέφτονται. Είσαι όμως σε καλό δρόμο. Το βασικό δεδομένο που… Διαβάστε περισσότερα »

Eleni Pe
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το λινκ που δίνεις για τις έρευνες δεν οδηγεί κάπου

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων
BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Αν μεγαλώσετε σωστά το παιδί δεν θα κάνει αυτές τις σκέψεις. Και με το σωστά εννοώ να γνωρίζει την κατάσταση της οικογένειας και να μην ζει σε μια φούσκα. Να ξέρει ότι ανήκει σε μια διαφορετική οικογένεια που δεν θα είναι πάντα κοινωνικά αποδεκτή, ότι θα το ρωτάνε στο σχολείο γιατί έχει δύο μπαμπάδες, ποια είναι η μαμά του κλπ. Αν το παιδί ξέρει να απαντά και να προστατεύεται από τα ομοφοβικά σχόλια θα είναι πιο εύκολο να το αντιμετωπίσει. Είναι δύσκολο να μεγαλώνεις ένα παιδί με γκέι γονείς στην Ελλάδα όμως δεν είναι αδύνατον. Τα παιδιά που δεν μεγαλώνουν… Διαβάστε περισσότερα »

Alex Rainers
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Η μητρική φιγούρα δε θα του λείψει μπορεί να την έχει από την παρενθετη – αν το κάνετε έτσι- η από κάποια φίλη σας που μπορεί να επισκέπτεται αν είναι να το κρατάει κάποιες ώρες η να θηλάζει. Δεν είναι έλλειψη που δε μπορεί ν αντιμετωπιστεί. Παιδιά μεγάλωσαν σε πολύ χειρότερες συνθήκες, ορφανα πολέμου, με τραύματα, με τοξικομανείς γονείς, με ανεύθυνους κακοποιητικους η ψυχωτικους γονείς που δεν μπορούσαν να έχουν την επιμέλεια τους -αυτα τα θεματα αφηνουν σοβαρα καταλοιπα! Απο τα οποια αρκετα παιδια και πάλι βγήκαν εντάξει σαν άνθρωποι. Το παιδί σου θα έχει ένα σταθερό περιβάλλον, σπίτι, φαγητό,… Διαβάστε περισσότερα »

Zaz
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το έπαθα το βραχυκύκλωμα με αυτά που διάβασα, ειδικά στα σχόλια. Κι έπαθα ντελίριο ερωτήσεων: – το προσπαθω να «μπω στη θέση του άλλου» καλοπροαίρετα γιατί δεν το κάνουμε; – είστε όλοι τόσο σίγουροι για την απόλυτα Ιράνουσα κατάσταση της Ελλάδας; Δεν υπάρχουν προσπάθειες και πραγματικότητες ελπιδοφόρες; – στις χώρες του εξωτερικού είναι πάντα τόσο άριστη η αντιμετώπιση προς τους ομοφυλόφιλους; Είμαστε σίγουροι; Γι αυτό προτείνουμε την μετοίκηση ως σωτηρία; – Τελικά ποιος θα κάνει τη διαφορά αν όχι εμεις οι ίδιοι υποστηρίζοντας και αγκαλιάζοντας με πράξεις τέτοιες αγωνίες; – το ας μην γελιόμαστε μήπως είναι φυγόπονο; – γνωρίζω λάθος… Διαβάστε περισσότερα »